Kostchef rädd för fettsmitta

Fettskräcken tar sig allt mer desperata uttryck. En kostchef förbjuder nu Bregott i skolan – för att skydda barnen från smittsamma sjukdomar. Ska man skratta eller gråta?

Sponsrat Bregott stoppat i skola

Tillägg: Det som förbjöds var alltså Bregott från andra leverantörer än deras egna, och själva beställer de inget. Ett bekvämt moment 22. Ytterligare kommentar.

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
Ny studie: Är dagens vetebröd farligt för din hälsa? 128
En veckas mat i olika länder 52
LCHF och glukosdropp på sjukhus 119
Veganinlägg på DN Debatt 131
Experten på stenålderskost förklarar 279
Har du problem med blodsockret? Ät mer socker oftare! 232
Över 80% kolhydrater = balanserad kost? 51
KAKLCHF i Expressen 254
Supportgrupp eller inte? 74
”Stärkelse gör frisk och slank” 217
Wasabröd till frukost 56
En frukost för mästare 117
right

59 kommentarer

Toppkommentarer

  1. fettdrift m.fl.,
    Kostchefen var rädd att barnen skulle kunna smittas av Bregott om den inte kom från deras egna "certifierade leverantör". Det tycker jag låter så långsökt att rubriken är passande.

    Läs gärna "Döden i grytan". Idag är det ok med hur dålig och billig kvalitet på mat som helst i skolor m.m. så länge den uppfyller krångliga och krystade paragrafer om smittskydd och annat. Något som stänger ute lokala initiativ oavsett kvalitet. Industrin skrattar hela vägen till banken.

    Läs vidare →
  2. Hannes
    Bottenmärke från Kostdoktorn. Vad artikeln säger är följande:

    "- Jag kan inte ta ansvar för att vi hanterar råvaror i våra kök, som inte kommer från våra certifierade leverantörer och som vi har 100 procent kontroll över, säger kostchefen. Vi är skyldiga att hålla koll på leveranskedjan ett steg bakåt – även om det i och för sig är minimala risker med smittspridning via Bregott."

    Det handlar alltså inte om någon fettskräck. Möjligen kan jag tycka att det är töntigt när det gäller förpackade produkter med tydlig märkning, men då kan vi ju klaga på det.

    Ni som är förskräckta: läser ni ens artikeln innan ni automatiskt skriver en kommentar?

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Fred
    Jag vill kommentera det här men jag finner inga ord. Speechless!
  2. Tragiskt. Det är det enda ord jag hittar...
  3. BigFoot
    Ja, man blir för uppgiven och less. Det bästa för mig är att hålla mig borta från att läsa skiten.
  4. Calle
    Jösses...

    Det värsta i det hela är den rådande dubbelmoralen: Fett ska förbjudas eller beskattas hårt medan socker och snabba kolhydrater, som bevisligen är mycket skadliga för hälsan, serveras i stora mängder. Gladeligen sätter man upp hinkar med sockersliskig lingonsylt och tillsats- och sockerstinna dressingar gjorda på tveksamma vegetabiliska oljor, och man serverar gärna bröd med en stor andel vitt vetemjöl. Snabba kolhydrater som pasta, potatis och ris är stommen i måltiden även om man också på officiellt håll menar att kolhydraterna ska vara i huvudsak långsamma.

    Dubbelmoral var ordet..

  5. ragnhild
    Jeg blir også stum; Fortsettelsen blir et spørsmål. Till vem kan man ställa krav om at agera?
    Kära svenska publik - institutioner - dette kan bara inte gå obeaktad/"pass by".

    Inga Malm - Carina Englund - Söker ni upptag i någon celebrityclub - eks. "standa upp, helst på tå" - eller....

    http://www.gunnarlindgren.com - tryck på matfett.

  6. Thomas H
    Skratta eller gråta... eller hur DUM får man bli!
  7. Lena S.
    Kostchefen behöver nog mera fett för att smörja upp hjärnan;)
  8. Thomas H
    Hur var/är det nu? SLV:s skolkostråd är väl inte tvingande utan enbart rådande. ;)
  9. bregott är väl något man SKA äta som barn
    också bästa smöret av alla.
  10. Carina
    Barn- och utbildningsnämndens ordförande, säger att han inte ser några problem med att låta företag eller privatpersoner sponsra en skola med Bregott, så länge det finns Lätta att tillgå. Jasså minsann, man kan ju bli så förb .... Vad är det för diskriminering? Att det finns massor av föräldrar som vill att barnen ska få tillgång till riktiga produkter som t ex Bregott, det räknas tydligen inte och det är inte heller självklart, att det också behöver finnas att tillgå !! Grrrrr
  11. ks
    när jag läser artikeln tycker jag inte alls att det verkar som att kostchefen tycker att bregott smittar, utan att man bara vill använda cerifierade leverantörer.
  12. Christina
    Blir chockad över vilken okunskap som råder. Kan det vara snålheten som bedrar visheten? ännu värre om det är så. Den unga generationen ska ju vara våran trygghet. Hur går det om ohälsan ökar ? den är redan idag är alldeles för hög. Fram för en friskare generation. Dags införa naturligt fett i skolorna bort med snabba kolhydrater.
  13. YeNa
    Denna kommentar tog väl ändå priset.

    "Självklart har samhället ansvar för barnens hälsa och vi måste stoppa fettkosten. Oansvariga föräldrar kan ge barnen smör och Bregott men i skolan är detta förbjudet av hälsoskäl. Det är barnens hälsa som kräver åtminstone ett fettreducerat mål om dagen och skolplikten medför att detta skall åtlydas av barnen och föräldrarna om inte barnen äter får socialnämnden gripa in! "

    Sist jag kollade är det inte lag på att servera skokräm...eller Margarin som det också kallas.

  14. Men det handlar ju inte om fett eller inte? Hur tolkar du in det i den texten?

    Det handlar om att hålla koll på kedjan.

    Snacka om att vinkla nyheter... Håller med någon som nyligen skrev att det går utför här. Tyvärr.

  15. Hannes
    Bottenmärke från Kostdoktorn. Vad artikeln säger är följande:

    "- Jag kan inte ta ansvar för att vi hanterar råvaror i våra kök, som inte kommer från våra certifierade leverantörer och som vi har 100 procent kontroll över, säger kostchefen. Vi är skyldiga att hålla koll på leveranskedjan ett steg bakåt – även om det i och för sig är minimala risker med smittspridning via Bregott."

    Det handlar alltså inte om någon fettskräck. Möjligen kan jag tycka att det är töntigt när det gäller förpackade produkter med tydlig märkning, men då kan vi ju klaga på det.

    Ni som är förskräckta: läser ni ens artikeln innan ni automatiskt skriver en kommentar?

  16. Stefan
    Sensationsrubrik tycker jag.

    Valet är inte mellan smör/margarin i det här fallet utan att ta emot "gåvor" från källor de inte kan kontrollera.

    Tycker det är tråkigt med tröga politiska instanser, och det är olyckligt att de har ett margarinalternativ och väljer bort ett smöralternativ.

    Det är mer rädsla för att bregott-paketen skulle innehålla något annat än Bregott som gör att de säger nej. Blir bara extra sensation när den säkra leverantören levererar en osäker produkt, medan den osäkra leverantören levererar en säker produkt.

  17. Tove
    Jag tror att alla ni har missat poängen med varför bregott förbjöds via en annan leverantör. Jag citerar;

    "- Jag kan inte ta ansvar för att vi hanterar råvaror i våra kök, som inte kommer från våra certifierade leverantörer och som vi har 100 procent kontroll över, säger kostchefen. Vi är skyldiga att hålla koll på leveranskedjan ett steg bakåt – även om det i och för sig är minimala risker med smittspridning via Bregott."

    Med "smittspridning" menas självklart inte någon slags konstig fettsjukdoms-spridning, utan bakterier som kan förekomma i alla livsmedel som hanteras ovarsamt. Det är deras ansvar att se till att barnen kan få säker mat, varför de måste hålla sig till sina certifierade leverantörer. Det är väl inget konstigt med det?

    Att bregott borde finnas tillgänglig för barn i förskolor och skolor tycker jag är en självklarhet, men i det här fallet var det en kostnadsfråga och det är snarare det man borde diskutera.

    TRAMS, säger jag bara!

  18. fettdrift m.fl.,
    Kostchefen var rädd att barnen skulle kunna smittas av Bregott om den inte kom från deras egna "certifierade leverantör". Det tycker jag låter så långsökt att rubriken är passande.

    Läs gärna "Döden i grytan". Idag är det ok med hur dålig och billig kvalitet på mat som helst i skolor m.m. så länge den uppfyller krångliga och krystade paragrafer om smittskydd och annat. Något som stänger ute lokala initiativ oavsett kvalitet. Industrin skrattar hela vägen till banken.

  19. KS
    Ja, nog bör man läsa artikeln ordentligt. Det handlar om leveranskedjan och inte själva fettet.
  20. Viktor
    Tycker iofs att det är bra att de inte tar emot spons-mat. Sen att det råkar vara Bregott som jag tror är bättre än margarinet är ju en annan fråga. Nu säger de ju att det var av hygientekniska skäl snarare än politiska, men jag får för mig att det kan vara en mindre kontroversiell ursäkt och att den riktiga anledningen är att det är lite scary för dem att ta emot gratis-produkter från näringslivet att servera till barnen.

    Fantisera om det omvända, om tio år när alla är med på att smör är bra och margarin antagligen är lite farligt - skolan väljer av besparings-/prioriteringsskäl att bara köpa in smör och skippar margarinet. Då kommer margarin-företagen och erbjuder spons-margarin i en sista dödsryckning för att hjärntvätta barnen. Vill man då att skolan ska ta emot det?

  21. Stefan
    Döden i grytan för all del, jag tycker fortfarande att saker som våra barn ska ta i har hanterats på ett vettigt sätt. Oavsett vilken som helst produkt, ska mitt barn hantera produkten vill jag helst veta att de som hanterat produkten innan gjort det korrekt.

    Förändringen måste till högre upp och på rätt sätt, de som gör upphandlingen behöver förstå att margarin är farligt, då beställer de inte margarin i fortsättningen.

    Ha tålamod, de kommer att inse sina misstag, men att godkänna vilken ad-hoc leverantör som helst bara för att få in "rätt" produkter tycker jag är fel väg.

  22. Rok
    Men hallå! Alla verkar förutsätta att sponsring innebär att firman kör Bregottburkar till skolan. Det är klart att dom ska sätta in motsvarande slant på skolans konto så kan skolan köpa sitt bregott från sina normala leverantörer...
  23. Alksandra
    Alla verkar tro att det "bara" är att köpa bregott eller tillåta sponsringen. Har någon koll på hur hårt kommunerna är styrda av upphandlingslagen? Det är inte så "bara"

    Att dessutom hävda att kostchefen är rädd förr att fett skulle smitta när artikeln inte alls handlar om det... Jag blir mållös, det är ju som att sjunka till motståndarens nivå.

  24. Frida
    Fettet kommer till jul istället i form av en fet bonus från ordinarie leverantör!
  25. Hvorfor sender man ikke med barna små porsonspakker med smør eller Bredgott til skole eller dagis?
    Da vil jo også skolen få en daglig påminnelse på at foreldre ikke er enige i maten som serveres.
  26. Länkade/ tipsade om din blogg idag! Tack för en vetenskapligt uppdaterande blogg Doc!
  27. Sarad
    "Barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S) ser inga problem med att låta företag eller privatpersoner sponsra en skola med Bregott, när kommunen inte längre har råd – så länge det rör sig om oöppnade produkter och så länge det finns Lätta att tillgå."

    Det var en uselt skriven artikel. Det verkar stå något om önskemål om oöppnande förpackningar men det framgår inte om det var problemet med Bregott-paketen eller inte. Artikelförfattaren lämnar mkt över för egen tolkning.

    Det är därför svårt att ha några synpunkter om det här tycker jag.

  28. Irene
    hahahhahahahhahahahah vem bryr sig?
  29. Stefan
    Synd att det verkar vara så många som glömt eller inte ens läst docs bok som är mycket välformulerad.

    Jag tycker det är smaklöst att förlöjliga personer vars enda "brott" är att de växt upp och blivit matade med felaktig information. Det är tråkigt när det drabbar andra för att ledande befattningar inte har all kunskap, men det händer i samhället varje dag. Folk lär sig när de vill lära sig, inte när vi vill att de ska lära sig.

    Kommer inte ihåg exakta sidor, men budskapet att ha tålamod, inte försöka övertyga någon mot dennes egen vilja osv verkar ha glömts bort. Vi vinner om vi föregår med gott exempel. Vi vinner inte genom att försöka tvinga andra att

    Det bästa vi kan göra är att leva och må bra på den kost vi är anpassade till att äta, de andra kommer vakna tids nog och då kan vi berätta för dem hur även de kan må lika bra som vi.

  30. Marita
    Vilka smittsamma sjukdomar? Finns det någon artikel om detta? Intressant!
    Har hört att det finns en lag om offentlig upphandling vilket innebär att kommuner och landsting måste köpa från sina "egna" leverantörer.
  31. Det gäller ju att i första hand SJÄLV äta ”riktig mat” för att må bra - och över tid sett så kommer det då "smitta" fler och fler - som jag ser det.
  32. En slags fetträdsla är väl ändå det första beslutet baserat på; de tog ju bort bregottet och säger att det handlar om sparkrav. De får alltså inte beställa Bregott utan tvingas servera Lätta.

    Marita #29. Kommuner har "egna" leverantörer, i min kommun har vi två som vi beställer ifrån och de har sk anbudsvaror, där priset ligger lite lägre. (om man har tur på de varor man vill beställa!)

    Om berörda skolor som artikeln handlade om serverade mindre andel smörgåsar så behövde de inte så mycket bregott och då blev det inte så dyrt...Förlåt, så enkelt är det självklart inte, men det är tråkigt när barn inte får bra mat!

  33. Shrinkin David
    Det absurda i artikeln är ju det här:
    "Alternativet Bregott, baserat på grädde, togs bort efter sparbeslutet i barn- och utbildningsnämnden."

    HUR F-N KAN MAN VILJA SPARA IN PÅ VÅRA BARN??? :(

  34. HelgeK
    Fanns det verkligen inget annat att spara på?
    Om man nu måste spara på något hade det väl varit bättre att spara på lätta, ett klart undermåligt livsmedel.
  35. Marlene
    Nästan bättre att barnen inte har nått pålägg alls, eller ännu hellre inga smörgåsar. Ser du vad jag skrev kostchefen? Det heter SMÖR-gås...inte margarin-gåsar.....
  36. Åke Persson
    Bra rubrik! Något annat än fetträdsla kan ju inte ligga bakom för då hade man funnit en lösning, t.ex. sponsrad Bregott från ordinarie leverantör. Nä, det vill man inte.
  37. Hälsofrälst
    Det mest absurda i detta sammanhang är sparbetinget som gör att kommunen slutar servera naturligt feta mejeriprodukter. Detta måste bero på stor okunskap i vad margarin är egentligen.
    (SLV kommer inte att framföra vetenskap som inte gynnar industrin är min uppfattning.)

    Jag börjar bli övertygad om att omestrat fett kan ge hjärtinfarkt på lång sikt. "lipoproteiner med onormal sammansättning kan tas upp av vissa celler i kärlvägg" se sid 127 Näringslära för högskolan 5:e upplagan. Omestrat fett HAR onormal sammansättning.
    Rädslan för att barn äter ohälsosamt fett är verkligen felriktat om rädslan gäller naturliga fetter som smör.

  38. HerrBanan
    Ännu ett tecken på fettskräck, är att Claude Marcus är ute på turné, han kommer till Skåne i maj.
  39. A
    #22, så väldigt sant. Detta gäller ju all sponsring (oavsett åsikter om varan) , även om det varit chokladbollar till barnens mellanmål från någon förälder som jobbar på ett stort bageri. Artikeln verkar kunna tolkas fritt.
  40. cyklarn
    Bra och rolig rubrik.

    Nästa steg blir att slopa mjölken och låta ungarna dricka kranvatten. Men kommunens vatten kan man kanske inte lita på. Tänk på Östersund

  41. Gunnar
    Kostchefens mailadress om man vill fråga mer: carina.englund@bollnas.se
  42. Julia
    De pratar om socker och cancer på Vetenskapens värld just nu! Ska bli intressant att se!
  43. Thomas H
    Jättebra inlägg av Doc och självklart ligger SLV:s fettskräck och kostråd bakom detta!

    Nr 37 Vad skall han göra i Skåneland??? Har inte han nog med att ordna sin websida om den rätta maten som han utlovade i ett TV-program för länge sedan! Möjligen saknas sponsorer? ;)

    Hannes,(Kl 1309)så klok kommentar..... men se på helheten och resultatet i första hand!
    En fullständigt sanslös grej utan minsta förnuft! Saknas nu pengar till till fullgoda produkter så varför då förakta sponsring på det sättet? TRAMS!

  44. Madeleine
    Tragiskt! Verkligen! Barnen som är så viktiga och som växer, de behöver verkligen bra mat och inget skit som margarin. Bregott är naturligt, inga konstiga tillsatser, medan margarin innehåller en himla massa skit och kemikalier. Margarin är onaturligt och skadligt. Så här väljer man alltså att ta ifrån barnen de naturliga och ersätta med onaturligt och ohälsosamt skräp! Varför? Det är fruktansvärt! Hade jag haft barn på den skolan så hade jag gett dem bregott att ta med sig. Men det ska ju inte behövas.

    Varför lyssnar man inte på forskningen? Är förändring så jobbigt?

  45. ankhan
    # 12 YeNa

    Vart har du hittat den kommentaren??? Nyfiken... ;o)

  46. Tänk vad Bregott kan ställa till det! T o m kloka (normalt) människor tappar det sunda förnuftet och proportionerna. Övertron på SLV kostrekommendationer upphöjs TILL LAG (LAGBROTT). Många får nu upp ögonen och börjar inse hur vi styrs av politiker och kaksiga tjänstekvinnor - makten korrumperar som alltid. Få produkter har skapat ett sånt kaos som det oskyldiga Bregottet, även bland akademiskt utbildade människor och folkvalda. Bra gjort av föräldrarna som fått vansinnigheterna att avslöja sig.
  47. AMV
    Till alla ni som nu har hakat upp er på rubriken och gnäller om att det inte skulle handla om fettskräck.
    "Alternativet Bregott, baserat på grädde, togs bort efter sparbeslutet i barn- och utbildningsnämnden"
    Ni tror inte att kostchefen har haft något att säga till om när man valde mellan att ha kvar Bregott eller Lätta?
  48. Eftersom jag inte bor i sverige undrar jag hur mycket priset skiljer sig mellan Bregott och Lätta. Någon som vet?

    Fast jag kan förstå det blir en besparning om mindre barn vill äta smörjan...

  49. ankhan
    # 46 Mynlen

    En ask 600 gr Bregott kostar väl runt 20 kr eller strax över och du får lika mycket margarin för nästan hälften av detta...Ofta extrapriser på margariner dessutom....

  50. Har full förståelse för om hon inte vill ta in öppnade förpackningar, men vi pratar ju om Bregott som är oöppnad och som de dessutom får gratis, förstår inte faran med detta, hon har inte fettskräck utan noja att barn ska bli förgiftade av Bregott som inte kommer från hennes leverantörer, men för guds skull gör de som vill ge gratis Bregott åt skolan till leverantör så är ju problemet ur världen!
    Men då kommer så klart nästa problem att eleverna får valfrihet i skolan, dvs de kan välja något annat än det sjukdomsframkallande margarinet som hennes leverantörer leverar! Dessutom kan de ju, usch så hemskt, få i sig mer fett per måltid och dag än SLV rekommenderar, då måste något annat uteslutas för att få jämvikt, antagligen fettet i maten!
    Kommuner har tyvärr SLV som GUD och tar deras rekommendationer som lag.
    Så syvenes och sist blir det en fettskräck!!!!
  51. Anders S
    Madeleine #43 skriver "Bregott är naturligt, inga konstiga tillsatser, medan margarin innehåller en himla massa skit och kemikalier."

    Vill inte göra dig besviken men Bregott är definitionsmässigt MARGARIN och inte "naturligt". Dessutom finns Bregott i många skepnader.

    Jag begriper inte varför så många envisas med att rapsolja och omega-6-fettsyror skulle vara så bra för barn. Speciellt inte eftersom bredbart margarin bara används till bröd.

    Både mjöl med gluten och mjölkprodukter med A1-kasein/BCM7 borde försvinna från förskole- och skolmaten och ersättas av ofarligare mat t.ex. ekologiska grönsaker och A2-mjölk.

  52. Anders S
    Re #50 försökte ändra till "ekologiska grönsaker som tillbehör" i sista meningen men det ville inte blog-programmet acceptera trots att det var tid kvar för att editera.
  53. svante börjesson
    Hej Hej :)

    Hur fan kan man välja att bli kostchef i en skola ? när det finns så många roliga arbetsuppgifter när det gäller mat ( kock kallskänka ) mäste nog bero på lathet, att inte få jobba med riktiga råvaror som man lagar från grunden. tror inte dom har något mat intresse !!

    Cykla i solen Svante

  54. ragnhild
    Nei, matintresse har dom knappast - kontrollintressen tok den bort.

    Gillar dina aktiviteter Svante - ser dig cyklande i :)

  55. ankhan
    # 50 Anders

    Ja, Bregott går måhända in under kategorin margarin MEN är inte producerad på samma sätt. Därför är Bregott "nästan" lika naturligt som smör :)

    Vill också passa på att rätta mig själv i ett inlägg tidigare idag... jag skrev att Bregott 600 gr kostade runt 20 kr vilket var fel. Ska stå runt 30 kr. Margariner (alltså de dåliga!) kostar ca hälften.

  56. Anders S
    #54 "nästan" lika naturligt

    Rapsolja:

    Från: http://www.shenet.se/ravaror/rapsolja.html

    "Extrahering: Pressresterna, med en fjärdedel av oljan kvar, extraheras med lösningsmedel, vanligen hexan vid 60°. Den vanliga framställningsmetoden;

    Varmpressad och extraherad olja raffineras alltid och mycket, särskilt om den ska bli matolja - skräp filtreras bort, slemämnen tas bort med svavelsyra och alkalier, den bruna färgen bleks bort med uppsugande pulver, lukten "deodoriseras" bort med het vattenånga, vaxrester med kyla, enzymer från senap med värme

    Odlingsgifter: Enligt margarintillverkaren Carlshamn är den svenska konventionellt odlade rapsen så hårt besprutad att den är alltför giftig för att kunna kallpressas."

    Läs mer på: http://www.shenet.se/ravaror/olja.html

  57. Maggan A
    Här osar det prestige och maktmissbruk i vanlig (o)helig allians.

    FÖRST bestämmer man sig för att säga NEJ - sedan konstruerar man en anledning till varför...

  58. ankhan
    # 55 Anders S

    Tack Anders! Nu fick jag lära mig ännu något som jag inte visste... Hade faktiskt ingen aning om att rapsoljan finns i två varianter.
    Kommer därför aldrig mer att köpa varmpressad rapsolja. Det är ju i princip samma elände som margarin. Visserligen använder jag väldigt lite rapsolja, men ändå...
    Googlade runt lite efter ditt svar till mig och hittade flera sidor som beskrev processen.
    Man lär så länge man lever ;o)

  59. ankhan
    .... såg också att ICA Maxi i Haninge säljer KRAV-märkt kallpressad rapsolja. Ska åka dit och köpa det istället ;o)
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar