”Ja, man kan reversera typ 2-diabetes”

Stefan

Stefan fick en diabetesdiagnos och la om kosten till strikt LCHF. Han reverserade sin sjukdom på mindre än tio månader och rasade dessutom i vikt så att den planerade överviktsoperationen kunde ställas in. Här berättar Stefan med egna ord om sin fantastiska hälsoresa:

Mejlet

Hej Andreas!

Jag tänkte berätta om den lyckade resa jag gjort med LCHF sedan januari 2012 och som jag sedan kompletterat med periodisk fasta 16:8 sedan ca 10 månader tillbaka. Det största vikttappet har jag gjort det senaste året då jag gått ner lite mer än 30 kg sedan förra sommaren. Min resa med LCHF började hos Kostdoktorn.

I januari 2012 fick jag min diagnos typ 2-diabetes (sockersjuka) då man uppmätte ett HbA1c på 99 och ett fasteblodsocker på 19,6. Jag hade vid den tiden en läkare som jag starkt ifrågasatte både då och senare. Jag hade under ca 6 månader påtalat för min läkare att jag led av flera olika symtom som är typiska för diabetes. Detta tog min läkare ingen notis om och de mätte inte ens mitt blodsocker. Jag hade vid denna tidpunkt en matchvikt på ca 155 kilo och jag hade fått remiss för en gastric bypass. Det var i samband med en undersökning inför denna operation som man upptäckte mitt skyhöga blodsocker. Jag påtalade detta för min läkare och hans reaktion var, jaha, har vi inte mätt ditt blodsocker innan!? Efter att man mätt blodsockret blev jag ordinerad Metformin. Ungefär samtidigt fick jag även tid för att göra en gastric bypass-operation. Mina tankar rörde sig mycket kring dels blodsockret, men även om den kommande operationen. Är detta den enda möjliga utvägen?

Jag hade ca ett år innan detta testat lågkolhydratkost under några månader med hyfsat resultat. Kunde lågkolhydratkost vara något som skulle kunna hjälpa mig att slippa operation och medicin? Jag fördjupade mig i vad lågkolhydratkost var och på vilket sätt det skulle kunna hjälpa mig. Ganska snart hade jag så pass mycket klart för mig att jag tackade nej till operationen och jag skippade även Metforminet. Jag var övertygad om att lågkolhydratkost kunde hjälpa mig till bättre hälsa och att jag som bonus skulle få en viktminskning. Jag hade beslutat mig för att ge lågkolhydratkost en ärlig chans. Jag gick in på strikt lågkolhydratkost och på mindre än 10 månader hade jag reverserat min typ 2-diabetes till ett blodsocker som hos en fullt frisk människa med ett HbA1c på 39 och ett fastesocker på 5,4–5,6 och dessutom tappat ett antal kilon, och detta helt utan medicin, enbart genom att ändra livsstil. Nu tänker någon att det kanske bara är tillfälligt, men det kan jag skriva under på att det inte är. Idag har jag fortfarande samma fina blodsocker, HbA1c 38–39, fastesocker 5,4–5,6 och mina övriga medicinska värden är bättre än vad de varit på 25–30 år, dessutom har jag blivit av med över 60 kilos övervikt! Så ja, man kan reversera typ 2-diabetes!

När jag började med LCHF hade jag stor nytta av informationen hos Kostdoktorn.se. Jag rekommenderar dig att börja med att läsa sidan ”LCHF för nybörjare”. När jag började med LCHF i början av 2012 bröt jag tvärt med allt vad kolhydrater och socker heter och gick direkt på strikt LCHF. När jag gått igenom ”avgiftningsperioden”, omställningen från kolhydratdrift till fettdrift som varade ca 5–6 veckor, började det även märkas på vågen. Under åren har det sedan infunnit sig platåer där vikten stått still, men de viktigaste, mina medicinska värden, fortsatte att förbättras även om vågen stod still. Ha tålamod, det går inte spikrakt nedåt hela tiden. Under 2016 har det gått segt med vikten och jag har inte brytt så mycket i den, mina medicinska värden är de som berättat för mig att jag gör rätt. Numer struntar jag i vågen. Sedan en tid tillbaka har jag gått in på 16:8, periodisk fasta. 16:8 innebär att jag fastar 16 timmar per dygn och har ett ”fönster” på 8 timmar där jag äter det jag behöver. Sedan jag började med 16:8 så behöver jag inte längre äta frukost, till lunch blir det oftast ett par teskedar kokosolja, ibland omelett eller rester från gårdagens middag. Middag är det mål mat jag äter och som jag klarar mig på, och jag blir inte hungrig mellan middagarna, jag känner bara att det är dags att fylla på mer energi. Det är rätt fantastisk känsla måste jag säga. Detta har boostat min viktnedgång, som jag märker genom att kläderna blir allt större i allt raskare takt.

Ett annat gott råd är att försöka låta bli att hitta substitut för bröd, godis och annat. Håller man på med sådant fortsätter du bara lura hjärnan och dig själv. Sedan vet jag att det kan vara svårt för vissa att bryta gamla vanor, men försök verkligen att göra det. Du kommer att vinna mycket på det. Jag äter själv aldrig något sött av något slag, förutom att jag vid något enstaka tillfälle kan ta en bit mörk choklad, 70% eller högre kakaohalt. Jag låter bli alla kolhydrater förutom de få jag får via ovanjordsgrönsaker. Jag kommer sällan över 10 gram kolhydrater per dygn. Jag är aldrig hungrig och jag känner aldrig något sug eller saknad efter socker och kolhydrater och min mage samt resten av kroppen är lugn och harmonisk.

En livsstil med dålig kost (mycket socker och kolhydrater) kommer över tid att göra dig sjuk, det råder det ingen tvekan om idag, men det bästa är att du själv kan göra någonting åt det. Ju förr desto bättre!

Kommentar

Stefan, grattis till dina fantastiska framgångar och tack för att du delar med dig!

Stefans blogg

Kom igång

Vill du göra det Stefan har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

DD+ MEDLEMSKAP

Mer

LCHF för nybörjare

Hur man går ner i vikt

Diabetes – så kan du normalisera ditt blodsocker

Periodisk fasta för nybörjare

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till mig på annika@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig.

Fler framgångshistorier

Ta del av över 500 framgångshistorier.

VivecaNatalieHelen

Video om typ 2-diabetes

Stöd Kostdoktorn

Vill du ge ditt stöd till Kostdoktorn och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Äldre inlägg