Nyheter

Lågkolhydratkost effektivast för viktnedgång, enligt svensk expertutredning!

SBU: Mat vid fetma

Vilken mat är effektivast för att gå ner i vikt? Idag släpps svaret och det kan bli en historisk dag.

Nu är den nämligen officiell. Efter drygt två års arbete publicerades idag den svenska expertutredningen Mat vid fetmaDenna rapport från SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) lär bli grunden för den svenska sjukvårdens framtida kostrådgivning vid fetma.

Sedan länge har sjukvården i allmänhet gett råd om att undvika fett och kalorier. Råd om lågkolhydratkost (som LCHF) har ofta avfärdats som en modediet utan vetenskaplig förankring. Nu är det dags att uppdatera kunskaperna på området.

Den enda tydliga skillnaden mellan olika kostråd ses enligt SBU under de första sex månaderna. Där är lågkolhydratkost som LCHF tydligt effektivare än dagens konventionella råd.

Från modediet till bäst i test alltså.

Här är fler höjdpunkter ur rapporten:

Hälsovärden

Även hälsovärden förbättras av lågkolhydratkost, enligt SBU (sid 35). Man får en:

…större ökning av HDL-kolesterol (”det goda kolesterolet”) utan att ha några negativa effekter på LDL-kolesterol (”det onda kolesterolet”). Detta gäller både den måttliga lågkolhydratkosten, med ett kolhydratintag som underskrider 40 procent av det totala energiintaget, och den strikta lågkolhydratkosten,
där kolhydratintaget uppgår till högst 20 procent av det totala. Den strikta lågkolhydratkosten leder på kort sikt dessutom till förbättrade glukosvärden för personer med fetma och diabetes, och till marginellt minskade triglycerider.

Alla viktiga hälsovärden förbättrade eller oförändrade på strikt lågkolhydratkost alltså. Precis som man förra året visade i en internationell genomgång av all forskning på området:

LCHF till synes hälsosamt på alla vis

Långsiktig oklarhet

På längre sikt ses ingen säkra skillnader mellan några koster över huvud taget i de studier som gjorts. Skillnaderna minskar med tiden. Detta bedömer SBU – liksom jag – beror på minskande följsamhet (sid 35 i sammanfattningen). Folk har lätt att falla tillbaka i gamla vanor helt enkelt.

Ju fler studier man adderar desto längre ser man den tydliga fördelen med lågkolhydratkost. SBU har tyvärr uteslutit alla studier som undersöker feta och överviktiga personer. Inkluderar man även studier på viktnedgång där överviktiga ingår – så man får ett större vetenskapligt underlag – såg man i en ny analys en klar fördel för strikt lågkolhydratkost även efter ett år:

Ny analys: LCHF bäst för vikt och hälsovärden i längden!

En välgjord studie som föll bort ur SBU-rapportens huvudanalys av samma skäl visade kvarstående fördel för LCHF-liknande lågkolhydratkost (Atkins) även efter två hela år, trots svårigheten med att göra så långa koststudier.

För effekten på ännu längre sikt, om man verkligen håller sig till lågkolhydratkost, finns bara anekdotiska rapporter om vikt och kolesterolvärden.

Fysisk aktivitet

SBU dödar också idéerna om att motion är viktig för vikten (sid 39). Motion kan vara mycket bra för hälsan, men:

Systematiska litteraturöversikter visar dock att tillägg av fysisk aktivitet till en kostintervention för personer med fetma har en, om någon, marginell effekt på viktnedgång på gruppnivå.

Motionens effekt på vikten i studier är med andra ord marginell eller obefintlig. Precis som man länge kunnat läsa här.

Varningar mot LCHF avfärdas

En stor kunskapsbrist idag är vilka kostråd som långsiktigt är bäst för hälsan. Det vet vi helt enkelt inte.

När det idag varnas för lågkolhydratkost baseras det vanligen i bästa fall på statistiska samband ur enkätundersökningar på personer som inte ätit lågkolhydratkost. SBU sågar också dessa varningar (sid 44):

…de flesta av dessa studier är behäftade med stora brister som gör dem svårtolkade. Den främsta bristen med dessa studier är att det ofta är omöjligt att avgöra om de personer med lägst intag medvetet äter en måttlig lågkolhydratkost av hälsoskäl, eller om de är högkonsumenter av snabbmat.

Fördelningen av kolhydrater, fett och protein som i dessa studier fantasifullt kallas ”lågkolhydratkost” brukar nämligen lika fördelningen hos en hamburgare med pommes frites och läsk…

Mot framtiden

Vad ska konsekvenserna av dagens rapport bli? Från sid 42:

Råd om strikt lågkolhydratkost är dock väldigt ovanligt, om vi får tro praxisundersökningen. Det framgår inte hur vanligt det är att man aktivt avråder från den strikta lågkolhydratkosten. Lågkolhydratkost, även den strikta, leder på kort sikt till större viktminskning än lågfettkost, utan att studierna har pekat på några negativa effekter på blodfetter under förutsättning att vikten fortsatt är lägre. En möjlig konsekvens av denna rapport är därför en ökad användning av strikt lågkolhydratkost för kortsiktig viktreduktion.

SBU utrycker sig alltid försiktigt. Men mycket tydligare än så behöver det inte sägas: Det är dags för sjukvården att ta råd om LCHF för viktminskning på allvar!

Detta är också intressant:

…det inte går att dra några slutsatser om sambandet mellan lågkolhydratkost – oavsett typ av fettinnehåll – och hjärt-kärlsjuklighet. Här skulle försiktighetsprincipen kunna tillämpas. Den kan verka återhållande på intag av mättat fett vid råd om lågkolhydratkost, så länge dokumentationen om de långsiktiga effekterna är så bristfälliga.

Många i sjukvården kommer säkert (utan bättre skäl än förutfattade meningar) att vara rädda för råd om mer mättat fett. Det var jag också rädd för en gång i tiden.

Jag tycker SBU har en rimlig inställning här. Det är nämligen inte nödvändigt att ge råd om mycket mättat fett för att äta lågkolhydratkost. Man kan äta även strikt lågkolhydratkost (som LCHF) med tonvikt på omättade fetter. Det har visats vara effektivt i studier:

Det vore utmärkt om sjukvården kunde börja dra nytta av effekterna av lågkolhydratkost, även innan den föråldrade rädslan för smör smält bort överallt.

SBU-rapporten Mat vid fetma är ett gigantiskt steg mot effektivare kostråd i sjukvården. Detta är en historisk dag.

Vad säger du om SBU-rapporten?

Media idag

Här kan du läsa SBU-rapporten Mat vid fetma:

Mer

LCHF för nybörjare

Några exempel på vad dagens nyhet kan betyda för allt fler:

 

82 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Varför är det så dålig följsamhet i LCHF om dieten är så fantastisk?

    Det är dålig följsamhet till *alla* dieter i denna typ av studier.

    Jag skulle gärna vända på frågan: Varför är det så få som slutar röka när de får råd om det, om nu resultaten är så bra?

    Svaret: Det är svårt att ändra vanor.

    Mer intressant är ju att leta efter sätt att förbättra följsamheten. Jag kan tänka mig många. En bra början är att sluta varna för och avfärda de råd (lågkolhydratkost) som visar sig vara effektivast i studier!

    Läs vidare →
  2. Tro det eller ej, men många är också beroende av sötsaker. Särskilt vanligt är det hos personer med viktproblem. Då blir det en tröskel att komma över för att äta lågkolhydratkost.
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Linda Griffin
    Jag finner det både roande och oroande att Mai-Lis Hellénius och Claude Marcus är externa granskare i SBU-rapporten. Hur kan Maj-Lis sätta sitt namn på debattartikeln tidigare i sommar när hon måste varit medveten om innehållet i denna rapport?
  2. Veronica Randsten
    Så går det ett steg i rätt riktning. Då får vi vänta på råden för diabetiker. Det hade varit bättre om det stått kost för feta/överviktiga, och diabetiker, även om han nämnde att lågkolhydratkost är positiv för insulinnivån. Även om de alltid nämner följsamheten så är det nog, som alltid, individuellt, men om man har gått ner från att vara fet till normalviktig, så tror jag nog man undviker den maten som gjorde en fet. Man vill ju säkert inte gå upp igen. Om man gör ett undantag då och då tar man ju ingen skada.
  3. Walter Levy
    Hurra - äntligen kanske opinionen långsamt börjar svänga - mot mer vetenskaplighet - i den så viktiga kostdebatten! Allt tack vare kompetenta och ihärdiga pionjärer som Dig Andreas Eenfeldt!
  4. Veronica Randsten
    Glömde skriva; förhoppningsvis kanske magoperationerna minskar drastiskt nu när de kommer att få bättre råd som hjäler de att gå ner i vikt, och äta rätt för resten av livet.
  5. Erik Berglund
    Måndagar har oförtjänt dåligt rykte. Denna måndag måste rimligen gå till historien.

    Den största medicinska skandalen i världshistorien kan börja fasas ut.

  6. LenaA
    Underbart!!! Champagne!!! 😀
  7. Olsson
    Det är troligen också så att många tycker att det är besvärligt rent socialt. Inte själva kosten, utan att ständigt ifrågasättas och förväntas vilja ge sig in i diskussioner varenda gång man i all enkelhet tackar nej till smörgåsar, kakor och annat som är så extremt vanligt förekommande i vardagen för de flesta. Inte alla vill eller orkar stå på barrikaderna för jämnan. Det är mycket mer socialt accepterat (eller har i alla fall hittills varit) att köra pulverdieter eller viktväktarna.

    Förhoppningsvis blir det ändring på det inom en överskådlig tid 🙂

  8. GoDer
    Grattis!

    Ett stort och varmt tack till Dig, Annika D. och Ann F. och alla andra som envist kämpat för en bättre värld. Från en ”anekdot” som följt er sedan hösten 2008. Mår toppen och har nu kunnat sluta med alla mediciner efter en hjärtinfarkt 2002.

    Tack Andreas!

  9. Sara
    Tjoho!!! Äntligen!
  10. Mats Nilsson
    Ok!
    Man ska alltså inte sätta i sig en massa onödigt socker. Idag smygs det ned socker i såser, dippar, sallader, läsk energidryck mm. Ta aldrig socker i maten så ska ni få se att det går bra att äta både potatis och spannmålsprodukter. Köp en decimalvåg och väg er varje morgon så ser ni om ni går upp eller ner. Går ni upp lite hela tiden äter ni för mycket och går ni ned äter ni faktiskt för lite. Det är mycket enkelt.
    Svar: #62
  11. Peter
    Problemet med spannmål är Lektiner,
    Fytiner o Gluten.
    Någon eller några av dessa ger i längden
    ledvärk och annan värk också.
  12. Anne
    Jobbigt att behöva väga sig varje morgon! Bättre att skippa det tycker jag. Men om du tycker det passar dig så kör hårt. Mig passar det bättre att äta gott och nyttigt varje dag året om och inte ens äga en våg. Jag går inte upp för jag KAN inte äta för mycket! Jag går heller inte ner eftersom min vikt är perfekt!
  13. Sven-Ingvar
    #61

    Ren havre fungerar utmärkt och är glutenfritt. Blötlägger man det över natten så försvinner även lektiner och fytinsyror. Om man nu vill äta gröt och inte har problem med vikten vill säga.

  14. Isabella
    Halleluja moment
    Nu jæklar ska jag skratta gott.
    Bra jobbat doc och alla ni andra!!!
  15. Farmor kaisi
    Helt underbart, äntligen, tack Doc!
  16. Farmor kaisi
    Och nu vill jag ha tillgång till LCHF-mottagningar överallt i landet, tack, det är på tiden. Tänk vad härligt, kostduktiga läkare som hjälper oss på rätt sätt.
  17. Johan
    "På längre sikt ses dock inga skillnader i effekt av lågkolhydratkost, lågfettkost, högproteinkost, medelhavskost, kost inriktad på låg glykemisk belastning eller kost med hög andel enkelomättade fetter."

    Har de kollat på längre sikt också då eller?

  18. Paleolibertarian
    Det var väl inte något speciellt nytt som man inte hört förut. Att en statlig kommitte säger det är naturligtvis viktigt för människor som anser att statliga kommitters åsikter om hur vi skall leva våra liv är något man bör ta till sig men det gäller inte alla.
  19. Ann Kristin
    Nu händer det, ungdomar!

    Coca cola har gett upp och sett sanningen:

    http://www.realfarmacy.com/honest-coca-cola-commercial/

  20. gGoran van Den Buske
    Som kommersiell framgångsaga och luckrativ "bantningsdiet" är LCHF totalt värdelös. Det finns dock företag som fattat hinten någorlunda redan nu och lagt om tillverkning av vanliga produkter och istället börjat jaga kolhydrater. Det är väl i stort vad man kan göra. Det tillverkas idag exempelvis bröd som inte ens innehåller hälften kolisar av vad som varit normalt tidigare. Men dessa prylar blir ändå fel (en halvmesyr) om man tänkt sig vanebrytande radikal kostomställning för viktminskning. Eftersom de i stort vidmakthåller suget efter socker och kolhydrater. Carbs is the new black - kommer vi få se välplacerad sugar free lowcarb-godis inom mycket snar framtid?
  21. aviator1945
    Noterar från rapporten att alltmedan begreppet "Medelhavskost", som ju i etablissemangets ögon hittills har varit mer rumsrent än exempelvis LCHF och Paleo, figurerar inte mindre än 114 gånger, återfinns begreppet "LCHF" bara en enda gång (i ordlistan mot slutet) medan begreppet Paleo överhuvudtaget inte omnämns.

    Fast från press och bloggkommentarer är det uppenbart att journalister och "vanligt folk" mycket väl inser att det huvudsakligen är LCHF som avses i rapporten.....

    Svar: #72
  22. Ann Kristin
    Jag blir lika full i skratt varje gång jag ser "medelhavskost" nämnas, eftersom det som åsyftas är ju den svenska varianten med sallader, lite olja och vinäger och sedan ett fettfritt kycklinbröst. Så åt jag, enfaldiga människa och var sjuk, trött, hungrig och blev allt fetare.

    Riktig medelhavskost är långt ifrån fettfri, det är gott om feta ostar, charkuterier och otroligt gott.

  23. Nisse
    Jag har varit offentligt anställd i drygt 30 års tid. Arbetsgivaren har hyfsat regelbundet låtit hälsoundersöka mig och mina kollegor (ung 700 st). Vid varje hälsoundersökning har det påpekats för mig att jag borde undvika fett så budskapet som förmedlades var Lätta i st f Bregott, mager ost i st f fet sådan och om jag ngn gång nämnde att jag gärna tog bearnaisesås till köttbiten blev jag nästan betraktad som självmordsbenägen. Var ska man nu göra av alla de dietister som i decennier tutat i oss totalt tokiga "expertråd"?
  24. Jeanette H-H
    Folk återgår till att äta skräpmat och kolhydrater eftersom LCHF-kost är svårt att få tag på i jobblunchrestaurangen, på sjukhuset, skollunchen, som gäst hos vänner etc. Dessutom har de som upplever kraftigt sockersug eller beroende svårt att hålla tillbaka sen de blivit tvungna att äta tex en portion pasta.

    Till detta ska vi sen sätta alla frestelser i form av tårta på jobbet, en skål godis som sträcks fram mot dig etc.

    Jag har hållit mig till LCHF i över tre år tack vare att jag jobbar hemifrån och inte har så svårt kolhydratberoende. Och så saboterar inte min familj. Det är jag som handlar maten.

  25. Ja menee
    "För tre år sedan publicerade SBU en annan uppmärksammad rapport: Mat vid diabetes. Slutsatsen var att lågfettkost respektive måttlig lågkolhydratkost har likartade effekter på glukoskontroll och vikt hos personer med typ 2-diabetes. Den gången var underlaget otillräckligt för att bedöma effekten av strikt lågkol­hydratkost."

    Hur kunde dom komma fram till den slusatsen DÅ? Den gången var INTE underlaget otillräckligt om dom bara hade
    "forskat" lite i alla mer eller mindre säkra vittnen från diabetiker som provat lågkolhydrat kost och bevisligen kommit till resulatet att det var en STOR hälsovinst genom viktminskning och MYCKET mindre behov av insulin.

    Detta har ju visat sig gång efter annan säkert i tio år på bloggar och andra medier
    Hur kan dom ha missat detta?

    Dessutom,innan man uppfann insulinet.Hur överlevde diabetiker då?
    Jo,man gav dom en diet som huvudskligen och bara nästan bestod av ISTER (mättat fett)
    HAR MAN FULLKOMMLIGT GLÖMT DETTA??
    Eller finns(funnits) det för många lobbyister som går i läkemedelsverkets intresse?

    Men,(börja aldrig en mening med "men")MEN, jag hyllar idag SBU som har fört oss närmare en mer hälsosam
    Diet och livsstil som med all säkerhet kommer att göra nytta för folkhälsan.

    Svar: #77
  26. Anna
    Hurra för den här dagen! Jag har ätit strikt lchf i 2 veckor.Min kropp är som ny.Nu blir det mycket lättare för mig och andra.det finns en utredning som visar att lchf är bäst.
  27. sten
    Du skrev: "...Dessutom, innan man uppfann insulinet.Hur överlevde diabetiker då?
    Jo,man gav dom en diet som huvudskligen och bara nästan bestod av ISTER (mättat fett)..."

    Har försökt ta reda på en viktig detalj i sammanhanget vilket jag ej ännu lyckats med:
    Vad blev resultatet på denna behandling mätt i överlevnadsår jmf med normalbefolkningen?

    Gissar att det borde bli detsamma ellet tom bättre för de som höll sig till ordinationen, eftersom både högt blodsocker (kärlinflammation genom NFAT) och högt insulin (accelererad insulinresistans) minskades kraftigt. Alltså borde det ha varit betydligt bättre än dagens s.k. "normalförlopp" utan dettas 10-15 års förkortat aktivt liv. Kanske vi får nöja oss med ett antal anekdoter, dock borde någon läkare ha skrivit om vad som ansågsresultatet!

    Dock kvarstår då som nu att f.d. diabetiker (och hjärtsjuka!) på LCHF ofta via levern producerar för högt blodsocker i onödan pga felinställda organ (pankreas), förmodligen pga fettinlagring pga tidigare höga kolhydratsintag, som jag ser det. Genom att minska det viscerala fettet verkar det dock som om dessa problem kan minskas eller elimineras.

    Någonting för SBU att titta på nästa gång: Hur förändras enkla markörer för metabolt syndrom som blodtryck, för hög vilopuls och midjemått vid lågkolhydratskost för överviktiga och andra?

    BMI är förövrigt ett mått som bör avskaffas eftersom det precis som totalkolesterolvärdet- adderar dåliga och bra eller oskadliga kvantiteter vilket endast kan skapa förvirring föe logiskt tänkande och konflikter med de som känner att de måste "tro" på vad den etablerade medicinska överheten står för.
    Tänk om Sverige kunde bli först att avskaffa dessa ologiska mått !

  28. Håkan
    Grattis!!
    Men det förändrar ju ingenting..
    Det finns en mängd nyanser i det som står skrivet som den normalt syndige individen väljer att INTE läsa. Order *Strikt* är återkommande.
    Vilket innebär att du inte kan göra utsvävningar i någon riktning varese det gäller socker eller kolhydrater.
    Så även om det nu är vetenskapligt bevisat att en lågkarolikost är okej.
    Så kommer tyvärr majoriteten av alla matmissbrukare att fortsätta gå upp i vikt då det krävs en rätt gedigen budget för KBT behandlingar innan dom kan gå in på en STRIKT lågkalorikost.
    Sen är det säkert så att en disciplinerad individ kan åstadkomma oerhört positiva resultat med hjälp av en lågkalorikost.
  29. Jenny
    I ett av citaten ovan står att en strikt lågkolhydratskost ska innehålla högst 20% kolhydrater. Jag trodde gränsen låg på 5%. Hade resultatet sett annorlunda ut då?
  30. aviator1945
    @ Jenny #79

    Jag läste precis samma sak i rapporten. Har just uppnått mitt vikminskningsmål i intervallet 90-95 kg, låg på i genomsnitt 2000 kcal under nedgången från 129. 20 E% av detta hade motsvarat 400 kcal eller 100 g kolhydrater per dag. I verkligheten var mitt intag max 20 g eller 4 E% (oftast lägre).

    Om det hade funnits studier motsvarande 5 E% kolhydrater så misstänker jag att en sådan kost hade sopat banan jämfört med alla de övriga dieterna, även på längre sikt.

    OT: Har just bytt vårdcentral och har bokat tid med min nya AT-läkare i nästa vecka. Fick välja mellan henne och en äldre kollega. Inbillar mig att en nyutbildad läkare oftast är mer öppen för nya rön, vi får väl se!

  31. Anders A
    Det finns nog en del olika definitioner om vad som är strikt, normalt, liberalt, etc, men här är de siffror som jag nog tror normalt används: http://www.kostdoktorn.se/en-trygg-lchf-definition

    Dvs 20 E% är cirka 100g kolhydrater per dag och kan som bäst klassas som kolhydratreducerad kost, definitivt inte strikt LCHF...

    Undrar om någon inte blandat ihop gram med procent...??

  32. Henrik
    Från rapporten "På lång sikt finns inga skillnader i effekt på viktnedgång mellan råd om strikt och måttlig lågkolhydratkost, lågfettkost, högproteinkost, medelhavskost, kost inriktad på låg glykemisk belastning eller kost med hög andel enkelomättade fetter."

    http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mat-vid-fetma-/

1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg