Nyheter

LCHF-frukost på McDonalds!

McDonalds LCHF-frukost

Flera har tipsat om att svenska McDonalds börjat servera LCHF-frukost: Bacon och äggröra.

Man kunde tro att äggröran är utblandad med suspekta ingredienser, men ska vi tro på McDonalds är detta inte fallet. Den innehåller BARA svenska ekologiska ägg. Dessutom undviker man margarin och steker i normalsaltat Bregott!

Vad ska McDonalds rådgivare Claude Marcus säga?

Fullständig ingredienslista och makrofördelning: 

Näringsdeklaration

Så här ser makronutrientfördelningen ut per 100 g:

Protein: 22 g
Kolhydrat: 1 g
Varav sockerarter: 0 g
Fett: 18 g
Varav mättat fett: 6 g

Bacon
Sidfläsk, salt, konserveringsmedel: natriumnitrit, surhetsreglerande medel: kaliumlaktat, antioxidationsmedel: natriumaskorbat, stabiliseringsmedel: natrium-, kalium- och kalciumdifosfater, glukossirap, rökaromer.

Ägg färska ekologiska
Ekologiska ägg.

Bregott normalsaltat
Smör (osaltat), rapsolja, vatten, mjölksyrakultur, salt (1,2%), vitamin A och D.

Kommentar

Som de flesta vet är bacon ingen hälsokost – det är nämligen svårt hitta märken utan en massa tillsatser. Till baconets fördel är det gott och åtminstone bra för vikten (trots att det ofta finns små mängder glukossirap tillsatt).

Frukosten resulterar i 64 energiprocent fett, 35 energiprocent protein och knappt 2 energiprocent kolhydrater. Be om ett extra paket Bregott så blir fördelningen ännu bättre och du blir ännu mättare.

Sammantaget blir detta en förvånansvärt bra frukost för att serveras på McDonalds. Kommer du att testa den?

PS

Tack till LCHF.se som letat fram näringsvärdena på McDonalds hemsida.

 

54 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. P
    Har testat. Det var gott.
    Och det tog lite tid, vilket jag tolkade det som att de faktiskt lagade det medan jag väntade.
    Läs vidare →
  2. jag tänker som per. Vi får stödhandla så att de fattar att man vill ha kolhydratsfria alternativ i det ordinarie sortimentet - trots tillsatserna. Det är långt från perfekt, men fan så mycket bättre än ingen ägg och bacon alls. Låt oss göra våra röster hörda!
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Nu blev jag hungrig! Kanske en frukost på McD är möjlig då och då nu när de ansträngt sig.
  2. Underbart
    En hel snabbmatskedja som snart har LCHF - märkning 😀
    tänk om det skulle finnas över hela världen vilken revolution
    o vad mycket pengar de kan tjäna medans de förbättrar människors hälsa.
  3. Susanne
    Ja om jag någon gång skulle vilja äta frukost ute så är väl detta ett bra alternativ - skulle jag definitivt äta.
  4. Jag kommer att testa av ren nyfikenhet - då räcker det med en portion.
    För att komma upp i näring som motsvarar en ordinär LCHF-frukost lär väl behövas minst två portioner(?)
  5. Majoren
    Jag blir misstänksam, inår en extra stor coca cola i menyn också?... Men helt suveränt att de använder ekologiska ägg!
  6. Tror att det möligtvis redan finns här i England, men de kallar det nog inte LCHF - de kallar det nog bara frukost. Kanske de inte steker i riktigt smör? Jag måste kolla upp det här! Kör de LCHF så är det super!
  7. Bawf
    Varför bara frukost? Jag är aldrig där, och verkligen inte på morgonen.
  8. Robin
    Kommer definitivt att provas om det saknas alternativ. Lite mesigt att man valt osaltat smör, men man kan väl inte få allt i steg 1? 🙂
  9. Steffen
    Vilken massa ingredienser i deras bacon. Jag köper en i Netto (3-pack), som innehåller: bröstfläsk, salt, 1% antioxidant (E301), konserveringsmedel (E250). 4 ingredienser - bara hälften av McDonalds. Och inget socker.

    Men annars låter det ju bra att man kan få "redig" mat på McD.

  10. P
    Har testat. Det var gott.
    Och det tog lite tid, vilket jag tolkade det som att de faktiskt lagade det medan jag väntade.
  11. Häftigt! Är så svårt att hitta snabbmat som man kan äta överhuvudtaget annars! Ska testa det där någon gång!
  12. Jag har testat och den slår ju inte ens egna äggröra om man säger så, men helt okej för det priset och framförallt att det är ett snabbt och smidigt alternativ om man är på resande fot eller helt enkelt inte hunnit äta frukost hemma!
    Svar: #22
  13. Hur steker man i bregott? Det är ju helt omöjligt, det dunstar ju på tre sekunder och allt fastnar i pannan. Nu bojkottar jag donken över lag ändå så därför tänker jag inte testa. Men det är ju bra att de tänkt till lite.
  14. Vi får stödköpa frukosten så att den dyker upp på den ordinarie Donken-menyn. Enligt en del LCHF-kritiker blir man ju aggressiv av LCHF så det kan gå riktigt illa... Ni minns väl den klassiska scenen med Michael Douglas i "Falling Down" när han flippar ut fullständigt på en snabbmatsställe för att han inte kan få frukost då det slutats serveras för ett par minuter sedan?
    http://www.youtube.com/watch?v=-eREiQhBDIk
  15. frewal
    Jag kommer gå och prova denna rätt när dom skippat glukossirapen och aromerna. Bra att det börjar komma alternativ som nästan är framme...
    http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_26402.pdf
    http://www.wellnessguide.se/Nyheter/ohalsosam-glukossirap-ersatter-so...
  16. Intressant att enbart lyfta fram äggröran som ett kvalitativt livsmedel. Tittar man på deras bacon hittar man en stor mängd kemikalier som vi knappast hittar i det bacon vi köper i livsmedelsaffären:

    natriumnitrit, surhetsreglerande medel: kaliumlaktat, antioxidationsmedel: natriumaskorbat, stabiliseringsmedel: natrium-, kalium- och kalciumdifosfater, glukossirap, rökaromer.

    Vill man ha pollenallergi eller astma så är det helt klart McDonalds bacon man skall välja. Glukossirap är ju dessutom helt nytt i dessa sammanhang. Fantastiskt LCHF-käk måste jag säga. En innehållsförteckning som får Monsanto och andra kemijättar i USA att jubla.

    Vill man äta bra mat så skall man hålla sig borta från McDonalds. När till och med deras minimorötter tvättas i klorin så har det gått aningen långt...

  17. Anna
    Jag testade den igår och till min glädje så såg jag killen i köket blanda ihop äggröran, knäcka ägg och vispa. Den var inte så god som min egna med en skvätt grädde i, men helt okej. 🙂
  18. Christian
    Synd att det inte var ekologiskt bacon men annars bra initiativ
  19. åsab
    Fattar inte hur man kan få i så mycket tillsatser i en bit kött ....flera stabiliseringsmedel hur kan det överhuvudtaget behövas, normalt brukar kött hänga ihop av sig själv, eller ???!!
  20. Amelie
    Det finns INGENTING McDonalds kan göra för att komma ifrån de negativa konsekvenserna de utsätter djur, natur och matindustrin för. Såvida de inte nischar sig som ett ekologiskt varumärke, vilket så klart aldrig kommer hända. Jag går hellre hungrig än äter där.
  21. BoringCity
    Suspekta ingredienser i baconen. Men bacon utan tillsatser är inte helt lätt att hitta. Rökarom är alltså kemikalier framställda i ett laboratorium som inte har något med rökning av sidfläsk att göra alls.

    Varför gå till McDonalds när man kan laga själv?

    Nog bättre att ta med sig McDonalds initiativ till den lokala restaurangen och påpeka att man skulle vilja ha ett sådant alternativ på menyn.

    Av ren princip underminerar besök på McDonalds tanken om bra och ärlig mat.

    Så tack, men nej tack.

  22. BoringCity
    Är du säker på att det är Bregott du tänker på? Eller tänker du på "bordsmargarin" som Lätta etc?

    Smör är smör tänker jag. Och huvudingrediensen i Bregott är smör.

    Svar: #31
  23. jag tänker som per. Vi får stödhandla så att de fattar att man vill ha kolhydratsfria alternativ i det ordinarie sortimentet - trots tillsatserna. Det är långt från perfekt, men fan så mycket bättre än ingen ägg och bacon alls. Låt oss göra våra röster hörda!
  24. Bawf
    Fortfarande ett steg i rätt riktning! Och eftersom vi är konsumenter med kraften kan vi förhoppningsvis påverka deras val av bacon också.
  25. Limp
    Kul... man brukar ju säga att världen förändras och vi med världen. Men glosan borde kanske döpas om att numera ändrar vi världen
  26. Henrik (no1)
    Kunde väl få finnas i sortimentet dygnet runt? Inte lätt att äta low carb på det stället annars?
    Ja jag vet, sallader finns med dressingen innehåller ju mest socker..
  27. Johan Karlsson
    Frågan jag ställer mig är vad det är för stackars gris. Iom att det är McD vi talar om går tankarna iaf till Danmark/Tyskland, massproduktion, antibiotika och kraftfoder.
    Svar: #28
  28. john
    Vilket märke ska man köpa Johan, vet du någon bra baconproducent?
    Svar: #33
  29. Tommy
    Äter och supportar defenitivt INTE macdonalds. De representerar allt som är fel med västvärlden.
  30. Kalle Kula
    Håller med Tommy!
  31. Var det min kommentar du menade att svara på så ja. Jag är säker. Jag har aldrig köpt lätta eller nåt sånt skit i hela mitt liv. Jag har stekt i bregott när det varit slut på smör eller olja. Och det funkar verkligen inte. Däremot går det ändå jättebra att steka i smör blandat med olja (vilket eg är samma sak som bregott)
    Svar: #38
  32. stefan
    Ska självklart testa äggröran. Nya grejer kommer upp hela tiden som t ex LCHF och att McDonalds serverar nyttig mat. Att dissa donken forever "bara för att" är ju lite trångsynt.
  33. Christian
    Jag köper Scan ekologiska bacon. Mycket god o fin så den kan jag rekommendera.
  34. Cavegirl IF
    Ett steg åt rätt riktning men fortfarande fullt av onödiga tillsatser i baconet.

    Jag har hittat ETT enda alternativ om man vill äta på McDonalds och undvika tillsatser. Nämligen:

    Prosciutto- & melonsallad
    Ingredienser: Lufttorkad skinka (fläskkött, salt, konserveringsmedel: kaliumnitrat), honungsmarinerad melon (honungmelon, vit balsamicovinäger, honung), solroskärnor (solroskärnor, solrosolja). Isbergssallad, romansallad, grön mix (baby spenat, tatsoi), lollo rosso, morot.

    Endast en "onödig" tillsats i form av kaliumnitrat.
    (De andra salladerna och övriga rätter de har är fullproppade med onödiga tillsatser).

  35. sj
    Får man den i en sån fin gjutjärnspanna? 🙂
  36. Brittis
    Jättebra och smart tänkt av Mc Donalds!
    Om det går att hitta en mailadress kan vi "mailbomba" för att få detta i den ordinarie menyn, inte bara som frukost. Och kan man få hamburgare till äggröran så kan även de som inte gillar bacon få en bra LCHF måltid på Mc Donalds! Det här är ett stort steg även om det naturligtvis handlar om pengar för Mc Donalds del, men så länge det för saken framåt så är det bra!
  37. Naturist
    Va bra att det finns ett alternativ för alla lågkolhydratare, men serveras det hela dagen?....eller bara på morgonen???
    Jag kan äta ägg o bacon när som 🙂
    Jättebra att äggen är eko, men varför inte köra hela vägen och även ha eko-bacon? Skulle det "braiga" i äggen ta ut det urusla i baconet, liksom?
    Högt inköpspris på äggen kontra skitbilligt bacon.
  38. Jrs
    Det där lät konstigt, jag har alltid, innan jag blev lchf-are och var brödätare, stekt min mat i bregott.. aldrig har jag upplevt det du beskriver, bregott är ju smör och rapsolja.. förr var det 80% smör men det har dom ju sabbat och numer är det bara 70%.. så nog verker det som om du isf stekt i någon typ av lättmargarin, då blir det som du beskriver det.
    Svar: #40
  39. Själv bojkottar jag allt kött från Scan. Även om de erbjuder ekologiskt bacon så innehåller skiten rökarom (ett pulver som sprayas på och tillverkas i USA). Välj istället bacon från Tulip. De röker sitt kött på traditionellt vis. Tyvärr är det svårt att slippa konserveringsmedel som E202 och E211. Dessa två konserveringsmedel har ökat andelen fall av KOL hos rökare avsevärt. Skiten löser upp cellväggarna i lungorna...
  40. Nope, margarin kommer inte innanför mina dörrar och har aldrig gjort. Alltid stekt i smör eller olivolja, och i värsta fall bregott 😛
  41. Johan_A
    Bacon kanske inte är det nyttigaste man kan äta, men det är jäääääävligt gott! 😉
  42. Linnea
    Jag tycker McDonalds sallad med kyckling, mozzarella, soltorkade tomater, pesto och blandad grönsallad är god och helt utan pasta/gluten. Om man frågar kan man även byta ut brödet mot morötter eller annat. Såklart är det säkert nån tillsats i, men jag tycker ändå det är ett snabbt och gott alternativ när man är på väg 🙂
  43. Jim
    Det är vi konsumenter som sitter på makten, glöm inte det. De företag som inte följer konsumenternas intresse överlever inte. Så enkelt (och ändå svårt) är det ...
  44. David
    Deras bacon verkar inte speciellt fräscha! Varför McDonaldsreklam på en sida för hälsosam kost!? Första riktiga lågvattenmärket jag kunnat notera sedan jag regelbundet började använda den för snart två år sedan. Dåligt!
  45. Matilda
    Jag jobbar på McDonalds och kan garantera att det endast är svenska ekologiska ägg, efter tillagning tillsätts lite salt och peppar. Äggen får kläckas senast 30 min innan tillagning så de är helt färskt. dessutom steks dem i Bregott. Baconet däremot vet jag inte vad det innehåller. Köttet är även det endast kött. Jag var på en utbildning för ett tag sen och då fick jag även veta att ingen mat är GMO. Det borde väl i sin tur betyda att djuren äter mat som inte är GMO. Eller?
    McDonalds mat skit så inte för att försvara den men jag äter kött och sallad ibland. Mättar super 😀
    Svar: #48
  46. Matilda
    Man kan ju skippa bacon och be att få en klick Bregott på äggen. En portion är gjord på tre ägg så tillsätter man lite fett så är det ju en rejäl frukost 🙂
  47. Tommy Carlsson
    Det är klart att om man komponerar en egen variant på det som finns i standardmenyn så uppfattar ju personalen det och anpassar sig. Mc Donalds gör ju bara det dom gjort hela tiden anpassar sig. Det är sann marknadsekonomi. Bra alltså.

    Ett exempel är att man efter mina ständiga förändringar av standardmenyn på Café Oasen i Stenungsund numera kan beställa en "räkhög" och få det som ligger ovanpå räkmackan men med lite mer ägg, Allt serverat med ett stort salladsblad under. Snyggt att se på och när dom kommer ut med portionen och ropar -RÄKHÖG. Så vänder ju sig en del om men jag har fått det jag vill och Kicki som har cafét verkar nöjd också.

    Envisas man med att begära något annat så fixar varenda krögare det.

    feta hälsningar
    Tommy

  48. "Äggen får kläckas senast 30 min innan tillagning så de är helt färskt"

    Jag är visserligen lite bakfull och yrvaken - men det där gör mig inte riktigt bekväm med att äta äggröra på Donken...

    Om äggen är kläckta blir det väl snarare chicken nuggets?...

  49. Robin
    Ni som gnäller på rökarom, det handlar inte om ett pulver tillverkat i USA, utan det handlar om en alternativ metod som enl. EU-regler måste utmärkas som rökarom.

    Finns bla att läsa hos Scan: http://blogg.scan.se/2010/10/06/rokvatska-och-rokaromer/

    Jag säger inte att det är rätt och jag äter själv Tulip, men rätt ska vara rätt.

  50. Lars
    Bra bacon finns inte att köpa. I alla fall har jag inte hittat det. Tar tacksamt emot tips. Alla sorter verkar innehålla nitrit (E250). Detta ämne är starkt förknippat med magcancer och helt onödigt. Det är dock inte svårt att göra eget bacon. Sidfläsk som torrsaltas i en vecka, sedan röker jag det ca. fyra timmar i klotgrillen. Använder bitar av äppelträd som rökflis. Låter kallna helt och skivar det med skärmaskin. Fryser in i lagom paket och så är det klart. Kolla på youtube. Där finns inte jag ännu men andra som gör eget bacon.
  51. Björn
    Har precis provat. Kommer att funka bra som nödlösning de ggr hungern dyker upp mellan frukostteet och ankomst jobb. Lite väl lite bacon i min, skall det vara vara två halv-bacon i den eller var min en miss?
  52. Jessica
    Bra Donken men ännu bättre om ni också har Ekobacon till.
  53. Suzanne
    Aldrig att jag äter på McDonalds för de står för allt jag strävar emot. Och bacon behöver inte innehålla en massa onödigt tjafs men det handlar säkert om priset eftersom det är lite dyrare med äkta vara : http://www.siljanschark.se/Default.asp?pageid=545

    Sen trodde jag det var rätt känt idag att rökarom inte är så värst hälsosamt men tydligen inte.. Så läs och se vad som bl a finns i billigt bacon : http://saltakvarn.wordpress.com/2009/04/27/rokarom-i-mat-kan-skada-ha...

  54. benkar
    Var på resande fot i fredags morgon och passade på prova "Bacon och äggröra" på "Gyllene måsen".

    Äggröran var finfin, såg hur de knäckte ned ägg i stekpannan, och äggröran smakade bra. Vad det gäller baconen, lite fundersam, smakade inte riktigt "bacon", lite torrt/smakfattigt.

    Men det hela var i stort sett OK, förutom att det var en väldigt liten portion för pengarna. (Om jag inte minns fel, 30 SEK för "Bacon och äggröra" + en liten kaffe)

    Men en bra nödfrukost när man är på resande fot 🙂

    /B

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg