Nyheter

Inuiterna är genetiskt anpassade till fettrik kost visar studie

iStock_000039289538_XXXLarge-1600x1074

Är strikt lågkolhydratkost supernyttigt för alla? De som argumenterar för detta tar upp inuiterna. Men detta argument har aldrig varit särskilt starkt. Och nu blev det ännu svagare.

Enligt en ny studie i Science har inuiterna som har levt under de extrema förhållandena i Arktis länge utvecklat gener som gör dem särskilt väl lämpade för att äta stora mängder omega-3-fett.

MedicalXpress.com: Adaptation to high-fat diet, cold had profound effect on Inuit, including shorter height

Att vara kortare är förstås en utmärkt anpassning till ett kallt klimat då det minskar kroppsytan, och därmed värmeförlusten.

Vi är alla lite olika

Denna nyhet är en bra påminnelse om att genetisk anpassning till extrema förhållanden påbörjas direkt. Medan det kan ta hundratusentals år för människor att helt anpassa sig en ny miljö börjar den första genetiska driften (som inte kräver nya mutationer) genast.

Det betyder också att den kost inuiterna är friskast på inte nödvändigtvis är den bästa kosten för alla på planeten. Alla människor är förstås ganska lika varandra genetiskt, men vi är inte exakt lika.

Ett annat exempel: Även om insulin-resistenta personer (som de med fetma eller typ 2-diabetes) vanligtvis mår bäst på strikt lågkolhydratkost betyder det inte att alla på planeten behöver det för att vara friska.

Mer

För mer om den traditionella kosten i nordiska klimat – och effekten av introduktion av ny västerländsk kost – se dokumentären ”My Big Fat Diet” på medlemskapssidan.

 

20 Kommentarer

  1. MJ
    Djur ökar ju i storlek i kallare klimat. Ytan blir större, men värmeförlusten i förhållande till massan blir mindre. Det gjorde även människan. Germanerna var mycket större än romarna och mongolerna större än kineserna.
    Men det kan finnas andra fördelar med att vara kort, och kanske ställer den externa kylan andra krav.
  2. Mona
    Självklart, för att hålla sig frisk är ju många olika orsaker inblandade! Och intressant med genernas betydelse, vilket ju egentligen är ytterligare en självklarhet, att människan utvecklats till att överleva i en viss sorts (extrem) miljö. Men slutsatsen borde ju vara att genom att äta en kost som förebygger diabetes, borde det ju leda till att man inte får diabetes alls?
  3. us
    Bara för att man verkar frisk betyder det ju inte att man inte är insulinresistent och eventuellt på väg mot diabetes typ 2. Vad jag vet så är det väl inte så vanligt att man mäter hur mycket insulin som cirkulerar i oss. Jag kan tänka mig att marginalerna hos reglersystemet för blodsocker är olika hos olika individer.
  4. lasse1
    Enligt vissa så har ju inuiter aldrig ätit strikt lchf. Kanske bäst att utreda det först.
  5. Reefer
    Intressant, men å andra sidan så har vi västerländska människor uppenbart inte genetiskt anpassat oss för en kolhydratrik kost heller eftersom vi i så hög grad drabbas av "välfärdssjukdomar".
    Med det sagt så tror inte jag heller att strikt LCHF är något för alla. Kunde vi bara få livsmedelsindustrin att låta bli att "sockra" sina produkter och få folk att inte äta "snabba" kolhydrater i form av vitt bröd, chips, godis etc så tror jag att man ganska omgående skulle se en förbättring av folkhälsan vad gäller fetma, nya diabetesfall och hjärt- och kärlsjukdomar.
  6. hejafbk
    lagom är bäst när det gäller fett och protienintaget!
    Låt kolhydraterna komma från grönsaker , mjölkprodukter för de som tål, en och annan frukt, och så lite choklad till helgen.
    Överdrifter är aldrig bra oavsett vad det gäller. Det är bra att veta vad man inte tål , t ex socker, oavsett typ, vete, majs eller rismjöl med flera sädesslag.
    Att ha LCHF som grund är bra för de flesta som lever i västvärlden och de som tar efter våra matvanor borde fundera på vad de stoppar i sig

    Lev väl 🙂

  7. Henrik
    Det är väl knappast bara miljön som är viktig för genernas
    utveckling. Tillfäligheter, slump och traditioner borde också kunna spela roll för den långsiktiga utvecklingen.

    Massaier och pygmeer bor i Afrika, utan att vara särskilt lika. Eller?

    Svar: #9
  8. Axel
    Jag blir lite fundersam över det här med bioackumulation; att fettlösliga miljögifter går från fettvävnaden i en organism till fettvävnaden i dess predator. Hur står det till med inuiternas nivåer av PCB, DDT osv, och hur mycket fettrik mat klarar vi själva av att äta innan vi når skadliga nivåer?
  9. MJ
    Miljöskillnaden är också mycket stor mellan där pygmeer och masaier bor.
  10. Peter Biörck
    Jag har inte läst artikeln bakom blogginlägget men är det inte fullkomligt naturligt att man får en lägre tillväxt om man äter en kost som är åt det ketogena hållet? Att utgå från att det är en anpassning låter lite tveksamt? Även om man hittat någon allel som är vanligare hos inuiter?

    Epileptiska barn som äter ketogen kost "drabbas" av lägre tillväxt .

    Det som hade varit förvånade vore om inuiterna skulle vara långa just med tanke på vilken kost de äter...

    Svar: #11
  11. Reefer
    Mja, det där med "lägre tillväxt" är en gammal myt som LCHF-hatarna tidigare använde mot oss som ville testa tillsammans med att "hjärnan blir dum av LCHF-kost". Det finns inget som visar att LCHF skulle vara skadligt för "tillväxten", dvs kroppslängden. Det finns någon studie där diabetiker-barn var någon cm kortare än de som inte åt ketogen kost men problemet med den undersökningen var att de också åt mediciner som kan orsaka just sämre "tillväxt".
    Svar: #12
  12. Peter Biörck
    Kolla studier som är gjorda på epileptiska barn som äter ketogen kost.

    Jag tycker att det låter fullkomligt naturligt att tillväxten hämmas om insulinnivåerna hålls låga genom barnaåren.

    Det finns ingen anledning att tolka det som positivt eller negativt. Vi påverkas av det vi äter...det är ju precis det många av oss här tror på! 🙂

    Svar: #13
  13. Reefer
    Det var just studien om epileptiska barn jag menade, skrev fel i stressen i morse. Som sagt så går det inte att dra några såna slutsatser om LCHF och ketogen kost från den undersökningen och att "tycka" som du gör är inte detsamma som att det är på det viset.
    Svar: #15
  14. CLaes
    Det börjar pratas om "Biohacking" på allt fler ställen. Idén är att man sannolikt kan påverka sitt DNA eller iaf anpassa sig till sitt eget DNAs förutsättningar på olika sätt. T ex när det gäller kost men kan också gälla många andra saker. En del verkar lite flummigt men inställningen att på hackervis ifrågasätta givna förutsättningar känns klok.
    Att t ex själv leva efter studier som tittar på större populationer och någon problematik som visar att 60% drabbas av något elände ger ju lite stöd för de egna förutsättningarna. Man kanske själv hör till de 40%en som det funkar finfint för.
  15. Peter Biörck
    Med det knapphändiga vetenskapliga underlag som finns tillgängligt kan man inte gärna annat än att "tycka" 😉
  16. Jenna Fager
    Så inuiterna bör äta LCHF för de är genetiskt disponerade till detta? Vad bör vi andra äta? Ska vi biohacka oss så vi vet?
  17. Bo
    Vi skandinaver är nog mera lika eskimåerna/samerna om man tittar på vad vi åt för tusentals år sedan, arkeologer har tittat på koproliter (fossiliserad avföring) och sett en LCHF/jägar -kost. inte så konstigt, fanns ju inget annat att tillgå, möjligen några rotknölar som ju också är LCHF om man inte är för petig.

    Och friska var de, kärnfriska, det har man sett genom att undersöka benknotorna/tänderna.

    Undrar förresten när spannmål kom till Skandinavien?

    CLaes
    Biohacking är väl epigenitik? alltså att vi kan slå på/av genuttryck genom miljöns påverkan... T.ex mat, tillskott, stress, sömn, meditation....

    Svar: #18
  18. jala
    Svar: #19
  19. Reefer
    Lite konstigt att påstå att "vi vet inte vad våra förfäder åt" på LCHF-sidan. Det vet vi visst, det kan arkeologer och osteologer se både vid utgrävningar där man hittat slaktrester och i skeletten att stenåldersmänniskan hade en diet främst bestående av viltdjurskött, fisk, fågel samt rötter och bär. Carb-intaget var alltså ganska lågt och det mesta av näringen kom från animaliskt protein och fett.
  20. Bo
    Reefer
    Jo du har rätt: Koproliter, benknotor, tänder.... Å lite kökkenmödding....

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg