LCHF för nybörjare

Vill du äta dig friskare och smalare med riktig mat, utan hunger? Då är LCHF och den här sidan något för dig.

Innehåll

  1. Introduktion
  2. Kostråd – på 28 språk
  3. Hur LCHF fungerar
  4. Tips och recept
  5. Rekommenderade kokböcker
  6. Lär dig mer
  7. Frågor och svar

LCHF-mat


 

1. Introduktion

LCHF står för Low Carb, High Fat. Eller lite kolhydrater med en högre andel fett. Låter LCHF för krångligt? Det är ok – du kan också kalla det för njutmetoden. Man kan nämligen äta sig mätt på god mat och ändå gå ner i vikt – samt få olika hälsovinster.

Det har varit mycket debatt senaste åren, men lågkolhydratkost är numera godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt eller diabetes typ 2. Allt fler vetenskapliga studier visar bäst effekt av LCHF för vikt- och blodsockerkontroll. Antalet positiva läkare och professorer ökar stadigt.

En svensk statlig expertutredning visade nyligen att LCHF-liknande råd ger snabbare viktminskning än annan kost – samt förbättrade hälsovärden. På SvD skrev vetenskapsjournalisten Henrik Ennart samma dag att rapporten ”sopar bort de sista stora farhågorna kring dieten och öppnar dörrarna på vid gavel till landets sjukhus”.

Men du behöver inte vänta på rådgivning. Här finns allt du behöver.

Se antingen videon ovan för 12 minuters snabbkurs… eller läs vidare nedan. Du kan också se fler liknande kursvideos med ett gratis provmedlemskap.

Gör så här

  • Ät gärna: kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (som smör).
  • Undvik helst: socker och stärkelserik mat (som bröd, pasta, ris, potatis).

Ät när du är hungrig tills du är lagom mätt. Så enkelt är det.

Du behöver alltså inte räkna kalorier eller väga maten. Och glöm alla industriframställda lightprodukter, nyckelhålsmärkningar och liknande.

Det finns goda vetenskapliga skäl att LCHF fungerar. När du undviker socker och stärkelserik mat stabiliseras ditt blodsocker och det fettlagrande hormonet insulin sjunker. Då ökar din fettförbränning och du blir mättare.

OBS för diabetiker

  • Mindre blodsockerhöjande kolhydrater i kosten sänker normalt medicinbehovet för diabetiker. Att då ta samma dos insulin som tidigare kan ge blodsockerfall. Vissa diabetes-tabletter kan också innebära en viss risk för blodsockerfall, metformin är däremot ok. Var noggrann med blodsockerkontroller vid start med LCHF-kost. Anpassa (sänk) medicindoser när det behövs, om möjligt via läkarkontakt. Friska eller kost-/metforminbehandlade diabetiker riskerar inte blodsockerfall.


 
 
 

2. Kostråd

Ät gärna

  • Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan.
  • Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.
  • Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.
  • Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs innehållsförteckningen för att hitta kvalitetsprodukter eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.
  • Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.
  • Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
  • Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder).
  • Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.

LCHF-mat

Titta i affären på innehållsförteckningen.
Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne är ett enkelt nybörjartips.

LCHF-mat
 

Undvik helst

  • Socker: Värst av allt. Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor. Även sötningsmedel undviks helst.
  • Stärkelse: Bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare. »Fullkornsprodukter« är bara mindre dåliga. Måttliga mängder rotfrukter kan vara okej om du inte är alltför noga med kolhydraterna.
  • Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög omega-6-halt. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.
  • Öl: Flytande bröd. Full av maltsocker tyvärr.
  • Frukt: Mycket socker. Ät undantagsvis som naturligt godis.

Inte LCHF-mat
 

Unna dig vid fest

Du bestämmer när det är fest. Viktnedgången kan bromsas en aning.

  • Alkohol: Torrt vin (vanligt rödvin eller torrt vitt), whisky, konjak, vodka, drinkar utan socker.
  • Mörk choklad: Minst 70 % kakao, helst bara lite.

Drick till vardags

  • Vatten: Smaksatt eller kolsyrat om du vill.
  • Kaffe: Gärna med vispgrädde i, testa!
  • Te: Svart, grönt, vitt …

 

Gratis foldrar

Här är en ny LCHF-folder som kan skrivas ut. Det är en kortfattad sammanfattning för nybörjare och passar bra att sätta på kylskåpsdörren. Den kan också delas ut exempelvis till intresserade vänner och familjemedlemmar.

Foldrarna passar utmärkt att dela ut till patienter om du exempelvis är läkare eller diabetessköterska, eller till klienter om du är kostrådgivare eller personlig tränare. De kan spara mycket tid.

Vill du ha foldrar att dela ut så får du förstås gärna skriva ut dem själv. Vill du ha många – tiotals eller hundratals – att dela ut kan du mejla till foldrar@kostdoktorn.se (OBS minst 20 st). Berätta kortfattat hur många du behöver och varför samt din adress så skickar jag dem gratis. Du kan också få så många som du behöver i samband med mina föreläsningar.

Vill du ha liknande foldrar på norska? Mejla då mitt norska bokförlag: post@lillemaane.no

Krånglar det att öppna dokumentet? Prova då att högerklicka på länken och välja ”Spara mål som”. Öppna det sen från där du sparat det på din dator.

Översatta kostråd

Arabiska, Bulgariska (word) (annan version), Danska (word), Engelska, Estniska, Finska, Franska, Grekiska, Hebreiska, Indonesiska, Isländska, Italienska, Kroatiska, Makedonska, Nederländska, Polska (pdf), Portugisiska, Rumänska, Ryska (mer tips: LCHF.ru), Slovakiska, Spanska (word), Swahili, Tjeckiska, Turkiska, Tyska, Ukrainska, Ungerska (word).

Har du översatt till ytterligare något språk eller har du en rejäl förbättring av en tidigare översättning? Mejla mig.

 
 
 

3. Hur LCHF fungerar

Vad är du designad för att äta?

Människan har utvecklats under miljoner år som jägare och samlare, utan stora mängder lättsmälta kolhydrater. Då åt vi den mat som fanns färdig åt oss i naturen: jakt, fiske och allt ätligt som man kan samla in från naturen. Men ren stärkelse i form av bröd, pasta, ris och potatis har vi bara ätit i 5 – 10 000 år, sedan vi blev jordbrukare. På den tiden hinner bara en begränsad anpassning av våra gener ske.

Med industrialismen, för 100-200 år sedan, kom fabriker som tillverkade stora mängder rent socker och vitt mjöl. Extra snabbsmälta rena kolhydrater. Det har vi inte alls hunnit anpassas till.

På 1980-talet slog rädslan för naturligt fett igenom. Lightprodukterna dök upp överallt. Äter man mindre fett behöver man äta ännu mer kolhydrater för att bli mätt. Då tog historiens värsta fetma- och diabetesepidemi fart. Den har drabbat USA, fettskräckens hemland, allra hårdast. Men även i Sverige har andelen feta personer nästan tredubblats sedan 1989. Idag vet vi att rädslan för riktig mat med normal fetthalt var ett misstag.

Problemet med socker och stärkelse

Kolhydrater, snabba såväl som långsamma, bryts alla ned i magen till enkla sockerarter. Sockret tas upp i blodet och höjer blodsockret, vilket ökar produktionen av hormonet insulin. Det är kroppens mest fettlagrande hormon.

Insulin produceras i bukspottskörteln. I större mängd förhindrar hormonet fettförbränning och lagrar in överskott av näring i fettceller. Det kan efter en tid (någon timme) leda till ett underskott av näring i blodet vilket skapar hungerkänslor, och s.k. ”sötsug”, varefter man vanligen äter mer. Sen startar processen igen, en ond cirkel med viktuppgång.

Lågt intag av kolhydrater i kosten ger tvärtom lägre och stabilare blodsockerhalt samt lägre insulinvärden. Det ökar frisättning av fett från fettväven och ökar fettförbränningen. Därmed brukar kroppsfettet minska successivt, särskilt runt magen hos bukfeta personer.

Viktnedgång utan hunger

LCHF underlättar för kroppen att leva på fettlagren, då frisättningen från dessa inte hindras av höga insulinnivåer i blodet. Det kan vara orsaken till att fettintag mättar långsiktigt bättre än kolhydratintag. Intaget av kalorier brukar spontant minska i studier, då försökspersonerna får äta sig mätta på lågkolhydratkost istället för kolhydratrik mat.

Inget räknande eller vägande behövs alltså. Du kan glömma kalorierna och lita på dina hunger- och mättnadskänslor. De flesta behöver inte räkna eller väga sin mat mer än de behöver räkna sina andetag. Om du inte tror det: testa några veckor och se själv.

Hälsa som bonus

Inget djur i naturen behöver hjälp av näringsexperter eller kaloritabeller för att äta. Om de bara äter mat de är designade för håller de sig smala och undviker karies, diabetes och hjärtsjukdom. Varför skulle människan vara ett undantag? Varför skulle du vara ett undantag?

I studier förbättras inte bara vikten utan även blodtryck, blodsocker och kolesterolvärden på lågkolhydratkost. En lugnare mage och minskat sötsug är också vanliga upplevelser.

Omställningsbesvär

Om du tvärt slutar äta socker och stärkelse kan du få omställningsbesvär första veckan. Man kan likna det vid »sockeravgiftning«. För de flesta är det ganska lindrigt och snabbt övergående. Annars finns det bra sätt att minska besvären.

Vanligt under första dagarna:

  • Huvudvärk
  • Trötthet
  • Yrsel
  • Lättare hjärtklappning
  • Irritabilitet

Kolhydratrik mat kan binda vätska i kroppen och göra dig mer svullen. När du slutar med den maten tappar du överskottsvätska via njurarna. Det ger ibland vätske- och saltbrist första veckan innan kroppen hunnit vänja sig, vilket kan ge huvudvärk, yrsel med mera. Det går snart över av sig själv när kroppen anpassar sig och din fettförbränning ökar.

Besvären under första veckan kan till stor del undvikas med extra vätska och salt under första veckan. Ett sätt kan vara en (sockerfri) buljongtärning i en mugg med varmt vatten då och då, exempelvis var fjärde timme. Ett ännu enklare alternativ är en halv tesked salt löst i ett stort glas vatten, en gång per dag under första veckan.

Mer om eventuella risker med för mycket eller för lite salt

Vissa föredrar att trappa ner kolhydraterna långsamt under någon vecka för minsta möjliga omställningsbesvär. Men för de flesta är det lika bra att köra hårt direkt. Något extra tappat vätskekilo på vågen redan första dagarna är utmärkt för motivationen.

Lite kolhydrater

Ju mindre kolhydrater du äter desto tydligare blir effekten på exempelvis vikt och blodsocker. Jag rekommenderar att du följer kostråden så strikt som du känner att du kan trivas med. När du är nöjd med din vikt och hälsa kan du successivt testa att äta mer liberalt.

Mer bakgrund

Mer om historien, erfarenheten och vetenskapen bakom dagens matrevolution kan du läsa på den sammanfattande sidan Dags för en friskare framtid.

Grundkurs på 50 minuter

Matrevolutionen på Kunskapskanalen

Den här föreläsningen av mig sammanfattar historien och vetenskapen bakom dagens matrevolution och LCHF.

Föreläsningen filmades 2014 av SVT Kunskapskanalen och du kan se den gratis på URPlay.

Boken

MatrevolutionenLäs mer om historien bakom fettskräcken – hur en hel värld kunde fås att tro att fett var farligt utan bevis – den efterföljande katastrofen och dagens uppvaknande i boken Matrevolutionen (Bonnier Fakta 2011).

Matrevolutionen har sålts i över 80 000 ex bara i Sverige och finns på åtta språk inklusive engelska. På svenska finns den som pocket för 48:-.

Läs första kapitlet gratis.

Film

5VM-600Den roligaste och bästa filmen om lågkolhydratkost kom nyligen och heter Carb-Loaded. Här kan du se den gratis och textad på svenska!

Se även

Forum

Har du mer frågor? Välkommen in till diskussionsforumet för snabba svar. Här kan du också dela med dig av dina erfarenheter av LCHF och läsa om andras.

 
 
 

4. Tips och recept

Frukostförslag

  • Ägg och bacon (serveras nu även på McDonalds)
  • Fet yoghurt (gärna 10 %) med linfrön, solrosfrön
  • Omelett
  • Rester av gårdagens middag
  • Kaffe med grädde
  • En burk makrill och kokt ägg
  • Kokt ägg med majonnäs eller smör
  • Avokado, gravad lax och crème fraiche
  • Smörgås på oopsie-bröd
  • Ostbit med smör på
  • Kokta ägg mosade med smör, finhackad gräslök, salt och peppar
  • En bit brieost och lite skinka eller salami
  • Extremt strikt LCHF: Fettkaffe (även kallat Magic Bullet Coffee eller MBC). En matsked osaltat smör, en matsked kokosfett + kaffe. Blanda med mixerstav.
  • Se vad andra LCHF-are äter i stora frukost-tråden på forumet

Lunch och middag

  • Kött-, fisk- eller kycklingrätter med grönsaker och fet sås. Det finns många alternativ till potatis, som blomkålsmos.
  • Grytor, soppor eller gratänger med tillåtna födoämnen.
  • Du kan laga de flesta recept i kokböcker om du undviker kolhydratrika ingredienser. Man bör då ofta öka fettmängden genom att sätta till smör eller grädde. Eller skaffa en LCHF-kokbok.
  • Drick vatten till maten eller ett glas vin om det är festligt.

Mellanmål/om du blir sugen

När du äter lågkolhydratkost med mer fett och protein håller du dig ofta mätt längre. Bli inte förvånad om du inte längre behöver mellanmål. Många klarar sig bra på två eller tre mål om dagen. Tips om du blir sugen däremellan:

  • Hoprullad ost eller skinka med någon grönsak (tuffingar brer smör på)
  • Oliver
  • Nötter
  • En bit ost
  • Ett färdigkokt ägg ur kylen
  • En burk makrill i tomatsås
  • Babybel-ost

Oliver eller nötter kan ersätta chips framför tv:n. Om du alltid blir sugen mellan måltiderna så äter du antagligen för lite fett. Var inte rädd för fett. Ät mer fett tills du är mätt.

Äta ute/bortbjuden

  • Att äta på restaurang går oftast bra. Du kan be dem att byta potatis mot en sallad. Be om extra smör till kötträtter så blir du mätt. På forumet kan du läsa tips om särskilt bra LCHF-restauranger i din stad.
  • Av snabbmat är kebab hyfsat (undvik helst brödet). På hamburgerkedjor är hamburgaren oftast det minst dåliga – undvik naturligtvis läsk och pommes frites, drick vatten. Max har Low Carb-burgare utan bröd som serveras i salladsblad. Pizzafyllning går ofta bra att äta, ju striktare du behöver vara desto mindre av pizzabotten/kanterna äter du.
  • Är du noga med maten till vardags är det ett mindre problem att göra vissa undantag när du är bortbjuden. Är du osäker på vad som kommer bjudas kan du äta dig halvmätt hemma innan.
  • Inplastade små babybel-ostar eller en påse nötter är populära som »nödproviant«.



Inköpslista för nybörjare

Skriv ut och ta med till affären:

  • Smör
  • Vispgrädde 40 %
  • Crème fraiche 34 %
  • Ägg
  • Bacon
  • Kött (färs, stek, grytbitar, kotletter, filé m.m.)
  • Fisk (gärna feta sorter som lax och makrill)
  • Ostar (helst riktigt feta)
  • Turkisk yoghurt 10 %
  • Kål (vitkål, blomkål, brysselkål m.m.)
  • Andra ovanjordsgrönsaker
  • Frysta grönsaker (broccoli, wokgrönsaker m.m.)
  • Avokado
  • Oliver
  • Olivolja
  • Nötter

Rensa skafferiet

Vill du maximera dina chanser att lyckas? Särskilt du som har ett besvärligt sötsug/sockerberoende tjänar på att rensa ut och slänga (eller ge bort) socker- och stärkelserik mat, lightprodukter och liknande:

  • Godis
  • Chips
  • Läsk och juice
  • Margarin
  • Socker i alla former
  • Vetemjöl
  • Pasta
  • Ris
  • Potatis
  • Allt det står »light« på
  • Färdigrätter
  • Glass
  • Kakor

Varför inte göra det nu?

Ormen i paradiset

Var mycket skeptisk till speciella »Low Carb-« produkter, exempelvis pasta eller choklad. Tyvärr fungerar de dåligt och har förstört mångas viktnedgång. De är vanligen fulla av kolhydrater när man genomskådar deras kreativa marknadsföring.

»Lågkolhydratpasta« är exempelvis nästan rena kolhydrater som mycket väl tas upp av kroppen, om än långsamt.

Low Carb-choklad är vanligen full av sockeralkoholer, som försäljarna inte räknar som kolhydrater. Runt hälften av dem kan tas upp och höja blodsockret. Resten hamnar i tjocktarmen och ger lätt gasbildning och diarré. Dessutom underhåller de förstås sötsuget.

Fler bluffprodukter:

Vill du bli frisk och smal så ät riktig mat i stället.

Recept

Enkelt med ägg

  1. Lägg i kallt vatten och koka i 4 minuter för löskokt eller 8 minuter för hårdkokt. Ät gärna med en klick majonnäs eller Bregott till.
  2. Stek i ett par matskedar smör, på den ena eller båda sidorna. Krydda med salt och vitpeppar.
  3. Smält en klick smör i stekpannan och häll i 2 ägg och 2–3 msk grädde per portion. Krydda med salt och peppar. Rör om i röran hela tiden tills den stelnat så mycket du önskar. Klipp gärna ner några matskedar gräslök och garnera med riven ost. Servera med stekt bacon.
  4. Gör en omelettsmet på 3 ägg och 3 msk grädde samt salt och kryddor (vit- eller svartpeppar eller annat). Smält smör i stekpannan och häll i smeten, ha inte för hög värme. När omeletten har stelnat på ovansidan kan du fylla den med något gott. Till exempel en eller flera sorters ost, stekt bacon, stekta champinjoner, bra korv (läs innehållsförteckningen) eller rester från gårdagens middag. Vik ihop omeletten på mitten och servera gärna med en krispig sallad.

I stället för bröd

Har du svårt att leva utan bröd? Oopsies är ett bra alternativ. Det blir ett tekakeliknande »bröd« utan kolhydrater, som kan ätas på många sätt.

Oopsies
Receptet ger 6–8 stycken beroende på hur stora man gör dem.

3 ägg
100 g philadelphiaost
en nypa salt
½ msk fiberhusk (kan uteslutas)
½ tsk bakpulver (kan uteslutas)

  • Dela äggen så du får gulor i en bunke och vitorna i en annan. Vispa vitorna till ett hårt skum tillsammans med saltet. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det lossnar. Vispa sedan gulorna och osten till en jämn smet och tillsätt fiberhusk och bakpulver om du vill, detta gör oopsien mer brödliknande. Vänd sedan ner vitorna i äggulesmeten försiktigt för att bevara luften i vitorna. Klicka ut 6 stora eller 8 mindre oopsies på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 150 grader i cirka 25 minuter tills de har fått fin färg.
  • De kan ätas som smörgås eller användas som korv- eller hamburgerbröd. Variera dem gärna med att strö över lite olika sorters frö innan gräddning, t.ex. vallmo-, sesam- eller solrosfrön.
  • Du kan även göra en enda stor oopsie som du sedan använder som rulltårtsbotten. Lägg bara på ett rejält lager med grädde och valfri bärsort.
Andra alternativ till bröd

I stället för potatis

  • Blomkålsmos: dela blomkålen i mindre buketter och koka dem mjuka i lättsaltat vatten som du sedan häller av. Tillsätt därefter grädde och smör till önskad smak och konsistens och mosa med mixer eller stamp.
  • Sallad gjord på ovanjordsgrönsaker, gärna med olika sorters ost i. Testa olika varianter!
  • Kokt broccoli, blomkål eller brysselkål.
  • Ostgratinerade grönsaker: fräs exempelvis squash, aubergine, fänkål eller andra grönsaker du gillar i smör, salta och peppra. Lägg i ugnsfast form och strö riven ost över, gratinera i 225 grader tills osten smält och fått fin färg.
  • Gräddstuvade grönsaker, exempelvis vitkål eller spenat.
  • Blomkålsris, riven blomkål som läggs i kokande lättsaltat vatten i någon minut blir ett bra alternativ till ris.
  • Avocado
  • Goda röror, exempelvis ägg- och räkröra. Hårdkoka och hacka ett par ägg, skala en eller två nävar räkor, finhacka en liten rödlök. Blanda lika delar crème fraiche och majonnäs och ha i ägg, räkor, lök, hackad dill och en klick stenbitsrom.

Alternativen ovan passar alla bra som tillbehör till kött, fisk och kyckling i stället för potatis, pasta, ris, bulgur m.m.

Snacks och efterrätt

  • Blandade nötter
  • Korv med hög kött- och fetthalt, skuren i småbitar, skär en lika stor ostkub och sätt ihop med tandpetare.
  • Grönsaker med dipp, t.ex. gurkstavar, paprikabitar, blomkål.
  • Färskostrullar: rulla in en klick färskost av valfri sort i t.ex. en skiva salami, lufttorkad skinka eller gurka hyvlad på längden.
  • Oliver, marinera gärna själv. Häll på en god olivolja och hacka och blanda i basilika, oregano och en vitlöksklyfta. Går även utmärkt att använda torkade kryddor.
  • LCHF-chips: riv parmesanost (eller annan hård ost du gillar) och lägg i små högar på bakplåtspapper, ställ in i ugnen på 225 grader, låt smälta och få fin färg, ta sedan ut dem och servera som chips. Gärna med en god dipp till. Lämna dem inte i ugnen utan titta på dem hela tiden då de bränner lätt.
  • Grönkålschips

Mer tips

Exempel på veckomeny med recept /  Veckomeny 2

Massor av bra LCHF-recept kan hittas via google. Några exempel:

 

 

5. Rekommenderade kokböcker

Letar du efter din första LCHF-kokbok? Här är mitt förslag:

Matkärlek

Kokboken Matkärlek som kom hösten 2014 kan vara den bästa LCHF-kokboken hittills, särskilt men inte bara för nybörjare.

Vill du ha fler LCHF-kokböcker att välja på? Jag gillar också dessa två, klicka på dem för att titta närmare:

LCHF-husmanskost av kostrådgivaren Anna Hallén är den största bästsäljaren bland de senare årens LCHF-kokböcker. Det finns goda skäl, detta är en fint upplagd och sund kokbok. Provläs / Beställ.

LCHF-kokbok från bantarfenomenet Sten Sture Skaldeman är den snyggaste LCHF-kokboken. Den är stor och fylld av bilder tagna av en av Sveriges bästa matfotografer, men innehåller mycket få kolhydrater. Provläs / Beställ.

Här är tre till utvalda LCHF-kokböcker:



Tiotals ytterligare LCHF-kokböcker

Fler böcker om mat och hälsa

 

 

6. Lär dig mer

Vill du ha uppdateringar med det senaste om LCHF för din hälsa och vikt? Se då till att få Kostdoktorns gratis nyhetsbrev varje vecka som andra:

Facebook

Det går också att följa Kostdoktorn på Facebook. Genom att trycka på ”Gilla” nedan kan du få tips om populära nya inlägg, planerade föreläsningar och andra events samt få insidertips.

Mer inspiration

Lär dig mer och stöd Kostdoktorn genom att bli medlem. Det är gratis i en månad och ger tillgång till en stor mängd videokurser, intervjuer och föreläsningar. Alla engelska videos är undertextade på svenska.

Prova gratis en månad

Här kan du få en förhandstitt på en del av innehållet:

Therese OlofssonAnn Fernholm

LCHF och mental träning med My WesterdahlMartina Johansson

Slutligen

Var denna nybörjarsida om LCHF till hjälp för dig? Du kan hjälpa fler att hitta hit. Länka gärna från andra sidor, så här till exempel: LCHF.

Nu är sidan oftast men inte alltid #1 på google vid sökning på ”LCHF”. Fler länkar hit hjälper. Kan sidan komma upp i topp varje gång?

Grönsaker kan ingå i LCHF

3 013 kommentarer

Toppkommentar

  1. Hyarrostar
    Kört LCHF strikt sedan 5/12 - 2011, och då menar jag strikt. Jag har inte fuskat nån enda gång. Sen dess har jag gått ner 15kg och tappat 16cm runt midjan. Har aldrig mått så bra som jag gör nu innan jag började med LCHF. Har inte upplevt något konstigt what so ever. Kör fortfarande på som vanligt, har ungefär 14-16kg kvar till min idealvikt. Men det är inte så jävla långt kvar :)
    Svar: #2901, #2932
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Ljiljana
    Hej,

    i allt detta så nämns inte alls kryddor, varför, ska man undvika detta också????

  2. Maya
    Hej!
    Jag har inte läst alla kommentarer än så kanske detta redan är nämnt:
    Allt låter jättebra förutom att jag tror att vi även behöver lite frukt och bär pga vitaminer och antioxidanter.
    Dessutom tycker jag det är lite märkligt att man gärna ska blanda kött och mejeriprodukter när det faktiskt är vetenskapligt bevisat att vi inte kan ta upp järnet i maten om vi samtidigt äter det med kalcium.
    Sedan undrar jag om någon vet om man kan rekommendera denna diet till överviktiga tonåringar?
  3. Erik
    Hej!
    Om jag minns historien rätt offrade en kvinnlig läkare hela sin karriär på rekommendation till iaf en diabetespatient, när hon tipsade om dessa samma taktiker med sina olika namn. På den tiden var dessa tillvägagångssätt inte godkända av socialstyrelsen. Lite synd att (om jag förstod det rätt), ingenting yttrats om henne på denna sida?

    Mvh Erik

  4. Göran nordqvist
    Kan man bli av med ballong magen om. Man. Har mycket gaser i magen och är sullen i magen och sidan av magen
  5. Stig Pettersson
    Göran, jar själv kört med LCHF (inte strikt ...) sedan februari 2014, när jag åkte på diabetes 2 och blev botad jättesnabbt. Det var så länge sedan jag hade dina besvär att jag glömt om de försvann direkt jag övergick till LCHF. Kolla på den här länken - det ligger sannolikt lite i vad som står här.

    http://www.kostdoktorn.se/bota-ballongmage-med-lchf

  6. Sjb
    Vet inte om jag redan berättat vad LCHF gjorde för mig... Svår IBS fick jag... Tyvärr! sjukskriven i flera år...
  7. Eivor Nilsson
    Jag vill gärna veta och få brev om Lchf har typ 2 diabetes. ..
  8. Stig Pettersson
    Kolla här hur jag blev av med min diabetes typ 2 på mindre än en månad, februari 2010. Har sedan dess fortfarande normalt glukosvärde och dessutom lägre vikt och blodtryck. Allt detta inte helt konstigt i sig, eftersom här finns ett entydigt samband ...

    http://stickans.wordpress.com/diabetes-2-lchf/friskforklarad-inom-1-m...

  9. Camilla
    Hejsan!
    Undrar när vid lag kolesterolvärden börjar sjunka? Har hållit på med LCHF i 3 år nu och har himla höga kolesterolvärden. Egentlligen så blev de högre när jag började med det här. Annars har jag nog mått bättre och gått ca 25 kg ner i vikt under denna tid. Några tips...?
    :)
  10. Katta
    Har fått domningar i mina armar och händer,har diabetes 1 eller 2 de kallar det 11/2 med ett skratt för de vet inte om jag har haft det länge men det ser att jag har haft det i 10 år typ! Mitt socker går verkligen som berg och dalbana. Har haft diabetes ca:4år.är 52 år ingen övervikt. Nu undrar jag om ni tror att LCHF skulle kunna hjälpa mej?ska på återbesök hos en sjukgymnast! Håller på att bli tokig på detta.Hoppas ni har några bra tips!.. MVH Katta
  11. Pawel
    Hej
    Jag undrar om man kan äta strikt ketogen diet utan mejeriprodukter?
    Är det ens möjligt?
    Någon som kan hjälpa mig med det?
    Mvh Pawel
  12. Memengwa
    Pawel, jag tror definitivt att det går att äta LCHF helt utan mejeriprodukter. Grädde och smör är inte ett måste i matlagningen i mitt hushåll, det är bara ett av sätten. Många tror att LCHF handlar om massor av grädde och smör, men jag tycker själv att som med allt - så bör man vara varierad. Det är nog bara kulturellt betingat just här att tro att mycket fett måste innebära massor med grädde.

    Ät mer fet fisk, olja (det finns många olika sorter med olika smaker), avokado, nötter och frön (om du inte är rädd för det att de innehåller lite kolhydrater) och fetare kött.

    Ibland har jag flera olika fettkällor i samma mat - steker i en sort, har i sidorätten en annan medan det kokar. Och sedan häller på en god olivolja eller rapsolja på maten när den serveras (eftersom de gör sig bäst när de inte värms upp). Jag lovar, du kommer snabbt märka att de recepten där det annars står "använd 1 msk olja", så går det minst lika bra med 1 dl ;)

    Jag och min sambo föredrar nuförtiden också fetare kött. 10% nötfärs är såååå tråkig - vi köper minst 16-20% (och kul nog så är det också billigare sorter som är fetare!). Jag älskar att mumsa i mig varmrökt fläsk som snask. Vi äter också ofta salami som mellanmål.

  13. Memengwa
    Katta! Jag tycker definitivt att du ska prova med LCHF, om inte annat så hjälper det dig att hålla nere blodsocker-berg-och-dalbanan.

    Jag fick diagnosen diabetes 2 i slutet av augusti. Efter att ha ätit LCHF i 2 veckor, fick jag för mig att köpa blodsockermätare.... dagen efter var jag hos läkaren. Jag åt mycket strikt i början, men började sakta addera mer kohlydrater ju lägre min blodsocker blev. Dock är resultatet helt otroligt - redan innan jul fick jag diagnosen "kontrollerad blodsocker".

    Egentligen så hade jag tänkt att bara äta lchf i 2 veckor för att tappa sockersuget. Men när jag blev diagnostiserad fortsatte jag av 2 anledningar. 1) lchf är godkänt som diabeteskost. 2) Min lever överproducerade glukos "av sig själv", så varför göra saken värre genom att addera mera kolhydrater?

    Mina hälsovinster är helt otroliga (nästan diabetesfri på 3 månader). Hyn är mycket bättre till exempel (är som ung igen och producerar egen fett igen) och på köpet går jag ner i vikt (vilket jag ser som en positiv sidoeffekt mer än något som jag strävat efter, även om jag bör gå ner i vikt pga fetma).

    Min kropp har omvärderat vad mat är - jag blir inte mätt om det är inte fett och proteiner i maten. Jag prövade att äta en pasta-rätt och märkte att jag omedvetet försökte äta det som fanns emellan pastabitarna. När jag var klar med "det goda", fanns det bara tråkig pasta kvar. Jag åt upp den, men det kändes mest som bukfylla men jag blev inte mätt. Det har lett mig till en teori - att när kroppen inte får i sig näring (nämligen den kolhydratrika, fettsnåla kosten de har matat oss med i åratal), så signalerar den hunger. Det slutade för mig med kvällskamp mot småätande. Bra, näringsrik mat resulterar istället i mättnad och lugn. Jag håller på att bli frisk och det har varit sjukt och pinsamt lätt jämfört med plåga som "vanlig" bantning a-la vitkväktarna innebär (ständigt hungrig och besatt av mat).

    En annan dag slog mig hur tråkig och ovarierad den vanliga kosten är. Det sägs att vi ska äta varierad kost, men när man läser luch-menyer i tidningen står det överalt : bla bla bla med kokt potatis, bla bla bla med kokt potatis, bla bla bla med potatis... Potatis, potatis, potatis och åter potatis. Ibland lite pasta och ris. Att jämt äta potatis (och bröd) är sanslöst ovarierat och tråkigt. Och egentligen så är ju pasta och potatis stentrist - de smakar ju knappt någonting. Tacka vet jag lite färgranna grönsaker, som går att byta ut och variera i det oändliga! Och lite god grädde och ost på det... och mycket smör i stekpannan. Mums!!

    Just nu äter jag inte riktigt LCHF. Jag försöker hålla kolhydraterna nere, men jag äter dem i små mängder (jag mäter dock inte). Anledningen för mig är min diabetes 2. Jag har nått någon slags gräns för vad min cell-kondition klarar av. Eftersom jag är troligtvis fortfarande rätt så insulinokänslig blir jag helt förstörd och matt om jag inte äter en viss mängd. Balansen är svår, men det går.

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av