Nyheter

Läsk och diabetes – en slump?

Soda and diabetes

Ser du några likheter mellan kartorna? Är det en slump tror du, eller inte?

Personligen tror jag att mycket läsk- eller juicedrickande är det effektivaste sättet att få typ 2-diabetes.

Kartorna är från en intressant ny föreläsning av professor Robert Lustig om hur sockerkonsumtionen kan minskas.

 

55 Kommentarer

  1. A-K
    Sockersötad läsk som räknats in?
  2. us
    Jag vet inte om jag tror att det spelar så stor roll på vilket sätt sockret inmundigas. Det kanske är lika illa oavsett metod. Om man vill lyckas få diabetes så kanske det är kvantitet som gäller.
  3. Ingela
    US, jag tror ingen emotsätter sig att det är kvantitet som gäller, men det är svårt att äta så mycket socker som man med lätthet dricker om man dricker läsk. De som dricker läsk är nog heller inte de som skyr socker i andra sammanhang.
  4. us
    Ingela. Det har du förstås rätt i. Tänkte bara på mig själv och hur jag fick diabetes. Inte var det av läsk för det har jag aldrig varit intresserad av. Däremot kaffebröd, choklad och en massa annat godis i stora mängder. Men det är klart, Doc kanske har rätt i att läsk är det effektivaste sättet att få diabetes - om man nu strävar efter det.
  5. Mycket talande.. skrämmande är det också.. Såg precis en kort artikel på Dn förresten.. Ang. fetmaoperationers positiva inverkan på blodtrycket.. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fetmaoperation-minskar-blodtryck
    Usch!
  6. Peter Andersson
    Tycker att det är väldigt stora skillnader mellan kartorna(en hel del dricka i Kalifornien men ingen diabetes, ingen direkt dricka konsumtion i Nevada men mycket diabetes osv) ..hur var nu igen relationen mellan kommunalskatt och hjärtinfarkter?
  7. Jag tror också att läsk är de absolut värsta man kan utsätta sig för...
  8. Hans
    Den där föreläsaren vill alltså att staten ska bestämma vad jag ska och inte ska äta? Låter ju lysande..
  9. Lena
    @ us och Ingela, om man sitter och tuggar godis och chips måste man ju ha något att svälja ner det med!

    skämt åsido. stora skillnaden mellan USA och Sverige(i det här sammanhanget) är att läsk är så galet billigt. gratis påfyllning överallt, som också tidigare är rapporterat här i bloggen, även i mataffären finns det läskstation på vägen in, så man ska slippa gå törstig inne i affären.

    Tänkte på, jag jobbade ihop med en man som en gång pluggade på universitetet i Kabul, han bodde hemma hos en familj där en dam(farmor eller så antar jag) inte druckit vatten på 30 år. Kan ju finnas sina fördelar där att dricka te istället, för kokat vatten osv, men tänk jämförelsen om det varit USA om ett par år istället, där är det coca cola, eller möjligtvis sötat iste som gäller istället för vatten...

  10. Peter,
    Som du mycket riktigt är inne på (kommunalskatt och hjärtinfarkt) så bevisar sådana här samband ingenting säkert. I bästa fall är de en del av förklaringen. Men de kan ändå vara intressanta att spekulera över.
  11. Christian
    Kom hem från Barcelona igår. Där dricks och äts förbannat mycket socker också. Väldigt mycket fetma såg jag där me. Det gick att hitta LCHF alternativ som tur var. -2kg på en vecka i den underbara staden 🙂
  12. Interessant!
  13. Ekonomen
    Just när det gäller socker och diabetes behöver vi förhoppningsvis inte nöja oss med epidemiolog när det kommer till bevisningi...
  14. Skremmende...
  15. Marie
    Hej! Jag funderar över en sak - undrar om någon av er som läser kan svara mig på detta? Jag har läst Sten Stures och Annikas böcker, och Andreas också naturligtvis =). Om man är långsmal, har en hög förbränning och är normalviktig/smal så är man, enligt litteraturen, inte "målgrupp" för LCHF, men samtidigt kan man läsa att "tjockisar" har den fördelen att det syns på oss att vi äter fel, vilket det då inte gör på smala, som då underförstått inte märker att de äter fel och blir sjuka. Min fråga är: är inte även smala/normalviktiga personer också målgrupp för LCHF-kosten?? Har jag missuppfattatnågot?

    Tacksam för svar!

  16. Oscar
    Jag tror det dricks mest lightläsk i Kalifornien. Det kan förklara skillnaden.
  17. #15
    Marie,
    naturlig mat är i långa loppet bäst för både de som blir tjocka av maten och de som inte blir det. Ett högt intag av blodsockerhöjande (kolhydrater) mat och dryck ger höga insulinnivåer vilket troligtvis är det som mest ställer till det.
    Svaret på din fråga: Ja, även smala/normalviktiga personer är en målgrupp för LCHF-kosten.
  18. Linnea
    Kartan med läskdrickande matchar fetmakartan ganska bra också.
  19. Marie
    Tack Bertil!

    En annan sak. Jag har lyssnat mycket på Robert Lustig, han säger att Atkins dieten och Japandieten fungerar precis lika bra fast på 2 helt olika sätt! Mycket fett och inga kolhydrater vs mycket kolhydrater och inget fett. Det som är gemensamt är att ingen diet innehåller fruktos! Mycket tänkvärt. Har en fundering kring detta, kan det vara så att man i slutet av 60-talet började vurma starkt för det orientaliska/österländska, musik, religion och även maten - kan det vara en av anledningarna att man varit inne på det bra med kolhydratrik kost så länge?

  20. 75
    #19
    Anledningen till att de båda metoderna fungerar beror på att man inte blandar kolhydrater och fett på samma gång. Det är den kombinationen som gör att kroppen lagrar fett.
  21. Marie
    #20
    Tack, Då går det alltså att tro på Livsmedelsverkets kostråd trots allt ? Det jag menade var att det finns kanske en anledning till att man på senare tid tittat på österländska matvanor eftersom man sett att de som åt så varit friskast, eller är det kanske också en myt? Jag har alltid hört att människor levt friska länge i Asien. Tills nu då.
  22. #0
    "Personligen tror jag att mycket läsk- eller juicedrickande är det effektivaste sättet att få typ 2-diabetes."
    Andreas - är detta ett försök att skuldbelägga diabetiker typ 2?
    I så fall är det ett tydligt tecken på brist på empati.
    Hur skulle det kunna komma sig att människor som väger flera hundra kilo INTE har diabetes typ 2, medan ca 25% av alla diabetiker typ 2 är nomal- elller underviktiga.
    Man skall nog akta sig för att dra snabba - om än kanske populära slutsatser.
    Helena Hesselmark
    diabetiker typ 0
  23. Helena,

    Andreas - är detta ett försök att skuldbelägga diabetiker typ 2?

    Nej. Självklart kan man få diabetes typ 2 utan att dricka läsk eller juice. Men det lär åtminstone bli svårare.

  24. Kvinna
    #22 Alltså är 75 % av typ 2 diabetikerna överviktiga. Trodde det var 80%, men men...
    Pekar åt ett visst håll och däred kan man dra snabba och impopulära slutsatser.
  25. Christian
    #21
    Största boven är allt socker och sötningsmedel i vår kost. Det blandas med både kolhydrater och fett i de flesta måltider så inte konstigt att fetmaepidemin sprider sig. Jag har tryckt i mig en bra bit över 20g kolhydrater per dag i form av ris, nötter, sallad och som jag kallar det BRA kolhydrater. Går stadigt ner i vikt och mår mycket bra på asiatisk mat. För att svara på din fråga så funkar den matkulturen mig. Ge bara fan i sockret, mjölet och stärkelserna. Bröd, Cola, öl, godis och allt annat skit så ska det nog inte va så farligt. Ät med måtta är mitt bästa tips också 🙂
  26. Professor Göran
    Väldigt intressant föreläsning!

    Ändå blev jag lite "deprimerad" när Lustig pekar på de enorma vinsterna som gör att de fria markandskrafterna också på "alla sätt" försöker få hela jordens befolkning att redan från barnsben hamna i ett sockerberoende. Samma krafter tjänar sedan gigantiska summor på medicinerna till alla de sjuka som de själva skapat och som de av samma skäl inte har det minsta intresse av heller skall bli friska. Tror man att det är omtanken om barnens väl och ve som är drivkraften bakom t.ex. Coca-Colas satsning på undervisningsmaterial i amerikanska skolorna får man vara väldigt naiv anser jag.

    Men vad kan vi sätta emot? Det känns ju som att vi idag går mot "vägs ände". Alla är överens om att det är en fetma/diabetesepidemi som pågår! Men även bland dem som hamnat i det metabola syndromet med diabetes och hjärtsjukdom är det ändå bara en bråkdel som vill "lyssna" på oss i "LCHF-sekten".

    Jag vill så gärna tro på en "Matrevolution" men som reportaget Tema USA i senaste numret av LCHF-magasinet noterade är det nästan omöjligt att hitta något som ens är i närheten av LCHF även om man söker med ljus och lykta. Själv noterar jag också att i alla stora svenska matvarubutiker att nästa alla produkter, även bland chakuterievarorna, innehåller druvsocker eller andra sockerarter. Att som jag själv beställa 60 kg garanterat naturbetat kött och stuva in i frysen och sedan "talibanskt" leva på detta tror jag knappast är ett alternativ för normala barnfamiljer.

    Kanske är det så att vi måste nå ända fram till "vägs ände" och kanske då med 75 % av befolkningen som överfeta och med diabetes och att samhället då inte längre kan fungera ordentligt (som t.ex. bland Pimaindianerna) innan det är dags för en verklig matrevolution.

    Låt oss hoppas att något händer innan dess för hoppet är ändå det som sist överger människan. Och av någon anledning så verkar 20 % av svenskarna vara "öppna" för LCHF.

  27. Apropå alternativ till stora mängder läsk:
    Jag bodde med familjen på ett enkelt hotel i Italien. Vi hade helpension och åt alla måltider på hotellet. Till maten var det gratis rött eller vitt vin samt vatten. Läsk fick man gå till baren för att köpa. Perfekt tyckte jag, mina barn var inte lika förtjusta 😉
  28. Helena #24,
    Självklart menar jag inte att diabetes beror på den simpla förklaringen "överätning". Eftersom du läst min blogg länge så vet du säkert det.

    Däremot verkar diabetes typ 2 ha mycket att göra med vad man äter. Det trodde jag också att du höll med om.

    Angående vad Jenny Ruhl skriver på din länk så håller jag med om mycket, men annat verkar väldigt spekulativt. Inte minst detta:

    This means that unless you have inherited abnormal genes or had your genes damaged by exposure to pesticides, plastics and other environmental toxins known to cause genetic damage, you can eat until you drop and never develop diabetes.

    Det tycker jag verkar som en högst tveksam hypotes.

  29. smurfen
    #22
    Enligt Nationella Diabetesregistret - Arsrapport_NDR_2011.pdf så är över 80% av alla patienter med typ 2 diabetes är överviktiga eller obesa i Sverige 😉
  30. us
    #29
    En del kanske inte var så överviktiga innan de började pumpa i sig insulin?
  31. Malin
    Är det normalt att aldrig känna sig hungrig? Har ätit lchf sen mars/april, har fuskat då och då, men även om jag äter det strikt så är jag aldrig hungrig, kan bli lätt sugen på kött bara
  32. Marie
    Synd att man inte är häst ... 😉

    "Om stoet dessutom får foder som påverkar insulinet så kan skillnaderna bli ännu större. För den som har ett sto som konstaterats eller misstänks vara insulinresistent är det alltså extra noga under dräktigheten att tänka över vilka fodermedel som används. Problemet här är att stoets näringsbehov är högre och det är därför vanligt att komplettera med kraftfoder - ofta stärkelserika - viket inte är bra ur den här aspekten då de påverkar blodsocker och insulin mycket. Istället bör man sträva efter att så långt det är möjligt möta stoets behov med ett bra grovfoder och - om det är nödvändigt med mer energi - komplettera med fettrika fodermedel."

  33. Cecilia
    Jag blir alltid lika förvirrad när det talas om fruktos och dess fettbildande egenskaper. ÄR det samma fruktos i frukt och bär som i läsk och energibars? Vissa säger ja, andra att det är skillnad på naturligt och kemiskt framställt fruktos. Ni som talar om en fruktosfri diet (och det verkar som om mer och mer talar för att det funkar för viktnedgång och -kontroll), menar ni en kost helt utan frukt och bär, eller bara utan allt som är fabriksframställt och innehåller tillsatt fruktos? Och vad är det för kolhydrater i ovanjordsgrönsaker eftersom grönsaker anses vara ett bättre val? Glukos?

    Och när ni talar om att undvika stärkelse, menar ni då mjölbaserad mat eller också baljväxter och rotfrukter?

  34. HH
    #33
    Det är väl inte riktigt samma saker, men det har en liknande effekt på blodsockret och insulinproduktionen?

    Stärkelse:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/St%C3%A4rkelse

    Personligen äter jag frukt och bär, men en del LCHF-are menar att frukt inte är bra.

  35. Skiten
    Cecilia som jag förstår det levereras sockret i frukt och bär i 'hälsosamma' förpackningar, vilket innebär att man samtidigt får i sig andra ämnen som verkar dämpande på sockerupptaget. Det blir mer chockartat för kroppen när den får i sig tillsatt socker i t ex läsk.

    Jag har inga problem att äta frukt och bär utan att magen sväller upp. Ovanjordgrönsaker består ju mest av vatten och den enda stärkelserika maten jag äter är färskpotatis (i små mängder). Baljväxter och rotfrukter är heller inga problem, kan äta från båda grupperna utan att känna av någonting. Men det behövs väldigt lite socker (och spannmål) för att jag ska börja känna av symptomen och bli illamående.

    Om du undviker socker och mjöl kan du äta det mesta, dock bör man nog äta de mer kolhydratsrika livsmedlen i mindre mängder. Tycker du ska prova dig fram, så länge du undviker socker och mjölbaserade livsmedel 😉

  36. Cecilia
    35#

    Stort tack! 🙂

  37. Håller med Skiten. Inte för att det kan definieras som LCHF, men bort med spannmål och raffinerade kolhydrater i stort, antagligen bör man även skippa större mängder baljväxter, och ät resten med måtta - det tror jag på.
  38. Mycket intressant inlägg. Jag följer din blogg dagligen och uppskattar den tid du lägger ner för oss läsare.

    Hälsningar,
    T.s.

  39. Fedtmule
    us 30#

    Kan bekräfta att du har rätt enligt min anektodiska erfarenhet. Gick upp 14 kilo på kort tid efter att ha börjat med insulin (40 levemir och 42 novorapid) och ätit enligt kostråden. Från överviktig till fet alltså. Men efter inspiration av Sten-Sture Skaldeman, Andreas Eenfeldt och inte minst Helena Hesselmark har jag på eget bevåg slutat med insulinet och äter LCHF. Stort Tack till dem! Sen i februari har gått ner 17 kilo. Så nu är jag överviktig igen. Hoppas på att småningom bara bli viktig 🙂

    ps ..vilken frihet att slippa sprutor och yrslar..ds

  40. Zepp
    #31
    Det är en inte helt ovanlig sak i början.. andra blir vrålhungriga!

    Sen så skall du ha klart för dig att hungen känns helt annorlunda utan blodsocker som åker bergodalbana, lite mer som det du nämner.

  41. Malin
    #40, okej, för jag kan känna att magen är så gott som tom om jag inte ätit på ett tag, men då tappar jag oftast aptiten, fast jag äter ändå för jag mår aldrig dåligt av det, fett är ju gott 😛
  42. #31
    Så var det mitt första halvår på LCHF. Nu har kroppen vant sig vid NORMALA hungerkänslor, dvs en riktig hunger och inte ett sockersug (som de flesta upplever som hunger). De flesta människor i dagens samhälle tror jag mycket sällan upplever en naturlig hunger. Den riktiga hungern - kroppens signal att den behöver äta - kommer flera timmar efter det första sötsuget när man äter en hyffsat normal Svensson-kost. Jag tror också att de allra flesta aldrig lyckas stå emot kroppens sötsug (suget efter kolhydrater) utan äter nåt direkt när de känner sötsuget. - och vad äter en Svensson när han är hungrig? Jo, kolhydrater i form av bröd, frukt, pasta, ris, potatis, choklad, energy-bars dvs kolhydrater dvs, socker socker och återigen socker. Därför upplever de flesta aldrig den "riktiga" hungern som är en mycket mildare känsla och mer en lätt påpekan från kroppen: "Du bör nog ge dig ut o jaga nu".
  43. Claes Adolf Kassler
    Varför gick Incariket under?
    Varför gick Romerska riket under?
    Varför gick Sovjetunionen under?
    Varför gick U.S.A. under?
  44. Janne
    #43
    Drack de för mycket läsk?
  45. Anonÿm
    Stopp och belägg! Vid 12:57 och framåt säger han att nikotin är en "abused substance which is not toxic". Vad? Nikotin är ju skapligt giftigt. Se t.ex. Wikipedia (en).
  46. Marie
    Haha, Janne - den var bra! Men när ska Claes berätta??
  47. Christoffer(Paleo 2.0)
    Håller med Hemul och skiten.
  48. AAA
    #43
    De ägnade all sin tid till mat- och sex orgies?

    http://www.youtube.com/watch?v=YyxywQW_EqE

  49. Malin
    #42
    Jag kände mig inte hungrig när jag åt kolhydrater heller, det har känts så i ett år ungefär, har bara ätit lchf i ett halvt :S
  50. Olivia
    Klipp ur filmen SuperSize Me:
    http://www.youtube.com/watch?v=rbhIjAb9yfU

    Killen dricker 5-10 liter läsk om dagen. Resultatet? Titta på klippet..

  51. Lasse P
    Är det någon annan än jag som tycker att det finns en likhet mellan kartorna i denna tråden och den i förra om fetmaepidemin.
    Samband läsk-diabetes-fetma???
  52. Har fruktos en nyckelroll i fetmaepidemin?

    Dr Mercola antyder det i dagens blänkare och sätter 25g/dag som övre gräns.
    Fruktos :
    •Tricks your body into gaining weight by fooling your metabolism, as it turns off your body's appetite-control system. Fructose does not appropriately stimulate insulin, which in turn does not suppress ghrelin (the "hunger hormone") and doesn't stimulate leptin (the "satiety hormone"), which together result in your eating more and developing insulin resistance.

    Medelamerikanens fruktosintag 75g/dag dvs 300 % för mycket.

    Hur ser medelskandinavens fruktosintag ut ?

    Enligt Mercola kan det vara värt att skilja på kolhydrater och kolhydrater:

    So, if you want to lower your insulin levels and reduce fat accumulation, simply cut the amount of grains and sugars you eat; NOT vegetable carbs. .You actually need to radically increase the amount of vegetables you eat as you need to replace the grains with vegetable carbs and by volume they are much larger than dense grains.

    och på fetter och fetter:

    Unfortunately, Dr. Atkins did not pay much attention to the QUALITY of the fats
    Saturated fat is actually the preferred fuel for your heart

    eliminating saturated fats from your diet can have a significantly detrimental impact on your health. Grain carbs, on the other hand, can actually be eliminated from your diet entirely, without any ill effect! Sources of healthy fats include:

    Olives and Olive oil Coconuts and coconut oil Butter made from raw grass-fed organic milk
    Raw Nuts, such as, almonds or pecans Organic pastured egg yolks Avocados
    Grass fed meats Palm oil Unheated organic nut oils

    Så var hittar man gräsuppfödda livsmedel i Svedala 🙂 ?

    http://www.smaklust.se/Kartboken/14297.vagvisaren.html

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/07/26/what-ca...

  53. David
    Nej oavsett vad man rekommenderar för kosthållning är väl alla överens om att sötade drycker är en betydande bov i överviktsproblematiken. Personligen är jag övertygad om att det finns många människor som lagt på sig sin övervikt nästan uteslutande från läsk och att världens överviktsproblem skulle minska drastiskt utan dem. Klart det går att äta sug tjock på annat också men läsken gör det betydligt lättare
  54. Anonÿm
    Ingen annan som reagerar på påståendet om nikotin? Även om mycket av det han säger verkar vettigt, blir jag instinktivt skeptisk till allt han säger p.g.a. det.
    Indirekt blir jag även skeptisk till den gode doktorn, inte minst när man har hans glada länkande till sossedamen som gillade virvlat vatten i färskt minne.
    Allvarligt doc, vad gäller? Är nikotin giftigt eller ej? Virvlat vatten extra++ bra eller ej?

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg