SvD: LCHF är den mest effektiva dieten

Svenska Dagbladet verkar vara första tidningen som går ut med dagens stora nyhet:

SvD: Experter: LCHF den mest effektiva dieten

Artikeln är mycket läsvärd och har också kommentarer från SBUs projektledare för rapporten:

– Det viktigaste resultatet tycker jag är att vi inte hittat några belägg för ökade hälsorisker som en följd av lågkolhydratkost, säger Jonas Lindblom som är projektledare på SBU… – Vi har inte hittat något stöd i forskningen för att lågkolhydratkost skulle leda till sämre hjärthälsa eller ökad dödlighet…

SBU brukar inte ge några egna kostrekommendationer.

– Men en rimlig tolkning av vår rapport bör vara att sjukvården i fortsättningen erbjuder även lågkolhydratkost som ett alternativ för patienter med fetma, säger Jonas Lindblom

 

17 kommentarer

  1. Mia
    Äntligen!
    Postar du på den engelska sidan snart?
    Svar: #2
  2. USA sover ännu sött. 😉
    Svar: #7, #13, #16
  3. lina
    toppen! men hur länge måste vi vänta tills att dom ser det ur ett bredare hälsoperspektiv, och inte bara som en bantningsmetod? just nu har vi på nåder hamnat jämställt Viktväktarna, om än snäppet "effektivare". men folk kommer väl fortsätta gnälla om hjärt- & kärlsjukdomar och "men hur ser dom ut på insidan?" och "men hur mår dom om 10 år?"...
    Svar: #12
  4. Syro
    @ lina. En sak i taget. Det som hänt idag är stort.
    Svar: #5
  5. lina
    haha ja, det är sant. det stod en del bra om det inuti artikeln, nu får man bara hoppas att folk orkar läsa den och inte bara tittar på rubriken 🙂
  6. Birgitta Höglund
    Härligt att de börjat förstå att det är god och näringsrik mat och inte pulver och operationer som är den bästa vägen till ett friskare liv 🙂
  7. Hampus
    Ja, men om socker är den främsta orsaken till amerikas fetmaepedemi varför har då sockerkonsumtionen dramatiskt fallit så?!!
    Här är en statestik! (dock lång länk)

    https://www.google.se/search?hl=sv&q=sugar+consumption+in+americ...

    Svar: #9
  8. Slacktivisten
    Det är nog en hel del morgonkaffe som hamnar i fel strupe denna morgon 🙂

    Framförallt för att mättat fett fått grönt ljus åtminstone på kort sikt men det lär nog inte dröja länge innan de största och främsta fettmotståndarna kommer med någon slags bortförklaring.

  9. Lasse1
    Prova att läsa länkarna du rekommenderar, vetja.

    The graph above shows consumption of only *white* sugar, i.e. sugar made from sugar cane or sugar beets. But when we speak of sugar consumption going up, we’re usually speaking of sugar from all refined sources, not just from white sugar. In fact, the reason that white sugar consumption in America was dropping from 1970 to 1986 was that high-fructose corn syrup consumption was increasing, by a closely corresponding amount (as shown below). Hence, pounds of total caloric sweeteners remained relatively flat between 1970 and 1980. Since 1985 white sugar consumption has held relatively steady, but corn syrup consumption has continued to increase, going up about 20 pounds between 1980 and 1998. Since 1998 total sweetener consumption has dropped slightly, as shown in the graph below.

  10. Anne
    Aftonbladet och Expressen verkar ligga lågt än så länge...
  11. Anne
    Vad roligt att höra och läsa om 🙂 Jag är inne på min tredjevecka nu med lchf och det funkar jättebra.
  12. Åsa
    Håller med dig. Vi är många "oviktiga" IBS-are som äter LCHF för att bara kunna lita på våra magar.
  13. Mia
    Men vi i Australien är vakna 😉
  14. Catarina
    Man kan ju inte bli annat än glad en sådan här dag. Nu kommer fler överviktiga och diabetessjuka att våga prova utan att tro att de ska drabbas av fettdöden.
  15. evah
    Positiv rapport. Den stora frågan återstår dock, vad blir det för respons. Tror att det skall mer till för att ta dö på en lögn. Det troliga resultatet blir nog tummetott.
  16. Marcus
    Det finns alltså inga andra länder där man talar engelska österut i världen?
  17. Marcus
    Vad som är kanske mest förbluffande med hela kostdebatten är hur otroligt svårt det verkar vara för folk att inse människans koppling till naturen, och därför i förlängning koppling till evolutionen.

    En människa är ej anpassad till att leva på stärkelserik mat. Att man ser en hälsoförbättring och/eller viktnedgång hos människor som slutar äta dessa främmande preparat torde vara självklart hos vem som helst med grundläggande insikt i hur naturen fungerar. Det spelar ingen roll vad man vill kalla det, vare sig det är LCHF, GI, lågkolhydratkost, Atkins eller stenålderskost. De har gemensamt att man utesluter sådant som är toxiskt för kroppen och vilket vi ej är anpassade för att utnyttja effektivt i vår metabolism.

    Skrämmande är det minst sagt hur lågt utbildad den allmänna befolkningen verkar vara.

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av