Nyheter

Kan man bli tjock av antibiotika?

Fet ko

Kan man bli tjock som en ko av antibiotika? Det är en intressant idé:

Mother Jones: Can antibiotics make you fat?

Kor får antibiotika i sin föda eftersom det gör att de går upp i vikt (tillägg: ej tillåtet i Sverige). Orsaken kan vara att det stör bakteriefloran i tarmen vilket leder till att korna tar upp mer näring ur maten. Möss drabbas av ett liknande öde när de behandlas med antibiotika och lägger på sig 10-15 procent fettvikt.

Kan vi också bli tjockare av en antibiotikakur? Det är ännu spekulation, men kan vara ytterligare ett skäl att inte äta antibiotika om man inte verkligen behöver det. Jag lade till tipset bland de övriga om mediciner på sidan med tips om viktminskning.

Vad tror du?

PS: Det finns en studie som visar signifikant viktökning hos personer som får antibiotika mot magsår. Det är förstås svårt att veta om det beror på antibiotikan eller läkningen av magsåret.

 

31 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Roland
    Nej det tror jag inte, kor blir feta för att de rör på sig för lite och äter för mycket.
    Läs vidare →
  2. Peter
    Kor i ett industriellt jordbruk (dock ej i Sverige) får antibiotika i förebyggande syfte för att de blir sjuka på det kraftfoder de ges och pga att de hålls i för stort antal och för nära inpå varandra. Köp därför nöt uppväxt på gräs och örter producerat nära dig där du kan få insyn i hur din mat framställs. Sjuka djur = sjuka människor.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Peter
    Kor i ett industriellt jordbruk (dock ej i Sverige) får antibiotika i förebyggande syfte för att de blir sjuka på det kraftfoder de ges och pga att de hålls i för stort antal och för nära inpå varandra. Köp därför nöt uppväxt på gräs och örter producerat nära dig där du kan få insyn i hur din mat framställs. Sjuka djur = sjuka människor.
  2. Roland
    Nej det tror jag inte, kor blir feta för att de rör på sig för lite och äter för mycket.
  3. savonit
    Jobbar med lantbruk i Sverige och tillåt mig att tvivla på att vi antibiotika matar djuren.
    Har även studerat lantbruk och har aldrig hört något om detta.

    Kan omöjligt stämma.
    Inte i Sverige i alla fall, du måste ha med det i texten för idag är din text mycket missvisande, och stämmer det kommer jag aldrig mera köpa kött i en matvarubutik.

    Fram med sanningen, hur ser det verkligen ut i Sverige.

  4. Åke
    "Den svenska mjölkbranschen har riktlinjer gällande antibiotikaanvändning på mjölkgårdar som bland annat innebär att antibiotikaanvändningen ska vara restriktiv och kontrollerad samt att antibiotika endast ska ges efter att en veterinär fastställt diagnos."
  5. Anita
    Antibiotika i djurfoder är vanligt inom EU (ej tillåtet i Sverige) som visat sig ge en ökad tillväxt hos boskapsdjur. Tidigare har man använt tonvis inom jordbruket (t ex i Frankrike) i jämförelse med sjukhusanvändningen som varit några kg (om knappt det). Den sorten av antibiotika är nu bakterier resistenta mot.

    http://ltarkiv.lakartidningen.se/1996/temp/pda12248.pdf

  6. Elinor
    Nån som vet om de finns turkisk/grekisk/rysk yoghurt som är producerad i sverige? Har bara hittat yoghurt som tillverkas i tyskland. De här med att köpa närproducerat spricker ju ganska rejält då. Å vi lchfare äter ju mycket yoghurt, iaf jag. När man läser sånt här om antibiotika i fodret, blir man ju mer skeptisk till tyskproducerat...
    Svar: #8, #27
  7. Åke
    Jo, jag ser på nätet att arla har en turkisk yoghurt i hink
    gjord på svensk mjölkråvara.
    Annars kan man ta vanlig ekologisk youghurt fast mindre mängd
    och blanda ut med grädde.
  8. MickeB
    Norrmejerier har turkisk och grekisk yoghurt
  9. Limp
    Antibiotika inom EU är nog INTE vanligt. Sedan 1986 är det i Sverige förbjudet att ge djur antibiotika annat än i medicinskt syfte. 2006 fattade EU samma beslut. Sedan om det fuskas, kan vi ju aldrig veta.

    Artikeln som det refereras till ovan, är tyvärr alldeles för gammal... från 1996. Alltså, det är lungt och äta kött med EU som ursprung.

  10. Elinor
    Å tack för tipsen. Då återstår att se om de finns att få tag i i "mina" affärer... Arlas produkter finns ju iaf, men mest de med massa socker i.. Eller light variant med max 1 1/2 % fett..
    Svar: #25
  11. hi
    Men HUR vet man att kon har fått gräs och örter och inte kraftfoder?
    HUR ska jag veta vilket kött jag ska köpa, mer än att det ska vara svenskt?
  12. Peter
    hi: om det är kossor uppväxta på gräs så står detta med allra högst sannolikhet. Kan stå t ex gräsbete eller grovfoder på förpackningen. Kostar i regel mer men är också nyttigare och bättre för djur och miljö.
  13. Peter
    hi: allra bäst är förstås att gå direkt till källan - dvs hitta en bonde i närheten av dig och köp direkt av honom istället för att gynna giriga mellanhänder som pressar pris och kvalitet i botten.
  14. Lisabet
    Min svärson fick en antibiotikakur för ca 1½ år sedan, och har gått upp ganska många kilo efter det. Innan var han smal och höll vikten i många år.
  15. helena karlsson
    Vad jag tror? Att det är idiotiskt att spekulera i sådant man inte har tillräckliga kunskaper om. Inte seriöst. Alltså avstår jag.
  16. Totto
    I ekologisk nötköttsproduktion tror jag att man ger större andel grovfoder, jämfört med konventionell. Det samma gäller mjölkproduktion. Köper ni ekologiskt certifierat kött kan ni vara säkra på att produktionen uppfyller kraven. I övrigt hittar de på en massa märkningar som inte betyder något utöver att det lurar folk att köpa.

    Eller naturligtvis köpa direkt från bonden.

    Vad gäller antibiotika är kraven också striktare inom den ekologiska certifieringen.

  17. Molle
    Ja, det tror jag. Genom att antibiotika försämrar kornas förmåga att räkna kalorier.
  18. läs på
    Doc har rätt i detta inlägg, dom som tvivlar har inte läst forskningen.

    Läs på innan ni säger något.

  19. Malin
    Att ge antibiotika till kor som äter gräs kan jag inte tänka mig skulle kunna ge någon övervikt, snarare tvärtom då korna är beroende av mikroorganismerna i våmmen för att kunna bryta ned cellulosa (läs; mikroorganismer äter cellulosan i gräset och korna äter mikroorganismerna). Utan mikroorganismer kan inte kor eller andra idisslare tillgodogöra sig någon näring eller energi ur växterna de äter.

    Att ge antibiotika till kor som är uppfödda på spannmål är däremot en helt annan sak. Stärkelse är, till skillnad från cellulosa, enklare att bryta ned och även däggdjur har förmågan att tillgodogöra sig energin i stärkelse. I de fall där kor blir uppfödda på stärkelse skulle en utslagning av mikroorganismerna snarast göra att kons diet ändrades från bakterie(och i förlängningen protein) -baserad till att bli renodlat stärkelsebaserad.

    Det här är enbart spekulationer från min sida men jag tycker att det låter logiskt att kor med utslagen tarmflora skulle bli överviktiga på samma sätt som en människa som bytte kost från exv. kött till vitt bröd skulle bli det. Jag ser det även som logiskt att dessa kor till följd av omställningen till denna extremt näringsfattiga men energirika kost i kombination med en utslagen tarmflora får en mängd andra problem...

  20. JAUS
    Dags att gå över till probiotika istället för antibiotika. Det är ju mycket bättre att tillsätta goda bakterier istället för att ta kål på hela tarmfloran.
  21. Irene
    Nej vad är det för trams?
  22. läs på
    Det som händer när vi eller djur får antibiotika är så komplicerat att man måste vara insatt för att förstå.

    Att djur går upp i vikt av antibiotika är känt sen länge, det har varit ett sätt att få upp deras slaktvikt.
    Bakterier äter även upp några av kalorierna vi äter.

    Läs på innan ni säger något, penicillin kan om man har otur rubba hela ekosystemet man har i magen.
    Ta inte antibiotika i onödan ta det bara om ni måste.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Gut_flora

    Den som inte har läst på kan inte förstå hur komplicerat alt är.
    Det ni fick lära er i skolan gäller inte längre, forskarnas kunskap har ökat dramatiskt som sista 5 åren.

  23. Maria L
    Peter Benno m fl skriver om detta i "Magen, Bakterier, buller och brak". Det forskas på bakteriefloran i magen och vilken påverkan det har på t ex vikt och även diabetes. De spekulerar i om man för viktminskning skulle kunna överföra tarmbakterier från smala till feta personer. De skriver även att människor har olika genetiska varianter vilket gör att en del inte bör äta fettrik kost, det kan till och med vara så att vissa kan få diabetes av mycket fett.
  24. Totto
    För att klargöra lite om vad kor äter och försöka bringa lite reda:

    Kor är idisslare och äter gräs. När det inte finns gräs äter de hö och ensilage men de tuggar också glatt i sig halm. Kons matsmältningssystem bygger på grovfoder, alltså gräs, hö ensilage. Detta innehåller inte så mycket näring, så för att öka avkastningen och/eller tillväxten ger man också kraftfoder. Kraftfoder innehåller mer protein och utgörs ofta av spannmål eller trindsäd. Kraftfodret kan inte ges i hur hög andel som helst, eftersom den gör miljön i magen på kon surare och det finns gränser för hur surt det kan bli innan hon avkastar sämre. I den ekologiska uppfödningen har man begränsat hur mycket kraftfoder de kan få i relation till grovfodret, vilket är orsaken till att ekologiska animaliska produkter är dyrare; lägre avkastning per enhet.

    Vad beträffar antibiotika är det sedan länge känt att det stimulerar tillväxten hos köttdjur, inte i första hand att de blir fetare utan de växer snabbare. I USA tror jag att ca 70% av antibiotikan används hos djur, men jag är inte säker på siffran. Det är alltså hos den giriga multinationella köttindustrin som det största ansvaret ligger för den nu hotande hälsokatastrofen med snabbt ökande antibiotikaresistens.

    Men sist och slutligen vill vi ju ha feta slaktdjur, inte sant? När vi har grisar föder vi upp dem på trindsäd och kornkross, kokt potatis och skummjölk, om vi har. Yepp, kolhydrater, för grisar, till skillnad från kor och andra idisslare, har magar som funkar ungefär som våra egna.

  25. Då återstår att se om de finns att få tag i i "mina" affärer

    Lite OT, men turkisk yoghurt från Norrmejerier har jag sett i vissa Ica butiker i Stockholm, bl.a. Ica vid Fridhemsplan och Alvik. Mycket godare än den tyska!

    Angående frågan om människor också kan bli tjockare av en antibiotikakur -det tror jag. Så länge inte en seriöst gjord studie bevisar annat.

  26. Christina
    När jag jobbade inom lantbruket för över 25 år sedan fanns det en del lantbrukare som hade kompisar bland veterinärerna och fick antibiotika till ex juverinflammationer.
    Detta medförde att korna blev inte behandlade korrekt, en riktigt veterinär ger medicinen i den dos kon ska ha + att det då blir karensdagar.
    En bonne ger inte korrekt dos och korna får mycket längre karens + att det ofta inte blir botat.
    Detta var väldigt vanligt förr men idag är pressen så hård på ekonomin så ingen gör så mot sina djur.
    Men utomlands, speciellt åt nordamerika till är inte kraven så noga. Tillväxthormoner etc brukas flitigt och det är ju också en pengajakt utan like. Tror dessutom att det är betydligt lättare att få tag på viss typ av medicin där än här i Sverige - åtminstone inte på laglig väg.
    Jag har haft otur med en infektion hela hösten och magen sattes ur spel direkt efter allt antibiotikaätande, dock gick jag bara upp 3 kg men jag kan tänka mej att vissa kan ha mer otur.

    Men jag köper alltid svenskt kött - och hoppas verkligen att det är svenskt, kan ju hända en del i affärer och bland mellanhänder men det finns som sagt viltutiker, gårdsbutiker som vi kan gynna.

  27. Jeanette H-H
    Åtminstone här i Finland har Valio turkisk jogurt. Dessutom har det lilla mejeriet Juustoportti ("Ostporten") från Österbotten egen turkisk jogurt. Den säljs också under K-kedjans egna märke Pirkka och är då lika billig som eller billigare än Lindahls. Jag tror Valio också har laktosfri och eko-version. Valios produkter säljs ju också i Sverige så därför skulle man tycka att ni kunde få dom dit.

    Och vi använder väl inte heller antibiotika, har jag förstått.

  28. Katarina
    Hej!

    Gick själv igenom denna behandling då jag hade magsår som jag inte vetat om. Blev frisk och aptiten kom tillbaka, så det gäller att sätta allt i sitt sammanhang. Skulle aldrig slopa behandlingen för rädslan att gå upp några kilon... Däremot kanske man inte ska "gödsla" med penicillin till höger och vänster.

    Mvh

    Katarina

  29. Det fuskas nog en hel del med antibiotika hos djur, även i vårt land, men ett större problem är alla djur som föds upp onaturligt på mängder av kraftfoder (spannmål). Idisslare och hästar ska inte äta sådant alls och när de ges för höga mängder krävs ofta antibiotika för att "kurera" de hälsoproblem som uppstår. Tyvärr tillåts ganska höga givor även för ekouppfödning. Ska man äta LCHF ska man undvika djur som inte är det! Dels för att köttet/äggen/mejeriprodukter är av tvivelaktig kvalité, men även för att dessa djur drabbas av mängder av välfärdssjukdomar. Som lantbrukare, som sadlade om till extensiv spannmålsfri ekoproduktion för 20 år sedan, så har jag sett båda sidorna. Men de stora organisationerna förespråkar kraftfoder till djuren (för effektiv uppfödning på kort tid = lönsamt). I själva verket är det bara kostsamt, fundera på det när bönderna klagar på dålig lönsamhet nästa gång. Ifrågasätt! Numer används detta även för att påstå att detta är miljövänligt. MEN att djuren går ute och betar på naturbetesmarker och i övrigt endast äter gräs, löv, örter är bevisat kolsänkor. Utöver att de bevarar den biologiska mångfalden, som är hög i dessa marker. Även dessa djur kan naturligtvis bli sjuka, men väldigt sällan och inte genom för snabb tillväxt, födsloproblem osv. Det gäller att förstå helheten.
  30. Angående köttindustrin, som Totto hänvisar till, så är det faktiskt spannmålsindustrin, konstgödningstillverkare (typ Monsanto) och läkemedelsindustrin som står allierade på denna front. Det är så de tjänar pengar på köttproduktionen. Fundera också på VARFÖR djuren måste vara stora! Därför att det ligger lönsamhet i att avla fram raser som tål höga kraftfoderhalter och växer bra på detta. Som bevarare av våra utrotninghotade lantraser, så kan jag intyga att de INTE tål kraftfoder särskilt bra = olönsamt enligt modern uppfödning. De tål inte ens högeffektivt grovfoder. De växer långsamt, men är duktigare grovfoderomvandlare och äter mycket mer effektivt på naturbeten än de moderna raserna gör, som är framavlade för att äta proteinrikt foder.
  31. Charlotta
    Hej! Äter lchf och har ätit penicillin, difflucan och tabletter för att bygga upp probiotika. Har gått upp nästan fyra kilo sen kuren på typ tre veckor UTAN att jag lagt om kosten. Varför?! Är jävligt irriterande Eftr. som jag kämpat som faaan ned i vikt!

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg