Kostdoktorn, Davidsson och Claude Marcus diskuterar dieter i TV4 ikväll

Ikväll ska det diskuteras ”diethets eller hjälp till självhjälp” på Jenny Strömstedts program kl 21:00 i TV4. Jag kommer vara där tillsammans med Ulrika Davidsson, Claude Marcus och Leif Mannerström.

Här är en presentation av kvällens program från Instagram:

stromstedt

Vad tycker du att jag ska fokusera på? Tipsa gärna i kommentarerna.

 

95 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Åse
    Jenny (och hennes man med för den delen) är ju helt anti mot LCHF så jag tycker du ska fokusera på att LCHF inte är annat än vanlig mat som är oprocessad och fullfet. Att vi äter mycket mer grönsaker än innan kostomläggningen, vilket ju är en stor myt att vi inte gör.
    De flesta kockar förordar ju smör och grädde som smakbärare, så Leif kan väl inte tycka annat än bra.
    Claude Marcus bantar ju barn (eller försöker i alla fall) och då är det viktigt att poängtera att barn som äter LCHF håller sig mätta och får sin växande kropps krav på näringsämnen väl tillgodosedda.
    Berätta också att vi inte äter NOLL kolhydrater, då det finns kh i det mesta. Dessutom att kroppen själv ser till att hjärnan får sitt behov av glukos.
    Lycka till ikväll
    Läs vidare →
  2. Tony Berglund
    Eftersom vinkeln verkar vara diethets och stress tycker jag du skall trycka på att LCHF bara är vanlig mat; kött, fisk, fågel, ägg, grönsaker & nötter som inte stressar kroppen utan ger kroppen ro att fungera som den skall.
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Inez
    Dessvärre är ju det här programmet av typen "snuttifierat", så det gäller att ha korta, slagkraftiga budskap, som stannar kvar i minnet.

    Jag tycker den behagliga, långvariga mättnadskänslan som gör att man inte vill äta oftare än var 6:e eller 7:e timme är något att lägga tyngdpunkten på.

  2. EvaLi
    Någon tidigare nämnde ordet kosthållning. Det är ett bättre ord än det ( i mångas syn) negativt värdeladdade ordet "diet". Du kan t.o.m. använda "hållbar kosthållning", vilket LCHF faktiskt är med riktig mat. Ordet "hållbart" har en positiv laddning i vårt land. Använd inte den lilla tid du har att bemöta debattörernas eventuella frågor. KÖR DITT RACE BARA - det som du är så himla bra på! TUSEN gånger LYCKA TILL !!!!
  3. Tuva
    Tips:

    Bild.
    Bild på en typisk LCHF-middag/lunch:
    Shitloads av grönsaker, protein av valfritt slag, sås.

    Det är ju FAKTISKT vad de flesta av oss äter, eller hur? Vi behöver komma bort från "biff-och-bea"bilden som framförallt andra kletar på LCHF-kosten.

    Annat tips skulle vara två bilder.
    Samma person.
    Dag A: nyttig mat enligt kostrekommendationer. Blodsockerkurva med.
    Dag B: LCHF mat.
    Blodsockerkurva med.

  4. Rosie
    Du har fått många bra tips på vad fokusera på. Just att det inte är en diet och mycket därtill. Jag lever med kronisk smärtproblematik och sedan jag gick över till LCHF så har jag blivit bättre och satt ut alla mina mediciner mot smärta. Det finns ju forskning som visar på att t ex gluten blr uteslutas vid smärtproblematik då det ger inflammationer vilket smärta är. Jag vet flera som gjort samma sak som mig och fått positiva resultat gällande smärta.
  5. Rigmor Nordholm
    Deras bild och rädsla för mättat fett tycker jag behöver motbevisas.
    Jag brukar kontra med att fråga om logiken i att mättat fett är farligt när vi är däggdjur som alla andra djur och att vi både tillverkar och består av mättat fett dessutom är vår bröstmjölk (som är det bästa vi kan ge våra barn) till mycket stor del innehållande stor del (fet) mättat fett.. Det tycker jag bevisar att det är neutralt för kroppen
    Däremot föder vi inte upp våra djur som vi gjorde förr längre och de får inte naturligt foder tyvärr, och att djurindustrin är hemsk. Alla kan vi visst äta mindre kött men se till att det kött vi äter kommer från så bra förhållande som möjligt och är som förr naturligt.
  6. Veijo Puustinen
    Bisness är bisnes och har inget att göra med människornas välmående.

    Claude-arcus pratar från plånboken.
    Andreas från hjärtat.

    Fram med bevis från THL-Diabetesföbundet Claude-Marcus och inget fortsatt snack om tusentals undersökningar som inte finns.

    Det är närmast patetiskt och se hur tex. olika margarintillverkare försöker att hålla huvudet över vattenytan. Ny blandas smör till margarin!. Hur länge dröjer det innan innehållet är bara smör???.

    Som den Finska myndigheten säger:

    "Hjärtsjukdomar minskar för att folk följer kostrekommendationer"
    "Problemet med övervikt ökar därför att folk inte följer kostrekommedationer"

    Det är bara att välja. Myndigheten har ar...let ak hur de än vänder sig.

    "Sakta-sakta, så att folket inte märker hur grundlurade de har blivit i årtionden".

    Stå på Andreas-du har alla ässen i din hand.

  7. Peter S
    Håller med Leif att det är viktigt att göra folk nyfikna genom att berätta om alla hälsofördelar som LCHF innebär förutom att man kan minska i vikt.
    Håll det så enkelt som möjligt som att ny forskning har visat att mättat fett inte är farligt och att man äter mer fett som ersättning för socker och raffinerade kolhydrater som de flesta vet är onyttigt och att det är grundtanken i LCHF, men att diabetiker och kraftigt överviktiga behöver minska på alla kolhydrater.
    De flesta som är tveksamma till att börja med LCHF tror jag är rädda för fett vilket var fallet för mig, men efter att ha läst på Kostdoktorns blogg så upptäckte jag efter ett tag att motståndare och skeptiker som t.ex. Jacob Gudiol inte har några (starka) argument så då vågade jag testa.
    Försök få de som tittar att bli nyfikna på att ta reda på själva om varningarna för mättat fett är föråldrade eller inte och att de inte bara ska tro på ditt ord.
    Det går inte att vinna några debatter i TV så det kan du glömma utan det enda att tänka på är att göra bra PR för LCHF och sig själv genom att vara så trevlig och öppen som möjligt och inte gå i polemik.
  8. Göran Öström
    Vänd på det precis som Jonas Colting gjorde i sin artikel häromdan.
    "Vanlig" mat är en mycket konstig diet att sätta i sig - pizza, hamburgare, godis, läsk (för att man är värd det) och så kompletterar man med bröd, potatis, pasta och så lite fett som möjligt och lite grönsaker för att få tallriksmodellen! Ju mindre "vanlig" mat man stoppar i sig ju smalare ska man visst bli - eller så tränar man bort överflödet - lycka till - provade själv i 50 år (125kg!)! Alternativet är att utgå ifrån naturliga och bra råvaror, naturliga fetter och goda såser med smör och grädde, hoppa över kolhydrater och socker, och äta sig mätt och strunta i alla konstiga dieter och kostråd (nu 91 kg) - vara frisk, mätt, nöjd och glad! Tränar gör man för konditionens skull!
  9. Jennifer
    Jag tycker du ska undvika att prata om chips, godis och läsk, det är så uttjatat och alla vet hur dåligt det är oavsett vilken "diet" man håller. Fokusera på att visa bilden mellan en magsäcksoperation och den med LCHF råvaror som du har på dina föreläsningar och ifrågasätt det normala. Berätta gärna sånt som folk kanske inte vet tex att pulvermos höjer insulinet snabbare än socker, hur illa det är med läckande tarm av gluten. Fokusera på hälsan snarare än viktminskningen.
  10. Lena
    I slutändan när alla är ordentligt pålästa så visar det sig säkert
    att Marcus, Hellenius o Rössner har rätt.
    Man mår bäst av att äta en varierad lagom mängd mat
    med inriktning mot Medelhavskosten.
    Svar: #62, #73, #93
  11. Mona
    Det kanske vore bra om nån kunde tala om att ordet diet egentligen betyder kosthållning. Inte bantning som många tror. Godis, läsk, chips dagligen är också en diet.
  12. Bustas
    Tycker du inte att det är lite ruggigt att vara "ute och segla" såhär på förvintern?
  13. Wille
    Bild!
  14. Katta
    Hittade denna artikeln. Passar väl inte in på denna fråga, men den kan kanske vara till nytta ändå.
    http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2527761-sluta-behandla-friska-satsa...
  15. Bustas
    Andreas vs en "Professor".
    Här citat från Marcus mm professorer

    Ur Karolinska Institutets hemsida:
    ”Frågan är vad som är värst: svenskarnas stillasittande liv eller den pågående kostvurmen som hyllar mättat fett. Mai-Lis Hellénius anser att båda är hälsovådliga och räds inte att ta debatten”.

    Claude Marcus i Läkartidningen:
    ”Ingen blir eller förblir fet om man bara äter mindre och rör sig mer – samtidigt som den är en av de mest svårbehandlade sjukdomarna vi har.
    Inte ens den metod som har bäst resultat i dag – fetmakirurgi – leder till bot i mer än cirka 50 procent av fallen, om vi med bot menar permanent vikt som leder till BMI <30”.

    Stephan Rössner får en fråga i Dagens Medicin:
    Vad säger resultatet om den aktuella kostdebatten?
    "Att man kan lägga ner debatten. Den visar klart att det inte är någon poäng att debattera eftersom vad det handlar om är att äta mindre och röra sig mer. Det är ingen chockerande nyhet, det har vi hävdat hela tiden, problemet är bara att feta människor inte tycker om att göra det"
    .
    Kan det bli annat än ”goddag yxskaft”?

  16. Matilda
    Många bra råd, kanske ett tillskott:
    Vilket är viktigast, 1) att uppfylla vårdens normer på blodsocker och -fettvärden, eller 2) att må bra, gå ner i vikt, och få ett stabilt och bra blodsocker?

    Det första påstås man göra med mycket motion och äta enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. (Hjälpte inte mig). Dessutom har många svårt att följa de råden. Om de inte hjälper kan man ta statiner, blodsockersänkande mediciner och kämpa ännu mer. Men bra mår man antagligen inte.

    Det andra uppnår man enkelt med LCHF, och får i stort bra blodfettvärden enligt nya rön.

    Det är en fråga om hur man ska må den tid man lever.

  17. So
    Att talriksmodellen kan betraktas som en extremdiet som det hetsas för. Med extremt mycket kolhydrater och extremt lite fett. Det är bara att den är normaliserad och att samhället anpassat produkter efter den som gör att den antas som naturlig.
  18. Frida D
    Säg att LCHF normaliserar blodsockret. Detta bekommer inte alla tittare, men, diabetikerna är de som är "värst" ute. Tack!
  19. Maria
    Andreas, detta är ju ingen debatt om LCHF specifikt så man får nog måla med den breda penseln.
    Att dra ner ordentligt på socker och vitt mjöl räcker nog för aktiva friska unga människor.
    Är man överviktig och/eller sjuk behöver man vara mer strikt.
    Kostråden från vården till diabetiker, överviktiga, barn med div. diagnoser och alla med IBS tex. är rent ut sagt bedrövliga. Oberoende forskning behövs på hur stor inverkan kosten har på så många tillstånd där vården inte ens reflekterar över sambandet.
    Men många tror också fortfarande att lågkolhydratkost bara kan ätas på ett strikt sätt, och LCHF-motståndare i media sprider gärna den myten.
    Och betona att socker och mjölmat OCH FÖR LITE naturligt fett driver hunger och sug hos många och då är det svårt att motstå all skräpmat som finns runt oss.
  20. Annika
    Inga forskningsrapporter. Du ska ta upp vilka fördelar det finns med riktig mat istället för halvfabrikat o tillsatser. Alla som har blivit hjälpta från sin diabetes, övervikt m.m. Tycker de att de ska börja äta kolhydrater igen. Ta bort myten om Lchf som en bacon o ägg-diet med en massa smör. Ifrågasätt C M råd om hur vi ska göra för att vi ska gå ner i vikt. Om det nu är så enkelt varför är vi då fortfarande överviktiga.
  21. Anna
    Man kan ju tycka att alla borde få äta precis som de vill, men ett stort problem, som jag ser det, är att väldigt många inte känner till hur den så kallat "vanliga" kosten med snabba kolhydrater faktiskt påverkar vår hälsa. Vad den "vanliga" kosten innebär, såväl fysiskt som psykiskt, och även för samhällets vårdkostnader. Jag tror nog att om man inte var så infernaliskt rädd för mättat fett, och om man förstått hur sockret och de snabba kolhydraterna påverkar oss, skulle betydligt fler ställa sig positiva till kosthållningar som LCHF och Paleo.
  22. enklicksmor
    Hej!

    Jag tycker du ska fokusera på vad högkolhydratskosten gör med aptiten för vissa människor. Det kan bli ett okontrollerat sug som gör att man överäter. Att minimera mat som gör blodsockret instabilt kan ju leda till en tydligare aptitreglering och mindre risk att hamna i "dietandet". Äter man mat som man blir blir nöjd av fysiologiskt kan det göra att man får ett mer avslappnad förhållande till mat.

  23. Marianne
    I slutändan hade det varit mycket bättre om du noggrannt kollade upp vad Rössner, Hellenius & Co. verkligen står för och vilka idiotiska uttalanden de gjort!
  24. matglad
    Det hedrar Claude Marcus och Stefan Rössner att de inte hymlar med sina egna ekonomiska intressen i kostdebatten. De båda deltog vid Dagens Medicins seminarium 8:e oktober i Stockholm "Livsstil och hälsa", under programpunkten "Mat och religion - vår nya religion?", och berättade där att de inom kort planerar att ge ut en bok tillsammans "Fetmabehandling i primärvården". Claude Marcus sa att primärvården bör uppmana diabetespatienter att gå ned i vikt. Han pläderade för att äta mer omättat fett och varnade på det bestämdaste för LCHF, som enligt honom har inneburit en "back-lash" vad gäller sänkta kolesterolnivåer i Norrland och därigenom "har slagit undan benen för flera decenniers jobb". Som slutinlägg i den avslutande paneldebatten angav Claude Marcus att Viktväktarna hade bättre viktminskningsresultat än primärvården. Stefan Rössner inflikade då att samma gällde för Aftonbladets viktklubb. Follow the money...
  25. PA
    Kör med fakta och hänvisningar till rejäla bevis (både ren biologisk fakta och bra forskning) för lchf och kräv det samma för varje oriktigt påstående eller rena tyckanden. För ofta får sådana som Claudan skickligt föra debatten och lägga ut texten med osanningar och påståenden som enbart har stöd i titelpondus eller undermålig statistikfiskeforkning. Stoppa upp och penetrera vid dom situationerna i stället för att det bara får flyta iväg. Det handlar nämligen inte om att kost som är hälsosam är en personlig fråga om tycke och smak. Utan om ren fakta, bra foskning, stora pengar, onödigt lidande och död som konsekvenser.
  26. Esmenet
    Hej Andreas
    Var lugn och trilla inte dit i de med säkerhet utlagda fällorna. Det gäller att få LCHF att inte verka fundamentalistiskt utan verkar för att LCHF står för en normal kosthållning.
  27. Matglad
    1:a debatt-pausen. Förvånandsvärt balanserad debatt! Alla får lägga fram sina åsikter, och inte alltför ledande upplägg. Doc & Ulrika känns lite i övertag mot Claud (Mannerstöm vet jag inte var jag ska placera än) så långt. Go, Doc , go!
  28. Margareta
    Bra gjort Andreas, du gjorde ett seriöst intryck och flummade inte.
  29. Erik
    Jag gillade det du presterade Andreas.
    Har full förståelse för att det blir mycket prat om olika studier som har gjorts.
    Vilket jag upplever är fel i ett program som detta, då det inte finns någon tid till att gå igenom dessa. Sen när ena parten börjar prata om studier så tycker jag ändock att Andreas gör helt rätt som besvarar detta och på ett mycket klokt sätt också!

    Hade gillat om samtligas olika böcker och alster hade presenterats för att ge tittarna en chans till att förkovra sig mer i det de känner vore relevant.

  30. Maria I
    Fint framförande! Du borde vara på Tv varje dag! =)
  31. Anna
    Jättebra representant i debatten! Lugn, trevlig och saklig. Och håller med Maria I, dig vill vi se mer av på TV...
  32. Esmenet
    Bra jobbat. Du gav ett verkligen ett seriöst intryck. Synd att du inte fick komma till tals mer!
  33. KB
    Sunt förnuft ska hjälpa folk att bli friska och gå ner i vikt! Claude Marcus! Sunt förnuft handlar bara om inlärningshistoria, var du är uppväxt och i vilken kontext! Sunt förnuft ska INGEN läkare luta sig mot! Själv föredrar jag empiri....
  34. LenaA
    Mycket balanserat och bra, Andreas. Marcus är som vanligt arrogant och jag beundrar ditt lugn och tålamod, bland annat när han hånfullt säger att du hör till en sekt. Ulrika D fick också till några fullträffar på Marcus. Mannerström är pinsamt okunnig om kost och hälsa. Det var nästan synd om honom. Varför var han där över huvud taget?
    Fortsätt vara en trovärdig, kunnig, uppdaterad läkare och folkbildare! Tack.
  35. Maja gräddnos
    Jag förstår inte varför TV alltid måste kalla denna mossiga Marcus till alla kostdebatter. Han är även ganska oförskämd då han kommer med sina sektkommentarer!! Ulrika Davidsson sade bra saker om vikten av att laga riktig mat men jag är lite skeptisk till hennes teorier om blodgrupper och lämplig mat, men vem vet, det kanske ligger något i detta. Andreas var som vanligt påläst och bra i sin argumentation!
  36. Gäst
    Bra Andreas, att du inte låter dig provoceras av sektuttalande!
  37. Thomas H
    Du är lugn, klar och säker i debatten Andreas...... men alltför snäll, mot denna Claude Marcus!
    Denna man behöver starkare mothugg... typ det Annika gav honom för några år sedan i en TV-debatt där han påstod att 100 000 tals studier visade att mättat fett är farligt! "Lögn och förbannad dikt" sa hon då..... vilket visat sig vara rätt!
    Vad sysslar karln med nu egentligen? Chef för en studie som magopererar unga människor av vad jag vet och det kan inte vara rätt om dom nu inte provat ALLA andra möjligheter först..... och det har dom förstås inte! Beklämmande, tycker jag! Inte alls tagit till sig kollegans bok, Hjärnkoll (Professor Ingvars bok som borde öppnat hans ögon åtminstone på glänt... före operation.... men inte!)
  38. Inez
    Snyggt, Andreas!

    Jag beundrar ditt roade leende när Marcus måttade ett slag under bältet med sitt löjliga "sekt"-uttalande (en tydlig bankruttförklaring från hans sida).
    Där satt du slank och välmående, medan Claude Marcus var småfet och Erik Mannerheim var helfet. Ändå ansåg de båda att de var rätt ute, och du hade fel. Hahaha! Tittarna måste ha gjort samma iakttagelse...

  39. Henrik
    Claud Marcus är med och delar ut forskningsanslag från livsmedelsindustrin:

    http://snf.ideon.se/verksamhetom-snf/styrelse/ Styrelsen har en medlem från Nordic sugar

    http://snf.ideon.se/medlemsforetag/ CocaCola med flera är med.

    http://snf.ideon.se/verksamhetom-snf/forskningsnamnd/ Claude Marcus är med och
    och delar ut anslag till de, som
    "forskar" som
    medlemsföretagen vill .

    Den här länken är med för att komma ihåg hur industrin arbetar ibland :

    http://blogg.ralfsundberg.se/#home

  40. Q
    ""Sen kommer Leif Mannerström och berättar om sin matfilosofi". Jag är så TRÖTT på folks mat-filosofier. Jag struntar i vad folk TYCKER eller TROR - visa mig din forskning fullkornspasta-ätare, så skall jag visa dig min."

    Det är det människor som ni aldrig fattar, livet handlar inte bara om biokemi. Det finns så väldigt mycket mer.

    Svar: #92
  41. Klasse
    TV4-dietdisten (Kommentar till kostdoktorn)
    Jag tycker att du är bra för vad ska man svara på sådana kommentarer. Du kanske ska försöka få bort fokus från banta för hälsovinsterna är så ofanligt mycket större än det. Varför ska man kalla lchf för en diet när bara tar bort gifterna från det man stoppar i sig? Kör hårt. Du har räddat många inklusive mig.
  42. Ann Kristin
    "Det är det människor som ni aldrig fattar, livet handlar inte bara om biokemi. Det finns så väldigt mycket mer." Jovisst, tills man blir sjuk av "vanlig" kost. "Människor som vi" är väl de som har drabbats av biokemin i högre grad ön vad du har. Jag tippar att om några år, eller decennier, kommer du att ångra din okunnighet och otrevliga uttryckssätt.
  43. Niclas
    I slutändan när alla är ordentligt pålästa så visar det sig säkert
    att Eenfeldt, Fernholm o Dahlqvist har rätt.
    Man mår bäst av att äta en varierad lagom mängd mat
    med inriktning mot LCHF-kosten.
  44. Svampodlaren
    ... skulle vara två bilder. Samma person. Dag A: nyttig mat enligt kostrekommendationer. Blodsockerkurva med. Dag B: LCHF mat. Blodsockerkurva med.

    http://ajcn.nutrition.org/content/66/5/1264.full.pdf

    Se tabell 4. Visar insulin-nivåer 120min efter måltid.
    Borde kunna ge en föraning om hur det skulle se ut.

  45. Patrik
    Jag tycker du ska ta med en bild typ den här:
    http://www.kostdoktorn.se/kurs/hur-du-ater-lchf

    Och fråga vad är det för fel på denna maten?

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av