Kom igång med årets träning på bästa sätt!

Jonas Bergqvist

Jonas Bergqvist

Vill du komma igång med träning i år? Här på Kostdoktorn har vi bjudit in en verklig expert för att guida dig i djungeln av olika träningsråd och program.

Jonas Bergqvist är utbildad sjukgymnast och har jobbat länge med kost- tränings och livsstilscoaching. Han driver ett hälsocentrum och utbildningsföretag med ambitiösa kurser i bland annat LCHF- och Paleokostrådgivning. Han är också en populär föreläsare och har skrivit flera kost- och träningsböcker inklusive ”LCHF och träning”.

Här på Kostdoktorn kommer han i en serie av gästbloggar att inspirera och guida dig till bättre form och hälsa… och kanske till och med ”drömkroppen”:

Gästblogg

Jonas BergqvistDet är januari och löpsedlarna är fulla med allehanda hurtiga kom-i-gång tips: Så kommer du igång med träningen. Så får du platt mage. Så bygger du muskler. Så går du ner i vikt.

Media och träningsindustrin tjänar naturligtvis på människors oförmåga att etablera varaktiga rutiner, på okunskap, på motstånd till varaktig förändring och på faktumet att många personer efter nyåret går in med full energi och inbillad vilja till ett hälsosammare liv men som sedan klingar av två månader senare. Budskap, tjänster och produkter kan då säljas i flera omgångar till samma person, att jämföras med den cyniska bantningsindustrin. Lönsamt för företagen, kostsamt för kunderna.

Jag har arbetat med kost-, tränings- och livsstilscoaching i över tio år, de senaste fem åren på mf Gruppen i Stockholm. Jag är en del av träningsindustrin och ska inte förneka att jag också delvis tjänar på människans ovan nämnda tillkortakommanden. Det är en extra stor efterfrågan på hälso- och träningstjänster nu i januari, men önskvärt vore att efterfrågan skulle vara lika stor i mars-april.

Jag och alla andra som lägger stora mängder tid och energi på att läsa litteratur, forskning och som lägger många kronor på fortbildningar anser oss ha en kunskapsbas och arbetssätt som sträcker sig långt bortanför löpsedlar och den ytlighet som präglar det offentliga rummets främsta yta. Quick-fix-lösningar och generella påståenden eller frågeställningar är tidvis tröttsamt att behöva kommentera. Huruvida en viss träningsövning är bra eller dålig i gymmet, huruvida stretching är bra eller dålig eller huruvida potatis är okej att äta är frågor som endast kan besvaras utifrån ett strikt individuellt perspektiv. ”Det beror på” blir det tråkiga svaret när ett svar främst efterfrågas för att söka stöd för ett eget beteende.

Faktum är att när quick-fix-lösningar och generella upplägg ska bytas mot ett individuellt designat upplägg så kräver det extra djupa ämneskunskaper tillsammans med ett individuellt perspektiv. Det kräver också en empati och en förmåga att iklä sig en annan persons tankar och känslor. Men resultatet blir ett kost-, tränings,- och livsstilsupplägg som helt och hållet designas för den enskilda personen, inte för någon annan. Resultatet hamnar inte på löpsedeln, kan inte kopieras storskaligt och några koncept skapas aldrig.

Att ha coachat nybörjare, vana motionärer och elitidrottare inom kost, träning och livsstil under tio års tid, att ha genomfört hälsotester, fystester och samarbetat med duktiga kollegor på mf Gruppen har naturligtvis gett många erfarenheter och lärdomar. En del av dessa tänkte jag sammanfatta i tre träningsinlägg här på Kostdoktorn för att ger dig som lågkolhydratätande läsare kunskap, inspiration och perspektiv på hur du som nybörjare – eller den trevande motionären – kommer igång med träning, bygger in träning som en del i din lågkolhydratlivsstil och gör träning till en del av dig.

Nycklar till framgång är att träna med rätt inställning, med ett effektivt målinriktat upplägg och på ett skadeförebyggande sätt. Och för att få dessa nycklar krävs en del basal kunskap. Men får du dessa tre nycklar ökar chansen för att träning blir en varaktig del av dig och hjälper dig nå dina hälso- eller träningsmål. Men kom ihåg: det blir ett innehåll byggt på hyfsat generella principer. Det helt individuella kan jag bara förmedla öga mot öga. Jag besvarar gärna frågor i kommentarsfältet i den mån jag hinner och kan.

Mina tre träningsinlägg kommer se ut på följande sätt:

1. Så kommer du igång som nybörjare med träning på rätt sätt
2. Så skräddarsyr du träningen vid övervikt och metabolt syndrom
3. Så övervinner du träningsolusten efter två månader

Jonas Bergqvist

Nästa del kommer snart!

Tack för den inledningen Jonas!

Första delen – hur du kommer igång med träning som nybörjare – är klar, följ bara länken.

Om du är nyfiken på alla utbildningar, rehab, PT-tjänster, hälso- och träningsböcker samt hälsotester som finns tillgängliga via mf så kolla in deras hemsida:

mf

 

Mer

Nystartsguide!Den nakna hälsan – så enkelt är det

Äldre inlägg