Nyheter

Kan man bota MS med riktig mat?

Den här fantastiska TED-historien publicerades för två veckor sedan och har redan 60 000 visningar på YouTube. Antagligen har många läsare redan sett den, men för alla andra – här är den.

Dr Terry Wahls fick svår MS och trots moderna mediciner så blev hon sjukare och sjukare. För ett par år sedan kunde hon knappt röra sig, hon hade svårt att göra annat än halvligga i sin specialanpassade stol. Då börjande hon äta riktig mat, strikt stenålderskost. Antagligen den hälsosammaste mat man kan tänka sig. Hon hann inte nämna det i föreläsningen men hon tog också D-vitamin. Hon försökte efterlikna livet våra förfäder levde, som jägare och samlare.

Nu, ett par år senare, är hon uppe och går, cyklar och rider igen. Fantastiskt.

Historien är bara en anekdot, den kan inte bevisa något på egen hand. Men det finns många skäl att tro att vår moderna livsstil och vår moderna skräpmat i längden gör oss sjuka. Dr Wahls liv är en färgstark illustration av vad som kan vara möjligt.

 

1 2 3

115 Kommentarer

  1. #48
    Men det du säger är ju att kosten botar MS!

    Citerar: "I framtiden så botar man MS med att ta bort infektionen", ja men om det är mediciner eller kost som tar bort infektionen så spelar det ju ingen roll, då har man botat sjukdomen. Vad är det som säger att kosten inte utplånar/tar bort den specifika infektionen då, utan som du säger "få övertaget över infektionen"?

  2. Sluta Ljuga
    Thomas H
    "Av vad som sägs nu så kommer 80% ha inflammationer där inom tio år och det är ju inte alls bra!"
    Menar du att LCHF inte kan bota dom?

    "Förmodligen är det "kolisar" som bidrar till bl a kärligensättning!"
    Varför skulle det vara kolhydraternas fel när naturfolk kan äta både fett och kolhydrater utan att drabbas av hjärtsjukdom, du kan helt enkelt inte ha helt rätt, om du sa raffinerade kolhydrater så är det inte lika omöjligt.

    "Inflammationer i munnen är inte alls bra och precis som du skriver "
    Om vi bortser från inplantat så är det bakterier som är orsaken till inflammationen, eller har du en helt egen teori om att kolhydrater precis mellan tanden och tandköttet kan orsaka inflammation?

    Matrevolutionen är bra och det måste vara bra för tandhälsan att minska eller utesluta socker, mindre raffinering är också bra.

    Varför tillskriva LCHF magiska läkande egenskaper när det är så uppenbart att tandhälsan kan förbättras genom att utesluta det munbakterierna älskar, socker och raffinerade kolhydrater.

    Ett lägre blodsocker kan nog göra att dom sockerälskande munbakterierna får svårare att leva i kranskärlen, är det så enkelt?

  3. Sluta Ljuga
    Stefan Sandberg, PT 100
    Det är precis det jag säger, varför påstå att LCHF har magiskt läkande krafter.

    Magitänkandet gör att man måste ljuga.
    Varför inte bara säga som det är, då slipper man ta till lögner.

    (MS kan antagligen orsakas av flera saker, infektion, inflammation, autoimmun reaktion)

  4. pär
    Hittade detta fantastiska youtubeklipp, som jag villa dela med mig av:

    http://www.youtube.com/watch?v=l1K3s0ir74Y

  5. pär
    Sluta ljuga: Kanske har du rätt i att det är kroniska infektioner som skapar problem, men den hypotesen bör vara minst lika kontroversiell som att det sulle handla om stärkelse och sockerrik kost. I två fall (mig veterligen, kanske något fler?) har man lyckats koppla kroniska sjukdomar till infektioner: livmoderhalscancer (papylomavirus) och magsår (H. pylori). Efter detta har området varit hett, och man har verkligen letat fler exempel men utan framgång. Men framtiden lär väl utvisa hur saken ligger till.
  6. Sluta ljuga
    pär
    Kroniska infektioner finns det tusentals av exempelvis malaria tuberkulos se smittskyddsinstitutet, flertalet av dom infektionerna kan läkarna behandla det får vi vara tacksamma för, men är alla sjukdomsframkallande mikroorganismer kända?

    ("kroniska sjukdomar" H. pylori är en infektion)

    "man har verkligen letat fler exempel men utan framgång"
    Dom har hittat många infektioner, tandlossning är en sådan infektion.

    Akuta infektioner orsakar insulinresistens det är känt sen länge, det är knappast långsökt att kroniska infektioner kan orsaka samma fel.

    Socker kan säkert leda till insulinresistens men det är inte den enda orsaken vilket Thomas H med flera tror, när verkligheten inte stämmer med deras tro så tar dom till rena lögner.

    Varför är det så svårt att erkänna att insulinresistens kan bero på flera olika saker?

  7. LenaK
    #104 Pär

    Helt underbart!! 🙂
    Borde ingå i läkarutbildningen som avskräckande exempel.

  8. Åkerbäret
    Blev glad när jag såg rubriken 'kan man bota MS med riktig mat'. Äntligen!!!
    men sedan bev jag besviken över att diskussionen tappade tråden och några verkar mer intresserade av att hitta fel hos varandra än att föra rubrikens diskusions ämne vidare.

    Som MS sjuk hittar du ofta bara information som är mer eller mindre utgiven av läkemedelsföretag. Att föra en dialog med sjukvårdspersonal om kostens påverkan är inte lätt så när jag såg rubriken och antalet inlägg fick jag en förhoppning om att äntligen hitta mer information. Men, men...

    MS är en autoimmun sjukdom där kroppens egna immunförsvar attackerar den egna kroppen. Immunsystemets angrepp leder till inflammation som beroende på var den uppkommer får olika sympom och konsekvenser. Vill man i dert läget stärka immunförsvaret ytterligare? Att äta en kost som minskar risken för imflammationer verkar ju däremot logiskt riktigt.

  9. Lisabet
    Är du intresserad av kost och vårt immunförsvar så är detta värt att läsa - Dr Natasha Campbell-McBride har skrivit boken GAPS - Gut and Psychology Syndrome

    http://www.gaps.me

    Mycket förenklat (från min sida) anser hon att det metabola syndromet och en massa sjukdomar beror på felaktig tarmflora. Detta leder till läckande tarm, osmälta proteiner kommer ut i blodet och förorsakar problem. Med rätt kost botas detta (eller lindras).

  10. Denna fråga ställde LenaK på Stephan Rössners blogg.

    Vi försökte besvara den genom att hänvisa till Wolfgang Lutz och Jan Kwasnieski. Framför allt den senare säger sig ha botat/lindrat MS för 200 patienter med sitt kostprogram. Om koständringen sätts in inom fem år efter sjukdomens utbrott sägs det finnas chans att den läker ut helt. Mer om detta på Rössners blogg:.

    http://www.seniorbloggen.se/skribenter/kost-och-overvikt/

    Drygt halvvägs ner igenom kommentarsviten.

  11. Ove
    Till Sluta ljuga,

    varför är det så svårt för kolhydratkramarna att erkänna att LCHF botar diabetes2? I vems intresse ska den sanningen förföljas? OM vi vet att den gör diabetiker friska, varför ska det inte få sägas?

  12. Vilka jävla kommentarer
    Herregud! Det är ingen nyhet att vi människor vill tycka till om mångt och mycket men nu när det kommer till strikt vetenskapliga ting tycker jag att obildat folk ska hålla sig borta.
    Vet ni ingenting om ex MS kanske ni kan läsa på om sjukdomen innan ni fäller ointelligenta kommentarer. Har själv kunskap om neuro-anatomi och samt fysiologin bakom MS då man läst medicin.

    Något som slog direkt efter att föreläsaren sa att " efter 3 månader kunde jag ta mig runt på kryckor efter att varit sängliggande.. efter 5 cykla osv" var att: MS kan komma i SKOV dvs periodvisa symptom. MS tar olika former beroende på vem som bär på sjukdomen, vilket är något man fick klart för sig under utbildningen.. att alla människor är olika, dvs reagerar olika(snarlikt men lik förbannat olika) på de flesta sjukdomstillstånd. Har med individens anatomi, fysiologi, genetik och självklart levende att göra också.

    Jag har bland annat en gammal klasskompis vars far blev diagnostiserad med MS ca 15 år sedan. Hans variant kom just i SKOV. Ena året kunde han vara ute i löparbanan och springa en halvmil utan problem, medans andra år var rullstolsbunden och ibland till och med sängliggande. Likt den variant som den här föreläsare beskriver.

    Det är dock fortfarande likafullt väldigt inspirerande att se klippet om hur en kvinna överlever sin MS på sitt eget sätt, nämligen genom stenålderskosten. Positiv inställning och hopp är kraftfulla verktyg för att övervinna symptom och lindra sjukdomstillstånd då olika kemiska "faktiska" processer sker (placebo-effekten till exempel).

    Vill tro på att kosten kan göra de här stora förbättringarna/förändringarna som hon påstår att den gjort för hennes MS men tyvärr har hon absolut inga vetenskapliga belägg för att det är kosten som gjort henne bättre och inte att hon bara har långa perioder av SKOV istället.

    //en kritisk tittare

  13. Bengt Nilsson
    Det finns även en nyare film av Terry Wahls
    http://www.youtube.com/watch?v=wg216KCuXSM

    Och, en bra text på kostdoktorns forum om filmen
    http://forum.kostdoktorn.se/topic/972-ms-och-lchf-med-eller-utan-d-vi...

  14. Kath
    Jag är en snart medelålders kvinna som ovetandes haft MS i ca 20 år och likaså ovetandes varit glutenintolerant och veteallergiker samt mjölkallergiker eller -intolerant i hela mitt liv.
    Hur är det möjligt, undrar jag - och säkert alla andra också?
    Ja, det har varit en resa, vill jag lova ... och jag har till och från varit väldigt sjuk! Ändå har INGEN - ABSOLUT INGEN förstått eller anat ... allra minst läkarna - trots att jag varit inlagd vid ett flertal tillfällen, och kommit in till akuten med ambulans i anafylaktisk chock! Flera gånger!
    Att jag överlevt alla turer är mer tur än skicklighet! Och jag tillskriver min lycka att jag delvis växte upp på landet med egen giftfri trädgård och frukt och grönt, samt hemlagat och hemmagjort. När jag som vuxen flyttade för att studera vidare och börja arbeta kunde jag inte längre äta så ekologiskt och nyttigt som förr, och med tiden blev jag allt sämre i omgångar. Tills jag emellanåt var så sjuk att jag trodde att jag skulle dö. För några år sedan började jag märka att jag blev avgjort sämre av de flesta sorters bröd, och för cirka ett år sedan fick jag ett ordentligt skov, som gjorde att jag själv började leta efter svar PÅ NÄTET, när läkaren inte var särskilt tillmötesgående! Där igenkände jag ganska snabbt symptom från såväl vete, gluten och mjölk, som på MS ... men kunde ju inte tro annat än att jag misstog mig. Jag började i alla fall försiktigt testa en vetefri diet i några veckor, och senare även en mjölkfri, och märkte snabbt en mycket stor skillnad. Döm om min förvåning då jag diagnosticerades med MS ett tag senare vid nästa skov! Och nu framkommer det att jag givetvis även varit glutenintolerant hela den här tiden. Behöver jag berätta hur chockad jag är att ingen igenkänt några av alla de svåra symptom jag haft? Ändå har jag varit ett klassiskt skolexempel på dessa allergier och sjukdomar! Ja, jag är besviken på sjukvården och på mina läkare.
    Och det är bedrövligt att jag efter 45 år själv fann svaret på INTERNET - av alla ställen ... men givetvis lyckosamt ändå.
    Hade jag inte råkat vara veteallergisk på samma gång som mjölk- och glutenintolerant tror jag heller aldrig att jag till slut hade upptäckt att det var födoämnesrelaterat, och inte heller insett hur stor inverkan kosten haft. Gluten-, vete- och mjölkfri kost har nu simsalabim förvandlat min mardrömslika vardag till ett mer drägligt liv.
    Men visst har jag dragit på mig många svåra, kroniska åkommor genom åren ... så nu är väl frågan om några av dessa kommer att blekna framöver?
    Min nuvarande förbättring är i alla fall rent mirakulös - jämförelsevis - så jag antar att det finns en möjlighet jag kan ha fått ms pga. glutenintoleransen, liksom vete- och mjölkallergin.
    Vi får väl se om jag slipper ms-skov framöver också ... Jag ser ju absolut ett nära samband i och med detta.
    Och jag tänker mig att om jag kunde gå odiagnosticerad i alla dessa år, så kan säkert fler göra det. När man inte någonsin levt ett liv utan allergi känner man inte till hur ett sådant liv kan kännas. Det bör läkare och dietister ta fasta på! Man kan inte fråga en sådan människa om den känt något konstigt eller ovanligt, eller om den har ont på de ställen där den brukar ha ont - för svaret kommer då alltid att bli NEJ. Allt man upplever står ju i relation till den relativa verklighet man känner till. Jag visste helt enkelt inte att man kunde må så här bra!
    Till andra ms-patienter vill jag säga att en gluten- och mjölkfri kost under alla omständigheter behöver testas och utvärderas av var och en! Och med det sagt vill jag också påminna om att kosten måste vara ALLDELES GLUTENFRI och helst även mjölkfri (åtminstone till en början)! Om man har samma otur som jag, att man reagerar på minsta möjliga och "omöjliga" proteinmängd, så kommer man aldrig att inse att det faktiskt är kosten det hänger på, förrän man eliminerat allt som kommer från vete eller som haft med vete att göra. Bakom många tillsatsämnen och obegripliga ingrediensnamn döljer sig alltsomoftast vete - liksom det finns i otaliga produkter, som man aldrig skulle ha gissat var förknippat med vete på något sätt (som t.ex. druvsocker, farin, modifierad stärkelse, maltodextrin, maltextrakt, glukossirap, kornmalt, havregryn, rågmjöl, citronsyra, cola-drycker, julmust, öl och många andra alkoholhaltiga drycker, etc.) Man måste hålla stenhårt strikt diet under flera veckor för att se hur man mår efter det - och sedan introducera exempelvis laktosfri mjölk m.m. ett ämne i taget, för att se om man reagerar eller inte. Men man måste förstås allra först testa sig för glutenintolerans, för att se om testet kan avslöja celiaki, eftersom man ofta förstör sina möjligheter att testa positivt på ett sådant test om man redan eliminerat gluten ur kosten dessförinnan! Jag misstänker att många av de MS-patienter, som inte mått bättre på en glutenfri diet, kanske inte gått på en tillräckligt sträng diet. Därför har många av dem kanske inte märkt någon särskild förbättring.
    Hur som helst bör man ha i minnet att inte all glutenkänslighet visar sig på tester, så en strikt diet är helt nödvändig för att veta säkert.
  15. Leopoldina
    Fantastisk historia! 👍👍👍👍👍
    På youtube kan man även finna en icke-sjukvårdskunnig kvinna som blev frisk på MS. Hon förklarar lättare vad hon åt för att bli frisk. Enbart ekologiska frukter och grönsaker, fisk från öppna havet, och getmjölk!!
1 2 3

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg