Kriget om Skaldemans LCHF

World War 1

Nu har Per Wikholm kommit med en lång ”tredje ståndpunkt” i kriget om den superstrikta LCHF-kosten.

Är superstrikt LCHF jättefarligt eller den ultimata hälsokosten? Ingetdera säger Wikholm:

Kriget om Skaldemans LCHF – en tredje ståndpunkt

Bitvis underhållande läsning. Debatten fortsätter (med mig) i kommentarerna.

Tidigare

2 000 LCHF-are väljer att köra superstrikt!

Nu nästan 4 000 i SkaldemansLCHF på Facebook (över 5000 nu)

Tommy Runessons försvarstal för strikt LCHF

Mer

LCHF för nybörjare

 

59 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Anna Sandell
    Tänker vara så trist att jag helt enkelt kopierar in det jag skrev som inlägg i gruppen eftersom det säger allt jag vill ha sagt:

    "Känner att jag också måste ge min syn på den pågående diskussionen om olika "läger" inom LCHF. Det pågår för övrigt inget krig utan en diskussion. Att det finns skitstövlar som går in på människors bloggar och hotar dem för att de uttrycker sin åsikt är förkastligt, det hoppas jag ni alla håller med om.
    Det jag främst vänder mig emot är inte hur människor väljer att äta, det struntar jag fullkomligt i tills de börjar fråga om råd. Då ger jag min syn på frågan de ställer och ibland måste man gå in och lugna ner någon som stressar eller peppa någon som tappat modet. Inget konstigt med det. Eller?
    För nog är vi med i grupper på sociala media för att vi vill ha kontakt med andra människor? Nog ställer vi frågor för att vi vill ha svar som vi sedan kan tänka över och bilda oss en egen uppfattning om? Visst är vi med för att vi vill hjälpa andra att må bra och lyckas för att det hjälper oss själva och ger oss den där härliga lilla ego-kicken när vi känner oss bra på något? Så är det iallafall för mig.
    Nej, det jag vänder mig emot är hur människor blir rådda att gå till det mest strikta genast, right out of the box. Jag tycker inte det är okej att råda nybörjare till superstrikt, mejeri- och grönsaksfritt!
    Varför?
    Dels därför att jag tror de flesta är överviktiga på grund av en felaktig inställning till mat. Man kanske har jojo-bantat, svultit, överätit, frossat, laborerat och testat sin kropp sjuk. Att då börja LCHF och få rådet att just laborera, räkna, mäta, krångla och utesluta klingar falskt då LCHF för mig handlar om att äta naturlig mat och få ett avslappnat ätbeteende!
    Det finns säkert jättemånga som känner sig hur avslappnade som helst när de sitter med en våg i ena näven och LifeSum-appen i den andra men många andra stressar upp sig och börjar jaga kolhydrater som man förr jagade kalorier. Det är sorgligt!
    Istället för fettskrämd blir man kolhydratsskrämd - vad är meningen med det? Var är livsglädjen i det?
    Jag tror också att sådan attityd skrämmer bort människor från LCHF. Istället för att vara en enkel metod för att gå ner i fett och bli frisk (Njutmetoden, som Eenfeldt kallat den) så blir det enklare att äta pulverdieter. Det känns inte okej.
    Så snälla, jag bryr mig inte om hur du äter, jag stöttar till och med helhjärtat ditt val att nolla eller UFO:a eller vad du vill - men låt nybörjarna känna efter på en normal nivå först innan de ska räkna och äta mejerifritt! Låt dem få lära känna LCHF som något trevligt och njutbart innan de ska plåga sig själva, råd dem att ge det iallafall en månad för att vänja kroppen och se om det räcker så. Snälla!

    Och till sist: Skaldeman anser det vara ett misslyckande att gå ner mer än ett kg i veckan. Ett halvt ungefär, tycker han är en lagom och hälsosam nivå. Ska vi nu följa Skaldeman så tycker jag vi ska följa honom."

    Svar: #3, #6, #44
    Läs vidare →
  2. Bengt Nilsson
    Jag började med LCHF i November 2012, min vikthistoria finns här på bloggen. Jag är nu 57 år och vägde då 130kg. 11 månader senare hade jag nått min målvikt på 85kg på en kost bestående av 50-75g kolh, nästan uteslutande grönsaker. Idag håller jag min vikt men äter nog 100 kh.

    Jag tränade/tränar genom styrketräning, löpning, promenader, cykling ungefär 4-5 timmar i veckan + att det under sommarhalvåret blir golf

    Jag har mått/mår förträffligt under hela tiden och en god vän som är läkare har under resans gång (senaste för en vecka sedan) gjort 4 totala hälsotester på mig, alla värden är bra eller mycket bra.

    Inspirationen och "hjälpen" fick jag här på kostdoktorn.se, enligt min uppfattning, fantastisk, förståelig och saklig information Andreas delger.

    För ungefär 3 månader sedan blev jag "mentor" till en grupp överviktiga personer i min umgängeskrets här i Helsingborg och Landskrona. Jag har rekommenderat dem Andreas bok och att läsa allt som finns här på kostdoktorn.se och med den informationen skapa sin egen variant av LCHF men hålla kvar vissa "ramar". Gruppen fungerar utmärkt, de upplever den här "liberala" varianten lätt att följa och mår bättre och går ner i vikt. Jag tror det är viktigt att de skapar en variant som håller om man är ute o reser, är bortbjuden, äter lunch på stan osv.

    Vi skall inte glömma att en person som äter sig upp i vikt mycket väl kan ligga på 500-800 kh om dagen i vissa fall kanske ännu mer.

    Vad jag vill säga är att vi skall ge "utrymme" för alla varianter inom LCHF, det viktigaste är nog att hitta sin egen variant som man fysiskt och psykiskt kan hålla fast vid. Det är som allting annat här i livet helt individuellt. Vem kan orka bry sig om vad metoden heter eller vad originalet säger. Det går ju ut på att bli frisk och tappa kilon och som sagt det tror jag de flesta kan göra om man håller sig inom vissa ramar.

    Om man sen äter "noll" kh eller 20 eller 100 må vara upp till var och en, man skall göra det som man känner att man kan "klara av"

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Anna Sandell
    Tänker vara så trist att jag helt enkelt kopierar in det jag skrev som inlägg i gruppen eftersom det säger allt jag vill ha sagt:

    "Känner att jag också måste ge min syn på den pågående diskussionen om olika "läger" inom LCHF. Det pågår för övrigt inget krig utan en diskussion. Att det finns skitstövlar som går in på människors bloggar och hotar dem för att de uttrycker sin åsikt är förkastligt, det hoppas jag ni alla håller med om.
    Det jag främst vänder mig emot är inte hur människor väljer att äta, det struntar jag fullkomligt i tills de börjar fråga om råd. Då ger jag min syn på frågan de ställer och ibland måste man gå in och lugna ner någon som stressar eller peppa någon som tappat modet. Inget konstigt med det. Eller?
    För nog är vi med i grupper på sociala media för att vi vill ha kontakt med andra människor? Nog ställer vi frågor för att vi vill ha svar som vi sedan kan tänka över och bilda oss en egen uppfattning om? Visst är vi med för att vi vill hjälpa andra att må bra och lyckas för att det hjälper oss själva och ger oss den där härliga lilla ego-kicken när vi känner oss bra på något? Så är det iallafall för mig.
    Nej, det jag vänder mig emot är hur människor blir rådda att gå till det mest strikta genast, right out of the box. Jag tycker inte det är okej att råda nybörjare till superstrikt, mejeri- och grönsaksfritt!
    Varför?
    Dels därför att jag tror de flesta är överviktiga på grund av en felaktig inställning till mat. Man kanske har jojo-bantat, svultit, överätit, frossat, laborerat och testat sin kropp sjuk. Att då börja LCHF och få rådet att just laborera, räkna, mäta, krångla och utesluta klingar falskt då LCHF för mig handlar om att äta naturlig mat och få ett avslappnat ätbeteende!
    Det finns säkert jättemånga som känner sig hur avslappnade som helst när de sitter med en våg i ena näven och LifeSum-appen i den andra men många andra stressar upp sig och börjar jaga kolhydrater som man förr jagade kalorier. Det är sorgligt!
    Istället för fettskrämd blir man kolhydratsskrämd - vad är meningen med det? Var är livsglädjen i det?
    Jag tror också att sådan attityd skrämmer bort människor från LCHF. Istället för att vara en enkel metod för att gå ner i fett och bli frisk (Njutmetoden, som Eenfeldt kallat den) så blir det enklare att äta pulverdieter. Det känns inte okej.
    Så snälla, jag bryr mig inte om hur du äter, jag stöttar till och med helhjärtat ditt val att nolla eller UFO:a eller vad du vill - men låt nybörjarna känna efter på en normal nivå först innan de ska räkna och äta mejerifritt! Låt dem få lära känna LCHF som något trevligt och njutbart innan de ska plåga sig själva, råd dem att ge det iallafall en månad för att vänja kroppen och se om det räcker så. Snälla!

    Och till sist: Skaldeman anser det vara ett misslyckande att gå ner mer än ett kg i veckan. Ett halvt ungefär, tycker han är en lagom och hälsosam nivå. Ska vi nu följa Skaldeman så tycker jag vi ska följa honom."

    Svar: #3, #6, #44
  2. Zackarias
    Väldigt bra skrivet! De flesta verkar överens om att strikt LCHF passar som "diet" om man är känslig, för MÅNGA (inte alla)kan ju faktist äta normal/liberal LCHF när man nått sin normalvikt. Det som är det verkliga problemet anser jag är unga, normalviktiga, friska och hårt tränande som börjar äta en strikt LCHF kost, inte så att man inte kan träna på strikt LCHF, utan för att få alla vitaminer, mineraler, utveklas och fungera oprimalt. För mycket fokus ligger på vikt och prestation! Detta KAN i slutändan leda till kalorirestriktion, vilket inte är passande för unga och tränande. Då är inte anorexin långt borta. Läs här ett väldigt bra inlägg:
    http://kostologik.wordpress.com/2014/06/03/idas-historia-det-gick-for...

    Sen så betyder ju inte liberal alltid bakverk och subistut. Kan lika gärna vara morötter, rödbeta, och mejeriprodukter. Någon enstaka potatis.(jag vet, nej potatis ingår inte i LCHF:-) )

  3. Annw
    Jag forstar inte alls din text. Det ar val ingen som ratt nyborjare att inte ata gronsaker? Inte ens Skaldemangruppen foresprakar ju nagon uteslutning av gronsaker? Och vad ar det som ar sa bra med mejerier tycker du? (Ater sjalv ost i stora lass, men ar valdigt medveten om att det faktiskt inte ar halsosamt.)
    Svar: #4, #5
  4. Anna Sandell
    Jag har sett ett flertal exempel där nybörjare blivit rådda till både det ena eller det andra i både den och andra grupper så jo, tyvärr, det händer!
    Var inblandad i en diskussion där en nybörjare blev tillsagd att grädde inte ingår i Skaldemans LCHF, en annan där en nybörjare fick rådet att mäta och väga allting och en tredje där man tyckte vitkål innehöll alldeles för mycket kolhydrater. Så visst händer det alldeles för ofta!
    Kan inte vara enkelt alls att komma som ny till facebook-grupper. 🙁
    Svar: #8
  5. Anna Sandell
    Jag vet inget ohälsosamt med mejerier, vad menar du med det?
    Tror definitivt vi alltid har tagit vara på det som finns i juvret på bytesdjuren. Kanske inte flera dl om dagen men att utesluta det helt utan anledning är trams.
    Svar: #9, #14
  6. Petra
    Jag fortsätter tålmodigt att skriva samma sak som jag skrev i den förra tråden: När man äter strikt LCHF äter man grönsaker. Samma sak gäller vid fakir.
    Svar: #55
  7. Lena
    Någon jämförde kolhydrater och vatten.
    Bra jämförelse.
    Om man dricker mycket vatten så kommer man att
    må ganska så risigt.
    Och om man nollar vatten så mår man också riktigt risigt.

    Lagom är kanske 100-150 cl vatten/dag.

    Kanske är det samma siffror för kolhydrater.
    100-150 g/dag är lagom.

    Svar: #10
  8. Annw
    Ursakta att jag fragar, men ar du med i gruppen bara for att kontrollera vad som hander dar, eller for att du avser att vara med pa resan om att ata strikt lchf/Skaldemankost i 98 dagar? (Det ar ju trots allt till och med en sluten grupp som man soker medlemskap i om man avser att vara med i kostexperimentet.)
    Angende mejerier finns det valdigt mycket forskning om detta, som aven da och da diskuteras i de mer insatta lchf-kretsarna. Bara att googla.
    Svar: #12
  9. Annw
    Ldetrad: IGF-1, tillvaxthormon m.m....
  10. MF
    När blev en liter vatten lagom mängd.?? 2-3 liter har väl alltid varit rekommendationerna. Visst behöver man inte mer än så, men mina 7-9 liter om dagen har inte gjort någon skada än, trots att jag druckit dessa mängder i minst 25 år. Inte ens mineralerna är låga i mitt blod.
  11. Anneth
    Annw: Det verkar vara vanligt på sina håll tyvärr (vet inget om Skaldemangruppen, men i forum, i bloggar, i facebookgrupper), att nybörjare som lite ängsligt och nyfiket frågar hur och vad de ska äta får tips som utesluter många sorters mat. Ingen säger kanske "du får inte äta några grönsaker alls" men generellt tycker jag att mängderna är små och mest handlar om att det ska vara något dekorativt på tallriken. Jag säger inte att alla gör det, men det förekommer och jag tycker att det ökar.

    Och jag håller med Anna Sandell. Folk får äta precis hur liberalt eller hur strikt de vill, det jag tycker är viktigt är att var och en som börjar med LCHF ger sig själva chansen att hitta sin egen variant av LCHF, den variant som är ultimat för just den individen. Inte kopiera någon annans sätt att äta (vare sig liberalt eller superstrikt) från start. Har någon själv kommit fram till att den behöver äta strikt, fine! 🙂 När min LCHF-blogg var aktiv var en av de allra vanligaste frågorna jag fick "Kan du inte skriva ner exakt hur du äter? Mängd, vikt, hur ofta...?" och det oroade mig, för det ligger ju en bedräglig trygghet i genvägen att ta över någon annans ätande och tro att det som är optimalt för en person också är det för en annan. Jag har sett folk som fått tipset att fettbomba må dåligt av kosten och då fått pepp i stil med "sluta inte, ät ÄNNU mer fett, håll ut!" och det låter i mina ögon väldigt långt från "lär känna din egen kropp".

    Jag brukade för övrigt föreslå att börja "normalstrikt" runt 20 gram kh per dag och sen testa sig fram i långsam takt, jag tänkte (och tänker fortfarande) att ju fler saker som man faktiskt KAN äta ju bättre - större variation ger roligare mat, en större bredd av näringsämnen och kanske en större chans att orka hålla i kosten en lång tid utan att ledsna eller uppleva att man går miste om så mycket.

  12. Anna Sandell
    Jag är så klart med i gruppen för att jag är intresserad av utmaningen. Får man inte vara kritisk till hur vissa beter sig då eller hur menar du? Det är 5000 medlemmar i gruppen, trots allt.
    Gruppen går ut på att äta enligt Skaldeman. Han skriver i sin "Ät dig ner i vikt" att vissa behöver plocka bort mejerier men många inte behöver göra det. Han skriver också att man går ner snabbast på en kost helt utan grönsaker men att han inte rekommenderar det därför att det blir så förbenat tråkigt - och för att man går ner FÖR snabbt.

    Om man mår bra av att äta mejerier och uppnår de resultat man önskar sig så är det helt onödigt att plocka bort dem. Det är inte okej att säga till nybörjare, som redan förmodligen är osäker på kosten och tror det kommer bli svårt att hitta på recept, att ta bort mejerier från start. Det enda man uppnår då är att de tycker det är ännu krångligare och så ger de upp. Vem vinner på det?

    Om man inte får resultat efter ett par månader på normal LCHF - DÅ kan det vara läge att strikta upp sitt intag av både det ena och det andra. Men varför laborera och krångla innan dess?

    Min önskan vore att det stod i gruppens beskrivning att man bör ha ätit LCHF på normal-nivå i minst tre månader innan man går med. Jag är inte ett dugg okej med att man uppmuntrar hets och kontroll för människor som inte först lärt sin kropp och sig själva att ha ett tryggt ätbeteende.

    Målet måste väl ändå vara att hitta det som håller hela livet och till slut ägna matlagningen lika lite tankeverksamhet och möda som den som värmer upp lite makaroner och falukorv - eller?

    Svar: #25
  13. Jonas A
    Jag har faktiskt inte uppmärksammat det här "kriget" tidigare. Verkar väldigt fånigt. Det enda jag har gjort är att ta bort ris, pasta, bröd, snacks och godis samt ökade på fettmängderna. Har aldrig räknat en kalori men gick ner över 15 kg på ett par månader. Mitt budskap är sluta fåna er. Det viktiga är att man äter äkta mat så löser det sig.
    Svar: #17, #18
  14. MJ
    Det onyttiga är mjölkproteinet som ger ett stort insulinpåslag.
    Svar: #15
  15. JohanD
    Jag har diabetes, jag äter mycket ost, jag får knappt märkbart förhöjt blodsocker av det.
    Svar: #16, #24
  16. Magnus
    Osten innehåller så lite kolhydrater att det inte påverkar blodsockret nämnvärt. Insulinproduktionen triggas inte enbart av kolhydratkonsumtionen, även om den verkar vara den viktigaste faktorn och orsaken till att LCHF fungerar så bra.
  17. Lasse1
    Håller med, en ikke fråga, att ständigt skrika att Jordens undergång kommer hela tiden, men på fråga om varför så får man något lummigt svar att människor är eländiga, hjälper knappast någon.
    Hade räckt med....
    Äter du strikt så tänk på att få i dig följande..vitaminer/mineraler blablabla. från dessa källor, blabla.
    Hitintills har jag inte sett/läst om en enda mineral/vitamin eller person som har drabbats av någon brist.
  18. Sockerberoende
    Härligt för dig att det går så lätt, bara att gratulera. Tyvärr är det inte så för oss alla för vi är olika känslig för kolhydrater. Man kan inte bara utgå från vad som fungerar för en själv och tro att det är likt för alla andra. Så tyvärr är vi många som inte kan sluta fåna oss utan måste äta strikt och/eller utesluta mejerier för att det ska fungera.

    Vad gäller mejeriprodukter finns en hel massa skrivet om det. Det är inte bara mjölksockret och proteinet som nämns utan att korna får tillväxthormon som vi får oss via mjölken, det handlar om att den processade homogeniserade mjölken ställer till skador i vår blodkärl och en del annat. Googla på det så finns en hel del att läsa. Jag tror nog att det finns en del befog för att vara försiktig med att få i sig allt för stora mängder (tyvärr för jag älskar ost 😉 ).

  19. Limp
    Detta sk. kriget eller stormen har varit mycket underhållande läsning.... ett storm i vattenglas enligt min åsikt. En del gör som de vill, andra som de kan och en tredje som den fjärde säger till. Vill någon äta på ett viss sätt, är det upptill personen i fråga. Gör som ni vill och strunta i andra....
  20. Bengt Nilsson
    Jag började med LCHF i November 2012, min vikthistoria finns här på bloggen. Jag är nu 57 år och vägde då 130kg. 11 månader senare hade jag nått min målvikt på 85kg på en kost bestående av 50-75g kolh, nästan uteslutande grönsaker. Idag håller jag min vikt men äter nog 100 kh.

    Jag tränade/tränar genom styrketräning, löpning, promenader, cykling ungefär 4-5 timmar i veckan + att det under sommarhalvåret blir golf

    Jag har mått/mår förträffligt under hela tiden och en god vän som är läkare har under resans gång (senaste för en vecka sedan) gjort 4 totala hälsotester på mig, alla värden är bra eller mycket bra.

    Inspirationen och "hjälpen" fick jag här på kostdoktorn.se, enligt min uppfattning, fantastisk, förståelig och saklig information Andreas delger.

    För ungefär 3 månader sedan blev jag "mentor" till en grupp överviktiga personer i min umgängeskrets här i Helsingborg och Landskrona. Jag har rekommenderat dem Andreas bok och att läsa allt som finns här på kostdoktorn.se och med den informationen skapa sin egen variant av LCHF men hålla kvar vissa "ramar". Gruppen fungerar utmärkt, de upplever den här "liberala" varianten lätt att följa och mår bättre och går ner i vikt. Jag tror det är viktigt att de skapar en variant som håller om man är ute o reser, är bortbjuden, äter lunch på stan osv.

    Vi skall inte glömma att en person som äter sig upp i vikt mycket väl kan ligga på 500-800 kh om dagen i vissa fall kanske ännu mer.

    Vad jag vill säga är att vi skall ge "utrymme" för alla varianter inom LCHF, det viktigaste är nog att hitta sin egen variant som man fysiskt och psykiskt kan hålla fast vid. Det är som allting annat här i livet helt individuellt. Vem kan orka bry sig om vad metoden heter eller vad originalet säger. Det går ju ut på att bli frisk och tappa kilon och som sagt det tror jag de flesta kan göra om man håller sig inom vissa ramar.

    Om man sen äter "noll" kh eller 20 eller 100 må vara upp till var och en, man skall göra det som man känner att man kan "klara av"

  21. Anna
    Hoppas att denna diskussion kan avslutas nu. Håller med om att det märks vilka som hetsar på debatten. Vill vissa äta strikt....låt dem göra det. Ätstörningar finns inom alla "dieter" men jag tror inte man får det bara genom att äta Skaldeman, det krävs mkt mer än så. Vad jag har förstått av det jag läst så verkar det som en del som gått med i denna FB-grupp har gjort det för att starta denna debatt. Förstår inte varför. Har man inget intresse av att äta Skaldeman så ska man väl inte ansluta sig till denna grupp. Verkar som vissa gärna vill kommentera mkt och komma med åsikter.......då menar jag mkt.
    Låt detta få ett avslut nu.
  22. Lasse1
    Hela den här historien påminner mig om en annan diskussion för några år sedan då gällde det att man fick hjärnstopp och dog om man åt för lite kolisar.
    Jag skulle vilja vända på diskussionen. vad händer med överskottet av mineraler och ämnen när man går ner kraftigt i vikt?
    Många av oss har ju vittnat om att vi känner en sorts avgiftning.
    Omställningsbesvär osv skulle ju i många fall kunna handla om en för hög koncentration av ämnen/mineraler i kroppen.
    läste någonstans om att en normalviktig på låt oss säga 70 kg hade ? magnesium i kroppen totalt, vad har då en 140kg person och vad händer med överskottet?
    kvicksilver är vi ju alla rädda för och vet att det lagras just pga att kroppar inte kan göra sig av med det, vad händer % med det om en person tappar halva sin vikt på kort tid?

    sorry det var kolestrol

  23. Lasse1
    Om nu inte alla ämnen på något magiskt sätt försvinner, så borde vi ju inte få någon brist under viktnedgången utan snarare ett överskott?
    det skulle ju kunna vara orsaken till att vissa upplever håravfall, oavsett vilken kost omställning de gör, men går ner i vikt.
  24. MJ
    Det är inte blodsockret som ökar av vassle. Vassle ger insulinpåslag utan att öka blodsockret.
  25. Narendra
    "Målet måste väl ändå vara.."

    Det är just här det alltid blir problem. Massor med folk gör som du gör här i tråden och börjar skriva "alla får såklart göra som de vill" och fortsätter sedan med att ge sin RIKTIGA definition av vad målet/LCHF/meningen EGENTLIGEN är. Underförstått för alla.

    Målet måste inte alls vara att hitta något långsiktigt hållbart. I gruppen du pratar om är målet uttalat 98 dagar, vilket inte är långsiktigt alls. Målet måste inte alls vara att inte tänka på mat, jag t. ex . har inga problem med att hela tiden ha koll på vad jag äter och experimentera med mig själv för att se vad som händer.

    "Det finns säkert jättemånga som känner sig hur avslappnade som helst när de sitter med en våg i ena näven och LifeSum-appen i den andra "
    Uppenbarligen menar du inte det där, utan använder genomskinlig retorik för att få fram din poäng att du tycker det är fel att ha stenkoll på sitt matintag och testa och laborera med sig själv.

    Alla håller inte med.

    Svar: #33, #40
  26. lennart facius
    att ni orkar hålla på.har ni inget annat för er ? lägg ned detta tjatande ! försök skaffa er ett liv itället tråkmånsar .
    Svar: #27
  27. Lasse1
    säger "lennart" som gärna sitter här och läser hela dagarna 🙂
    har inget att komma med men vill hemskt gärna kommentera något i allafall
    Svar: #30
  28. lennart facius
    den var bra.men jag är iallafall pensioner.
    Svar: #29
  29. Lasse1
    den var bra.men jag är iallafall pensioner.

    Har du då inget viktigare att göra sista tiden i ditt liv?

  30. MF
    säger "lennart" som gärna sitter här och läser hela dagarna har inget att komma med men vill hemskt gärna kommentera något i allafall

    Hahaha.. Har inte du heller det då Lasse?

    Svar: #32
  31. lennart facius
    får be så mycket om ursäkt om jag stört sinneslugnet för någon kunnig människa.
  32. Lasse1
    Hahaha.. Har inte du heller det då Lasse?

    Joo, men jag har ju tiden på min sida 🙂

  33. SGK
    Narenda,
    Precis så tycker även jag att debatten förs. Skulle vilja ge dig mer än en tumme upp.

    När någon för fram att det viktiga är att individen hittar sin egen balans, är det alltid något som säger att man får göra som man vill, men sedan framför man sin egen tolkning som den rätta. Det läses in sockerfrossande i den som säger sig äta liberal LCHF (fast det kanske handlar om någon morot och en handfull bär i veckan) från striktare håll, och det varnas för näringsbrist och annat vid strikt LCHF från liberalare håll.

    Det jag ser är att vi har personer som utifrån hälsovärden och välmående absolut inte kan öka på kolhydraterna i kosten. Andra berättar att de inte mår bra på strikt LCHF, och därför har lagt sig på en liberalare nivå, av skäl kopplade till hälsovärden och välmående.

    Själv skulle jag önska att de här dikena inte ständigt hade behovet att "frälsa över" den andra sidan, utan kunde respektera att människor känner sina egna kroppar och utifrån det väljer en nivå som passar dem.

    Svar: #38
  34. Lasse1
    Bra skrivet, på tok för mycket pekpinnar.
  35. lennart facius
    I början på 2000talet fick jag den stora äran att lära känna lars Wilson privat.det kunnande och de böcker han har delat med sig av under årens lopp har varit till stor glädje inte bara för mig utan även flertalet av de människor jag känner så kanske jag har någon kunskap att dela med mig av om så behövdes problemet är bara det att jag har tröttnat på allt trätande och tjafsande om skitsaker.
    Svar: #37
  36. Cornelia
    Själva debatten är väldigt intressant att följa, men jag tycker att det är ganska smaklöst att illustrera artikeln med ett foto som faktiskt visar en krigsscen. Det räcker ju med våldsam verbal metaforik.
  37. Lasse1
    Du är nog mer än välkommen att bidra med dina tankar och funderingar angående kost och livsstil, om du har några? sedan vad som är skitsaker i dina ögon vet jag inte.
  38. SGK
    "Narendra" skulle det naturligtvis vara. Det blev fel där i hastigheten.
  39. Lena
    Man får vara pragmatisk och tänka vad som är
    bäst för det stora flertalet.
    Om kravet på LCHF är under 20 g kolhydrater/dag så kommer
    de flesta att misslyckas och ingenting händer.

    Kanske sisådär 50-150 g/dag är det bästa för flertalet.

    Om en kille som brukar sleva i sig 300 sänker till 150 så är
    det en fantastisk framgång.

    Det måste finnas marginaler.

    Som Lars-Erik Litsfeldt skriver i en bok, ungefär:
    "Om svärmor bjuder på en hembakad bulle så
    äter man den och ser glad ut, och passar på att njuta lite."

  40. Anna Sandell
    ""Målet måste väl ändå vara.."
    Det är just här det alltid blir problem. Massor med folk gör som du gör här i tråden och börjar skriva "alla får såklart göra som de vill" och fortsätter sedan med att ge sin RIKTIGA definition av vad målet/LCHF/meningen EGENTLIGEN är. Underförstått för alla.

    Målet måste inte alls vara att hitta något långsiktigt hållbart. I gruppen du pratar om är målet uttalat 98 dagar, vilket inte är långsiktigt alls. Målet måste inte alls vara att inte tänka på mat, jag t. ex . har inga problem med att hela tiden ha koll på vad jag äter och experimentera med mig själv för att se vad som händer."

    Jag inser att jag är en aning otydlig i mina inlägg! När jag pratar om målet och vad det ju måste vara menar jag LCHF och livet som helhet, inte Skaldemans-gruppen och de 98 dagarna.

    ""Det finns säkert jättemånga som känner sig hur avslappnade som helst när de sitter med en våg i ena näven och LifeSum-appen i den andra "
    Uppenbarligen menar du inte det där, utan använder genomskinlig retorik för att få fram din poäng att du tycker det är fel att ha stenkoll på sitt matintag och testa och laborera med sig själv."

    Jag skriver också ett flertal gånger att jag stöttar ditt eget val så länge det är ditt eget val och du gjort det medvetet. Det jag inte tycker om är när man säger till nybörjare att de MÅSTE räkna eller krångla så de får bilden av att det är nödvändigt. Det är det nämligen inte, det är helt onödigt att göra det om man får de resultat man är ute efter ändå och om man inte har ett särskilt intresse för det.
    När man har det särskilda intresset ÄR man säkert hur avslappnad som helst, det är inte någon retorik från min sida.

    Jag är inte förespråkare för liberal LCHF eller något sådant, likaså är jag inte förespråkare för strikt eller fakir. Det enda jag förespråkar är att man slutar stressa varandra och att de råd som ges människor som är nya på kosten är avslappnade och rimliga. Det går nämligen utmärkt för många att gå ner i fett utan att räkna eller väga ett endaste gram och då ska de inte behöva göra det heller!

    LCHF har alltid inneburit avslappnat ätande och befrielse från räkning för mig. Jag vill att alla nybörjare ska iallafall få chansen att känna samma sak. Det är oförståeligt för mig hur man kan debattera emot en sådan sak.

    Svar: #46, #47
  41. Bengt Nilsson
    När man nu har så otrolig god erfarenhet av LCHF hade det varit en stor stimulans att hitta vägar att föra "budskapet vidare" till vänner o bekanta, för enligt min uppfattning är det än så länge väldigt få som äter lågkolhydratiskt.

    För några veckor sedan var jag på ett bröllop med ungefär 100 vuxna. Många hade inte sett mig på lång tid så det var mycket frågor kring hur jag hade lyckats gå ner så mycket i vikt. Tror jag pratade mat med alla, och en person av dessa 100 hade själv skurit ner lite på intaget av kolhydrater, resten stod som gapande abborrar när man pratade om minska på kolhydrater.

    Jag har märkt en stor skillnad på reaktionen hos folk när man beskriver vad man bör äta istället för att fokusera på vad man inte bör äta. Säger man att du bör äta kött, fisk, smör osv. blir det en positivare reaktion än om man som jag i början pratade om vad man inte bör äta.

    Svar: #42
  42. Caspar
    Det är väl egentligen ganska naturligt att man får bättre respons om man berättar vad man bör äta istället för vad inte bör äta. Många av de "gapande abborrarna" (underbart uttryck) tänker då såklart att de då kan komplettera pastan, riset, mackorna etc med kött, fisk mm och vinsten blir då liten för hälsan, eller rättare sagt ingen.

    Innan bonusdottern och hennes man hade riktigt greppat vad lchf var för något bjöd de på gräddglass och trodde verkligen att det var lchf eftersom det var grädde i. När de sedan förstod att det är sockret (och mjöl etc) som måste bort tappade de helt intresset för kosten.

  43. Elizabeth
    Vad är det för krig ni pratar om? Det finns inget krig inom LCHF. Det som finns är olika nivåer av kolhydrater-intag. Det som passar mig passar inte dig för att vi är olika, vi har unika gener, och våra kroppar har sina egna historia. Varför försöker ni elda upp detta sätt att äta. Varför nu? SSS har ätit strikt sen 10 år tillbaka och det visar sig att han inte kan äta liberal LCHF. Vad är det som är problemet. Detta börjar likna Aftonbladets blaska.
  44. Fundersam
    Anna, ditt inlägg är klockrent, så jag upprepar inte argumentationen, bra skrivet.

    Så till den övriga debatten och jag reagerar på detta med ordvalet "krig". Det ända stället jag har sett ordet "krig" användas är på Mys egen blog (!) LCHFingejören och jag upptäckte detta först efter en hänvisning från Annika Dahlqvist blog. När man läser Annikas blog och kommentarerna är det ingen där som upplever något "krig" inom LCHF sfären.

    Jag tycker att ämnet är alldeles för viktigt för att utsättas för något "krigsspektakel". Mina personliga favoritbloggar är: Ett sötare blod, Annika Dahlqvist, LCHF.se och Doc´s Opinion och där har jag inte sett några "krig". Tycker det är dags att lägga ner krigsretoriken och återinföra diskussion hur de olika inriktningar inom lågkolhydratkost hjälper olika människor, gärna med fokus på riktig mat!

  45. Narendra
    "Det jag inte tycker om är när man säger till nybörjare att de MÅSTE räkna eller krångla så de får bilden av att det är nödvändigt. "

    Ett konkret exempel på det hade varit bra. Om det är det enda du är upprörd över, som har provocerat fram ett sånt långt inlägg, så antar jag att du ser det hela tiden, så flera exempel t. om. vore väldigt lätt att ta fram? Jag är fascinerad, för jag har aldrig sett någon säga det, till nybörjare eller veteran.

    Kanske inte från Skaldemans-gruppen, eftersom du säger att det inte är den - som ju är specifikt inriktad på strikt LCHF - som du pratar om.

  46. Annw
    Citat fran Anna Sandell: "Jag är inte förespråkare för liberal LCHF eller något sådant, likaså är jag inte förespråkare för strikt eller fakir. Det enda jag förespråkar är att man slutar stressa varandra och att de råd som ges människor som är nya på kosten är avslappnade och rimliga. Det går nämligen utmärkt för många att gå ner i fett utan att räkna eller väga ett endaste gram och då ska de inte behöva göra det heller! LCHF har alltid inneburit avslappnat ätande och befrielse från räkning för mig. Jag vill att alla nybörjare ska iallafall få chansen att känna samma sak. Det är oförståeligt för mig hur man kan debattera emot en sådan sak." Slutcitat.

    Jag forstar inte riktigt varfor du ar med i den slutna gruppen "Skaldemansgruppen" overhuvudtaget med din installning. Jag far fortfarande kanslan av att du gatt med for att "kontrollera" och smutskasta gruppen och de som diskuterar i den...? Du vet val att Skaldeman ar den som myntade begreppet fakir, och att du de facto ater "fakir" under de 98-dagar som du antagit Skaldemangruppens utmaning. (OM du nu verkligen ar med i gruppen i goda avsikter, dvs for att vara en del av utmaningen....)

  47. Annw
    Och som nagon annan namnt ovan har det inte kunnat refereras till ETT ENDA exempel pa nagon lchf-are som uppmanat en nyborjare att mata och vaga maten! Detta tycks vara en val uppdiktad skrona. Sluta sprida ljug.
  48. Anne
    Varför krångla till så?
    Vi svenskar måste vara världsmästare på att krångla till saker!
    Lyft blicken lite, LCHF är ju så lätt! Så lite kolhydrater som möjligt och bra fett, det är väl ändå inte så svårt?
  49. Maria
    Vad hände med valfriheten???! Var och en måste väl kunna bedöma vad som passar denne bäst? Kanske lyssna på varandra och ta lärdom, istället för att sky det som inte stämmer överens med vår egen bild? Alla bilar tankas inte med bensin, men de går framåt i alla fall 😉
    Själv så behöver jag strikt lchf för att minska i vikt, verkligen strikt, noll bär och dylikt och då spelar det ingen roll hur mycket jag motionerar. För att hålla vikten kan jag dock lägga till betydligt mer nyttiga kolhydrater. Grattis till alla som hittat sitt sätt att må bra på 🙂
  50. Roland
    För mig självklart att det blir livligt när sådana här saker debatteras och gamla "sanningar" visar sig helt eller delvis sakna förankring till verkligheten. T.ex. att fett är farligt och att man skulle välja "light-produkter" för att må bra. Att mat laddas med kolhydrater och folk blir feta och sjuka av skitmat är nu en självklarhet för många och fortfarande är det många som förnekar detta och håller kvar i de gamla lögnerna.

    Andreas kallade detta Matrevolutionen, kanske tänkte han inte då att det skulle bli en revolution med så starka känslor utan snarare att det kommer ske en snabbt omvälvande situation vilket vi nu ser båda sakerna av. Många som snabbt omvärderar tidigare lögner och de som är rätt så aggressiva i sina argument för en vettigare kost och friskare liv.

    Visst blir vi förbannande när vi inser att så stor av läkarkåren fortfarande går de multinationella läkemedelsföretagens ärenden och fortfarande ordinerar diabetiker att fortsätta med kolhydrater och ballanserar med medicin, att "höga kolesterolhalter" måste medicineras med statiner. När kraftigt överviktiga ska "botas" genom att skära sönder magen utan tanke på framtida problem eller verkliga orsaken.

    Jag precis som många andra här har insett vad det handlar om och det heter pengar. Stora vinster åt en stor matindustri som fyller vår mat med tillsatser och socker eller föder djuren med antibiotika och driver fram dem så de blir sjuka och läkemedelsföretag som ska dämpa skadorna av felaktig kost. Så sjukt, se fel.

    Visst blir vi förbannade och kräver ändring.
    Bort med GMO mat. Bort med Livsmedelsverket som inte prioriterar vår hälsa. Bort med de läkare som fortfarande är fast i gamla lögner. Bort med otjänlig föda.
    Fram för de som vill att människor ska må bra.

    Hade Andreas varit ledare av ett politiskt parti hade min röst hamnat på honom i höstens val. Vad spelar rött eller blått för roll om folket är sjuka!

  51. JJ
    Svar: #53
  52. Vitaminfreak
    Väldigt intressant skrivet av Per Wikholm. Jag hade faktiskt trott att superstrikt LCHF var helt ok eftersom jag också hört att kosten är välberövad av t ex Inuiter, Massajer och även barn med epilepsi. (Själv har jag inte testat detta och har svårt att bara äta vanlig LCHF (50g kolisar per dag). Orsakerna är flera.) Jag tror verkligen ändå att vi människor kan behöva olika kost och att det verkligen är viktigt att ta hänsyn till individen, annars gör man samma misstag som SLV, ger riktlinjer för elitidrottare till en hel befolkning.
    Hela poängen med LCHF för mig är att minska vår rädsla för bra fett. Då vinner vi kampen om nästa generations hälsa. Läkarna bör ta över den medicinska behandlingen av individer genom att skriva ut olika varianter av LCHF på recept, det bör vara målet.
  53. Lasse1
    Näring för hälsa och prestation: http://urplay.se/Produkter/183316-UR-Samtiden-Naring-for-halsa-och-pr...

    klockrent, inge andra ord 🙂

  54. Sten Sture Skaldeman
    Ja, Per Vikholm skriver bra men han har fel. Jag skrev just ett inlägg på den sajten. Lika bra att lägga in det här också.

    "Per Wikholm är en trevlig person som jag uppskattar varmt, men han har fel när han talar om den helanimaliska kosten. Den debatten klarade vi av i Sverige ett antal år innan begreppet LCHF ens hade uppstått. Per är ursäktad för han var inte med på den tiden. Han väcker alltså en gammal och avklarad fråga som känns en smula uttjatad för mig. Men okej, en liten sammanfattning för dem som är nya i gamet:
    Vill man veta hur helanimalisk kost fungerar i praktiken så är det säkrast att prova själv i praktiken. Det har jag och mängder av mina elever gjort. För en massa år sen. Det går utmärkt och man får normalt bättre hälsosvärden än på blandkost, men dieten är dyr och tidsödande och gör många människor upprörda.
    Vill man veta hur mycket kolhydrater våra förfäder i Norden kunde få i sig så får man gå ut i naturen och prova själv. Det har jag gjort, med överlevnadshandboken i ena handen och spaden i den andra. För mer än tio år sedan. Svaret är att man får ihop mindre än 5 procent av energiintaget på årsbasis. Det är bara att prova för den som tvivlar. De ”livsnödvändiga” grönsakerna hade ju inte införts i Sverige på våra förfäders tid...
    Vill man veta hur det går med antioxidanterna på helanimalisk kost så mäter man det, det har jag gjort många gånger. Jag hade det bästa värdet i Sverige när jag åt helanimaliskt. Ingen oxidativ stress där! Litsfeldt låg nästan lika bra till, men han åt ett äpple varje lördag, det var väl därför han kom snäppet efter mig...
    Vill man veta hur jägarfolk levde och åt så läser man böcker av samtida antropologer som levde med jägarfolket i fråga. De är de enda som vet. Vilhjalmur Stefansson var både forskare och jägare och därför är hans antropologiska reseskildringar en guldgruva. Hans bok ”Snöhyddornas folk” är en bra introduktion. Utskrifterna från hans dagböcker ger detaljerade noteringar om hur de traditionella inuiterna jagade, förvarade, tillagade och åt sin traditionella kost. Svaret blir att de åt ännu mindre kolhydrater än vad våra nordiska förfäder gjorde. Kanske två energiprocent på årsbasis.
    Men C-vitamin då? Det finns gott om c-vitamin i allsidig animalisk mat, men det är tveksamt om vi behöver bry oss om det. Jag har gjort några försök med att nolla C-vitaminet för att se hur lång tid det tar att få skörbjugg. Men jag har aldrig lyckats få tänderna att lossna, trots att jag uteslutit alla växtdelar och all inälvsmat i många månader.
    Enligt en professor jag känner är C-vitaminets främsta effekt att ta hand om sockrets skadeverkningar! Nollar man kolhydraterna går det utmärkt att leva på fet animalisk mat. Bland fördelarna märks att man slipper mjölksyra och fria syreradikaler. Man bygger också om tarmflora och enzymsystem. När avföringen är liten och doftfri så vet du att du äter rätt. Forskningen kan inget om detta.
    De tidiga polarexpeditionerna är instruktiva när det handlar om skörbjugg. Välutrustade expeditioner med fruktjuice i packningen hade problem med skörbjugg, de illa utrustade som fick jaga sig fram klarade sig bra. Se Scott och Shackleton. Franklins och Andrées deltagare försökte leva som vita män i Arktis och dog hela bunten. Nansen och Stefansson övervintrade utan problem i Arktis, men de levde som inuiter och jagade ihop födan.
    Slutsatsen är att det går alldeles utmärkt att leva på helanimalisk mat. Många jägarfolk har gjort så i tusentals år. Några små folkspillror har gjort det ända in på 1900-talet. De hade en utmärkt hälsa och inga av dagens välfärdssjukdomar. Men när de fick kontakt med den vite mannen var deras saga slut.
    Jag har personligen simulerat mängder av helanimaliska dieter, näringsberäknat dem och ätit dem. Jag har lärt ut samma kost till mängder av mina elever. Det är utmärkt mat som ger en överlägsen hälsa. Men man bör äta den allsidigt och välja ekologiska varianter. Den som försöker äta helanimaliskt med hjälp av snabbköpets lågprisvaror bör nog komplettera med rejäla näringstillskott.
    Finns det då några skäl för dagens svenskar att äta helanimaliskt. Det tycker jag inte. Det är dyrt och besvärligt och det tar ofta ett halvår innan du verkligen kan njuta av kosten. Innan dess har de flesta gett upp. Men en mjukvariant, som Skaldemans GI-Noll!, är ganska problemfri.
    Sten Sture
    PS
    Jag sitter just och läser i Stefanssons kostbibel ”Not by bread alone”. Där skriver han att inuiterna och norra Kanadas indianer för det mesta gav innanmaten till hundarna, med undantag av njurarna som barnen fick som godis. Först när det blev ont om mat åt de levern, därefter åt de hundarna."

    Svar: #59
  55. Maja
    Nehä du, vid fakir äter man bara fett och protein, iaf enligt de jag följer. Där är kött, kokosfett, smör, ägg det enda man äter. Fakirkost kallas just det pga att man inte käkar några kolisar alls alltså nchf . Följer Martina på den, highfatfitness.net
  56. Erik
    Kostdoktorn borde verkligen fundera på sina bildval. Först fat shame och nu bilder på krig för att illustrera en diskussion. Det är en sak att vara provocerande, en annan att vara osmaklig.
    Svar: #57
  57. Fredrik Söderlund / Moderator
    Erik, Andreas tog snabbt bort "Fat Shame"-bilden då den kunde misstolkas och den aktuella "krigsbilden" är direkt tagen från Per Wikholms ursprungsartikel på http://www.lchf.se som inlägget hänvisar till.
    Kostdoktorn anstränger sig för att få bildval som är relevanta men också intresseväckande, men passeras någon gräns är vi tacksamma för att läsarna knackar team Kostdoktorn på axeln.
  58. Gustav
    Kommer alltid att vara folk som av olika anledningar tar illa upp av bilder mm. Vad ska Andreas göra? Aldrig visa någon bild?
  59. Lena
    "Jag sitter just och läser i Stefanssons kostbibel ”Not by bread alone”. Där skriver han att inuiterna och norra Kanadas indianer för det mesta gav innanmaten till hundarna, med undantag av njurarna som barnen fick som godis. Först när det blev ont om mat åt de levern, därefter åt de hundarna."

    Det där blir jag förbryllad över.
    Är det inte innanmaten som är det viktigaste?
    Man åt väl i första hand inälvor och gav hundar det
    torraste köttet?

    Jag läser om norrmannen Helge Ingstad som bodde större delen av sitt liv
    bland amerikas ursprungsbefolkning, från indianer i Mexico till eskimåer i Alaska.

    Så här skriver han:

    "Vildrenen används enligt urgamla metoder. Varenda del av djuret äts utom ben och klövar. Det grova köttet, det som i civilisationen blir biffar och stekar är minst eftertraktat. Höst och vår används det i rätt hög grad till torrkött eller ges åt hundarna. För övrigt äts: hjärtat, levern, njurarna, magsäcken med sitt innehåll, tunntarmen med sitt innehåll (om den är fet), fettet kring inälvorna, margen, ryggfettet, det kött som ligger närmast ben osv. Både vuxna och barn ar mycket fortjusta i de stora vita senorna på renens underben, de påstår att de ar bra for matsmältningen. Huvudet anses som en verklig delikatess och där äts köttet, fettet bakom ögonen, hjärnan, nerverna, mulen, gommen etc."

    Se också att han skriver att de var mycket förtjusta i de stora vita senorna på
    renens underben och de ansågs bra för matsmältningen.
    Precis som Per Wikholm skriver om att mata tarmbakterier med.

    Ingstad skriver också att fettet är det viktigaste.
    Fettet på feta höstdjur sparades till vintern då djuren var magrare.
    Om fettet tog slut stundade bistra tider.

    Se länk:

    http://www.friskvardochrehabilitering.se/stenalder_nunamiuterna.html

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av