Nyheter

Kolhydrater i grönsaker – de bästa och de sämsta

Vilka grönsaker är bäst? Det finns en väldigt enkel regel:

  • Grönsaker som växer ovan jord innehåller lite kolhydrater och kan ätas fritt.
  • Grönsaker som växer under jord innehåller mer kolhydrater, så du behöver vara mer försiktig med dem (särskilt potatis).

Ingen regel är perfekt, men dessa grönsaker är alla bra, särskilt de till vänster:

Ovan jord

Kolhydrater per 100 gram

LC-veggies-only4-2400x998

Vill du lära dig mer om vilka grönsaker som passar dig, och vilka du vill undvika? Vi har gjort en hel sida om det, som än så länge inte finns på svenska, men på vår engelska sida Diet Doctor:

Low-Carb Vegetables – the Best and the Worst

 

16 Kommentarer

  1. hemul
    Nu igen... Det där är en generalisering som som inte stämmer med verkligheten. En del underjordingar innehåller mycket kolhydrater, ja. Men det finns flera som inte innhåller mer än popular LCHF-stapelvaror som vitkål och ännu fler som bara ligger lite högre.

    Bara ett axplock.

    Rädisa 2.0
    Rättika 2.3
    Rotpersilja 3.9
    -----------------------
    vitkål, 4.1
    -----------------------
    Kålrot 4.6
    Rotselleri 4.6
    Majrova 4.7
    Morot 5.6
    Rödbeta 6.9

    Rotmos är finfina grejer! Om man inte får en kick av att försaka så mycket som möjligt förstås. :-

    Svar: #2, #8
  2. Det är en generalisering som stämmer bra i runt 90% av fallen... bara kolla på grafiken.

    PS: Enligt googles siffror ligger nästan alla rotfrukter lite högre än du anger (kålrot 7, rotselleri 7, morot 7) och vitkål lite lägre (3,5). Just saying.

  3. Annett
    Jag har en fråga ang. LCHF och Paleo kost. Kan du berätta den stora skillnaden i att gå ner i vikt med de olika kostnaderna? Jag kämpar med vikten och kan inte äta mjölk eller några mjölksocker alls. Paleo kost innebär ju en massa grönsaker med högt kolhydrat värde. Hur ska jag tänka gällande grönsakerna och frukten?
  4. tbm
    Gäller dessa procent råa eller kokta?
  5. Jim
    "bästa å sämsta"... Tomat, gurka å sallad är i princip bara vatten.
    Dessa borde inte vara med på bilden, för de är ju inte "bra" grönsaker då de är näringsfattiga.
    Till och med potatis innehåller mer näring. 😛

    I övrigt är resten toppen på bilden 🙂

  6. Johan
    Jag vill hävda att en del av grönsakerna på bilden är frukter.
  7. Hans
    Du har rätt, men av hävd kallas dom grönsaker. Likaväl som jordnötter kallas nötter trots att det är en baljväxt.
  8. Reefer
    Som påpekats så får du nog kolla upp dina siffror för de stämmer inte.
    Som tumregel är "ovan/under" principen när man ska välja grönsaker väldigt bra för den som vill hålla carbintaget så lågt som möjligt.
  9. Arnstein
    Hvis man deler en kålrot (eller andre rotgrønnsaker) i biter, og koker dem 10-20 minutter, er det da karbohydrater i vannet (kraften)?
  10. Q
    Enklast är att dricka ett glas vatten till moroten så blir det lägre procent kolhydrater.
  11. Billy Hyttsten
    Ingen trovärdig artikel, då de ej ens ansträngt sig ens att översätta råvarornas namn.
    Svar: #12
  12. SGK
    Berätta, hur tänkte du då? Är det alltid så att brist på översättning automatiskt betyder brist på trovärdighet? Vad är argumentet för det i så fall?

    För mig har information på andra språk inget direkt samband med trovärdighet. Däremot kan man ju föredra information på det språk bloggen skrivs på för övrigt eftersom det kan underlätta förståelsen.

  13. 1 kommentar borttagen
  14. tipp
    Beträffande grönsaker så har EU definierat moroten som en frukt så att man kan göra morotssylt, som är en delikatess i bl a Portugal enligt Wikipedia. Löjets skimmer lyser starkt över Bryssel.
    För övrigt, eftersom någon klagade, så är grönsak ingen botanisk term. Det är lite vad som helst från växtvärlden som kan användas till/i matlagning.
  15. hejafbk
    en bild gör att man kan känna igen - översättning behövs inte , dessutom finns inte allt på svenska, och det finns de som har olika namn - vilket skall man välja i text?

    strunta i om det är grönsak eller frukt - se till kolhydratinnehållet i 'frusaken'
    Lev väl 🙂

  16. Ove
    Livsmedelsverkets analys av livsmedel ger något högre värden för de flesta av de redovisade grönsakerna.
    Det bestyrker trots det Kostdoktorns poäng, ovan jord bättre än under jord, en sanning som går att generalisera...
    ...och ibland blir jag så trött på trollen och gnällspikarna här att jag önskar att de gjorde rovorna sällskap...
  17. Gunilla
    Gurka är inte som många tror bara vatten utan är näringsrik

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg