Intervju med Jonas Colting

Jonas Colting

Härom veckan intervjuade jag Jonas Colting, triathlonstjärnan som rekommenderar naturlig mat utan raffinerade kolhydrater. Här är första delen – om kost och idrott, och vad man kan äta under träningsperioder.

Intervjun

Andreas Eenfeldt:
– Hej Jonas! Du är mitt första intervjuoffer…

Jonas Colting:
-Det är en väldigt bra grej faktiskt att göra intervjuer. Och det var ju roligt att det blev sådant gensvar på den AXA-artikeln som jag skrev i Runners World. Det hade varit roligt om det hade blivit en debatt i skidvärlden om de här sakerna.

Jag fick en bok skickad till mig idag, Per Wikholms ”Ideologin Pengarna Kostråden”. Han mailade mig eftersom han knutit ihop mig med Jimmy Moore, den här lowcarbkillen [för en framtida intervju]. Det är intressant det här med AXA, hur infiltrerat det faktiskt är. Jag skrev faktiskt den artikeln ännu lite hårdare än vad som trycktes i Runners.

Den var hård nog tycker jag.

Ja, men det var mer… den var ännu tuffare i och med att det blivit ett vedertaget faktum hur man skall äta som idrottsman, som ett resultat av den här köpta reklamen helt enkelt.

För att börja med frågorna – skulle du kunna sammanfatta din filosofi när det gäller kost och träning?

Min grundfilosofi är att maten i första hand skall underhålla hälsan, det är det primära. Och det är ett paradigmskifte jämfört med många andra som ser maten som energi. Men matens viktigaste uppgift är att underhålla homeostasen, hela hälsobiten egentligen. Och är vi helt friska och äter bra, då har vi alla förutsättningar för att prestera fysiskt också. En idrottsman kan ju aldrig prestera från sjuksängen. Många idrottsmän underskattar värdet av god hälsa för prestationen. Många människor i allmänhet ser mer maten som ett bränsle än som en byggsten.

Min kostfilosofi kring hälsa och träning bygger på att maten skall vara det främsta vapnet (utöver sömnen) mot den stressen som träning innebär. Många människor använder paradoxalt nog sin träning som en ursäkt för att äta sämre – ”jag bränner ändå av kalorierna”. Då har man tänkt helt fel, och inte insett att fysisk träning på elitnivå är väldigt stressande för kroppen. Vi stressar alla organ,vi stressar det endokrina systemet. Skall man kunna leva upp till den stressen är det viktigt att vi ger kroppen mycket bättre näring, mycket bättre och sammansatta produkter än vad gemene man äter, som inte ställer lika höga krav på sin kropp.

Kraven vid träning är högre, inte lägre menar du?

Precis. Vi behöver mycket högre kvalitet, eftersom vi ställer högre krav på kroppen. Ju hårdare vi tränar så kan det bli riktigt farligt på sikt. Jag vet inte om du läser på Mark´s Daily Apple?

Jag läser den bloggen lite sporadiskt.

Han har ju skrivit en bok nu som heter Primal Blueprint, som kommer snart. Sisson är extremt duktig. Han har skrivit ingående kring hur oerhört negativt konditions- och elitträning kan vara – om man inte sköter om kroppen.

 

bild-1

 

Under träningsperioder, hur äter du en vanlig dag då, som ett exempel?

På morgonen kanske före ett löppass, en kaffe (svart) och tre stycken av mina hemmagjorda kokosbollar. Jag gör dem på hackade valnötter, pumpakärnor, kokosfett, kokosflingor, strödadlar. De är väldigt protein- och fettrika. Sen är det skillnad på ”finkaffe” och ”fulkaffe”, är det riktiga kaffebönor så tror jag kaffe är en mycket bra produkt.

Efter träningen är det dags för den stora frukosten. Jag äter ganska mycket quinoagryn, hirschgryn, glutenfria. Jag kan göra en äggröt där jag kokar upp quinoaflingor, och vispar ner 3-4 ägg i. Sen kan jag ha lite solrosfrön i och mandlar på, och äter det i regel med en stor klick smör på. Jag kan äta en frukt till det, och ofta har jag lite blåbär i. Jag försöker äta mycket av färgrika bär. Det är en vanlig frukost efter träningen. Med kolhydraterna är det ju ingen strikt LCHF-kost jag äter, men med 4 ägg och smör blir det en bra mix.

Till lunch fräser jag exempelvis ihop en mix av broccoli, spenat, brysselkål, gröna ärtor om jag fräser i färsk ingefära, vitlök, koriander, kardemumma, mejram och så vidare. Sen kan jag äta en bit ungsstekt lax till det, eller att jag wokar i färsk oxfilé.

Och vad steker du i?

Smör. Alltid smör. Olja har jag bara kallt på sallader. Så kan jag ta lite färsk frukt till lunchen, ganska mycket citrusfrukter på vintern. Ofta grapefrukt.

Sen äter jag ofta kokosbollarna till mellanmål. Ofta fet yoghurt med lite akaciahonung och nötter i. Eller mosade ägg med avokado. Jag kan till och med äta vanligt, lite grövre bröd, och rosta det – om jag vill ut och springa på eftermiddagen och vill ha en lätt matsmältning. Många underskattar värdet av att maten är lättsmält när man skall springa. Jag kan ta organiskt jordnötssmör på brödet och en bit frukt ex lite skivad banan. Det är viktigt att det finns en protein eller fettkälla som håller ihop det. Jag tycker Kung Markattas organiska produkter som deras jordnötssmör är fantastiska.

Till middag äter jag ofta en stor fräsch grönsallad på spenat och mangold, ett urkärnat granatäpple, avokado på det. Sen brukar jag fräsa upp en eller två bitar oxfilé i smör och vitlök, och jag steker ofta lite sparris också, det är gott.

Någon olja på?

Ja, ganska mycket olivolja på salladen. Mycket avocado. Kanske ett glas vin till det.

Det låter knappast som att du behöver lida av tråkig mat?

Nej verkligen inte. Absolut inte.

Det är ett exempel på hur jag kan äta. Ibland byter jag ut köttet mot laxfilé. Ibland gör jag en shake om jag skall åka någonstans i bil exempelvis. Då kan jag göra en shake på frysta bär, i regel blåbär och hallon, lite banan. Jag brukar alltid ha en avokado i mina shakes. Två råa ägg, mjölk – helmjölk eller sojamjölk beroende på vad jag har hemma. Jag brukar blanda i lite linfrön och mandlar också. Jag försöker se till att det är ganska högt fett- och proteinvärde.

Jag har hört att protein- och vitaminupptaget lär vara sämre för råa ägg, är det något du bryr dig om?

Nej, det är inget jag bryr mig om. Råa ägg funkar bra, smakar inte illa, jag tycker ägg är en av naturens mest perfekta produkter. Ägg, nötter, mandlar, avokado, det är saker jag äter dagligen – det är naturens perfekta mat.

Äter du något senare på kvällen efter middagen?

Det är ofta en mix av det jag ätit tidigare. Jag har ofta de här hemmagjorda kokosbollarna i skåpet. Eller en handfull nötter när jag går in i köket – cashewnötter, hasselnötter, mandlar, pinjenötter, solroskärnor. Kanske lite yoghurt – jag tycker om den feta grekiska yoghurten.

 

bild-16

 

Under en vanlig träningsperiod – har du någon aning var du hamnar i fördelning mellan fett, protein och kolhydrater?

Jag har inte gjort någon kostanalys på länge. Det är inget jag räknar på. Jag tror det är bra att påpeka. Det är helt ointressant egentligen, då missar man en del av poängen. Siktar man in sig på att välja helt oraffinerade produkter, alltid med en bra fettkälla, alltid en bra proteinkälla hamnar man bra. Många i det här LCHF-tänket glömmer proteinet ganska mycket. Fett är jättebra och viktigt men det är också viktigt att man får med sig en bra proteinkälla. För proteinet har många viktiga uppgifter.

Särskilt om man tränar hårt kanske?

Ja precis. Då tycker jag proteinet är väldigt viktigt. Rött kött, lax, ägg… inte bara smör och grädde.

Målsättningen blir ju lite annorlunda om man äter för maximal hälsa och hård träning, eller för en diabetiker som vill normalisera sitt blodsocker… Men många är säkert väldigt nyfikna – om du skulle gissa var du hamnar i kolhydratprocent, har du någon aning om det?

I och med att fettet ger så mycket energi så tror jag att det kan bli 40% fett, 30% protein, 30% kolhydrater. Vissa dagar kanske ner mot 20% kolhydrater. Dagar när jag inte tränar så mycket hamnar det kanske på 40% fett 40% protein och 20% kolhydrater.

Hur många kalorier gissar du att du äter på en dag?

Också svårt att säga. Men jag gissar på, vid mycket träning, 5-6,000 kalorier kanske.

Så du räknar inte, utan äter dig mätt istället, eller?

Jag fokuserar mest på att äta den kvalitativt bästa maten jag kan. Sen äter jag bara ut ett mättnadsperspektiv.

Jag är också lite inne på det här med ”intermittent fasting” som Mark Sisson talat om. Folk lever i tron att om kroppen inte får äta inom någon timme så kommer den genast att börja bryta ner sig själv. Men förr fick inte folk alltid äta jätteregelbundet.

Har du någon fördel av ”intermittent fasting” ur ett träningsperspektiv tror du? För att bränna fett eller så?

Nej, jag tror att det eventuellt kan stimulera viss hormonproduktion.

Lägger du in några fasteperioder?

Nej, egentligen inte. Men för några år sedan var jag mycket mer noga med att äta direkt efter träning. Jag är inte alls lika styrd av kopplingen mellan träning och mat som tidigare, när det gäller återhämtning och så. Jag äter när jag är hungrig, oavsett när det är.

 

bild-17

 

Det här med bra och dåliga kolhydrater är det många som frågat efter också. Kan du sammanfatta din syn på det?

Bra kolhydrater är de som kommer från naturliga produkter, oraffinerade kolhydrater, som bär med sig många näringsämnen. Man får alltid titta på paketet i vilket kolhydraterna kommer. Quinoa är en bra produkt för mig. Nackdelen med många sädesslagsprodukter är deras dåliga kvalitet. De är malda på ett dåligt sätt, stålvalsade, så man har förstört dem. Sen tror jag många är mer eller mindre glutenintoleranta. Då tycker jag att quinoa är ett fantastiskt alternativ. Mycket av mina kolhydrater kommer från det. Eller frukt i olika former. Bär. Givetvis vissa grönsaker. Rotfrukter tycker jag också är mycket bra.

Som vilka då? Potatis?

Potatis äter jag inte mycket faktiskt, det är mest om jag blir bjuden på mat. Men palsternacka, morötter, kålrot, rättika…

Om vi övergår till vad du ser som riktigt dåliga kolhydrater, vad är det?

Alla former av sockrade flingor exempelvis är helt värdelöst tycker jag. Det äter ju folk i parti och minut. Bröd, generellt sett, köpebröd, det är värdelöst också. Snabbköpsbröd innehåller ofta margariner och en väldig massa tillsatser. Som Mats-Erik Nilsson säger – det är svårt att hitta bra bröd nuförtiden. Men jag kan äta lite bröd ibland ändå, eftersom det är enkelt, och i den stora helheten är inte två skivor så hemskt…

Det värsta med dåliga kolhydrater är att de är så goda. Det finns inte en idrottsman som varit ute och cyklat sig riktigt trött som inte skulle vilja kasta sig över en sockerbuffé när man kommer hem.

Men alla former av sockrade raffinerade kolhydrater är dåligt tycker jag. Snabbmakaroner, bröd… det som gör det så dåligt är också att det äts till varje måltid, och mellan varje måltid.

Del 2 av intervjun hittar du här

Kommentar till intervjun

Som ni ser äter Colting till vardags naturlig mat som hamnar någonstans mellan GI och LCHF. Han är varken rädd för naturligt mättat fett eller för oraffinerade kolhydrater. Personligen tror jag han äter väldigt hälsosam och bra mat. För en frisk, smal och tränande person är det kanske nära den perfekta maten.

Men om man vill gå ner i fettvikt eller har diabetes, eller andra ”metabola” störningar – då tjänar man ofta på att minska kolhydratintaget ytterligare. Dvs mindre (eller ingen) quinoa, frukt eller bröd. Man får prova sig fram till vilken nivå man trivs bäst och mår bäst på själv.

Mer

Jonas Colting om “kolhydratsbluffen” Coltings hårda debattartikel i Runners World

Njut av nyttig mat Krönika av Colting

Jonas Colting sågar margarin

Alla inlägg om träning på begränsad mängd kolhydrater

Äldre inlägg