LCHF livsfarligt i längden… eller?

Är det farligt för kolesterolet och därmed hjärthälsan att äta fet lågkolhydratkost? Så brukade man tro – till och med jag trodde det en gång i tiden – men allt mer vetenskap visar att det är fel.

Studier på LCHF-liknande kost brukar visa att deltagare i genomsnitt inte bara går ner i vikt utan också får bättre hälsovärden, inklusive kolesterol. Det kom även en svensk expertutredning fram till förra året. Och senaste studien härom veckan var inget undantag.

Även de hårdaste kritikerna har fått ge med sig. Nu säger de ibland att LCHF nog ger jättedåliga värden någon gång i framtiden, någon gång långt efter att alla studier har avslutats. Efter exempelvis fem år – eller efter man blir viktstabil – får nog LCHF magiskt motsatt effekt.

Verkligheten visar dock något annat, återigen. Här är nypublicerade utmärkta värden efter fem år hos Sveriges kanske striktaste LCHF-ätare, Tommy Runesson. Han halverade sin vikt under de första åren och har sedan varit i stort sett viktstabil i tre år:

Kolesterolvärden efter fem år på LCHF

Kanske får istället LCHF magiskt motsatt effekt efter sex, sju år? Fast för mig verkar det inte så:

Mina hälsovärden efter åtta år på LCHF

 

76 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tuva
    Säkert.
    Att utesluta vete, socker och juice gör att jag automatiskt hamnar i en lågkolhydratskost.
    Den lilla skvätten grädde och den extra smörklicken gör att min kost blir högfettskost.

    Jag har gått ner 20 kg, blivit av med ledvärk, dålig mage, problemhy, mitt blodtryck har blivit normalt och mina blodvärden tillåter mig äntligen att bli blodgivare. För att nämna några effekter.
    Det kommet säkert smygdöda mig i förlängningen. All den här hälsan jag plötsligt fick är bara en dimridå innan jag dör smördöden efter några år alternativt dör av gallopperande spannmålsbrist. Säkert.

    Läs vidare →
  2. Jaa menee
    Om jag känner mig friskare bara efter att utesluta kolhydrater och sädesslag, ska jag då återgå att äta dessa för att någon tror att jag blir sjuk efter 5-10 år?
    Skulle inte tro det!
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Michael
    Ser knappast ett ungefärligt dygnssnitt på ~1900 kcal som svältkost. I synnerhet inte för en normalaktiv person som väger omkring 85 kg. "Svältkost" skulle jag personligen stämpla ett dygnsintag på < 1000 kcal. Och nej, på cirka 2000 kcal LCHF per dygn behöver man knappast känna sig speciellt hungrig. Snarare mätt, pigg och belåten under dagens samtliga vakna timmar!
  2. SGK
    Lena, se gärna min kommentar nr 31. Observera att det ska stå D-vitamin där jag tar tillskott.
  3. Tommy Runesson
    Jag känner mig aldrig hungrig och 1500-2500 kcal är nog inte att betrakta som svältkost? Eller?

    Under de 5 år jag ätit LCHF har jag snittat 1775 kalorier.

    /Tommy

  4. MickeB
    Mättat fett orsakar hjärtsjukdom? Malcolm Kendricks är skeptisk

    http://drmalcolmkendrick.org/2014/09/13/reality-control/

  5. Susanne
    Arbetar som distriktsläkare, frågade min chef om jag och en LCHF-"syster" kunde starta en LCHF grupp för våra patienter, har haft många som med stor framgång gått ner i vikt, blivit av med blodtrycks o diabetesmediciner - hon sa att hon läst att man gjort undersökningar på unga tjejer som ätit LCHF några år och man hade sett att deras kärl var helt igensatta av fett, har ni hört på maken! Har ni hört något liknande? Var kommer denna skröna ifrån? Någon som vet så jag kan visa henne?
    Som jag ser det så måste man då gjort kärlröntgen på dom alt obduktion, hur ska man annars se detta och vem gör angiografi på friska unga kvinnor?
    Hon trodde mer på den alltså skrönan än på mig i alla fall så det blev ingen LCHF grupp (inte på arbetstid i alla fall...)
  6. Eva
    Hej
    Jag har ätit Lchf i dryga 2år, både strikt och liberal. Jag gick inledningsvis ner från 70 till 57kg. Har sen hållit min vikt. Nyligen kontrollerade jag mina värden. Mitt kolesterol är lågt, mitt socker var normalt och mitt långtids socker mycket lågt. Följ mig gärna på Instagram där jag delar av mig av allt jag ätit sedan aug 2012 @lchf_menu Är såååå nöjd med Lchf
  7. Olof
    Intressant diskussion. I studien om blodådrorna som täppts till i försökspersonerna som åt lågkolhydratkost benämns kosten som "Low carbohydrate, high protein diet", men oftast som "High protein diet". Jag försöker som sagt sätta mig in i det här med LCHF och jag uppskattar era svar på mina frågor. Det hjälper för att jag ska lära mig. Jag hade fått för mig att LCHFs budskap var att det är kolhydraterna som förstör vårt blodomlopp, inte fettet som forskarvärlden hävdat det senaste halva seklet. Är det alltså fel? Menar ni att det är proteiner som är boven? Finns det vetenskapliga studier på detta?

    Svar på:
    "LCHF betyder low carb, high fat. Det är en lågkolhydratkost där man i första hand ersätter kolhydratsenergin med naturligt fett. Proteinandelen är alltså ”normal”, eller bara något högre, jämfört med den genomsnittliga västerländska kosten."

  8. Olof
    Intressant diskussion. I studien om blodådrorna som täppts till i försökspersonerna som åt lågkolhydratkost benämns kosten som "Low carbohydrate, high protein diet", men oftast som "High protein diet". Jag försöker som sagt sätta mig in i det här med LCHF och jag uppskattar era svar på mina frågor. Det hjälper för att jag ska lära mig. Jag hade fått för mig att LCHFs budskap var att det är kolhydraterna som förstör vårt blodomlopp, inte fettet som forskarvärlden hävdat det senaste halva seklet. Är det alltså fel? Menar ni att det är proteiner som är boven? Finns det vetenskapliga studier på detta?

    "LCHF betyder low carb, high fat. Det är en lågkolhydratkost där man i första hand ersätter kolhydratsenergin med naturligt fett. Proteinandelen är alltså ”normal”, eller bara något högre, jämfört med den genomsnittliga västerländska kosten."Så står det om vad LCHF är.Det är klart att man kan dubbla sitt proteinintag och därmed få i sig tillräckligt med mineraler o vitaminer.Men då är det inte LCHF. Då är det högproteindiet. Det som en del kallar för gubbdiet.

    Svar: #59
  9. Anne
    Äter man för mycket proteiner omvandlas det till glukos=socker.
  10. Olof
    Ok. Då måste jag undra varför är det farligare när protein blir till socker än när fett blir till socker?
    Svar: #62, #76
  11. Anne
    Fett blir inte till socker.
    Här kan du läsa lite:
    http://www.jonasbergqvist.se/sidor/fettforbranning-och-ketos/
  12. Gustav
    Ja, du behöver nog lära dig det mest grundläggande ser det ut som. 😉 Fett kan aldrig brytas ned till sockerkedjor.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Katabolism
    http://www.lchf-kost.se/kolhydrater-proteiner-och-fetter.aspx
  13. Ove
    Blir inte fett till glykos?
    Svar: #64
  14. MickeB
    Fettet sitter ihop med en glycerolmolekyl, 3 fettsyror och en glycerol bildar en triglycerid, då triglyceriden bryts ner omvandlas glyceroldelen till glukos, så fettsyrorna i sig blir inte glukos.
    Svar: #65
  15. Ove
    Tack för kommentaren! Mitt försök till poäng var att för gemene man spelar de biokemiska förhållanden ingen större praktisk roll, glukos är en variant på det vi kallar socker, i likhet med fruktos och maltos. Det borde därför vara invändningsfritt att säga att fett blir socker.

    Överskott av kolhydrater leder till fettinlagring och insulinresistens. Fettförbränning innebär att fettdepåerna bränns ner till glukos vilket innebär lägre vikt och minskad insulinbelastning. Självklart även en massa andra fördelar men som huvudprincip menade jag att fett omvandlas till glukos.

  16. MickeB
    Fettet blir inte glukos, det är en missuppfattning att kroppen måste ha glukos som energi, förutom vissa funktioner. Den energi som förbränns i musklerna är inte glukos utan ATP, som kan bildas av både glukos, fett och ketoner.
    Svar: #67
  17. Ove
    Då har vi en annorlunda biologisk konstitution, du och jag Micke. När jag förbränner fett gör levern om det, via olika processer i flera steg, till glukos som sedan processas vidare allt efter kroppens behov. Det stör mig inte ett dugg eftersom det är precis det jag är ute efter. Då slipper jag belasta mitt system med kolhydrater vilket är bra eftersom jag är diabetiker. Dessutom går jag ner några klädsamma kilon.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Glykolys

    Svar: #68
  18. YAT
    Det tror jag inte du har. Det som MickeB skriver i #64 stämmer. Den enda delen i fett, triglycerider, som kroppen normalt omvandlar till glukos är glyceriddelen. Fettsyrorna omvandlas däremot inte till glukos utan bryts ner via betaoxidation till acetylcoenzymA och går vidare i citronsyracykeln.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Beta-oxidation
  19. MJ
    Kan man inte sammanfatta den senaste diskussionen så här:

    Fett innehåller fettsyror som hålls samman av glycerol.
    I kroppen delas dessa och fettsyrorna (när/om de förbränns) bryts ned till acetylcoenzym A vilket sedan blir ATP som kroppen använder som energi.
    Glyceroldelen av fettet omvandlas först till glukos och sedan till energi.

    Det är anledningen till varför de delar av kroppen som måste förbränna glukos får energi även om man inte äter kolhydrater eller även när man inte äter något alls och kroppen använder kroppsfettet som energikälla.

    Svar: #71
  20. Johan
    Första attacken från belackare av LCHF: "Man blir fet av fett, det fattar man ju".

    När detta inte höll längre: "Okej man blir inte fet, men man får usla kolesterolvärden".

    När inte heller detta höll: "Okej, men man blir sjuk och dör på ett sätt som inte riktigt går att mäta, det fattar man ju att så måste det vara, fett är ju så otäckt och fastnar i avloppsledningar".

    vad kommer näst? 🙂

  21. Ove
    Jodå, jag köper det och tycker att det inte bör göras mera komplicerat än så. Det är tillräckligt många som fortfarande behöver känna stöd för och övertygas om värdet av en hälsosammare livsstil och det finns det inga skäl att resa höga kunskapströsklar för inträdet i LCHF.

    Som en rent personlig åsikt tycker jag att det ofta tuppfäktas för mycket om detaljfrågor och skulle önska en större generositet. Det kanske finns anledning att skapa ett extra forum där de som har intresse för de vetenskapliga aspekterna och grunderna på lågkolhydratskost kunde mäta sina krafter och i bästa fall hjälpa varandra till högre kunskapsnivåer?

    Det känns som att detta forum alltför ofta drabbas av en konflikt mellan egen- och allmänintresset.

    Svar: #75
  22. samson
    Har inte börjat med extrem LHCF men minskat rejält på just snabba kolhydrater. Detta har gett effekt på bara ett par dagar, trots att jag äter 2-3 skivor grovt bröd varje dag och annat som innehåller kolhydrater. Det bevisar att man inte alls behöver bli extrem på något sätt för att få snabba resultat på sin hälsa.
    Viktigast av allt är att minska intaget av snabba kolhydrater, dvs. de som snabbt tas upp i blodet som socker och födoämnen som innehåller höga sockerhalter, vitt mjöl etc.

    På 2 (två dagar) fick jag genom omläggningen ner mitt blodtryck från 145/98 till 129/85. Blodsockret sjönk till normalt från att varit fördiabetes typ 2.
    Haft prostataförstoring en längre tid och det blev bara värre, hade urinträngningar, kissade 5 ggr/natt mm. men nu helt plötsligt börjat kissa 1 gr/natt och blivit av med trängningarna.

    Har tom märkt jag gått ner något i vikt på denna korta tid.

    Så LCHF är bra och man behöver definitivt inte bli extrem på något vis för att snabbt få förbättrad hälsa. Man får helt enkelt prova sig fram på vilken nivå man ska ligga för att må bra, för vi är alla olika.

    Svar: #73, #74
  23. Ove
    Lysande samson, keep up the good work!
  24. Anne
    Vad skönt att du mår så mycket bättre!
    Det är klart att inte alla behöver bli extrema, det får man välja helt själv. Jag vill vara extrem för jag tror inte mjöl eller socker är nyttigt, ens i liten mängd och det är inte jobbigt för mig att låta bli. Så fort jag får i mig lite mjöl eller socker så mår jag dåligt, antingen blir jag förkyld, får finnar eller ont i magen. Så jag låter bli.
    De som är sockerberoende har väldigt svårt att äta som du äter eftersom deras sockerberoende triggas av det och de kan inte hejda sig. Det är jättejobbigt för dem både psykiskt och fysiskt att hela tiden trilla dit och räknas som att de saknar karaktär.
  25. MickeB
    Kan hålla med om att ibland blir detaljfrågorna får för stort utrymme, men just i det här fallet tycker jag det är viktigt att det blir rätt.
    Det är en utbredd missuppfattning att vår kropp bara kan använda glukos som energi, har läst detta från flera dietister bl.a. De menar om fettet ändå måste omvandlas till glukos för kroppen kan förbränna det så är det bättre att äta kolhydraterna direkt, det blir skonsammare mot kroppen.
    En märklig inställning från de som skall kunna dessa saker.
    Denna uppfattning stöter man på titt som tätt i olika forum och tidningar och den är spridd bland vanligt folk också, även en del diabetiker hävdar detta. Att kroppen kan använda fettsyror och ketoner som energi är viktigt att förstå om man diskuterar fettförbränning och viktnedgång.
  26. Jenny
    Gå in på kostdoktorns forum och ställ alla dina frågor. Kanske läsa LCHF för nybörjare och de andra informations sidorna från bloggen 😉

    Lättare och mindre förvirrande att ta till sig kunskap den vägen.

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av