LCHF-semlor

Vanliga semlor innehåller mycket mjöl och socker – ingen höjdare för vikten eller hälsan. Har du ändå svårt att klara dig helt utan? Trillian tipsar om recept med mandelmjöl och mindre socker. Och grädden behöver man ju inte snåla på:

Trillians hörna: Mumsiga LCHF-semlor

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
Frukt är godis. Därmed är godis… 92
CarbZones nya svar om tortillan 96
Skillnaden mellan industrikött och gräsbetat kött 120
LCHF, mångfald och intolerans 176
En frukost för mästare 117
Dagens ätstörda viktråd ur ett barns perspektiv 116
Dags för fetare fil 50
Socker eller fett, vilket är värst? 148
Extrem LCHF i Warszawa 97
ICA MAXI rear ut julkorvs**t 39
Lever ohälsosamma köttätare kortare liv? 383
Över 80% kolhydrater = balanserad kost? 51
right

51 kommentarer

  1. Mariann
    man skulle antagligen byta ut agave sirapen mot lite sukrin/stevia?
  2. Marlene
    Jag håller med Marianne. Med lite "egna" justeringar blir det alldeles utmärkta lchf-semlor. =)
  3. Funderaren
    Lite kluven. Tänker mer att vill man så gärna äta en semla så ät en riktig och låt det stanna vid just en. Sockersubstitut är oftast inte lösningen.
  4. Mia
    Funderaren-det funkar ju bara om man inte är sockerberoende. I mitt fall, tex så skulle en traditionell, vanlig semla, skicka mig långt ned i sockerträsket. Och jag där kan jag drunkna.
  5. Funderaren
    Då bör både du och jag göra samma sak. Inte äta någon semla alls. ;)
  6. JAUS
    #1 Ja, sukrin (erytriol) går utmärkt. Stevia är jag dock mer tveksam mot. Erytriol höjer varken insulin eller blodsocker och ger inte diarré. Stevia ska tydligen höja insulinet, men inte blodsockret.
  7. us
    Ser ju väldigt läckra ut. Tror ni det funkar att äta en sådan semla om man är typ 2-diabetiker som skippat insulinet för LCHF? Törs man?
  8. Skulle vara väldigt kul att baka, problemet är ju att det är löjligt svårt att få tag på mandelmjöl, särskilt om man bor i Jönköping. Jag vet att det finns på nätet men priserna är ju på gränsen till löjliga.

    Vart kan man få tag på billigt bra mandelmjöl?

  9. JAUS
    #7 Beror på hur mycket du äter. Byter du ut agavesirapen mot sukrin så kommer kolhydraterna ifrån mandelmjölet (byt även ut bakpulveret mot hjorthornsalt istället). Jag vet dock inte hur mycket 1 dl mandelmjöl väger så jag kan inte räkna ut mängden kolhydrater åt dig.
  10. Birgitta
    Jag tror inte att man dör av en konventionell semla!
    Fast jag kanske är sockerberoende, syndar väldigt ofta!
  11. Nja, semlor tillhör egentligen mitt förra liv, men våra svenska traditioner är också viktiga. Så för mig blir det en enda semla per år; och den intar jag på fettisdagen. Inga substitut-semlor för mig alltså. (Men en god cigarr efteråt blir det! ;-) )

    @#8 JOHN: har du kollat er lokala Lidl-affär?

  12. JAUS
    #10 Nej, men man mår uselt efter att ha ätit den.
  13. Gullsan
    jag har bakat semlor efter recept från lchf-butiken, där köpte jag också ingredienserna till mina bullar, blir mycket goda. Jag har endast sukrin i som sötningsmedel och mandelmjölet köpte jag det Spanska ekologiska, innehåller både bullen och till mandelmassan. Gott!
  14. Kan man inte ha smör istället för olja?
  15. JAUS
    #14 Självklart kan man byta ut kokosfettet mot smör.
  16. Anki
    Substitut passar för en del och för andra inte. Jag känner dom som triggar sitt överätande om de äter dessa substitut och därför väljer att undvika dom. Själv är jag väl tveksam, håller med Funderaren.
  17. #8 Eller så gör du eget mandelmjöl. Mal mandel i en mandelkvarn eller kör i matberedare. Funkar finfint :-)
  18. Sammet
    Hittade dessa på Raringens vegetariska LCHF-blogg:

    http://veglchf.wordpress.com/2011/02/11/lchf-semlor/

    Dem ska jag prova.

  19. Fia
    Nu är det ju inte så mycket av den, men Agave-sirap är ju tyvärr ingen riktigt bra idé, oerhört mycket fruktos - och det har väl även "GI-folket" fattat att det var en riktigt ohälsosam rekommendering med fruktos som de rekommenderade i början för det var lågt GI.
  20. Rickard Carlsson
    Sukrin tycker jag är en höjdare. Och då har jag ändå IBS (frisk på lchf dock) och är extremt känslig. Men det fungerar bra!
  21. JAUS
    #20 Ja, vissa verkar dra alla sockersubstitut over en kam, jag rekomenderar endast erytriol.
  22. Marlene
    #8 jag inhandlade helt enkelt en mandelkvarn på Claes Ohlson som jag maler "allt" (mandlar, nötter m.m.)i. Billigare så.

    Jag vet inte hur det funkar för alla som har ett vilande sockerberoende men för mig går det alldeles utmärkt att använda sukrin som sötning.
    Och eftersom sukrin inte påverkar blodsockret borde en lchf-semla bakad med mandelmjöl och sukrin funka finfint för människor med diabetes.

  23. Idalinda
    http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,1652.0.html

    Kunde inte låta bli att tipsa om en annan semlavariant:
    Viras semlor !

    Det finns lite olika varianter med husk, kokosmjöl/ påfiber.

    Dessa blir fluffiga och saftiga.
    och fungerar riktigt bra som fralla också!

  24. Jag är en av dem som håller mig undan substitut och hellre äter socker än sötningsmedel. Jag har ätit 1 semla iår och den var underbar. Vi är ju alla så olika, det är väl bra att det finns alternativ för dem som behöver det. Vi som är friska och undviker kolhydrater och socker mer av "lyx" häloskäl kan unna oss äkta vara ibland.

    Men jag tog beslutet att det var grädden och mandelmassan som var det som var poängen, tog bort locket och åt bara halva underbullen. Det var alternativet för mig.

  25. myran
    Jag har också ätit en styck semla i år efter många funderingar. Inköpt på stans bästa konditori. Tyckte att det hade kunnat kvitta, såå god var den inte-hade inget sockersug efter. Jag har förresten lika mycket sug och oro av det jag inte äter än det jag äter. En knippe bananer i en skål, ett paket glass i frysen.
  26. Man behöver inte använda sötningsmedel för att man använder surrogatbröd. Jag gjorde också surrogatsemlor för ett tag sedan (ytterligare en variant), med lite socker och stevia i mandelmassan och för övrigt utan sötning. Blev hur gott som helst.

    Men jag håller med om att om man inte har sockersug så kan man väl unna sig nåt man tycker är riktigt gott en enstaka gång. Semla skulle dock inte komma särkilt högt på listan för mig vad gäller kaffebröd. Men kanske nån gång att jag kommer att köpa mig en bit sachertårta eller ett wienerbröd.

  27. Marita
    Jag hade barnbarnet hos mig igår, så ville han ha lite frukt till fredagsmys så jag köpte lite olika frukter .
    Och jag åt lite själv och nu är jag helt förstörd vill bara ha det som innehåller kolhydrater ,har precis bakat semla efter receptet här ovan men jag känner så väl att jag endast är ute efter kicken som jag ev . kan få .
    Som tur är så är jag Gluten så det är aldrig enkelt för mig :-) .
    Nu ska jag ta mig igenom denna svacka och se det som den kunskap det är ...kunskapen om mig .
    Har bara ätit LCHF sen 10 januari så jag tillåter mig att ha en inlärningstid .
    Ha en fortsatt trevlig helg.
    PSs är lite avis på er som inte har den här sockerkänsligheten .
  28. Iza
    Här blev det en fjärdedel av en semla. Jag har sagt mig själv att ska jag äta någon så blir det äkta vara och en riktigt god en, den bästa som det finns att få tag på här i Östergötland :) Den var riktigt god men jag ville inte ta för mycket eftersom jag har uc vill jag inte trigga igång inflammationen i min tarm.
  29. Jovisst är det gott med en väl bakad köpesemla.
    Min upplevelse var att den var för söt i fyllningen, jag storknade och
    lämnade en bra bit av fyllningen.
  30. Jag håller med Hemul...ska man unna sig en semla, köp då en som är riktigt bra, betala det det kostar och köp inte ett 2-pak för 14,90 på ICA som är från i förrgår.
  31. Ninnan, det är ju så det är, allt är för sött. Det är därför jag bara sötar fyllningen i mina hembakta bullvarianter och inte hela bullen. Jag gillar den där kontrasten mellan sött och osött. Det ger kaffebrödet en ny dimension. ;-)
  32. Hemul, jag tror det kan vara lite så att om man slutar bomba smaklökarna med socker och söt mat hela tiden så blir de också bättre på att urskilja sött som en "egen" smak och inte bara en smak som är bakgrunden mot vilka alla andra står ut.

    Jag ser det som nåt positivt, jag tycker sött är godare nu när det är en lite "ovanlig" smak. Men exakt som med salt så är man känslig för för mycket och tycker det blir obehagligt. Så reagerade jag inte innan om jag smakade nåt sött. Nu ryggar jag lite och rynkar näsan. Och jag uppskattar det söta i mindre söta råvaror mycket mer, något jag aldrig tänkt på innan.

  33. Anki
    OT: http://www.expressen.se/halsa/1.2354477/fetmaopererade-sig-tal-ingen-...

    trist och ingen tar ansvar, jag känner 2 st personer som gjort denna operation, en lider av depressioner nu och den andra väger ännu mer idag och har en innätad buk efter att den "sprack". :(

  34. Kul att du gillade mitt tips Doc.

    Många här pratar om att de vill ersätta sockret (i detta fall agave) med sötningsmedel. Visst, just do it! Men jag själv har valt att ta bort allt som heter sötningsmedel från min kost. Jag väljer hellre naturliga råvaror som råsocker, honung eller agave sirap. Semlorna innehåller fortfarande bara 3,4 E% (4 gram) kolhydrater per semla och det fungerar för mig utan att jag ramlar dit.

    Självklart kan man byta kokosolja mot smör.

  35. Håller fullständigt med dig, förutom när det gäller stevia, för det gillar jag och tror är ofarligt. Men agavesirap kan ju vara mer eller mindre ren fruktos, så det skulle jag nog inte använda. Bättre att använda vanligt socker då.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Agave_nectar#Composition

    @Helena Hanson
    Ja, man skulle ju kunna tro det. Men att jag är upplever det så bevisar faktiskt att det måste vara någon annan mekanism bakom. Jag åt nämligen i princip aldrig något som smakade sött förr, utom frukt när jag skulle försöka vara "nyttig". Jag tycker inte om godis och läsk och har aldig varit nåt för kaffebröd mer än undantagsvis, så det blev bara när jag blev bjuden på kalas eller läsk i nån drink ibland. Och rabarberpaj på sommarn! DET gillar jag!

    Jag äter faktiskt mycket oftare "sött" nu än jag gjorde innan lowcarb (grädden gör det intressantare!). Jag tog alltså egentligen inte bort socker, för i medeltal kan jag inte ha förtärt många korn per dag, utan vad jag tog bort var framför allt spannmål. Iofs frukt också, men det är ju inte så sött att man blir bedövad, och jag har inte uteslutit det helt helller.

    Många upplever ju sälta starkare också. Jag var så i början. Fick slänga ostar ibland för att de var ettersalta - enligt mig. Det vore väldigt intressanant att veta vad dessa effekter beror på.

  36. jag
    @35: AH!! Fick en aha-upplevelse! Det är DET jag tycker är så äckligt med ost och bacon! Jag tycker att det är alldeles för salt och får en äckligt smak i munnen av dem. Lite jobbigt, men nu när jag fattat det blir det lättare att stå ut ett tag till.
  37. Hemrimmat lagom salt fläsk is da shit! Våga vägra bacon. ;-)
  38. Marita
    # 37
    Jag håller verkligen med dig och jag har dessutom tillgång till att köpa http://www.gladagrisar.se helt fantastisk .
    Skriver ut hemsidan då någon kanske bor i närheten och inte visste om Glada Grisar .
    :-)
  39. Kami
    Jag tycker att det är helt ok med LCHF-semlor. Jag vågar inte ge mig på "the real shit", då bröd av vanligt mjöl överhuvudtaget brukar trigga igång ett starkt kolhydratsug för min del. Semla var min stora favorit när det kommer till fikabröd och förr kunde jag sätta i mig två-tre i veckan under semmelsäsongen.
    Nu gör jag LCHF-butikens semlor, fast byter ut hi-maize mot proteinpulver och tar bara lite sukrinmelis i smeten. Sötar mandelmassan med lite sukrinmelis. Numera är jag så ren i smaken att en vanlig semla antagligen skulle vara på tok för söt. Och LCHF-semlor är riktigt god och jag älskar den intensiva mandelsmaken. Så nej, det är svårt att motivera varför jag ska äta en vanlig semla när jag kan äta en på LCHF-vis.
  40. Tuulia
    IBS fråga!
    Har en väninna med IBS. Lyckades få henne att börja med LCHF för några månader sedan, men tror att hon har gett upp. Hon tyckte det var mäktigt, tyckte inte det blev så mycket bättre, minskade inte i vikt heller.
    Jag själv äter LCHF för att hålla nere höga sockervärden (diabetes) så jag har ju inte samma problematik/kan ju inte ge henne tips om vad tänka på osv. Kanske någon med IBS diagnos skulle kunna ge henne tips om vad tänka, övertyga henne att det finns möjlighet till hjälp med LCHF eller något annat tips.

    Tacksam för svar, vill ju henne väl. Hoppas någon hör av sig.

  41. Mariann
    Måste få bidra med det recept jag själv gjort nu två gånger.
    Semlor:
    3 stora ägg (220g)
    50g smör
    1dl grädde
    20g husk
    20g kokosmjöl
    2tsk bakpulver
    1tsk kardemumma

    Blanda och låt stå och svälla

    Fördela i 9 stora muffinsformar eller 4-5 bautaformar
    grädda 25 minuter i 175 grader

  42. Tuulia
    # 41
    Tack Mariann. Skall genast baka dessa i kväll. En semla skall man ju njuta av i dag. :-)
  43. Tuulia
    # 41
    Hej igen Mariann. Köpt kokosmjöl? Var i så fall? Eller kan man mala själv?
  44. Annelie_LivsGlad
    Jag valde en konventionell semla - åt ungefär hälften - den var alldeles för söt för mig! Sockerersättning är inget för mig - därav valet. Dessutom första semlan på 2 år!

    Jag upplever också som att allt sött har blivit ännu sötare för mig. Ändå var jag ingen som åt speciellt mycket godis (läs choklad), läsk eller fikabröd förut (pre-lchf). Ja, det är intressant med kroppens mekanismer.

    Har uteslutit all frukt men äter en del bär fortfarande. Vilket osökt mig att tänka på den frukost jag sitter och äter just nu. Gräddfil med grädde och färska hjortron. :)

  45. Mariann
    Tuulia jag köpte mitt på LCHF Butiken kokosnötmjöl 500 g.
    Ska sägas att det är ynka lite koksosmak, vilket ju är en fördel när man ska göra dessa semlebullar :) det smakar inte alls det misnta kokos. Tänker man göra kokoskaka bör man nog ta lite kokosmjöl dels då det sväller jätte mkt och ta mer av vanlig riven kokos och vill man ha den finare så låt den gå en stund i matberedaren.
    i denna semla behövs inget sockerersättning alls faktiskt, då mjölet är "sött" grädden är "söt" mandeln är "söt"........ mala själv går nog ej det har jag inte provat, antagligen får man en markant kokossmak vilket inte jag skulle gilla i just semlan.
  46. Mariann
    SMÄLT SMÖR ska det stå också i receptet ovan.
  47. Mariann
    och givetvis är det mer eller mindre nödvändigt med osaltat smör.... ursäkta....
  48. Jag tycker vanligt saltat smör ger mer smak till semlan.
  49. Tuulia
    Tack Mariann och Ninnan.
    Beställde kokosnötmjöl + annat i LCHF butiken i går sen blir det bakning, kanske semmelfika i helgen :-)
    Osaltat smör! Hälsosammare med mindre salt !?
  50. Mariann
    kanske... vet ej, men jag gillar inte salta bakverk och när jag tidigare bakat med saltat smör tycker jag det har tagit överhanden med "saltsmak", men smaken är som baken....
  51. Naturist
    Ännu en artikel om att fett inte är farligt, utan att det är kombinationen fett-kolhydrater som är det.
    http://www.metro.se/halsa/professorn-semlan-en-halsokatastrof/EVHlbu!WXf6XCX5zb5Y/
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar