Nyheter

Jills lördagsmeny: Vallmofrallor, kycklingfilé, skaldjurspaella och sockerfri crème brûlée

Här är näst sista dagen på LCHF-veckan från Jill Wallentin, och nu bjuder hon på en efterrätt som bonus!



Klicka på en av bilderna ovan eller läs vidare, för recept, näringsvärden och större matbilder.

Frukost – Jills glutenfria vallmofrallor

vallmofrallor

Det här är helt klart mitt mest populära brödrecept. Uppskattade av såväl LCHF:are som icke-LCHF:are. Avnjuts förslagsvis nybakta med mycket pålägg. Min favorit är smör och gräddost och Philadelphiaost och rökt kalkon. När de är kalla blir de lite torrare i konsistensen. Fungerar utmärkt som hamburgerbröd med sesam istället för vallmo eller varför inte göra dem avlånga som baguetter? Supergott med vitlökssmör. Förvara i kylen eller i frysen för längst hållbarhet.

Ingredienser

6 styckenVallmofrallor
50 g smör
2 st ägg
2 dl yoghurt eller crème fraiche
0,75 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl eller 1 dl kokos- eller sesammjöl om nötfritt
1 dl pofiber*
2 msk fiberhusk
2 tsk vallmofrön (eller exempelvis solrosfrön, pumpafrön, sesam, riven ost etc)

Gör så här:
Ställ in ugnen på 175 grader.
Vispa samman ägg, ”halvsmält” smör (så det lätt går att blanda ihop), yoghurt, salt och bakpulver.
Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna. Låt stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir fast.
Rulla till 6 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, strössla över vallmofrön.
Grädda i cirka 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.

* Bli inte avskräckt av att pofiber innehåller 12g/100g kolhydrater. Kolhydratsinnehållet är i sig helt ointressant om man inte räknar in mängd. I det här fallet innehåller 1 dl pofiber cirka 2-3 gram kolhydrater, utslaget på totalen blir det väldigt lite. Pofiber är dessutom bra för magen.

Lunch – Ekologisk kycklingfilé med ädelostfyllda champinjoner och blue cheese-kräm med sting

kycklingfile

De här ädelostfyllda champinjonerna är verkligen så löjligt goda. Tillsammans med den saftiga kycklingen och goda blue cheese-krämen hoppar smaklökarna av lycka.

4 portionerkycklingfile

Kyckling
4 ekologiska kycklingfiléer

Ädelostchampinjoner
250 g champinjoner
1 schalottenlök
10 st valnötter
70 g ädelost
1 krm salt
Nymalen svartpeppar

Blue cheese-kräm
2 dl crème fraiche
70 g ädelost
½ tsk chiliflakes
Salt

Dekoration
Rosmarin

Gör så här:
1. Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. Stek dem med skinnsidan nedåt på medelhög värme i cirka 5 minuter så att skinnet får färg. Vänd och stek i ytterligare någon minut.
2. Lägg filéerna i en ugnsform och låt dem gå färdigt i ugnen, i cirka 20 minuter.
3. Ta loss ”fötterna” på champinjonerna och hacka dem fint. Finhacka även schalottenlöken och valnötterna. Stek i smör tills löken blivit mjuk.
4. Blanda med ädelosten och kryddorna. Skär av en liten skiva av champinjonernas ovansida så välter de inte omkull. Fyll champinjonerna och gratinera i ugnen i 10–15 minuter.
5. Smula sönder ädelosten och blanda med crème fraiche och chili. Smaka av med salt.

Valnötter skördas i Europa främst under september. Även om det förekommer valnötsträd i södra Skandinavien så kan man knappast tala om några större skördar. Valnötter innehåller oftast runt 4 % kolhydrater och är den nöt som innehåller flest antioxidanter. De ska också minska halten av oxiderat LDL-kolesterol (det elaka som fastnar).

Middag – Skaldjurspaella med blomkål & ärtskott

skaldjurspaella

Jag kommer förmodligen att få spö av någon patriotisk spanjor om han ser att jag kallade detta för paella. Men jag tar risken. Här får du min version av paella – utan ris med räkor och pilgrimsmusslor. Servera gärna tillsammans med en god aioli.

4 portioner
Ugn 175 °C
paellaSkaldjurspaella
1 blomkålshuvud
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 pkt saffran
500 g frysta räkor
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 ½ tsk salt
1 röd paprika
15 körsbärstomater
8 st pilgrimsmusslor eller
blåmusslor
Ärtskott
Olivolja
Nymalen svartpeppar

Gör så här:
1. Skär blomkålen i mindre bitar och mixa den fint i matberedaren. Lägg över på en plåt.
2. Tärna paprikan och dela körsbärstomaterna på mitten. Blanda med blomkålen.
3. Koka upp vin, vatten och saffran. Lägg i de frysta räkorna och koka under lock i cirka 3 minuter så att vinet får smak av räkskalen.
4. Sila bort räkorna och lägg dem åt sidan. Tillsätt vitlöken som du skivat samt finhackad chili, salt och svartpeppar. Låt koka i ytterligare någon minut.
5. Häll saffransvinet över blomkålsriset och blanda noggrant.
6. Tillaga i ugnen i 20 minuter. Rör om och lägg över räkor och eventuellt även blåmusslor eller snabbt stekta pilgrimsmusslor. Sätt in plåten i ytterligare 5 minuter.
7. Vid servering toppar du med ärtskott samt ringlar över en riktigt god olivolja.

Inforuta: Den räka som säljs i de flesta nordiska livsmedelsbutiker kallas nordhavsräka och finns att köpa året runt. De sägs dock smaka bäst under årets kalla månader. Välj alltid MSC- eller KRAV-märkta räkor. Förutom att de är goda så innehåller de massor av nyttigheter som zink, magnesium, omega-3 och vitamin B-12.

Efterrätt – Jills sockerfria Crème Brûlée med rårörda björnbär

brulee

Den perfekta efterrätten som går av variera i det oändliga med olika smaksättningar och toppingar efter smak och säsong. Här är ett grundrecept med traditionell vanilj med rårörda björnbär med smak av kanel.
De sockerfria sötningsmedel som finns karamelliseras tyvärr inte men ytan får ändå en liknande färg och har en god konsistens.

4 portioner

bruleeCrème Brûlée
4 st ekologiska äggulor
4 dl ekologisk grädde
2 krm vaniljpulver
4 tsk valfri sötning (gärna björksocker/xylitol)

Rårörda björnbär
2 dl björnbär (går utmärkt med frysta)
½ tsk kanel
Eventuellt valfri sötning efter smak

Gör så här:
Ställ in ugnen på 180 grader.
Koka upp grädden tillsammans med vanilj och sötning.
Vispa ner den varma vaniljgrädden i äggulan, lite i taget.
Häll upp i små ugnssäkra formar som du sedan ställer i en större form med höga kanter som du fyller med vatten. Detta för att krämen ska tillagas skonsamt och bli krämig och god.
Grädda i ugnen i 20–30 minuter beroende på form. Låt sedan svalna.
Tina bären om frysta och rör runt tillsammans med kanel och eventuell sötning. Servera bären tillsammans med crème brûléen – antingen ljummen eller kall.

Fortsättning följer

Tack Jill för dessa lördagens recept!

Kom åter imorgon för fortsättningen. Här hittar du måndagens, tisdagens, onsdagens, torsdagens och fredagens recept.

Om du inte vill vänta så finns det också mycket mer i Jills kokbok Jills mat efter säsong – en kokbok som fått högsta betyg av alla som recenserat den på Bokus.
Jills-mat-efter-säsong_omslag_framsida_300dpi1-213x300

Kokboken ingår i årets bokrea och finns just nu till extremt lågt pris – 69 kronor på Bokus eller 59 kronor på Adlibris.

Läs mycket mer från Jill på hennes sida Jillsmat.se. Du kan även följa uppdateringar på hennes blogg via Bloggnytt-sidan.

PS

Om du handlar via länkarna ovan till Jills kokbok så får hon någon extra krona per såld bok – för dig blir priset oförändrat.

Fler nya recept

Vegetarisk LCHF

Mer

Första LCHF-maten någonsin och hetaste LCHF-frukosten

Nyttiga gröna chips!

Picknick hos Kostdoktorn

De 5 vanligaste misstagen på LCHF

Middag hos Kostdoktorn

Hamburgare utan carbs

 

40 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. ALn
    Fina recept Jill! Tack för dem!

    Bor på landsbygd. För vissa som är obekanta med landsbygden kan jag meddela att vi precis som i storsta'n har internet och betalkort såväl som kontanter och bilar. Därutöver har vi lantbrevbärare, vilket inte finns i sta'n. Då och då åker vi till någon tätort/stad och gör inköp (ofta dagligdags eftersom jobben ofta finns där). Funkar, kan jag meddela, ungefär som i storsta'n (uppväxt och har bott många år i Stockholm - inte säkert att man hittar allt man vill ha där heller överallt). När det gäller recepten så gör man precis som i Stockholm: om man inte har alla ingredienser hemma gör man en personlig ändring i receptet. Det är inte farligt.
    Och Jala: vi landsbygdsbor häckar här hos kostdoktorn i lika stor utsträckning som ni stadsbor.

    Svar: #21, #22
    Läs vidare →
  2. Melker
    Jag brukar vara noga med att inte angripa person MEN jala nu får du väl ändå ge dig!

    Tack Jill för finfina inspirerande recept och ta inte åt dig av "gnällarens" alla inlägg.
    Jag känner redan att din turbogröt kommer bli 2015 års vanligaste frukost för mig 🙂

    Svar: #27, #28, #29
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Jonas A
    404 när man klickar på bilderna.
    Svar: #4
  2. Bosse
    det är Ö:et i lördagsmeny som ställer till det

    http://www.kostdoktorn.se/jills-lordagsmeny#frukost

  3. jala
    Stackars människor som bor på landsbygden,undrar hur de skall få tag på dessa ingredienser.
    2 dl mandelmjöl eller 1 dl kokos- eller sesammjöl om nötfritt
    1 dl pofiber*
    2 msk fiberhusk.
    * Pofiber är dessutom bra för magen.Det råder stor tvekan om det.
    http://forum.kostdoktorn.se/topic/2262-mandelmj%C3%B6let-eller-pofiber/
    Svar: #5, #14
  4. Fixat.
  5. Bosse
    Mandelmjöl/cocosmjöl/nötmjöl gör du enkelt själv i mixer.
    Svar: #6
  6. jala
    Krävs vissa ingredienser som det naturligtvis vimlar av i affärerna på landsbygden.
    Vin förekommer likaså i recepten.Landsbygdsbor får nog vara glada om de får tag i en dunk
    moonshine .
  7. Robert
    Är Xylitol nyttigt?
  8. Jaa menee
    Jill kanske borde göra tillägg i sitt recept:
    "OBS! Endast för stadsbor" 🙂
  9. jala
    Så här började det.
    http://www.kostdoktorn.se/jills-onsdagsmeny#comments
    Jag har inga problem att skaffa det mesta av ingredienserna,eller byta ut mot något annat.Jag har bara stor förståelse för de som inte har samma fantasi samt inte har nära till en välsorterad affär.Jag har bott i en stad med drygt 20000 invånare.När det gällde utbudet i affärerna så var de att betrakta som ett u-land, vilket jag inte försatt något tillfälle att påpeka.
  10. SGK
    Är osäker på om de som är besvikna på att recepten innehåller ingredienser som inte finns i den lokala butiken vill ha tips. Men jag kör på ändå. 🙂

    Trots att jag själv bor i en medelstor stad och kan köpa alla ingredienserna i min lokala butik köper jag ändå ibland exempelvis mandelmjöl via nätet. Det beror på att jag helst vill ha ekologiska produkter. Jag googlade och hittade en sajt som både säljer pofiber och ekologiskt mandelmjöl. Sen kan säkert någon tycka att det är för krångligt. Jag tycker det är bekvämt. 🙂

  11. Bosse
    Verkar ju som om många landsbygdsbor som oroar sig för att handla saker och att det inte finns nära. Många som kommenterar här har ju tillgång till internet och Vips så har man tillgång till alla de produkter som nämns, man kan skicka efter dem på internet, t.o.m vin. Testa så får ni se!
  12. jala
    Tror inte att de är det minsta oroliga kan inte se att de är så många.Hur gör du med betalningen? Postförskott om du inte har betalkort och kan betala brevbäraren när han kommer,faktura utan betalkort. osv.
    Svar: #13
  13. Bosse
    Swedbank har en tjänst som heter e-kort ( man gör ett tillfälligt mastercard för ett precist belopp), kan man få även om man har betanmärk (som jag) 🙂
  14. SGK
    Nu måste jag erkänna att jag inte hänger med i resonemanget. Är det publiceringen av Jills recept här på Kostdoktorn som gör att människor på landsbygden betecknas "stackars"? I så fall är det detta att de inser att det finns en massa läckra recept som de inte kan följa eftersom de samtidigt väljer att inte skaffa betalkort? Är detta fenomen vanligt? Varför väljer människor på landsbygden att göra sådana val som att inte skaffa betalkort? Hur betalar människor på landsbygden det de köper i livsmedelsbutiken när de inte har betalkort? Kontant? Är det enklare att hitta uttagsautomater på landsbygden än att skaffa betalkort? Andra aspekter än enkelhet som styr?

    Kan det vara så att människor på landsbygden i allmänhet tycker att det är värt det att inte kunna laga vilken mat som helst (när de samtidigt väljer att inte ha betalkort) för förmånen att bo på landsbygden?

    Det här ska inte tolkas som kritik, utan snarare nyfikenhet kring hur människor på landsbygden ser på "moderna företeelser" som att handla på internet och att ha betalkort. Har alltid haft ett genuint intresse för människor som fungerar på ett annat sätt än jag själv. 🙂

  15. jala
    Tänk om det hade funnits på den tiden jag inte var betrodd. Eftersom inte landsbygdsborna häckar här så kanske det är svårt med nätuppkopplingen,hur löser vi det.Intressant utveckling på Jills lördagsmat.
  16. Alexandra
    Oj, jag råkade anmäla inlägg 9 - det var absolut inte meningen! Förlåt! Däremot kan jag inte låta bli att undra om du, jala, inte ser lite väl många problem: Jag bor i en kommun med 8000 invånare och har inga som helst bekymmer med att hitta Jills råvaror.
    Svar: #17
  17. jala
    Oj,jag råkade anmäla inlägg 16 och det var meningen.Att du inte passade på att läsa vad jag skrev.Jag ser inga problem för egen del,betraktar inte ens dig som något problem trots
    att du har så lite förståelse för de som inte har nära till en affär med bra sortering.
    Svar: #30
  18. Lasse
    Jala du driver med oss va? Jag bor på en ort med ca 300 invånare, lanthandeln här har de flesta ingredienserna..
    Dessutom har jag en bil, och internet..
    Annars flyger jag till Stockholm ca 1 gång per vecka och kan handla där...
    Men du kanske inte tror att lantisar tar sig utanför dörren?
    Svar: #24
  19. hemul
    De flesta gör det nog inte medelst flyg ivf.

    Men det var väl inget konstigt i det här receptet. Mandelmjöl gör man av mandel med hjälp av en mixer och mandel har de väl i lanthandeln? Och skalade kycklingbröst finns väl dessvärre också.

    Dag 4 med kyckling till middag! 😀

    Svar: #23
  20. ALn
    Fina recept Jill! Tack för dem!

    Bor på landsbygd. För vissa som är obekanta med landsbygden kan jag meddela att vi precis som i storsta'n har internet och betalkort såväl som kontanter och bilar. Därutöver har vi lantbrevbärare, vilket inte finns i sta'n. Då och då åker vi till någon tätort/stad och gör inköp (ofta dagligdags eftersom jobben ofta finns där). Funkar, kan jag meddela, ungefär som i storsta'n (uppväxt och har bott många år i Stockholm - inte säkert att man hittar allt man vill ha där heller överallt). När det gäller recepten så gör man precis som i Stockholm: om man inte har alla ingredienser hemma gör man en personlig ändring i receptet. Det är inte farligt.
    Och Jala: vi landsbygdsbor häckar här hos kostdoktorn i lika stor utsträckning som ni stadsbor.

    Svar: #21, #22
  21. SGK
    Då fungerar det ungefär som jag trodde (och enligt min egen ytterst begränsade erfarenhet under en kort tid av mitt liv) 🙂

    Bra med en bred bild av hur olika människor lever. Blev förbryllad av jalas kommentarer, men jag tror egentligen att det inte är så jättemånga som har det som jala beskrev. Men även om det är få kan man i och för sig ändå ha medkänsla. 🙂

  22. Jills mat
    Hahaha Tack för din kommentar! Kul att någon uppskattar recepten - även från landsbygden 😉
  23. Jills mat
    Gör dig redo för ett till kycklingrecept imorgon! 😉 haha
    Svar: #34
  24. jala
    Lasse,klart jag gör.Det gäller att hålla liv i en tråd som håller på att självdö,dessutom fick jag säkert en hel del till att tänka ett extra varv och det kan aldrig vara fel.Fördel att vara lantis är att de har till gång till frisk luft och underbar natur.Troligtvis har de tillgång till naturlig mat så som gräsbeteskött,ägg från naturligt uppfödda höns samt en massa andra fördelar.Tack smarte Lasse.
  25. jala
    Gladeligen sätter du i dig Hönans lilla barn men äter inga di djur,ursäkta att jag inte ser logiken.
    Tillägget av ha ha efter man skrivit något är det samma som ha ha där fick du eller har det någon annan betydelse?
  26. Melker
    Jag brukar vara noga med att inte angripa person MEN jala nu får du väl ändå ge dig!

    Tack Jill för finfina inspirerande recept och ta inte åt dig av "gnällarens" alla inlägg.
    Jag känner redan att din turbogröt kommer bli 2015 års vanligaste frukost för mig 🙂

    Svar: #27, #28, #29
  27. jala
    Melker. Var ser du något angrepp? Jag ställde 2 frågor till Jill och det kallar du för person angrepp.Berätta gärna för mig vad du har för problem Melker.
  28. Jill mat
    Tack för stödet Melker och kul att du gillade turbogröten 😉
    Svar: #33
  29. jala
    Melker du skriver MEN åt mig,varför skriker du?
  30. Alexandra
    Jag anmälde ditt inlägg av misstag och bad om ursäkt för det.
    Svar: #32
  31. (Middags)-Gäst
    Utbankad panerad kycklingfilé tycker jag var jättebra och jag ska laga kycklingfilé med ädelostfyllda champinjoner, det låter bra.
  32. jala
    Jag har inte anmält ditt inlägg,jag var bara ironisk,
  33. jala
    Bra att du får stöd Jill ,inte för att jag förstår varför du behöver det. Var mina enkla frågor
    så besvärliga att svara på? Får jag inget svar så tolkar jag det som att du endera har
    missförstått (vilket du var snabb att göra vid ett annat tillfälle) eller så känns det bara pinsamt.
  34. hemul
    Det är jag redan! Börjar fatta galoppen nu. 😉
  35. EVS
    Frallorna var jättegoda, åtminstone nybakade. Resten åkte i frysen, dem ska dottern ha med sig på friluftsdag snart. Hoppas de smakar bra även kalla. Gjorde också crème brûléen, fast helt utan sötning. De två i familjen, som hade laktosfri variant, tyckte att den var riktigt god, vi andra var mer tveksamma. Så vi smakade av varandra och konstaterade att om den ska göras utan sötning, så blir den avgjort bäst på laktosfri grädde! Samma mängd socker totalt, men spjälkat till betydligt sötare sockerarter...
    Sen har även jag reagerat över att det var väldigt många kycklingrecept. Själv äter jag inte gärna kyckling mer än på sin höjd en gång i veckan. Men hallå, det är ju ingen som tvingar mig eller någon annan att laga fler av rätterna än vi vill!
  36. hemul
    Jag äter det nästan inte alls. Lite av samma skäl som Jill äter det (jo, jag har gluttat lite på sajten nu). Som jag ser det är kyckling det absolut sämst uppfödda köttet och det värsta djurplågeriet förekommer nog också där. Allt beror förstås på ur vilken vinkel man ser det. Och jag äter ju faktiskt ägg, så lite dubbelmoral blir det allt, det ska erkännas.

    Recepten ser fina ut, inte snack om det.

  37. Kirsi
    Tack Jill för alla toppen recept! Ska beställa din bok snart, här o ny.
    Till Jala o andra som ser nästan bara problem med att bo på landsbyggden, kan jag upplysa följande: på sajten apotea.se kan du beställa i stort sett alla mjölsorter mm. som behövs i lchf mat (om du inte ids att mala själv), fiberhusk, pofiber, kokosolja mm. Fraktfritt leverans på 1-2 dagar med faktura från Klarna utan extrakostnad, så inget behov av betalkort. Och det bästa av allt, de har nästan hela tiden extra pris på varor, så de blir t.o.m. billigare att beställa. Passa på att beställa medicin mm. samtidigt. Billigt o bekvämt 😉
    Svar: #38
  38. jala
    Tack Kirsi.Jag ser nog mest fördelar med att bo på landet.Det var dock en del som skrev av sig sin okunskap så jag kände att jag behövde lyfta frågan. Det var inte så att de flesta hade en affär inom en mils radie,alla affärer är inte så välsorterade osv.Hur gör du när du beställer MSC Lax,kycklinglårfile, etc? Jag har bott på landet vid ett flertal tillfällen och bor numera ganska nära en storstad.För att få ihop bra varor får jag verkligen göra en cherry pick.
    Jag skickar en länk till dig angående lågkolhydrat kost med många blodsockerhöjande tilbehör
    " De förespråkar lågkolhydratkost men tycker att den ska inkludera fiberhusk, mandelmjöl, kokosmjöl, nötter, torkad frukt och Gud vet allt. En jäkla massa blodsockerhöjande icke-mat med andra ord, för att de inte förstår ordet KETOS."

    http://martinas.nu/tron-maste-vara-stark/

  39. AnnaManna
    Jag är en lchf:ande trebarnsmor som nyligen började med denna livsföring. Jag har provat flera brödsubstitut men detta var det ENDA som även barnen tyckte var gott, t om vår superkinkiga 2,5-åring åt det med stort välbehag. TACK!!!
  40. Ann
    I går damp "Jills mat efter säsong" ner i brevlådan. Har suttit och tittat i den nu på morgonen och allt ser så himla gott ut. Ovanstående recept på kycklingfilén låter så gott så det får bli det första jag provar. Mums.

    Boken är verkligen tilltalande med fina bilder och trevlig layout. Det enda jag saknar är näringsberäkning av de olika recepten. Fast det brukar jag alltid själv skriva in allt eftersom jag betar av recepten. ;o)

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg