Kostdoktorns årskrönika 2014

2014b

Det gångna året var fullt av stora händelser på hälsoområdet och här på Kostdoktorn.

Fettskräcken bleknar bort allt mer, förutom hos de som envist lever kvar i det förgångna (hej, Livsmedelsverket!). Under året uppdaterade sig allt fler experter, opinionsbildare, vanliga människor och organisationer. Vi tog gemensamt stora steg mot en friskare framtid.

Här är Kostdoktorns traditionsenliga stora årskrönika om det bästa, det mest chockerande och det mest inspirerande från 2014!

Årets nyhet på Kostdoktorn

Skärmavbild 2014-12-30 kl. 10.01.52

Den 16 juni släpptes den största nyheten här sedan starten 2007. Det som jag och flera medarbetare jobbat hårt och länge med är  effektivt sätt att sprida kunskap om hälsa och vikt: video i högsta kvalitet på medlemssidorna. Videokurser, intervjuer, föreläsningar och film.

Se alla nyheter på medlemssidorna

Kostdoktorbloggen fortsätter precis som tidigare – allt som tidigare varit gratis fortsätter att vara lika gratis. Bloggen, forumet och alla informationssidor fortsätter att vara omedelbart tillgängliga för alla och fortsätter att uppdateras dagligen.

Att det skulle bli diskussioner om de nya medlemssidorna var väntat. Här är några kommentarer.

Du kan ännu prova på medlemskap gratis i en månad.

Årets tidningsomslag

TIME

Paradigmskiftet fortsätter och den mossiga fettskräcken är på väg ut allt snabbare. Visst är det vackert, omslaget till TIME från i juni? På svenska blir rubriken så här:

ÄT SMÖR. Vetenskapsmän kallade fett för fienden. Varför de hade fel.

Det skiljer trettio år mellan de här två omslagen till TIME.

Årets skräckvård

Nioåring rekommenderas äta ett halv kilo rotfrukter till lunch

Nioåring rekommenderas äta ett halv kilo rotfrukter till lunch

Det följande är bland de värsta exempel jag hört talas om. En mamma lyckades hjälpa sin 9-åriga son med typ 1-diabetes att bli friskare och må bättre genom att äta mindre kolhydrater. Resultatet av att mamman hjälpte sitt barn? Diabetesmottagningen på Karolinska anmälde henne till socialen!

När anmälan snabbt blev nedlagd – eftersom alla inblandande inklusive skolhälsovården såg hur mycket bättre barnet mådde än tidigare – så fortsätter diabetesmottagningen att sätta käppar i hjulet. Läs vidare →

PS

Inlägg härifrån spridas riktigt brett på Facebook. Det är inte ovanligt att fler än 200 000 svenskar ser ett enstaka inlägg, men med det här inlägget togs ett nytt rejält rekord. Inlägget om mamman som hjälpt sin son med typ 1-diabetes till kraftigt förbättrad hälsa har nu setts av mer än 400 000 svenskar på Facebook.

Årets planeringsdagar

plandagar-1024x601

I november hade vi årets planeringsdagar för Kostdoktorn-företaget då tio medarbetare från Team Kostdoktorn samlades i Karlstad för att lägga upp våra planer för 2015 och mer långsiktigt.

Under de första planeringsdagarna för ett år sedan sågs ett mindre gäng och lade upp stora planer. Allt vi då hoppades på för detta år har redan slagit in och mer därtill. Vi har nu flera heltidsanställda, vilket var omöjligt för ett år sedan, och växer snabbt. Detta tack vare tusentals stödmedlemmar, som bara blir fler och fler. Så nu är det dags att tänka ännu större. Läs vidare →

Årets vetenskapliga artikel

fett-650x518

Är det farligt med smör eller annat mättat fett? Nej, knappast.

Ytterligare en ny stor genomgång av all bra vetenskap visar att mättat fett är lika ofarligt som annat naturligt fett, vare sig detta är omättat eller fleromättat.

Skräck för smör saknar vetenskapligt stöd idag. Det är baserat på gamla förutfattade meningar och en oförmåga att uppdatera sina kunskaper. Ska man tas på allvar som ”kostexpert” så behöver man kunna uppdatera sig. Det duger inte att fortsätta sprida sedan länga motbevisade idéer om fett från 80-talet.

Det måste finnas någon gräns för hur länge man får stoppa huvudet i sanden. Eller vad säger du? Läs vidare →

Årets framgångshistoria

Therese-Olofsson2

Här är den imponerande historien om hur Therese Olofsson tog svenskt rekord i viktminskning med LCHF och gick ner hela 130 kilo.

Hur gjorde hon? Hur känns det att gå ner så mycket i vikt? Och vilka är hennes bästa tips till andra som vill gå ned mycket i vikt? Läs vidare →

Årets statistik

hjärtinfarkter21

Svenskar äter mycket mer smör och blir samtidigt friskare i hjärtat snabbare än någonsin.

Socialstyrelsen släppte nyligen den senaste statistiken över risken för hjärtinfarkt i Sverige, fram till år 2013. Det är glädjande läsning för nästan alla… Utom de som desperat letar tecken till att ökat smörätande har något med hjärtsjukdom att göra. Under de år som svenskarna dubblat sitt smörintag har risken för hjärtinfarkt plötsligt rasat!

Hur ska de övervintrade fettfobikerna på Livsmedelsverket och den där välkända ”livsstilsprofessorn” förklara bort detta? Gissningsvis lär de fortsätta med sin vanliga taktik: att låtsas som att det regnar. Eller vad tror du? Läs vidare →

Årets föreläsning

My_Westerdahl-Vimeo-ljus4

 

My Westerdahls 20 minuters föreläsning på vårens LCHF-kryssning blev inte bara uppskattad på plats, utan också den mest sedda filmade föreläsningen på Kostdoktorn 2014.

Föreläsningen handlar om My Westerdahls viktresa på minus 79 kilo med LCHF, men ännu mer om de mentala verktyg som har tillåtit henne att ta kontroll över sitt sockerberoende. Läs vidare →

Årets fall för fettskräcken

Ko

Gårdagens fåniga fettskräck smälter bort allt snabbare. Under året kom flera ytterligare steg i paradigmskiftet:

  • Världens största affärstidning Wall Street Journal publicerade en stor artikel som totalt sågar de senaste decenniernas onödiga varningar mot smör.
  • Mättat fett har ingen betydande roll i hjärtsjukdom. Tron att mättat fett skulle vara farligt har sedan början saknat bevis och moderna genomgångar av all forskning visar att det varit ett misstag. En utmärkt artikel i ämnet publicerades i en av Englands största tidningar.
  • Ann Fernholm skrev en debattartikel i juni en debattartikel i SvD: ”Att varna för mättat fett är inte vetenskapligt”.
  • En artikel i DN skrev att minska på fett ”har inget vetenskapligt stöd”.
  • Nyligen publicerades en riktig slakt av fettskräcken i en av de ledande vetenskapliga tidskrifterna, British Medical Journal. Sammanfattningen? Råden att äta mindre mättat fett var ett gigantiskt experiment från början, ny vetenskap visar att det inte gör någon nytta. Det kan ha lett till ökat intag av dåliga kolhydrater istället, vilket sannolikt driver dagens epidemier av fetma och diabetes.

Årets expertintervju

Eric_Westman4

Vill du lära dig mer om lågkolhydratkost från en av världens största experter? Här är fjärde delen av fem – 14 minuter om hur du bryter en viktplatå.

Om du har provat lågkolhydratkost med god effekt – men din viktnedgång har stannat av för tidigt – så har dr Westman flera smarta tips till dig. Läs vidare →

Årets hälsovärden

iStock_000007441493Small-800x532

Läskiga grejer – eller?

Sommaren 2006 började jag äta LCHF-kost och det har jag sedan fortsatt med. Det har nu gått åtta år. Det var därför dags för en noggrann hälsoundersökning.

Enligt vissa fett- och köttfobiker borde jag redan vara död för länge sedan. Personligen planerar jag att hänga med i ungefär 50 år till. Så vem kommer att få rätt? Läs vidare →

Årets kursvideo

5LCHF-misstag

Får du perfekt effekt av att äta LCHF? Eller finns det problem – har du svårt nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte riktigt bra?

I så fall kanske du gör ett av de fem vanligaste misstagen på LCHF. I den här korta videon går jag igenom dem. Läs vidare →

Årets uppdatering

Diabetesförbundet

Det stora tunga Diabetesförbundet i Sverige var förr i tiden tyvärr – minst sagt – avfärdande mot LCHF. Men nu verkar de ha mjuknat och öppnar upp för nytänkande. I förbundets nya broschyr får sex personer berätta hur de framgångsrikt äter för att hålla koll på sin diabetes.

Bland dessa sex personer äter en strikt LCHF (!), en äter en variant av LCHF (!), en äter GI och tar bort alla snabba dåliga kolhydrater (samt tränar hårt) och en kör med periodisk fasta enligt 5:2. Alla dessa är utmärkta val som gett fantastiska resultat. Läs vidare →

PS

I somras kom en ny vetenskaplig översiktsartikel av en stor grupp forskare för fram argumenten för att lågkolhydratkost bör vara förstahandsalternativet vid såväl typ 2- som typ 1-diabetes.

Årets film

Filmen Carb-Loaded släpptes i höstas efter två års hårt arbete. Resultatet blev bättre än jag hade förväntat mig.

Detta är den roligaste film om lågkolhydratkost som gjorts. Den är också påkostad med massor av animationer och musik samt filmade korta kommentarer från dussintals experter på området, runt om i världen.

Eftersom jag känner filmskaparna – och är med i filmen på ett litet hörn – lyckades vi komma överens om något lyckat. Vi fick tillstånd att visa den gratis… och textad på svenska. Läs vidare →

PS:

Inger Swanberg i Team Kostdoktorn ordnade också svensk text till bonusmaterialet med expertintervjuer.

 

Årets fråga

Jag fick ett par bra frågor på Facebook.

Skärmavbild-2014-08-03-kl.-11.16.41

Vad är fel på vanlig mat i lagom mängd? Det rådet funkar inte. Inte när den vanliga maten är fetmaskapande och driver majoriteten av befolkningen till att äta mer än de behöver. Det som de flesta i västvärlden äter idag och som därför är ”vanlig” mat är historiskt unik. Läs vidare →

Årets kokbok

matkärlek

Jag blir högst positivt överraskad av den nyutkomna kokboken Matkärlek – Laga gott och naturligt med LCHF. Det kan vara den bästa LCHF-kokboken hittills, särskilt men inte bara för nybörjare.

Eftersom det inte finns något utdrag ur Matkärlek publicerat ännu tog jag mig friheten att visa några sidorLäs vidare →

Årets expansion

Teamsida12Företaget Kostdoktorn expanderar snabbt tack vare alla stödmedlemmar. Med ett mål att långsiktigt revolutionera mänsklighetens hälsa så kan vi förstås inte ligga på latsidan utan det gäller att sikta högt.

Tack vare medlemsavgifter har vi nu möjlighet att ge rättvisa löner till fler medarbetare. I augusti blev de långvariga medarbetarna videoansvarige Simon Victor och Inger L. Swanberg, redaktör, heltidsanställda i Kostdoktorn-företaget. I december tillkom ytterligare en ny heltidsanställd: Min bror Johan Eenfeldt, IT-ansvarig, som är utbildad datavetare och i många år jobbat i Stockholm med bland annat webutveckling och sökmotoroptimering.

I april blev Fredrik ”Majoren” Söderlund befordrad till moderator på bloggen. I november välkomnade vi även två moderatorer till Kostdoktorns forum, Peter B och Lilla Anna.

Årets middag

middag

I september hade vi fint främmande här hemma. Två av grundarna av LCHF-magasinet tittade förbi på middag – Margareta Lundström och Bosse Zackrisson. Dessutom kom min Karlstads-granne Monique Forslund (som håller min dotter Alva på bilden). Ett par respektive (Mats och Mattias) och några barn var också med.

Vi slog på stort med trerätters. Lyckligtvis var det inte jag som stod för middagsplaneringen utan min underbara sambo Kristin. Här är kvällens kreationer. Läs vidare →

Årets vanligaste fördom

predjudice

Ovanstående citat är saxat från en kändisintervju under året. Dieter sägs vara för folk som är ”lata” och ”inte förstår” bättre. Det vill säga för lata och dumma överviktiga personer.

Dessa fördomar gror i den vilseledande marknadsföringen från skräpmatsindustrin om hur det inte finns dålig mat, bara dålig karaktär. Det är fel. Läs vidare →

Årets provokatör

Träning

Efter ett års bloggfrånvaro gjorde provokatören och triatleten Jonas Colting comeback. Han bloggar igen – och bjöd också på en debattartikel i Aftonbladet kring ortorexi. Vissa ser överdriven träning och kostmedvetenhet – ortorexi – som ett växande problem i Sverige, men är kanske att vi fredagsmyser oss till döds ett större problem?

Colting gav också pastaförsäljaren svar på tal efter dennes senaste påhopp på LCHF. Coltings svar fick enorm uppmärksamhet och nådde 365 440 visningar på Facebook.

Årets brutna löfte

Nyårslöfte

Pressbyrån började året med ett modigt nyårslöfte för 2014. De lovade att inte göra reklam för onyttiga saker mer!

Om någon tvekade: Nej, Pressbyrån menade inte allvar med sitt hälsosamma nyårslöfte. Det var bara ett billigt reklamknep för att få uppmärksamhet. Många läsare skickade under våren in bilder på annonser för vilka onyttigheter som helst.

Årets sämsta bantningsråd

viktklubb

Är detta världens sämsta bantningsråd? Aftonbladets Viktklubb utlovar att man ska ”gå ner i vikt snabbt och enkelt” och ger råd om att äta vaniljglass, marshmallowsfluff och strössel. Detta är förstås rent bondfångeri och helt oseriöst. Sämre bantningsråd har aldrig jag sett.

Viktväktarna kom med mer bondfångeri och rekommenderade sockerfylld kladdkaka till personer som vill gå NER i vikt. Det överviktiga ”unnar sig” genom att följa Viktväktarnas råd är hunger och misslyckande. Det tycker jag inte de är värda.

Vad är skillnaden mellan godis och bantarpulver? Kanske inte så mycket. En butik tog likheten mellan godis och bantarprodukter ett steg längre och gjorde en rimlig produktplacering.

