Jills onsdagsmeny

Jill Wallentins matvecka fortsätter med onsdagens lågkolhydratrecept.

Klicka på en av bilderna ovan – eller läs vidare för alla detaljer och bilder!

Frukost – Portabelloägg

Portabelloägg

Portabelloägg

Ägg är ju verkligen det perfekta livsmedlet eftersom det innehåller allt som vi behöver utom C-vitamin. Här får ni ett recept på en vegetarisk frukost eller lunch som är både god, näringsrik och mättande.

2 portioner
portabello

Ingredienser
4 st stora portabellosvampar
4 st ägg
4 msk sockerfri ajvar relish eller tomatpuré
200 g riven ost
Oregano

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta bort foten på svamparna och lägg dem med ovansidan nedåt på en ugnsplåt.
Bred ut ajvar och knäck ett ägg på svampen, toppa med ost och örtkrydda.
Tillaga i ugnen i 10-15 minuter.

Lunch – Kalkonfrikadeller i kryddig tomatsås med tapenade

kalkonfrikadeller

Kalkonfrikadeller i kryddig tomatsås med tapenade

Jag brukar inte vara så tänd på tomatbaserade såser om jag ska vara ärlig. Är ju som ni säkert vet en sucker för gräddiga såser men MEN denna blev verkligen supergod och smakrik! Tapenaden i såsen blev verkligen pricken över i.

Använd de örtkryddor som du har hemma. Antingen färska eller torkade. Jag använde torra i själva frikadellerna/köttbullarna och färska som extra smak och garnering. En fröjd för både öga och gom.

Frikadeller ska väl egentligen enbart kokas. Men jag brukar ändå steka dem först så de får lite yta runt om. På så sätt är man säker på att de inte kokar söder i såsen.

5 portionerkalkonfrikadeller

Frikadellerna
800 g kalkonfärs*
1 st schalottenlök (jag föredrar banan-schalottenlök)
2 msk örtkryddor (ex. basilika, rosmarin, salvia, oregano)
1 st ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
smör att steka i
* Finns ibland i frysdisken, bland annat på City Gross. Superbra att ha i frysen och plocka fram vid behov.

Tomatsåsen
250 g krossade tomater, helst ekologiska i tetra
3 msk tapenade eller finhackade oliver
2 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta pressad
salt
peppar

Ugnsrostad blomkål och broccoli
1 st blomkålshuvud
1 st broccolihuvud
50 g smör
2 st vitlöksklyftor pressade
2 tsk timjan
1 tsk salt
svartpeppar

Garnering
1 knippe färska örter
nymalen svartpeppar

Gör så här:
Ugnsrostad blomkål och broccoli
Ställ in ugnen på 180 grader.
Skär broccoli och blomkål i ca 4 mm tjocka skivor. Lägg dem på en ugnsplåt tillsammans med övriga ingredienser.
Tillaga i ugnen i cirka 20 minuter.

Frikadellerna
Finhacka löken och blanda samman alla ingredienserna (lättast och effektivast tycker jag att det är med tvättade händer).
Rulla till bollar och stek i riktigt med smör (eller annan önskvärd olja) tills de fått lite yta runt om.

Tomatsåsen
Häll över samtliga ingredienser till tomatsåsen i stekpannan tillsammans med frikadellerna. Blanda försiktigt och smaka av med salt och peppar. Låt småkoka i cirka 10 minuter.

Middag – Fänkålssoppa med citrongräs och räkor

Fänkålssoppa

Fänkålssoppa med citrongräs och räkor

Det här kan absolut vara en av de godaste soppor som jag någonsin ätit. Smakrik, krämig och mättande. Servera gärna tillsammans med exempelvis vallmofrallor eller sesambrytbröd. Passar perfekt som förrätt i mindre portioner.

3 portioner

FänkålssoppaIngredienser
1 st fänkålshuvud
smör
1 st schalottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 st citrongrässtjälk
1 dl vitt vin
2 dl vatten
3 dl grädde
1 msk citronsaft
1 tsk salt (smaka av!)
300 g skalade MSC-märkta räkor (finns KRAV-märkta på Willys)

Gör så här:
Skiva fänkålen tunt och dela i mindre bitar (spara den gröna dillen som du sedan dekorerar med). Strimla lök och vitlök och stek det tillsammans med fänkålen i rikligt med smör.
Banka citrongrässtjälken med baksidan av en kniv. Strimla den sedan tunt och lägg i grytan. När fänkålen och löken blivit mjuka: häll på vinet och låt det puttra någon minut innan du häller i vatten och grädde.
Mixa soppan slät och smaka sedan av med salt och citronsaft. Låt koka i några minuter.
Lägg i räkorna före servering. Om de kokar i soppan blir de sega.

Fortsättning följer

Tack Jill för dessa onsdagens recept!

Kom åter imorgon för fortsättningen. Här hittar du måndagens och tisdagens recept.

Om du inte vill vänta så finns det också mycket mer i Jills kokbok Jills mat efter säsong – en kokbok som fått högsta betyg av alla som recenserat den på Bokus.
Jills-mat-efter-säsong_omslag_framsida_300dpi1-213x300

Läs mycket mer från Jill på hennes sida Jillsmat.se. Du kan även följa uppdateringar på hennes blogg via Bloggnytt-sidan.

PS

Om du handlar via länkarna ovan till Jills kokbok så får hon någon extra krona per såld bok – för dig blir priset oförändrat.

Fler nya recept

Vegetarisk LCHF

Mer

Första LCHF-maten någonsin och hetaste LCHF-frukosten

Nyttiga gröna chips!

Picknick hos Kostdoktorn

De 5 vanligaste misstagen på LCHF

Middag hos Kostdoktorn

Hamburgare utan carbs

Äldre inlägg