Lågkolhydratkost bäst mot fettlever

Fettlever

Studie efter studie visar effektivare viktnedgånglågkolhydratkost. Och minskar man på sitt bukfett brukar man också minska mängden fett i levern. Sjukdomen fettlever har ett starkt samband med fetma och typ 2-diabetes.

Inte förvånande visar nu ytterligare en studie* att lågkolhydratkost är en bra behandling mot fettlever. På bara sex dagar med lågkolhydratkost minskade leverfettet jämförbart med sju månader på kalorireducerad kost. Dessutom krymper leverns volym snabbt, sannolikt på grund av minskat glykogen och vätska (minskad svullnad).

Per Wikholm har skrivit mer om studien: Lågkolhydrat bäst mot leverförfettning i ny studie

Hur minskar man effektivast fettet i levern? På samma sätt som man bäst får bort det från magen. Med hjälp av mindre mängder socker och stärkelse i ens mat.

Mer

Snart kan varannan amerikan ha fettlever

SvD: Socker orsakar hjärtsjukdomar (och fettlever?)

Läsk gör levern sjukligt fet

Den västerländska sjukan: metabolt syndrom

Läsk / juice lika farligt som alkoholmissbruk?

Mer från svenska ”Supersize Me”-studien

*/ Här är ännu en studie som visar bättre minskning av leverfett med fet lågkolhydratkost.

 

52 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Kort sagt säger artikeln inte nånting av värde alls.

    Pessimist. 🙂

    22 procent minskning av levervolym på sex dagar med långkolhydratkost är imponerande. Säkert är minskad vätska och glykogen huvudförklaringen men leverfettet ser ju också ut att minska snabbt.

    Svar: #25
    Läs vidare →
  2. Thomas Jansson
    En vanlig typ av fettlever är ju gåslever där djuren tvångsmatas med stärkelse,,,
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Mårten
    " Liver total volume decreased significantly more during the short-term low-carbohydrate (-22 ± 2%) than the long-term (-7 ± 2%) hypocaloric diet (P < 0.001). This was due to a greater decrease in liver lean volume in the short-term (-20 ± 2%) than the long-term (-4 ± 2%) weight loss group (P < 0.001). Decreases in liver fat were comparable. Liver volume increased by 9 ± 3% due to overfeeding (P< 0.02 for before vs. after)."

    Minskning av leverfett var jämförbar, minskning av total volym var olika, är inte det här helt enkelt pga att man vid kolhydratrik kost lagrar stora mängder glykogen i levern, som försvinner (med eventuellt bundet vatten) när man slutar äta kolhydrater?

    Eller läser jag fel?

  2. DARIN-fan
    Ännu ett hållbart o. relevant argument att äta LCHF 😉
  3. Mårten
    Räknar man lite till så ser man att lågkolhydratsdieten totalt minskade volymen med 22% varav 20% var fettfri massa, dvs 2% minskning i fett.

    Den långtida dieten minskade totalt med 7%, varav 4% var fettfri, dvs 3% (vilket är mer än 2%) var fettmassa. Å andra sidan hade man ju väldigt mycket mer tid på sig

    Kort sagt säger artikeln inte nånting av värde alls.

    Svar: #4, #9, #14
  4. DARIN-fan
    Kostdoktorn vet sin sak, och varför måste så många ifrågasätta honom jämt? Han är doktor och vet hur man tolkar och bedömer en stedie på rätt sätt! Annars skulle väl inte han ha lagt ut den här på bloggen, eller hur? 😉
    Svar: #31
  5. DARIN-fan
    Det är bara en tidsfråga tills alla förstår hur sockret och stärkelsen i stora lass har ruinerat våra liv i flera decennium... Tack vare Livsmedelsverket!! Tack så mycket...
    Svar: #34
  6. DARIN-fan
    Vi behöver bli av med alla parasiter och lobbyister i samhället för att vi ska gå framåt i utvecklingen, annars väntar människans undergång.... Med det menar jag bl. a. Socket industrin, tobaksindustrin, mjölindustrin. läskindustrin etc. Men den största av dem alla, Livsmedelsverket. Det är DÄR de största bovarna sitter!! Bojkotta Livsmedelsverket!
    Svar: #8
  7. Jaa menee
    Här ser vi vilka hälsoeffekter lågkolhydratkost gör på en mycket kort period.
    Vi hör kritiska röster som påstår att det spelar ingen roll vilken diet man använder då det ändå efter 6 månader ebbar ut till samma resultat viktmässigt utan en enda tanke på vad som sker i kroppen vid fortsatt intag av stärkelse och kolhydrater.
    LCHF kommer troligen vinna alla matcher i slutändan.
  8. Jägaren
    Ja du, det kommer att bli en blodig match om vi ska knuffa bort dem. Borde det inte vara enklare att övertala dem genom de studier som visar hur hälsosamt LCHF är? Precis som Kostdoktorn gör.
    Svar: #10
  9. Kort sagt säger artikeln inte nånting av värde alls.

    Pessimist. 🙂

    22 procent minskning av levervolym på sex dagar med långkolhydratkost är imponerande. Säkert är minskad vätska och glykogen huvudförklaringen men leverfettet ser ju också ut att minska snabbt.

    Svar: #25
  10. DARIN-fan
    Jag håller med dig delvis, men fettskräcken sitter så inristat i mångas hjärnor så de bästa vi kan göra är att helt enkelt bojkotta Livsmedelsverket!
  11. DARIN-fan
    Jag håller helt klart med Kostdoktorn, han kan sin sak, han är läkare och vet hur man tolkar och bedömer studier. Så lägg ner ert kritiserande, som beror säkert på att ni har svårt att lämna ifrån sig den sista godisbiten. 😉
    Svar: #44
  12. Zlatan Ibrahimovic
    Socker är farligt och jag vill inte dö av den!

    "Jag vill leva, jag vill dö i Zverige eller Zlatan." - Zlatan Ibrahimovic

    Svar: #16
  13. N
    Jag har cirrhosis, och det finns fler studier som visar att fettet minskar effektivt i levern med lågkolhydratskost, inga konstigheter.

    Jag har läst på såpass mycket att jag är övertygad om att LCHF är bäst för mig med mitt tillstånd (inklusive min höjda cancerrisk), UTOM en gnagande undran om insulin.

    Insulin reglerar levern, och så kolhydratssnålt som jag äter hålls blodsocker och insulin nere. Jag är rädd att levern går på högvarv och jobbar och därmed blir värre.

    Leverns funktion och hur den interagerar med nästan allting i kroppen är oerhört komplicerat när man börjar läsa.

  14. sten
    Större minskning av lever fett på 6 dar med LCHF jämfört med 7 MÅNADER på kalorireducerad kost ! Alltså en enorm skillnad ! 2% på 6 dar blir åtminstone 10% på en månad !

    Som jag ser det kan det vara farligt att äta lågfettkost eftersom gallflödet regleras av fettintaget.
    Inget fett i maten medför mindre galla som då blir tjockare (mer koncentrerade föroreningar) och kan kristallisera ut som gallstenar.

    Men allt det som levern renar ur blodet måste levern göra sig av med just genom gallan.

    Inte undra på att lågfettsverket SLV av många numera kallas Livsfarlighetsverket.

    Svar: #24
  15. Cia
    Kände en man, pappa till dotterns bästa vän, som i åratal var en riktig socker- och skräpmatskonsument. Han fick med tiden en leversjukdom. Först i efterhand kunde vi se sambandet kost-fettlever. Hans läkare misstänkte då dold alkoholism, men till saken hör att han var absolutist och han blev gravt förolämpad, han som ALDRIG hade smakat en droppe alkohol. Han fick inga råd om byte av kost och livsstil. Det fanns inte i tankevärlden ens....men hans kost tog död på honom i förtid. Levern kollapsade och han var alldeles gul i hyn på slutet. Det var ledsamt att följa hans öde och i efterhand inse att det fanns en väg till bot, en väg som ingen såg då. Det här var i slutet på 90-talet. Visst är det hemskt att tänka på.
    Svar: #29
  16. Erik med K
    Eller kanske i en Volvobil? Nej, jag dör hellre av socker, mycket godare....
  17. Erik med K
    Jag som trodde att jag skulle få slippa allt som har med Darin att göra här....
  18. Jägaren
    Jag som trodde att alla var välkomna här, men ack så fel man kan ha... Förresten, finns det ens några hälsonackdelar med LCHF?
    Svar: #19
  19. Lasse1
    tve eggat, jag tål inte lika mycket alkohol efter strikt LCHF, har sett andra trådar om det här.
    Svar: #20
  20. Jägaren
    Det är ju bara en fördel! En bör helst undvika alkohol av många skäl. Istället bör man äta riktig mat och få i sig tillräckligt med vätska i form av vatten el. te.
  21. Erik med K
    Socker är SJUKTgott, tänker aldrig sluta min dagliga 2 l läsk 😉 Har aldrig varit sjuk. Jag är 17 år, smal, tränad o. mår toppen!
    Svar: #22, #23
  22. Jägaren
    Vad gör du i så fall här då? Om du helt o. hållet inte håller med oss varför ska du nu uppmuntra andra till att konsumera raffinerat socker o. få oss att tro att det inte är en hälsofara?? Skäms, det är du som inte hör hemma här...
  23. LasseL
    Du trollar förstås. Men när jag var 17 år så var jag också smal, vältränad och mådde toppen. Nu är jag inte 17 år längre, och gifterna jag ätit med SLVs m.fl godkännande under årens lopp har gjort att den där kroppen inte är så pigg längre. För all del, njut av livet, ät och drick socker och bli sjuk 30 år senare. Och trolla på, det är bara underhållande.
  24. Mårten
    Sådär kan du inte extrapolera. Vad som händer på 6 dagar säger inte ett vitten om vad som händer på lång sikt.
    Svar: #32
  25. Mårten
    Pessimist? Realist. Allt artikeln säger som har med hälsa att göra är att personer som åt lågkolhydratkost i några dagar tappade en gnutta leverfett. Helt enkelt intetsägande.

    Att du blåser upp minskningen av fettfri vikt som något hälsofrämjande är oärligt. Men dina läsare följer blint, grattis.

    Svar: #26, #28
  26. Jägaren
    Släpp loss fettskräcken och ta en sked smör! Jag lovar du kommer att känna dig så mycket bättre.
    Svar: #35
  27. dufva
    Syftet med studien var inte i första hand för att se vilken kost som minskar leverfettet mest eller ens vilken som är hälsosammast för organet

    Man ville helt enkelt veta vilken kost som bäst minskar volymen hos levern för att kunna magoperera feta personer enklare (mer utrymme under operationen)

    Av upplägget på studien kan man inse att forskarna nog måste haft ganska klart för sig att lågkolgydratkosten skulle fungera väl för syftet på mycket kort tid..

  28. DARIN-fan
    Här är en annan välgjord studie som visar att Kostdoktorn faktiskt HAR rätt!

    http://www.precisionnutrition.com/lean-liver-with-low-carb

    Svar: #36
  29. Thomas Jansson
    Det var ju ganska vanligt på den tiden att de som ätit till sig en fettlever beskylldes för att dricka för mycket.

    Om man dricker juice eller vodka spelar ingen större roll - båda ger fettlever!

  30. Thomas Jansson
    En vanlig typ av fettlever är ju gåslever där djuren tvångsmatas med stärkelse,,,
  31. Sami
    Det är just den inställningen som skapat problemet. Så det är sunt att ifrågasätta.
  32. Sami
    Fast av studien går det att säga att det tar 7 månader att passera effekten av 6 dagar lågkolhydratskost, om man bara tittar på fettmassan.

    Men ur vetenskaplig synpunkt är det väl inte lämpligt att jämföra en period på 6 dagar med en period på 7 månader.

  33. Sami
    Om man tar på sig foliehatten och tänker på syftet, så förstår man varför de begränsat lågkolhydratsperioden till 6 dagar... hade de hållt på i 7 månader hade operationen blivit överflödig.
  34. Erik
    Socker är utan tvivel långt värre än stärkelse i form av ex. potatis som faktiskt har lågt GI när det kokats (dock inte ugnsbakad). Fruktosdelen i socker måste behandlas av levern, och det är just fruktos som gör socker till något skadligt. Glukos i stora mängder är förstås inte heller bra, men det ger inga direkta negativa effekter på levern.

    Tajmar man fruktosintaget, genom att ta det under träning eller efter fasta så kan kroppen hantera rätt mycket utan negativ påverkan.

  35. Mårten
    Har ingen fettskräck, åt ett vansinnigt gott café de paris-smör till min stek igår, däremot är jag emot två andra saker:

    1. Auktoriteter som pga sin auktoritet tappar kontakten med verkligheten. Varför bry sig om verkligheten när folk tror på dig ändå?

    2. Människor som följer auktoriteter, läs studierna, tänk själv, vad någon enskild människa säger är irrelevant.

    Svar: #38, #43
  36. Mårten
    Väldigt många påståenden i den där länken, väldigt lite underlag i form av referenser till faktisk vetenskap. Dessutom en del helt inkorrekta påståenden såsom:

    "All carbohydrates (at least, the ones we can digest) break down to two simple sugars after digestion: fructose and glucose." Stärkelse är som bekant glukos, inte fruktos. Stärkelse kan användas i hela kroppen.

    Men kort sagt är artikelns kärna att om levern blir full av glykogen så börjar den lagra fett, vilket hade varit intressant att se uppbackat med vetenskapliga studier.

    Annars var det det vanliga tramset om att kolhydrater ökar insulinet, vilket inte är ett dugg konstigt eftersom det inte är det kroniska insulinet som ökar utan det akuta.

    Vet du vad mer som ökar lagringen av fett i lever och i kropp? Fett.

    Svar: #37, #39
  37. DARIN-fan
    Stärkelse används i inte i kroppen som bränsle direkt, den måste först brytas ner till enkla sockerarter. Har du ens gått ut grundskolan? Inte konstigt att vi hamnade så långt ner på listan på PISA...
  38. bushcrafting
    åt ett vansinnigt gott café de paris-smör till min stek igår

    Har du något recept att dela med dig av? 🙂

    Sorry för OT. . .

  39. DARIN-fan
    Det är du som väljer så vad noga med ditt val, det är ändå du som väljer vad du kan... Om du var riktigt ambetiös i skolan så skulle du kunna mycket mer och därmed kunna yttra dig mer. Kanske skulle du kunna köra över Kostdoktorn med succé.
    Svar: #51
  40. 1 kommentar borttagen
  41. Anna Maria
    Erik, jag tror att du är lite sarkastisk och försöker skämta. Vissa förstår inte sådana skämt, tyvärr. Särskilt inte människor som har kommit att känna sig lurade eftersom de tar allt på allvar.
  42. Nån
    Hej, tycker du ska uppmärksamma detta projekt från de fyra nordligaste landstingen:
    http://www.1177.se/Jamtland/Tema/Tander/Allmant/Lask-gor-dig-sur/

    Läskdrickandet har fördubblats sen 90-talet medan mjölkdrickandet istället har minskat.
    (Sen är ju frågan hur bra mjölk är men jämfört med läsk borde det vara bättre..)

  43. Jägaren
    Vad bra. Det jag vill poängtera är att studien som Kostdoktorn la upp är inte fel i stora drag utan den säger ganska mycket om verkligheten. Vi som äter LCHF drabbas mindre av fettlever än nån annan eller hur? Det är alltid bra att iftågasätta men man får ändå vara lite försiktig.
    Svar: #50
  44. Bengt
    Jag håller helt klart med Kostdoktorn, han kan sin sak, han är läkare och vet hur man tolkar och bedömer studier. Så lägg ner ert kritiserande, som beror säkert på att ni har svårt att lämna ifrån sig den sista godisbiten.

    Stephan Rössner är professor och överläkare...

    Svar: #45
  45. Diabetes-Roger
    Citat:
    "Stephan Rössner är professor och överläkare..."
    slut citat

    Ja, det är han.
    Men han säger ju själv i en radiointervju med Elisabeth Höglund att han är en representant för 30 års konstant misslyckande.

    Så då ställer man sig frågan, vill du ha en doktor som misslyckats i 30 år eller en doktor som har fantastiska framgångar?

    En annan fråga man kan ställa sig om man har misslyckats i 30 år, är det fel på alla patienterna eller är det kanske fel på mitt sätt att behandla patienterna?
    Jag vet ju vilken läkare jag hade tagit.

    Andreas Eenfeldt 100 gånger av 100!

    Svar: #48
  46. Kat
    det här har inte med levern att göra utan njurarna. Ska påbörja en utredning för att bli njurdonator och nu är jag orolig att glukosbelastningen kommer att göra att jag inte får gå vidare om mina värden är för höga vilket jag förstår kan vara en effekt av lchf... Någon som har erfarenhet?
  47. 1 kommentar borttagen
  48. Bengt
    Citat: "Stephan Rössner är professor och överläkare..." slut citatJa, det är han. Men han säger ju själv i en radiointervju med Elisabeth Höglund att han är en representant för 30 års konstant misslyckande.Så då ställer man sig frågan, vill du ha en doktor som misslyckats i 30 år eller en doktor som har fantastiska framgångar?En annan fråga man kan ställa sig om man har misslyckats i 30 år, är det fel på alla patienterna eller är det kanske fel på mitt sätt att behandla patienterna? Jag vet ju vilken läkare jag hade tagit.Andreas Eenfeldt 100 gånger av 100!

    Nu var ju mitt inlägg en pik mot att vi blint skall lita på Andreas Eenfelth just för att han är läkare. Att han har fantastiska framgångar med sin blogg, betyder väl inte per automatik att han är en fantastisk läkare som inte kan ifrågasättas?

    Om 30 år kanske det visar sig att LCHF varit ett stort misslyckande.

    Svar: #49
  49. Diabetes-Roger
    Vi får väl se om 30 år då!
    Givetvis förstår jag att ditt inlägg var en pik och givetvis ska man inte tro på auktoriteter blint.
    Felet här tycker jag dock är att man tror på slv:s råd som jag gjort tidigare just på grund av detta skäl.
    Jag gick en speciell diabetesutbildning när jag blev sjuk och då lärde man sig slv:s råd.
    Och det trodde man på såklart.
    Detta har lett till att jag fått problem med båda ögonen samt även höga blodfetter som jag blev ordinerad 20mg Simvastatin som senare höjdes till 40 mg/dag.
    Hba1c ca. 75.

    Efter att ha ifrågasatt den förhärskande dogmen och ett intensivt läsande så övergick jag till Lchf för 3 år sedan.

    Resultat?
    Jag har kunnat minska mitt insulin med ca. 70 % (har typ 1)
    Läkarna har satt ut mitt Simvastatin eftersom jag har helt normala blodfetter
    Hba1c nu 46
    På ett år gick jag ner 25kg (från 106 till 81, som jag fortfarande håller) som en ren BONUS.
    Min diabetesläkare är lyrisk och uppmuntrar mig till 100%
    Jag har börjat jogga rätt intensivt för jag har så FÖRBANNAT mycket energi så jag vet inte vad jag ska göra med den

    Så om jag tror att Lchf är ett stort misslyckande om 30 år så är svaret nej.
    Mvh

  50. Mårten
    Jag tror lchf är en klart bättre kost än vad folk i gemen äter, men alla som förespråkar lchf har ju inte automatiskt rätt, det är allt jag menar.
  51. Mårten
    Japp, gått ut grundskolan, gymnasiet och civilingenjörsutbildning. Själv? Är du "ambetiös"?

    Stärkelse bryts ner direkt till glukos, och denna förbränns i alla kroppens celler. Levern är inte inblandad, till skillnad från i fallet med fruktos. Så fruktos kanske är mer relevant när det gäller fettlever, eventuellt.

    Svar: #52
  52. Leo
    En komplettering: all stärkelse vi äter blir inte till glukos, en del av den bryts inte ned och en del blir omgjord till korta fettsyror. Denna typ av stärkelse kallas för resistent stärkelse. Men visst en del av stärkelsen blir till glukos som förs ut i blodet.
  53. Åse
    I dag 24 mars, hos Malou efter Tio, så tog dom upp ämnet fettlever.
    Enligt läkaren så var det ENDA sättet att bli av med fettlever är att DRA NER PÅ FETTET och alkoholen samt motionera. Det finns inget annat sätt, enligt honom!
  54. Suzana Falkone
    TERESA DE AVILA HADE LEVERPROBLEM SAMBAND MED HJÄRTAT SADE DE 10 livsmedel som renar din lever
    Levern är kroppens största inre organ och har en rad olika uppgifter. Bland annat tar den upp och omvandlar energin från maten vi äter. Den bryter också ned slaggprodukter från vår ämnesomsättning. Det finns många saker man kan göra för att hålla denna kroppens renhållningsstation i bästa skick. Förutom saker som motion och måttfullhet med alkohol finns det också en rad bra saker man kan äta som gör levern extra glad. Här är några av dem, listade av Huffington Post.

    Av Petra Månström
    19 sep, 2014
    Spara artikel
    Dela

    18 delningar
    Bild 1 av 10

    Foto: COLOURBOX
    Vitlök hjälper levern att aktivera enzymer som kan ”spola ut” giftiga ämnen. Den innehåller också höga halter av allicin och selen, två naturliga föreningar som hjälper till att rena levern, säger nutritionisten Hermeet Suri.

    Nästa bild 2 av 10
    10 livsmedel som renar din lever
    10%
    %
    Bild 2 av 10

    Foto: COLOURBOX
    Genom att äta grapefrukt hjälper du din lever att göra sig av med toxiner och cancerogena ämnen. Den innehåller också höga halter av C-vitamin som är en stark antioxidant.

    Nästa bild 3 av 10
    10 livsmedel som renar din lever
    20%
    %
    Bild 3 av 10

    Foto: COLOURBOX
    Citrusfrukter som citron innehåller ju mängder av C-vitamin, men de hjälper också kroppen att rensa bort giftiga ämnen. Dessutom stimulerar de matsmältningen.

    Nästa bild 4 av 10
    10 livsmedel som renar din lever
    30%
    %
    Bild 4 av 10

    Foto: COLOURBOX
    Rödbetor innehåller höga halter av flavonoider, som förbättrar leverns funktion.

    Nästa bild 5 av 10
    10 livsmedel som renar din lever
    40%
    %
    Bild 5 av 10

    Foto: COLOURBOX
    Bladgrönsaker som spenat och sallat har förmågan att neutralisera tungmetaller och bekämpningsmedel som kan förekomma i våra livsmedel, säger nutritionisten Hermeet Suri.

    Nästa bild 6 av 10
    10 livsmedel som renar din lever
    50%
    %
    Bild 6 av 10

    Foto: COLOURBOX
    Grönt te är fullmatat med katekiner, en växtantioxidant som har visat sig ha en positiv inverkan på leverns funktion.

    Nästa bild 7 av 10
    10 livsmedel som renar din lever
    60%
    %
    Bild 7 av 10

    Foto: COLOURBOX
    Korsblommiga grönsaker som broccoli och brysselkål ökar kroppens halt av den organiska föreningen glukosinolat som stimulerar produktionen av matsmältningsenzymer.

    Nästa bild 8 av 10
    10 livsmedel som renar din lever
    70%
    %
    Bild 8 av 10

    Foto: COLOURBOX
    Genom att äta mer avokado kan du stimulera kroppen att producera glutathion, en antioxidant som levern behöver för att kunna filtrera ut skadliga ämnen.

    Nästa bild 9 av 10
    10 livsmedel som renar din lever
    80%
    %
    Bild 9 av 10

    Foto: COLOURBOX
    Kryddan gurkmeja är känd för att hjälpa våra kroppar att bryta ned fett samt stimulera gallaproduktionen. Den fungerar också som naturlig detox för levern.

    Nästa bild 10 av 10
    10 livsmedel som renar din lever
    90%
    %
    Bild 10 av 10

    Foto: COLOURBOX
    Valnötter är rika på glutation och omega 3-fettsyror, som hjälper levern i dess reningsprocess.

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av