Intervju: Svensk mästare i minne på LCHF

Kan du lära dig att minnas namnen på alla du träffar? Och blir man verkligen ”dum” utan kolhydrater som en viss professor tror?

Mattias Ribbing har alla officiella svenska minnesrekord, tagna på LCHF-kost. Som många andra går han alltså före och krossar fördomar om hur man måste äta för att prestera. I den här intervjun jag gjorde med Ribbing härom dagen så berättar han vad du behöver veta för att bli en minnesmästare.

För övrigt: hur fungerar din hjärna med mindre kolhydrater? Har du testat?

 

77 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Jättekul att läsa om andras erfarenheter!

    Angående samtalet om att träna upp hjärnan ("bli intelligentare"), så brukar man numera prata om att hjärnan är plastisk, vilket innebär att den faktiskt bygger om (och bygger ut!) sig utifrån hur vi använder den. Så tanken på att man är fast med den hjärnkapacitet som man har, känns ganska förlegad.

    Om rätt kost nu gör att man kan "bygga" både längre och effektivare, så kan man ju konstatera att den direkt bidrar till att man får en bättre hjärnkapacitet.

    Själv är jag dock inte särskilt förtjust i begreppet intelligens som något kvantifierbart av betydelse, men det kanske delvis beror på det katastrofala resultat jag själv presterade på "iq-testet" vid mönstringen 😉

    Läs vidare →
  2. MrMox
    Jag jobbar med systemutveckling. Inget som går om man inte har huvudet med sig. Tack vare LCHF går det bättre än någonsin.
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Thomas H
    Nr 47 Zeb

    Å du är väl en av dom.... 😉 Bra självkännedom får jag väl säga! 🙂

  2. Jonas A
    #51 Thomas H

    Jag har ofta undrat vad det är som driver sådana personer som Zeb, Ninnan, m.fl. att fortsätta hänga här bara för att ständigt kritisera LCHF. Vad är egentligen syftet med all den negativiteten, och varför skriva om det just här istället för i något lågfetts- och kolhydratätarforum?

    Du sätter antagligen fingret mitt i prick på anledningen! Tack för det! 😀

  3. Anna Delin
    #43 Vox Humanae

    vill bara inflika att nybildning av hjärnceller faktiskt sker även i vuxna hjärnor:

    http://www.jneurosci.org/content/22/3/612.full

  4. Maggan A
    Jonas A

    Som jag sett det finns ytterst få som kritiserar LCHF i sig. Däremot många som kritiserar LCHF-are.

    Precis som om vi borde tillhöra en kategori i samhället som är perfekta och ofelbara...medan faktum är att det enda som skiljer oss från andra är vår goda hälsa 😉

  5. Jonas A
    #54 Maggan A

    Vår goda hälsa och vårat jämna humör! Det är naturligtvis mer utmaning att provocera oss...

    Just att inte bli lika lättretad utan kunna hålla huvudet kallt och tänka klart i situationer där man förut hade tänt till och sparkat bakut är definitivt en av de goda bieffekterna av dieten. Jag tror inte heller att man blir intelligentare, men att man kan utnyttja sin intelligens effektivare med ett jämnare humör är tveklöst!

  6. Sofia
    Mattias Ribbing imponerar! En pedagogisk, strukturerad, seriös, öppen person och bra förebild, som bjuder på sig själv och delar med sig av sina kunskaper på ett föredömligt sätt. Förhoppningsvis kommer hans arbete att få stor betydelse inom många samhällssektorer exempelvis i skolvärlden. Framtidens skolminister 🙂

    Hur som helst har utbildningsdepartementet med Jan Björklund i spetsen en läxa att lära! Det ska bli spännande att följa utvecklingen. Varmt Lycka till!

  7. Vox Humanae
    #53 Anna Delin

    Tack för info. Senast jag läste om detta var man bara i undersökningsfasen. 🙂

  8. Kalista
    #40 Mynlen,

    Intressant observation. Jag har förstått att du är helt döv från tidigare kommentar. Jag är uppvuxen med en döv förälder, (blev döv som vuxen) som inte lever längre. I övrigt var hela omgivningen hörande. Vi talade teckenspråk hemma (el tecknad svenska hette det) Nu har jag inte använt det på många år, men känner att det är en del av min identitet. Använder du teckenspråk? Vill du ha kontakt med mig? Äter lchf sedan två år, är 42, bor i småstad...

  9. Linda
    Har ätit lchf i tre veckor nu och jag måste erkänna att mina tankar inte är lika skarpa som de brukar vara, jag känner mig lite virrig och ofokuserad. När släpper dessa symtom? Jag vill känna denna "klarhet" i hjärnan som så många vittnar om efter ha börjat med lchf?
  10. Zepp
    Vänta en vecka till, det är övergångsproblem, tar ett tag innan hjärnan adapterat till att ta en stor del av energin från ketonkroppar.
  11. Jonas A #52

    Hade du hängt med i mina inlägg här är så hade du förstått att jag är för:
    ekologisk föda
    inget socker,inget mjöl och
    att jag anser lchfs fettintag är för högt - 70-80%.

    Inte ens de kära eskimåerna åt så mycket. De låg på 45%. Det finns inget folkslag(mer än lchf-folket som äter det.)

    http://www.nfhm.org/artikler/eskimo.pdf

    Men jag har faktiskt inte fått ngn kommentar till denna länk.
    Kanske skulle d u bemöta länken i stället för att översvallas av känslor gentemot mej.

  12. Maggan A
    Ninnan #61

    "att jag anser lchfs fettintag är för högt - 70-80%"
    för högt för vaddå?.

  13. Vox Humanae
    Klippt från Ninnans länk ovan, sidan 11:

    "I perioden 1968 til -85 hadde eskimomenn på Vest-Grønland 50 % lavere
    dødsrate for koronarsykdommer enn danske menn, og eskimokvinner 70 % lavere. I 1995,
    etter at sivilisasjonens levemåte og kosthold var innført, ble det rapportert om meget
    kraftig økning av koronarsykdom."

  14. #63

    Redan i inledningen står det:

    "till trots för att döligheten av koronasykdom er signifikant lavere blant eskimåer.."
    "påviste Höygaard at eskimone alt i 35-års alder hadde arteriosklerose. Hos personer under 40 år ble arteriosklerose påvist h y p p i g"
    Vad jag förstår är koronasjukdom en del av arteriosklerose.
    Jag har inget emot deras kost men frågan är om den skulle vara ultimal.
    Medeltalet för medellivslängd-borträknat barndödlighet- är lägre än andras folkslag samma tid.
    Här finns mer om sjukdomsbilder sid. 10, 12, 24.
    Att deras kost skulle vara den bästa tvivlar jag fortfarande på men att man går ner i vikt är säkert.

  15. Zepp
    #61
    Jag har komenterat din länk flertalet gånger.. likaså högt fettintag inom LCHF.. men det verkar helt rinna av dig?

    Det du missar helt att skriften är för ett högt fettintag för att hålla ner incidensen av Ateroskleros!

    "Om behovet for fett:
    • De påståtte farene for CHD ved en høy energiandel tatt inn som fett, herunder mettet fett,
    synes å bygge på feilaktig grunnlag. Unntatt er transfett produsert av herdet olje.
    • Transfettsyrer fra delvis herdet plantefett, eksempelvis i margarin, alle bakerivarer (brød,
    kaker, kjeks pga. sitt bakefettinnhold) og "snack foods", bør unngås.
    • Det er ikke påvist noen øvre grense for energiandelen som bør/kan tas inn som fett. Selv
    med hele 75 til 85 % fett fører ikke et normalt kaloriinntak til vektøkning, snarere til
    vektreduksjon.
    • En person kan ta inn et større antall kalorier av fett enn av karbohydrater før
    vedkommende legger på seg.
    • Mennesket har behov for både mettet, enumettet og flerumettet fett.
    • Kostholdet må inneholde linolsyre og α-linolensyre.
    • Inntak av fett fører ikke i samme grad som inntak av karbohydrater til at for stor inntatt
    mengde skaper overvekt.
    • Fysisk aktivitet er viktig og positivt.
    • Fett (og noe protein) bør erstatte høyglykemiske karbohydrater."

  16. #65
    Punkterna du tar upp handlar enbart om fett vilket jag inte har ngt emot som kostinnehåll.
    Nu handlade mitt inlägg om sjukdomar. Så här brukar du bemöta mina inlägg:
    Med något helt annat- yxskaft
    Vet du egentligen vad hyppig betyder.
  17. #65

    Det räcker om du ögnar igenom inledningen av studien så ser du hur det var med arteriosklerose och eskimåkost
    och att det redovisas sjukdomar i studien.
    Tror du att jag inte ens läst rubriken??

  18. Vox Humanae
    Ninnan

    Ja visst är det vanligt med arterioskleros i studien, MEN, eskimåerna har fortfarande bara ungefär hälften så mycket av det som referensgrupperna, däremot ökar förekomsten mycket starkt när de börjar äta "västerländsk" kost. Deras sjukdomar består mestadels av influensa och tbc.

    Kosten är nog som du säger inte optimal, men den innebär betydligt lägre dödlighet i hjärt/kärlsjukdomar och den verkar helt förebygga uppkomsten av diabetes och fetma.

    Vad gäller medellivslängd så bör man tänka på att eskimåernas jägare/fångstmän levde ett extremt hårt liv, det sänker också medellivslängden rejält om man har många som dör av olyckor i 20-30 årsåldern.

  19. Zepp
    Det förefaller som du är helt oförmågen att läsa överhuvudtaget!!

    Läs hela rapporten den handlar om att eskimåer har en låg incidens av Ateroskleros på sin ursprunglíga kost.. men när de anamar västerländsk kost blir den lika hög som hos danskar!

    Antingen är du helt okunnig om sjukdommar, deras etiologi eller ett troll.. eller bara dum!!

    Jag tror du bara läst rubriken.. ja.. och inget begripit om innehållet.. vilket framgår klart och tydligt av dina komentarer i övrigt!

    Eller du kanske skall redogöra för uppkomsten av plack i kärl hos mäniska.

    Många av oss föds med antydan till plack i kärlen.. likaså Eskimåer.. du kan börja med att förklara varför.. så du får briljera med dina stora kunskaper på området!

  20. #68
    sid. 12 kan du läsa att aterioskleros var mycket utbrett fra 25 års ålder.
    sid. 24 vilka minus-sjukdomar kosten har även plus.
  21. #69
    Det var ett briljant och känslofyllt inlägg men inga sakargument beträffande mina sidhänvisningar.
  22. Vox Humanae
    Ninnan

    Ja, de har stor förekomst av arterioskleros. Men inte alla, bara vissa. Och de har fortfarande bara hälften så mycket arterioskleros som danskar eller i området inflyttade "västerlänningar". Har du svårt att förstå att det finns gradskillnader i sjukdomstillstånd? Du verkar bara se att "antingen har man det eller så har man det inte".

  23. #72
    Nej jag har inte svårt för gradskillnader men tycker väl att det är noterbart på en lchf-länk:
    Att det fanns arterioskleros och hos så unga individer.
    Men hälften så mycket av västerlänningarnas aterioskleros tycker jag är mycket..
    Om nu många inlägg här på kostdoktorn säger att lchf är så bra för kärlförträngningar så förstår jag inte varför mina inlägg om eskimåkost är konstiga eller varför det bara bemötts med känsloyttringar. Men det har inte du gjort.
  24. Vox Humanae
    Ninnan

    Om man tar det försiktigt så kanske man kan säga så här: om man minskar mängden ätna kolhydrater och kompenserar energiförlusten med naturligt fett så kan detta ha en positiv effekt på kärlförträngningar hos flera människor.

    Men, diskussionen är viktig. Eftersom man verkar vara ovillig att ta debatten på hög nivå så får vi försöka börja med den här. Det är riktigt viktigt att man försöker verka så seriös som möjligt så att andra människor inte brister ut i känsloyttringar direkt. Du läser, jag läser, vi ser olika saker och berättar om det. Förhoppningsvis kommer vi båda att ha en klarare bild än när vi började, det är så god kunskap uppstår.

    Men vi behöver också ha de enkla sanningarna. Det finns många som inte kan, vill eller orkar läsa 40 sidor, dem kan vi låta ha sina 2 meningar för de kan ändå inte tillgodogöra sig våra 40 sidor.

    Jag blir mer och mer trött på de våldsamma känsloyttringar som förekommit på denna blogg på sistone, 2 människor som står för 90% av kommentarerna under ett inlägg och hela kontentan går ut på "du har fel", "nej det är du som har fel", "du är dum i huvet", "nej du är dum i huvet".

    Dig, Ninnan, respekterar jag mer och mer ju mer jag ser av vad du ger när jag dig ber att säga vad du ser, låt din kunskap leda fler och fler i det du ger dem mer än vad de själva ser, ni andra, lyssna nu, och se, att detta är vad Ninnan ser och det hon ville ge till er:

    "även de som äter en hög andel fett och en låg andel kolhydrater kan drabbas av kärlföträngningar"

    SÅ enkelt är det, inget att bli arg för.

  25. Mats Olsson
    Som vanligt ska alla frälsa omvärlden. Allt blir svart och vitt...
    Tack för ditt inlägg Mattias, intressant att höra hur du ser på saken!

    P.S För övrigt är jag inte korkad, jag har bara otur när jag tänker 😉

  26. Eva
    Många frågar sig varför man evigt kritiserar LCHF. Därför att det finns så många andra koster som är bra! Alla tål inte LCHF. det har vi som arbetar inom sjukvården fått erfara när patienter kommer in med höga blodfetter, t o m akut hjärtsjukdom, tarmsvikt, leversvikt m.m. för att de har ätit för mycket fett. Ni får gärna hålla er till er diet om ni mår bra, medan andra vill äta veganskt, frukterianskt, raw food, 80/10/10 m.m. Skillnaden är att de försöker inte övertala någon. Inte konstigt att man blir fientlig så som ni går på!
    Svar: #77
  27. Ann Kristin
    Jag tillhör dem som inte har fått alla hälsovinster som andra lchf:are skriver om. Däremot har varken blodfetter, blodtryck eller något annat försämrats. En del som anammar lchf klarar inte att hålla sig ifrån kolhydraterna, och socker OCH fett=skräpmat är ju det absolut värsta för oss.

    Hur vet du att de patienter som kommer ed det du beskriver i sjukdomsväg verkligen har ätit lchf, och inte bara fettet plus allt annat?

    Dessutom kommer det nu många forskningsrapporter där framförallt sockrets olämplighet påvisas (Ett sötare blod t ex).

    Alla seriösa lchf:are pratar mest om att inte äta industriskräp, "naturlig" mat är ledordet. Jag har alltid lagat mat från grunden, och valt så bra charkuterier osv som möjligt, oavsett om jag har satsat på Medelhavskost (som jag länge tyckte var den bästa) eller som nu, med lchf. Fundera över hur dina patienter mår av wienerbröd, margarin och allehanda tillsatser i maten istället.

    Ingen behöver ta till sig lchf. Vi propagerar alla för en åsikt. Eller far du i taket över valrörelserna också, där politikern verkligen utmålar varann som djävulen och slår oss i huvudet med argument.

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av