”Jag skulle ha trott på mormor istället för att lyssna på experter”

Megan-800

Före och efter

Jag fick ett mejl från Megan, 24 år från Melbourne, läsare av min engelska blogg, DietDoctor.com. Hon har en fantastisk historia om vad som hände när hon slutade äta det som folk sa var hälsosamt.

Här är hennes mejl översatt till svenska:

Mejlet

Hej Dr Andreas,

Jag vill tacka dig för allt arbete du lägger ner på att sprida kunskap om LCHF och för din hemsida www.dietdoctor.com. Jag läser utan undantag varje dag för att se vad som är nytt på näringsfronten, och det har hjälpt mig att känna mig optimistisk för hälsans framtid i denna tid av fetma och metabola syndromet!

Med det i åtanke vill jag dela med mig av min egen LCHF-framgångshistoria. Publicera gärna berättelsen och bild om du tror att det skulle inspirera någon! Ursäkta att det är så långt, men det har varit en stor sak för mig!

Jag är en 24-årig kvinna från Melbourne, Australien. Som många andra unga kvinnor som växer upp i det västerländska samhället har jag kämpat med min kroppsbild sedan början av puberteten.

Mitt sätt att hantera det var förut att tvinga mig själv på en strikt kolhydratrik lågkalori-kost. Detta var vad lärare, läkare och staten sa var optimalt för människans hälsa.

Som resultat av min strikta (onaturliga) kost försämrades min hälsa från 16-årsåldern. Jag fick kroniska magproblem, depression och ångest (trots att jag är en naturligt positiv person!), acne, extremt låga energinivåer och en generellt obalanserad kropp. Ingen läkare kunde säga vad som var fel på mig. Det enda råd jag fick var att äta torrt bröd när jag hade magproblem och att öka mitt fiberintag. Detta råd kunde inte ha varit mer fel.

Efter år av sökande efter svar för att korrigera min dåliga hälsa var det min mamma som föreslog att jag kunde vara gluten- och/eller laktosintolerant. Jag slutade med gluten och laktosrika mejerivaror i september 2010 och har inte sett tillbaka! Förändringen var drastisk och och märktes genast – jag gick ner 10 kg, min energinivå ökade och min acne förbättrades, liksom min allmänna sinnesstämning. Jag kände fortfarande att min hälsa inte var vad man skulle förvänta av en livfull ung människa, men den var definitivt bättre! (När jag berättade för min läkare om min erfarenhet var hon ironiskt nog extremt ogillande och försökte övertyga mig om att jag skulle gå miste om nödvändiga näringsämnen genom att utesluta spannmål med gluten!)

Jag stötte först på idén med LCHF i november 2012. Efter att utan läkarhjälp ha upptäckt att uteslutande av gluten kunde förändra mitt liv så dramatiskt var jag öppen för tanken att läkare, lärare och staten troligen inte visste så mycket om näringslära – så varför inte ge LCHF ett försök? Jag hade märkt att en glutenfri kost betydde att jag naturligt ökade mitt fettintag (genom nötter, avokado, laktosfria mejerier, kött mm) och det hade inte orsakat viktuppgång så jag kände att det var ganska säkert.

I mars 2013 bestämde min pojkvän och jag oss för att testa LCHF fullt ut. Ingen av oss har sett tillbaka efter det. Vitaliteten jag kände, och hade saknat, återvände inom några veckor. Inom en månad var både min pojkvän och jag i bättre form än vad vi nånsin varit, utan att ha satt foten på ett gym.

Jag bifogar före- och efterbilder av mig själv, men har inte vägt mig så detta är de enda bevis jag har! Min kropp är så mycket mer i balans nu!

Här mina hälsovinster efter ett år på LCHF:

  • Mycket mer energi och förbättrad uthållighet under dagen
  • Förbättrat fokus
  • Jämnare/mer positivt humör, färre dippar
  • Förbättrad hy – acne borta, hudtonen har naturligt blivit lite brunare och mindre blek
  • Förbättrat hår – jag har mätt hårutväxten och det växer med 2 cm i månaden, dubbelt så fort som genomsnittshastigheten
  • Starkare, glänsande naglar
  • Förbättrad matsmältning – ingen mer ballongmage!
  • Viktnedgång och balanserad fettfördelning
  • Bättre muskeltonus
  • Ingen mer hunger eller dåligt samvete när jag äter!

För ett par månader sen registrerade jag mitt dagliga kalori-intag på LCHF. Det varierade mellan 1500 – 5000 kcal dagligen, beroende på hunger och aktivitetsnivå under dagen. Jag är smalare och i bättre form nu än jag nånsin var på strikt kost med 1200 kcal, och jag är inte längre slav under den onda cirkeln med hunger och dåligt samvete, som brukade plåga mig på min kolhydratrika lågkalori-kost.

Ibland blir jag frustrerad när jag tänker på att jag behövde gå igenom år av försök med min kropp bara för att utröna vad mina morföräldrar redan visste. Det var min mormor som alltid sa att socker gav oss dålig hy och att pasta gjorde oss tjocka – jag skulle ha trott på henne istället för att lyssna på vad ”experter” hade att säga.

Jag hoppas att det inte dröjer för länge innan det sprider sig att detta verkligen är den optimala kosten för mänsklig hälsa. Jag tror verkligen att vi alla kan ha nytta av LCHF och jag hoppas att min historia ska inspirera någon ny att göra ett försök.

Stort tack,

Megan

Kommentar

Grattis till dina många hälsovinster och viktnedgången med LCHF, Megan!

Mer

LCHF för nybörjare

Tips för att gå ner i vikt

Över 200 tidigare framgångshistorier

Tidigare om depression

Tidigare om magbesvär

PS

Har du en framgångshistoria du vill dela med dig av här på bloggen? Skicka den (gärna med bild) till andreas@kostdoktorn.se. Berätta om det är ok att publicera namn och bild eller om du vill vara anonym.

Äldre inlägg