Bra länkar om mat och hälsa

Enklast översikt

För en alltid aktuell översikt över LCHF-bloggar se sidan Kostdoktorn.se/Nytt.

Mest besökta

Annat läsvärt

Inspirerande bloggar av personer som äter LCHF-mat

Hälsoföretag

Utländska sidor

Engelska, the best:

Engelska, the rest:

Finska

Norska

Danska

Tyska

Tipsa mig gärna om fler bra länkar! Eller kommentera ovanstående.

Off topic

Mina övriga favoriter:

 

 

 

Bra böcker om LCHF

Nybörjarböcker om LCHF

Kokböcker med mindre kolhydrater

lchf-kokbocker

Läs mer

Blogginlägg om böcker på kost/hälsa-området, med recensioner.

1 2

84 Kommentarer

  1. Trance,
    i min erfarenhet har folk som avfärdar Taubes med prat om "metabol fördel" oftast inte greppat vad Taubes teori kring viktreglering egentligen går ut på. Den är nämligen mycket listigare än så.

    Teorin kräver dock att man läser några kapitel, utan för rigida förutfattade meningar.

    Självklart var man tvungen att vara skeptisk till Darwins teori när den kom. Men om alla avfärdat den utan att ha läst boken hade det varit synd, eller hur?

    Jag föreslår att du läser Taubes bok innan vi diskuterar detaljer i den.

  2. Colldén
    Trance

    Vad Taubes förespråkar är om något snarare att Low Carb-kost skulle kunna korrigera en metabol nackdel, så det är alltså inte samma sak som vad Michael Eades brukar prata om (vilket är vad Colpo sågar i sin bok), och definitivt ingenting som skulle bryta mot någon termodynamisk grundlag, vilket Lyle verkar tro (jag håller med om att han är mycket kunnig och duktig normalt, men hans kritik mot Taubes är väldigt lat och jag tror inte att han faktiskt har läst boken).

    Som sagt, jag skulle varmt välkomna någon insatt i forskningen som faktiskt kunde ta sig tid att skriva en ordentligt utförlig och nyanserad recension av boken och de övergripande teserna, men den seriösa kritiken lyser med sin frånvaro.

    (Ja, det har du rätt i när jag tittade efter, fast så som den debatten artade sig kan jag nästan förstå om han inte hade tålamod att fortsätta i all evighet)

  3. Göran tänk vetenskapligt din disciplin ”metallurgins” rost är en förenkling av sanningen ” rödrost (Fe2O4) eller svartrost (Fe3O4)” vi vet inte alt om kosten än, nu tror vi bara att rost är rost.

    ” Hon har dock haft allvarliga problem med sina tarmar i trettio (!) år. Efter ett par dagar utan kolhydrater försvann dock alla (!) hennes tarmbesvär. En sann lycka!”

    Tänk lite är det logiskt att kolhydraterna var orsaken, tarmproblemet hade hon innan diabetesen alltså är det inte kopplat till blodsockret, men vad är då orsaken?
    Att hon utesluter något hon inte tål eller så är det tarmfloran som påverkas, eller har du en bättre förklaring. LCHF kan inte förklara detta.

  4. Zepp
    Jaa.. vad är det som gör att mäniskor äter för mycket.. fri vilja eller är hunger/mättnad en biokemisk process.. styr cellernas energibehov hjärnans signaler eller är det tanken på god mat som ökar hunger??

    Det finns en del att reda ut men en sak är säkert energin till våra celler är reglerat på ett komplicerat sätt men de är oxå beroende utav att vi äter det som hela mekanismen är annpassad för!

    Sen så är det väl helt klart att det finns metabola fördelar.. elelr rättare sagt nackdelar.. det kostar att omvandla energi i flera steg, tex så kostar det 6 ATP att göra en glukos i Glukoneogenesen!

    Men där med inte sagt att denna energiutgift skulle minska vikten.. den kompenseras lätt av samma system genom att öka hungern!

    Varför skall det vara så svårt att erkänna att det är hungern i första hand som styr energiintaget???

  5. Zepp,
    exakt.

    Varför diskutera en "metabol fördel" på några ATP:n här och där, om det ändå i slutändan är är tillgång/brist på energi som styr hunger som styr energiintaget?

  6. En kort reflektion Trance,
    Lyle McDonald anger i sina artiklar, såvitt jag kan se, inte en enda referens. Brukar inte du kräva bevis för att tro på något, eller gäller det bara dem du valt att inte tro på? Jag kanske verkar provokativ, men jag ville bara få dig att fundera på hur vi alla väljer vad vi tror på.
  7. Zepp
    ” Varför skall det vara så svårt att erkänna att det är hungern i första hand som styr energiintaget???”

    Vilken hunger styr energiintaget,
    Vår lust att äta god mat eller cellens energibehov?
    Mellan måltiderna får vi vara hungriga vi överlever ändå men inte att förlora energin i cellen då överlever inte bäraren av genen.

  8. Trance
    Mats:

    Han kör med referenser ibland (t.ex. http://www.bodyrecomposition.com/fat-loss/insulin-sensitivity-and-fat...) i sina artiklar men ofta är det "basic"-saker han beskriver så det kan stå i vilken biologibok som helst eller i kända studier. Han är ganska tydlig när han skriver vad som är hans åsikt och när han beskriver hur "det är" också.

    Vill du ha hans åsikt på foskning och kommentarer så finns ju research review:
    http://www.bodyrecomposition.com/research-review

    eller hans böcker som jag har för mig brukar ha med en del referenser.

  9. Det mesta av vad jag läst bland kommentarer här och på andra ställen tyder på att andelen fett i maten är en viktig aptitreglerande faktor. Kroppen verkar framför allt använda den för att avgöra ifall det är goda tider då det är viktigare att vara lättrörlig än att ha stora fettreserver, eller ifall det är fettbrist och därmed dåliga tider vilket får kroppen att försöka lägga på sig reserver innan svälten kommer på allvar.

    Det verkar ju också logiskt ur evolutionär synpunkt att utveckla sådana mekanismer.

  10. chilisalsa
    Lyle anser ju för övrigt att om en person är insulinresistent, vilket de flesta kraftigt överviktiga är i olika grad, så har man en metabol fördel av lågkolhydratskost, kontra slv-kost vid samma kaloriintag...
  11. Göran
    Ibland undrar jag om 'tiden är ur led' eller om jag bara är 'mossig'.

    Med internet och detta bloggande får jag en känsla av att folk tar detta som en förevändning till ytlighet - att surfa runt per definition och sprida ogrundat tyckande - vem vill inte bli 'sedd'? Jag tycker detta är oerhört sorgligt .

    Mina forskarstudenter försöker jag hela tiden styra in mot ett mer analytiskt tänkande och jag har märkt att det är fråga om ett mentalt - surfande - tillstånd som måste brytas. Jag tror att detta grundas i själva grundutbildningen på universitet och högskolor idag; mer än för trettio - fyrtio år sedan. Alla examinerade studenter är ju inte heler 'lämpade' för forskarutbildning - de saknar helt enkelt viljan eller förmågan att vara nyfikna och samtidigt kunna gå på djupet. 'Latheten' kan förstås bekämpas men det är inte lätt.

    Om jag säger: "Läs den här boken (som t. ex. Gary Taubes på 600 sidor) - den ger dig lite känsla för problematiken." så är det en bra 'probersten' om de är av det 'rätta virket'.

    Klarar de inte det så hör de inte hemma i den seriösa forskarvärlden anser jag. Om detta också gäller inom de medicinska diciplinerna vet jag inte men jag hoppas det.

    Av inläggen på detta forum verkar det dock som om Doc. har rätt angående läsförmågan. Och det kanske är 'förmätet' av mig att förutsätta att de som uttalar sig skall ha 'läst på' och att detta mitt inlägg bara är ett uttryck för en 'mossig attityd'.

    Nu ska jag i alla fall sätta tänderna i en bit välstekt fet högrev (den fetaste jag kunde hitta) med risk för att hjärncellerna även i fortsättningen får klara sig till 75 % på ketonkroppar istället för den glukos som så ivrigt förespråkas.

    /Göran

  12. Trance
    Göran:

    Jag vet inte om du pratar om mig och tycker det är dåligt av mig att våga skriva på en sådan här sida utan att ha läst eran bibel. Jag kommer säkert läsa den någon gång men jag har andra intressen också och annat att läsa. Bland annat hade jag tänkt att läsa klart den programmeringsbok jag håller på med samt Näringslära för högskolan.

    Sedan så kanske du inte skall framställa dig som sådär jättevis om du hade tänkt att hålla ett föredrag baserat på Taubes bok utan att ens ha koll på om han på ett korrekt sätt representerar den forskning och den kunskap vi har om t.ex. insulin. Eller hur?

  13. Mats Lindberg
    Trance,
    när jag efterlyste kritik mot Taubes och Ravnskovs böcker utgick jag från att kritikerna skulle ha läst dem, eller åtmintone större delar av dem. Jag skulle naturligtvis skrivit detta i mitt inlägg och inte lurat in dig i en diskussion du nu inte kan föra. Jag ber om ursäkt.
  14. Trance
    Det var inte min kritik som var relevant utan jag antog att du skulle googla vidare på de förslag jag lade fram.
  15. Trance
  16. GoEd
    Animalfarm ar en annan blog pa engelska som jag tycker ar lasvard om man ar intresserad av fett diet och dess inverkan pa lipoproteiner och plack regression etc

    http://drbganimalpharm.blogspot.com/

    Dock ar den ratt teknisk, men val uppbackad med referenser.

  17. GoEd,
    f*n också. Hur skall jag hinna läsa en mycket intressant blogg till? Jag får välja bort någon, det där verkar väldigt spännande för oss kolesterolnördar. 🙂
  18. nisse
    Patrik du får det att låta som att det ligger ett motsatsförhållande mellan kroppens energibehov å ena sidan och hunger å andra sidan. Hunger och mättnad styrs inte av den ena processen eller den andra. Det är en extremt mångfasseterad process med mängder av både biokemiska och psykologiska faktorer. Det går heller inte att enkelt särskilja biokemi och psykologi eftersom många av våra tankar och känslor styrs kemiskt. Du och dina kompisar kommer inte komma närmre sanningen genom att sitta och gissa er fram mellan den ena processen eller den andra. Läs 5-6 år på Nutritionsprogrammet eller annan lämplig utbildning så kommer du kanske lite närmare att börja förstå sammanhangen
  19. nisse,
    Eller testa själv vad man håller sig mätt på längst. 🙂
  20. GoEd
    Doc,

    Ja jag vet, frugan är inte direkt imponerad heller av att det tar så mycket tid att läsa allt.

  21. Hittade en intressant sida häromdagen: Paleo Nutrition på http://www.paleonu.com/
  22. TraLaLa
    Tips på ännu en bra blogg på engelska: http://naturalbias.com/
  23. Hej!

    påbörjar idag förhoppningsvis en viktnedgång med lchf. Kommer blogga om det på medföljande länk. Kul om nån vill följa!

  24. Doc,
    förslag på bra amerikansk blog: http://diabetesupdate.blogspot.com/.
    Mycket om forskning, diabetes, mediciner mm. Just nu skriver hon om olika mediciners dåliga verkan och biverkningar.
  25. en tysk sida: http://www.ohne-speck.de

    Man säger "Speck" på rumpan t.ex. när man har "fläsk" på rumpan eller "abspecken"
    för att banta.

  26. Vad hände "fettbomben", synd att du slutat blogga. Startade själv med LCHF samtidigt som du. Svårt i början men sedan lossnade det och nu rullar det på. (funderar på att skriva en egen blogg men lite sent, skulle börjat med en gång, roligare läsning då)!
  27. Hej,
    Lotta Bystrom ansvarar för denna site. http://insteadofmom.com/
    Hon bor i USA, delvis utbildad i Sverige. Hon har hämtat inspiration från svenska siter om LCHF. Så här skriver hon:
    "In addition, much of my knowledge has been acquired by closely following Swedish sources – instrumental in the “revolution” to change the way people perceive food and nutrition in Sweden. I now dare to say, and many with me: DON’T BE AFRAID OF FAT. I don’t think the right kinds of FAT is the reason we are getting more overweight, obese, diabetic and sick. And, I think one of the greatest myths today is that low-fat is better."
  28. Jag bloggar om LCHF från Taiwan där jag bor 🙂
  29. Jag har precis börjat blogga om LCHF och här kommer många av mina lyckade bakverk att hamna. jag upplever att lite kakor till födelsedag och fest behövs.
    Tar också gärna emot lite feedback eftersom jag är amatörbloggare...

    Välkomna in till mig!

  30. Catrin
    Doc,

    Jag vill gärna tipsa om Åse Falk Fredrikssons blogg:

    http://www.alltforforaldrar.se/56kilo/

    Åse är viktväktaren som gick över till lc-kost, gick ner i vikt och håller vikten. Hon delar med sig av sina tankar, erfarenheter och inte minst fantastiska recept! Nu senast läste jag att hon skall gå utbildning till lchf-rådgivare i höst.

    Jag rekommenderar varmt denna blogg.

  31. Catrin,
    Den finns med här:
    http://www.kostdoktorn.se/nytt/sida-2
  32. Vilken bra sidan är det här. Tack!
  33. hejssan
    #82 Karppaa

    Sajten du länkar till är ditt? Där rekommenderas det vegetabiliska oljor och margarin samt avråds från mättat animaliskt fett, inte riktigt vad som rekommenderas i Sverige för LCHF. Här kan du kolla vad margarin är för något: http://jobbpartiet.se/pdf/Margarin_sm%C3%B6r_tillverkning.pdf och http://www.gunnarlindgren.com/matfett.html
    Om mättat fett kan du göra en sökning t.ex. på denna sajt: http://www.kostdoktorn.se/?s=m%C3%A4ttat+fett&submit.x=0&su... Än så länge finns det inget som tyder på att animalisk fett skulle vara skadligt för människor.

  34. Jonathan
    Hej!

    Det verkar ha blivit något fel i den översta länken: "LCHF-recept: lista på samlingar och matbloggar". Tror den ska gå till http://www.lchf-recept.se

1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av