Nyheter

LCHF och amning, nu i Aftonbladet

Riskfyllt för mammor att följa LCHF-dieten (Aftonbladet Debatt)

Det är Olga Rönnberg som försöker få nytt liv i debatten. Som vanligt finns inga vetenskapliga bevis att LCHF är farligt under amning. Det är helt enkelt inte studerat. Men något behov att för hälsan äta socker eller ren stärkelse (bröd, pasta, ris etc) finns knappast.

Världen i svart och vitt

Olga har definitivt en del vettiga åsikter, men sänker sig tyvärr ibland till sandlådenivå. Exempel ur dagens debattartikel:

I LCHF- världen är mänskligheten indelad i två grupper: de rättrogna, som hoppar över kolhydrater, och de andra, som äter kolhydrater.

LCHF-anhängarnas bild av oss som äter kolhydrater är att vi lever på margarin, chips och godis.

Fånar hon sig bara eller har hon en poäng, vad säger du?

Tidigare

  1. Att amma eller inte amma
  2. Mer amning
  3. LCHF vid graviditet eller amning igen
  4. Paulún och amning

Mindre socker, fler barn

Lägre vikt, större bröst?

 

1 2

98 Kommentarer

  1. Lund
    Goran, det finns faktiskt en del med kraftig övervikt som ändock kritiserar de riktigt kolhydratfattiga råden. Fastän de de facto går ner i vikt när de är "strikta". Jag har ingen lust att psykologisera detta, men det vore lätt.
    Jfr de otaliga mekanismer som finns för att dölja antingen icke-ätande eller över-ätande och så beroendeätandena förståss.

    Man kan tycka att det är en rättighet att gå ner fem kg per år, även om man har 75 att gå ner, det gäller bara att ha tålamod. Det är ju sant.

  2. Lund
    Tove, under andra världskriget, då det var svält i vissa stater, fanns inte alltid bröd/vetemjöl i en mängd att tala om. Då mådde många glutenintoleranta bra, var symptomfria, tror det gäller andra inflammatoriska tarmsjukdomar också. Inte blev det en drastisk ökning av glutenintoleranta barn, för att deras mammor inte haft tillgång till bröd under kriget.
  3. Lund: Du har rätt. Naturligtvis är det så. När man är på AA-möten är det ofta de som är mest behövande som är mest negativa till råden. Kan man skylla på sockerdjävulen?
  4. Men vi skall naturligtvis angripa Olga. Med sin medvetna och falska debattartikel förmenar hon alla möjligheten att bli friska med hjälp av LCHF. Vi är tusentals som hittills haft den ynnesten. Oavsett om det räknas som placebo-eller inte... faktum kvarstår; Folk har minskat, ibland mer än halva sin vikt, utan några andra förklaringar, förutom kosten. Min dotter gick ner halva sin vikt när hon slutade med socker och minimerade kolhydraterna. Strikt LCHF i en nersutten tevesoffa. Hon har insett sockrets fara och kämpar med "triggningar" varje dag. Naturligtvis motionerar och tränar hon också nu.. bl.a kampsport.
  5. Tove
    Tack Lund för svaren! Det gör det ju enklare om jag någon gång skulle bli gravid.

    Richard - Ja jag såg det, men tänkte att vad barnen får i sig av modern under amningen och under graviditeten kan jämföras. (Fast det var bara min gissning, har aldrig själv ammat eller varit gravid, så det är inget jag funderat över förr.)

  6. ToveE
    Tycker nog att hon har en poäng ang LCHF:are som tror att andra lever på margarin, chips och godis. Inte bokstavligen men att många LCHF:are verkar anse att icke-LCHF:are tvunget äter skräpmat är definitivt något jag har märkt av i alla fall.

    (lade till ett E i mitt namn för att jag såg att en annan "Tove" har kommenterat inlägget)

  7. Ninnan
    Jag tror att lchf:are tror att många äter fettsnålt, frukt i stället för socker, lite protein och massor av grönsaker!
  8. Annelie_LivsGlad
    ...och man ser ju faktiskt när man är och storhandlar vad som "slinker ner" i vagnarna... chips, läsk, godis... och så lite becel....

    ...men eftersom vi är individer så är det naturligtvis olika - tror som Ninnan skriver att det finns en hel del som äter så också...

    Observera - ingen vetenskaplig bedömning som är evidensbaserad utan vanliga iaktagelser. 🙂

  9. Subcalva
    Jag tycker Olga är väldigt vettig i sitt uttalande:
    minska på alla kolhydrater som är vita och alla ämnen som inte din farmor känner igen på innehållsförteckningarna. Det räcker långt.

    Kan vi få SLV att jobba för dom kriterierna har vi kommit långt på vägen till att få en frisk befolkning. Fast vi får förstås snart börja säga farmorsmor istället för farmor.

  10. ToveE#56: Tror? Det räcker väl med att tjuvkika lite i korgar och vagnar när man är ute och handlar. Sedan är ju de flesta av oss inte födda in i LCHF. Vi har ju levt ett tjofaderittans konsumentliv tidigare. 😉
  11. Subcalva
    Kan ju förresten passa på att ställa en fråga som jag funderat länge på. Kommer vår genomsnittslängd som befolkning att minska om vi går över till en strikt LCHF-kost?
  12. Tvärtom, Subcalva. Tvärt om! Jägare och Samlare var ju betydligt längre än de mindre puttefnaskbönderna. Enligt ganska säkra källor. Brukar också ha oturen att hamna bakom några långa "samlare" när jag är på auktion 😉
  13. Marlene
    "Bland de påstådda hälsovinsterna med LCHF finns bland annat: ökad fertilitet, viktnedgång, lugnare mage, minskad svampklåda, minskad ledvärk och minskad astma."

    Jag kan efter endast fyra veckors LCHF:ande tala om för Olga och andra att JAG i varje fall upplever det som att jag fått de där påstådda hälsovinsterna såsom: viktnedgång, lugnare mage, ingen klåda (både i underlivet och i min hårbotten), minskad ledvärk (trots kallare temperaturer ute! DET brukade förr ge mig extraont i lederna).
    Fertiliteten har jag aldrig haft några problem med, men om det fortsätter så här så borde jag ju bli med barn på ett kick den här gången med.

    Anledningen till att jag nu gjort LCHF till min livsstil är att jag mår så mkt bättre. Varför skulle det vara fel om min tidigare så "hälsosamma" livsstil gick ut på att äta så mkt frukt och grönt som möjligt, men som bara gjorde mig sjuk?

    Hur det går med LCHF:andet vid en graviditet undrar jag då jag upplevde vid tidigare graviditeter att jag bara "tålde" viss sorts mat vissa dagar. Kyckling luktade och smakade "fruktansvärt", och hade jag planerat in kalops på menyn en dag kanske jag blev tvungen att ändra till nått annat för bara tanken på kött fick mitt illamående att blossa upp.
    Jaja...vi får se. Borde dock gå MKT bättre under amningen iaf!
    Men jag mår bra så varför inte fortsätta? Att äta mat som det inte är 18 miljoner konstiga tillsatser i fungerar för mig.

  14. Miller
    Annika Dahlqvist bedömer att LCHF-barn skulle bli något kortare än kolhydrat-barn. Det låter logiskt, om man tänker på kolhydrater som övergödning. Personligen tror jag barn ska äta det mesta vi äter, men minimera (eller helst ta bort) raffinerat socker, gluten och växtoljor. LCHF är ju mest effektivt för att behandla metabolt syndrom, LCHF behövs inte för att förebygga metabolt syndrom.
  15. Tove
    Oj, bra att du sade ToveE, jag ska kalla mig något mer ovanligt om jag någon gång kommenterar ett annat inlägg här. Vill inte röra till det om du är en stammiskommenterare 😛
  16. Ninnan
    ..och varför skulle man inte kunna förbygga metabolt syndrom?
  17. ToveE
    Tove: 🙂 nej någon stammis skulle jag inte kalla mig, kommenterar någon gång ibland bara.
  18. vispcream
    Känns som folk som kastar skit på oss LCHFare glömmer att vi tidigare har levt efter SLVs rekommendationer.
  19. Parsley
    http://kolhydrater.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=ed9f640b-171b-4...

    Diskuteras på KiF också. Läs gärna inlägg 18.

  20. Zepp
    Barnet i magen behöver en viss mängd glukos likasom mamman.. det producerar mammans kropp själv vid behov, så länge hon får tillräckligt med energi.

    Dessutom behövs normalt med insulin, tillräckligt för att transportera tillräckligt med aminosyror till proteinsyntesen, men inte mer än normalt för då kan bebisen bli för stor.. och det är ofta förknippat med kejsarsnitt.

    "Förklaringen till att pojken är så stor är troligen att hans mamma, Ani, 41, har diabetes.

    När en gravid kvinna med diabetes har för höga blodsockernivåer i blodet så kan fostret få för mycket glukos – och växa sig för stort."

    http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article5845966.ab

  21. CharlotteTheOriginal
    Jag vet inte hur andra blivande mammor och /eller ammande ser på det hela som Rönnberg försöker dra igång.... Men som jag ser det är själva kärnan att hon hävdar att mammor äter enligt LCHF för enbart sin egen skull = gå ned i vikt för utseendets skull, och på något olustigt vis mellan raderna kommer med ganska grova anklagelser till dessa mammor.
  22. CharlotteTheOriginal
    Hann inte tillägga innan tiden gått ut, men gud vad bra inlägg nr 18 på Kif var! Håller med om att det borde användas som debattsvar!
  23. Anna Delin
    Efter att ha fött en bebis åt det stora hållet, vilket definitivt berodde på för högt blodsocker under graviditeten, så är jag den första att rekommendera att snåla in på kolisarna.
  24. Anna Delin
    Jag menar inte att ytterligare oroa nyblivna mammor eller ge dåligt samvete åt dem som av någon anledning inte kan/vill amma, men jag postar iallafall följande länk:

    http://coolinginflammation.blogspot.com/2010/08/why-discuss-mothers-m...

    Bättre förekomma än förekommas.

  25. Eddie
    #52 Lund, hur gammal är du? Var du med under andra världskriget? Det verkar så när du skriver din kommentar. Enligt min mormor, som var "mitt i", åts det surdegsbröd till frukost, middag och kvällsmat. Det var det som delades ut till folket under bistra tider......
  26. Kattmoster
    # 75

    Din mormor är EN källa. Vad vet du om vilka källor (plural) Lund tagit del av?

  27. Maria
    Jag tycker att Olga har en poäng. Jag har periodvis läst väldigt mycket om LCHF eftersom jag är kostintresserad, men jag tröttnar alltid efter ett tag på grund av människorna som skriver om det. (Inte alla såklart, men tillräckligt många för att skapa ett dåligt intyck.)

    Jag har inget emot LCHF, jag vet att det har gjort mycket bra för många. Däremot har jag något emot många av "utövarna", eller snarare deras inställning. Läser knappt några bloggar eller forum längre för attityden är så jäkla sunkig, både till de som inte äter LCHF och till de som inte gör det på "rätt" sätt.

  28. Kattmoster
    # 77

    Men det är väl ändå rätt korkat att skippa en hälsosam kost bara för att du inte gillar de andra som äter den kosten. Eller?

  29. Annelie_LivsGlad
    Ninnan #66 lyfter din fråga

    ..och varför skulle man inte kunna förbygga metabolt syndrom?
    Eftersom jag själv undrar också.

    Miller - du kanske kan förklara?

  30. #49 Goran, jag kan inte minnas att jag någonsin givit dig något tillmäle? F.ö. kommenterade jag ditt senaste inlägg innan mitt. Jag förstår inte hur du får det till att vissa "kolhydratsugna navelskådare gärna skiter i hur det går för diabetes, beroendesjuka" bara för att jag påpekade att det inte finns några belägg för att (nära) 0 kolisar skulla vara bättre än normal lowcarb. För det var väl det ditt inlägg gick ut på, diskussionerna om gränsdragningen?
  31. Ninnan
    Om man kan förebygga...
    Hade jag börjat med lchf långt tidigare hade mina inflammationer i blodkärlen då uppstått?
    Om fyra år ska jag skriva hit och tala om hur min status i kärlen är..
  32. Lund
    #75, Eddie, det finns litteratur på det. På samma sätt som det finns litteratur på att gravida kvinnor, utsatta för krig föder fler barn som senare får schizofreni.

    Men du har rätt, jag känner mig emellanåt gammal som metusalem när jag läser kommentarer.

  33. Lund
    Ninnan, jag tror att man kan förebygga. Jag vet att det finns någon som gör mätningar på kärlens elasticitet, så att man kan se om man blir bättre av sin kostomläggning. Det sägs också att arginin, finns i argiplex, det som sägs vara bra för sexlust, skall vara ännu bättre för blodkärlen.
  34. #78 Kattmoster, men alla som inte väljer LCHF väljer ju ohälsosam mat helt automatiskt, så länge man inte är sjuk, med t ex Diabetes.
    Hemma äts det ekologiskt, säsongbaserat och gärna närproducerat och halvfabrikat är bannlysta! T ex nu äts det ganska mkt av äpplen värmda i ugn (utan socker då givetvis) och folket hemma som gör detta mår fortfarande bra! Folk är individuella med vad de mår bra av, då kan man inte dra alla med andra preferenser över en kam och utmåla dem till fiender! Det slår ju tillbaka mot oss som väljer att dra ner på kolhydraterna!
  35. Nej, som du säger, man kan ju inte dera den slutsatsen. Om så vore fallet skulle ju de flesta utsprungliga befolkningar ha varit sjuka, och det var de ju inte. Fina tänder hade de också! 😉
  36. Annelie_LivsGlad
    Ninnan - min fundering är om vi hade börjat med LCHF tidigare kunde då min son tidigare ha sluppit sin astma och sin ulcerösa colit - eller om jag hade förstått det här fullt ut - hade jag då ställt krav på hans skolas matbespisning tidigare?

    Vi åt ju LCHF hemma långt innan jag fick till att skolan även skulle ha ekologisk bregott - så där fick (och till viss del fortfarande får) han halvfabrikat men hemma är det bara LCHF som gäller.

    Kanske kan vi helt få bukt med hans ulcerösa colit vad det lider - just nu är jag bara tacksam för att han har långt mellan skoven och att de trots allt inte är så tuffa när de väl kommer. 🙂

    Ulcerös Colit är en av de sjukdommar som också har en otrolig ökningskurva bland yngre på senare år.

    Avslutningsvis - jo, jag råkar tro att man faktiskt kan förebygga. Vad bygger jag detta på kan man ju fundera över men för mig är det beprövat i min familj. Jag och dottern (17 år) som tidigt tog till oss LCHF har inga sjukdommar medans min son och hans far - som lägger till vitt bröd, pasta och ris och potatis (om än i mindre mängd) och frukt - bägge två nu har problem den ene med ulcerös colit, akne (i riklig mängd), fd astma, atopiskt eksem och den andra torr hud, glutenintolerans, laktosintolerans, hösnuva, allergi mot pälsdjur. Genetiken gör säkert att en del finns med latent från början men att det faktiskt bryter ut tror jag är yttre påverkan (kost, miljön etc).

  37. ...väljer ej ohälsosam mat, ska det vara på inlägget förrut...
  38. Zepp
    Näe.. man kan inte säga att om man hade ätit smör i stället för margarin så skulle man ha undvikit ditten eller datten sjukdomen.

    Vad man däremot skulle kunna säga är, att om en befolkning hade ätit mer av något och mindre av något annat så skulle kanske frekvensen av någon sjukdom varit mindre.. eller högre.

    Tex om ökat intag av O-6 ger mer inflamatoriska processer i kroppen som yttrar sig som inflamatoriskt härledda sjukdommar eller besvär.

    Samtidigt är det beroende utav vad man äter till det.. man kanske äter det ihop med något som skyddar från den effekten.. så man märker inget fören man tar bort det som skyddar.

  39. Annelie_LivsGlad
    Håller med dig om en del - t ex vad man äter till och att det kanske skyddar. Men något är det ju som gör att inflammatoriska sjukdommar ökar i den fart de gör. För vissa - därav att jag också tror att det finns med från början men triggas igång.

    Förresten - varför kan man inte säga att om man hade ätit smör istället för margarin....? Tacksam om du förklarar hur du tänker.

  40. Miller
    #66
    Förtydligande: om man aldrig blivit överviktig till att börja med kan man vara mycket mer flexibel med att äta tex frukt eller en surdegsmacka eller bönor eller ett glas saft då och då. Lite som man gjorde förr i tiden utan problem. Men om man väl en gång blivit mycket överviktig, och vill gå ner och sedan stanna där så är man mer känslig och behöver följa LCHF (eller paleo) mycket mer konsekvent.
  41. Miller
    Zepp, dina resonemang är fullkomligt ologiska.
  42. Annelie_LivsGlad
    #90

    Ditt resonemang håller inte för mig - min son är minst av allt överviktig definitivt åt andra hållet. Lång och smal som en räka. Det har han alltid varit. Likaså min dotter (men hon har inga sjukdommar). I mitt tankesätt är det inte bara vikten som är av betydelse för ska man tänka så så vore det jag som hade ulcerös colit.

    Tror helt enkelt inte att det är så enkelt helt enkelt.

  43. Maria
    #78 Kattmoster, hur lyckas du göra den tolkningen? Jag skrev ju inte ett ord om vad jag själv äter, bara om min upplevelse av att _läsa_ om lchf-kost. Att jag skulle undvika att äta den på grund av att jag ogillar folks attityd är helt ditt eget påhitt.
  44. Miller
    92
    Om man blivit sjuk, vare sig det är allergi, övervikt, blodtryck eller diabetes så förefaller det som att det mycket ofta relaterat till den kost man ätit under tiden som problemen utvecklats.

    De stora bovarna är då inte alltid kolhydrater generellt, utan socker och vete specifikt, för dessa är mest inflammationsframkallande och naturligtvis det folk äter i mängd. För säkerhets skull kan man då LCHFa, dvs ta bort alla kolhydrater för att med säkerhet minimera orsaken till problemen.

    På andra sidan ligger obalansen Omega6/Omega3. Den justeras även med LCHF genom att utesluta Omega6 baserade, industriellt framställda växtoljor, vilka är kopplade till bl.a. ulcerös colit.

  45. Annelie_LivsGlad
    #94 ditt resonemang håller fortfarande inte - läs din egen skrivelse på #90!!!

    Dessutom anser jag att "de stora bovarna" ÄR kolhydrater generellt men att socker och obalansen mellan Omega6/Omega3 är bland de värre.

    Jag försöker följa ditt resonemang men det är inte lätt ska jag säga. Är du LCHF:are med lång erfarenhet eftersom du anser att du är kunnig på området? Har du själv någon/några autoimmuna sjukdommar? Några i din absoluta närhet?

    Sist men inte minst anser jag inte att övervikt i sig är en sjukdom - möjligen kan man få följdsjukdomar av det i längden. 🙂

  46. CharlotteTheOriginal
    Anna;
    Det är en poäng i att vända sig mot dom som inte VILL, men dom som inte kan kan inget göra annat än att gilla läget för sina bebisar tyvärr - med ersättning. Man har ju inga alternativ om mjölken inte finns där eller inte kan användas pga andra anledningar.

    Maria #77;
    Huvudet på spiken. Problemet är att LCHF-intresserade (av en eller flera anledningar) faktiskt ser hela "falangen" som en enda stor grupp. Det är vi inte. Men alltjämt uppstår det problem för att så många vill dra alla LCHF bloggar, kommentatorer etc över en kam.

  47. Ninnan
    # 77, 96
    Skulle alla lchf.are och inte lchf.are jamsa med föregående talare, kunde Doc stänga ner.
    Men det är många här som vill lära sej mer om kost och det går jättebra, trots gnabb.
    Om man nu verkligen vill..
    Att man kan äta varianter av lchf, beror på att friska människor äter det(fram till de blir sjuka -några stycken)
    När man sedan står-ligger där i en sjukdom, behövs definition av kosten.
  48. Annelie_LivsGlad
    #96 - de drar väl alla över en kam för att de inte förstår att vi är indivier o inte en "sekt"..... 🙂

    #97 - jag tror oxå att en definition behövs

1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg