Kolesterolråd på väg att slopas i USA

Hälsosam mat

Är det farligt att äta mat med kolesterol i? Nej knappast. Men ändå har man i USA i decennier rått befolkningen att undvika det. Kolesterol är ett ämne som människor bildar själva i sina kroppar och det finns också i så gott som all animalisk mat, exempelvis i ägg och kött.

Slutligen är nu rådet att undvika kolesterol på väg att slopas i USA. Det finns helt enkelt inga vetenskapliga skäl att undvika att äta det.

I framtiden kommer man även i USA att kunna äta hälsosam kolesterolrik riktig mat med gott samvete:

Washington Post: The U.S. government is poised to withdraw longstanding warnings about cholesterol

I Sverige har vi inga kostråd om att undvika kolesterol, lyckligtvis nog. Nu är USA på väg ikapp.

Mer

Anders Tengbladlundell

lundell


 
Borde du äta kolesterolmedicin?

Snabbkurs i kolesterol

 

8 kommentarer

  1. KNJ
    Jag hittar inte längre Livsmedelsverkets varning för kolesterol i ägg. Deras text fanns på deras hemsida för något år sedan men den kanske har tagits bort. Inte oväntat att de lite smygande tar bort varningen eftersom texten visade att de fortfarande då, 2014, hade helt ovetenskapligt trams på deras hemsida.
  2. Stefan*
    Viktigt statement om USA-myndigheter avlivar koletserolmyten, vilket kommer få effekt i resten av världen. Även om det inte finns antikolesterolråd från svenska staten, dyker det ju upp förmaningar från läkare och sjuksköterskor hela tiden...och i media och reklam skymtar kolesterolmyten fram fortfarande, med (känns det som) oförminskad styrka.
  3. BJA
    Fast dom härjar om mättat fett i artikeln......
    Svar: #5
  4. HelenaB
    Ok, de kanske inte varnar direkt på framsidan om kolesterol i ägg men... Nedan citat är hämtat från Rapport 19 2014 Bra livsmedelsval baserat på nnr 2012. De säljer in idén elegant som om det är en självklarhet att minskat intag av kolesterol är bra och önskvärt. Trots att det inte ges några rekommendationer. Som det är skrivet i texten behöver man inte begränsa intaget av ägg eftersom om man följer riktlinjerna och minskar på kött och feta mjölkprodukter så räcker det. Slugt, mycket slugt hur man manipulerar utan att behöva stå för något konkret. Men hallå, vi har väl inte gett några rekommendationer om kolesterol....

    "Kött, ägg och feta mjölkprodukter är de livsmedel som ger betydande bidrag till intaget
    av kolesterol. Det finns stora individuella variationer i absorptionen av dietärt kolesterol
    och hur detta påverkar serumkolesterol. Ett ägg ger omkring 200 mg kolesterol. I NNR
    2012 ges inga rekommendationer för kolesterol utan slutsatsen är att minskad konsumtion
    av kött och feta mjölkprodukter skulle ge tillräcklig minskning av kolesterolintaget
    i den nordiska befolkningen.

    Slutsatser ägg
    Ägg kan ingå i bra matvanor. Ägg är näringstätt och bidrar med många näringsämnen,
    däribland de kritiska mikronäringsämnena vitamin D och selen."

  5. sten
    Såg också fortsatta varningar för mättat fett i artikeln. Tydligen river man råden ett i taget även om dom flesta nu börjar förstå att Ancel Keys forskningrön huvudsakligen baserades på selektiv presentation av passande data. Alltså som en politiker som bestämt färg och sedan väljer argument som matchar.

    Att så många hann dö i förtid pga de felaktiga råden lär ligga kvar länge under mattan, klart från det omotiverade språkbruket:
    "...The group’s finding that cholesterol in the diet need no longer be considered a “nutrient of concern”...."

    Varför "ej längre" ? Tidigare råd baserades på helt obevisade antaganden; misstag ska tydligen bara undersåtar erkänna. Annars kan det bli skadestånd. Rejäla sådana bör tilläggas.

    Nästan precis som dom fortsatta råden om mättat fett. Fast med mättat fett tror man ofta att det finns forskning som visar att det är farligt, trots att det numera blivit frikänt i flera metaanalyser.
    Av antalet studier av totalt 72 st som SLV hävdade var grunden för sin "mättat fett är dåligt politik" hittade Uffe Ranskov endast två som skulle kunna vara stöd. Resten befanns vara sammanfattningar eller artiklar om dessa som påstod stöd utan att detta fanns i studieredovisningen. Flera studier handlade om helt andra saker. Att inte ta tillbaka sina råd eller inte ens besvara i sak hör inte hemma i en öppen demokrati. SLV bör alltså snarast rätta sig. Eller struktureras om till att kontrollera gifter och tillsatser i maten och sluta upp att ge ogrundade kostråd.
    Fösökte hitta Ranskovs originalinlägg om detta men det ser som om artiklen i Dagens Medicin 2009 är hacked eller borttagen. Kanske KD kan inkludera den på bloggen här ?

    Svar: #6
  6. BJA
    När jag ser auktoriteter som tex en viss barnmedicinsk professor i rutan sitta och å ena sidan berätta att man ska vara "lite försiktig" med mättat fett och i samma andetag berätta att man förstås kan göra sig en god bernaissås, och sedan förordar komplikationsbehäftad överviktskirurgi på barn och dessutom hävdar att socker inte är beroendeframkallande, ja då kan jag liksom förstå att ibland har vissa liksom lite otur när dom tänker. Det är som Wille Crafoord sjunger: han med värsta IQ't resonerar som ett ägg. Ack ja.
  7. monica
    Jag väntar på att man ska komma fram till att högt kolesterol inte ger hjärtsjukdomar, att statiner är bluff. Jag arbetade som sjuksköterska i över 40 år. Strokpatienter, hjärtinfarktpatienter hade ofta normalt kolesterol. Vad man säkert visste på senare år, var att 70-80 % av patienterna hade dold diabetes.
    Svar: #8
  8. Maria Jonsson
    Hur låg dom till när det gäller hdl och triglycerider?
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av