Nyheter

”Kostextremister hot mot folkhälsan”

6-8-annons3

Det är ett hot mot folkhälsan att folk inte äter lika mycket bröd längre. Åtminstone om vi ska tro på herr Gröön, sakkunnig på Brödinstitutet, och hans debattartikel på SvD idag:

SvD: Kostextremister hot mot folkhälsan

Artikeln gav mig ett gott skratt på morgonen. Herr Gröön är mannen som i TV4 avrådde från att läsa innehållsförteckningarna på bröd, och menade att bröd behövde innehålla socker för att få svenskarna att äta mer av det. Vad han har för utbildning har inte riktigt framgått.

Minst 14 studier av högsta klass har visat mer viktnedgång med råd att undvika stärkelserik mat som bröd. Men Gröön vill ”en gång för alla slå fast” att så är det inte alls. Han vet minsann att tjockisar bara äter för mycket. Utom bröd förstås. Bröd borde de äta ännu mer.

PS: Brödinstitutet finansieras helt av Sveriges Bagare & Konditorer.

 

1 2 3 4

186 Kommentarer

  1. Denna replik erbjöds SvD, men den ansågs inte intressant:

    Galenskap om ”kostextremister”
    Ingemar Gröön, talesman för Brödinstitutet, klagade 17/8 över ”kostextremister”, vars ”förenklade budskap vilseleder svenskarna och riskerar att försämra folkhälsan.” Och hans eget budskap?
    Det var inte bara förenklat – ”om man äter mer än man gör av med så går man upp i vikt” – det var rentut förfalskat i fyra avseenden:

    ”…problem och långsiktiga hälsorisker vid alltför högt intag av mättat fett” – t.ex smör och annat animaliskt fett.
    Det finns inga vetenskapliga eller kliniska belägg för att sådant fett kan vara hälsovådligt. Livsmedelsverket hävdade samma sak för ett par år sedan men kunde vid förfrågan inte ta fram dokumentation. Detta är ett stycke folktro som ytterst bottnar i dataförfalskning av en amerikansk kardiolog för ett halvsekel sedan.

    ”För att vara friska och må bra … behöver vi näringsämnen som kostfibrer … och andra skyddande ämnen som finns i alla typer av spannmålsprodukter…” .
    De ”skyddande ämnen” som finns i spannmål är gifter som växterna utvecklat till sitt eget skydd mot att bli uppätna. För människor är de inte”skyddande” men de kan vara direkt skadliga. Det finns sex typer: fytinsyra, lektiner, proteashämmare, alfa-amylashämmare, alkylrescosinoler och molekylhärmande proteiner. De kan vålla problem för ämnesomsättningen genom att spärra mineralupptagning, störa matsmältningen, skada njurarna och utlösa autoimmuna besvär.

    Kostfibrer är inte heller något ”skyddande” ämne för oss. Propagandan om detta bygger på en missuppfattning av traditionell afrikansk kost – man fann att folk i Centralafrika inte drabbas av tarmbesvär och förklarade detta med närvaro av fibrer, som hos oss avlägsnas från mjöl. I själva verket saknas fibrer i denna kost – spannmålen får jäsa och silas sedan för att få undan material som man inte mår bra av. Vetenskapen nu visat att osmälta fibrer faktiskt stör matsmältningen, kan skada tarmväggarna och befrämja tarmcancer. Även fiberpropagandan bygger på ett stycke folktro.

    ”Det är inte bröd man blir tjock av”
    Nej, inte enbart. Det är i huvudsak bröd och andra oförbrända kolhydrater, som omvandlas till kroppsfett under inverkan av kroppseget insulin. Tanken att man blir fet av energiöverskott – för många kalorier – är just en sådan ”förenkling som vilseleder svenskarna”. Den dök upp ur intet för ett 40-tal år sedan och har sedan slagit rot med stöd från industriintressen som just Brödinstitutet.

    Dessförinnan gällde något helt annat. Härmed en bit ur en bok från 1886, "Hemläkaren, populär ordbok i sjukvård och helsolära enligt nutidens medicinska åsigter" av Wilhelm Ebstein, professor i Göttingen:

    "Han tillråder en inskränkning af kolhydraten, sålunda inskränkes brödmängden för dagen till 80 högst 100 gram; potatis, socker och sötsaker af alla slag förbjudas helt och hållet; deremot äro ägghviterika grönsaker, såsom sparris, skidfrukter (leguminoser), spenat och allt slags kål tillåtna. …långt ifrån att uppmana personen akta sig för fett, tillråder han tvärtom feta köttsorter såsom fet svin- och fårstek, fet skinka o.s.v. samt, om intet annat fett finnes, tillråder han att sätta benmärg till soppan; feta såser samt grönsaker anrättade med smör rekommenderas äfven."

    Att Brännpunkt återger partsinlagor i samhällsfrågor är inget att reta sig på, om genmälen släpps fram. Men nog kan man förvänta sig att sådant material sakgranskas innan det trycks?

  2. Jocke
    #151

    Stämmer det inte att kostfiber sänker GI?

    Jag tror i alla fall att det är skillnad på bröd och bröd och att det är skillnad på ris och ris.
    Synd att vi måste tillsätta socker i allt nyttigt för att vi ska gilla det. Nu när jag har vant mej av med socker kan jag inte ens smaka på sött utan att få en ruskig sockerkick.

  3. Ove
    #131 & 132

    Vad var källor sa du? Egen erfarenhet eller vetenskapliga studier? Ganska stor skillnad.

  4. Lars M
    #151 Piltson
    Med all respekt, så är din replik betydligt sämre stilistiskt än originalinlägget från Brödinstitutet. Rent retoriskt är det sällan man läser debattinlägg på SvD som i huvudsak består av bemötanden av citat som i ditt fall. Det är ganska enkelt att luska ut vilken konversationsstil SvD önskar i sina debattinlägg. Prova med Newsmill, de brukar acceptera lägre standard.
  5. Piltson
    Förlåt, men jag vet inte hur man kan tillbakavisa en utsaga utan att citera den.
  6. Claes Kassler
    Det problemet borde Du ha tagit upp med Din svensklärare en gång i tiden och inte på ett kostforum.
  7. Thomas H
    Lars M och Claes Kassler.

    Piltson har väl helt rätt i sin kommentar nr 151.

    Är ni så duktiga, så kan ni väl formulera om det hela iställer för att "gnälla".... om ni nu tycker samma..... eller...? 😉

  8. Lars M
    #157 Thomas H;
    visst har Piltson rätt i sak, men stilen och argumentationen brister, vilket SvD uppenbarligen också tyckte.

    Varför kan man inte ha synpunkter på hur någon annan uttrycker sig i ett debattinlägg, utan att för den skull själv behöva skriva om hela inlägget?

  9. Micke Raittila
    Och så här kan det se ut på en amerikansk hälsosajt som låter Keloggs föra sin talan via sajten, http://www.webmd.boots.com/mums-kids-breakfast/sugar-myths
  10. Agneta
    Ja, bröd var min last och jag gick på trenden med att baka surdeg. Köpte fin assistent och bakade grymt fina bröd och åt förstås mycket. Nu står min dyra assistent i köket och har blivit ett utställningsföremål så gott som.
  11. Pellepennan
    POLITIK! Så stavas värderingen av så väl Lars Moderat som av SVD och köttstycket
    i nätstrumpa. URK!!!
  12. Lars M
    #161 Pellepennan

    Såväl ska inte särskrivas. Det ska stavas "såväl", inte "så väl", allt enligt Språkrådets bok; Svenska skrivregler, tredje utgåvan 2008, sid 136. Tänkte att du kanske ville veta, även om du inte gillar moderater.

    Upp till kamp! :mrgreen:

  13. cumulus
    Agneta, den enes bröd den andres .... Nej, den enes bröd den enes död!?
  14. Pellepennan
    162

    Ingalunda Herr Stavningsmoderator, förbrödring genom kosten blev väl för kostsam.
    Ideologin måste väl börjat svida ute i valfläsket då det började osa bränt om fettet.
    Att tugga ur sin mun av skådebröd förlåter knappast dylika stöveltramp på oförtrutet
    kämpande piltar. Välså är som såväl fast bakoframtyp, likväl så är det mig som
    åderlåtning när den självgode Magister Lars tafflar med lexikon om stavning.

    SÅ VÄL SOVEL ÄR, UTAN BRÖD - SOV VÄL

  15. Professor Göran
    Piltson #151

    Intressanta och kloka synpunkter tycker jag.

    Problemet som jag ser det idag är att vi lever idag i en värld av "on-liners" vilket är väldigt tydligt bl. a. på en sådan här blog. Väldigt få vill ha några "djupare funderingar". "Grymt uttryckt": "De flesta av oss vill inte 'tänka' om vi inte blir tvingade till det och journalisterna är nog nog väldigt medvetna om detta faktum och därför de första att 'skriva under på detta'.

    Själv känner jag det ibland som om jag tillhör en "mossig" forskargeneration som drivs av frågan "Varför?" dvs. en barnslig nyfikenhet att försöka förstå hur 'det hela hänger ihop'. (Inte minst efter ständiga kommentarer från Ninnan ooch hon är faktiskt nu en av mina favoriter här på bloggen.) Som Gary Taubes, och vad jag förstår också du själv, så vill jag själv gå tillbaka och till botten med frågeställningen. Detta kräver faktiskt att man då anstränger sig och verkligen vill studera det hela kritiskt inte minst genom att gå tillbaka till "det tunga materialet" dvs. klassiska verk av olika slag och de har knappast blivit klassiker inte för inte. Tyvärr är det ytterst få av oss som har styrkan och tålamodet att göra detta.

    Jag fick alldeles ny hem Joslin's "Diabetes Mellitus" i den elfte upplagan från 1971 (då man under knappt tio år (sedan 1962) kunnat mäta insulinhalterna i blodet vilket förstås inte är det lättaste.) Man hade redan då också börjat få idéer om hur komplicerat insulinets verkan var i kroppen.

    Jag läser där på sidan 5 längst ned i vänstra spalten om kroppen svar på insulintopparna hos några "fördiabetiker" efter glukosinjektioner.

    "Following the end of a three and one-half hour infusion, levels of immunoreactive insulin prompltly fell in the normal controls. However there was a significant LAG IN THE FALL OF SERUM INSULIN in the prediabetics for as long as 10 minutes after the end of the infusion."

    Det slår mig när jag läser detta att man redan då hade börjat närma sig den frågeställning som Gary Taubes tar upp i sin Good Caloriess & Bad Calories kring kopplingen mellan AGE och insulin. Den nedbrytningen av insulin som är så nödvändig för blodsockerkontrollen och som sker via enzymet IDE hindras genom konkurrens från AGE.

    Detta tycker jag är ett intressant "spår" för att förklara varför kolhydrater är så farliga och vägen mot demens för diabetiker och om detta vet man idag förstås 'oändligt mycket mer'. (Många tusen artiklar har säkert skrivits om detta idag.)

  16. Jamenvisst
    #148
    Överätning ger efter några dagar problem för kroppen att hantera överskottet av alla näringsämnen. Vart skall det lagras, brytas ner etc. Detta gäller för allt som åker ner i magen. Oberoende om det är fetter, kolhydrater, proteiner, mineraler vitaminer, ALLT.

    Vissa ämnen skapar extremt komplicerade kemiska reaktioner i kroppen. Kroppen är inte skapt för överätning utan det är en FRUKTANSVÄRD PÅFRESTNING PÅ KROPPEN. Vi vet att undernätning leder till döden som i östra Afrika. Kroppen klara av en överätning under en väldigt kort tid, lagring för sämre tider. Det finns ett spann för inlagring av ämnen. Organ lagrar som levern, muskler gör sitt, alla delar av kroppen ställer upp till en början tills dessa depåer är fulla och kroppen hamnar i en situation som den inte är anpassad för.

    Vi har ganska lätt att förstå att en motor blir sur snabbt och stannar om den får för mycket bränsle. Låt den stå, rensa ut och starta om med rätt mängd.

    Vad som sker i kroppen är väldigt individuellt. Mer eller mindre alla moderna sjukdomar bygger på överätning och att kroppen INTE kan hantera detta. Problemet med forskning blir att denna utförs på personer som befinner sig i problemet, där resultaten blir omöjliga att tolka enhetligt. Det är fettets fel, vilket fett, nej mer omega 3, nej kolhydrater,nej mindre salt, blåbär gör dig frisk, 3 bananer per dag " because you are worth it".

    Det är kanon, vilken marknad. Massvis mer tomtegubbar med diverse teorier ploppar upp. Halleluja.

    Kroppen är otroligt komplicerad varelse. Vi har våra sinnen som skall hjälpa oss att förstå vad som sker eller vad som krävs av olika delar av kroppen. Dessa sinnen är utvecklade och förfinade genom vår evolution.

    Vi rör på oss, utför arbete, springer, muskler kräver bränsle, hungern slår till. Vårt barn ger ifrån sig ett skrik, man stannar till, kallsvettas, sekunder känns långa, vad har hänt, rädsla.

    Industrin lägger ner enorma summor på att forska i detta. Färg, utseende, lukt, smak, känslan att hålla, äga, visa. Allt detta spelar roll vid framtagning av nya produkter.

    Är personer som överäter slavar för denna påverkan. Självklart. Är det stärkelsens fel, hjälp mig.

  17. Jamenvisst, jag tror detta stämmer i stora drag. Påminner mig om hur matfabrikerna har en självgående marknad i s.k. lightprodukter. Vi skrev om detta här:

    http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/26/lura-aptiten-ar-en-bra-affar

  18. Aveh
    @151piltson. Bra att någon tar sig tid och har ork att bemöta olika presenterade 'sanningar', i det här fallet från Brödinstitutet!

    Att få något publicerat i SvD eller DN är inte det lättaste, oavsett citat eller inte! Många tidningar har en elektronisk sida/länk där 'vanligt folk' får skriva debattartiklar och dessa kan utgöras av replik på även publicerade inlägg - kanske kan du få in den där? Orkar du kan du arbeta om den något. Ibland är citat viktiga att ha med, ibland kan man skriva om det utan citat, men ändå få med det väsentliga. Du kan blanda dessa två stilar.

    Tack för informationen från Wilhelm Ebstein, professor i Göttingen - där citatet verkligen är viktigt - alltid spännande att läsa att flera hade denna syn vid denna tid!

  19. Jamenvisst
    Brödinstituten skall hålla tyst, bara tillsatser, socker, stärkelse.

    Grädden.
    Som är pastöriserad, viktiga näringsämnen är borta.
    Industrin tillsätter färg så att grädden ser naturlig ut annars hade NI INTE KÖPT DEN.
    Färgen är inte gulaktig då korna inte äter gräs som ger den naturligt gulaktiga färgen. Detta gäller även smör.
    Naturlig pigment gäller som tur är för dessa produkter. Är det då samma för alla mjölkprodukter, nej, i alla länder nej. Vi har väl inte pratat om smakförstärkare?.
    Är fett relationen rätt då korna äter foder.

    Jag dricker grädde, äter 10% turk joghurt (hög pastöriserad) med en grek på bilden (eller vad det tvärt om). JAG ÄR SOM MASSAJERNA fast utan nötkreatur att mjölka på icke pastöriserad, icke färgad icke processad mjölk,grädde. Kanske lägger jag på ett blåbär, inte för mycket då, kolhydrater.

    MJÖLK är bra, tillsatser, skit i de, LCHF, vi har druckit mjölk i 23 miljarder år och lite till.
    6-8 brödskivor per dag. Förlåt 6-8 liter grädde per dag det är en kost revolution.

    Laxen som är uppfödd på för laxen onaturligt foder (se…. kolhydrater bara skit eller…. skojar bara) fullproppad med mediciner för att uppnå slakt ålder. Vänta nu, katten blev ju sjuk av kolhydrater, laxen då. Skit i de, lax primal, glad hoppande lax, rent vatten. Nyhet NU MED ÄNNU MER OMEGA3. Blått fryspaket, visst är det fint med hav och himmel.

    Laxköttet är färgat med pigment, tidigare med malda räkskal vilken naturligt ger dess färg. Finns en färgskala för köttet anpassad för olika marknader. Detta är big buisssssness.
    Fett balansen är har blivit fel, Köp en burk Omega 3. (Vi håller visst på att tömma haven på grund av detta. Käka omega 3 så länge det räcker och blir primal.) (Om ett par år WWF. RÄDDDA HAVEN FRÅN OMEGA 3 UTFISKNING, bidrag idag med 500 kr)

    Industri Bacon, gasmask på då vi skär upp säckarna med olika kemikalier för WET-CURE processen. Gasmask på när vi utfodra grisarna. De är lugnt vi har automatisk dosering för detta, till och med iso912756628747 certade.
    Alltså bacon är LCHF. Nu är det ju så att vi har ätit saltat kött i alla tider det är bra, men dagens bacon är ju inte samma. No carbs , det är huvudsaken.

    Och så kommer OSTEN. Denna NATURLIGA MJÖLK produkt. Låt mig ta texten ur AarhusKarlshamns hemsida. http://www.aak.com/sv/ProdukterApplikationer/Food-Ingredients/Mejeri/...
    (Nu får ni inte glömma höja omega 3 intaget då ni äter mer omega 6 än vad ni tror.)

    "
    OST
    En sak är då helt klar när det gäller ost. Samtidigt som det är ett “vardagspålägg” vi äter på vår frukostsmörgås dag ut och dag in är ost också något av en lyx, ett sätt att njuta lite extra. Vi vill att vår ost ska smaka gott, och alla har vi våra egna, personliga favoriter.

    AAK har hjälpt osttillverkare använda vegetabiliskt fett vid ostproduktion i trettio år – hela tiden med god smak som främsta ledstjärna.

    Det finns två goda skäl att använda vegetabiliskt fett i ost. Det första är att ostens näringsmässiga värde förbättras genom att man tillsätter mer fleromättade fettsyror eller andra funktionella lipider. Det andra är att råvarukostnaden sjunker när man låter vegetabiliskt fett ersätta det dyrare mjölkfettet. Under sitt mångåriga samarbete med olika osttillverkare har AAK skaffat sig en gedigen erfarenhet av ett mycket stort antal osttyper, till exempel:"

    Semihård ost, till exempel Gouda, Cheddar och Emmentaler
    Dessertost, såsom Brie och Camembert
    Processad ost i form av skivor, block och bredbar ost Färskost
    Fetaost samt Mozzarella och andra ostar av pasta filata-typ

    Det finns alltså vegetabiliska fetter i ost, samma skit som margarin och i stora mängder. Samma skit som dom lägger i industri kex, bröd alla dessa skit produkter typ BRÖDMAFFIAN.

    ALLA DESSA NATURLIGA RÅVAROR, LIKA NATURLIGA SOM ALL ANNAN FÖRVANSKAD INDUSTRI MAT.
    Ni går ner i vikt för att ni äter mindre kalorier.

  20. ragnhild
    #169
    Vad säger du? Vegetabilsk fett i ost eks. gauda, cheddar - och gräddost med? Måste jag nu maila meierier igjen - eller är det någon som vet? Hur vet du det? Aha, du henvisar til AAK. Jag kopiererar og limmar från deras hemsida:

    "Utbudet av bra bagerivaror ökar samtidigt i butikerna. Allt mer bake-off bröd fyller diskarna för att vi snabbt ska kunna få nybakat bröd till middagen eller kaffepausen.

    Känslan av nybakt vill vi konsumenter inte gärna ge avkall på, trots att tiden inte räcker till för egenhändig bakning. Detta innebär givetvis att kravet på lång färskhållning av det bakade brödet ökar. Förbättrad färskhållning är ett av de områden där AAK:s bagerifetter hjälper till".

    AAK - hjälper meierier (ref. dig Jamenvisst) til å spara på råvarorna som eks. naturligt melkefett ved å bytte dette ut med veg. fetter ... Men fet grädde, och gräddost har vel melkefett, och inte innblandat vegetabilsk fett? Och helfet römme, tyrkisk yogurt..... vil jag tro?

    Til dels enig i sista avsnitt: Ska du ta itu med kilon så handlar det um å "ta rev i seilene", sätta gränsor - gärna äta strikt lchf. Jag minskar matintaket något. Kalorier teller jeg ikke, men eks. 2-eggsomelett i stället for 3 o.a. Jag holder på nu, och synes å lyckas med 3-4 kg sommaren slept på, - är också motiverat för 3-4 til av slaget, men här får kroppen tala. Jag föredrar lchf som method för dette, för då kan jag äta mig mätt, en forutsetning för både holda både på og ut 🙂

    Tack för spennande inlägg Jamenvisst 😉

  21. liv
    Jamenvisst: Ja, jag vet att jag helt klart äter mindre kalorier med LCHF, jag påstår inget annat. Fråga istället hur vi kan äta mindre kalorier och ändå vara mätta och nöjda.
  22. jon
    #169
    #170

    När det gäller ost måste vi dock ge livsmedelsverket en eloge. Ost får endast heta ost om den innehåller mjölkfett till 100%. Den osten som man byter ut fettet mot AAK:s smörja får inte enligt livsmedelsverkets regler kallas ost. DEt ända jag har hittat i butikerna här hemma är en riven ost under namnet "Rivet" från ockelbo-ost. Så osten är nog än så länge rätt lugn, så länge man köper hel ost.

  23. Karin
    169

    Du skrev om mycker, som jag inte vet om det är sant.

    Håller däremot med dig tillfullo i:

    "RÄDDDA HAVEN FRÅN OMEGA 3 UTFISKNING,".

  24. Fred Flinta
    170ragnhild
    Vad gäller ost så finns det också minst 2 typer av vegetabilisk löpe, detta blev veganerna förstås glada över så de slapp vassle från magen på djur. Den ena görs av genmanipulerade mikroorganismer, , problemet här blir ju att de istället petar i sej GMO... håhåjaja hur man än vänder sig har man ändan bak 🙂

    Vill man undvika detta med GMO där oberoende forskning lyser med sin frånvaro letar man i innehållsförteckningen efter "löpe" då är det naturligt, från kossor för oss som äter som Flinta... Eller för de som äter vegetariskt finns tips här hur man undviker skräpet: http://ostboden.wordpress.com/lope/

  25. Jamenvisst
    #173
    Det är alltid otrevligt när saker som man inte vill eller önskar sig smyger på. Lagar och regler är olika beroende på land. Tillverkning av ost betyder en sak, import en annan. Det är en komplicerad värld vi lever i.

    Dessa "ostar" har funnits länge som pizza, tex mex färdig rivet, tubost, färskost och vissa mjukare sorter. Det börjar smyga in under namn OST som ni ser av nedan länkar. Sedan några år har det varit ett billigare alternativ till restauranger, pizzerier.

    Till konsument tror jag det är en tidsfråga i och med att vi är i en tid av ökade råvarukostnader som ej slagit genom till slutprodukten ännu. Mjölk är dyrt, fulolja billigt. AarhusKarlshamns är ett hyfsat stort företag som vet hur saker och ting skall säljas. Arla vill tjäna pengar.

    http://www.bofood.se/CM.php?PageID=76709

    http://www.ostimporten.se/download/productinfo/PS9012-EBCltig.pdf

    Glass har tagit den vägen. Nu kan du märka glassen som gräddglass bara den innehåller några % mjölprotein/fett. Kommer inte ihåg exakt. Normal glass tror jag inte behöver innehålla mjölk överhuvudtaget för att kunna heta glass, räcker med fulolja.

    Gällande odlingslaxen så påbörjades färgning av lax genom fodret med skal från räkindustrin. Under 70-80 talet blev laxodlingsindustrin så stor att räkskal inte räckte till och blev för dyrt, syntetiskt astaxanthin pigment tog över vid slutet av 90 talet.

    Grisuppfödning är välkänt idag genom media. Finns fortfarande dolda agendor som säker kommer fram inom snar framtid.

    Grädde, mjölk är väl inte så konstigt att de färgar. Naturlig färgning sker genom gräs som de äter naturligt. Kossorna står ju inte ute och käkar gräs när dom mjölkas utan de äter foder. Mejeriet tillsätter pigmentet som ofta kommer från http://www.chr-hansen.com/ . Chr hansen gör pigment baserat på naturliga råvaror vilket gör de dyrare än de syntetiska som är baserade på petrokemiska råvaror. Fåtalet mat produkter innehåller pigment baserade på naturliga pigment, flertalet är syntetiska.

  26. Piltson
    Aveh: "Orkar du kan du arbeta om den något."

    Finns ingen anledning. Om någon belastas av denna episod så är det SvD:s redaktion.
    FGörst lägger de fram en hög smörja utan att se närmare på dess verklighetsanknytning. Och när vi inte får justera denna smörje får vi från utomstående part höra att detta skulle bero på retoriska brister! Man kan inte uttrycka justeringen tydligare än vi gjorde, och det finns ingen anledning att uttrycka det otydligare av retoriska skäl. Adjö adjö

  27. Karin
    175

    Det är bra att du gör andra uppmärksamma på kryphålen som företagen använder sig av.

  28. Majoren
    Colting kommenterar Brödinstitutets insändare på sitt vanliga försynta och ödmjuka sätt... 😉
    http://coltingblogg.com/2011/08/18/patetisk-debattartikel-av-brodlobbyn/
  29. ks
    jag skrev ett inlägg på klingon. baklänges. givetvis vägrade etablissemanget ta in det.
  30. ks
    sysslar inte brödinstitutet med FUD förresten? http://sv.wikipedia.org/wiki/FUD
  31. ragnhild
    ks-
    :mrgreen:
  32. gripen
    Uffe Ravnskov och gänget på debattsidan i Borås Tidning idag...
  33. aaa
    Överätning ger efter några dagar problem för kroppen att hantera överskottet av alla näringsämnen. Vart skall det lagras, brytas ner etc. Detta gäller för allt som åker ner i magen. Oberoende om det är fetter, kolhydrater, proteiner, mineraler vitaminer, ALLT.

    - Va? Belys gärna dessa problem, redogör för dessa och sätt namn på dem. Skitsnack. Vilka problem får jag när jag överdoserar vitamin C?

    Vissa ämnen skapar extremt komplicerade kemiska reaktioner i kroppen. Kroppen är inte skapt för överätning utan det är en FRUKTANSVÄRD PÅFRESTNING PÅ KROPPEN. Vi vet att undernätning leder till döden som i östra Afrika. Kroppen klara av en överätning under en väldigt kort tid, lagring för sämre tider. Det finns ett spann för inlagring av ämnen. Organ lagrar som levern, muskler gör sitt, alla delar av kroppen ställer upp till en början tills dessa depåer är fulla och kroppen hamnar i en situation som den inte är anpassad för.

    - Vilka processer är komplicerade? Proteinsyntesen? Glykosinlagringen?

    Vi har ganska lätt att förstå att en motor blir sur snabbt och stannar om den får för mycket bränsle. Låt den stå, rensa ut och starta om med rätt mängd.

    - Allvarligt? Så jäkla dum jämförelse.

    Vad som sker i kroppen är väldigt individuellt. Mer eller mindre alla moderna sjukdomar bygger på överätning och att kroppen INTE kan hantera detta. Problemet med forskning blir att denna utförs på personer som befinner sig i problemet, där resultaten blir omöjliga att tolka enhetligt. Det är fettets fel, vilket fett, nej mer omega 3, nej kolhydrater,nej mindre salt, blåbär gör dig frisk, 3 bananer per dag " because you are worth it".

    - Individuellt? Knappast. Din proteinsyntes funkar precis som min, men med någon variation.

    Det är kanon, vilken marknad. Massvis mer tomtegubbar med diverse teorier ploppar upp. Halleluja.

    Kroppen är otroligt komplicerad varelse. Vi har våra sinnen som skall hjälpa oss att förstå vad som sker eller vad som krävs av olika delar av kroppen. Dessa sinnen är utvecklade och förfinade genom vår evolution.

    Vi rör på oss, utför arbete, springer, muskler kräver bränsle, hungern slår till. Vårt barn ger ifrån sig ett skrik, man stannar till, kallsvettas, sekunder känns långa, vad har hänt, rädsla.

    Industrin lägger ner enorma summor på att forska i detta. Färg, utseende, lukt, smak, känslan att hålla, äga, visa. Allt detta spelar roll vid framtagning av nya produkter.

    Är personer som överäter slavar för denna påverkan. Självklart. Är det stärkelsens fel, hjälp mig.

    - Mer trams. Läs om, läs rätt!

  34. aaa
    Jag håller med Berit, Herr Gröön ger också mig otroligt många goda skratt!
    Men, vilken utbildning har Herr Gröön som så lättvindigt kallar det för myter att vi blir tjocka av kolhydrater (=socker)?

    - Behövs en utbildning för att förstå att man inte blir tjock av kolhydrater per se? Då för du börja studera.

    Jag har gått upp 6 kilo sedan i maj....och varför?
    Jo, jag har ätit bröd hela sommaren!!!
    Jag föll för frestelsen....fy faaaan vad jag är dålig!!!

    - Nej, du har ätit FÖR MYCKET! Ja, du är dålig.

    Bröd kan man ju glömma om man talar om vikt, hälsa och välbefinnande.

    - Varför då? En skiva bröd om dagen kommer du knappast att märka av alls.

    Mörkrädd... är vad man blir, han skriver att man kan skylla dagens överviktiga samhälle på att männiksor har för dåliga kunskaper om vad man borde äta... synd då att han fortsätter sprida den dåliga kunskapen.

    - Utomordentliga råd och antaganden. Det märks tydligt på många här att ni inte vet vad ni pratar om. Så länge du inte överäter så kan du omöjligt bli tjock av bröd. Vem har någonsin överätit energibalans på bröd?

    Otroligt att Svd tar en ett sånt här debattinlägg av en betald lobbyist. Det minsta de kan göra för att skapa rättvisa och främja debatten är att låta en representant för "kostextremisterna" gå i svaromål.

    - Ni verkar ju alla vara brödnegativa och många av fel anledningar. Såklart de måste få lobba tillbaka. Allt som står i artikeln stämmer ju.

    Alla som producerar mat av undermålig kvalitet har det gemensamt, att de tror på ,

    att det bara handlar om hur många kalorier man äter, och inte vad man äter.

    - För viktminskning så gäller detta generellt ja.

    "Alla förstår ju att det här med kost är oerhört komplicerat men vi inom LCHF anser att SLV's kostråd är 'ovetenskapligt' nonsens."

    - Alla med minst en fungerande hjärnhalva håller med om detta.

    Då blir man inte tjock av öl heller, det flytande brödet. Hurra för mig som låtit bli bröd och öl i över ett år nu och gått ner 24 kilo

    - Varför jämföra bröd med öl? Du hade kunnat gå ner 40kg. med en bröd och öl diet också.

    Tycker ni det är konstigt att inte alla proffsbyggana låter bli kolhydrater under dieten i allt större utsträckning?

    - Jag utesluter inte bröd helt och hållet och deffar på bra. Att somliga utesluter kolhydrater har inte så mycket med bröd att göra. Dett finns bättre kolhydratskällor enligt många.

    förmodligen är det så att det finns vissa som tål kolhydrater utan att bli feta. Men jag tror ni är i minoritet.

    - Sluta nu. Om du äter enbart pasta med ketchup med ett kaloriunderskott på -500/dag kommer du inte att gå upp i vikt.

  35. Anita
    Smöret är slut hos leverantören, Brödinstitutet och SLV skvalpar vidare i sin pöl. Det rör sig i stugorna. Nu punktmarkerar man länsvis för att rädda försäljningssiffror. Kanske tror de att man kan övertyga något enstaka län att inte "gå på" råd att äta bra mat.
    http://vlt.se/asikter/debatt/1.1343689-brodinstitutet-kostextremister...
  36. Anton
    Herr Gröön rekommenderar bröd!? vad kommer härnäst? Tand gredelin och Tant Blå råder att dricka läsk?.
1 2 3 4

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg