Kontroversiell succé: LCHF för hela familjen

LCHF för hela familjen

Så var det dags för något mycket efterlängtat och kontroversiellt: En LCHF-kokbok för barnfamiljer. I LCHF för hela familjen ges tips och råd om mat för barn i alla åldrar, med mindre socker, mjöl och tillsatser än vad de flesta barn får idag.

Författaren Monique Forslund är kostrådgivare, trebarnsmamma och jobbar sedan 20 år inom barnomsorgen, nu på en förskola. Hon bjuder här på massor av tips (hela 233 sidor) och fina bilder på bra mat.

Är detta att rekommendera extremkost till barn? Nej, knappast. Recepten innebär en måttlig lågkolhydratkost med exempelvis frukt, bär, rotfrukter och gott om grönsaker. Riktig mat som säkert kan ge nöjda och mätta barn.

Själv står jag för förordet och min dotter står för övrigt i kö till Forslunds dagis.

Redan innan boken släpptes var första upplagan på 4 000 ex slutsåld på förlaget, nästa tryckning är på väg. Men i internetbokhandeln finns ännu böcker att beställa för snabb leverans, exempelvis här:

Bokus: LCHF för hela familjen

Adlibris: LCHF för hela familjen

PS: Jag har inget ekonomiskt intresse i boken. Förordet skrev jag gratis.

 

1 2

78 kommentarer

  1. Viktigt att skilja på sak och person.

    Äta lchf - bra

    Skattefuska - dåligt

    Hur någon ÄR - irrelevant

  2. Majoren
    Poliser som misshandlar sina sambos.
    Präster som förgriper sig på minderåriga.
    Politiker som fuskar med ersättningar.
    Artister som använder droger.
    Rötägg eller vanligt folk som gör misstag pga okunskap finns överallt, och i takt med att LCHF sprider sig allt snabbare bland Sveriges befolkning är det bara en tidsfråga innan begreppet kan kopplas ihop med alla möjliga företeelser och personer.
  3. Ulf_S
    Skattebetalare: Skatteverket har inte alltid rätt när de anklagar folk för skattefusk. Jag vet inte om Katrin har trixat eller inte, eller kanske slarvat, men vad det har med kosten att göra förstår jag inte. Försök att skilja på sak och person.
  4. Skattebetalare
    #52, PRECIS min poäng, att skilja på sak och person oavsett vad det ligger på deras mattallrikar.

    #49, vart hittar du ett personligt påhopp? Jag hade en fundering och den uttrycktes bra mycket mer civiliserat än mycket av det jag läst angående de sk. "meningsmotståndarna". Som sagt, ibland passar uttrycket "Sila mygg men svälja kameler" väldigt bra. 😉

  5. Maria Jonsson
    Det är säkert en bra kost i hennes kokbok men är det verkligen LCHF?
  6. #54 maria
    Skojjar du eller?
  7. Funderaren
    Maria så länge det är mycket fett och lite kolhydrater blir det low carb och high fat.
  8. Maria Jonsson
    Monigue
    Så mycket negativt om frukt som det skrivits i den här bloggen så kan man ju bli en smula förvånad när frukt plötsligt ingår i LCHF...
    Från början skulle det bara vara ovanjordsgrönsaker. Sedan började en del tycka att lite rotfrukter kunde man nog ha med och nu frågar du om jag skojjar när frukt också sägs ingå.

    Funderaren
    Var går då gränsen?
    Snart är det väl bara spannmål och socker som inte får vara med.

  9. Maggan A
    Maria Jonsson

    Vad som funkar att äta beror på vilket utgångsläge man har. Barn och vuxna utan övervikt kan säkert äta en och annan frukt. Men vill man gå ner i vikt är det kanske ingen bra idé.

    Svårare än så är det inte.

  10. Ska bli så intressant att läsa din bok när jag kommer hem, Monique 🙂 Roligt att vi fick arbeta med samma fotograf också, Mikael Erikssons bilder ger så mycket liv till maten.
    Jag som var professionell Kock under många år, tycker att det är väldigt roligt att läsa kokböcker och få inspiration, det gäller nog även de flesta amatörer. Särskilt böcker med många fina bilder.

    Det är verkligen skoj att det kommer så många bra LCHF-böcker nu, intresset är stort märker jag även här nere i Turkiet bland mina långsemestrande pensionärsvänner. Hade kunnat sälja en hel drös av min och Annika Dalhqvists LCHF för seniorer om jag tagit med hit.

    Första upplagan är redan slutsåld fick jag veta i ett mail från förlaget häromdagen, så nu trycks nya för fullt för att möta efterfrågan.

    Här kan den som är intresserad gå in och göra en förhandsbeställning på nytrycken. Recepten passar förstås inte bara den äldre generationen, utan alla som älskar vår traditionella husmanskost.
    http://www.bokus.com/bok/9789172412309/lchf-for-seniorer/

  11. Maria Jonsson
    Maggan 58
    Det kan man ju säga om mat i största allmänhet. Kan man ha med frukt så kan man ju ha med bönor, linser och quinoa också. Ger troligen mycket lägre insulinsvar än frukt.
  12. Nam
    Dr Annika Dahlqvist - som är en av föregångarna och en "tung" sådan inom LCHF - hon "tillåter" rotfrukter. För dem utan hälsoproblem "tillåter" hon även 1 frukt/dag. Det kallas ju LCHF - och inte NCHF - av en anledning! Sen finns det de som äter strikt LCHF och som utesluter bl.a. rotfrukter m.m. Beroende på hälsa m.m. måste råd kunna variera, åtminstone inom rimliga gränser, detta då olika individer "tål" olika "belastningar" av kolhydrater. Exv. en ung, frisk, vältränad individ tål - eller borde tåla - en högre kolhydratbelastning - exv. 1 frukt/dag m.m. - än en som är gammal, eller sjuk, eller inte vältränad osv. Detta framhåller även Kostdoktorn vid olika och flera tillfällen, liksom flera andra "auktoriteter" inom LCHF.
  13. Maria #57 o #60

    Det framgår väldigt tydligt i boken att frukt är inte till den som vill vikminska (som vuxen) - men att barnen tål frukt på ett annat sätt, dock helst i samband med måltider eller proteiner för att inte få en blodsockerhöjning. Läs boken!
    🙂

  14. Funderaren
    Maria gränsen går där det funkar/funkar inte. Funkar det för en människa att bara utesluta socker och spannmål så är väl det bra. Funkar det inte så får personen äta mer strikt

    Vi tävlar enbart mot oss själva

  15. Majoren
    #55
    Monique; Tack för dagens roligaste och mest förvånade kommentar; "-skojjar du eller?" 😀 😀
    Väntar på att å hem in bok, hård varm kram från Majoren!
  16. Majoren
    Fan va min iPad 1 laggar,
    Väntar på att få hem din bok, skulle det vara!
  17. Maria Jonsson
    Det är säkert en jättefin bok om nyttig mat. Det är bara definitionen av LCHF som börjar kännas en smula urvattnad.

    Om man har ett namn på en viss kost och det namnet används i massmedia, debatter osv så borde det rimligen finnas någon gemensam plattform för vad som är LCHF.

    i det här forumet finns numera väldigt många olika åsikter om vad som är LCHF.

    Om barn t ex skulle få rätt att få LCHF-kost i skolan och bespisningspersonalen skulle ha en manual för vad den kosten skall bestå av. Vad skulle det då stå i den?

    Jag har alltså inget emot boken som sådan. Tycker bara det är intressant att diskutera definitionen av LCHF.

  18. Majoren
    #66
    Maria Jonsson, ett förslag till definition kom redan hösten 2010 och ser ut enligt nedan. Förslaget har stått sig sedan dess.

    "Förslag till definition
    De som står bakom förslaget är inga mindre än Annika Dahlqvist, Mats Forsenberg och Sten Sture Skaldeman. Utöver okontroversiella saker som naturlig mat utan onödiga tillsatser, kolhydrater främst från grönsaker och att mättat fett är helt ok så ser det ut så här:

    Max ca 10 gram kolhydrater om dagen = strikt LCHF
    Max ca 25 gram kolhydrater om dagen (5 E%) = Normal LCHF
    Max ca 50 gram kolhydrater om dagen (10 E%) = Övre gräns för LCHF
    100 gram kolhydrater om dagen (ca 20 E%) = Kolhydratreducerad kost
    30 E% kolhydrater om dagen, och däröver = Kolhydratbaserad kost"

  19. AC
    Det blåser nya vindar inom LCHF, tidigare pratade man om att "nolla" väldigt ofta, nu pratar man mer om vad man "tål", bakrecept osv. Inget är väl rätt eller fel men som sagt så är det nya tider inom LCHF nu. Själv kommer jag ihåg vilket rabalder det var när Anna Hallén och Ulrika Davidsson släppte sina första LCHFböcker för att de ansågs vara för liberala (de analyserades med lupp 😉 )...väldigt få skulle anse detta idag och LCHFböcker strömmar in i butikerna utan större notis. Är väl så att det nu finns en striktare no carb falang och en betydligt mer liberal low carb falang. Helt ok, men kanske inte lika tydligt att förstå för utomstående.
  20. Maria Jonsson
    Tack Majoren!
    Den har jag inte sett tidigare. Ingår "kolhydrater mest från grönsaker" i definitionen?
  21. Majoren
    #69
    Maria, jog tror inte någon sagt var de SKA komma från men ovanjordgrönsaker är som sagt grunden. Det är dock helt ok att kolhydrater kommer från frukt men vi behöver inte de vitaminer och mineraler som kommer från just frukt, de finns redan i det breda utbud av grönsaker som rekommenderas.
    Skrämselpropagandan om C-vitaminbrist är bara pinsam, det sista dokumenterade fallet i Sverige inträffade tydligen 1986...
    Jag ser de olika "nivåerna" på LCHF som en referens i olika diskussioner. Vilken nivå vid tillämpar har att göra med vad som passar oss själva. För en överviktig som önskar snabb viktnedgång är det strikt som gäller och för normalviktiga barn kan kolhydratreducerad kost vara helt ok.
    Det är denna "spännvidd" som kan upplevas som förvillande men om man jämför med den otydligare och breda definitionen på GI så har fortfarande LCHF ett väldigt litet utrymme på denna.
  22. Så pinsam är inte skrämselpropagandan om C-vitaminbrist, vilket herrar som försöker nolla kolh.
    väl vet. De skriver naturligvis i böcker att det är viktigt att "komplettera med minst en vitamineraltablett"! 😀
  23. johan
    #68

    Det finns en video på Kostdoktorns sida där han intervjuar en läkare och forskare vid namn Stephen Phinney som forskat i LCHF i cirka trettio år, troligen en insatt man med andra ord:

    http://www.kostdoktorn.se/?s=phinney&submit.x=0&submit.y=0

    I intervjun säger han att han äter en "highly strict" LCHF och att han då ligger på 25-50g kolhydrater om dagen, se 5:25 - 5:33.

    De svenska definitionerna verkar vara väldigt annorlunda?

  24. Stefan
    #68 Om så är fallet känns det lite underligt att Doc skriver här på kostdoktorn.se att studien Shai et al. 2008 är "Numera kanske det enskilt bästa stödet för att lågkolhydratkost är överlägsen fettsnål kost för långsiktig viktminskning."

    De som följde lågkolhydratkosten åt över 40E% i den studien (enligt deras egen rapportering). Alltså kolhydratbaserad kost på den definitionen som du skrev. Doc får nog vara försiktig med att slänga fram den studien som lysande bevis på viktreducering med hjälp av LCHF.

    Studie: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0708681#Background=&t...

  25. YAT
    74 Stefan

    Var hittar du att lågkolhydratgruppen åt 40E%?

    Det enda jag hittar är det här:

    "Low-Carbohydrate Diet

    The low-carbohydrate, non–restricted-calorie diet aimed to provide 20 g of carbohydrates per day for the 2-month induction phase and immediately after religious holidays, with a gradual increase to a maximum of 120 g per day to maintain the weight loss. The intakes of total calories, protein, and fat were not limited. However, the participants were counseled to choose vegetarian sources of fat and protein and to avoid trans fat. The diet was based on the Atkins diet (see Supplementary Appendix 2).22"

  26. Stefan
    #75 Det du citerade är forskarnas mål för lågkolhydratgruppen, inte vad de faktiskt åt.

    Se den här; http://www.nejm.org/action/showImage?doi=10.1056%2FNEJMoa0708681&...

  27. YAT
    Ok. Jag hade missat den tabellen. Sen tog det ett tag innan jag förstod den. Verkar som att trots att de minskat kolhydratintaget med knappa 130g så medför det totala minskningen i energiintag att E% av kolhydraten inte minskar så mycket. Bra anmärkning dock.

    Även i denna studie så åt de ju efter Atkins dieten. Och Atkins tillåter ju betydligt mer och större andel kolhydrater, så det var väl ungefär som väntat.

    Att Doc refererar till studier med större andel KH och protein är inget nytt. Vi hade den diskussionen senast igår i slutet av den här tråden: http://www.kostdoktorn.se/stora-ord-fran-livsmedelsverket-dags-for-fa...

  28. Karolina
    Du som är lärd. Den enda gången miljögifter lämnar en människas kropp är vid amning. Då de överförs till barnet. Tröstade mig med den informationen då jag ej kunde amma min guldklimp: Han slapp ta över mer av mina samlade miljögifter. Enl det jag hört/läst osv om detta så är det minst dåliga alternativet att INTE amma barnen. Vad tycker du om allt detta?

    Ang Gluten o Lchf kost så kan jag berätta att jag för ca 20 år sedan fick lära mig själv om glutenfritt leverne. Ganska ointresserad ´var jag faktiskt ska erkännas. Hade annat för mig.
    Men allt efter åren gick utformade jag en egen kost.
    Undvika gluten. Pasta fanns inte så ris mest då.
    Läka magen ett tag men sedan kunde jag ha lite mjölk igen.
    Vilt. Åt helst vilt. Mår bra av det. Älskar kött tyvärr...
    Aldrig mått bra av eller gillat potatis. Så det blir det inte mycket av.
    Glutenfria alternativ blev det, inget vidare men jag är svag för mackor o sötsaker, kakor osv.
    Bär varje dag!
    Nötter o mandlar. Bär o nötter var som ett behov jag KÄNDE o behövde. Märkligt tyckte jag. Då.

    Sedan fick jag ant zinkbrist. Grov sådan.
    Hade alltid kräftstjärtar i kylen, åt kaviar med matsked på färjan..
    Brist i 10 år kanske.
    Blev dösjuk. Tappa hår, byggde inga muskler o helt kaos hormonellt.
    Inga barn..
    Åt sedan 1 zinktablett om dagen och det tog 14 dagar ca så började håret växa! Stubb i hela huvudet! Blev bättre men aldrig frisk. Ingen dr på fallet. Mer än mätningen då.

    Äter inge vidare. MEN nu när jag kollat upp Lchf Liiitee så ser jag ju att det ligger något i vad jag gjort/och vad ni säger om lchf. 🙂
    Ska läsa på mer. Inser jag är beroende av socker, snabba kolhydrater . Chips!! Vet. Mår inte alls bra. Fightas mot undervikt sedan 1997. Svag o muskel lös efter graviditet o viktnedgång. Som sagt: Mår inget vidare. Men jag har bra instinkt förstår jag ju efter att ha förstått sambanden mellan delar av mina kostval o er samlade forskning osv. Å de val jag gjort för sonen jag faktiskt fått efter 15 år.

    Min son är 20 mån o honom har jag inte velat ge gluten i överflöd utan han är uppfödd på ja ersättning (hua) men sedan Majsvälling. Nu äter vi mest ris. Han gillar inte potatis o jag är tveksam till att mata honom med glutenfri pasta. Men det blir så ibland. Då jag är för lat ...och tveksam för o koka vanlig pasta till honom då.
    Matas tyvärr med väldans massa onyttigheter. Saft, o skit...glass o elände som ska vara smask.

    Han mår toppen!

    Än.

    Så i skrivandets stund planerar jag att lära mig mera om detta ..inte bara skumma över texterna då.. Har rejäla problem med minnet med o koncentrationen... Jo... Lära mig mer.
    Och samtidigt dra ner /sluta med det dåliga o börja med det bra.
    Å sedan! När jag är avgiftad o med på noterna så ska jag ta bort den kritiska maten/dåliga maten från min unga son. 😀 För då är jag ant friskare! Och står pall att ta fighten med liten kille o hans släktingar. Japp!
    Låter det bra?
    En början för en trött förgiftad stackare iallafall kanske! X-)

    Tror du jag äntligen kommer att gå upp i vikt eller ack o ve! Ned?

    Tjena

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av