Kostexpert: Dags att ändra kostråden

Fogelholm

Efter min föreläsning i Helsingfors igår talade professor Mikael Fogelholm, en av experterna som utreder den kommande uppdateringen av de Nordiska Näringsrekommendationerna.

En förnuftig och ödmjuk man tycker jag, och öppen för att en förändring av dagens fettsnåla kostråd kan behövas. Lågkolhydratkost fungerar bra åtminstone på kortare sikt höll Fogelholm med om, liksom att mättat fett kanske inte är farligt. Det senare verkade han dock inte helt övertygad om ännu.

En sak skulle bort helt ur dagens kostrekommendationer enligt Fogelholm, och jag kunde inte hålla med mer:

Kolhydrater och (o)hälsa

Fogelholm pratade mest om observationsstudier (osäker forskning). Men visst kan man hitta ett och annat som leder åt rätt håll. Här är en intressant slide från Fogelholms föredrag:

Fogelholm2

Personer som äter mycket snabbsmälta fiberfattiga kolhydrater har ökad risk för diabetes typ 2. Det spelar ingen större roll om man tittar på socker, totalmängd kolhydrater, stärkelse eller glykemiskt load. De är alla starkt kopplade till ökad risk för diabetes.

Knappast förvånande.

Och det är inte bara diabetes som är problemet:

Fogelholm3

Att äta högre andel raffinerade kolhydrater (och mindre fett) kan sänka LDL. Men allt annat blir sämre. Dessutom blir LDL-partiklarna mindre och farligare, så kanske finns inga fördelar alls, bara nackdelar.

De gamla råden att äta mindre mättat fett fungerar inte, eftersom många då istället ersätter den maten med dåliga kolhydrater. Något som hur som helst är värre, vare sig man fortfarande är rädd för naturligt fett eller inte.

Hur ska rekommendationerna ändras?

Här är Fogelholms personliga förslag till ändrade råd (inte nödvändigtvis något som andra experter kring NNR håller med om):

Fogelholm4

Fogelholm är en försiktig general med andra ord. Inga stora skillnader. Men notera att alla förändringar trots allt går åt rätt håll.

Ny kostpyramid

Fogelholm1

Fogelholms förslag till ändring av kostpyramiden är också bara bra förändringar.

Mindre stärkelsemat, särskilt mindre vitt mjöl och socker. De senare ska hela vägen upp i toppen av pyramiden. Dessutom bör vi äta mer fett i form av oljor.

Om våra allmänna kostråd ändrades enligt ovan så vore det ett stort steg åt rätt håll.

Själv skulle jag dessutom sluta med de föråldrade varningarna för naturligt mättat fett, som i exempelvis kött och ägg och smör. Det skulle göra det mycket lättare att hålla sig mätt utan dåliga kolhydrater. Men saker och ting rör redan på sig åt rätt håll.

Mer

Mättat fett: inget att oroa sig för

Ett stort fett fiasko

Ny översikt: mättat fett ofarligt, igen

Läs och gråt, Livsmedelsverket

Äldre inlägg