Nyheter

”Jag hade fel, du hade rätt”

Taubes

Inte mycket imponerar mer på mig än en forskare som klarar av att ändra åsikt. Ett utmärkt exempel är den inflytelserika danska forskaren Arne Astrup.

Efter att tidigare varit övertygad om att fett var farligt och kolhydrater bra (även kolhydrater med högt GI) så har Astrup på senare år ändrat åsikt. Bland annat efter den stora DIOGENES-studien som han härom året publicerade i New England Journal of Medicine.

Studien visade att en kost med högre proteinintag och lägre kolhydratinnehåll och lägre GI är bättre för vikten. Detta medan kostråd liknande dagens råd från Livsmedelsverket gav sämst viktutveckling.

Kolhydrater och fetma

Astrup har också tidigare varit kritisk mot Gary Taubes (som länge hävdat att kolhydrater är boven bakom fetmaepidemin). Men nu har han inget emot att medge att han ändrat sig. Jag var med när de möttes på ASBP:s fetmakonferens i San Diego igår och Astrup sade ”I was wrong, you were right” till Taubes, angående kolhydrater och fetma. Astrup hade inte heller något emot att jag citerade honom.

För att klargöra så anser inte Astrup att strikt lågkolhydratkost är något för hela befolkningen. Där kan det räcka med lite mindre och lite bättre kolhydrater, samt lite mer protein tycker han. Men Astrup hade inget emot striktare lågkolhydratkost som behandling vid fetma etc.

Mättat fett

Jag trodde att Astrup ännu var rädd för naturligt mättat fett, men även där har han uppdaterat sig. Efter alla studier på senare år som visar att raffinerade kolhydrater är värre för hjärtat än mättat fett, samt nu att även fleromättat omega 6-fett är värre, så menar Astrup att mättat fett är fel fokus.

Om det alls finns någon nytta med att byta mättat fett mot enkelomättat eller omega 3-fett så är det i praktiken en småsak. Det finns många viktigare saker att fokusera på: mindre raffinerade kolhydrater som socker och vitt mjöl, tillräckligt mycket protein, undvikande av transfetter. Naturligt mättat fett är i sammanhanget inget att bry sig om, att fokusera på det är att sila mygg och svälja kameler.

När personer som Astrup klarar av att uppdatera sina kunskaper så finns det gott om hopp om framtiden. Nu väntar vi bara på att några svenska och sämre uppdaterade experter ska följa efter.

Mer

Fettsnål mat ger MER hjärtsjukdom i ännu en stor studie

Tidigare om mättat fett

Tidigare om viktkontroll

 

48 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tomtefar
    Jag tycker det är en aning tjurigt av dem av er ovan som påpekar att han inte förtjänar något beröm för sina ändrade uppfattningar (troligen väntar hån och beskyllningar om okunskap från hans kolleger, även på nära håll). Utan att vara religiös och förespråka bibeln, så tipsar jag er ändå att läsa i den och fundera ur ett existentiellt och filosofiskt perspektiv över varför "syndernas förlåtelse" kan gälla även den som syndat länge. (Tror det är första gången ngnsin jag uppmanar ngn att läsa den gamla sagan ;))

    Själv lyfter jag högt på (folie)hatten för Astrups pudel.

    Läs vidare →
  2. Anders A
    Jag lyfter också på hatten för de personer som kan ändra sin åsikt efter så många år. Jag vill ju gärna tro att de flesta har haft en äkta och ärlig övertygelse om att de haft rätt och trott på det som de har predikat i så många år.

    Att efter kanske ett helt liv kunna ändra sig och säga att "jag har haft fel" och därmed också erkänna att man kanske rentav varit med och försämrat folkhälsan för hela världen, det är inte bara bra, det är extremt starkt och då tycker jag nog vi bör vara lite ödmjuka och förlåtande. OCH tacksamma för att de nu vågar göra det.

    Är det däremot personer som bevisligen håller kvar vid det "gamla" för ren ekonomisk eller annan egen vinning, det är dem som vi bör kritisera.

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Ti
    Härligt och modigt! Om nu bara vissa personer på Livsmedelsverket kunde visa samma mod istället för att envisas med att stoppa huvudet i sanden...
  2. Håkan
    Självkritikens svåra konst!

    Man kan inte tro på något som man inte först har tvivlat på är ett citat som jag tror tillskrivs drottning Christina.

  3. morgengry
    Det finns hopp för Danmark! 🙂
  4. Preben
    Karakterstyrke!
  5. Cia
    Ja, jag håller tummarna!! Kan det vända i Danmark så kan det vända även i Sverige, vi följer ofta andra...
  6. Ethel Loberg
    Men varför så njugg mot det mättade fettet? Vadå sila mygg? det är ju smöret, kokosfettet och majonäsen som gör oss goa och glada i magen. Men snyggt jobbat ändå av Astrup.
  7. stefanolo
    Glädjande och lite imponerande när någon svänger så pass mycket i sin övertygelse, även om det är det man vill kunna tänka om vetenskapspersoner/forskare när de beaktar att forskningsläget talar emot deras övertygelse. Som jag ser det är det det mättade fettets "farlighet" man lättast skulle kunna skaka av sig, då det är soprent på vetenskapsfronten när det gäller stöd för denna villfarelse, men ofta är det här skon klämmer för dem som stretar emot/kritiserar lchf-kosthållningen. Märkligt kan man tycka, men akademisk prestige ska man inte underskatta 😉
  8. Totto
    Det är ju bra att vetenskapsmän förstår det där med vetenskap och inte bara tycker saker.
  9. Fredrik
    måste absolut prisas, så mycket prestige finns inom detta område. Alla som väljer att kliva ur ska prisas. Det är min åsikt!
  10. kajak11
    har fortfarande skepsis efter att en viss forskare var "köpt" av Dan Socker......men klart att det finns möjlighet för förändringar. Den gången vår socker ju inte farligt tyckte han.
  11. Mirva P
    Hur skulle man få finska läkare/experter komma så här långt också....... att kunna medge att de har haft fel hela tiden.......t.ex. norra-karelen -projektet på -70-talet.....just nyligen läste jag om en expert från Åbo universitet som sade att kallpressad kokosolja är samma sak som så kallat munkfett som är bara transfett, hon sade att båda är hårda fetter och farliga för hjärtat+blodcirculationen
  12. LenaA
    Jo, det är väl trevligt att Astrup ändrat åsikt, men jag känner ingen beundran. Det är mer en självklarhet att forskare skall kunna ta till sig av nya rön. Som vi andra har gjort. De som inte har ett öppet sinne och vågar ifrågasätta sina egna hypoteser, är väl inte forskare i dess egentliga bemärkelse.
    Svar: #16, #17
  13. Tuva
    Kudos!
    Det kräver ett öppet sinne och mod att ändra åsikt så radikalt.
  14. Dosering är väl det viktigaste Albumin ock proteiner karoten karotin vitaminer a b12 c magnesium järn zink koppar Fett Ock upphettade fetter ock proteiner enzymer aminosyrer Vid 120 till 160 grader dör inte proteinerna helt Utan klumpar ihop sig där dom ska gå ut i kroppen via bukspottkörteln Ock kolhydrater är socker proteiner Så visst är det viktigt med dosering av socker till kött fisk ock späck från korv Rätt dosering av maten Ock hur man ska tillreda maten är väl det viktigaste Inte vikten Ock om man äter mat med konserverings medlet cellgift fluor klor så slår det ju ut bukspottkörtelns langerhanska öar först
  15. Dosering av proteiner
  16. Steffen
    Jag tycker nog faktisk det är ganska beundransvärd, når man tänker på hur fast den här myten sitter och hur mycket prestige det finns inom de leden. Och skylta så öppet med det och inte bara smyga in det bakvägen så sakteligen. Beröm värd! Och jag instämmer med andra ärade "talare" här: låt oss hoppas att sprider sig här i Sverige. Många gångar behövs det liksom att det "går hål på bölden" - då händer det saker.
  17. JAUS
    #12 Håller med fullständigt. Han förstjänar inget beröm för något som ska vara självklart för varje vetenskapsman. Det vore lika löjligt som att berömma en snickare för att han kan använda en hammare. De som ska beröm är de forskare som hela tiden gått emot strömmen för att de visste att vetenskapen var på deras sida, och därmed vägrade vika ner sig. Det enda som spelar roll är bevisen, inget annat.

    Det är dock givetvis bra att han till slut tog sitt förnuft till fånga.

  18. Härligt!
  19. sj
    hade varit mkt intressant om du lyckades få en intervju med Arne Astrup!
  20. Fantastisk.. Det går riktig vei!
  21. Lasse1
    Ursäkta, men det är svårt att upphöja dessa forskare som precis har lärt sig krypa när vi patienter redan lärt oss springa.
    Kan inte riktigt förstå problematiken? som om jag i mitt yrke skulle ligga sist och trycka tillbaks de unga itteknikerna, helt främmande för att vi utvecklas och även våran kunskap.
  22. Så skönt med lite ödmjukhet! Och intresse för utveckling, det tycker jag verkar vara ett gott tecken.
  23. JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!
  24. Irene
    Har alltid undrat över chillinötter de är väl inte okay?
  25. Tomtefar
    Jag tycker det är en aning tjurigt av dem av er ovan som påpekar att han inte förtjänar något beröm för sina ändrade uppfattningar (troligen väntar hån och beskyllningar om okunskap från hans kolleger, även på nära håll). Utan att vara religiös och förespråka bibeln, så tipsar jag er ändå att läsa i den och fundera ur ett existentiellt och filosofiskt perspektiv över varför "syndernas förlåtelse" kan gälla även den som syndat länge. (Tror det är första gången ngnsin jag uppmanar ngn att läsa den gamla sagan ;))

    Själv lyfter jag högt på (folie)hatten för Astrups pudel.

  26. ks
    fast hög protein låg gi lågkalori låter som nåt rössner skulle kunna stå bakom.
  27. 1940
    Modigt eller inte så har Astrups uttalande givetvis betydelse!
  28. bengt
    Sakta men säkert fattar forskarna till slut.
    Förresten, Skjortan ser ut att va felknäppt på bilden,
  29. Tina Andersson
    Det tar sig, som pyromanen sa 😉
  30. Det är ju jättekul att man kan ändra åsikt. Bara positivt. Superkul, många tummar opp.
  31. Anders A
    Jag lyfter också på hatten för de personer som kan ändra sin åsikt efter så många år. Jag vill ju gärna tro att de flesta har haft en äkta och ärlig övertygelse om att de haft rätt och trott på det som de har predikat i så många år.

    Att efter kanske ett helt liv kunna ändra sig och säga att "jag har haft fel" och därmed också erkänna att man kanske rentav varit med och försämrat folkhälsan för hela världen, det är inte bara bra, det är extremt starkt och då tycker jag nog vi bör vara lite ödmjuka och förlåtande. OCH tacksamma för att de nu vågar göra det.

    Är det däremot personer som bevisligen håller kvar vid det "gamla" för ren ekonomisk eller annan egen vinning, det är dem som vi bör kritisera.

  32. Beröm förtjänar alla.
    Kärlek.
    Ödmjukhet gentemot sina medmänniskor. Även, om man tycker att de är ute och simmar. Tror man kommer längst med det.

    Kostdoktorn: du gör ett grymt jobb! Och, så är du dessutom väldigt varm och, ödmjuk i din framtoning. Det tror jag har tagit dig långt. Kommer ta dig än längre.

  33. Gunnar
    Då väntar vi bara på SLV..men med tanke på hur tjurskalliga "experterna" där verkar vara får vi nog vänta ett tag, tyvärr. Men jag blir glad om jag har fel.
  34. Majoren
    Grattis Danmark, hoppas hans ställningstagande sätter mer fart på fett vs sockerdebatten i Danmark.
  35. Per J
    Det hade varit intressant om Coca-Colas läkare och forskare varit med och förklarat hur de tänkt när sockret inte har det minsta med fetma att göra.
  36. I Like Neil Young
    Så där ja..:) Jorden var alltså rund ändå...attans..

    Hmmm....

    Professor Charlotte Erlanson-Albertsson , Maj-Lis Hellenius och Paolo Roberto....där fick ni nåt att klura på.

    Svar: #42
  37. Nisse
    STORT.

    Heder åt Arne Astrup att så öppet visa att han ändrat åsikt. Jag tror att det nog är flera "experter" även i Svedala som har förstått hur det ligger till, men dom törs inte gå ut med det innan tillräckligt många kolleger banat väg. Flockmentaliteten är stark.

  38. db
    Mycket imponerande! Modigt och starkt.
    Men man behöver inte vara högutbildad forskare för att inse att industriella produkter inte är det bästa att äta.
    Ekorrar som har att välja mellan genmodifierad (GMO) majs och naturlig väljer det senare.
    http://blogg.passagen.se/sannaehdin/resource/GMOcorn.jpg
    Svar: #39
  39. Collins
    Aporna i Kolmårdens djurpark skalar besprutade bananer men äter även skalen om bananerna är ekologiska.

    Om Danmarks kostetablissemang nu vänder på klacken så kanske Skandinaviens Svarte Petter blir ledande i matrevolutionen. De är ju kända för djärva nationella tag när det gäller kosten.

  40. Rodric
    Idel gubbar över allt. Bara män, män och åter män. Till övervägande del välbetalda och normalviktiga. Till på köpet så vet dom bäst. Dom har svaren! Usch så äckligt!
  41. EvaH
    All cred till Arne Astrup - tror bestämt vi kommer se flera av detta slag göra "en pudel" Jihaaa! Går förvisso lite långsamt - men man få va gla för de lilla 😉
  42. Thomas H
    Jahapp, det är väl då bara att invänta professorerna Marcus och Rössners pudlar också! 🙂

    Dom kommer nog också med tiden, kanske..... 😉

  43. Mor
    Att offentligt ändra ståndpunkt när utgångspunkten var "antingen-eller" och företrädaren för motståndarsidan dessutom kunde avfärdas med att inte vara expert ("en journalist kan inte ha hela bilden och inte den djupa kunskap som professionella forskare har" och vad det brukar heta) är beundransvärt. Man undrar vad det var som fick honom att svänga...

    En kanske sexistisk kommentar till bilden: Alltså ser inte Gary Taube ut som en grekisk gud? Den avspända lätt bakåtlutade och vridna torson och det tunna skjorttyget med dekorativa veck som avslöjar vältränade muskler kunde fungera som omslagsbild i en gottetidning för gumsjuka (som jag själv). Intressant är att Astrup och Taube är i princip jämnåriga.

  44. Tja, jag vet inte. Astrup var okritisk till socker när han delvis var finansierad av Danisco, och nu samarbetar han med Arla foods, Global Dairy Platform och Danone. Han är ju säkert mindre fel ute nu, men hans uppfattning verkar möjligen kunna baseras på annat än fakta också ibland.

    http://erhverv.ku.dk/virksomheder/forskere/effekter/introtilcases/case6/

  45. Professor Göran
    Tack för en rent suverän bild - säger allt!
  46. Collins
    Har vi inte alla LCHF-are helt nyligen ändrat åsikt? Har inte alla liksom jag tillhört motståndarlägret? Tills vi av någon anledning fick ett genombrott i vår matfilosofi, som gjorde oss upplysta och medvetna. Trots att vår matfilosofi egentligen aldrig får ifrågasättas av utomstående.

    Hurra för oss LCHF-are som har så flexibla hjärnor att vi kan tillgodogöra oss sanningen och slipper slåss för missuppfattningar, prestige och lögner.

    Hurra för dem här som kan föra diskussionen och medvetandet vidare. Utan att vara oförskämda och nonchalanta. Fy för dem som slänger ur sig elakheter utan att förklara vad de menar.

  47. Pellefant
    Nu väntar man bara på hans svenska medförfattare på många artiklar också ändrar sig.
  48. Hanveden
    Det här inlägget med kommentarer tror jag behöver läsas igen...

    mLCHFh B-)

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg