Nyheter

Intervju med diabetesprofeten

Jörgen Vesti Nielsen

Här är en utmärkt intervju med en riktig föregångare när det gäller kost vid diabetes. En ärlig läkare och vetenskapsman som inte bara vågat ställa obekväma frågor utan också ta konsekvenserna av dem. En svensk Semmelweis.

Att ge råd om kolhydratrik blodsockerhöjande mat till personer med diabetes dödar inte lika snabbt som dålig handhygien på Semmelweis tid, men dödar gör det.

LCHF.se: Intervju med Jörgen Vesti Nielsen

Tidigare om diabetes

 

22 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tänk om alla läkare och professorer visade samma nyfikenhet som Jörgen när de ser något som strider mot vad man tidigare lärt sig. Han är en förebild för vetenskapssamhället!
    Läs vidare →
  2. Tombola
    Lystring profeter och lärjungar!

    Ett under håller på att ske!

    http://www.dios.bz/bloggar/

    Svar: #7
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Tänk om alla läkare och professorer visade samma nyfikenhet som Jörgen när de ser något som strider mot vad man tidigare lärt sig. Han är en förebild för vetenskapssamhället!
  2. Stefan Lindberg
    Klockren liknelse med Dr. Semmelweis. Bara inte alltför många fler hinner bli stympade innan etablissemanget faller.
  3. Bosse
    Tänk att Dr. Semmelweis tordes göra detta trots att det inte fanns någon forskning... ;o=)
  4. Majoren
    Visst är han en förebild när det gäller att omvärdera det han trott på i nästan hela sin karriär, en annan med samma nyfikna förhållningssätt jag kom att tänka på är ju den kolhydratladdningsförespråkande idrottsprofessorn Tim Noakes.
  5. Tombola
    Lystring profeter och lärjungar!

    Ett under håller på att ske!

    http://www.dios.bz/bloggar/

    Svar: #7
  6. Jonas Gunnarsson
    Två citat till historiböckerna:

    "Det man skall ha klart för sig varje gång man hör nutritionister uttala sig om risker med mat är att man inte bör lita på ett enda ord av vad de säger, om de inte backas upp av klar vetenskap. Inom nutritionsområdet sväljer man epidemiologiska studier vilka i de flesta fall bara är övningar i statistik och de har inget med verkligheten att göra. "

    och

    "Som du säger: barnsliga uttalanden. Små människor som aldrig har tänkt en självständig tanke."

  7. LCHFmademedoit!
    Otroligt! Jag kan inte tro att det är sant.

    En bekant till mig med Typ 1,envisas med att styra upp sitt blodsocker dagligen med Kexchoklad.

    Måhända går han in på http://www.dios.bz/bloggar/, och får en "ögonöppnare".

    Jag blir verkligen mörkrädd, när jag ser hur diabetespatienter lider i det att de fortsätter följa de felaktiga kostråden.

    Svar: #8, #9
  8. Tombola
    Det här har varit uppe tidigare - tydligen så verkar insulinet för snabbt om man äter Low Carb, det finns ju snabb- och långtidsverkande insulin,,,

    Tipsa din vän om att läsa Jörgens lilla skrift - den vänder sig i första hand till T1 men det finns mycket för alla att läsa i den,,,,

    I förbifarten så har jag stött på uppgifter om att insulinet ofta kan minskas till hälften vid en övergång till LCHF,,,

    Thomas - Fettprofet & kolhydratallergiker LCHF (r)

  9. Lilja
    Tråkigt med det där forumet på dios.bz att man inte kommer åt att läsa utan att registrera sej. Har de något som måste döljas för ickemedlemmar?
    Jag vill veta hur forumet ser ut och drivs innan jag överväger om jag ska bli medlem.
  10. Pre-diabetiker
    Här är en ganska ny sajt som heter Friska diabetiker. Läsvärd.
    http://friskadiabetiker.se/
  11. Q
    Intressant att även Vesti-Nielsen fick iden från den lågkolhydrattrend som fanns i USA i början av 2000 talet. Liksom Annika D och Ralf Sundberg gjorde. Myten att det skulle vara en svensk uppfinning blir alltmer falsk.
    Svar: #12
  12. Tombola
    Nej - LCHF är ingen svensk upptäckt - vem har påstått det?

    Thomas - Fettprofet & kolhydratallergiker LCHF (r)

  13. NillaK
    Tänk att en läkare måste bli pensionär först innan han/hon törs yttra sig. Det är skrämmande.
    Om man vet att ens patient blir friskare om man gör på ett "icke läkemedelsföretagsvänligt" sätt, och inte gör det,
    så anser jag att man begår tjänstefel. Det är ju patienten som ska bli frisk, inte läkemedelsföretagen som ska tjäna pengar. Det är också helt uppenbart att många läkare inte behöver uppdatera sig när det gäller nyare forskning och även gammal "gömd" kunskap. En läkare tror man ju på......... eller inte nu längre kanske................ 🙁 I övrigt var det en intressant intervju. 🙂
    Svar: #15
  14. Stefan Lindberg
    Q: LCHF som företeelse är inte svensk, men däremot LCHF som begrepp eller förkortning. Bara intressant att det blev en förkortning som står för engelska ord; Low Carb High Fat. I USA använder de Lowcarb, i Norge använder de lavkarb (ursäkta stavningen) medans här i Sverige tog de med fettet också i LCHF.
  15. ragnhild
    Heia NillaK - och skäms inte bara på dietister - men också läkarne - hm. strutserna skulle det vara!!! Fegheten råder innanför profesjonen ... tänk sjunka så lågt!
  16. Hanveden
    Så här skriver en av mina favoriter Professor Göran Petersson. Kemi- och Bioteknik, Chalmers.

    "LCHF: Lågkolhydratkost (Low Carb, LC) är det centrala i LCHF. Andra delen (High Fat, HF) markerar bara mot den gamla vilseledande tron att fett orsakar fetma. Däremot är det viktigt att välja rätt fettyper. Eftersom LCHF etablerats starkt är det nu läge att utläsa LCHF som Low Carb – Healthy Fat."

    Länkar: http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/170320/local_170...

    http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/172848/local_172...

    mLCHFh B-) .

    Svar: #17
  17. ragnhild
    Konstruktiv kommentar och länk 😉 - Tack - mycket bra!
  18. En del påstår att diabetiker inte får råd av sjukvårdspersonal om att äta mycket kolhydrater, och det är kanske sant. Men däremot får de massor av råd om att undvika livsmedel som är rika på fett, kolesterol och "onödiga mängder protein". Och vad finns då kvar?? Jo, lightprodukter (både lågfett och sockerfritt) och andra matvaror som nästan uteslutande består av kolhydrater. I synnerhet spannmål.

    Jag måste ofta ringa jourläkare för att få extra insulin ordinaret som engångsdos när en diabetiker har ätit en massa godis. Och ingen reflekterar över det! Att de höga blodsockernivåerna skadar varenda blodkärl i kroppen och att insulinet ställer till med oreda i organen, det uppmärksammas helt enkelt inte.

  19. Sophia
    Är hermeseta lättströ ett bra alternativ som sötningsmedel när man t.ex. bakar och kör LCHF?
  20. Zepp
  21. Zepp
    De mer kända lågkolhydratsförespråkarna var väl Brilliat Savarin på 1700-talet och William Banting sent 1800 tal?

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Jean_Anthelme_Brillat-Savarin

    http://sv.wikipedia.org/wiki/William_Banting

  22. tom
    "Att ge råd om kolhydratrik blodsockerhöjande mat till personer med diabetes"

    Det är exakt det som pågår på våra diabetesmottagningar. Önskar jag skämtade, men tyvärr gör jag inte det.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg