Nyheter

Kvällens barnmat: Broccoli och smör

alvamat4-1600

Många har undrat vad vi ger våra barn för mat. Här är bland den första maten som Alva 5,5 månader fått. Den har en kort innehållsförteckning: Ekologisk broccoli och smör.

Så här går tillredningen och uppätningen till:

Tillagning

alvamat3-1600

Broccolin kokas och mixas slät. Sen kan den frysas in i iskuber för framtida snabb tillredning.

Man tar då ett par frysta kuber, värmer och blandar med en klick smör. Resultatet ser ut som första bilden, överst i inlägget.

Uppätning

alvamat1-1600

Maten ätes med hjälp av liten sked – eller händerna – utifrån förmåga.

Barnmat

Hur mycket mat ska man äta? Tills man är nöjd och inte vill ha mer. Då leker man med resterna… och sen blir det ombyte.

För mer tips och inspiration om barnmat se Barnmatsboken av Monique Forslund.

Mer

 

10 Kommentarer

  1. Kgirl
    Kan säga att man som "vuxen" även kan äta det 🙂 Supergott! Brukar dock ha lite grädde och ost i ibland, hm.. broccolimos heter det ja 🙂
  2. Julle
    Min 11 månaders bebis brukar börja dagen med att impregnera sig själv i smör, därför han är så mjuk och go 😛
  3. Gäst
    Lika som bär, Klara och Alva. Dags för haklapp väl?
  4. Birgitta Höglunds mat
    Vill passa på att göra lite reklam för en vän från min hemstad Östersund, Catharina Sundqvist, som startat en ekologisk barnmatstillverkning.

    Bra för den som inte orkar koka och mosa själv 😉
    http://childfoodfactory.se/

  5. Katta
    Vilket bra initiativ, men deras anlitade dietist rekommenderar LÄTTMJÖLK!
  6. Vivi
    härligt att du lägger up bilderna här på medlemssidan
  7. Helena
    Underbart! Vilken matglädje!
  8. Gäst
    Här är en fantastisk dietists rekommendationer...om hemlagad mat till små barn!
    http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/morgon/frukostklubben/article...
    Jaha Kostdoktorn - hemlagat är sämre för din bebis!!! Eller?
  9. Anna
    skulle vilja tipsa om babybjörns ät- och lekförkläden 😉 bäst av alla "haklappar" nånsin, inget spill på kläderna 🙂 finns på köpbarnvagn, maxi, coop forum o lite överallt. broccoli gillade min son oxå som provsmakningsmat och ja han gillar det än, han är nu 1,5 år. 🙂
  10. Gun
    Så härligt att babyn INTE har en massa stela stryp-haklappar!

    På min småbarnstid hade man små tunna frottéhaklappar men alls inte länge, eftersom barnen själva upptäckte att det inte var så delikat med kladd.

    Mitt barnbarn använde de inte någon haklapp till överhuvudtaget och tydligen var det en ännu bättre idé. Så himla snabbt han lärde sig att inte söla ner sig. Han vill gärna att man torkar av honom så fort han blivit geggig om händerna, trots att han till en början åt med både sked och händer. - Så var det med mina barn också. - Tror hemligheten ligger i att man torkar av dem när de blivit söligt, med en mjuk fuktad trasa. De känner antagligen själva vad som känns bäst.

    - Kan väl inte tänka mig att Kostdoktorn förespråkar barnmatsburkar, eller lightprodukter, eller?!

    - Mina två yngsta barn (som idag är mer än vuxna) har goda kostvanor och är noga med maten innehåll och fräschör. Den förste, "försökskaninen", som fick en hel del "industrimat" är också den som ännu idag har dåliga kostvanor och bär på en hel del allergier, som jag är helt övertygad om härrör sig från att jag som förälder blev hjärntvättad med att barnmatsburkarnas och barnavårdscentralens förlovade värld: som höjde dessa produkter till skyarna och att det var så mycket bättre än vanlig kost från fina råvaror och att man inte skulle "amma för länge". Jag drog dessbättre lärdom av fällan jag hade gått i med mitt äldsta barn. Ammade betydligt längre än "rekommendationen från barnavårdscentralen" och var försiktig med vad som stoppades i de små babymunnarna! - Idag är jag helt övertygad att börja med sunda kostvanor redan från början, för den fortsatta hälsans skull.

    All baby/barnmar har tillagats av riktigt fräscha ekologiska råvaror och från kött/fisk världen detsamma, som snabbt frysts in i iskubsmodell, behändigt att ta med sig. - Så när mina babys inte haft bröstmjölksmål har de fått 3 iskuber grönsaker + 2 iskuber kött alt. fisk, när vi inte varit på hemmaplan och kunnat fixa egen mat. - Frukt som mellanmål har alltid skrapats med sked. Senare istället serverade i mycket finskurna skivor, skuren med medhavd fruktkniv.

    Fräscha giftfria råvaror, som mixats eller puréats beroende på barnets ålder är en bra förutsättning för att slippa ifrån dåliga kostvanor, allergier etc.

    Själv är jag uppväxt med att socker var endast en krydda (!) i några få utvalda sammanhang, Cacao var en av dem.

    Sålunda var sockerintagen, dolda som synliga, minimala för att inte säga: ett icke-existerande i min egen uppväxt. O´boy och Kalaspuffar, lösgodis, som introducerades då var portförbjuda av mamma. Jag var "underviktig" ända tills jag gick på myten om lightprodukter på 80-talet, för att inte tala om Sahlgrenska sjukhusets Obesitasmottagnings rekommendationer om sockerpulverdieter: Modifast m.fl. det var DÅ mina egna bestående viktproblem cementerades på allvar! - Några allvarliga kroppsskador som förhindrade ett normalt rörelsemönster blev någonstans på vägen bara toppen av isberget.

    Konklusion: var rädd om era små barn både när det gäller kost- och IT-konsumtion!

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg