Kan mjölkdrickande förkorta livet?

En ny stor svensk studie på mjölkdrickande har väckt en hel del uppmärksamhet. Den talar för att personer som dricker mycket mjölk i genomsnitt lever kortare liv och kanske dessutom har ökad risk för frakturer:

UNT: Mycket mjölk kan korta livet

DN: Mjölk kan korta livet

Som vanligt rör det sig bara om statistik ur enkätundersökningar – dvs en observationsstudie – och som vanligt går tidningarnas rubriksättare för långt. Detta är definitivt inga bevis på att mjölk förkortar livet, för det måste teorin testas på riktigt i interventionsstudier.

Men statistiken ur studien är ändå tänkvärd. Min slutsats är att det är klokt att endast regelmässigt dricka mjölk i större mängd som barn, inte som vuxen. Mjölk är också mycket insulinstimulerande, via både mjölksockret och via det särskilda mjölkprotein som ger småbarn önskvärda tillväxtsignaler.

Som vuxen kan det vara klokare att oftast dricka vatten till vardags och vin vid festligare tillfällen. Samt te eller kaffe när det passar.

Att minska på mjölkdrickande kan också underlätta att hålla vikten, genom att hålla nere insulinet. Särskilt lättmjölk bör man undvika då, den kan kallas för vit läsk.

Mer

Lättmjölk är vit läsk

”Lättmjölk gör dig mindre lätt”

Lägre vikt med mindre mjölkprodukter och nötter

Akne (och IBS) försvann med ändrad kost

 

46 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Per Wikholm
    Det finns som sagt skäl för vuxna att inte dricka mjölk som måltidsdryck men inte p g a denna skräpstudie som forskare och media i armkrok haussar upp. Varje glas mjölk (ca 2 dl) påstås öka dödligheten med 15 % vilket torde få allmänheten att undra hur detta rävgift ens kan få säljas i butik.

    Det är en undermålig observationsstudie där män respektive kvinnor tillfrågats en respektive två gånger om sina matvanor. Sedan tittar man på hur många som dött eller fått benbrott 11 respektive 20 år senare. Det refereras till lite gamla musstudier. Det är allt som behövs för att skrämma livet ur folk med krigsrubriker.

    Jag tycker det är djupt oansvarigt av forskarna att gå ut på detta sätt med detta bräckliga underlag. Det finns uppenbara underligheter i studien som att männen mjölkdödlighet bara är 3 % i jämförelse med kvinnornas 15 %. Galaktosen skulle alltså vara 5 gånger giftigare (eller 500 %) för kvinnor än för män.

    Forskarteamet borde ha väntat med att slå på stora trumman. Det hade varit busenkelt att genomföra en liten randomiserad pilotstudie på människor i ett halvår eller ett år för att utreda galaktoshypotesens giltighet. Studiedeltagarna randomiseras till 4 olika grupper med laktosfri mjölk.

    1. Laktosfri mjölk sötat med galaktos
    2. Laktosfri mjölk sötad med glukos
    3. Laktosfri mjölk sötad med fruktos
    4. Laktosfri mjölk sötad med icke-kaloriskt sötningsmedel men lite mer fett för att få kalorimängden identisk med de sötade mjölvarianterna ovan.

    Tillräcklig data om hårda ändpunkter för hjärtdöd eller benbrott kommer man inte att få på ett halvår eller ett år men det finns många surrogatvariabler som skulle kunna mätas som blodfetter (HDL, triglycerider, Apo-kvot, LDL-partikelstorlek), inflammatoriska markörer (t ex CRP) och glykering (t ex HbA1c). Vad gäller benskörhet kan man titta på bentäthet.

    Hade man gjort en sådan liten pilotstudie så hade man haft mer på fötterna innan man gick ut och slog på stortrumman. Skriver mer om detta på LCHF.se snart.

    Läs vidare →
  2. margareta
    Jag är uppväxt på naturlig mjölk. Senare i livet har jag levt på köpemjölk.Numera köper jag ickehomonigeserad mjölk. Jag är 87 år gammal och mår bra.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Gunnar Lkpg
    Jag håller helt med om dina rekommendationer. Jag gillar mjölk men dricker det nästan aldrig. Däremot har jag det i teet, så där blir det några deciliter om dagen.

    För femton år sedan bodde och arbetade jag i Italien. Där köper man ibland en liter UHT-mjölk (sådan där äcklig mjölk som man kan ha länge i rumstemperatur oöppnad), "för det kan ju vara bra att ha en liter mjölk hemma om man skulle behöva lite om några veckor eller månader typ"!
    Ganska konstigt för en Svensk som är van att ha 10 liter mjölk i kundvagnen jämt.

    Jag började redan då att fundera på det här med våra kostråd, hur viktigt det var att dricka mycket mjölk för att undvika benskörhet, speciellt för kvinnor. Italienskorna sprang omkring på vad syntes vara helt felfria ben långt upp i åldrarna! Idag tror jag att det var solen och D-vitaminet som gjorde benen starka.

    Italienarna gjorde faktiskt det mesta tvärt emot Svenska myndigheters råd. För femton år sedan fanns det fortfarande Italienare som rökte, även på kontoret. De drack vin och slarvade alltid med frukosten. Och när man såg på slutresultatet så levde de kanske ett år kortare i medel än vi Svenskar. Och det året tillbringar vi under en livstid i Systembolags-kön!

  2. Anders Johansson
    Troligen är detta en motreaktion från Ceba då Oatley stämdes förra veckan av Svensk Mjölk.
  3. Joakim
    Här är ännu ett exempel på forskning som förvirrar och bygger på omständigheter.
    Våra kroppar tillverkar mindre laktas när vi blir äldre (laktas är det enzym som bryter ned laktos) det är argumentet för varför inte ska dricka mjölk som vuxna. Saken är den att mjölken som kommer direkt från kossan innehåller laktas som tar hand om laktosen vilket gör att våra kroppar slipper en stor del av denna process. Utöver detta så innehåller även mjölken en mängd andra väldigt nyttiga ämnen.
    Mjölken som vi köper i affären är dock en helt annan produkt. Denna mjölk är pastöriserad (mjölk som säljs i butik måste pastöriseras enligt lag) vilket innebär att den laktas som en gång fanns i mjölken nu har försvunnit samt många av de andra hälsosamma ämnena som fanns i mjölken innan pastörisering. Mjölken ser likadan ut, smakar också likadant (så länge den är ohomogeniserad och inte standardiserad).
    Visste ni för övrigt att den såkallade "laktosfria" mjölken inte alls är laktosfri utan man har helt enkelt placerat tillbaka den där laktasen som försvann när mjölken pastöriserades.

    Dock är det nog precis som denna studie visar, den mjölken som säljs idag är nog inte så bra att dricka men den säger ingenting om hur "riktig" mjölk påverkar oss.

    Personligen avstår jag helt från mjölk än att dricka den som köpes i affären.

    Jag skriver inte det här för att starta en diskussion angående ifall mjölk ska pastöriseras eller ej utan för att visa hur bara ordet forskning, som många ser som den ultimata sanningen, kan vara vilseledande och även den måste granskas ibland 🙂

    Svar: #5, #8
  4. Gunnar
    Svar: #7
  5. Fia
    Det stämmer inte det du skriver om den laktosfria mjölken. Det stämmer gällande den som kallas låglaktos, den laktosfria tillverkas på annat sätt där laktosen tas bort (sedan sätts tillbaka lite andra sockerarter för den ska smaka lika). Numera säljs nästan bara laktosfria produkter inte låglaktos varianterna som var de enda som fanns förr, framförallt då den gamla sorten smakar lite konstigt extra sött från de sockerarter som laktosen brutits ned till.

    Nu är inte ens hälften av de som tror de är det laktosintoleranta, men tack vara mycket lyckade pr-insatser från Valio som kom med den laktosfria mjölktillverknings processen (finskt företag där laktosintolerans är genetiskt sett vanligare än resten av norden där de flesta tål mjölk upp i vuxen ålder genetiskt till skillnad större delen av resten av världen.

    Sen huruvida det är nyttigt med mjölk eller inte är en annan fråga men angående den laktosfria mjölen har du fel, det gäller bara de märkta som låglaktos och som knappt säljs längre.

    Svar: #14
  6. Jonas Nilsson
    Den största av alla undersökningar är medellivslängden och vad jag vet lever vi i denna mjölkdrickande del av världen (måttlig konsumtion) lika länge eller längre än många länder där man inte dricker mjölk, Det viktigaste som bestämmer vår livslängd är om vi är fattiga eller rika.
  7. Gunnar Parment
    Den godislänken var kanske lite OT i den här kommentarstråden. Kanske som kommentar på någon av alla socker- och godisinlägg de senaste dagarna. Annars är den nog mer relevant för vad som kan förkorta våra liv än den här mjölkdebatten.
  8. Jonas Nilsson
    Vi rökte mycket i Sverige också. Om mjölken i sig skulle vara så farlig så skulle det märkas. Nej med måttlighet är det inte farligt, liksom vin etc
  9. Åsa
    Ica:s laktosfria mjölkdryck har tillsatt laktasenzym.
  10. kajsa
    Jag tror att färsk mjölk direkt från kossor inte är farlig. Däremot den homogeniserade!
  11. Johan
    Både Joakim och Fia har rätt i en del. Valio var först ut med lactosfri mjölk. De kom på en metod att avlägsna lactosen (mjölksockret) genom en speciel filtreringsmetod, som de såklart patenterade. Sedan tillsätter de andra sockerarter för att balancera upp sötman till rätt nivå. Andra som hakat på med lactosfri mjölk tillsätter enzym (lactas) för att splälka sönder lactosen. Detta resulterar i sötare mjölk än Valios. Personligen tycker jag Valios mjölt är fantastiskt god om man jämför med övrigas söta slisk. Arlas fil är där emot god.
  12. Kristina
    Hej!
    Jag läser ofta inlägg på kostdoktorn och tycker att det är sakligt och intressanta artiklar.
    "Som vuxen kan det vara klokare att oftast dricka vatten till vardags och vin vid festligare tillfällen"

    HUR kan det vara att föredra att dricka alkohol kontra mjölk vid festliga tillfällen?

    En fundering bara 🙂

  13. margareta
    Jag är uppväxt på naturlig mjölk. Senare i livet har jag levt på köpemjölk.Numera köper jag ickehomonigeserad mjölk. Jag är 87 år gammal och mår bra.
  14. Joakim
    Ser vad du menar fia, det verkar som att båda metoderna används som Johan (kommentar 11) också säger.
    T.ex. så gör Arla så som du säger medans norrmejerier tillsätter laktas.
    En annan rolig grej är tabletter för laktosintoleras som Lactrase, de fungerar som ett tillskott av just laktas.

    http://www.lactrase.se/sv/information
    Arla: http://www.arla.se/vara-produkter/laktosfritt/sa-tillverkas-laktosfri...
    Norrmejerier: http://www.norrmejerier.se/hur-mycket-laktos-innehaller-vara-produkter

  15. Anne
    Naturlig mjölk=nyttigt, köpemjölk=inte nyttigt
  16. Robert
    "Mjölk är också mycket insulinstimulerande, via både mjölksockret och via mjölkprotein..."

    Av ren nyfikenhet kastar jag ut frågan: Är det någon som vet hur det ligger till med ost, keso, gräddfil, crème fraiche och andra "mjölkprodukter"? Det finns ju vissa som menar att ost förhindrar eller bromsar ned viktnedgången. Hur ligger det till med detta? Någon som vet mer?

  17. Åsa
    om det nu är så onyttigt med mjölk, hur är det då med smör och grädde? Det är ju också mjölkprodukter.
    Svar: #19
  18. The BioChemist
    Det är inte lakots utan galaktos (laktos består av glukos-galaktos ihopsatta) som forskarna misstänker bidrar till de negativa hälsoeffekterna. Det betyder att tillsätta laktasenzym inte hjälper då galaktosen finns kvar. Det finns en hel del studier sedan tidigare som pekar på att mjölk har allvarliga negativa konsekvenser för hälsan. I dessa har oftast mjölkproteinet kasein pekats ut som boven. Även upphettningen av mjölken vilket resulterar I att båda de utpekade bovarna, kasein och mjölksocker, reagerar med varandra och bildar en produks som I flera andra sammanhang har negativa effecter på hälsan. Denna kemiska reaktion mäts I blodet då man misstänker diabetes och kallas ofta för långtids-socker i vardagsspråk. I själva verket mäter man hur mycket socker som har reagerat med protein (vilket inte är bra).

    En slutkommentar, redan när jag började studera kemi 1994 gick det läsa i biokemiboken (ej en svensk bok) om det stora populationsexperimentet som staten utförde i Sverige genom att tuta i barnen mjölk. Redan då varnades för hälsoeffekterna.

  19. The BioChemist
    om det nu är så onyttigt med mjölk, hur är det då med smör och grädde? Det är ju också mjölkprodukter.

    De ämnen i mjölk som i denna och tidigare studier anses ligga bakom de negativa hälsoeffekerna av mjölk är protein (kasein) och socker (galaktos). Smör innehåller nästan inget kasein eller galaktos och grädde innehåller mindre än mjölk. Feta mejeriprodukter, vilket även den senaste studien visar, har inte de negativa effekterna.

  20. Nyckelpigan
    Studien innehåller flera tveksamheter utöver att det endast är en observationsstudie. Ett bekymmer bör lyftas fram. Mjölkintaget i studien delades initialt upp utifrån fettinnehållet. I stället för att redovisa hur respektive fettinnehåll stod mot sjukligheten, valde man att klumpa ihop det totala mjölkintaget - varur man sedan enträget metat samband. Det vetenskapliga värdet av denna oförklarliga manöver är starkt begränsat.

    Av följande skäl. Omega-6 (fröfetter) skalas ned till arakidonsyra AA som effektivt driver inflammation. Omega-3 (animaliskt/fiskfett) skalas ned till DHA o EPA som effektivt hämmar inflammation. Inflammationens gas och broms. Biologin måste kunna skapa inflammation och kunna stänga av den.

    Vitamin D är ett fettlösligt vitamin som spelar en stor roll i både benhälsa och immunförsvar. Vitamin D binder till en vitamin D receptor (VDR) varifrån den utövar sin verkan. Fettreducerad mjölk blir naturligt befriad från möjligheten att bära fram vitamin D.

    Brist på vitamin D är ett stort folkhälsobekymmer. Därför tillsätts olika fröfetter till fettreducerad mjölk, i vilket vitamin D kan lösas. Men problemet är ingalunda över med den åtgärden.

    Problemet är att fröfetternas netto är just arakidonsyra AA, vilket effektivt blockerar vitamin D receptorn VDR. Det är så AA utövar sin inflammationsdrivande verkan. Härav följer att fettreducerad mjölk i kroppen har verkan att inflammationen ökar, kalciumupptaget minskar och benskörhet, sjukdom död och elände frodas i takt med att imunförsvaret hämmas.

    Att först sopa fakta under mattan och sen gå ut och varna för mjölk är djupt oansvarigt.

  21. PA
    Då dör jag hellre med min tjockmjölk än utan den 😉
  22. Znerol
    Frågan vuxna män och kvinnor bör ställa sig är: behöver jag verkligen dricka mjölk som ett dagligt inslag i min kost? Finns ju en uppsjö av syrade mjölkprodukter som är nyttigare och inte alls verkar ha dessa risker. I vårt land är det egentligen inget som motiverar det med tanke på allt annat som kan ätas. Annat än smaken då. Förstår om den känns trygg och hemtam speciellt till vissa rätter.

    Mitt tips, om man bara inte kan ersätta med vatten, sodavatten eller vin, är då yoghurtdryck av typ lassi eller ayran: spä fet yoghurt med iskallt vatten samt lite salt - eller annan smaksättning som kardemumma eller rosenvatten. Gott och uppfriskande!

    Prova!

  23. Mikael
    Mmmm! Nu blev jag så sugen på mjölk att jag var tvungen att gå till kylen och ta mig ett glas. Standardmjölk, förstås. 😉
  24. Zepp
    Eh.. då får väl jag evigt liv.. iomed att jag är laktosintollernat? 😉
  25. Spanstind
    Dricker inte mjölk men är storkonsument av filmjölk. Bäst är Norrmejeriers Fjällfil!
    Wapnös hallandsfil också mkt bra, Arlas A-fil godkänd liksom ICA:s egen ( Falköping ? ).
  26. Kal.Kis
    Självklart har evolutionen fel.. Våra kroppar är gjorda för att dricka läsk, saft, energidryck, alkohol i olika flytande former, juicer, kaffe, te etc .
    Att ett spädbarn kan dricka och må bra av motsvarande 15-20 liter betydligt fetare mjölk/dygn beror nog på att de har en helt annan fysikisk uppbyggnad och förbränner alla skadliga ämnen i sina fullt utvecklade och friska organ.
  27. Kal.Kis
    Ska genast rensa ut alla mejeriprodukter. Undrar bara vilken ålder den drastiska förändtingeb sker. En tonåring som dricker 1-2 l mjölk kan ju sväva i livsfara.
  28. Henrik
    Ursäkta off-topic

    En bra video om det metabolasyndromet:

    https://www.youtube.com/watch?v=UEA6ow1icDc

  29. Josefina
    Är det laktos som är boven i den här studien? Hur är det i så fall med naturell yoghurt? Läser på mina förpackningar hemma att mjölken innehåller 4,9 g sockerarter och yoghurten 3,5 g. Det är ju ingen större skillnad, så då borde väl yoghurt vara lika illa?
  30. Per Wikholm
    Det finns som sagt skäl för vuxna att inte dricka mjölk som måltidsdryck men inte p g a denna skräpstudie som forskare och media i armkrok haussar upp. Varje glas mjölk (ca 2 dl) påstås öka dödligheten med 15 % vilket torde få allmänheten att undra hur detta rävgift ens kan få säljas i butik.

    Det är en undermålig observationsstudie där män respektive kvinnor tillfrågats en respektive två gånger om sina matvanor. Sedan tittar man på hur många som dött eller fått benbrott 11 respektive 20 år senare. Det refereras till lite gamla musstudier. Det är allt som behövs för att skrämma livet ur folk med krigsrubriker.

    Jag tycker det är djupt oansvarigt av forskarna att gå ut på detta sätt med detta bräckliga underlag. Det finns uppenbara underligheter i studien som att männen mjölkdödlighet bara är 3 % i jämförelse med kvinnornas 15 %. Galaktosen skulle alltså vara 5 gånger giftigare (eller 500 %) för kvinnor än för män.

    Forskarteamet borde ha väntat med att slå på stora trumman. Det hade varit busenkelt att genomföra en liten randomiserad pilotstudie på människor i ett halvår eller ett år för att utreda galaktoshypotesens giltighet. Studiedeltagarna randomiseras till 4 olika grupper med laktosfri mjölk.

    1. Laktosfri mjölk sötat med galaktos
    2. Laktosfri mjölk sötad med glukos
    3. Laktosfri mjölk sötad med fruktos
    4. Laktosfri mjölk sötad med icke-kaloriskt sötningsmedel men lite mer fett för att få kalorimängden identisk med de sötade mjölvarianterna ovan.

    Tillräcklig data om hårda ändpunkter för hjärtdöd eller benbrott kommer man inte att få på ett halvår eller ett år men det finns många surrogatvariabler som skulle kunna mätas som blodfetter (HDL, triglycerider, Apo-kvot, LDL-partikelstorlek), inflammatoriska markörer (t ex CRP) och glykering (t ex HbA1c). Vad gäller benskörhet kan man titta på bentäthet.

    Hade man gjort en sådan liten pilotstudie så hade man haft mer på fötterna innan man gick ut och slog på stortrumman. Skriver mer om detta på LCHF.se snart.

  31. Petra
    Jag tänker så här, naturliga råvaror, som gör dig mätt glad och nöjd. Och lite sunt förnuft. Då tänker jag så här om mjölk, och övriga Light produkter som man fått modifiera om för att vara både fettsnåla och vitaminrika. Mjölken från kossan direkt är ju rätt så naturlig, helst ekologisk då. Men när man gör det man gör för att få fram en drickvänlig kall mjölk, som uppenbarligen skapar ett beroende hos vissa, som "inte klarar sig utan" sin mjölk. Och då får i sig för mycket rent mjölksocker, som leder till ökad hunger, som leder till överätande. ....kan det inte vara bra utan bara ett sett att få konsumenterna att vilja ha mer, normalviktiga, hälsosamma konsumenter som köper till största delen naturliga råvaror och struntar i alla halvfabrikat. Är inte livsmedelsindustrin bästa konsumenter direkt. Ni som kör LCHF, fundera på hur många sektioner i affären ni i princip totaldissar. ..
    Svar: #32
  32. barajag
    ja...godis, glass, läsk, chips är stora sektioner i affären som jag totaldissar....
  33. Per Wikholm
    Så, nu finns det en lite längre analys av denna studie här:
    http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10499/Den-nya-larmr...
  34. Jackie
    This study was interesting, despite its limitations, but it certainly wasn't the first one to link milk with adverse effects. Regardless of actual demise, milk has been repeatedly associated with increased risk of Parkinson's disease in men (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2232901/), Ovarian cancer in women (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15531686) and prostate cancer in men (too many to link). Most interesting I think, there is no good evidence that it prevents fracture (or builds bones in children http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15741380) even if it can strengthen bones in the short-term. So as Walter Willett says - they need strong evidence to change the recommendations, but they didn't need strong evidence to set them in the first place.
  35. jill
    Som gammal hälsokostare har jag fått lärt mig att bönder som dricker ohomogeniserad mjölk inte får hjärtinfarkt
  36. Jackie
    Conversely, rural living is positively correlated (in a 'dose' dependent fashion) with increased risk of Parkinson's disease (OR=4.9; 95% ci, 1.4-18.2 after 40 years). Most probably because of the pesticides. You have to die of something I suppose.
  37. lennart facius
    har genom åren lärt känna en del mjölkbönder som aldrig skulle tänka sig dricka detta processade substitut för mjölk som säljs I affären.däremot finns det nog inget problem att använda ost smör gradde osv då mjölken inte processas på liknande sätt som bulkvaran vanlig mjölk.
  38. Gäst
  39. foie gras
    I Turkiet serveras en lättflytande självklart helt osötad yoghurt som måltidsdryck, underbart gott och uppfriskande. Eftersom många invandrare i Sverige har turkiskt ursprung säger det en del om den svenska segregationen att denna utmärkta sunda måltidsdryck inte finns lätt tillgänglig i vanliga butiken.
  40. Znerol
    Till Kal.Kis kommentar 26: njae som jag förstår det är vi evolutionärt anpassade till att dricka den feta modersmjölken under tiden vi diar. Den innehåller särskilda komponenter som gör att den inte riktigt går att jämföra med komjölk. Komjölken har ju skapats för en annan art, förvisso med näringsämnen vi också behöver.

    Det vore dock intressant om de gjorde en komparativ studie och jämförde detta resultat med de ganska många människor som under lång tid druckit mjölk av annan typ i vuxen ålder som ett viktigt inslag i kosten för protein och fett. Getmjölk, fårmjölk m.m. Man kan undra om dessa mjölksorter kan antas ha samma negativa effekter?

  41. Inger Nilsson
    Min mor är 90 år fyllda. Har druckit mjölk sedan barnsben då hon är uppvuxen på landet och då riktig komjölk. Dricker nästan en liter mjölk om dagen och mår alldeles prima.
    Likaså min svärfar. Han är också uppvuxen på landet och dricker fortfarande minst en halvliter mjölk om dagen. Han fyller snart 93!!
    Jag ifrågasätter om det förkortar livet av att dricka mjölk.
  42. Gabriella
  43. Ewa Hultin
    Svar till #14
    Mycket riktigt kommenterat av den laktosfria mjölken ,behöver inte upprepa hans inlägg men det var helt riktigt!
    Jag skulle aldrig kunna få i mig vanlig 3% mjölk typ Arla idag då blir det diaree´hela natten Tror dock att tarmarna är lite skörare vid 63 år!
    //Ewa
  44. Ewa Hultin
    Kommentaren ovan blev till fel person Den ska gå till"5 FIA
    Hon har helt rätt i sitt inlägg
    //Ewa
  45. Daniel
    galaktos = fruktos ?
  46. Piltson
    FDA förväntas ändra sina råd om mjölk. Härär den fylligaste rediovisning vi hittills sett:

    http://www.motherjones.com/environment/2015/10/dairy-industry-milk-fe...

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av