Nyheter

”Jag läker både min hjärna och min bukspottkörtel!”

Steve

Steve

Dietisten på Steves diabetesmottagning berättade att alla kolhydrater han äter omvandlas till blodsocker. Men hon fortsatte att råda honom att hämta hälften av sin energi från kolhydrater!

Men istället bestämde sig Steve för att försöka med LCHF, till slut åt han strikt keto. Det här är hans fantastiska historia:

Mejlet, översatt från engelska

Våren 2014, efter ett möte med min diabetesdietist, bestämde jag mig för att kraftigt dra ner på kolhydraterna. Min läkare var oroad för att mitt HbA1c hade stigit till 52. Han gav mig rådet att göra en kostförändring för att försöka sänka mitt blodsocker, innan han satte mig på läkemedel och så skickade han mig till dietisten. Hon berättade att alla kolhydrater jag äter omvandlas till socker i min kropp. Då föreslog jag att jag skulle sluta äta kolhydrater, men naturligtvis sa hon att jag måste fortsätta att få hälften av min energi från kolhydrater. Hon visade mig en bild av tallriksmodellen. Va? Om jag hade varit alkoholist antar jag att hon skulle ha föreslagit att jag skulle dricka en halv flaska whiskey om dagen.

När jag gick därifrån bestämde jag mig för att dra ner så mycket som bara möjligt på kolhydrater. Jag började söka på internet. Jag hittade två intressanta citat i regeringens ”dietistbibel” (”Dietary Reference Intakes”, Food and Nutrition Board, Institute of Medicine of the National Academies):

Den lägsta nivån för intag av kolhydrater för överlevnad är uppenbarligen noll” och ”När glukosproduktion eller tillgänglighet sjunker under vad som är nödvändigt för hjärnan, ökar produktionen av ketoner i levern för att försörja hjärnan med alternativt bränsle. Detta kallas ketos.”

Så dietisten hade fel. Så länge jag får i mig de nödvändiga näringsämnena kan jag dra ner på kolhydraterna ordentligt. Men vad är då ketos?

Två filmer var mycket informativa: ”Cereal Killers” och ”Cereal Killers II, Run on Fat”. Båda kan ses på Kostdoktorns medlemssidor. ”Run on Fat” presenterar forskarna dr Steve Phinney och dr Jeff Volek och deras två böcker. De definierar optimal ketos som eftersträvansvärt och ett normaltillstånd, rent historiskt. Trots att jag aldrig varit någon idrottstyp joggade jag regelbundet i min ungdom och numera promenerar jag uppåt en halvmil om dagen. Därav mitt intresse för deras andra bok. Dessutom flyttar idrottare hela tiden gränserna för vad som är möjligt för den mänskliga kroppen. Förresten, Kostdoktorn har gott om gratismaterial, utanför medlemssidorna.

Våren 2016 hade mitt HbA1c minskat till 33 – i normalspannet! Jag hade botat/reverserat min diabetes, trots sjukvårdens övertygelse om att diabetes är en kronisk, progressiv och obotlig sjukdom. Längs vägen har jag gått ner 20 kilo och mitt BMI har gått från 31 (fetma) till 25 (i övre spannet av normalvikt). Mitt blodtryck har sänkts dramatiskt (106/68 2016-09-29) och min halsbränna har försvunnit. Jag har slutat ta mitt ”vattenpiller” och Omeprazol.

Min läkare skrev ut Simvastatin för en tid sedan, på grund av mitt ”höga kolesterol”. En av biverkningarna av att ta statiner är ökat blodsocker, som den här studien förklarar. Den här översikten hjälper till att förstå studien.

Så, Simvastatinet kan faktiskt ha orsakat min diabetes! Studien pekar också på att statiner kan orsaka just de sjukdomar som de ska behandla, nämligen hjärt- och kärlsjukdomar! Studien pekar på att alla studier som svartmålar mättat fett och kolesterol är finansierade av livsmedelsindustrin, försäljare av fettsnåla produkter eller de läkemedelsbolag som tjänar mycket pengar på att sälja statiner. Samtliga studier som gjorts sedan Europa förbjöd intressekonflikt-studier har inte funnit något bevis för att mättat fett och kolesterol är skadligt; istället har flera studier funnit negativa samband mellan mellan dödlighet och mättat fett eller kolesterol. (se “How to Combat Conventional Dietary Advice“, av Dr. Zoe Harcombe, speciellt från 20:37)

Så jag slutade med Simvastatin i slutet av 2015. Min läkare var inte nöjd. Finns det någon som känner till en läkare nära nordöstra Massachusetts som stöttar patienter som väljer ketogen kost? (Det finns en fantastisk läkare i Surprise, Arizona, doktor Adam Nally, men det blir lite dyrt för mig att besöka hans mottagning.)

Efter att ha fortsatt leta på internet hittade jag ytterligare två anledningar att äta ketogent: att behandla eller förebygga neurologiska skador samt skador på ögonen. Min favoritfaster dog av demens så jag är intresserad av att förebygga obehagliga sjukdomar som Alzheimers, Parkinson, ALS och liknande och min ögonläkare berättade att jag hade begynnande åldersförändringar i gula fläcken, som så många andra i min ålder. Källorna jag hittade: “Hotet mot din hjärna: den överraskande och skrämmande sanningen om hur vete, kolhydrater och socker långsamt dödar ditt mest känsliga organ“, av doktor David Perlmutter, och “Prevent & Reverse Early Age-Related Macular Degeneration (AMD) with an Ancestral Diet“, av professor Chris Knobbe, ögonläkare.

Slutligen, det finns visst hopp om att ketogen kost kan hjälpa till att behandla min prostatacancer. Jag behandlades först med strålning och hormonterapi hösten 2012 och sommaren 2016 med cellgifter och hormonterapi. Jag har inte haft ont och under cellgiftsbehandlingen upplevde jag inget illamående. Jag tror att det var tack vare min ketogena kost. Under cellgiftsbehandlingen anpassade jag noggrant min kost (genom att äta mer fett) så att jag inte gick ner i vikt (cancerläkaren var rädd för kakexi). En månad efter avslutad behandling är jag tillbaka i mina vanor att promenera en halvmil per dag.

Förhoppningsvis kommer jag att överleva tills jag får en behandling som gör mig frisk – kanske en immunterapibehandling. Under tiden försöker jag att få ut det bästa av mitt liv genom att äta ketogent.

Varma hälsningar till er alla,
Steve

P.S.

Jag oroar mig för den globala uppvärmningen. Jag vill lämna en frisk och fin planet till mina fyra barnbarn. Från början trodde jag att det enda sättet var att bekämpa användandet av fossila bränslen, så jag marscherade tillsammans med 350.org i Washington DC och New York City.

Efter att ha sett Allan Savorys TED-talk började jag inse att det finns ett effektivare sätt att bekämpa global uppvärmning genom att binda CO2 till torra jordar som nu förvandlas till öken, genom att använda boskap. Och jag kan stödja det genom att köpa gräsbetat nötkött, alltså slå två flugor med en smäll! Mina källor: http://waldenlocalmeat.com/ och http://grasslandbeef.com/.

P.P.S

HbA1c (mmol/mol) från Lahey Clinic:

  • 2013-10-09: 46 (pre-diabetes)
  • 2014-04-15: 52 (diabetes)
  • 2015-04-21: 45 (måttlig LCHF)
  • 2015-11-02: 39 (strikt LCHF)
  • 2016-02-24: 37 (ketogen kost)
  • 2016-05-12: 33 (strikt keto, med Ketonix)
  • 2016-10-27: 30 (strikt keto, med Ketonix)

Så, nu ligger jag i det perfekta spann (30-36) som omtalas i ”Hotet mot din hjärna”. Jag läker även min hjärna, samtidigt som min bukspottkörtel!

Kommentar

Grattis, Steve! Vilken fantastisk berättelse om ketogen kost!

Din berättelse

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till mig på andreas@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig.

Nedan kan du läsa och se hur du kan göra om du vill testa själv, samt historier från många andra som testat.

Mer

Jason Fung
Dodssugen-pa-att-ata


Över 450 tidigare framgångshistorier

Kursvideo

Hur du äter LCHF - presentationsbildEric Westman

Video - Hur insulin styr din vikt3De 5 bästa tipsen för vikten

 

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg