Kostdoktorn handlar mat i TV

Nyligen var jag med i lokal-TV, Kanal 12, med reportaget ovan. Det ledde till en inbjudan till Stockholm på torsdag. Då ska jag intervjuas på liknande vis för programmet Fråga doktorn i SVT. Har du några tips på förbättringar eller annat att tänka på inför det?

TV-inslaget är 12 minuter långt.

Mer

LCHF för nybörjare

Allt om diabetes

Tips för att gå ner i vikt

Snabbkurs i kolesterol

Mer om boken Matrevolutionen

 

1 2

105 kommentarer

  1. Myran #49, Det var framför allt för typ 1-diabetiker som Karl Petrén förespråkade sin lågkolhydrat-högfettsdiet: http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_Petr%C3%A9n
    En t1d som åt så kunde leva i flera år, medan om den åt sedvanlig stärkelserik kost dog den inom några veckor.
    En t2d som åt lkhf blev frisk omgående.
  2. Ett bra inslag om LCHF i Fråga Doktorn, det har jag väntat, så äntligen. Kör hårt med hälsovinster och diabetesvinster så blir det toppen. Du gör dig utmärkt i TV. Lycka Till!
    Solveig
  3. B-Moll
    Hittade en amerikansk variant - nästan LCHF tycker jag.
    http://flatbelly.naviibk.com/flatbelly?tid=Gdmkii14H4D23M2
  4. Funderaren
    Såg bra ut men jag blev lite besviken att du tog de färdigskalade räkorna. Först löser de upp skalen med syra, sedan skakar de av skalen, för sedan skölja bort syran med vatten och sedan lägger de räkorna i smaksättning så de får tillbaka smaken som man tagit bort. Nästan som att äta crabfish.
  5. Vladimir,
    Tack för tipset. 10 minuter brukade vara spärren för mig tills nyligen så jag tog för givet att det gällde än. Var frågar man om att ta bort spärren? Det vore lysande att kunna lägga upp hela föreläsningar eller längre intervjuer.
  6. Elin
    Jag tyckte det var lite för dietinriktad faktiskt.
  7. Mabbe
    Doc! Mycket bra, men när kommer Doc i Fråga Doktorn? Vill för allt i världen inte missa det. Jag brukar ju titta men ibland har man missat det. De är ju väldigt fettskrämda. Skulle inte skada om de åt mer fett och slopade kolisarna (kanske lite slankare då).
    Väldigt roligt med personen som just skulle köra in en vagn med varor i butiken och fick se Doc. Jag undrar om det var Becel på vagnen.
  8. Complete
    Elin

    Det är väl oundvikligt när det är en diet och eftersom det är många svenskar som har problem med vikten så är det oftast viktnedgång som diskuteras.

  9. Nahiri
    Jag tycker att det är bra att Andreas håller sig till enklast möjliga budskap. Inga "jobbiga" detaljer om tillsatser, margarin, kolesterol, ekologiskt, närproducerat, balans mellan omega-3 och -6, etc som gör att det låter krångligt i mångas öron. Han förmedlar istället kärnan på ett oerhört självklart och positivt sätt. Det tror jag är bästa sättet att få även skeptiker nyfikna på konceptet. När de sedan börjar läsa på lite mer så lär de sig mer om vad "riktig mat" faktiskt innebär.
    Min första reaktion var ändå att han borde varnat för margarin när de zoomade in lättapaketen. Men när jag tänkte efter insåg jag att det nog är en mycket bättre strategi att bara berätta om att det inte finns någon anledning att undvika smör. För det finns väl ingen som väljer margarin för att det är gott?
  10. Cavegirl
    Kanonreportage! 🙂
  11. Cavegirl
    #59

    För det finns väl ingen som väljer margarin för att det är gott?

    Min sambo anser att Lätt&Lagom smakar bättre än Bregott ... 😕
    (Jag misstänker att han inte gjort någon riktig jämförelse hihi)

    Nu är det mestadels jag som handlar och jag har erbjudit mig att köpa en egen ask till honom (eftersom jag vägrar äta margarin), men det tycker han låter för krångligt så han använder Bregott-asken som är ständigt närvarande i vår kyl i alla fall 😉

  12. Underbart! 🙂 mer sånt!
  13. Andreas Eenfeldt - som vanligt är Du mycket tydlig och tankelogisk i Dina framträdanden, verkligen... 💡

    Apropå att Du nämnde att LCHF-kosten kan bli något dyrare - så håller jag ej alls med om det. Detta därför att kostnaden för naturgodis = frukt, kemikaliegodis = vanligt godis, läskedrycker och mjölkchokladkakor osv - sjunker ju dramatiskt, bokstavligt talat. Så den summerade kostnaden för familjens mat och godis sjunker ju påtagligt - enligt vad jag själv sett under nu ca ett år.

    Jag är strax 70 år livserfaren - och har före LCHF-ätandets påbörjande, för ca ett år sedan (jag är ej dogmatisk utan "syndar" rätt ofta en hel del), aldrig tidigare känt av någon kärlkramp (smärta bakom bröstbenet som strålar ut i vänster arm).

    Sedan ca en månad tillbaka - så har jag till och ifrån påtagligt haft kärlkrampsymtom. Sedan mitten av 1970-talet har jag vanan att varje kväll ta mig en promenad om 1-1,5 timmar. Igår kväll fick jag sätta mig ned två gånger - för att kärlkrampsmärtan var så besvärande + att orken att gå ”försvann”. Dock... - efter bar några få minuter, sittande på vägrenen, så återställdes orken och smärtan tonade ut.

    Jag har ju under HELA mitt vuxna liv ätit tonvis med mjölkchokladkakor, socker och kolhydratbemängd kost osv = jag har varit GRAVT sockerberoende under hela mitt liv.

    Det är nu som princip ”puts väck”. Så någon form av blodåder-förfettningar borde jag ju logiskt sett ha - även ifall jag tidigare ej haft några symptom på kärlkramp - som jag själv har noterat i vart fall.

    Till saken hör att jag är vanerökare sedan ca 55 år tillbaka - men röker sedan slutet av 1970-talet enbart cigariller = inga halsbloss. Cigarillrökens Ph-värde är som snusets = rökens nikotin adsorberas i munnens slemhinnor. Halsbloss med cigariller och cigarrer är ju därtill åt hållet ”omöjliga” - för då storknar man ju.

    Jag kommer att fortsätta med rökningsnöjet tills jag blir mätt på det - och det kan ju ta sin tid. Därtill lär det vara så - att Wi som är vanerökare sedan lååång tid tillbaka - reglerar wårt immunförsvar med det.

    Den teorin kan vara riktig, som jag ser det - för jag har flera bekanta (över 50 år gamla) som ”över en natt” har slutat med att röka - och som ett eller annat år senare har drabbats av cancer, kol mm. En av dom har avlidit - men de övriga andas fortfarande.

    Nu undrar jag om mina nykomna kärlkrampssymtom beror på - min inriktning mot att äta LCHF-kosten sedan ca ett år tillbaka - i perspektivet att

    - det är just LCHF-kosten som sådan, som i mitt fall, har orsakat kärlkrampsymptomen

    - alternativt att LCHF-ätandet har satt igång en ”läkningsprocess” av mina normalkost-förfettade blodkärl - och att det i sig medför kärlkrampsmärta - i mitt fall.

    Tacksam för någon form av svar.

  14. Kost utan kemikalier eller annat konstlat är inte en "detalj".
    Det är absolut det viktigaste.
    Nu vill jag inte betrakta Doc som okunning, men han kanske inte visste hur skalade
    räkor behandlades.
  15. Cavegirl
    #54 Funderaren

    Såg bra ut men jag blev lite besviken att du tog de färdigskalade räkorna. Först löser de upp skalen med syra, sedan skakar de av skalen, för sedan skölja bort syran med vatten och sedan lägger de räkorna i smaksättning så de får tillbaka smaken som man tagit bort.

    Va? Verkligen? Vedervärdigt! 😯

  16. Thomas H
    Jättebra inslag, Doc! Kanonbra! Det blir bara bättre och bättre.....

    Vad gäller "fråga doktorn" så kommer jag ihåg det Tv-inslaget dom sände om Karlshamns lasaretts studie (Vesti Nielsens suveräna studie) av LCHF-kost på diabetes II drabbade. Sen dess har även andelen anekdoter växt oerhört mycket som nu visar samma resultat och ändå går det så segt, så segt...
    ... inte ens professor Berne verkar ha reagerat än och börjat tillämpa LCHF.
    Han som nu utredde frågan / dietistanmälan mot Dr Dahlqvist.....
    Handlar det ändå inte om civilkurage(gå emot praxis..) och att ha patientens bästa för ögonen. Man måste orka vara lite obekväm och det är tydligen för jobbigt för många.....
    Tänk så mycket pengar som kunde frigöras till annan vård och så mycken mer hälsa som skapas...

    Jätte bra inslag då... för många år sedan, men den gången ingen kommentar av dom två "kvinnliga studievärdarna" utan bara leenden. Ämnet var nog för kontroversiellt då.... och är det kanske än.... Vi får väl se!?

  17. Mabbe
    Det enda jag egentligen saknar i LCHF är bröd och lite sött ibland. Det ska finnas recept på pajdeg på mandelmjöl och sukrin men jag hittar det inte. Här kommer iallafall ett mycket lätt recept på bröd (el kex som det stod i boken av Sofie Hexeberg)
    Man tar en liter blandade linfrön, solrosfrön, sesamfrön och blandade hackade nötter
    och rör ihop med 5 ägg + en nypa salt. Häll i en stor smörjd långpanna och grädda i
    190 grader ca 10-15 min. Låt svalna lite och skär sedan i rutor som kan förvaras i kyl el frys. Mycket goda med smör på. Ger rejält tuggmotstånd. Man kan variera som man vill med fröna bara det blir en liter.
  18. Cavegirl
    #54 Funderaren

    Såg bra ut men jag blev lite besviken att du tog de färdigskalade räkorna. Först löser de upp skalen med syra, sedan skakar de av skalen, för sedan skölja bort syran med vatten och sedan lägger de räkorna i smaksättning så de får tillbaka smaken som man tagit bort.

    Hm, det enda jag hittar är maskinell och manuell skalning ...
    http://www.jonsson.com/how-it-works/
    http://www.laitrammachinery.com/Products/shrimppeeling_ww.aspx
    http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlborg/article2272096.ab

    Inga syror eller smaksättningar ...

  19. MagganF
    Jättebra!! Bra pedagogik som vanligt!
    Kul att du får komma in i Fråga Doktorn.
    Programledaren och doktor Gunilla kan båda två behöva lite LCHF har jag tyckt mig kunna se...
  20. Vilket bra framträdande du gjorde Andreas! 🙂

    Ang. räkorna brukar jag köpa handskalade räkor i lag som jag tycker har en helt annan smak än de "vanliga". Dessa smakar verkligen som räkor. En helt annan smakupplevelse 🙂 Dyrare, men godare.

  21. Sjuksköt. i 40 år
    Äntligen!

    Hoppas du talar om när inslaget kommer! Var beredd på påhopp om kolesterol och mättat fett. Gunilla Hasselgren verkar fettskrämd. Det var kul att se henne som ung läkare, när de firade jubileum och hade tillbakablickar. Smal var hon i första programmet. Nåja, äldre blir vi alla.

    Poängtera också att äldre och barn måste få äta riktig mat! Inga bilder på Lätta mm. Tala om att chips innehåller vidriga fettsyror. Barn ska inte behöva äta så´nt.
    Ja, stackars du, som måste bli talesman för oss alla LCHF-are, men kul ändå. Detta är givetvis en positiv brytpunkt, som vissa av oss kämpare väntat på i många år.

    Lycka till!

  22. Wille
    Jättebra inslag:-)
  23. Adur
    Mycket, mycket bra. Precis den där sakliga, trovärdiga och lättsamma nivån som "vanligt" folk hänger med på. Du visar att det helt enkelt handlar om vanlig mat. Inga konstigheter.

    Vad gäller Fråga Doktorn håller jag med om att kolesterol- och hjärtfrågan är viktig. Den kommer garanterat upp. Många anser ju att man kan gå ner i vikt med vilken märklig diet som helst under en period, men att det kanske är olämpligt i längden. Där måste du vara påläst och tydlig. Som vanligt, alltså. 🙂

  24. Elin
    Complete

    För mig är den viktnedgång jag fått en mycket trevlig bieffekt men det är välmåendet som gjort att jag fortsatt med LCHF. Jag vet också fullt normalviktiga människor som väljer LCHF för att de mår bättre på det. Doc gjorde någon kommentar att programledaren inte behövde LCHF, men vad vet han om det, det kanske fanns vinster att göra utöver viktnedgång? Jag är övertygad att både före LCHF och nu så är jag sundare än många av mina smala vänner som lever på varma koppen och hårdbröd vilket jag hellre skulle svälta än att göra, även innan LCHF. Jag har alltid lagat min egen mat från grunden och ätit riktigt fett även innan LCHF men tidigare åt jag mer kolhydrater som sabbade min mage och jag trodde tom jag hade laktosintolerans. Jag vet idag att jag inte har det men däremot är jag känslig mot gluten om än jag inte tror jag är helt intolerant utan bara sämre än genomsnittet på att hantera det.

    Jag blev nyfiken på LCHF för att de inte använde light/lätt för det kan jag inte äta för det smakar vidrigt och för att jag hörde om hälsovinsterna. Gå ned i vikt ville jag också, men jag hade varit nöjd med att inte gå upp och ändå få äta mat jag gillade.

  25. Jonas
    Tv-Tips

    Hur övertyga reportern att äta lchf? jo, för om man äter enligt nuvarande kostråd kommer man på sikt att bli rundare och hamna i riskgrupp för diabetes...även om man i unga år är smal och har svårt att tro det.

    Tryck på att lchf inte bara handlar om bantning utan att gå tillbaks till hur vi åt för typ 20 år sedan...det var helt rätt då och är det ännu idag!!

  26. Funderaren
    Cavegirl, det finns många sätt att skala räkor på, du känner på smaken vad som har hänt med dem. Godast är givetvis färska räkor som man skalar själv och äter tillsammans med aioli och vitt vin i augusti månad.

    Allt annat är en kompromiss. 😉

  27. Kia
    Doc, varför var du tveksam till att övertyga reportern om nyttan med lchf? Det är väl lika viktigt för smala, ännu friska människor att äta rätt?
  28. Cavegirl (IF)
    #76 Funderaren

    Godast är givetvis färska räkor som man skalar själv och äter tillsammans med aioli och vitt vin i augusti månad.

    Det kan jag hålla med om 🙂

  29. Maria (-24,4kg)
    Ett riktigt bra inslag tycker jag!
    Väldigt smart att gå genom en mataffär och prata om varje matavdelning!

    Dock håller jag med dom flesta att det är okej att övertyga även de redan smala. Detta var en diet för mig i början men nu kan jag inte alls tänka mig att å tillbaka till mina gamla matvanor.
    LCHF är en livsstil för mig och borde bli flera personers vardag.

  30. Ylva & Erik
    Schysst inslag! Bra och enkelt förklarat. Går man på för hårt tror vi att många blir negativt inställda. Vi har båda börjat äta Lchf efter att ha läst din bok som vi tyckte var väldigt intressant. För oss är inte viktnedgång så viktigt utan det viktiga är att må bra. Jag (Erik) är diabetiker och har kunnat minska insulindosen till ca en fjärdedel efter att vi la om kosten och ligger dessutom mycket stabilare i blodsocker.
  31. Paranötter! Tipsa om paranötter när det gäller tilltugg som är ok. Goda och nästan inga kolhydrater alls. Hittar mina i lösvikten. Naturgodis alltså.

    Annars var det toppen!

  32. Är det de ekologiska alternativen du plockar ner i korgen? Om inte, varför inte? Tycker att du åtminstone kan välja ekologiskt kött (om du inte är nån slags djurhatare förstås^^).
  33. Dan
    Jessica: Paranötter innehåller radium och kan innehålla aflatoxin, ett starkt gift.
  34. Såg nu att du valde eko-ägg iaf =).
  35. Kanonbra Andreas!

    #81. Netto har påsar med paranötter till ett bra pris, ca 100:- kilot
    Man har ätit lite paranötter till jul då och då, där hälften man knäckt, försvunnit i ett grönt rökpuff.

    Här är det bara att gluffa i sig, mängder. Åh så gott!

  36. Nina
    Tyckte det var skönt att du höll dig "positiv" och inte bitter eler så för kostråden nu... men tycker också du kunde köra på lite hårdare med att det är nyttig mat och inte bara en diet, eftersom många är så trötta på sånt
  37. Ragnhild
    Så bra, så bra. Det gjør en gla´. Lchf-toget synes ikke å kunne spore av med slike førespråkare som deg med flere. Du er rett fram, sterk og tydelig. Og så liketil - og vanskelig å feie av banen synes det som. Godt 😀 Lykke til i morgen på SVT.
  38. KickAnn
    Macedamianötter är ett gott kolhydratsnålt snacksalternativ. ÄLSKAR verkligen dessa och hoppas de inte innehåller något outforskat gift ;-).

    Men för att få tag i ett någorlunda prisvärt alternativ får man såvitt jag vet handla dem på Lidl och det tvivlar jag på att Kostdoktorn kommer att göra i TV...

  39. KickAnn
    Undrar när inslaget sänds i Fråga Doktorn? Det nämns inte något om det i kommande program fram till 14 mars:
    http://svt.se/2.102082/1.1354016/kommande_valj_ratt_program-id

    Synd att dom inte lägger in någon liten blänkare om dom nu tänker sända det på måndag...

  40. Mycket bra insalg! Själv har jag ätit LCHF sedan november och det har varit ett mirakel för mig kan man väl säga. Hittade det när jag en dag satt och letade efter sätta att bli av med acne. Efter 13 år med massvis av finnar i ansiktet och testat det mesta som finns att testa, så tänkte jag att det här är ju värt att prova. Jag är glad att jag valde att välja bort allt det jag trodde var nyttigt. För mig funkar det inte att äta så mycket stärkelserik mat som jag gjorde innan. Min kropp mådde bara dåligt av det. Fast har alltid ätit mycket fettig mat också och aldrig lättprodukter, så det var inte så svårt att lägga om kosten.

    Nu, några månader senare, har jag tappat tio kilo och finnarna har äntligen börjat ge vika! Har lite kvar men det är så mycket bättre! Känner mig mycket finare både vad gäller vikten och acnen. Tack för en bra och informativ sida!

  41. Tina
    Skratta när du sa att man ska bli smal till svampsäsongen, men jag hörde kanske fel 🙂
    Tycker du höll en bra avslappnad nivå och ton. Bra att du inte prackar på reporten maten utan säger mer "man kan välja..."
  42. KickAnn:

    Nej det stämmer, aflatoxin är mycket väl utforskat och konstaterat som extremt farligt. 😀 Men nu retas jag bara, risken är mycket liten. Det kan du tacka SLV för. 🙂

  43. Asta
    Tänk på att tala sakta, det kan ofta vara mer övertygande, det är en hårfin gräns mellan att tala snabbt/engagerat och snabbt/desperat. Du brukar ju bara få några få minuter på dig, men 12 minuter räcker för att få fram budskapet. Ta det lugnt! Du har en så mörk röst att det kan bli svårt att uppfatta om du talar för fort. Ett tips är att podda P1s program Retorik, 5 program med mycket bra information.
  44. Jeanette
    Var ser man reportaget????? Var ska man "klicka"???? *nyfiken* 😉
  45. KickAnn
    Haha Nicklas, men det skulle inte förvåna mig 🙂
    Du menar att SLV vakar över mig så att bara SÄKER mat får produceras och säljas här i landet? Ja det är jag jättetacksam för 😉

    Jeanette,
    du klickar bara på den stora pilen i mitten av bildrutan så ska filmen starta. Du har även en pil nere till vänster.

  46. Bibbi
    Om jag inte är för sent ute, vill jag önska att du förklarar lite mer vad kolhydrater och stärkelse är och hur de påverkar kroppen. Jag tror tyvärr att "vanligt folk" ofta inte vet det. Behöver bara gå till mig själv för ett par år sedan innan jag blev intresserad av LCHF. Lycka till!
  47. ad hoc
    Jag tycker att inslaget var mycket bra. Framtoningen l u g n och s e r i ö s. Fokus på att man kan variera sig och att även om man inte är prio ett målgrupp så kan man äta enligt lchf i mindre strikt form.
  48. foie gras
    Doc du har ovärderliga egenskaper för tv: en lugn vänlig utstrålning, lyhördhet ja kort och gott vad vi menar med civilisation.
    Garanterat sällsynta egenskaper i tv-mediet.
  49. Ethel Loberg
    Bibbi/96

    Klicka på rutan "LCHF för nybörjare" den finns högst upp till höger här på sidan. Där får Du med all säkerhet svar på Din fråga och mycket mer.

  50. Hälsofreak
    Såg filmen nyss på intervjun i livsmedelsaffären. Filmen och råden är väldigt bra. Underhållande dessutom.
    Jag såg även debatten med Ulf Bohman (som dök upp efter att jag sett intervjun i livsmedelsaffären) fick mig ett gott skratt när Ulf Bohman till slut gav med sig och rekommenderade vatten istället för lättmjölk till skolbarnen som en kompromiss.
    Det fick mig nästan att känna sympati inför SLV´s arbete att ge ut generella rekommendationer som behöver tonvis av vetenskapligt underlag för att kunna ändras. Problemet är bara att många människor riskerar sjukdom ifall deras vetenskapliga underlag visar sig vara helt fel och mycket tyder ju på detta. Inom andra områden vågar man inte ta sådana risker som SLV tar genom att inte lyssna till alla människor som blivit sjuka av deras råd och ta detta på allvar.
    Någonting borde kunna göras utan att ha studier över en livstid som underlag. Rent logiskt så borde folk få välja sin kost själva istället så blir risken åtminstone minimerad ifall den ena eller andra sidan har fel.
  51. us
    #88

    Är inte nötterna oLidligt dyra så handlar jag dem hellre på ICA.

  52. #55
    Andreas: kolla din yahoo-mail, jag mejlade dig lite info. Snabbsvar: fyll i partnerförfrågan hos Youtube: http://www.youtube.com/partners
  53. Lund
    Josef Boberg

    Hur vore det om du bokade tid för ett EKG, pga misstanke om kärlkramp - till vilken mottagning som helst? Du behöver inte säga mer för att få en tid. Det är trams att inte utesluta kärlkramp som orsak till dina besvär.

    Det finns en och annan som gör en arteriografi och därefter intar arginin för att öka kärlelasticiteten och genom detta minska/eliminera kärlkramp. Vore det något för herren?

  54. Har sett filmen i mataffären.
    När ni kommer till hyllan med sill, pekar du och säger att allt är nyttigt.
    Bra tänkte jag, men sockret i inläggningen är det så lite att man kan bortse från det.
  55. ”Hur vore det om du bokade tid för ett EKG, pga misstanke om kärlkramp - till vilken mottagning som helst ?”

    Lund#103 - tack för Ditt råd - men med fortsatt LCHF-tuggande = ”riktig mat” - så löste det sig av sig själv. Mera i sak om det HÄR och HÄR.

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av