 

Årets mytspridande

Skärmavbild-2014-07-15-kl.-22.17.34

Flera personer tipsade mig om att Paulúns sida på Facebook spred den gamla myten att lågkolhydratkost ger benskörhet. Det är fel och är motbevisat sedan länge. Jag kunde inte låta bli att ge svar på tal.

Årets sockerlarm

cig

”Sockret är lika farligt som tobak”

Allt fler inser att rädslan för naturligt fett varit ett misstag som lett oss in i en hälsokatastrof. Expressen skrev efter en brittisk larmartikel att ”Sockret är lika farligt som tobak”.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm var aktiv i sockerdebatten under året och skrev en debattartikel på SVT Opinion om att det är sockret som skadar barnen. Ann Fernholm – som också just lanserat Kostfonden – var också på Nyhetsmorgon för att diskutera saken i samband med att hennes bok Det sötaste vi har kom ut, och som handlar om socker och barn.

SvD skrev om att socker är en hälsomässig katastrof och att socker orsakar hjärtsjukdomar.

Världshälsoorganisationen WHO planerar nya kostrekommendationer där de rekommenderar att halvera sockerintaget!

Årets förvirrande slutsats

Hamburgare

Är det farligt att äta kött om du är mellan 55 och 65 år gammal? Blir det därefter tvärtom hälsosamt att äta mer kött efter 65-årsdagen?

Den förvirrande slutsatsen drar vissa forskare efter en ny amerikansk enkät-studie. Läs vidare →

Årets godishets

godispizza2-650x414

Hetsen att köpa godis i mataffärer blir bara värre, verkar det som. Det här kan vara det mest motbjudande jag sett, men det verkar sälja bra.

Fler exempel:

Årets förvandling

Före och efter 1 månad med Coca Cola

Före och efter 1 månad med Coca Cola

Vad händer om man dricker 10 Coca Cola per dag i en månad? Att man går upp i vikt inser nog alla, men alla kanske inte vet hur stor effekten kan vara på en enda månad. Läs vidare →

PS

Fokuset på kalorier är skräpmatsindustrins älsklingsargument. De vill desperat få dig att tro att fetma handlar om dålig karaktär, inte dålig mat. Coca Cola och andra företag betalar miljarder för reklam som kan få dig att tro på kaloriförklaringen. Och de betalar gärna forskare som kan sprida samma idéer i vetenskapliga sammanhang, för att deras reklam ska verka trovärdig.

Årets nya sätt att bli tjock

DunkinDonuts_donut_box-800x533

Snart finns det ännu en snabbmatskedja som kan sprida fetmaepidemin i Sverige. Amerikanska Dunkin’ Donuts – mest känd för sina beroendeskapande och sockerdränkta munkar – är nu på väg att öppna 30 restauranger hos oss.

Årets smörstrider

smor_2_hel_1

Goda nyheter: Det stolliga tvånget på lättprodukter i Karlstadsskolor blev mycket kortlivat, trots att dietister ville ha tvång på lättprodukter. Även i ett par andra kommuner har protester gjort att skolbarn får tillbaka smör som alternativ.

Stockholms skolborgarråd rekommenderade att strunta i tvånget på lättprodukter och kallade Livsmedelsverket ”rigida” och ””fnoskiga”.

Årets tveksamma samarbeten

Cloetta

Apoteket + Cloetta = Sant

Apotekets VD väntas bli ny ledamot i godisföretaget Cloettas styrelse. Jag tycker det visar på dåligt omdöme. Men eftersom Apoteket redan säljer chokladgodis som vikthjälp så är det tyvärr inte förvånande. Kanske blir Cloetta ny leverantör av godis till Apoteket?

Unilever – företaget bakom bland annat Becel och Lätta-margarin – berättade att de börjat ”samarbeta” med den stora brittiska tidningen The Guardian. Detta samarbete går ut på att Unilever betalar tidningen en massa pengar (7 siffror, i pund). I övrigt är samarbetet baserat på ”gemensamma värderingar om hållbart liv och öppet historieberättande.”

Ett annat samarbete rör propaganda för skolelever. Utbildningsmaterialet i näringslära går ut på att ungdomarna ständigt ska trycka i sig mer eller mindre dåliga kolhydrater under hela dagen (frukost, lunch, middag, mellanmål och kvällsmål). Detta för att orka röra på sig.

Årets bästa kostråd

brazil-650x388

Brasilien fick nya officiella kostråd. Och de är (nästan) helt perfekta! Vårt eget Livsmedelsverk använde istället dina skattepengar till en kampanj för att fira att nyckelhålsmärkningen fyller 25 år. Kampanjen består av en skojsida om ”löpsedeldieter” såsom att äta bomull eller att sova sig smal.

Årets försvarstal

tommy

Han ser snäll ut, Tommy Runesson, och det är han. Men den striktaste LCHF-aren i Sverige kan också säga till på skarpen när det behövs.

Vissa LCHF-are äter riktigt strikt lågkolhydratkost för maximala resultat. Förutsägbart nog kommer det många invändningar från andra som inte vill eller inte behöver äta så strikt.

Detta är en evighetsdebatt. Tyvärr kan vissa tro att bara för att de själva inte vill eller behöver äta strikt LCHF så borde ingen göra det. Här är Runessons tre invändningar i debatten. Vad tycker du?

Årets diabeteskonferens

Blodsocker

I september var jag på den stora diabeteskonferensen i Wien. Vad är fel på världens största konferens om diabetesforskning? Här är det alldeles uppenbara som man ignorerar på diabeteskonferensen. Istället diskuterar man mediciner, avancerade test och molekyler.

Gör om, gör rätt! Våga åtminstone diskutera all forskning som visar att dagens livsstilråd inte fungerar för personer med diabetes utan istället gör att de blir fler och sjukare. Att blunda för det är orimligt och oetiskt när varje år 5 miljoner människor dör av sin diabetes.

Årets initiativ

Skärmavbild-2014-09-29-kl.-16.45.54-800x285

Har du tröttnat på att läkare, forskare och läkemedelsföretag främst intresserar sig för piller – inte livsstilsbehandling?

Idag finns det skäl att vara mer optimistisk. I höstas lanserades den ideella och oberoende organisationen Kostfonden av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm och ett antal medarbetare. Jag kommer själv att vara med på ett hörn i styrelsen och hjälpa till så gott jag kan. Den nystartade Kostfonden tar nu fart rejält med ett färdigt vetenskapligt råd och en tydlig riktning.

Årets adventsvärdar

Birgitta Höglunds glöggrecept

Vi på Kostdoktorn bjöd in fyra kända LCHF-profiler som bjöd på sina bästa lågkolhydratstips och recept varje söndag för att kunna njuta av god mat med extra gott samvete. Först ut var Birgitta Höglund, följd av Åse Falkman FredriksonMonique Forslund och Sten Sture Skaldeman.

Populära medlemsvideos

Hur du äter LCHF - presentationsbildDe 5 vanligaste misstagen på LCHF

Eric WestmanTommy Runesson

LCHF och mental träning med My WesterdahlTherese Olofsson

 

På väg mot en friskare framtid

Det rör på sig snabbt nu. År 2013 tog LCHF officiellt steget från modediet till bäst för vikt och hälsovärden i den statliga SBU-rapporten.

Under 2014 har media vid ett stort antal tillfällen rapporterat om farorna med för mycket socker i maten och att fettskräcken varit ett misstag. Fettskräcken börjar blekna bort allt mer, förutom hos vissa experter som lever kvar i det förgångna.

Tack till dig som är med och sprider kunskapen. Förhoppningsvis kan vi tillsammans driva på utvecklingen mot en friskare framtid allt snabbare under 2015.

Tidigare årsrapporter

 

23 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Sofie
    Jag vill tacka Andreas och resten av er som jobbar med Kostdoktorn och allt den information som finns alldeles gratis på nätet. I våras när jag var på väg in i en sjukskrivning på grund av utmattning råkade jag stöta på Kostdoktorns sida på nätet. Tack och lov för det. Jag har levt sedan tonåren med svårkontrollerad aptit och med en tilltagande vikt/fetma. Har som många andra försökt upprepade ggr att gå ner i vikt med olika kalorireducerande metoder men har inte stått ut på grund av sug och hunger. Började under sommaren att lägga om min kost till LCHF. Har sedan dess blivit av med 18 kg och mitt matmissbruk. Blodtrycksmedicinen har jag slutat med och så har jag börjat motionera. Efter att jag slutat att äta mjölprodukter och socker känns det som jag är avgiftad från något som ockuperat mig under hela mitt liv. Är nu medlem hos Kostdoktorn och har bokat in kryssningen i vår för att fylla på inspiration inför att gå ner resterande 20 kilo som jag går och bär på. Jag är så tacksam för att jag hittade informationen om naturlig kost och att jag var mottaglig för den.
    Jag önskar er alla God fortsättning och Gott Nytt År
    Läs vidare →
  2. Andreas Eenfeldt
    Fokuset har oupphörligen legat på samma gamla, trista tävlingar; LCHF mot världen, där allt annat är lika med skräp och helst skall tryckas ned till det obefintliga.

    Så tråkigt att du upplever det så.

    Jag tycker tvärtom att det finns många bra andra alternativ, beroende på vem man är och vad som passar en. Till och med de mest kolhydratkänsliga av alla, diabetiker, kan få god effekt på flera vis. Läste du exempelvis detta i mitt inlägget ovan om Diabetesförbundets uppryckning?

    "Bland dessa sex personer äter en strikt LCHF (!), en äter en variant av LCHF (!), en äter GI och tar bort alla snabba dåliga kolhydrater (samt tränar hårt) och en kör med periodisk fasta enligt 5:2. Alla dessa är utmärkta val som gett fantastiska resultat."

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Michael
    Japp, det har skett mängder av positiva förändringar under 2014, som på många sätt banat väg för LCHF och hälsosammare leverne. Detta är dock när man blickar utåt. Inom LCHF har det tyvärr ej skett så många framsteg under året. Fokuset har oupphörligen legat på samma gamla, trista tävlingar; LCHF mot världen, där allt annat är lika med skräp och helst skall tryckas ned till det obefintliga.

    Det har fortsatts med samma uttjatade rissande och nedtalande mot dem som förespråkar allt annat än LCHF. Under vissa perioder har Kostdoktorns forum gjort mer reklam för Paolo Roberto och hans pasta, än för den hälsosamma mat man borde kunna räkna med att få läsa om. Hetsjakter, ständigt försvarsläge, trångsynthet och skrämmande många vimpelviftningar med galonbyxor på dikesnivå. Allt detta från pionjärsajten för LCHF...

    År 2015 hoppas jag kan medföra en totalvändning i denna motstridiga mentalitet och inställning. Jag hoppas att ögon kan öppnas. Att acceptans kan börja gro för alla dem som följer andra livsstilar än just LCHF. Att den tighta, ogenomträngliga sammanhållningen kan brytas upp till en samling med solidarisk grund, och därmed kunna börja nöta bort den sektstämpel som länge förföljt, och upprätthållits av, LCHF. Storsinthet och öppna famnar mot de som vågar närma sig med frågor och nyfikenhet. Att få medmänniskor att känna sig välkomna utan underförstådda krav på medtagna högafflar och törst efter att slåss och försvara.

    När år 2015 kommit till sitt slut så hoppas jag, ...ÖNSKAR jag, att jag med stolthet, rak rygg och ögonmötande blick, kan tala om för allt och alla att jag följer LCHF-livsstilen, utan att känna det omedelbara behovet att förklara, att bevisa, att jag inte är en sådan inskränkt person som du precis just nu kommit att ta mig för. Jag vill klä mig i LCHF med ett leende och en varm känsla varje morgon när jag vaknar.

    Må år 2015 ta mig... ta oss alla dit!

    Svar: #3, #10, #13, #15
  2. HarryH
    Helt rätt Michael (#1). Önskar också ett sakligt 2015 utan minsta agressiva undertoner. Vi har väl inget att "försvara" utan bara fortsätta leva som goda förebilder. När folk är redo så får de joina oss.
    Svar: #6
  3. Andreas Eenfeldt
    Fokuset har oupphörligen legat på samma gamla, trista tävlingar; LCHF mot världen, där allt annat är lika med skräp och helst skall tryckas ned till det obefintliga.

    Så tråkigt att du upplever det så.

    Jag tycker tvärtom att det finns många bra andra alternativ, beroende på vem man är och vad som passar en. Till och med de mest kolhydratkänsliga av alla, diabetiker, kan få god effekt på flera vis. Läste du exempelvis detta i mitt inlägget ovan om Diabetesförbundets uppryckning?

    "Bland dessa sex personer äter en strikt LCHF (!), en äter en variant av LCHF (!), en äter GI och tar bort alla snabba dåliga kolhydrater (samt tränar hårt) och en kör med periodisk fasta enligt 5:2. Alla dessa är utmärkta val som gett fantastiska resultat."

  4. Martin
    Årets tveksamma samarbeten Charlotte Kallas tävlingsdräkt besudlad med ett guld m. Jag hejar på Norge i Falun;(
  5. Anne
    För mig har LCHF-året 2014 inneburit en bättre hälsa! Jag har med intresse tagit del av Kostdoktorns kunskaper, tips och pep genom nätet, böcker och föreläsningen i Linköping. När man är spjutspets för något nytt, behöver man vara tydlig och våga ta ställning för det man tror på, vilket jag tycker Kostdoktorn gör på ett bra sätt! Ser fram mot 2015!
  6. Magnus P
    Helt rätt Michael (#1). Önskar också ett sakligt 2015 utan minsta agressiva undertoner. Vi har väl inget att "försvara" utan bara fortsätta leva som goda förebilder. När folk är redo så får de joina oss.

    "Åh, vad jag önskar att jag en dag kan bli upplyst och få komma med i Er klubb och också bli en förebild för hur andra människor ska leva", hade man kunnat svara med 😉

    Allvarligt talat, jag förstår precis hur du menar, men det är vissa formuleringar på den här sidan ibland som gör att jag inte blir förvånad när det talas om tendenser till arrogans och sektmentalitet. Jag är säker på att intentionerna för det mesta är goda, skulle bara önska lite mer ödmjukhet från vissa emellanåt.

  7. Sofie
    Jag vill tacka Andreas och resten av er som jobbar med Kostdoktorn och allt den information som finns alldeles gratis på nätet. I våras när jag var på väg in i en sjukskrivning på grund av utmattning råkade jag stöta på Kostdoktorns sida på nätet. Tack och lov för det. Jag har levt sedan tonåren med svårkontrollerad aptit och med en tilltagande vikt/fetma. Har som många andra försökt upprepade ggr att gå ner i vikt med olika kalorireducerande metoder men har inte stått ut på grund av sug och hunger. Började under sommaren att lägga om min kost till LCHF. Har sedan dess blivit av med 18 kg och mitt matmissbruk. Blodtrycksmedicinen har jag slutat med och så har jag börjat motionera. Efter att jag slutat att äta mjölprodukter och socker känns det som jag är avgiftad från något som ockuperat mig under hela mitt liv. Är nu medlem hos Kostdoktorn och har bokat in kryssningen i vår för att fylla på inspiration inför att gå ner resterande 20 kilo som jag går och bär på. Jag är så tacksam för att jag hittade informationen om naturlig kost och att jag var mottaglig för den.
    Jag önskar er alla God fortsättning och Gott Nytt År
  8. Karin20
    Årets kryssning! 550 deltagare! Kan bara bli bättre!

    Kul att medverka i diabetesförbundets broschyr förresten!

  9. Åsa
    Apropå diabeteskonferensens lunch: tur för dig att du inte är laktosintolerant. Hade du varit det hade du "bara" kunnat äta bananen.
  10. Henrik
    Michael skriver:

    "Fokuset har oupphörligen legat på samma gamla, trista tävlingar; LCHF mot världen, där allt annat är lika med skräp och helst skall tryckas ned till det obefintliga.
    Det har fortsatts med samma uttjatade rissande och nedtalande mot dem som förespråkar allt annat än LCHF."

    Jag är verkligen besviken på att du inte nämner ett enda exempel på det här som är så bra, som du uppenbarligen känner till, utan att alls berätta om.
    Vad är syftet? Varför hemlighåller du det som är så bra?

    Svar: #12
  11. Krista
    Har du läst diabetes protocol program som finns på nätet? Synpunkter?
  12. Ann Kristin
    Ja, alla framgångsrika mathållningar förtjänar att lyftas. Jag har ett öppet sinne och läser allt möjligt av nya rön och forskning. Jag har t ex frågat bl a veganläkare hur man ska hantera sin diabetes och andra sjukdomar som beror på gluten och socker. Jag har tyvärr inte fått ett enda svar. Jag har fått tillskickat mig att man kan "bota" diabetes av samtliga typer med 30 dagars raw food, men inte ens en meny. Paleo kan fungera för t ex diabetiker, om man mäter det man äter och har blodsockerkontroll. Så efter två års intensiva studier har jag bara hittat LCHF och paleo. Dessutom är 30-40 % av oss klart överkänsliga mot gluten och fruktos, det handlar inte enbart om vikten. Många magar mår allt sämre med gluten- och fruktosöverdoser.
    Svar: #16
  13. I Like Neil Young
    Vi får hoppas 2015 blir ditt år då!

    Gott Nytt till er alla.

    🙂

  14. SB
    Tack Team Kostdoktorn för den här siten. Det känns väldigt bra att kunna hänvisa intresserade vänner och bekanta hit. Jag upplever siten som genomgående seriös, välskriven, välorganiserad, innehållsrik och snygg. Keep it up, ni äger!
  15. Anders A
    Nja, jag håller nog inte riktigt med i all denna kritik.

    Det du kallar "Hetsjakter, ständigt försvarsläge, trångsynthet och skrämmande många vimpelviftningar med galonbyxor på dikesnivå" kallar jag för det mesta mycket viktigt information för att få upp folks ögon för hur saker och ting fungerar.

    Hur livsmedelsindustrin smyger in socker i allt, hur butiker manipulerar, frestar, trixar, frestar barn och håller på för att få folk att köpa saker som oftast är extremt dåligt för hälsan, hur läkemedelsindustrin lobbar och tar fram informationsmaterial som ger dåliga kostråd som mest gynnar deras egna vinster, hur kändisar säljer sig och gör reklam för skräp, hur så kallade "experter" uttalar sig oftast med egen prestige eller möjligen ekonomisk vinning i tankarna snarare än vad som är bäst för folkhälsan, osv. osv.

    Dvs att få folk att förstå att det är inte speciellt många som månar om din, min och våra barns hälsa och välmående utan mer om sina egna intressen och ekonomi.

    I det arbetet anser jag att den här sajten gör ett fantastiskt arbete. Visst slinker det väl in en och annan överdriven kommentar ibland, men hallå - ingen är väl perfekt? Inte jag, inte Kostdoktorn, och förmodligen inte ens du, Michael 😉

    Team Kostdoktorn - keep up the good work! Gott Nytt År till er och alla läsare! ☺

    Svar: #20
  16. Åsa
    Rätt så, gluten och fruktos i alltför stora mängder gör skada i magen. Speciellt när man tillsätter fruktos i stället för socker i livsmedel för att man ska kunna skriva "utan tillsatt socker" på paketet. En frukt om dagen gör mig ingen skada, där finns fruktosen i sitt rätta sammanhang. Rädslan för gluten tror jag dock är lite överdriven. Min mage fixar hembakat bröd och hemgjord musli, potatis och rotfrukter, det är mest en fråga om måttliga mängder och hög kvalitet för mig. Men det måste vara ekologiskt.
    Svar: #22
  17. Elionore Borg Jerkeskog
    Jag önskar Ett Gott Nytt År till alla! 🙂

    Det ska bli så spännande att följa Kostdoktorn på det nya året!

    Mvh Elionore

  18. Henrik
    Jag tycker ovanstående årskrönika för 2014 är mycket bra. Det är bra att bli påmind om alla bra saker, som har hänt under detta år. Min favorit av ovanstående är nog professor Tim Noakes föreläsning som innehåller så mycket viktig information, om så många aspekter av nutrition och vetenskap, som behövs idag och alla dagar. I mina ögon vinner han "tävlingen" om bästa föreläsning, även om det naturligtvis inte finns någon sådan tävling, utan alla insatser mot högkolhydratkosten är bra och behövs, för att förbättra hälsan.

    Michael skrev:

    "När år 2015 kommit till sitt slut så hoppas jag, ...ÖNSKAR jag, att jag med stolthet, rak rygg och ögonmötande blick, kan tala om för allt och alla att jag följer LCHF-livsstilen, utan att känna det omedelbara behovet att förklara, att bevisa, att jag inte är en sådan inskränkt person som du precis just nu kommit att ta mig för. Jag vill klä mig i LCHF med ett leende och en varm känsla varje morgon när jag vaknar."

    Det är en vacker bild du målar upp Michael, och jag önskar att världen var så som du skriver, att du önskar att den var, men tyvärr tror jag att Anders A och Ann Kristin har mer rätt än du i beskrivingen av hur den är, och det är inte så illa. De som vill får väl stå upp för den kost vi alla
    mår bra att äta. De som inte känner att de vill stå upp och kämpa för, och försvara denna kost har inget skäl, att må dåligt därför.
    För de gör en viktig insats BARA genom att föregå med ett gott exempel!
    Många kommer att märka, och en del kanske kommer att fråga om kosten, och kanske folk svarar lite olika, men alla som äter LCHF kommer att hjälpa andra människor, även om de själva
    kanske inte tror det.

    Har då inget varit dåligt här hos Kostdoktorn?

    Jo, t ex att moderatorerna tillät en väldigt omfattande smutskatning av Dr Lundell som tidigt skrivit en bra bok om den felaktiga kolesterolhypotesen. Diskussionen borde handlat om Dr lundell insatser i debatten om kolesterol.Nu släpptes det fram allt för mycket av ren ryktesdestruktion mot denne författare till en bra bok i ett viktigt ämne.

    Nog borde natriumbrists skadeeffekter effekter hos en del som provar LCHF, och blir svaga och trötta uppmärksammas mer.

    Men årskrönikan visar att mycket bra varit uppe på denna blogg under år 2014.

    Gott Nytt År!

  19. Henrik
    PS

    Sedan vore det bra med en "Twitter knapp" vid varje artikel, så man lättare kan länka till artiklarna
    på Twitter. DS

  20. Jaa menee
    Det tycker jag var en bra sammanfattning varför det ibland kan bli lite tillspetsat i rubrikerna.
    För övrigt har jag ingen kommentar utan:
    Önskar er alla:
    EN MYCKET TREVLIG AVSLUTNING PÅ ÅRET, ETT GOTT NYTT ÅR! OCH TACKAR ALLA FÖR DET GÅNGNA ÅRET.
  21. Monique
    Härligt sammanfattat om 2014! Vilket jobb du (ni) gör! TACK!
    Ha ett gott nytt och fett 2015! Kramar från New York City och krama extra om Klara från mig!
  22. Ann Kristin
    Gluten är ok för den som tål det. Och tyvärr vet vi inte i förväg vilka som får taskigt tarmludd och autoimmuna sjukdomar av gluten. Jag hoppas på enkla och pålitliga test för alla små människorbarn, så att vi slipper lågintensiv smärta och i längden riktigt läkiga sjukdomar.
    Svar: #23
  23. Thomas H
    Rätt Ann-Kristin, att det är ok för de som nu tål det men sen å andra sidan drabbas många som vår skomedicins tester/prover inte upptäcker och när sen läkaren bara har sitt facit i sina prover blir behandlingarna fel. Inte optimala. Rätt, bättre tester behövs samt mer kostförståelse från vår skolmedicin!
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av