Läkare: Ät fett för hälsan

Läkaren Sofie Hexeberg är en av de mest inflytelserika personerna bakom lågkolhydratkostens stora popularitet i Norge. Här är en intressant intervju med henne i Expressen:

Ät fett för hälsan

Särskilt positivt är fokuset på hälsovinster med lågkolhydratkost, inte bara snabb viktnedgång.

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
Diabeteskost på flygresa 65
Har du problem med blodsockret? Ät mer socker oftare! 232
Light-USA allt fetare, sjukare 251
Ny studie: Är dagens vetebröd farligt för din hälsa? 128
Ny kolesterolpanik i Norge 35
Vad som förorsakade Gollums diabetes 16
Jasleen
Insulin, fetmaepidemin och en enorm tysk bebis 41
Unilever fegar ur 432
Lever professorn i en fantasivärld? 42
LCHF och vanliga magbesvär (”IBS”) 90
LCHF och glukosdropp på sjukhus 119
Mossig fettskräck på DN Debatt 115
right

35 kommentarer

  1. Heja!
    Nu gäller det att sprida utanför Norden ...
  2. Intressant läsning i dagens DN:

    http://www.dn.se/ekonomi/nu-koper-vi-mer-fet-mat

  3. Dag
    Expressen ligger före andra svenska medier när det gäller sådan här rapportering.
    Såg ett inslag på Rapport nu på morgonen.
    Verkade närmast vara ett rent beställningsverk av SLV.

    De aktade sig nogsamt för att nämna LCHF vid namn, men pratade om GI och andra "extremdieter".
    Inslaget fick dessutom oproportionerligt mycket tid, med tanke på att de tidigare haft inslag där man konstaterat att vi bara utgör 3% av befolkningen.

    Ska se inslaget i kväll igen. Stämmer det intryck av partiskhet jag fick då kommer jag att göra en Radionämndsanmälan.

  4. Anders H
    Bra artikel!

    Även en saklig artikel i DN idag: http://www.dn.se/ekonomi/nu-koper-vi-mer-fet-mat

    Men på TV4 vrider man till allt i galen riktning genom att rapportera att Livsmedelsverket förfasas över att 20 års arbete i folkhälsans namn nu ser ut att vara förgäves.

  5. Dag
    Såg inte inslaget på TV4. Är det den sista kraftsamlingen för den egna överlevnaden vi ser från SLV?
  6. Mattias Johansson
    Bra artikel, även om vi redan läst det mesta i "Matrevolutionen".
    Det är bra att ideerna vinner spridning, men det känns som att alla fakta ligger på bordet nu, och att positionerna är ganska låsta.
    Väntar med spänning på de uppdaterade nordiska näringsrekommendationerna (NNR) som ska komma under året. Kommer det att märkas på dessa att det pågår en debatt, eller blir det huvudet i sanden?
  7. Diana
    Andreas, har du läst eller hört någon annan kommentera den här boken http://www.bokus.com/bok/9789127131071/vikten-av-gener-hur-dna-paverk... om våra geners påverkan på vilken kosttyp som passar oss? Är den värd att köpa tror du? Tycker de låter trovärdiga när jag provläser den.
  8. Det är så kul att se att Expressen verkligen vågar satsa på att lyssna och skriva om lchf.
    Aftonbladet verkar lite mer skrämda och drar mer åt det mer liberala...
  9. Dag
    I Aftonbladets fall vill man väl hålla liv i vinstmaskinen viktklubb.se så länge som möjligt...
  10. Jonas E
    Från DN..

    "Enligt Lantmännens senaste kvartalsrapport uppger 20 procent av svenskarna att de anpassat sin kost enligt LCHF-dieten. Det har gett en tydlig effekt på konsumtionen av pasta och vitt mjöl."

    Låter ganska mycket med 20% men troligtvis en betydligt bättre indikator än SLV:s tolkning av verkligheten ... å andra sidan har dom inte gjort sig kända för att var bra just tolkningar av undersökningar.

  11. johan
    "Enligt Lantmännens senaste kvartalsrapport uppger 20 procent av svenskarna att de anpassat sin kost enligt LCHF-dieten."

    Vi 3 % äter väldigt mycket, hehe

  12. mikael.@
    Dessa dieter hit och dit! Vilken hype och hysteri! Det är inga större svårigheter att minska i vikt. I princip är det ju bara att sluta äta, eller äta lite, så går man ner. Däremot har jag nästan aldrig sett någon utvärdering eller uppföljning (vetenskaplig) av de olika dieterna efter 2 år. T.ex hur många hade samma vikt efter 2 år då de följade någon diet? Nej, sluta skapa ångest hos människor, få dem att förstå att de duger och få dem att röra sig mer istället!
  13. Jag hade gärna sett en gemensam bok om lchf av några av de läkare som har erfarenhet av resultat på sina patienter. Sofie, Andreas, Annika och någon mer? Boken bör rikta sig till andra praktiserande läkare, men även vara läsbar av andra som är särskilt intresserade. Boken får gärna ha en titel av typen "LCHF- Vetenskap och beprövad erfarenhet." men undertiteln "Av läkare med klinisk erfarenhet".
  14. "Någonstans kring 2009-2010 så gick det lite över styr. Fettreligionen exploderade över Sverige, där smöret och grädden blev våra gudar, och lightprodukterna och kolhydraterna var lika med skärselden."

    http://elsashalsa.se/?p=1140

  15. Matglad
    DN har i tidningen en till artikel i anslutning till den länkade ovan, "Nyckelhålet lockar färre" där industrins produktchefer och dietister förfasas och Livsmedelsverket efterlyser "en mer nyanserad debatt". Mest förvånande är en analys-text där reportern sågar Livsmedelsverkets oförmåga att ta till sig ny forskning om fett, dock med en brasklapp om rött kött/cancer på slutet. Inte illa, borde komma upp på DNs hemsida under dagen.
  16. Anders H
    Mikael.@

    Jag ska ge dig ett superintressant exempel på en långtidsstudie som omfattar hela västvärldens befolkning under 20 år...

    Genom Livsmedelsverkets kostrekommendationer och lite extra Coca-Cola, så har 60% eller fler av alla människor blivit jättefeta.

    Dina argument är tagna ur luften.

  17. johan
    #3

    du kan ju se rapports sändning på svtplay

  18. eo
    Jag är inte så insatt i religion, men har blivit så frisk av LCHF, kan vi vara de 3% ( eller vad antalet är) jehovas talar om som överlever...??? Tanken har slagit mig eftersom de jämför oss med en sekt i vissa sammanhang. Nej jag är inte allvarlig, men fattar inte hur folk kan fortsätta tjura på med kolhydrater utan att prova världens enklaste sätt att bli frisk.
  19. Gunnar
    Här är en "smaskig" nyhet. Amerikanska livsmedelsverket (FDA) spionerade på sina egna anställda:

    http://www.washingtonpost.com/world/national-security/fda-staffers-su...

  20. us
    Målande beskrivning av orsak och verkan bakom uppkomst av fetma finns här.

    "Pasta, Not Bacon, Makes You Fat. But How?"

    http://goo.gl/T0k8B

  21. us
  22. #13 Cumulus, trevlig idé! Helst på engelska. Finns det inga läkarkonferenser i Europa där 'våra' läkare kan föreläsa?
  23. Matglad
    Nu är resten av atiklarna uppe på DN Ekonomi

    http://www.dn.se/ekonomi/nu-koper-vi-mer-fet-mat
    "Enligt Lantmännens senaste kvartalsrapport uppger 20 procent av svenskarna att de anpassat sin kost enligt LCHF-dieten. Det har gett en tydlig effekt på konsumtionen av pasta och vitt mjöl.
    – Förra året gick branschens försäljningsvolym av vitt mjöl och mjölblandningar ned 5 procent."

    http://www.dn.se/ekonomi/nyckelhalet-lockar-farre
    " Dietister varnar för att tjugo års folkhälsoarbete varit förgäves." "Försäljningen av lättmargarin har mer än halverats på fyra år." "Samtidigt har försäljningen av Bregott ökat starkt år efter år. Vi har byggt en till produktionslinje och fördubblat produktionen av Bregott,"

    http://www.dn.se/ekonomi/rott-kott-okar-risken-for-cancer
    Olycklig rubrik efter brasklappen i slutet, men: "Livsmedelsverket vill att vi ska hålla oss mellan 25 och 35 procent. Men det vetenskapliga stödet för den rekommendationen är svagt. Flera stora välgjorda studier visar att andelen fett i kosten saknar betydelse för både övervikt och sjukdom."

    http://www.dn.se/ekonomi/aret-nar-lchf-smallde-i-bokvarlden
    "Att veta vad som ligger rätt i tiden inom området hälsa är inte det lättaste. Annika Legath Fagerström var med när GI-trenden tog fart. Hon anser att LCHF har samma potential och kommer att bli minst lika stort."

  24. Bosse
    eo

    "världens enklaste sätt att bli frisk."

    Japp instämmer.

    Jag sitter i soffan och går ner i vikt, latmask? Ja kanske det, men funkar gör det.

  25. johan
    vet ens SLV vad LCHF är? de verkar fortfarande tro att det handlar om att häva i sig orimliga mängder smör, kött etc. (samma syn som delas av många ej "frälsta") De börjar nu i all fall få riktigt med motstånd men verkar ändå inte vilja ge upp sina förlegade kostråd. Envishet framför vad som är rätt och riktigt enligt senaste forskningen och även äldre forskning inom området skulle jag vilja säga efter att ha läst x antal böcker och texter på Internet.
  26. "–Vi behöver en mera nyanserad debatt om vad som är hälsosam mat. Framför allt är det viktigt att få ner konsumtionen av smör och grädde, säger Anette Jansson."

    Lite motsägelsefullt? Man kan inte ha en nyanserad debatt om man redan har bestämt att det bara ska finnas en nyans, att vi har rätt och ni har fel ;)

  27. LenaK
    Suverän artikel!! Jag är mer tveksam till om det är en intervju, eller rättare sagt två eftersom även Uffe Ravnskov "säger" en del saker.
    Däremot har journalisten säkert läst Hexebergs och Ravnskovs böcker och verkligen fattat vad det hela handlar om. Vilken fin gratisreklam för deras böcker dessutom!!

    Jag har kanske fel vad gäller intervju eller inte men i vilket fall så är Elin Gunnarsson på Expressen värd en stor eloge för sin artikel. Mer sådant, tack!

    Expressens dagsupplaga 235 000 (sep 2011)! Undrar hur många som läser varje ex?

  28. Bosse
    Riktiga Patrik,

    Håller med dej, finns inga studier mej veterligen som visar att smör/grädde skulle vara på minsta sätt skadligt. Får mej att undra hur Anette Jansson kommit fram till sin åsikt.

    Hon har fått order att säga så, vi måste hitta de som ger dessa order, exponera dom, ställa dom till svars.

  29. Bosse
    Nån som läst Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket? Kanske den ger ledtrådar om vem/vilka som sitter i toppen och ger order om fettsnåla ovetenskapliga kostråd..
  30. Matglad
    LenaK:; Artikeln (liksom dom flesta LCHF-artiklarna på expressen.se dom senaste dagarna) kommer från helg-bilagan "Allt om LCHF") som kunde köpas tillsammans med tidningen förra helgen. Snart dyker nog "Experten svarar. Vanliga frågor om LCHF" med Doc upp också :-)
    Men artiklarna har alltså inte stått i dagsupplagan. Men frågan är om inte nät-upplagan når många fler där dom ligger kvar och kan läsas mycket längre tid.
  31. LenaK
    Matglad: Nu blev jag allt lite besviken, att jag inte förstod det! Bara nu inte någon tror att det beror på att jag äter LCHF-mat! :-D
  32. Bengt Nilsson
    Lågkaloridieten ACKD ger 800 kcal/dygn. Låter ganska litet...

    http://www.easydiet.fi/sv/dietanvisningar

    Klicka första gröna raden "Vad är en ACKD-diet?"

  33. Karin
    #12 Du vet inte vad du pratar om. Kanske är du väldigt ung och då kan jag förstå dig, har nämligen varit ung själv och trott mig ha svar på allt. Med tiden (förhoppningsvis) så kommer insikten att det är mycket man inte förstår.
    Det är också så att det spelar ingen roll vad någon auktoritet som helst påstår när man har egna upplevelser av vad man mår bra av.
  34. annelie
    Mmm..Synd att nitrit i bacon och charkuterier nu visas öka risken för cancer. Du har inte tagit upp detta vad jag har sett. Fortsätter du äta bacon och charkuterier som vanligt eller rekommenderar du en kraftig åtstramning av detta?
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar