LCHF och elitsatsning – fungerar det?

SannaMari Bölenius

SannaMari Bölenius

Att äta LCHF och samtidigt elitsatsa på sin idrott, går det verkligen?  Enligt SannaMari Bölenius går det mer än utmärkt. Hon satsar framgångsrikt på bordtennis, har vunnit junior-SM och är nu med i svenska landslaget. När SannaMari gradvis övergick till ketogen mejerifri kost hände något med skadefrekvensen och immunförsvaret:

Mejlet

Hej Andreas!

Jag skulle vilja berätta om hur din hemsida har hjälpt mig, som elitidrottare, att hitta rätt i min kost.

Jag har sedan jag var åtta år spelat bordtennis och började satsa redan som tolvåring. När jag var 15 fick jag dock allvarliga problem med skador. Hade bland annat en period av överansträngningar i axel/armbåge/handled och drog också på mig en benhinneinflammation som kom att kallas kronisk.

Bordtennis kräver extrem mental skärpa och koncentration eftersom det är en så snabb sport. Jag upplevde mig mycket trött på träningarna på kvällen efter skolan, och hade alltid dåligt fokus i slutet av passet. Förkylningar och magsjuka var också vanligt förekommande och jag hade dålig hy.

Kort därefter hittade jag din hemsida och jag började tillsammans med andra vänner inom bordtennisen tänka över kosten. Kunde det vara så att alla genomgångar vi haft kring hur man bör äta som idrottare i själva verket varit helt fel ute? En perfekt frukost kanske inte alls är lättfil, en klick sylt, flingor och några mackor? En middag kanske inte bör vara pasta carbonara eller lasagne? Kanske kan det vara så att den här ”maten” till och med förstör för oss i vårt idrottande?

Jag bestämde mig för att testa denna teori och började därmed ta bort livsmedel. Första året endast tillsatt socker och gluten. Jag upplevde genast en förbättring och trots min kroniska benhinneinflammation kunde jag träna bordtennis som vanligt då det inte gjorde i närheten av lika ont som det brukade. Jag kunde till och med springa någon gång i veckan! Detta var en oerhört stor förbättring. Samma säsong (våren 2012) vann jag också junior SM-guld i singel.

Jag var dock fortfarande förkyld eller magsjuk med jämna mellanrum och tröttheten fanns kvar. För att ha energi en hel dag behövde jag 10 timmars sömn och det gick helt enkelt inte att få in i det fullspäckade schema jag hade i och med gymnasiestudier i en natur/natur-klass. Jag började då studera din hemsida noggrant, gick in på detaljer och tittade på föreläsningar på Youtube så fort jag hade tid. Läste även alla böcker jag kunde hitta; LCHF och träning, Matrevolutionen, Ett sötare blod, Sockerbomben i din hjärna, Den nakna hälsan och Fettfrälst, för att nämna några.

Hösten 2012 togs jag ut till svenska landslaget och har sedan dess representerat Sverige på tävlingar runt om i världen. I ungefär samma veva valde jag att plocka bort ännu fler livsmedel ur min kost. Jag började med ris, potatis, rotfrukter, light-produkter och frukt, men kom senare att även utesluta även andra ”godkända” produkter som sötningsmedel, ersättningsprodukter, mejerier, frön och nötter i större mängder. En ren ketogen kost är det som verkar fungera bäst för mig att träna på. Min koncentration är på topp hela passet ut, trots att jag ofta inte ens ätit någon frukost då jag inte känt hunger på morgonen.

Benhinneinflammationen känner jag endast av några gånger per år nu för tiden, då jag exempelvis utsatt dem för extremt hård belastning flera dagar i rad. Överansträngningar är heller inte i närheten av lika vanligt förekommande som innan. Därmed har skador gått från att vara en del av vardagen till något jag knappt behöver tänka på. Helt otroligt!

Sammanfattning av fördelarna jag upplever när jag äter ketogent:

– Snabbare återhämtning efter träning
– Förbättrat immunförsvar
– Mycket bättre koncentration under träning och framförallt i slutet av passen
– Mycket bättre koncentration på studierna
– Drastiskt minskat sömnbehov (från 10 timmar till 6-8)
– Perfekt hy
– Skadefri trots ”kroniska skador”
– Allmänt ökad energi, gladare

Sammanfattning av basen i min kost:

– Alla sorters kött, fisk, skaldjur
– Ägg
– Avokado, grönsaker, svamp
– Kokosprodukter
– Smör, feta såser, majonnäs
– Just nu tillskott av magnesium, zink, D-vitamin och L-glutamin

Undantagen jag gör är under tävling då jag kan ”dopa mig” med banan/rödbetor/potatis/sötpotatis/morötter eller liknande.

Jag skulle ljuga om jag påstod att det är enkelt att äta som jag försöker göra. För någon månad sedan var jag på ett läger där frukosten som serverades var lättyoghurt med jordgubbssmak och cornflakes samt Pågen-limpa. Lunchen var köttbullar, makaroner och ketchup. Då fick jag ställa mig i köket och laga omelett. I början var det självklart jobbigt, men nu är vi som tur är fler tjejer inom bordtennisen som äter så här. Det underlättar så klart enormt.

Jag vill också avsluta med att säga att jag de senaste två åren upplever en ökad förståelse och tolerans för lågkolhydratkost i Sverige. Det här är mitt första år sedan studenten och jag har nu bott och spelat pingis på heltid professionellt i Frankrike. Där har de minst sagt lång väg kvar med kosten!

Stort tack till alla er som arbetar med denna hemsida för det fantastiska jobb ni gör med att sprida kunskap. Min dröm är att jobba med er den dagen jag inte längre spelar bordtennis professionellt.

SannaMari Bölenius

PS. Besök gärna min blogg där jag skriver om min träning, kost, hur det är att äta som jag gör i världen av elitidrottare och om hur jag blir bemött i Frankrike när jag berättar om min kost. Jag har också en instagram där jag lägger upp bilder.

Instagram: smbolenius

Blogg: smbolenius.blogg.se

Du får publicera både bilder och namn.

Kommentar

SannaMari, stort tack för din berättelse! Den kan vara till stor inspiration och nytta för många aktiva elitidrottare och motionärer.

Din berättelse

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till mig på andreas@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig.

Nedan kan du läsa och se hur du kan göra om du vill testa själv, samt historier från många andra som testat.

Mer

Jason Fung
Dodssugen-pa-att-ata

”Till slut uppfyllde jag löftet jag gav mamma”

Mer än 300 tidigare framgångshistorier

Kursvideo

Hur du äter LCHF - presentationsbildEric Westman

Video - Hur insulin styr din vikt3De 5 bästa tipsen för vikten

Äldre inlägg