”Om jag kan göra detta kan du”

Före och efter

Före och efter

Fungerar LCHF i längden? Jag fick ett mejl från Ramsey, en läsare av min engelska blogg. Ramsey vet svaret.

Här är hans mejl översatt till svenska:

Mejlet

Hej Doc!

Först vill jag säga att jag är en stor beundrare av vad du har gjort de senaste åren. Jag heter Ramsey, 26 år gammal och jag varit på LCHF i ungefär 6 år nu. Jag har alltid varit i form, men det verkade som om min kropp inte fick det meddelandet. Jag åt som en jätte-Panda, (liksom såg ut som en också).

En dag när såg mig i speglen, sa jag till mig själv – ”Varför är du fet? Du utövar många sporter och är i fin form”. Då insåg jag – KOST! Från den stunden började jag skära ner på kolhydrater och äta riktig mat. Jag är glad att kunna säga att jag har gått från 113 kg till 74 kg!!! Jag har hållit vikten i 6 år nu, och min aktivitetsnivå är drastiskt mindre, pga idrottsskador. Jag är inte annorlunda än andra – om jag kan göra detta, kan du!

Lycka till, vänner!

-Ramsey

Grreen

Screen-Shot-2014-02-04-at-14.46.30

Kommentar

Grattis, Ramsey!

Mer

LCHF för nybörjare

Tips för att gå ner i vikt

Över 200 tidigare framgångshistorier

PS

Har du en framgångshistoria du vill dela med dig av här på bloggen? Skicka den (gärna med bild) till andreas@kostdoktorn.se. Berätta om det är ok att publicera namn och bild eller om du vill vara anonym.

 

65 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tuva
    Inget ont om kvinnan som visas i artikeln, jag har varit i de krokarna själv. Men fem år. Tänk hur de hade kunnat må (och se ut) i den familjen om de hade fått andra råd än "ät små skålar med chips och ta en promenad": fått råd som t.ex. här på Kostdoktorn eller i paleotrakten?

    Jag blir så ARG ibland. Ständigt detta kaloritjafsande, ät mindre spring mer. Marcus med sitt knäpp igen pajhålet eller så kommer jag med kniven för det finns ingen annan väg. Hellenius med sitt ställ dig upp och knäpp igen pajhålet.
    Tänk om kostrådgivning handlade om RIKTIG mat istället. Inte Becel och torrt knäckebröd och behovet av att alltid behöva hålla sig på mattan, idka självkontroll, späka sig, gå hungrig, äta bös (fullkornswhatever) varannan timme för att hålla bukhålan fylld så man inte dyker med huvudet före i nästa godisskål...

    Ät mat gjord för människor. (Alltså: Artegen kost. Inte fågelfrön och socker.) Gör nåt kul med kroppen. Ha så skoj och NJUT.

    Läs vidare →
  2. Tomtefar
    Först, riktigt bra jobbat Ramsey! Detta är ännu ett bevis i raden - raden som nu blivit så lång att man undrar om hypotetiskt 6 miljarder anekdoter fortfarande inte övertygar en del "vetenskapsmän", för om de inte gjort ett grundligt vetenskapligt test, så bör den återstående miljarden akta sig för denna "extremdiet", eftersom man ju inte vet...

    Sedan en liten kritisk tanke dock. Den där frasen som används så ofta i USA, men också i UK och i vårat land. "Om JAG kan, så kan DU också!". Visst, den kan vara peppande och få en del arslen ur vagnen. Fast ärligt ordagrant talat - nej, det är inte säkert att alla kan nå lika bra resultat. Har man en god grundfysik och är i 20-årsåldern så är det faktiskt mkt lättare att gå från en plufsig panda till en "hunk". 60-åriga Britta på 180 pannor och en rad kroniska sjukdomar, kanske inte KAN bli Ms Beach 2016 trots att hon följer konstens alla regler, men mkt väl nå ett resultat som höjer livskvaliteten och minskar kroniska symtom enormt. Andra kan ha andra orsaker till att inte kunna bara för han eller ngn annan kan. Vad jag menar är att det är ett inte bara lite slitet uttryck, utan också lite osant. Så till dem som vet att de INTE kan nå samma resultat som Ramsey - kör på med nya sunda levnadssätt och jämför dig sedan med dig SJÄLV, och ingen annan som lyckats varken bättre eller sämre.

    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Lasse1
    Jag kan hålla med om att LCHF har vissa poänger. Men egentligen är det mera tillbaka som det var för cirka 50 år sedan. Mindre snabba kolhydrater och mera husmanskost.

    Precis, inget vare sig "nytt eller revolutionerande"
    Det är därför det är så konstigt att motståndet och tvekarna är så många 😉
    Fler och fler läkare och forskare håller med ju mer vi lär oss om kroppen.
    LCHF/paleo i sig har ju ätits i tusentals år utan problem 😉

  2. Tommy Törnquist
    Helt rätt Lasse1. Du är säker runt min årgång (med tanke på ditt namn) och då minns du säker också att vi inte räddes kolhydrater även i sockerform då morsan langade fram mellis då vi var små? Vi åt kolhydrater och vi mådde prima. Sedan kom det att slå över då vi skulle rata allt fett och sockerkonsumtionen åkte i höjden.
    Men alla lever inte som de lär. Eller så har de inte kollen på LCHF. Jag har sett/hört skräckexempel på LCHF-are som utesluter alla kolhydrater för det är ond mat. De vägrar att äta kolhydrater. I alla former. Pendeln har slagit över för långt. Jag tror säker att LCHF kommer att komma stabilisera sig med tiden och då bli mera åt så som vi åt innan. En varierande kost med kolhydrater.
    Svar: #53
  3. Lasse1
    Vissa av oss har tagit större skada än andra och tvingas att i princip "Nolla" 🙁

    har nu efter 2.5 år upptäckt att jag tål rotfrukter bättre och kan inkludera dem, dock inte för mycket och för ofta. Men absolut inte lika känslig som innan.
    socker/mjöl/frukt går tyvärr helt bort.

  4. Tommy Törnquist
    Du e rolig du. Du har alltid svar på tal. Ingen självkritik till rörelsen där inte som sagt. Allt är rätt.
    Svar: #55, #56
  5. Lasse1
    Du e rolig du. Du har alltid svar på tal. Ingen självkritik till rörelsen där inte som sagt. Allt är rätt.

    Kan inte hitta något på kostdoktorn att vara kritisk mot? vad enskilda personer säger & står för kan man väl inte lasta kostdoktorn för eller?

    även doktorn själv rekommenderar en viss mängd kolisar för de flesta.

  6. Lasse1
    Ingen självkritik till rörelsen där inte som sagt. Allt är rätt.

    "Rörelsen" som du kallar det består ju av allt från 0% kolisar hela vägen till kolhydratreduserad kost.
    Är du på alla andra forum också och beklagar dig över att alla inte tänker/tycker exakt likadant?
    Välj vilket ämne du vill, sossar, moderater, miljöpartister vad som helst, alla tycker väl inte exakt likadant och ingen av dem har väl helt fel heller, oavsett åsikt?
    LCHF är så mycket mer än några "nollare".

  7. Tommy Törnquist
    Svar: #58
  8. Lasse1
    skulle akta mig väldigt noga för att lyssna på henne om jag vore dig 🙂

    vill du läsa mer om henne, varsågod
    http://www.kostdoktorn.se/?s=Mai-Lis+Hell%C3%A9nius&submit.x=0&#...

    hur mycket skada hinner något göra på en månad?
    "får två enäggstvillingar under en månad helt avhålla sig från antingen fett eller socker."

  9. Fredrik
    Jag tycker det måste finnas en mer kritisk syn till LCHF än vad det är idag. Det fungerar långt ifrån optimalt på alla, och man måste nyansera begreppet. Många lchf:are ser tyvärr inte särskilt naturliga ut, jag tycker många ser insjunkna ut och då kan man ju fråga sig hur naturligt det är och om det ska vara så?

    Går man in och slår upp olika livsmedel i näringsdatabasen och räknar till vad man behöver i RDI, så finns det många fallgropar på LCHF. Bland annat så blir det svårt att få i sig det dagliga behovet av kalium (vilket är rätt högt) cirka 3,1-3,5 gram. Även kalcium kan vara svårt att få i sig det dagliga behovet utav om man är allergisk mot mejeriprodukter och inte äter stora mängder kött. Faktum kvarstår att många lchf:are inte ser hälsosamma ut. Då kanske det är något som ändå fattas i kroppen?

    Att inkludera blåbär, mandlar och andra näringsrika källor är nästan ett måste för att få i sig allt. Hur kan en kost vara optimal om maten som anges inte innehåller allt man behöver och konsekvensen blir att många ser insjunkna ut? Det förstår inte jag.

  10. Tommy Törnquist
    Jag håller med dig Fredrik. Det känns som man oftast saknar självkritik till dieten. Man köper den med hull och hår så att säga. Det som gör mig väldigt orolig är när jag snackar med, eller hör/läser, om LCHF:are som inte vill äta frukt, grönsaker eller bär för att det innehåller kolhydrater. Då har man gått in lite för fanatiskt i det hela.

    Klart att vi de senaste dicenierna har varit lite för rädda att äta fett och samtidigt har vi fått i oss för mycket kolhydrater, både medvetna och dolda. Men nu i och med LCHF har pendeln slagit över åt andra hållet i stället. Varför inte ta av det goda i båda världarna. En sund och varierande kost i samband med fysisk aktivitet.

  11. Tor H
    Tommy, du har enda ikke forklart hvordan Sam Feltham fikk de resultatene han fikk på å overspise forskjellige typer mat. Jeg linket til det tidligere i tråden.
  12. Tommy Törnquist
    Först förstår jag inte vad Sam Felthams experiment har med denna tråd att göra. Sen är det just ett experiment av en person. Vad ger det?
  13. Tor H
    Det var et svar til påstandene dine i post #8.
    Sam Felthams resultater sier noe annet, hvordan forklarer du det?
  14. Tommy Törnquist
    Om du påstår att man går ner i vikt när man äter mer än vad man gör av med så är det helt befängt. Det finns ingen som kan få en viktminskning genom att äta mera än vad man förbrukar. Om det skulle vara fallet varför har i så fall inte Sam gjort så att alla människor inte behöver gå omkring med övervikt om det nu är så revolutionerande. Jag tror att denna Sam är väldigt okänd utanför LCHF kretsen och hans "experiment".
  15. Tor H
    Når kroppen fungerer slik den skal og man spiser riktig mat, tar kroppen til seg det den trenger, resten sender den ut igjen. Da er plutselig en kalori ikke en kalori for kroppen lengre.
    Det vil altså si at det er først når kroppen tar til seg mer enn den forbruker at vi legger på oss. Og dette skjer når vi spiser feil mat.

    Dette viste forsøkene til Sam Feltham ganske så tydelig.
    På LCHF gikk han opp 1,3kg, mens midjemålet gikk ned flere cm.
    På de andre to kostholdene gikk han kraftig opp i vekt og midjemål selv om kalorimengden var den samme.

    Les om de tre forsøkene hans og se gjerne videoene også, blir spennende å høre om du har noen kommentar.

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av