Nötter på LCHF – bäst och sämst

Vilka är de bästa och sämsta nötterna1 att äta på LCHF? Titta på den här guiden, de bästa LCHF-alternativen är mest till vänster.

notter-svenska Nötter på LCHF
Alla siffror är i procent kolhydrater. Det betyder att hundra gram nötter (ungefär tre nävar) – innehåller det antal gram kolhydrater som bilden visar.2
DD+ MEDLEMSKAP

Bäst och sämst

Alla nötter innehåller hälsosamma fetter, vitaminer och mineraler. En konsumtion av nötter kan till och med förbättra vissa riskfaktorer för hjärtsjukdom.3 Kolhydratinnehållet i olika nötter varierar dock en hel del.

De tre bästa valen finns till vänster – paranötter, makadamianötter och pekannötter. Äter du LCHF bör därför dessa vara ditt första val av nötter då de både har ett lågt kolhydratinnehåll, högt fettinnehåll och de flesta gillar dess smak!

Gruppen i mitten kan avnjutas i måttlig mängd av de flesta som äter LCHF.

De sämsta valen finns på höger sida, pistaschnötter och (speciellt) cashewnötter. Var försiktig med dessa nötter om du vill gå ner i vikt eller har om du har som mål att reversera din diabetes. Kolhydratmängden drar gärna iväg av så lite som två nävar cashewnötter eftersom kolhydratinnehållet är hela 20 gram, alltså motsvarande det totala dagliga intaget på strikt LCHF.

Tänk också på att nötter, oavsett kolhydratinnehållet, är väldigt goda och kan vara lätta att överäta. Begränsa därför portionerna, speciellt om du önskar gå ner i vikt.4

Salt och belöning

Många tycker att nötterna smakar ännu bättre när de är saltade.5Var uppmärksam på att det är lätt att äta mer nötter än du behöver för att stoppa hungern, vilket kan bromsa din viktminskning.6

Ett bra tips är att lägga en lagom mängd nötter i en skål, istället för att äta direkt ur påsen.

Recept

Här är våra mest populära LCHF-recept med nötter.

Fler recept

 
 

Sämre val

chips-mm-svenska

Naturligtvis är alla typer av nötter ett bättre val än de flesta andra tilltuggen – som potatischips eller godis. Alla nötter (även cashewnötter) innehåller mindre mängd kolhydrater.

Topplista – nötter

LC-Nuts_top5-1600×330

Här är vår lista på de sju bästa nötterna på LCHF, ordnade efter mängden kolhydrater.

  1. Pekannötter – 100 g innehåller 4 gram kolhydrater.
  2. Paranötter – 100 g innehåller 4 gram kolhydrater.
  3. Makadamianötter – 100 g innehåller 5 gram kolhydrater.
  4. Hasselnötter – 100 g innehåller 7 gram kolhydrater.
  5. Valnötter – 100 g innehåller 7 gram kolhydrater.
  6. Jordnötter – 100 g innehåller 7 gram kolhydrater.
  7. Mandel – 100 g innehåller 10 gram kolhydrater. Mandlar kan även malas till mandelmjöl. Mjölet blir neutralt i smaken och kan användas som ersättare för kolhydratrikare mjölsorter. Ta en titt på vår guide om mandelmjöl.
 
Tillbaka till toppen av sidan


Liknande guider

Veckomenyer

Vårt fantastiska verktyg veckomenyer ger dig allt du behöver för att lyckas med LCHF. Veckomenyer, recept och inköpslistor – ingen planering behövs! Gratis provmånad, ingen bindningstid.
DD+ MEDLEMSKAP
 


Nötter på LCHF – bäst och sämst - evidensbaseringen

Denna guide är skriven av Dr Andreas Eenfeldt och den senaste uppdateringen gjordes den 17 juni 2022. Den blev mediciniskt granskad av Professor Fredrik Nyström den 16 december 2020.

Guiden innehåller vetenskapliga referenser. Du kan hitta dessa i de grå noterna som finns i texten. Klicka på länkarna för att komma till den aktuella studien. När det är lämpligt inkluderar vi en gradering av styrkan på evidensen, med en länk till vår policy om detta. Våra evidensbaserade guider uppdateras minst en gång per år för att alltid referera till aktuell vetenskap inom området.

Alla våra evidensbaserade hälsoguider är skrivna och granskade av läkare som är experter på ämnet. För att vara fria från jäv och särintressen visar vi inga annonser, säljer inga produkter och tar inte emot pengar från industrin.

Läs mer om våra policyer och vårt arbete med evidensbaserade guider, kontroversiella ämnen inom nutrition, vårt team av skribenter och vårt team av medicinska granskare.

Om du skulle hitta felaktigheter i den här guiden, mejla support@dietdoctor.com.

Disclaimer: När medicinsk granskning av denna text gjorts innan översättning till svenska gäller den medicinska granskningen originaltexten. Vid eventuella faktaavvikelser som har uppstått i översättningen kommer originalversionen av denna text att ha företräde.

  1. Ordet nöt används inte strikt botaniskt, vi omfattar med det som i vardagligt tal kallas nötter. (Varken mandlar, jordnötter eller pistaschnötter är egentligen nötter.)

  2. Viss information om hur vi bestämmer vilka siffror som ska användas för kolhydratinnehållet: generellt kontrollerar vi flera näringsdatabaser och när det förekommer stora avvikelser strävar vi efter ett genomsnitt av troliga siffror. Här är två exempel:

    Pistaschnötter: USDA säger 16,6, CoFID 8,2, tyska databasen 11,6, en granskning av pistaschnötter 14,9-17,7, danska databasen 17,7, svenska Livsmedelsverket 21,7. Vi drar slutsatsen att 18 kan vara ett bra genomsnitt.

    Cashewnötter: USDA säger 26,9, CoFID 18,1, tyska databasen 22,2. USDA databas anger ofta nettokolhydrater (kolhydrater minus fiber) vilket gör att siffrorna ibland skiljer sig (kolhydrater definieras som ”kolhydrat genom subtraktion”). Följande granskning av cashewnötter säger 20,5, svenska databasen säger 22,0. Vi tar ett genomsnitt av dessa fem siffror (26,9+22,2+18,1+20,5+22,0)/5=21.94, eller 22 gram.

  3. Nutrients 2017: Nuts and human health outcomes: a systematic review [stark evidens]

    The New England Journal of Medicin 2013, 2018: Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet

  4. Studier visar att överviktiga personer som äter mycket nötter också verkar äta mer totalt sett:

    Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2018: Effect of nuts on energy intake, hunger, and fullness, a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials [stark evidens]

  5. Medical Hypotheses 2009: The Salted Food Addiction Hypothesis may explain overeating and the obesity epidemic [översiktsartikel; ograderad]

  6. Physiol Behav 2009: Salt craving: The psychobiology of pathogenic sodium intake [översiktsartikel; ograderad]

    Pflugers Arch 2015: The biopsychology of salt hunger and sodium deficiency [översiktsartikel; ograderad]

    Neurochem Res 2018: Salt Appetite, and the Influence of Opioids [översiktsartikel; ograderad]