LCHF för nybörjare

Vill du äta dig friskare och smalare med riktig mat, utan hunger? Då är LCHF och den här sidan något för dig.

Innehåll

  1. Introduktion
  2. Kostråd  (på 26 språk)
  3. Teori
  4. Tips och recept
  5. Kokböcker
  6. Frågor och svar

LCHF-mat

Introduktion

LCHF står för Low Carb, High Fat. Eller lite kolhydrater med en högre andel fett. Låter LCHF för krångligt? Det är ok – du kan också kalla det för njutmetoden. Man kan nämligen äta sig mätt på god mat och ändå gå ner i vikt.

Det har varit mycket debatt senaste åren, men lågkolhydratkost är numera godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt eller diabetes typ 2. Allt fler vetenskapliga studier visar bäst effekt av LCHF för vikt- och blodsockerkontroll. Antalet positiva läkare och professorer ökar stadigt.

En svensk statlig expertutredning visade nyligen att LCHF-liknande råd ger snabbare viktminskning än annan kost – samt förbättrade hälsovärden. På SvD skrev vetenskapsjournalisten Henrik Ennart samma dag att rapporten ”sopar bort de sista stora farhågorna kring dieten och öppnar dörrarna på vid gavel till landets sjukhus”.

Men du behöver inte vänta på rådgivning. Här finns allt du behöver.

Se antingen videon ovan för 12 minuters snabbkurs… eller läs vidare.

Gör så här

  • Ät gärna: kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (som smör).
  • Undvik helst: socker och stärkelserik mat (som bröd, pasta, ris, potatis).

Ät när du är hungrig tills du är lagom mätt. Så enkelt är det.

Du behöver alltså inte räkna kalorier eller väga maten. Och glöm alla industriframställda lightprodukter, nyckelhålsmärkningar och liknande.

Det finns goda vetenskapliga skäl att LCHF fungerar. När du undviker socker och stärkelserik mat stabiliseras ditt blodsocker och det fettlagrande hormonet insulin sjunker. Då ökar din fettförbränning och du blir mättare.

OBS för diabetiker

  • Mindre blodsockerhöjande kolhydrater i kosten sänker normalt medicinbehovet för diabetiker. Att då ta samma dos insulin som tidigare kan ge blodsockerfall. Vissa diabetes-tabletter kan också innebära en viss risk för blodsockerfall, metformin är däremot ok. Var noggrann med blodsockerkontroller vid start med LCHF-kost. Anpassa (sänk) medicindoser när det behövs, om möjligt via läkarkontakt. Friska eller kost-/metforminbehandlade diabetiker riskerar inte blodsockerfall.

Kostråd

Ät gärna

  • Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan.
  • Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.
  • Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.
  • Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.
  • Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.
  • Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
  • Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder).
  • Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.

Bra LCHF-matTitta i affären på innehållsförteckningen.
Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne är ett enkelt nybörjartips.

Bra LCHF-mat

Undvik helst

  • Socker: Värst av allt. Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor. Även sötningsmedel undviks helst.
  • Stärkelse: Bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare. »Fullkornsprodukter« är bara mindre dåliga. Måttliga mängder rotfrukter kan vara okej om du inte är alltför noga med kolhydraterna.
  • Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög omega-6-halt. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.
  • Öl: Flytande bröd. Full av maltsocker tyvärr.
  • Frukt: Mycket socker. Ät undantagsvis som naturligt godis.

Inte LCHF-mat

Unna dig vid fest

Du bestämmer när det är fest. Viktnedgången kan bromsas en aning.

  • Alkohol: Torrt vin (vanligt rödvin eller torrt vitt), whisky, konjak, vodka, drinkar utan socker.
  • Mörk choklad: Minst 70 % kakao, helst bara lite.

Drick till vardags

  • Vatten: Smaksatt eller kolsyrat om du vill.
  • Kaffe: Gärna med vispgrädde i, testa!
  • Te: Svart, grönt, vitt …

Mer hälsosamma tips

Vill du ha uppdateringar med det senaste om LCHF för din hälsa och vikt? Se då till att få Kostdoktorns nyhetsbrev som andra:

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

För utskrift och gratis foldrar

Här är en ny LCHF-folder som kan skrivas ut. Det är en kortfattad sammanfattning för nybörjare och passar bra att sätta på kylskåpsdörren. Den kan också delas ut exempelvis till intresserade vänner och familjemedlemmar.

Foldrarna passar utmärkt att dela ut till patienter om du exempelvis är läkare eller diabetessköterska, eller till klienter om du är kostrådgivare eller personlig tränare. De kan spara mycket tid.

Vill du ha foldrar att dela ut så får du förstås gärna skriva ut dem själv. Vill du ha många – tiotals eller hundratals – att dela ut kan du mejla till foldrar@kostdoktorn.se (OBS minst 20 st). Berätta kortfattat hur många du behöver och varför samt din adress så skickar jag dem gratis. Du kan också få så många som du behöver i samband med mina föreläsningar.

Vill du ha liknande foldrar på norska? Mejla då samma information till mitt norska bokförlag: post@lillemaane.no

Krånglar det att öppna dokumentet? Prova då att högerklicka på länken och välja ”Spara mål som”. Öppna det sen från där du sparat det på din dator.

Översatta kostråd

Har du översatt till ytterligare något språk eller har du en rejäl förbättring av en tidigare översättning? Mejla mig.

LCHF på 12 minuter

Kort TV-reportage där jag går igenom bakgrunden och handlar LCHF-mat:

Teorin bakom LCHF

Vad är du designad för att äta?

Människan har utvecklats under miljoner år som jägare och samlare, utan stora mängder kolhydrater. Då åt vi den mat som fanns färdig åt oss i naturen: jakt, fiske och allt ätligt som man kan samla in från naturen. Men ren stärkelse i form av bröd, pasta, ris och potatis har vi bara ätit i 5 – 10 000 år, sedan vi blev jordbrukare. På den tiden hinner bara en begränsad anpassning av våra gener ske.

Med industrialismen, för 100-200 år sedan, kom fabriker som tillverkade stora mängder rent socker och vitt mjöl. Extra snabbsmälta rena kolhydrater. Det har vi inte alls hunnit anpassas till.

På 1980-talet slog rädslan för naturligt fett igenom. Lightprodukterna dök upp överallt. Äter man mindre fett behöver man äta ännu mer kolhydrater för att bli mätt. Då tog historiens värsta fetma- och diabetesepidemi fart. Den har drabbat USA, fettskräckens hemland, allra hårdast. Men även i Sverige har andelen feta personer mer än fördubblats sedan 1989. Idag vet vi att rädslan för riktig mat med normal fetthalt var ett misstag.

Problemet med socker och stärkelse

Kolhydrater, snabba såväl som långsamma, bryts alla ned imagen till enkla sockerarter. Sockret tas upp i blodet och höjer blodsockret, vilket ökar produktionen av hormonet insulin. Det är kroppens mest fettlagrande hormon.

Insulin produceras i bukspottskörteln (bild till höger). I större mängd förhindrar hormonet fettförbränning och lagrar in överskott av näring i fettceller. Det kan efter en tid (någon timme) leda till ett underskott av näring i blodet vilket skapar hungerkänslor, och s.k. ”sötsug”, varefter man vanligen äter mer. Sen startar processen igen, en ond cirkel med viktuppgång.

Lågt intag av kolhydrater i kosten ger tvärtom lägre och stabilare blodsockerhalt samt lägre insulinvärden. Det ökar frisättning av fett från fettväven och ökar fettförbränningen. Därmed brukar kroppsfettet minska successivt, särskilt runt magen hos bukfeta personer.

Viktnedgång utan hunger

LCHF underlättar för kroppen att leva på fettlagren, då frisättningen från dessa inte hindras av höga insulinnivåer i blodet. Det kan vara orsaken till att fettintag mättar långsiktigt bättre än kolhydratintag. Intaget av kalorier brukar spontant minska i studier, då försökspersonerna får äta sig mätta på lågkolhydratkost istället för kolhydratrik mat.

Inget räknande eller vägande behövs alltså. Du kan glömma kalorierna och lita på dina hunger- och mättnadskänslor. De flesta behöver inte räkna eller väga sin mat mer än de behöver räkna sina andetag. Om du inte tror det: testa några veckor och se själv.

Hälsa som bonus

Inget djur i naturen behöver hjälp av näringsexperter eller kaloritabeller för att äta. Om de bara äter mat de är designade för håller de sig smala och undviker karies, diabetes och hjärtsjukdom. Varför skulle människan vara ett undantag? Varför skulle du vara ett undantag?

I studier förbättras inte bara vikten utan även blodtryck, blodsocker och kolesterolvärden på lågkolhydratkost. En lugnare mage och minskat sötsug är också vanliga upplevelser.

Omställningsbesvär

Om du tvärt slutar äta socker och stärkelse kan du få omställningsbesvär första veckan. Man kan likna det vid »sockeravgiftning«. För de flesta är det ganska lindrigt och snabbt övergående. Annars finns det bra sätt att minska besvären.

Vanligt under första dagarna:

  • Huvudvärk
  • Trötthet
  • Yrsel
  • Lättare hjärtklappning
  • Irritabilitet

Kolhydratrik mat kan binda vätska i kroppen och göra dig mer svullen. När du slutar med den maten tappar du överskottsvätska via njurarna. Det ger ibland vätske- och saltbrist första veckan innan kroppen hunnit vänja sig, vilket kan ge huvudvärk, yrsel med mera. Det går snart över av sig själv när kroppen anpassar sig och din fettförbränning ökar.

Besvären under första veckan kan till stor del undvikas med extra vätska och salt under första veckan. Ett sätt kan vara en (sockerfri) buljongtärning i en mugg med varmt vatten då och då, exempelvis var fjärde timme. Ett ännu enklare alternativ är en halv tesked salt löst i ett stort glas vatten, en gång per dag under första veckan.

Mer om eventuella risker med för mycket eller för lite salt

Vissa föredrar att trappa ner kolhydraterna långsamt under någon vecka för minsta möjliga omställningsbesvär. Men för de flesta är det lika bra att köra hårt direkt. Något extra tappat vätskekilo på vågen redan första dagarna är utmärkt för motivationen.

Lite kolhydrater

Ju mindre kolhydrater du äter desto tydligare blir effekten på exempelvis vikt och blodsocker. Jag rekommenderar att du följer kostråden så strikt som du känner att du kan trivas med. När du är nöjd med din vikt och hälsa kan du successivt testa att äta mer liberalt.

Mer bakgrund

Mer om historien, erfarenheten och vetenskapen bakom dagens matrevolution kan du läsa på den sammanfattande sidan Dags för en friskare framtid.

Grundkurs på 45 minuter

Den här föreläsningen av mig sammanfattar historien och vetenskapen bakom dagens matrevolution – och LCHF. Över 100 000 har redan sett den: Se videon på YouTube.

Mer

Läs mer om historien bakom fettskräcken (hur en hel värld kunde fås att tro att fett var farligt utan bevis), den efterföljande katastrofen och dagens uppvaknande i boken Matrevolutionen (Bonnier Fakta 2011).

Matrevolutionen har sålts i över 70 000 ex bara i Sverige och finns på fem språk. Den finns nu också som pocket för bara 43:-.

Läs första kapitlet gratis.

Se även:

Forum

LCHF-forum

Har du mer frågor? Välkommen in till diskussionsforumet för snabba svar. Här kan du också dela med dig av dina erfarenheter av LCHF och läsa om andras.

Tips och recept

Frukostförslag

Lunch och middag

  • Kött-, fisk- eller kycklingrätter med grönsaker och fet sås. Det finns många alternativ till potatis, som blomkålsmos.
  • Grytor, soppor eller gratänger med tillåtna födoämnen.
  • Du kan laga de flesta recept i kokböcker om du undviker kolhydratrika ingredienser. Man bör då ofta öka fettmängden genom att sätta till smör eller grädde. Eller skaffa en LCHF-kokbok.
  • Drick vatten till maten eller ett glas vin om det är festligt.

Mellanmål/om du blir sugen

När du äter lågkolhydratkost med mer fett och protein håller du dig ofta mätt längre. Bli inte förvånad om du inte längre behöver mellanmål. Många klarar sig bra på två eller tre mål om dagen. Tips om du blir sugen däremellan:

  • Hoprullad ost eller skinka med någon grönsak (tuffingar brer smör på)
  • Oliver
  • Nötter
  • En bit ost
  • Ett färdigkokt ägg ur kylen
  • En burk makrill i tomatsås

Oliver eller nötter kan ersätta chips framför tv:n. Om du alltid blir sugen mellan måltiderna så äter du antagligen för lite fett. Var inte rädd för fett. Ät mer fett tills du är mätt.

Äta ute/bortbjuden

  • Att äta på restaurang går oftast bra. Du kan be dem att byta potatis mot en sallad. Be om extra smör till kötträtter så blir du mätt. På forumet kan du läsa tips om särskilt bra LCHF-restauranger i din stad.
  • Av snabbmat är kebab hyfsat (undvik helst brödet). På hamburgerkedjor är hamburgaren oftast det minst dåliga – undvik naturligtvis läsk och pommes frites, drick vatten. Max har Low Carb-burgare utan bröd som serveras i salladsblad. Pizzafyllning går ofta bra att äta, ju striktare du behöver vara desto mindre av pizzabotten/kanterna äter du.
  • Är du noga med maten till vardags är det ett mindre problem att göra vissa undantag när du är bortbjuden. Är du osäker på vad som kommer bjudas kan du äta dig halvmätt hemma innan.
  • Inplastade små babybel-ostar eller en påse nötter är populära som »nödproviant«.

Inköpslista för nybörjare

Skriv ut och ta med till affären:

  • Smör
  • Vispgrädde 40 %
  • Crème fraiche 34 %
  • Ägg
  • Bacon
  • Kött (färs, stek, grytbitar, kotletter, filé m.m.)
  • Fisk (gärna feta sorter som lax och makrill)
  • Ostar (helst riktigt feta)
  • Turkisk yoghurt 10 %
  • Kål (vitkål, blomkål, brysselkål m.m.)
  • Andra ovanjordsgrönsaker
  • Frysta grönsaker (broccoli, wokgrönsaker m.m.)
  • Avokado
  • Oliver
  • Olivolja
  • Nötter

Rensa skafferiet

Vill du maximera dina chanser att lyckas? Särskilt du som har ett besvärligt sötsug/sockerberoende tjänar på att rensa ut och slänga (eller ge bort) socker- och stärkelserik mat, lightprodukter och liknande:

  • Godis
  • Chips
  • Läsk och juice
  • Margarin
  • Socker i alla former
  • Vetemjöl
  • Pasta
  • Ris
  • Potatis
  • Allt det står »light« på
  • Färdigrätter
  • Glass
  • Kakor

Varför inte göra det nu?

Ormen i paradiset

Var mycket skeptisk till speciella »Low Carb-« produkter, exempelvis pasta eller choklad. Tyvärr fungerar de dåligt och har förstört mångas viktnedgång. De är vanligen fulla av kolhydrater när man genomskådar deras kreativa marknadsföring.

»Lågkolhydratpasta« är exempelvis nästan rena kolhydrater som mycket väl tas upp av kroppen, om än långsamt.

Low Carb-choklad är vanligen full av sockeralkoholer, som försäljarna inte räknar som kolhydrater. Runt hälften av dem kan tas upp och höja blodsockret. Resten hamnar i tjocktarmen och ger lätt gasbildning och diarré. Dessutom underhåller de förstås sötsuget.

Vill du bli frisk och smal så ät riktig mat i stället.

Recept

Enkelt med ägg

  1. Lägg i kallt vatten och koka i 4 minuter för löskokt eller 8 minuter för hårdkokt. Ät gärna med en klick majonnäs eller Bregott till.
  2. Stek i ett par matskedar smör, på den ena eller båda sidorna. Krydda med salt och vitpeppar.
  3. Smält en klick smör i stekpannan och häll i 2 ägg och 2–3 msk grädde per portion. Krydda med salt och peppar. Rör om i röran hela tiden tills den stelnat så mycket du önskar. Klipp gärna ner några matskedar gräslök och garnera med riven ost. Servera med stekt bacon.
  4. Gör en omelettsmet på 3 ägg och 3 msk grädde samt salt och kryddor (vit- eller svartpeppar eller annat). Smält smör i stekpannan och häll i smeten, ha inte för hög värme. När omeletten har stelnat på ovansidan kan du fylla den med något gott. Till exempel en eller flera sorters ost, stekt bacon, stekta champinjoner, bra korv (läs innehållsförteckningen) eller rester från gårdagens middag. Vik ihop omeletten på mitten och servera gärna med en krispig sallad.

I stället för bröd

Har du svårt att leva utan bröd? Oopsies är ett bra alternativ. Det blir ett tekakeliknande »bröd« utan kolhydrater, som kan ätas på många sätt.

Oopsies
Receptet ger 6–8 stycken beroende på hur stora man gör dem.

3 ägg
100 g philadelphiaost
en nypa salt
½ msk fiberhusk (kan uteslutas)
½ tsk bakpulver (kan uteslutas)

  • Dela äggen så du får gulor i en bunke och vitorna i en annan. Vispa vitorna till ett hårt skum tillsammans med saltet. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det lossnar. Vispa sedan gulorna och osten till en jämn smet och tillsätt fiberhusk och bakpulver om du vill, detta gör oopsien mer brödliknande. Vänd sedan ner vitorna i äggulesmeten försiktigt för att bevara luften i vitorna. Klicka ut 6 stora eller 8 mindre oopsies på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 150 grader i cirka 25 minuter tills de har fått fin färg.
  • De kan ätas som smörgås eller användas som korv- eller hamburgerbröd. Variera dem gärna med att strö över lite olika sorters frö innan gräddning, t.ex. vallmo-, sesam- eller solrosfrön.
  • Du kan även göra en enda stor oopsie som du sedan använder som rulltårtsbotten. Lägg bara på ett rejält lager med grädde och valfri bärsort.

Mindre strikt: lite bröd
Kan du inte klara dig utan riktigt bröd? Ta en Finn crisp, flatbröd, eller Wasa Fiber plus, med smör och pålägg. Ju mer smör/pålägg desto mindre bröd (kolhydrater) behöver du för att bli mätt: Omvänd dietistmacka / LCHF-smörgåsar

I stället för potatis

  • Blomkålsmos: dela blomkålen i mindre buketter och koka dem mjuka i lättsaltat vatten som du sedan häller av. Tillsätt därefter grädde och smör till önskad smak och konsistens och mosa med mixer eller stamp.
  • Sallad gjord på ovanjordsgrönsaker, gärna med olika sorters ost i. Testa olika varianter!
  • Kokt broccoli, blomkål eller brysselkål.
  • Ostgratinerade grönsaker: fräs exempelvis squash, aubergine, fänkål eller andra grönsaker du gillar i smör, salta och peppra. Lägg i ugnsfast form och strö riven ost över, gratinera i 225 grader tills osten smält och fått fin färg.
  • Gräddstuvade grönsaker, exempelvis vitkål eller spenat.
  • Blomkålsris, riven blomkål som läggs i kokande lättsaltat vatten i någon minut blir ett bra alternativ till ris.
  • Avocado
  • Goda röror, exempelvis ägg- och räkröra. Hårdkoka och hacka ett par ägg, skala en eller två nävar räkor, finhacka en liten rödlök. Blanda lika delar crème fraiche och majonnäs och ha i ägg, räkor, lök, hackad dill och en klick stenbitsrom.

Alternativen ovan passar alla bra som tillbehör till kött, fisk och kyckling i stället för potatis, pasta, ris, bulgur m.m.

Snacks och efterrätt

  • Blandade nötter
  • Korv med hög kött- och fetthalt, skuren i småbitar, skär en lika stor ostkub och sätt ihop med tandpetare.
  • Grönsaker med dipp, t.ex. gurkstavar, paprikabitar, blomkål.
  • Färskostrullar: rulla in en klick färskost av valfri sort i t.ex. en skiva salami, lufttorkad skinka eller gurka hyvlad på längden.
  • Oliver, marinera gärna själv. Häll på en god olivolja och hacka och blanda i basilika, oregano och en vitlöksklyfta. Går även utmärkt att använda torkade kryddor.
  • LCHF-chips: riv parmesanost (eller annan hård ost du gillar) och lägg i små högar på bakplåtspapper, ställ in i ugnen på 225 grader, låt smälta och få fin färg, ta sedan ut dem och servera som chips. Gärna med en god dipp till. Lämna dem inte i ugnen utan titta på dem hela tiden då de bränner lätt.

Mer tips

Exempel på veckomeny med recept /  Veckomeny 2

Massor av bra LCHF-recept kan hittas via google. Några exempel:

Kokböcker

Letar du efter din första LCHF-kokbok? Jag föreslår en av dessa två, klicka på dem för att titta närmare:

LCHF-husmanskost av kostrådgivaren Anna Hallén är den största bästsäljaren bland de senare årens LCHF-kokböcker. Det finns goda skäl, detta är en mycket fint upplagd och sund kokbok. Provläs / Beställ.

LCHF-kokbok från bantarfenomenet Sten Sture Skaldeman är den snyggaste LCHF-kokboken. Den är stor och fylld av bilder tagna av en av Sveriges bästa matfotografer, men innehåller mycket få kolhydrater. Provläs / Beställ.

Fler LCHF-kokböcker

Det finns dussintals LCHF-kokböcker på svenska, snart något för alla smaker. Här är några, klicka på dem för att läsa mer:


Mer böcker om mat och hälsa

Grönsaker kan ingå i LCHF

Mer

Mitt nyhetsbrev kommer ungefär en gång per månad med det senaste om LCHF och andra hälsonyheter. Antal prenumeranter nu:.

Det är gratis, du kan enkelt avanmäla dig och din e-postadress används enbart för nyhetsbrevet. Anmäl dig sekundsnabbt:

Det går också att följa Kostdoktorn på Facebook. Genom att trycka på ”Like” nedan kan du få tips om populära nya inlägg, planerade föreläsningar och andra events samt få insidertips.

Fler populära artiklar

Slutligen

Var denna nybörjarsida om LCHF till hjälp för dig? Du kan hjälpa fler att hitta hit. Länka gärna från andra sidor, så här till exempel: LCHF.

Nu är sidan oftast men inte alltid #1 på google vid sökning på ”LCHF”. Fler länkar hit hjälper. Kan sidan komma upp i topp varje gång?

3 002 kommentarer

Toppkommentar

  1. Hyarrostar
    Kört LCHF strikt sedan 5/12 - 2011, och då menar jag strikt. Jag har inte fuskat nån enda gång. Sen dess har jag gått ner 15kg och tappat 16cm runt midjan. Har aldrig mått så bra som jag gör nu innan jag började med LCHF. Har inte upplevt något konstigt what so ever. Kör fortfarande på som vanligt, har ungefär 14-16kg kvar till min idealvikt. Men det är inte så jävla långt kvar :)
    Replies: #2901, #2932
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Lena Johansson
    Kör lchf sedan en tid mest för att magen mår bra av det samt haft graviditetsdiabetes 2gånger. Har ingen övervikt samt tränar hårt styrketräning, kondition o klättring.
    Eftersom det går utmärkt rent träningsmässigt med "fettdrift" så är det inte därför jag frågar utan vad du tycker rent veterskapligt i ämnet.
    Frukt. Saknar äpplen, apelsiner o meloner.
    Vilken kolhydratmängd är lämplig när man tränar o inte har viktproblem eller diabetes.
    Samt om man vandrar i typ fjällen eller på högre höjd där det allmänt rekommenderas en högre kolhydratmängd pga höjden.
    Mvh
  2. Ann Kristin
    Intressanta diagram! Det borde ju övertyga de flesta i vårdpersonalen?? Det du skriver om att vikten är det primära - många av oss har fått samma hälsovinster, trots att vi fortfarande är överviktiga. Särskilt kvinnor i medelåldern har svårt att minska i vikt, trots strikt lchf och ganska modest kaloriintag. Så kosten i sig verkar göra skillnad.
    Reply: #2955
  3. susanne
    Hej du skriver "Det har varit mycket debatt senaste åren, men lågkolhydratkost är numera godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt eller diabetes typ 2". Jag tänkte höra vad du menar med övervikt här? Som jag tolkat Socialstyrelsens rekommendationer så handlar det om att man rekommenderar personer med fetma att äta LCHF för att få en snabb viktnedgång i början av en viktminskning. Anser du att det finns någon distinktion mellan fetma och att vara överviktigt, eller har alla överviktiga personer fetma?

    Med vänlig hälsningar

    Susanne Hovenäs

  4. Zepp
    Övervikt är BMI 25 och över och fettma 30 eller över.. har jag för mig!

    Socialstyrelsen ger ut råd för vården, äldreomsogen och liknande, och lågkolhydratkost är ett av alternativen, valet görs ju främst av klienten!

    Dvs det betyder att lågkolhydratkost är enligt vetenskap och beprövad erfarenhet och inte ohälsosamt!

  5. Stig Pettersson
    Hej AnnKristin!
    Ja, diagrammet visar glasklart hur jag snabbt blev frisk från min diabetes 2 med hjälp av LCHF. Du kan har rätt i att det inte enbart är viktminskningen, som så snabbt gjorde mig fri från diabetes 2 - det kan som du säger även vara LCHF-kosten som har en botande effekt. Här blir det dock svårare för en lekman att säga något bestämt, men vår förträfflige kostdoktor och andra vet säkert åtskilligt bättre här. Kanske du själv är ett bevis för just detta.
    Som sagt, jag kunde bara enkelt se hur min vikt rasade snabbt med LCHF - och att glukosvärden och även blodtrycket minskade. När sedan min nya läkare sa att jag inte kommer att få disabetes 2 igen, om jag bara kan hålla vikten nere - då tog jag för givet att det huvudsakligen var viktminskningen som gett så positivt resultat ...

    PS: Måste göra ett litet tillägg till vad jag återgav i länken i mitt första inlägg:
    En vecka i lördags reste min sambo bort för ett par veckor. Då återupptog jag igen en mer strikt LCHF-kosthållning. Lite enklare när man är ensam i hushållet ;-)

    Kollade idag, alltså efter 9 dagar med den mer strikta LCHF-kosthållningen, vikt, glukos och blodtryck. Vikten hade gått ner runt ett kilo och en viss sänkning av blodrycket - men glukoshalten var sänkt från ca 5,8 - 6,2 till nu 4,8 (dubbelprov). Detta stöder väl lite av vad du säger, nämligen att LCHF i sig kan vara viktigare än viktminskningen ... Jag hade under dessa dagar bara gått ner ca 1 kg i vikt, medan glukoshalten låg ca 1 enhet lägre än innan jag återupptog en mer renodlad LCHF-kost!

    Hur som helst, det väsentliga är trots allt, att man mycket snabbt kan bli av med diabetes 2 med hjälp av LCHF. Detta är helt odiskutabelt ...

  6. Stig Pettersson
    Aj, aj, aj - fick se att jag slarvat när jag skrivit min e-post adress till mitt inlägg ovan. Fann ingen möjlighet att redigrea inlägg, så jag kompletterar med detta inlägg ... Här även en länk till min uppföljning "Diabetes 2 - LCHF:

    http://stickans.wordpress.com/diabetes-2-lchf/

  7. jello
    Hej!

    Stått helt tvärstilla i tre veckor nu, äter mitt hembakta LCHF bröd, till lunch blir det oftast rester från gårdagens grytor/kött eller kötthaltig korv med coleslaw! till middag är det sallad och gryta/kött. Ingen frukt, ingen pasta eller potatis.

    Tränar 3-5 ggr i veckan men händer inget.

    (Tilläggas att jag tjuvar med 2-3 glas vin på helgerna och lite mörk choklad)

    Vad kan man ändra på?

    Reply: #2958
  8. Ann Kristin
    Lägg in det du äter på kostbevakningen (gratis på nätet) så ser du proportionerna mellan fett, protein och kolhydrater. Vin påverkar inte alla, men en del. En bit choklad likaså. Du bör ha 75-80 % fett. Inte mer protein än vad du vill väga (60 g protein=300 g i köttvikt).
  9. tallin
    Hi
    Det ar farsta gongen for mig att borja med Luchf, har provat allt for att go ner i vikt men lyckas ej:(
    Hoppas nya metoden Lchf kommer att hjelpa mig, jag har ett fraga jag har lag blodtryck so om ny kan hjalpa mig med recepter som kan hjalpa mig Mvh/ tallin
  10. sten
    Hej

    kan tyvärr säga att LCHF inte passar mig alls i viktminskningsyfte, äter lite kött, inget bröd, pasta, potatis etc.

    enda jag får av det är en betongmage!

    Tränar kondition 4-5 ggr i veckan men går inte ner ett gram längre. stått stilla i 2 månader nu, BMI 25,7

    Reply: #2962
  11. Stig Pettersson
    Hej Sten!

    Hos de allra flesta, inkl mig, rasade vikten ordentligt direkt jag fick över till LCHF, Bytte kost eftersom jag åkt på diabetes 2. Du är ett bevis för att inte alla lyckas. Vore intressant att veta vad det är som gör att utfallet kan bli så olika ...

    Du nämner om betongmage. Minns att jag fick problem med magen i början, men det var några år sedan, så tyvärr har jag glömt nu om magen blev uppblåst eller om jag blev hård i magen? Minns att jag då plockade bort några mejeriprodukter (keso? youghurt? eller annan ...) och då blev magen snäll igen ...

  12. JohanKarl
    Betongmage? Äter du tillräckligt med fett? (Magert muskelkött är inte LCHF utan tillskott av generösa smörklickar) En eller annan grönsak, blomlål, broccoli ,vitkål?

    Titta in på http://tommytappar.se för måltidstips på 'riktig' LCHF :)

  13. Normalviktig
    Vilket nys det är att normalviktiga skulle ha det lättare än alla andra pga "gener"
    Jag är tvilling och mitt tvillingsyskon väger 20 kilo mer än mig.
    Skillnaden är att jag tidigt insåg att motion och att röra på sig är viktigt för hälsan. Man måste göra av med lika många kalorier som man stoppar i sig. Det är så jäkla enkelt så det finns inte.
    Alla dieter hit eller dit bygger på ovanstående.
    Sedan finns det dom som tar till ytterligheter som LCHF enbart av den enkla anledningen att de letat genvägar hela sitt liv. Att kunna gå ner i vikt utan att behöva göra ett skapande dugg mer än att äta.
    Och så klagar dom på att de mått dåligt...
    Klart man blir sjuk om man sitter på sitt feta arsle och äter utan att ge sin kropp en chans att göra av med kalorierna.

    Men fortsätt ni med ert LCHF, det verkar ju vara en genväg som funkar. Men klaga inte på oss som inte lyssnar på ert gnäll utan lever som människan är menad att fungera. Med en balanserad kost i en balanserad kropp.

    Replies: #2964, #2968
  14. evah
    Visst. Vi sökte ju upp dig och tryckte ner LCHF i halsen på dig. Klart du blir irriterad.

    Stackare.

  15. Sohlis
    Tipsa gärna din syster om LCHF, i och med att hon inte verkar ha din "karaktär".

    Du verkar ju hålla med om att LCHF är en bra kost.

  16. Normalviktig
    Sohlis: Skrev jag syster?
    Skrev jag bror?
    Jag skrev syskon, men du verkar tro att kvinnor per automatik är fetare eller??
    Syskonet mår bra utan konstiga hokus-pokus dieter tack. Allt den behöver göra är att lära sig balansera kosten.
    Jag skrev inte att LCHF är bra kost. Jag tror inte på att utelämna en sak för att kunna smocka i sig något annat. Jag skrev att det är en bra genväg.
    Man kan finns bra genvägar på cykel också. Men kroppen kan ta stryk av det lika tusan.
    Om några år kommer säkert en ny revolutionerande genväg som ni kan haka på. Då kommer ni skriva skit om LCHF. Det brukar sluta så när man letar ursäkter i livet...
    Det jag kan hålla med om är att vitt socker är det värsta man kan äta - i de mängder som den moderna människan gör det. Men med måtta funkar det bra.
    Reply: #2967
  17. Sohlis
    Ojdå, ursäkta så mycket om jag i all hast läste fel på syskon och syster. Gör inte detta till någon barnslig genusdebett, tack!

    Du skrev att allt handlar om att göra av med lika många kalorier som man stoppar i sig, att man med LCHF kan gå ner i vikt utan att behöva göra ett skapande dugg mer än att äta, att folk klagar på att de har mått dåligt och att det är klart man blir sjuk om man sitter på sitt feta arsle och äter utan att ge sin kropp en chans att göra av med kalorierna in INNAN de börjar med LCHF, och att LCHF verkar vara en bra genväg.
    För mig låter det som att du tycker att LCHF är alldeles utmärkt!

    LCHF är inget hokus-pokus, man bara äter det kroppen består av och behöver, och hoppar över det kroppen inte består av och inte behöver...

    Det verkar faktiskt mer som att det är du som behöver ursäkter i livet för att kunna fortsätta äta som du gör...här läser man mest om folk som är oerhört glada över att kunna äta sig friska!

  18. Ann Kristin
    Vad vill du? Ge kärleksfull uppmuntran till oss metabolt sjuka, vars hormonsystem har ballat ur? Lite klappar på axeln till oss som vill, men inte kan röra på oss? Ditt inlägg fyllde mig verkligen med varma känslor ;)

    Karma kommer att bita dig hårt i ditt normalviktiga arsle. Som zenutövare behöver jag inte göra som du, gå in och förolämpa en hel grupp människor, där många är sjuka och har lidit mycket. Men vill du ha kunskap om det metabola syndromet och hormonsystem finns det gott om böcker. Om jag får din adress ska jag skicka en, gratis, så zen är jag ;)

  19. Göran v Knorring
    Försökt äta rätt frukost, men det går inte. I 55 år har jag ätit två skivor Leksandsbröd med ost eller skinka och jag klarar inte något annat. Försökt med alla LCHF frukostar. Lunch och kvällsmat går bra
    Replies: #2970, #2971
  20. Stig Pettersson
    Själv kunde jag gå över direkt till bacon och ägg när jag p g a tillstött diabetes 2 gick över till LCHF. Men, hos vissa av oss verkar magen vara känslig för ändrad kost, speciellt som fastande ... Vissa kan starta med ett par-tre koppar kaffe, medan min slår bakut om jag tar en halv, o s v.

    Du har inte testad med en lite mjukare övergång, säg någon vecka med bara en skiva Leksands + med ost och skinka motsvarande för dina två + säg bara ett ägg (stekt/kokt) plus kanske något lite mer i köttväg?

    PS: På tal om ett par-tre koppar kaffe, kom jag att tänka på han som alltid startade dagen med en vegetarisk frukost - två koppar kaffe och en cigg ...

  21. Zepp
    Då föreslår jag att du skippar frukosten.. man behöver ändå inte äta mer än 1-2 gånger om dagen med LCHF.

    Dessutom så är det ju strax lunch.

  22. ulriva
    Hej alla härliga människor! Äntligen är jag igång med LCHF. det känns spännande och jag tror detta kommer fungera. blir inspirerad av det ni skriver . jag önskar mig o alla andra en lyckad viktnedgång Kram ulrica
  23. Anna
    Hei

    Åssen er det å begynne på LCHF-diett etter hjerteinfarkt?

  24. Candidaz
    Hej doktorn!

    kan du ge mig tipps om vilka ostar man kan äta när man har svamp i tarm och underliv? Jag har haft det länge och försök köra med LCHF kost, men jag vet att man inte får äta philadelfia eller annan ost.
    Hur gör man då? Hur ska jag få in vitaminerna när jag inte kan äta frukt och ost och mjölk? Har du tipps så snälla hjälp mig. Jag håller på att bli helt blå och blek.

    Replies: #2975, #2999
  25. Kicki
    Hej Candidaz

    Grönsaker innehåller mycket vitaminer, mer än frukt och du kan äta bra LCHF kost utan varken mjölk eller ost.

    Välj bra proteinkällor (ekologiska ägg, fisk och från kött från gräsbetesdjur)
    grönsaker som broccoli, blomkål, spenat och vitkål. Kålrabbi är en supergod grönsak som smakar som en korsning mellan potatis och äpple.
    Sen ordentligt med fett från smör, kokosfett och olivolja (ev rapsolja)

    Det enda du ska ta bort från din kost är socker, mjöl, och i ditt fall mjölk

  26. Ji
    Undrar om någon vet om Cissus quadrangularis extract är bra att ta tillfälligt under en kortare tid för att typ boosta minimeringen av kalorier och förhindra överintag av kalorier om man ibland vill äta lite mer kaloririk mat som variation till LCHF för att inte bli less på fet mat?
  27. Hanna
    Att hålla nere snabba kolhydrater tror jag absolut är bra men att äta en massa dåligt fett tror jag inte alls på. Grädde, smör osv. tror jag inte är nyttigt för kroppen. Dessutom tror jag inte det är bra med så mycket mjölkprodukter. Sen är det heller inte bra att äta för mycket kött, varken för kroppen eller naturen. Däremot är fet fisk, avokado, nötter, olivolja, kokosolja osv. bra fetter. Ibland känns det som att folk använder lchf som en anledning att få äta massor av kött och grädde.
    Reply: #2980
  28. Stig Pettersson
    Självklart ska du äta vad du tror på. Men nu är det ju så att det är bevisat vetenskapligt och vidimerat av åtskilliga här inne (inkl mig - läs ovan), att LCHF-kost, där typ grädde, smör ingår, är det snabbaste och bästa sättet att bli av med sin diabetes typ 2. Jag själv blev frisk på mindre än en månad.

    Eftersom du inte verkar ha testat med LCHF(?), har du sannolik inte den sjukdomen. Du verkar vara mer åt renlärig laktovegetarian(?). Inget fel i det, men de allra flesta vill nog trots allt äta lite annat än vad som tillåts i en typ laktovegetarisk kost. Som sagt, verkar som det är den kost du närmast förespråkar. Om jag inte är ute och cyklar ... Men här kan jag ha fel, jag har cyklat förr ;-)

  29. Peter
    Det kan vara så att mättat fett är det enda som
    är helt neutralt och oskadligt för kroppen.

    För både kolhydrater och proteiner belastar kroppen
    på flera och olika sätt.

  30. Goran van Den Buske
    Man kan diskutera huruvida odlingar påverkar vår miljö. När vi odlar tar vi bort allt levande ända ner till bakterierna. Vi planterar sedan en enda gröda: säd, ris, vete eller soja. De vilda djuren utrotas som direkt följd. Modernt (effektivt) jordbruk bygger ofta på ettåriga monogrödor som är raka motsatsen till perenna polykulturer. Vi sabbar naturligtvis matjordslagret.Sedan skall vi inte snacka om alla problem kemikalier ställer till på våtmarker, i vattendrag och slutligen haven. Tar vi bort hela köttproduktionen, försvinner väl också möjligheten till naturlig gödsling av grödorna?
  31. Karolina Hagegård
    Bra sida med många vetenskapligt tunga källor. Det gillas!

    MEN!!!...

    Jag tror du missar en viktig poäng. Jag fick inget socker förrän jag var 4 år, och sen dess har jag alltid ätit mig proppmätt på riktig mat, aldrig haft något sötsug och alltid varit smal. (Tidvis för smal...) För 2 år sedan började jag dricka en grön smoothie om dagen, och upplevde en tämligen chockerande hälsoförbättring!! Min sömn som jag alltid haft problem med blev plötsligt problemfri, och sömnbehovet minskade. Min mage som i ca 7 år varit stresskänslig och haft problem med gaser blev helt problemfri. Min hy blev plötsligt slät och fri från noppor! (Som jag alltid brukat ägna mycket tid åt att pilla på, utan att se dem som ett problem.)

    Det är förstås bra att minska övervikten, men jag tror den viktiga poängen är denna: Problemet med skräpmaten kanske inte är att den är farlig i sig! Problemet är att den saknar de näringsämnen stenålderskosten innehöll, och att NÄRINGSBRISTEN är den verkliga faran!! Därvid finner jag det ytterst besvärande att du rekommenderar att vi inte äter frukt, och fnyser åt antioxidanter!! En grön smoothie består av 60% frukt och 40% grönt (innehållande klorofyll) som dessutom är mixat, och därför borde ge en veritabel kolhydratchock! Men... tydligen uppvägs detta av den livsviktiga näring som frukten och klorofyllet ger. (Våra förfäder åt massor av antioxidanter!) Jag har inte fått något ökat sockersug och har inte gått upp i vikt. Bara blivit mycket friskare.

    Därför rekommenderar jag dig VARMT att du i framtiden riktar in dig mer på raw food, fr a frukt och sallad! Det är där nästa revolutionssteg finns. (Iaf om min erfarenhet är generell.)

  32. Robin
    Hej . Jag hade tänkt att börja köra lchf strikt och jag undrar om man inte gillar att dricka vanligt vatten om man kan tillsätta citron syta utan problem eller är inte det bra ? Mvh
  33. Linnea
    Hej!
    Jag har tänkt börja med denna kost och se om jag kan gå ner i vikt, jag är 170 och väger 63 kg, ska även börja träna. Men jag är lite förvirrad när det gäller frukter, får man äta det. Sen så är jag på ett jobb där jag sitter hela dagarna (telefonförsäljning). Jag är alltid konstant hungrig, men blir lite osäker på vad jag kan ha som snacks?
    Reply: #2984
  34. Anne
    Du ska inte gå ner i vikt. Men ät gärna lchf för att må bra och leva frisk länge!
  35. Göran von Knorring
    Jag skrev tidigare att jag inte klarade av LCHF frukostar, utan saknade mina två skivor Leksandsbröd med ost eller skinka. Har hittat en modell som kanske inte är strikt LCHF. Jag äter nu två Finn Crisp med mycket smör och fet ost, ibland med skinka ovanpå osten.
  36. Chris
    Nyfrälsta och det är väl ok. Själv äcklas jag av kött o fisk smör ost o grädde men gillar och mår bra av bönor linser och rotfrukter. Jag mår bra och har bättre värden än kostdoktorn men skulle gärna vilja gå ner lite i vikt. Vilka goda råd kan jag få ?
  37. Ronny
    Hejsan, har nu kört lchf i 9 dagar, och resultatet visar att jag har gått upp nästan 2kg på det hela.. vad gör jag för fel?... min tjej har gått ner 2 kg, men jag la på mig 2kg.. funkar det inte för alla?. eller vad är grejen?. äter exakt samma mat som henne dagligen, ( smått större portioner dock ). annars är ända skillnaden att hon smäller i sig lite jordnötsmör ibland, och jag gör det inte. syndade en gång med en skiva banan kaka och vispad grädde 40%.
    vi äter bara rätter som vi hittat på lchfrecept.se och dem är hyfsat goda.

    hjälp mig. är lchf för alla oss?, eller gör jag fel?
    är inte alls nöjd med mitt resultat.. ska jag köra på under en längre period? eller kommer jag fortsätta gå upp i vikt?

    Mvh Ronny

  38. Louise Thomsen
    Hej Andreas Eenfeldts,
    Jeg er folkesundhedsvidenskabsstuderende ved Syddansk Universitet. På nuværende tidspunkt er jeg ved at skrive bachelorprojekt om det videnskabelige grundlag for LCHF og paleokost. Jeg har hørt om dig via madbanditten.dk, og har samtidig læst din danske folder for nybegyndere. Jeg er meget interesseret i at vide hvilket videnskabeligt grundlag du bygger teorien for LCHF på. Kan du oplyse hvilke videnskabelige studier der er tale om? Kontakt mig meget gerne pr. mail: louth11@student.sdu.dk.

    Mvh. Louise Thomsen

  39. Ewa Karlsson
    Hej
    Jag undrar om man kan andvända glutenfrittmjöl och andra glutenfria produkter???
  40. Anna
    Hej!
    Jag är en tjej på 21 år som rör på mig och är smal, frisk och mår bra!
    Dock brukar min mage ofta vara svullen och göra ont och jag har dagligen gasbesvär... Har kollat upp att jag inte är laktosintolerant eller skulle ha celiaki. Kan LCHF tänkas vara något för mig?
  41. Ji
    Jag provar igen eftersom ingen svarat mig.

    Jag citerar mig själv:

    "Undrar om någon vet om Cissus quadrangularis extract är bra att ta tillfälligt under en kortare tid för att typ boosta minimeringen av kalorier och förhindra överintag av kalorier om man ibland vill äta lite mer kaloririk mat som variation till LCHF för att inte bli less på fet mat?"

    Och undrar även om någon vet varför jag får kräkreflexkänslor när jag kliver upp tidigt på morgonen innan jag lagar frukost?

    Mvh.

  42. Nybörjaren
    Har nyligen bröjat med LCHF och undrar följande:
    Är det ok att äta:
    leverpastej, patéer (typ grönpepparpate?)
    Cole slaw, Tsatsiki?
    Vanliga köpta köttbullar?
    Korv?
    Ostkaka (Typ Frödinge)
  43. Henrik (no1)
    Som nybörjare är det viktigt att göra rätt och komma in i det på en gång så mitt svar blir:

    Jag hade inte käkat följande produkter:

    Köpta köttbullar
    Ostkaka
    Korv *

    * Korv kan vara ok men då endast av god kvalitét med väldigt hög kötthalt!

    Det andra du nämnde bör funka bra!

    Man kan ha som riktmärke att kolhydratsmängden aldrig skall överstiga 5%, vilket endast
    skall ses som riktmärke. Stirrar man sig blind på 5% kan det lätt bli för mycket kolhydrater över ett dygn ändå!

    Reply: #2994
  44. Stig Pettersson
    Självklart är det alltid bäst att göra sina egna köttbullar och även försöka undvika halvfabrikat. Men jag ser samtidigt en risk med att säga till en nybörjare, att det är det optimala som gäller. Du säger inte så, men nybörjaren kan nog lätt få uppfattningen att bara det bästa är gott nog? Många kanske tycker det blir för jobbigt att rulla köttbullar, andra att det blir för dyrt att köpa hem det bästa av råvaror - och tappar sugen? Lägger kanske av med LCHF-kost och då har råden gett motsatt effekt.

    Jag är nog mer för att understryka vikten av att i möjligaste mån undvika de riktiga kolhydratbovarna. Sedan i andra hand ev. optimera om man så känner för det.

    Börjar man rasa i vikt direkt efter omläggning till LCHF - då kan vara rätt trygg i att man är på rätt väg.

  45. Ram
    Hej! Är ny här och lite nyfiken på LCHF. Nu har jag läst en massa artiklar och satt mig in något så när på hur det fungerar, men jag undrar ändå;
    Det pratas hela tiden om att man ska tillsätta mycket fett för att bli mätt och hålla sig mätt längre. Funderar nu på om det finns något annat skäl till att man smaskar på med lite extra smör i måltiderna eller om det enbart fyller detta syfte. Finns det någon hälsoaspekt i fettet, eller kan man, om man inte bryr sig om/påverkas av hungerskänslor, utesluta en del av grädden?
  46. Karin
    Hej!
    Var och lyssnade på föreläsningen i Sandviken och är nu på gång att på allvar följa LCHFtänket. Vill tacka för en bra hemsida med många kloka tips.
  47. owe lindqvist
    Vilken gröt är bra för en lchf
    Reply: #2998
  48. Leopold
    Hej owe. Bäst är ju att vänja av sig med sin dagliga gröt då det i längden innehåller en del kolhydrater och bara förlänger din vana och längtan efter den gamla gröten. Tar man bara ibland så fungerar det med fiberhusk (psylliumfrö), kokosnötsmjöl och liknande med vaniljpulver/kanel på.

    Du får mycket gärna registrera dig på forumet för fler nybörjarfrågor :).

    Goggle gav dessa tips på LCHF gröt:
    http://www.lchf-frukost.nu/traditionellfrukost.php
    http://56kilo.se/kokosgrot-paleo-lc-lchf/
    http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=1351

  49. Maria
    Hej Candidaz!
    Jag har precis kommit underfund med att jag har samma problem som du och ska börja äta mer lchf-aktigt. Bland all information jag hittat på nätet är det en kommentar på ett inlägg som sticker ut och som jag vill dela med mig av:

    dufva 16 maj, 2013 kl 09:04
    Candida liksom många andra svampar kan vara väldigt besvärligt att bli av med

    Tex har jag på senare tid insett att alltför strikt Lchf kan vara kontraproduktiv eftersom svampen faktiskt även lever gott på ketoner

    Det är därför den ofta "flammar upp" om man striktar till kosten rejält
    av den nya höga tillgången på ketoner

    Jag vet att många tror att den kämpar för sin överlevnad men så är inte fallet
    Den trivs snarast som fisken i vattnet :-)

    Det verkar dessutom som det finns ett samband mellan tungmetaller i kroppen (tex amalgam) för oss som har oturen att ha sånt skit i munnen

    En del naturläkare kan berätta att det kan vara stört omöjligt att bli av med plågan så länge giftet finns i munnen medan det spontant självläker efter en sanering

    Det kan ha att göra med att candida i detta olyckliga fall tom är något positivt

    Den hjälper kroppen att bearbeta (mellanlagra) kvicksilvret och att slå ut svampen i det läget kan alltså tom vara kontraproduktivt mot hälsan eftersom kvicksilvret då genast rasar ut i systemet i stor mängd

    - See more at: http://www.kostradgivarna.se/2013/05/candida-van-eller-fiende/#sthash...

    http://www.kostradgivarna.se/2013/05/candida-van-eller-fiende/

    Lagom är bäst brukar det ju heta ;)

  50. Birgitta Olsson
    Har under väldigt många år lidit från och till av uppsvälld mage och har fått diagnosen IBS. Åkt ut och in på vårdcentralen, blivit rekommenderad Omeprazol, men inget har hjälpt. November 2013 fick jag tips om att skicka hårprov till Homeopathuset och efter alla dessa år fick jag hjälp. Dels fick jag en del preparat, men även rekommendation om att äta enligt LCHF-metoden. Det tog bara ett par dagar innan jag märkte en stor förändring, magen sjönk ihop och jag mådde mycket bättre. Var lite rädd för viktminskning för jag väger bara 57 kg, men gick ner ett kilo i början och nu är vikten på 57 kg igen, så det verkar som om kroppen själv normaliserar sig till den vikt som är lagom. Är inte helt strikt, äter potatis några dagar i veckan och choklad ibland. Det här kan jag verkligen rekommendera till folk som har problem liknande mitt.
  51. Ljiljana
    Hej,

    i allt detta så nämns inte alls kryddor, varför, ska man undvika detta också????

  52. Maya
    Hej!
    Jag har inte läst alla kommentarer än så kanske detta redan är nämnt:
    Allt låter jättebra förutom att jag tror att vi även behöver lite frukt och bär pga vitaminer och antioxidanter.
    Dessutom tycker jag det är lite märkligt att man gärna ska blanda kött och mejeriprodukter när det faktiskt är vetenskapligt bevisat att vi inte kan ta upp järnet i maten om vi samtidigt äter det med kalcium.
    Sedan undrar jag om någon vet om man kan rekommendera denna diet till överviktiga tonåringar?
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av