Jills torsdagsmeny: Turbogröt, räkcaesar och meatza

Jill Wallentins matvecka fortsätter med torsdagens lågkolhydratrecept.

Klicka på en av bilderna ovan – eller läs vidare för alla detaljer och bilder!

Frukost – Turbogröt med ägg och kanel

Turbogröt

Detta kan ju vara det lättaste receptet någonsin. Låter kanske inte så sexigt med gröt gjord av ägg, men det är riktigt gott och näringsrikt och mättande också för den delen. Servera med kanel och eventuellt extra sötning eller skippa den helt.

Ingredienserturbogröt344x492
25 g smör
2 st ägg
0,75 dl grädde
1 nypa salt
1 tsk valfri sötning kan uteslutas

Gör så här:
Smält smöret i kastrullen.
Häll i grädde, ägg, salt och eventuell sötning.
Koka upp under omröring tills konsistensen börjar bli kornig av äggen (tar cirka en minut). Sedan är det klart att avnjutas!

Lunch – Räkcaesarsallad

Räkceasar med maskrosor1600

Maskrosblad är Sveriges svar på rucola. Så från mars till juli kan du ut i trädgården och plocka! Mer närodlat och ekologiskt än så blir det inte. Om du varit för duktig med ogräsrensningen tidigare och inte hittar några – använd rucola istället.

4 portionerCaesar

Caesardressing
1 ekologiskt ägg
1 dl rapsolja
½ tsk dijonsenap
2 sardeller
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
50 g västerbottenost

Sallad
250 g handskalade räkor
200 g maskrosor eller rucola
½ rödlök
100 g västerbottenost
Nymalen svartpeppar

Gör så här:
1. Mixa samtliga ingredienser (viktigt att ägg och rapsolja har samma temperatur, så förvara gärna rapsoljan i kylen) till en jämn konsistens.
2. Lägg i västerbottenosten som du skurit i mindre bitar och mixa tills den blivit finfördelad.
3. Tvätta maskrosorna noggrant och slunga eller torka dem torra.
4. Lägg upp på tallrik, toppa med räkor, rödlök, dressing, hyvlad västerbottenost och nymalen svartpeppar.

Middag – Chicken meatza med grillad aubergine

Chicken meatza1600

Det här är enligt mig den godaste low carb pizzan ever! En riktig smarrig proteinbomb som du givetvis kan toppa med dina favoritingredienser.

3 portioner

MeatzaBotten
400 g kycklingfärs
1 st ägg
0,75 tsk salt
nymalen svartpeppar

Tomatsås
200 g passerade tomater
2 tsk balsamicovinäger
0,5 msk basilika
0,5 msk oregano
0,5 tsk salt

Topping
grillad eller stekt aubergine
paprika
färska champinjoner
riven ost
oregano
olivolja
ruccola
flingsalt

Gör så här:
Ställ in ugnen på 200 grader.
Blanda samman färsen med ägg och kryddor.
Bred ut färsen så tunt som möjligt på en bakplåtspappersklädd plåt. Antingen som en stor eller flera små runda pizzor.
Tillaga i 5 minuter i 200 graders ugnsvärme.
Bred över tomatsåsen, toppa med dina favorittillbehör, på med ost och oregano. In i ugnen i cirka 15 minuter till eller tills osten fått fin färg.
Toppa med ruccola, olivolja och flingsalt.

Fortsättning följer

Tack Jill för dessa torsdagens recept!

Kom åter imorgon för fortsättningen. Här hittar du måndagens, tisdagens och onsdagens recept.

Om du inte vill vänta så finns det också mycket mer i Jills kokbok Jills mat efter säsong – en kokbok som fått högsta betyg av alla som recenserat den på Bokus.
Jills-mat-efter-säsong_omslag_framsida_300dpi1-213x300

Läs mycket mer från Jill på hennes sida Jillsmat.se. Du kan även följa uppdateringar på hennes blogg via Bloggnytt-sidan.

PS

Om du handlar via länkarna ovan till Jills kokbok så får hon någon extra krona per såld bok – för dig blir priset oförändrat.

Fler nya recept

Vegetarisk LCHF

Mer

Första LCHF-maten någonsin och hetaste LCHF-frukosten

Nyttiga gröna chips!

Picknick hos Kostdoktorn

De 5 vanligaste misstagen på LCHF

Middag hos Kostdoktorn

Hamburgare utan carbs

Äldre inlägg