Nyheter

Kesoplättar med bär och vispgrädde

Foto: Emma Shevtzoff

Foto: Emma Shevtzoff

Vi fortsätter att dela med oss av tio LCHF-recept ur succékokboken Matkärlek av Anne Aobadia. Den tredje rätten är kesoplättar med bär och vispgrädde. Riktigt mumsigt!

Här är receptet, näringsberäkning samt de bästa rabatterbjudandena på kokboken Matkärlek och den snart lanserade LCHF-tidningen med samma namn:

Kesoplättar, 2 portioner

Om du inte tål nötter eller mandel är dessa kesoplättar ett bra alternativ till vanliga LCHF-pannkakor. Nej, förresten kesoplättarna är fantastiskt goda – oavsett allergi eller inte.

Ingredienser

kesoplättar2
4 ägg
250 g keso
2 msk psylliumfröskal, malda
2 msk smör eller kokosolja

Servering

1–2 dl blåbär, hallon eller jordgubbar
yoghurt eller vispgrädde

Instruktioner

Anne600x3321. Blanda alla ingredienserna till smeten med en sked eller stor gaffel i en skål. Låt svälla i 5 minuter eller mer.

2. Värm smör eller olja i en stekpanna, gärna teflon eftersom kesogrynen fastnar lätt när de smälter. Stek plättarna på medelhög värme 3–4 minuter på varje sida. Vänd försiktigt mellan varven.

Matkärlek, kokboken

MatkärlekOvanstående recept kommer ur kokboken Matkärlek. Läs min recension här.

Om du vill beställa boken kan du få den till rabatterat pris – 167 kronor inklusive moms och frakt – via den här länken.

Matkärlek, tidningen

Matkärlek erbjudande

Första numret av den nya LCHF-tidningen Matkärlek kommer nu i mars. Du kan ännu prenumerera till rabatterat pris här.

Tidigare recept av Anne Aobadia

Mer

Mer

Första LCHF-maten någonsin och hetaste LCHF-frukosten

Nyttiga gröna chips!

Picknick hos Kostdoktorn

De 5 vanligaste misstagen på LCHF

Middag hos Kostdoktorn

Hamburgare utan carbs

 

18 Kommentarer

  1. Leifanders
    Sådana gör vi ofta och tycker att de är väldigt goda. Ikväll blir det kesoplättar med fläsk och vispgrädde!
  2. Kareng
    Tips! Plättarna blir mycket bättre (kesogrynen fastnar inte i stekpannan) om man mixar smeten med en stavmixer istället för att bara röra runt med en gaffel.
    Svar: #3
  3. Stina
    Tack för tipset! Teflonpanna finns inte längre i mitt kök. 🙂
  4. Katrin
    Kesoplättar har blivit ett av mina favoritrecept och jag mixar smeten innan stekning, precis som tipsaren ovan. Brukar slänga i lite kardemumma också, jättegott!
  5. Sølvi
    De var kjempegode, skal absolutt lages igjen - men stemmer næringsinnholdet på siden der? Puttet ingrediensene inn i Myfitnesspal og fikk andre tall.
    Svar: #6
  6. Inger L Swanberg Team Kostdoktorn
    Tackar Sølvi – fixat!

    / Inger Swanberg
    Team Kostdoktorn

  7. Carin
    Snälla Andreas, skrota din teflonpanna!
  8. Emma
    Stavmixar också... Och tillsätter en skopa vaniljprotein så blir de fluffiga som amerikanska pannkakor, mums:)
  9. Kerstin
    Det här tyckte inte jag om alls, kan man smaksätta plättarna, ja eller rättare sagt smeten?
  10. Emma
    Det är gott med kanel i, eller vanilj... Eller både och.
  11. Ann
    Ibland använder jag mina kesoplättar för att göra mackor. Det blir så himla gott med massor med smör, getost, solmogna tomater och örtsalt.

    Jag har alltid mixat min smet. Ska bli spännande och se om det blir någon smakskillnad om man bara rör ihop så som i detta receptet.

  12. Anna
    Kul att hon/ni tipsar om att använda teflon... (?!) Tjena liksom... inte alls hängt med i svängarna ser jag. Jäkligt tråkigt då, jag i alla fall, börjar fundera på vad ni egentligen kan om farlig mat, farliga mediciner med mera och "hälsa" överlag.... Provocerande, sorgligt men nästan lite skrattretande. Många i vårt samhälle vet idag att plast och mjukgörande ämnen så som pvc är direkt farligt för vår hälsa. Det krävs då inte mycket av en hjärna att förstå att det självklart även är farligt att hetta upp plasten och sedan laga sin mat i det. Men tyvärr verkar ni och annat folk inte förstå detta och det är för mig skrämmande....wow. Och ni som försöker framstå som kunniga inom just ämnet "Hälsa" haha well well.....

    hare gött
    Anna 23 bast.

    Svar: #14
  13. jala
    Det låter ju inte speciellt intelligent.
  14. Molle
    Anna, teflon diskuterade vi t.ex. här (när du var 17 bast):
    http://www.kostdoktorn.se/arets-onodigaste-produkt/comment-page-2#com...

    Kan tillägga att det även kan vara farligt vid normal användning: teflon sägs några gånger ha orsakat massdöd bland fåglar i uppfödningsanläggningar där man använt glödlampor som är täckta med ett teflonskikt.

    Säger du att teflon innehåller PVC och mjukgörare?

    (Jag råkade ge dig en gilla av misstag).

    Svar: #15
  15. Anna
    Okej jag vet inte om du skickade mig en fel länk men kom till något halvball inlägg om någon halvfabrikats-äggröra? Kanske fanns denna diskussion där någonstans bland de 102 kommentarerna men tyvärr måste jag säga att jag varken har tid eller lust att leta upp en 6 år gammal diskussion som du nog förstår.
    Men så fantastiskt att ni ""redan"" då hade en diskussion om teflon(lol) Får mig att vilja understryka min tidigare kommentar lite extra mycket. Dubbelmoralens land. Tycker inte du det också då? Om du skickar en länk om att denna diskussion ägde rum när jag -bara- var 17 bast? Det är ju för mig väldigt märkligt att folk då fortfarande använder sig av dessa, SPECIELLT i dessa forum. Tappar ju hoppet en gnutta.
    Eftersom jag är så lättberörd känner jag då också att jag behöver ""försvara"" min ålder. Kan säga att när jag var 10 började vi äta GI hemma och på den vägen är det. Och när jag var just precis 17 fyllda fick jag reda på vad GMO är (och började gräva djupt i många andra otäcka konspirationer (ja, konspirationer, inte teorier) som min omgivning då skrattade åt, som idag är allmänt accepterat...) och är idag väldigt påläst om detta samt många andra ämen gällande mat, medicin och politik. Jag vet inte hur det är med dig men när jag träffar 17åringar idag så har de inte den blekaste aning om vad ftalater är och än mindre än vad den gör mot oss och andra organismer. Och absolut ingenting om vad mediciner egentligen är eller om hur läkemedelsindustrin fungerar(också det skrämmande), vilket är en ganska enkel ekvation enligt mig. Och fråga någon i 25-30årsldern. De är likadana. Vet ingenting. Stoppar platsnappar i käften på sina barn att tugga på. Och de kanske började köpa ekologiskt förra året. Wow. De insåg att giftet som sprutades på tomaten och dödade krypen som också ville äta tomaten kanske fanns kvar och kanske inte var så bra för oss människor heller trots allt (haha du fattar min poäng ;))... Fantastiskt. Jag har käkat ekologiskt sedan minst 10 år tillbaka, i den utsträckningen det gick då.
    Och som svar på din fråga, nej jag vet inte, jag vet bara om att det är en farlig plast, perfluorerade skitämne. Extremt hormonstörande och i princip omöjlig för oss, och då såklart miljön att bryta ner. Så nej jag menar inte att ni alla steker er köttbit på en bit pevarulle... Men det förstod du nog också 😀
    (och den liken du råkade ge mig, lugnt kompis)
    Okej denna kommentar är kanske extremt rörig och låter en aning wierd också kanske. Men istället för att hänga här och skriva dumma kommentarer tycker jag att vi lägger vår energi där den behövs.. på Matrevolutionen! 😀
    Och försvara våra grödor, snart är de ett minne blott. Så nu gäller det att säga ifrån. Extremt aktuellt just NU. SÅ den 23 maj ses vi på gatorna gott folk.
    Igen, sorry för en lite halvknäpp kommentar, där som vanligt halva poängen kommer fram. Bara good vibes!! 🙂
  16. jala
    Snyggt jobbat Anna 23 bast,det är så smarta tjejer som du som ger lite förhoppning om att det finns folk med lite innanför pannbenet.Jag gav dig en tumme och det var avsiktligt.
  17. PeO
    Har ett eget hittepå-recept på plättar som jag brukar göra (creme fraiche istället för keso)
    https://www.facebook.com/763201993760170/photos/a.763710423709327.107...

    Råkade "förtunna" lite väl mycket nån gång, inget vatten, bara grädde (ca 6 dl totalt), vilket gjorde att plättarna hamnade på 96E% fett. I kylen antog dom fast form, så dom blev lite svårdelare, men att skära i bitar och sen värma isär dom funkade ju 🙂

    Keso använder jag till fläskpannkaka (mixar keso med hälften av äggen, sen blandar jag resten som vanligt)

  18. Tanta
    Jag älskar dessa kesoplättar omixade med härligt mysiga kesokorn i!

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg