LCHF och Alzheimers

ht_296678_ho_coconut

Kan en högfettskost förbättra minnet vid vanlig Alzheimer-demens? Det verkar så, åtminstone i vissa fall. Och forskning visar lovande resultat.

Kokosfett mot Alzheimers?

I en tidningsartikel beskriver läkaren Mary Newport, 56, hur hennes make Steve Newport drabbades av Alzheimer-demens tidigt i livet.

Han testade flera olika mediciner, men fortsatte att försämras. 2007 blev han allt sämre och tappade intresset för trädgårdsarbete och kajakpaddling vilket han tidigare älskat. Han ville inte ens äta, och gick ner 5 kilo.

Hustrun sökte på nätet efter pågående läkemedelsförsök och hittade ett som Steve Newport kunde få vara med i. Man testade tillskott av MCT, medellånga mättade fettsyror. Preliminära fynd hade visat mycket lovande resultat – faktiskt en verklig minnesförbättring hos patienter. Tanken är att dessa fettsyror skall omvandlas till ”ketoner” i kroppen, vilka sedan kan vara ett effektivare bränsle för alzheimersjuka hjärnor än socker.

Tyvärr klarade inte Steve Newport testen för att få vara med i studien. Hans minne var för dåligt – han kunde varken minnas årstid, månad eller veckodag. Poängen blev 14 av 30 på ett ”Mini Mental Test”, vilket innebär svår demens. Ett av testen är att rita en klocka. Han kunde knappt minnas hur en sådan såg ut (bilden längst till vänster ovan).

Men Mary Newport fortsatte att läsa på och fann att kokosfett innehåller 60% MCT-fett. Hon köpte kokosfett och bestämde sig för att testa själv. Med det och lite förberedelser lyckades hennes make få 18 av 30 poäng och accepterades i studien. Han fortsatte också att äta kokosfett.

Resultat av fettillskottet

Redan efter fem dagar märktes en tydlig förbättring. Efter drygt fem månader har nu hans skakningar försvunnit, han kan läsa igen, och har blivit mer social och intresserad av andra personer.

Klocktest

Bilden ovan visar hans försök att rita en klocka. Vänstra bilden är före kokosfettet. Mittenbilden är efter två veckor med tillskott, och högra bilden efter 37 dagar.

bar_27

Studier på LCHF-kost och Alzheimers

Alzheimer och hjärnan

Vid en snabb sökning hittade jag ett antal studier på området. Exempel:

Neurol. Aging 2004. Effects of beta-hydroxybutyrate on cognition in memory-impaired adults.

20 försökspersoner med Alzheimers eller nedsatt minne fick dricka MCT eller placebo. Åtminstone en del av patienterna fick en tydlig förbättring på kognitiva tester och minne. Störst förbättring sågs hos patienterna med mest ketoner i blodet.

Behav Pharmacol. 2006. Neuroprotective and disease-modifying effects of the ketogenic diet.

Översiktsartikel som diskuterar det vetenskapliga stödet för att en ketogen kost (ex LCHF) kan ge förbättring vid såväl Alzheimers som Parkinsons sjukdom.

Neurotherapeutics 2008. Ketone bodies as a therapeutic for Alzheimer’s disease.

Översiktsartikel om hur bland annat en ketogen (lågkolhydrat, högfetts-) kost visat effekt i kliniska studier på människor med Alzheimers. Sammanfattningsvis ses det som ett lovande fält för framtida Alzheimerforskning.

Curr Treat Opinions Neurol. 2008. The ketogenic diet: uses in epilepsy and other neurologic illnesses.

Översiktsartikel. En växande mängd litteratur tyder på att en ketogen kost kan vara av värde vid ett flertal neurologiska sjukdomar, inklusive Alzheimers. Den förefaller bland annat skydda nervceller.

bar_27

Användbart i praktiken?

LCHF-kost har inte visats innebära några hälsofaror. Åtminstone inte i de studier på upp till 2-4 år som gjorts. Att det har visats ge positiva effekter vid Alzheimers sjukdom borde innebära att det är fritt fram att testa för intresserade.

Om man kan få en förbättring av en relativt enkel kostförändring är det ju utmärkt. S k ”bromsmediciner” som Aricept har vanligen en mycket begränsad effekt, och förhindrar inte fortsatt försämring. Dessutom kan de ge en hel del biverkningar. LCHF-kost kan teoretiskt vara ett utmärkt komplement till sådan behandling.

Egen erfarenhet?

Har du en anhörig med demens som provat LCHF-kost? Berätta gärna om dina erfarenheter nedan!

Alzheimers

Läs mer

Tidigare inlägg om demens

LCHF / Lågkolhydratkost för nybörjare

Känner du någon som kunde vara intresserad av ovanstående? Maila gärna adressen till inlägget:
http://www.kostdoktorn.se/lchf-och-alzheimers

 

1 2

84 kommentarer

  1. patrik
    Nicklas & Kenneth:

    1) omega-3 är som bekant ett fett av PUFA-typ (Poly Unsaturated Fatty Acid) vilket innebär att den har stora möjligheter att reagera med andra ämnen och ställa till med rejäl oreda i kroppen.

    2) Samtidigt är balans mellan omega-6 och omega-3 något man återfinner i naturen och väl därmed troligen av godo.

    Om man kombinerar 1) och 2) drar jag slutsatsen att man allra bäst äter såsom Kenneth beskriver, med gräsbeteskött, gräsmjölk/grädde/smör etc och på så vis minimerar omega-6 intaget, samtidigt som man balanserar med omega-3 "på köpet" 🙂 .... Man kan då helt avstå omega-3 tillskott och därmed minimera intaget av PUFA.

    PS: Anledningen att man ser sådana spektakulära effekter på omega-3 tillskott i diverse studier kanske beror på att maten som ätits varit av typen modern industridiet, dvs med kraftigt Omega-6 överskott.

    PS2: tillskott tycks väl generellt vara problemematiska, då de ofta är raffinerade/renade och på så vis onaturliga, omega-3 tillskott har ibland (ofta?) brist på t ex E-vitamin.

  2. Lina
    Vem vet;
    Då Q10 är med i kroppens alla processer som skapar energi på cellnivå, så borde brist på Q10 medverka till att immunsystemet försämras. Och isåfall kan man också säga att statiner påverkar immunförsvaret genom att ta bort syntesen av Q10 i kroppen.
    Dessutom skriver Ravnskog också att det idag finns bevis för att kolesterolsänkande läkemedel förorsakar cancer.
  3. vem vet
    Lina
    Cancer kanske kroppen kan klara i början när det endast är en eller ett fåtal cancerceller med immunförsvaret, men inte om det är försvagat av något.
  4. patrik,
    Helt rätt. Med en vettig djurhållning och minimalt med vegetabiliska fetter i maten hade vi inte behövt några tillskott av omega-3.
  5. Läste förresten i dag om att Warburgs teorier om cancer är på väg att få upprättelse. Det viktigaste för att inte få cancer, eller för att bekämpa den ifall den hunnit uppstå, är att inte mata den. Cancerceller är helt beroende av stora mängder glukos. Äter man en kost som ger minimalt blodsocker borde alltså cancern få problem.

    Ketogen kost borde vara en självklar del i all behandling av cancer!

  6. Dr Mercola har en mycket intressant artikel om cancer, läkemedel och kostbehandling:

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/01/10/2008-ca...

  7. O
    Att Warburg fick nobelpriset för sin cancerhypotes låter som en av LowCarbrörelsens faktoider.

    http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1931/index.html

  8. O,
    Nobelpristagaren Otto Heinrich Warburg upptäckte 1924 sambandet mellan tumörers tillväxt och Glukos 😉
  9. Nearly A Century Later, New Findings Support Warburg Theory Of Cancer
    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090112093334.htm
  10. Karin20
    Läste det här nu! ¤%W/¤%/%/%W%@?R/&(%!!!!

    Nej, jag har inte längre någon anhörig med Alzheimers!

    Och önskar att alla slipper denna förj...a sjukdom eller att bli anhörig. Men om så är fallet, KÖR LCHF! Blir det bättre så..., det finns ju inget att förlora.

    Doc_. Jag tittade på testet du hänvisar till och jag kan inte sluta gråta. Trots att det är snart fem år sedan min mamma avled. En helskärpt person som berättade att hon tyckte att testet var larvigt, det är väl inte så viktigt att veta vilken dag det är eller att komma ihåg några ord från början av samtalet. En sak som är så konstigt med den här sjukdomen är att under vissa perioder är ju personen helt klar och skäms över/förstår inte varför h*n gjort si eller så. Att veta själv alltså, det är ju ren tortyr.

    Tänk om man kunnat göra något!

  11. Karin20,
    sorgligt. Ja, det är en hemsk sjukdom.

    Om lågkolhydratkost kan förebygga eller lindra är ju knappast bevisat än, men det finns en hel del som tyder på det nu. Undrar vad vi vet om fem år till?

  12. Wille
  13. söder
    Doc

    Jag läste att vissa länder ger ALS-patienter kreatin som bromsmedicin.Vet du om det stämmer? Finns det någon känd forskning om sambandet mellan kost och ALS? Är inte kreatin naturligt förekommande i kött,fisk och mjölkprodukter?

  14. Jag hittar inte något om vad Steven Hawking käkar, han har ju trotsat sin ALS i många år nu. Minns att jag läst något om en massa olika antioxidanter, förmodligen stora doser omega-3 m.m., det hade varit kul att hitta mer info.
  15. söder
    kenneth
    Antagligen forskas det väl inte så mycket på en så ovanlig sjukdom,det ger ju inga stora inkomster till läkemedelsföretagen.Steven Hawking? han ska jag googla...
  16. Jag kan verkligen rekommendera hans bok "A brief history of time", eller på Svenska "Kosmos - en kort historik". När man läser den behöver man inte vara något geni för att förstå hur ett svart hål fungerar, han är inte bara genialisk utan även en mycket skicklig pedagog!
  17. Kwasniewski kostbehandlar ALS på samma sätt som MS

    http://homodiet.netfirms.com/disorders/multiple_sclerosis.htm

  18. Paul
    Jag har en nära vän vars far fått Parkinson.
    Det är väl besläktat med Alzheimer?
    Jag hittar inget om Parkinson och LCHF kost.
    Doc, vet du något?

    Mvh Paul

  19. Paul,
    jag har ingen personlig erfarenhet. Men det finns en ministudie (5 patienter) som visar goda resultat av LCHF vid Parkinson.

    Den finns en bit ner på vetenskapssidan.

  20. Intressant artikel i SVD om Parkinson!

    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2412243.svd

    "... Nyckeln är ett protein som heter NRF2 och produceras av en typ av hjärnceller kallade astrocyter."

    "... Tidigare har forskarna vid University of Wisconsin-Madison visat att proteinet NRF2 kan hindra utvecklingen av Lou Gehrigs sjukdom" (ALS = Lou Gehrigs sjukdom)

    Jämför dr Kwasniewski : http://homodiet.netfirms.com/disorders/multiple_sclerosis.htm

    "Notice. Patients with MS and ALS should consume the brains, bone or spinal marrow for the first few weeks. It is sufficient to have 150 grams per week and later less."

    Intressant! Kan det vara så att dr Kwasniewski är/var årtioenden före sin tid?

  21. Britt-Marie
    Jag vet vänner till mig som läst mycket om Omega-3 och forskning om både alzheimers o parkinson och även dyslexi och överaktiva barn. Har själv också läst en del om detta. Det finns studier som visar att omega-3 har förbättrat ofantligt. En pojke förbättrade sin stavning efter en viss tids omega-3 konsumtion. Men titta gärna på omega.com så finns det hur mycket skräpomega som helst, det ska vara rena produkter utan antibiotikauppfödda laxar och inte heller uppblandad omega med vatten
  22. Patrik, är du helt Kwasniewskifrälst nu? Äter du efter ON?

    Jag har också tänkt den tanken. Det är förvånansvärt hur mycket han verkar ha rätt om. Även om han tycker margarin är OK att äta.

  23. hemul - jo, jag tror stenhårt på Kwasniewski och ON! Har kört lite extremvarianter de senaste veckorna för att tappa vikt, men såsmåningom tänker jag låta det normalisera mot något liknande vad Peter på http://high-fat-nutrition.blogspot.com/ praktiserar. Han är klart inspirerande med sin engelska uttolkning (... chili, gräddyoghurt och mörk choklad 😉 )
  24. Elin
    Britt-Marie, min mans dyslexi har försvunnit också! Vi har ätit gradvis mer åt LCHF-hållet de senaste 10 åren, börjande från naturligt fett. För 10 år sedan hade min man dyslexi, men den är borta nu. Då åt han också margarin och växtfettsglass, innan vi flyttade ihop 🙂 . Jag har alltid tänkt att det är datorns förtjänst, säkert är det också, men visst kan ju kosten också spela in!? En av våra tre barn tycks också ärvt anlaget, men hon klarar sig fint i skolan. Skriver nästan felfritt med lite koncentrerad övning (och bra kost, så klart, förutom då det j***a margarinet som dom bjuds på i skolan 🙁 ).
  25. Patrik, kul att ha en kompis. 😉

    Så du har också svårt att gå ner? Lyckas du med dina experiment så är jag väldigt intresserad av att höra.

  26. patrik
    😉 jag är förvånad att inte fler sett ljuset!

    ... Skämt åsido är ju inte skillnaderna så stora, men ON har svaret på många av mina frågor och utöver det ett antal som jag inte varit i närheten att fundera på 🙂

    Funderar på att göra ett slags sajt baserat på ON, med stöd för att ON-ifiera matrecept mm.

  27. Elin
    Patrik eller Hemul, kan ni kort förklara vad ON är? Försökte följa länkarna, men hittade inte uttrycket ON i dem...
  28. Chilisalsa
    Optimal Nutrition tror jag ????
    En av hans böcker.
  29. Optimal Nutrition - stämmer bra det, en av hans böcker och namnet på dieten.

    Kika lite här för mer info

    http://homodiet.netfirms.com/

    Inte så flashigt direkt, men innehållet är desto bättre 😀

  30. Det fanns en wikipediasida, men den verkar vara deletad.

    Dr Ks sajt om du kan läsa polska.
    http://dr-kwasniewski.pl/
    Här finns en del på norsk.
    http://www.matoghelse.no/search.aspx?st=www.matoghelse.no&sb=�...
    Googla...
    http://google.com/search?q=kwasniewski+diet
    http://google.com/search?q=kwasniewski+optimal+nutition
    o.s.v.

    I ett nötskal: väldigt mycket fett, begränsat med kh och protein (men minst runt 50 g kh, 1 g protein per kilo smal vikt, ännu mindre med tiden). Stärkelse är bästa kh-källan. Mycket gulor och inälvsmat. Ät ALLT, d.v.s senor, svål, brosk, hjärta och andra organ. Riktig buljong. Speciella direktiv för olika sjukdomar, som detta med hjärna vid MS. Låter skumt, men tiotusentals polacker kan inte ha fel. 😉

    Dieten är både lätt och svår att följa. Lätt därför att man får äta en del "normala" kolisar. Svår därför att proteinet gärna vill slinka iväg (för mig), även om behovet är tydligt mindre än när man försäker äta väldigt lite kh. Också därför att det helt enkelt är svårt att köpa bra kött numera när alla styckdetaljer är benfia och putsade till oigenkännlighet.

    Har själv fått stor förbättring av neurologiska problem (20 år efter att skadan inträffade!) utan att äta hjärna. 😛

  31. Mer om autoimmuna sjukdomar; handlar många av dessa sjukdomar om ofullständig/störd matsmältning och övergödning av vissa bakterier/bristfälligt upprag av vitaminer?

    http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2009/02/multiple-sclerosis-and...

  32. patrik
    Jag skulle inte bli förvånad ifall en delorsak är brist på jod och selen, delvis orsakat av överskott på brom och fluor.

    Men sedan orsakas ju inflammation av kortisol och arakidonsyra, som man får av stress men även av vegetabiliskt fett och överskott av omega-6. Autoimmuna sjukdomar verkar helt eller delvis orsakas av inflammation. Den hypotesen stärks av att många med autoimmuna sjukdomar blir bättre av LCHF.

  33. JAUS
    Just nu på TV4 om alzheimers.
  34. EA
    Finns det någon uppföljning att läsa angående paret Newport? Jag blir nyfiken på hur det går för dem.
1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av