Kan processat kött öka risken för tjocktarmscancer, som WHO kommer att hävda?

grill-800x518

Inte det bästa för tarmen?

Världshälsoorganisationen WHO kommer snart att annonsera att processat kött kan öka risken för tjocktarmscancer, enligt flera tidningar:

Så har de rätt i att det finns ett samband mellan processat kött och tjocktarmscancer? Ja, troligen. Jag skrev om det i detalj för sju månader sen:

Varför får köttätare oftare tarmcancer?

Dock är medias jämförelser med rökning missriktade. Att äta mycket processat kött är förknippat med ca 20% högre risk för tjocktarmscancer. Rökning associeras med 1000% högre risk för lungcancer, liksom en ökad risk för andra cancerformer. 20% är inte 1000%.

Det finns en anledning till varför det tog ungefär femton minuter att bevisa sambandet mellan rökning och lungcancer redan på 1950-talet, medan sambandet mellan processat kött och tjocktarmscancer utan tvekan fortfarande är kontroversiellt. Riskökningen är mycket liten i jämförelse.

Fler detaljer och råd i det tidigare inlägget: Varför får köttätare oftare tarmcancer?

 

41 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Anders A
    Nu är ju frågan om dessa 20% är samma siffertrixande som brukligt vid tolkning av statistik...

    Det är ju inte så att om man tar 10 köttätare så får 2 cancer som nog många tolkar 20%.

    Jag läste en studie som påvisade att 6,3 promille i en grupp på drygt 77000 undersökta personer (köttätare vs vegetarianer) fick tjock-eller ändtarmscancer. Om siffran 20% större risk skulle användas här skulle det innebära att 7 promille av köttätarna och 5,6 promille av vegetarianerna drabbades.

    Undrar då samtidigt hur många av vegetarianerna som fick andra typer av sjukdomar under samma period och hur stor skillnaden var där jämfört med köttätare?

    Nåja - ska bli intressant att se WHO's rapport och vad för vetenskapligt underlag de har till sina rekommendationer.

    Läs vidare →
  2. Åsa
    Nu ska jag ansluta mig till tarmfloraprofeten: när man äter kött tror jag det är av mycket stor vikt att man äter högvis med råkost till varje måltid. Då menar jag rivna morötter, palsternacka, vitkål, rotselleri, stjälkselleri, broccoli, brysselkål med mera. De innehåller en del kolhydrater och fibrer. Men det är den sortens kolhydrater och fibrer som -tadaa- ger näring åt den goda tarmfloran. Utan den tarmfloran står man sig ganska slätt i kampen mot många sjukdomar, inte bara cancer.
    Jag följer Bengmarks krönikor på Foodpharmacy. Han blir ofta väldigt extrem men jag tror han har en del poänger när han hävdar vikten av att hedra sina tarmbakterier med mycket råkost.
    Allt är inte svart eller vitt och när man pratar om kost och cancer får man lov att vara mycket ödmjuk.
    Svar: #13, #17
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. jala
    Ät köttet rått eller grava det.Vill ni undvika socker i gravningen så gör en finsk gravning ( bara salt ).
  2. 1 kommentar borttagen
  3. Anders A
    Nu är ju frågan om dessa 20% är samma siffertrixande som brukligt vid tolkning av statistik...

    Det är ju inte så att om man tar 10 köttätare så får 2 cancer som nog många tolkar 20%.

    Jag läste en studie som påvisade att 6,3 promille i en grupp på drygt 77000 undersökta personer (köttätare vs vegetarianer) fick tjock-eller ändtarmscancer. Om siffran 20% större risk skulle användas här skulle det innebära att 7 promille av köttätarna och 5,6 promille av vegetarianerna drabbades.

    Undrar då samtidigt hur många av vegetarianerna som fick andra typer av sjukdomar under samma period och hur stor skillnaden var där jämfört med köttätare?

    Nåja - ska bli intressant att se WHO's rapport och vad för vetenskapligt underlag de har till sina rekommendationer.

  4. Janne I Jämtland
    I ditt fall HARALD, alias tarmfloraprofeten, är det konverseringmedlet det är fel på!!!
  5. Reefer
    Jag skulle inte bli alltför förvånad om det visar sig att det är ännu en sammanställning av observationsstudier, dvs en metaanalys som ligger till grund för WHO:s bedömning.
  6. JR
    Hälsa och måtta går hand i hand.
  7. Åsa
    Nu ska jag ansluta mig till tarmfloraprofeten: när man äter kött tror jag det är av mycket stor vikt att man äter högvis med råkost till varje måltid. Då menar jag rivna morötter, palsternacka, vitkål, rotselleri, stjälkselleri, broccoli, brysselkål med mera. De innehåller en del kolhydrater och fibrer. Men det är den sortens kolhydrater och fibrer som -tadaa- ger näring åt den goda tarmfloran. Utan den tarmfloran står man sig ganska slätt i kampen mot många sjukdomar, inte bara cancer.
    Jag följer Bengmarks krönikor på Foodpharmacy. Han blir ofta väldigt extrem men jag tror han har en del poänger när han hävdar vikten av att hedra sina tarmbakterier med mycket råkost.
    Allt är inte svart eller vitt och när man pratar om kost och cancer får man lov att vara mycket ödmjuk.
    Svar: #13, #17
  8. Johan Wallström
    Det tog snarare 20-30 år att bevisa att rökning var skadligt, pga det starka motståndet från industrin... Bevis som framförallt kommer från just observationsstudier.
  9. hasse
    Men är det nitritsaltet(E250) som är boven?

    Hur ser det ut i länder som inte använder nitritsalt?

    Det är den tillsatsen som finns i stort sett 99% av charkvarorna. I Danmark finns nitritfritt bacon med mera men det går inte att hitta i Sverige.

    Jag brukar ivf försöka att skölja av alla tillsatser på mitt bacon.

  10. lipofil
    Jag tycker att köttet på bilden högst upp ser ut som helt oprocessat kött som ligger på en grill?
    Svar: #11
  11. Hjopek
    Jag tycker att köttet går genom en process, nämligen grillning (upphettning), det blir nog att endast äta rått...;D
  12. stenB
    Inget att invända då det gäller processat köt. Biffarna av rött kött som ligger på grillen ovan har inget med varningen att göra, även om detta ofta betyder lättstekt och kan ställa krav på mer antioxidanter för att kompensera för grillningen.
    Men McDonalds hamburgare som processats med mjöl och även socker och andra "hemliga" ingredienser för smak och för att hålla så länge som möjligt gäller däremot varningen för. Även för KFC produkterna, eftersom varningen inte bara gäller RÖTT kött den här gången. I fallet bacon bör nämnas att det mesta idag är uppfött på GMO-soja även i Sverige, vilket knappast är någon höjdare i sig, samtidigt som omega-6 fettet i grisen ökar pga sojafettet. Eftersom det gäller cancer bör i sammanhanget nämnas att cancerpatienter i snitt har lägre antioxidantnivåer och mer oxidationsrester än friska. Alltså är det viktigt att få i sig mer antioxidanter om man vill hålla sig på rätt "sida". Då blir fett mycket viktigt eftersom dagliga antioxidanter från sallader, grönsaker och frukt kräver fett för att absorberas väl i tarmarna, annars kan de bli dyr urin mm istället. Alltså smälter iaf jag ordentligt med kryddsmör, vitlökssmör, citronsmör, pepparrotsmör, cafe-de-paris-smör etc., på biffarna om de är stekta eller på annat sätt om det serveras som råbiff eller carpaccio. (Sockersötade grillsåser slängdes för länge sedan.) Med samätningen av fett minskar riskerna för de flesta av dagens "obotliga" kroniska sjukdomar och man kan t.o.m. bli frisk igen, som jag! Inget lågfettsvansinne här längre!
    Svar: #14
  13. den som doc raderar
    Vi måste ställa oss frågan är det köttet eller tillsatser som E250.
    Processad mat innebär E250.
    Om det är negativt för bakterier i tarmarna har dom INTE undersökt.
    Det godkändes före vi kunde analysera bakterierna med PCR.
    Det tar kål på bakterier i förpackningen då borde det kunna ta kål på dom i magen.
    Jag tänker fortsätta äta rött kött men tänker undvika processat kött.
    Frysta köttbullar är nog ok där behövs inte E250.
  14. Cavegirl IF

    Biffarna av rött kött som ligger på grillen ovan har inget med varningen att göra, även om detta ofta betyder lättstekt och kan ställa krav på mer antioxidanter för att kompensera för grillningen.
    Men McDonalds hamburgare som processats med mjöl och även socker och andra "hemliga" ingredienser för smak och för att hålla så länge som möjligt gäller däremot varningen för.

    McDonalds har mycket onödiga ämnen i en hel del av tillbehören, men just hamburgerköttet är faktiskt 100 % nötkött och innehåller inte "mjöl, socker och hemliga ingredienser".

    >> Ingredienser i McDonalds hamburgare

  15. sj
    Chris Kresser är inte så rädd för nitriterna...han kan säkert ha fel men är ju ändå ganska insatt.

    http://chriskresser.com/the-nitrate-and-nitrite-myth-another-reason-n...

  16. MJ
    Ordet "processad" verkar ha en annan, oklar, innebörd hos många här.
    Köttet på bilden förefaller vara processat genom malning, antagligen också processat genom paketering (och färgat eller gasat) och håller på bilden på att processas genom tillagning/uppvärmning.

    Att mat är processad innebär bara att den genomgått en process som ändrat tillståndet (transport är t.ex. inte process, inte heller t.ex. plockning eller styckning) .
    Att något är processat skapar halvfabrikat, t.ex. köttfärs, tvättade morötter m.m.

    I princip allt man kan köpa i en livsmedelsbutik är processade halvfabrikat.

    Man behöver nog andra ord för att beskriva det som här menas med processat.

  17. MJ
    Låter högst onaturligt att man skulle äta både kött och råkost samtidigt, så kroppen borde inte vara anpassad för att man ska äta så.
  18. Ingmar Rahm
    Vi människor har ätit kött några miljoner år, vår matsmältning m.m. är väl anpassad för det. Däremot är kroppen inte anpassad för industriprocessat kött, som bl.a. innehåller nitrit, div växtoljor m.m. m.m. T.o.m. Livsmedelsverket vet detta eftersom man i sina kostråd särskilt avråder från hög konsumtion av processat industrikött. Processa ditt kött själv, undvik nya oljor vid stekning o grillning, köp KRAV-märkt kött (fritt från nitrit), påverka din omgivning, väck opinion så att det blir enklare att sälja korrekt processat kött.
  19. Johan Wallström
    Tror ni missat att även oprocessat rött kött kommer att listas som carcinogen av WHO baserat på tillgänglig forskning, i en kategori lägre än processat.
  20. Johan
    Räknas en torkad salami/chorizo som enbart innehåller kött, paprika, salt & vitlök som processat kött?
  21. MJ
    Det finns ingen annan förklaring än att det är höga temperaturer som orsakar bildandet av HCA som orsakar den ökade risken för cancer.
    Att fågel och fisk inte ger ökad risk beror antagligen på att det köttet tillagas vid lägre temperaturer.

    Att HCA är cancerframkallande har ju varit känt i decennier. Jag har därför lika länge undvikit dem. Kött tillagar jag normalt sett på låg temperatur, jag kallröker, torkar och långkokar (helst under 75 grader) det mesta. Om jag grillar eller steker så kombinerar jag det med antioxidanter (rosmarin t.ex.).

    Svar: #23
  22. Johan Wallström
    Det finns många misstänkta mekanismer, inte bara HCA:

    "Several hypotheses may explain why processed meat intake is linked to CRC risk. Processed meats often differ from red meat by three major points: (i) they often contain more fat than red meat; (ii) they contain specific additives, notably salt and sodium nitrite; (iii) their long-time storage yields cholesterol oxidation products. Like red meat, processed meat is rich in fat, protein and heme iron, which can promote carcinogenesis, or yield promoters in vivo. Processing and cooking can generate heterocyclic amines (HCAs), polycyclic aromatic hydrocarbon (PAHs), and N-nitroso compounds (NOCs). Specific HCAs, PAHs and NOCs are mutagens and animal carcinogens."
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2661797/

    Samt AGE och neu5gc...

  23. Johan
    Kokt varmkorv borde vara ok då? 🙂

    Mycket oklart, särskilt tillägget med formulering av typen " annat kött är säkert kanske också cancerframkallande, men vi kan inte bevisa det..."

    Om jag inte visste bättre skulle jag tro att det ligger en del politik/ideologi här bakom.

  24. Tor H
    Zoë Harcombe debunker praktisk talt studien her:
    http://www.zoeharcombe.com/2015/10/world-health-organisation-meat-can...
  25. Patrik olofsson
    När det gäller McDonalds hamburgare står det inte angivet hur många gram kött det är i varje burgare.Bara att dom använder nötkött och inte fläsk , när dom gör en burgare.
    Svar: #27
  26. ing-marie
    De skriver om rökt kött ,är inte det mesta rökaromer i korv mm ingen nämner det.Är det alla E-nr som även är boven +socker och spannmål ingen nämner detta . Finns massor med folk som jobbar i mot att sanningen kommer fram
    Svar: #34
  27. Cavegirl IF
    När det gäller McDonalds hamburgare står det inte angivet hur många gram kött det är i varje burgare.Bara att dom använder nötkött och inte fläsk , när dom gör en burgare.

    Hamburgare och Cheeseburgare: 1 st 100% nötkött á 45 gram (rå vikt)
    Big Mac: 2 st 100% nötkött á 45 gram (rå vikt)
    Quarter Pounder: 1 st 100% nötkött á 113 gram (rå vikt)

    >> List of McDonald's products

  28. Malin Rehnstedt
    Hej alla! Kan någon svara på VILKA processer som gör köttet farligt? Att bara rött kött i sig, med varsam tillagning, skulle vara farligt låter ju helt osannolikt. Eller är det observationsstudier eller epidemiologiska studier igen? Är det någon som läst WHO:s rapport och dess referenser? Har den ens referenser?
    Svar: #29
  29. jala
    Svar: #30
  30. Johan
    Din länk funkar inte (hos mig iaf)
  31. Anders A
  32. jala
    Samma som min översatta länk, bara klicka på " läs mer "
    så kommer den Svenska översättning.
  33. Patrik Olofsson
    McDonalds hamburgare 100% nötkött + bindemedel+kryddor,eller?
    Svar: #41
  34. Johan Wallström
    Jag skrev en hel lista med misstänkta orsaker i ett av inläggen. Bland annat hemjärn, igf-1-stimulerande protein, AGE, neu5gc, HCA, PAH, NOC, kolesterol och fett i kött. Processat tillkommer salt, nitrisoaminer och lite annat smått och gott.
    Sök mer på dom om du vill, här är ett urval:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25548184 (neu5gc)
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23983135 (hemjärn)
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25527756 (age)
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3069824/ (kolesterol)
    Hur stor del varje komponent spelar är det ingen som vet i dagsläget, men det finns alltså både flera mekanistiska förklaringsmodeller, djurtester, labbexperiment och epidemiologiskt data. Alltså ett starkt bevisläge
  35. Tor H
    Men planter er jo mye mer kreftfremkallende enn kjøtt, bare se hva Kostdoktorn skriver på den engelske siden:

    http://www.dietdoctor.com/vegetables-proven-to-cause-cancer

  36. Kjell S
    "Rött kött" är ett oklart begrepp, således, och på Svenskt Kött brukar vi inte använda det. Om man ska bedöma t ex en vetenskaplig artikel där begreppet "rött kött" används så behöver man alltså först ta reda på vilken definition som har använts.

    Läs mer på:
    http://www.svensktkott.se/om-kott/stall-en-fraga/faq-kvalitet/vad-men...

  37. Rickard
    "I själva verket betyder det en ökning från 43 fall av tjocktarmscancer per 100’000 människor, till 51 drabbade per 100’000."
    http://www.smartadiabetiker.com/wp/kost/bacon-lika-farligt-som-cigare...
  38. Jamenvisst
    För varje 50 gram portion av processat kött som äts dagligen ökar risken för tjocktarmscancer med 18%.

    Ett par bacon skivor med andra ord. 4,6, 8 skivor och lite annat smått och gott per dag bli inte 18%. Som sagt, seriöst att skoja bort.

    "The experts concluded that each 50 gram portion of processed meat eaten daily increases the risk of
    colorectal cancer by 18%"

  39. Jamenvisst
    Det tog inte femton minuter att bevisa sambandet mellan rökning och lungcancer. Det tog decenier.
  40. ErikL
    Varför skulle kött i vilken form som helst orsaka tjocktarmscancer, när köttet redan är smält (det som kan smältas) och näringen upptagen när det når tjocktarmen? Cellulosa och svårsmälta kolhydrater däremot hamnar i tjocktarmen. Den kemiska nedbrytningen av kött slutförs i tunntarmen!
  41. Anne
    http://www.mcdonalds.se/se/om_mcdonald_s/allt_du_vill_vetaommcdonalds...
    Det står faktiskt att det är bara kött...skumt, trodde som du att köttet bara var 100% nöt men att det sen innehåller en massa mjöl och skit.
  42. Svenne
    Nu börjar hotellen i Stockholm dra in på frukost baconet
    men dom lämnar alla kakor och Croissanter.
    Undrar vad som är mest skadligt???????
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av