Intervju med Jonas Colting

Jonas Colting

Härom veckan intervjuade jag Jonas Colting, triathlonstjärnan som rekommenderar naturlig mat utan raffinerade kolhydrater. Här är första delen – om kost och idrott, och vad man kan äta under träningsperioder.

Intervjun

Andreas Eenfeldt:
- Hej Jonas! Du är mitt första intervjuoffer…

Jonas Colting:
-Det är en väldigt bra grej faktiskt att göra intervjuer. Och det var ju roligt att det blev sådant gensvar på den AXA-artikeln som jag skrev i Runners World. Det hade varit roligt om det hade blivit en debatt i skidvärlden om de här sakerna.

Jag fick en bok skickad till mig idag, Per Wikholms ”Ideologin Pengarna Kostråden”. Han mailade mig eftersom han knutit ihop mig med Jimmy Moore, den här lowcarbkillen [för en framtida intervju]. Det är intressant det här med AXA, hur infiltrerat det faktiskt är. Jag skrev faktiskt den artikeln ännu lite hårdare än vad som trycktes i Runners.

Den var hård nog tycker jag.

Ja, men det var mer… den var ännu tuffare i och med att det blivit ett vedertaget faktum hur man skall äta som idrottsman, som ett resultat av den här köpta reklamen helt enkelt.

För att börja med frågorna – skulle du kunna sammanfatta din filosofi när det gäller kost och träning?

Min grundfilosofi är att maten i första hand skall underhålla hälsan, det är det primära. Och det är ett paradigmskifte jämfört med många andra som ser maten som energi. Men matens viktigaste uppgift är att underhålla homeostasen, hela hälsobiten egentligen. Och är vi helt friska och äter bra, då har vi alla förutsättningar för att prestera fysiskt också. En idrottsman kan ju aldrig prestera från sjuksängen. Många idrottsmän underskattar värdet av god hälsa för prestationen. Många människor i allmänhet ser mer maten som ett bränsle än som en byggsten.

Min kostfilosofi kring hälsa och träning bygger på att maten skall vara det främsta vapnet (utöver sömnen) mot den stressen som träning innebär. Många människor använder paradoxalt nog sin träning som en ursäkt för att äta sämre – ”jag bränner ändå av kalorierna”. Då har man tänkt helt fel, och inte insett att fysisk träning på elitnivå är väldigt stressande för kroppen. Vi stressar alla organ,vi stressar det endokrina systemet. Skall man kunna leva upp till den stressen är det viktigt att vi ger kroppen mycket bättre näring, mycket bättre och sammansatta produkter än vad gemene man äter, som inte ställer lika höga krav på sin kropp.

Kraven vid träning är högre, inte lägre menar du?

Precis. Vi behöver mycket högre kvalitet, eftersom vi ställer högre krav på kroppen. Ju hårdare vi tränar så kan det bli riktigt farligt på sikt. Jag vet inte om du läser på Mark´s Daily Apple?

Jag läser den bloggen lite sporadiskt.

Han har ju skrivit en bok nu som heter Primal Blueprint, som kommer snart. Sisson är extremt duktig. Han har skrivit ingående kring hur oerhört negativt konditions- och elitträning kan vara – om man inte sköter om kroppen.

 

bild-1

 

Under träningsperioder, hur äter du en vanlig dag då, som ett exempel?

På morgonen kanske före ett löppass, en kaffe (svart) och tre stycken av mina hemmagjorda kokosbollar. Jag gör dem på hackade valnötter, pumpakärnor, kokosfett, kokosflingor, strödadlar. De är väldigt protein- och fettrika. Sen är det skillnad på ”finkaffe” och ”fulkaffe”, är det riktiga kaffebönor så tror jag kaffe är en mycket bra produkt.

Efter träningen är det dags för den stora frukosten. Jag äter ganska mycket quinoagryn, hirschgryn, glutenfria. Jag kan göra en äggröt där jag kokar upp quinoaflingor, och vispar ner 3-4 ägg i. Sen kan jag ha lite solrosfrön i och mandlar på, och äter det i regel med en stor klick smör på. Jag kan äta en frukt till det, och ofta har jag lite blåbär i. Jag försöker äta mycket av färgrika bär. Det är en vanlig frukost efter träningen. Med kolhydraterna är det ju ingen strikt LCHF-kost jag äter, men med 4 ägg och smör blir det en bra mix.

Till lunch fräser jag exempelvis ihop en mix av broccoli, spenat, brysselkål, gröna ärtor om jag fräser i färsk ingefära, vitlök, koriander, kardemumma, mejram och så vidare. Sen kan jag äta en bit ungsstekt lax till det, eller att jag wokar i färsk oxfilé.

Och vad steker du i?

Smör. Alltid smör. Olja har jag bara kallt på sallader. Så kan jag ta lite färsk frukt till lunchen, ganska mycket citrusfrukter på vintern. Ofta grapefrukt.

Sen äter jag ofta kokosbollarna till mellanmål. Ofta fet yoghurt med lite akaciahonung och nötter i. Eller mosade ägg med avokado. Jag kan till och med äta vanligt, lite grövre bröd, och rosta det – om jag vill ut och springa på eftermiddagen och vill ha en lätt matsmältning. Många underskattar värdet av att maten är lättsmält när man skall springa. Jag kan ta organiskt jordnötssmör på brödet och en bit frukt ex lite skivad banan. Det är viktigt att det finns en protein eller fettkälla som håller ihop det. Jag tycker Kung Markattas organiska produkter som deras jordnötssmör är fantastiska.

Till middag äter jag ofta en stor fräsch grönsallad på spenat och mangold, ett urkärnat granatäpple, avokado på det. Sen brukar jag fräsa upp en eller två bitar oxfilé i smör och vitlök, och jag steker ofta lite sparris också, det är gott.

Någon olja på?

Ja, ganska mycket olivolja på salladen. Mycket avocado. Kanske ett glas vin till det.

Det låter knappast som att du behöver lida av tråkig mat?

Nej verkligen inte. Absolut inte.

Det är ett exempel på hur jag kan äta. Ibland byter jag ut köttet mot laxfilé. Ibland gör jag en shake om jag skall åka någonstans i bil exempelvis. Då kan jag göra en shake på frysta bär, i regel blåbär och hallon, lite banan. Jag brukar alltid ha en avokado i mina shakes. Två råa ägg, mjölk – helmjölk eller sojamjölk beroende på vad jag har hemma. Jag brukar blanda i lite linfrön och mandlar också. Jag försöker se till att det är ganska högt fett- och proteinvärde.

Jag har hört att protein- och vitaminupptaget lär vara sämre för råa ägg, är det något du bryr dig om?

Nej, det är inget jag bryr mig om. Råa ägg funkar bra, smakar inte illa, jag tycker ägg är en av naturens mest perfekta produkter. Ägg, nötter, mandlar, avokado, det är saker jag äter dagligen – det är naturens perfekta mat.

Äter du något senare på kvällen efter middagen?

Det är ofta en mix av det jag ätit tidigare. Jag har ofta de här hemmagjorda kokosbollarna i skåpet. Eller en handfull nötter när jag går in i köket – cashewnötter, hasselnötter, mandlar, pinjenötter, solroskärnor. Kanske lite yoghurt – jag tycker om den feta grekiska yoghurten.

 

bild-16

 

Under en vanlig träningsperiod – har du någon aning var du hamnar i fördelning mellan fett, protein och kolhydrater?

Jag har inte gjort någon kostanalys på länge. Det är inget jag räknar på. Jag tror det är bra att påpeka. Det är helt ointressant egentligen, då missar man en del av poängen. Siktar man in sig på att välja helt oraffinerade produkter, alltid med en bra fettkälla, alltid en bra proteinkälla hamnar man bra. Många i det här LCHF-tänket glömmer proteinet ganska mycket. Fett är jättebra och viktigt men det är också viktigt att man får med sig en bra proteinkälla. För proteinet har många viktiga uppgifter.

Särskilt om man tränar hårt kanske?

Ja precis. Då tycker jag proteinet är väldigt viktigt. Rött kött, lax, ägg… inte bara smör och grädde.

Målsättningen blir ju lite annorlunda om man äter för maximal hälsa och hård träning, eller för en diabetiker som vill normalisera sitt blodsocker… Men många är säkert väldigt nyfikna – om du skulle gissa var du hamnar i kolhydratprocent, har du någon aning om det?

I och med att fettet ger så mycket energi så tror jag att det kan bli 40% fett, 30% protein, 30% kolhydrater. Vissa dagar kanske ner mot 20% kolhydrater. Dagar när jag inte tränar så mycket hamnar det kanske på 40% fett 40% protein och 20% kolhydrater.

Hur många kalorier gissar du att du äter på en dag?

Också svårt att säga. Men jag gissar på, vid mycket träning, 5-6,000 kalorier kanske.

Så du räknar inte, utan äter dig mätt istället, eller?

Jag fokuserar mest på att äta den kvalitativt bästa maten jag kan. Sen äter jag bara ut ett mättnadsperspektiv.

Jag är också lite inne på det här med ”intermittent fasting” som Mark Sisson talat om. Folk lever i tron att om kroppen inte får äta inom någon timme så kommer den genast att börja bryta ner sig själv. Men förr fick inte folk alltid äta jätteregelbundet.

Har du någon fördel av ”intermittent fasting” ur ett träningsperspektiv tror du? För att bränna fett eller så?

Nej, jag tror att det eventuellt kan stimulera viss hormonproduktion.

Lägger du in några fasteperioder?

Nej, egentligen inte. Men för några år sedan var jag mycket mer noga med att äta direkt efter träning. Jag är inte alls lika styrd av kopplingen mellan träning och mat som tidigare, när det gäller återhämtning och så. Jag äter när jag är hungrig, oavsett när det är.

 

bild-17

 

Det här med bra och dåliga kolhydrater är det många som frågat efter också. Kan du sammanfatta din syn på det?

Bra kolhydrater är de som kommer från naturliga produkter, oraffinerade kolhydrater, som bär med sig många näringsämnen. Man får alltid titta på paketet i vilket kolhydraterna kommer. Quinoa är en bra produkt för mig. Nackdelen med många sädesslagsprodukter är deras dåliga kvalitet. De är malda på ett dåligt sätt, stålvalsade, så man har förstört dem. Sen tror jag många är mer eller mindre glutenintoleranta. Då tycker jag att quinoa är ett fantastiskt alternativ. Mycket av mina kolhydrater kommer från det. Eller frukt i olika former. Bär. Givetvis vissa grönsaker. Rotfrukter tycker jag också är mycket bra.

Som vilka då? Potatis?

Potatis äter jag inte mycket faktiskt, det är mest om jag blir bjuden på mat. Men palsternacka, morötter, kålrot, rättika…

Om vi övergår till vad du ser som riktigt dåliga kolhydrater, vad är det?

Alla former av sockrade flingor exempelvis är helt värdelöst tycker jag. Det äter ju folk i parti och minut. Bröd, generellt sett, köpebröd, det är värdelöst också. Snabbköpsbröd innehåller ofta margariner och en väldig massa tillsatser. Som Mats-Erik Nilsson säger – det är svårt att hitta bra bröd nuförtiden. Men jag kan äta lite bröd ibland ändå, eftersom det är enkelt, och i den stora helheten är inte två skivor så hemskt…

Det värsta med dåliga kolhydrater är att de är så goda. Det finns inte en idrottsman som varit ute och cyklat sig riktigt trött som inte skulle vilja kasta sig över en sockerbuffé när man kommer hem.

Men alla former av sockrade raffinerade kolhydrater är dåligt tycker jag. Snabbmakaroner, bröd… det som gör det så dåligt är också att det äts till varje måltid, och mellan varje måltid.

Del 2 av intervjun hittar du här

Kommentar till intervjun

Som ni ser äter Colting till vardags naturlig mat som hamnar någonstans mellan GI och LCHF. Han är varken rädd för naturligt mättat fett eller för oraffinerade kolhydrater. Personligen tror jag han äter väldigt hälsosam och bra mat. För en frisk, smal och tränande person är det kanske nära den perfekta maten.

Men om man vill gå ner i fettvikt eller har diabetes, eller andra ”metabola” störningar – då tjänar man ofta på att minska kolhydratintaget ytterligare. Dvs mindre (eller ingen) quinoa, frukt eller bröd. Man får prova sig fram till vilken nivå man trivs bäst och mår bäst på själv.

Mer

Jonas Colting om “kolhydratsbluffen” Coltings hårda debattartikel i Runners World

Njut av nyttig mat Krönika av Colting

Jonas Colting sågar margarin

Alla inlägg om träning på begränsad mängd kolhydrater

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
right
1 2 3

161 kommentarer

  1. Doc
    Om man äter kolhydrater av kvalité (inte spannmål) och bara äter lite kolisar så att upptaget av blodsocker ligger i samma nivå som behovet av blodsocker (kroppsegna produktionen av glukos minskar) det kan väl inte påverka insulinet så mycket?

    Många som äter LCHF har ökat sitt intag av grönsaker (kolhydrater av kvalité) som jag har fattat det.
    Jag tror inte att fullkornsbröd är bra fibrerna göder nog bara dåliga bakterier i tjocktarmen, många verkar slippa sin IBS när dom slutar äta spannmålsfiber.

  2. KickAnn,
    Jag brukar ju säga att varför skall man plantera växter som bara är vackra, när man kan plantera växter som är både vackra och nyttiga? I mina balkonglådor planterar jag därför huvudsakligen kryddväxter samt en smultronplanta som jag får kanske 20-20 smultron från varje sommar att "synda" med. :-)
  3. Korna med sina uppblåsta magar kan väl ha sina bakterier som bryter ner cellulosa för sig själva, jag föredrar en platt mage.
  4. olle,
    det där är lite individuellt. Mindre mängder kolhydrater av bra kvalité påverkar nog vanligen inte insulinet så mycket. Men en del är känsligare än andra.
  5. Dave
    Kenneth, du kan verkligen inte någonting om kroppen. Järn oxideras i hemoglobin för att transportera syre men för mycket cirkulerande järn är starkt oxidativt. titta i en fysiologibok om järnintag eller sök på google.
  6. A F
    Dave,

    Vad har du för belägg för att kroppen skulle ta upp mer järn från kosten än den behöver?

  7. A F
    GoEd #94:

    Jag kunde inte hålla med dig mer.

  8. Anders N
    Doc,

    Varför inte intervjua Staffan Lindeberg?

    Colting äter stenålderskost och då borde det vara intressant att tala med en läkare tillika forskare inom området. Kanske Lindeberg kan ge några intressanta infallsvinklar i diskussionen om kh, fett och proteiner (och kvaliteten på dessa).

  9. Anders N,
    kul idé.
  10. Jag har fått för mig att Staffan Lindeberg är kraftigt fettskrämd, men jag kan ha fel? Men en intervju här kanske i så fall skulle kunna leda honom i en bättre riktning?
  11. Anders
    Har lite svårt att få ihop att den kosten som beskrivs skulle ge så lågt kolh-E%som 20%. Ofta ligger folk högre än de tror. Ett par frukter om dagen, lite sallad och så grönsaker och man kommer ganska snabbt upp mot 40%, vilket jag f ö tror är det mer optimala. skulle vara alla cocosbollarna då :)

    Sen ska man inte glömma att långdistansare har en hög energiförbrukning. Drar man i sig 6000 kcal varav 30% kommer från kolhydrater, så drar man i sig mer kolhydrater än en normalperson som kör t ex tallriksmodellen.

    Detta är inte menat som kritik mot Coltings kosthållning, som jag tycker är väldigt sund.

  12. Chilisalsa
    Jag tycker det är en stor skillnad i att käka 1500kcal kolhydrater (30% av 5000) om man som jonas tränar hårt en dag (flera pass) och att käka 50E% kolhydrater (50% av 3000) för en svenson som gör någon aktivitet en timme efter jobbet 3 gngr i veckan. Sannolikt så bränner Jonas den energin extra bara av träningen... något som svenssonpersonen inte är i närheten av.
  13. e
    Har provat kokosbollarna nu och de blev smaskens även om jag inte kunde ha i nötter då jag är allergisk mot sådana (fick ta mer mandel och frön). Funderar redan på att göra små bollar av denna sort fast med mer kaffe och rulla i kakao för att ha när man bjuder på fika. Tror det blir super!
  14. Dave
    Af. Det ganska enkla faktum att upptaget av hemjärn in i kroppen drivs av aktiv transport och inte uppvisar någon tydlig negativ feedback. Däremot icke hemjärn (från vegetabilier) behöver kofaktorer i form av exempelvis c-vitamin och upptaget är där betydligt sämre. Ett överdrivet integ av hemjärn har i flera studier visats vara kopplat till både ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Även den del av järnet som inte tas upp från tarmen kan göra skada eftersom dess förmåga att bidra till bildandet av fria radikaler innebär problem även i tarmen med ökad risk för coloerektal cancer.
    vid akut järnförgiftning (då pratar vi ganska höga doser) lagras så mycket järn in i levern att levern blir rostfärgad och slutar fungera
  15. Dave
    föresten kul med det här uttrycket fettskrämd som framställs som att det är en sjukdom, innebär det att alla som utalar negativa ord om något av det som LCHF-folk menar är bra är fettskrämda. I så fall är det väl många här som är kolhydratskrämda.
  16. Lotta
    Dave: Jag är helt klart kolhydratskrämd :) Kolhydrater gjorde mig sjuk och seg (och kunde gjort mig tjock och ännu sjukare).
  17. Anders N
    Lotta,
    vilken typ av kolhydrater åt du tidigare? Pasta, ris, bröd, processade spannmål m.m. eller långsammare kh som lök, kål, broccoli, etc?
  18. Dave
    Lotta. Du det är möjligt att kolhydrater gjorde dig sjuk men allt är en mängdfråga. Vatten är nyttigt och bra för kroppen på alla sätt men dricker man 10 liter om dagen så blir man jättesjuk. Bara för att något kan göra dig sjuk i jättedoser så betyder inte det att detta något är farligt i sig. En gammal devis som gäller än idag är att "allt är ett gift, det är ara en fråga om dosen".
    Det är ju jättehärligt att du börjat må bättre av att du ändrat dina kostvanor och jag tror att den här LCHF-trenden är mer av godo än av ondo eftersom många går från att äta stora mängder raffinerade kolhydrater till att äta mer proteinrikt, mer fisk och skaldjur, i många fall mer grönsaker än de ätit tidigare. Sen kan man diskutera kring några energiprocent kolhydrater hit eller dit eller om den ena typen av fett är bättre än den andra men på det stora hela handlar det om att sila bort elefanterna innan man tar itu med myggen och där tror jag att denna debatt och det ökade intresse för kost och hälsa som det medfört är positiv. Det enda jag skulle önska som skulle göra denna debatt riktigt produktiv är att folk i alla "läger" låter bli att vara kategoriska och inser att effekten av en ny kosthållning beror lika mycket på vad man SLUTAR ÄTA som vad man faktiskt börjar äta mer av.
  19. A F
    Dave,

    Om man läser på Wikipedia "Human iron metabolism" så låter det där som om upptaget regleras till stor del av järnstatus. Jag har inte kollat referenserna, men det finns några specade i alla fall, mer än vad du har gett mig. Där står det ju också att man har sett järnförgiftning hos barn som vräkt i sig järntabletter för vuxna, och det förvånar mig inte.

    Sen finns det ju en del epidemologiska studier som tyder på att rött kött skulle kunna vara farligt, men det är ju väldigt svårt att tolka sådana studier. Särskilt de som gjorts under en period då man sagt att rött kött är skadligt. Att bergsäkert hävda att det är det röda köttet, och dessutom en komponent i det, hemjärnet, som du gör, är ju lite magstarkt. Det kan ju lika väl kunna bero på något helt annat som rött-kött-ätare gör eller äter mer eller mindre av än andra.

  20. A F
    Dave,

    Det var inte min mening att ha en otrevlig ton. Jag är faktiskt uppriktigt intresserad av om det finns nackdelar med ett måttligt överdrivet hemjärnintag. Men jag vill gärna ha referenser.

    Jag har nämligen försökt att få klarhet i det. Jag är gravid, och har bra Hb-värden. Min barnmorska tyckte ändå att jag skulle börja med järntillskott, eftersom jag hade dåliga värden förra graviditeten. Men då åt jag ju "nyttigt" a la tallriksmodell med mycket fullkorn. Om det var gluten som sabbade tarmarna eller fytinsyran som begränsade upptaget vet jag inte. Det är ju knepigt när man måste fatta alla beslut själv och inte kan lita på "experterna". Nu äter jag tillskott, vi får se hur det går. Om Hb-värdet stigit vid nästa besök kommer jag att sluta med tillskottet.

  21. Dave
    Af. jo det är möjligt att dementera mer eller mindre all forskning med confounding factors och då går det ju inte att bevisa något över huvud taget.
    Vad hade hänt om det deltagande i en viss studie hade ätit ett päron varje dag klockan 15:10 och samtidigt hoppat på ett ben, då kanske resultaten hade blvit helt annorlunda, vem vet? Bevisen för att ett högt järnintag är skadligt kanske inte är överväldigande men enbart stekningen kan inte svara för den stora ökning av risk för cancer och hjärt-kärlsjukdomar som storkonsumenter av rött kött får jämfört med folk som äter mer av till exempel fisk och de bevis för skadligheten i höga järnintag som endå framförts stämmer väl överens med detta även om det inte är helt klarlagt att det är just järnet som bidrar till riskökningen. Sambanden är ändå tillräckliga för att jag ska välja andra protein- och fettkällor som fisk och skaldjur.
  22. Dave
    För kvinnor är det ju i allmänhet inget problem med för höga järnvärden, snarast tvärt om i många fall. Tittar vi på snittkonsumtionen av rött kött så ligger, gissar jag, kvinnor generellt lägre än män. och det är främst hos män som för höga järnvärden kan bli ett problem. Vid graviditet är det nog kanske inte så dumt att ta tillskott av både järn och folsyra eftersom folsyran har så viktiga funktioner i celldelningen (ett ökat intag av frukt och grönsaker är en annan bra lösning på folsyrafronten) Har man låg järnstatus är det också självklart bra med ett tillskott och en extra bit rött kött skadar säker inte heller. Det finns som du nämner bara en handfull tydliga studier som sett större negativa effekter av högt intag av järn. Jag har inte tillgång till referenserna för tillfället men kan lägga in dem senare. Det finns så klart andra problem i folkhälsan som är större än ett högt intag av järn men av vad jag sett så tror jag att den kanske största negativa effekten är på tarmhälsan där man också ser de största sambanden mellan ett högt intag av rött kött och risken för tjock- och ändtarmscancer
  23. A F
    Dave,

    Ja, men det finns ju bättre och sämre forskning att dra slutsatser ifrån. Jag behöver åtminstone bättre underlag (läs randomiserade kontrollerade studier) om jag ska börja tro att något som människor ätit i hundratusentals år skulle vara skadligt för oss. Däremot kan det ju säkert finnas något i spannmålsuppfött industrikött som inte är så lysande, liksom i odlad lax som fått sojafoder.

    Du är förstås fri att välja bort rött kött om du vill. :-)

  24. Dave
    vid graviditet handlar det i mångt och mycket också om att skydda mamman från negativa effekter eftersom barnets försörjning prioriteras. Därför skulle jag om någon frågade mig om råd kring tillskott vid graviditet, förutom folsyra och eventuellt järntillskott också slå ett slag för calciumtillskott. Det finns ingen överhängande risk för att barnet ska bli utan calcium för sin skelettuppbyggnad osv, men däremot urlakas lätt mammans skelett om calciumintaget inte är tillräckligt med framtida benskörhet som risk. Jag skulle därför tipsa om ett kalciumtillskott
  25. A F
    Dave,

    Tack för tipsen.

    Jag hoppas att osten och min hemkokta buljong ska räcka till för kalciumbehovet. Det blir ju löjligt till slut med alla tabletter. Omega-3 de dagar jag inte äter fisk, D-vitamin (också bra för kalciumupptaget), folsyra, magnesium mot benkramperna, järn. Ha ha, naturlig kost. :-)

  26. Dave
    nej men allt är en fråga om dosen. Äter man rött kött nån gång i veckan så är det så klart helt ofarligt men tittar vi på vår utveckling så har den säkraste födökällan alltid varit mat ifrån havet vilken kräver ett minimum av insatser i förhållande till vad man får ut. människor har i alla tider bosatt sig vid vatten av just den anledningen och mycket tyder på att mänsklighetens vagga låg i just kusttrakterna i östra afrika (vilka på grund av landhöjning idag ligger en bit inåt land varför man hittar mycket av skellettrester på savannen) Vid lågvatten kan man bokstavligen gå och plocka skaldjur på den torrlagda havsbottnen och enklare fiskeredskap gjorde det tidigt möjligt för oss att få fisk dagligen utan större ansträngning. Fisk och skaldjur är också en relativt säker källa till mat som inte varierar speciellt mycket över året. Att fälla större bytesdjur är både mer energikrävande, betydligt farligare och dessutom beroende av betesdjurs vandringar. Säsångsmässigt har vi säkert ätit en hel del rött kött och om man lyckades fälla större djur eller flera av mindre djur så har man säkert kunnat leva på det ett bra tag, torkat kött osv. Betydligt enklare och mer energiekonomiskt är det att leva på fisk, skaldjur, frukt och andra växtdelar. En vanlig missuppfattning är också att frukt är säsångsberoende. uppe hos oss i norra europa är det helt klart så men i tropikerna växer kokosnötter året runt och olika fruktträd avlöser i många områden varandra i när de är fruktbärande. Vi lärde oss troligan också tidigt att samla in stora mängder frukt och sedan torka dem vilket gjort att vi kunnat äta av den under stora delar av året.
  27. Dave,
    Har du hittat någon studie på rött kött och cancer som tydligt skiljt på färskt och processat kött med t.ex. nitrit och andra kända cencerframkallande gifter? Och helst där de korrigerat för att den som skitit i ett kostråd antagligen även skitit i andra och även ätit mycket snabbmat med t.ex. kolhydrater friterade i förstört vegetabiliskt fett?

    Skulle man hitta en sådan studie som fortfarande visar samma resultat torde det ju innebära att sådan cancer var den vanligaste dödsorsaken under en stor del av människans historia.

  28. Dave
    Som sagt, om man hela tiden avfärdar studier för att det kan finnas confounding factors så går det inte att bevisa någonting. Man kan ju i så fall som vanligt vända på resonemanget och fråga om du hittat någon studie på lchf-kost som tagit hänsyn till att folk slutar äta en massa snabbmat och att de inte äter lika mycket raffinerade kolhydrater
  29. A F
    Dave,

    Och likaså kan man tro att vad som helst som är korrelation är kausala samband. Telefoner ger längre livslängd? Man kan tänka till lite först vad som kanske är rimligt, och för otroliga påståenden kan man ha högre beviskrav.

    Sen håller jag med dig om att många som får bättre hälsa av LCHF kanske får det av en mängd olika orsaker. Mindre skräpmat, spannmål och kemikalier, bättre tillgång till fettlösliga vitaminer, etc, etc. De som absolut måste äta LCHF är ju de som har skadad insulinreglering.

  30. Poängen är ju att en hypotes som motsäger alla arkeologiska fynd och alla observationer på naturfolk medan de levde på sitt traditionella sätt kräver betydligt större bevisvärde än en hypotes som stämmer med dessa observationer.

    Kenya är t.ex. mycket väl dokumenterat och där var ingen cancerform vanlig, frågan är ifall det finns ett enda dokumenterat fall från tiden innan de började ändra sin kost till att bli mer lik vår, trots att landet var nedlusat med brittiska läkare som förgäves försökte hitta någon människa med fetma eller diabetes.

    Samma sak med Nordamerikas indianer.

  31. Dave
    Det är klart att människor i naturlig miljö inte blir feta eller får hjärt-kärlsjukdomar men vad vill du ha sagt med det? det blir knappast ett bevis på något annat än att raffinerad mat är skräp, att det är bra att vara ute i solen och röra på sig osv. och där är vi väl alla rörande överens
  32. A F
    Dave,

    Det vi försöker säga är att om människor i naturlig miljö kan äta stora mängder rött kött och ändå inte får cancer eller hjärt- kärlsjukdom, så är det troligen inte det röda köttet som är problemet i västvärlden heller. Då är det mer sannolikt att orsaken är någon annan ändring i miljön.

  33. Dave
    ja men jag vill fortfarande hävda att rött kött sällan varit någon majoritetsdel av dieten under vår utveckling av de ovan listade anledningarna.
  34. A F
    Dave,

    här kan du hitta lite mer info om våra förfäder och vad de rimligtvis har ätit.

    http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/03/what-can-evolution-teac...

    Väldigt varierat, men att påstå att vi sällan ätit mycket rött kött är nog felaktigt vad jag förstår.

  35. Dave,
    Varför inte börja med att titta på vad alla överlevnadsexperter kommer fram till. Skall man i naturen försöka hålla den akuta svälten borta med kolhydrater så är det ett heltidsjobb varenda vaken sekund. Sätter man några fällor, och vet var och hur, har man så att man kan äta sig mätt med väldigt liten arbetsinsats, om man inte har en enorm otur. Då förstår man att alla beskrivningar av välmående naturfolk talar om jägare som nästan uteslutande lever på kött, med frukt och annat som snacks ifall man råkar hitta dem, och rötter och liknande som nödmat ifall jakten går katastrofalt dåligt en längre tid. Faktum är att man på många håll i världen föredrar insekter framför rötter.
  36. Thomas H
    Dave nr 115

    Du skämtar om orden fettskrämd och kolhydratskrämd och helt klart är den första "skrämdheten" farligast och kan ge brister när nu fett är essentiellt
    vilket nu kolhydrater inte är! :cool:

  37. fett generellt är inte essentiellt. inga mättade fetter är essentiella.
  38. Thomas H
    Intressant k s!

    Möjligen har du någon poäng, men samtidigt mår vi ju så bra av mättat fett!

    Kan inte fettet vara för lite utforskat, för få studier har gjorts? :wink:

  39. Det kan vara värt att läsa på lite om "Rabbit starvation" kanske?
  40. A F
    Dave,

    Om du kan läsa på engelska, så är det här en mycket tydlig och klargörande text om varför epidemoligiska studier är knepiga att dra bra slutsatser från:

    http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/04/modern-diet-health-epid...

  41. Andreas Larsson
    Jag hittar inte fortsättningen på intervjun...
  42. Kommer.
  43. k s
    Undviker man "Rabbit starvation" om man äter mycket kolhydrater?
  44. k s,
    Jag vet inte säkert, men framför allt verkar det orsakas av fettbrist tillsammans med att protein hindrar kroppen att anpassa sig till svält. Skulle kolhydraterna spela någon roll så är det väl i så fall genom att de kan omvandlas till fett?
  45. Ulf_S
    S.k. rabbit starvation uppstår när man äter en större andel protein än ca 50 energiprocent. Resterande andel kan vara valfri kombination av fett och protein. Ju större andel protein, desto kraftigare reaktion. I extrema fall leder rabbit starvation till döden efter en tid.

    Det bör dock sägas att risken för att dö är oerhört liten om man inte först verkligen anstränger sig för att minimera både fett och kolhydrater och sedan ignorerar att kroppen håller på att rasa ihop...

  46. k s
    Varför skulle jag läsa på om "rabbit starvation"?

    Om problemet är att man får för lite fett och att kolhydrater omvandlas till fett ser jag inte problemet.

  47. Ulf_S
    k s, problemet i det här fallet är inte fettbrist utan för hög andel protein.

    Fett tillverkas visserligen av kroppen om vi äter mer kolhydrater än vi kan göra av med, det är därför man kan äta LFHC som i praktiken blir en högfettskost. Äter man fettet direkt slipper man dock höjning av blodsocker- och insulinnivåerna och man får i sig de fettlösliga vitaminerna som saknas i kolhydrater.

  48. Dave
    Kaninsvält kan lätt avhjälpas genom att äta växtdelar i naturen, problemet är en ensidig kost med för lite vitaminer och mineralämnen
  49. Dave
    Fan att folk inte fattar att näring handlar om mer än fett, protein och kolhydrater..
  50. k s,
    Börja med Engelska Wikipedia, har för mig att det finns länkar därifrån för vidare läsning?
  51. k s
    Så, det är alltså farligt med protein. Jag trodde protein var essentiellt.
  52. Ulf_S
    k s, du förstår visst inte vad du läser? Protein är essentiellt, precis som fett.

    Man bör inte äta mer än maximalt runt 50 % av sitt energiintag i form av protein. Det betyder inte att det är farligt eller att man ska undvika protein. Utan protein dör vi. Vi behöver i runda slängar ca 1-1,5 g protein per kilo kroppsvikt och dag.

  53. k s
    Aha... Även om något är essentiellt kan man få för mycket av det. Men för att få i sig tillräckligt med energi måste man äta något annat. Argumentet att för att slv inte säger att kolhydrater är essentiellt så har de helt fel att rekommendera kolhydrater i kosten föll precis platt till marken. Låt oss slippa det argumengtet i fortsättningen.
  54. Undrande
    sneaky :)
  55. Ulf_S
    Jaa du, k s... Hur man än vrider och vänder på det så överlever vi inte utan att äta protein och fett, men vi behöver inte äta en enda kolhydratsmula.

    Hela resonemanget om hur mycket kolhydrater vi "behöver" i kosten är trams eftersom vi inte behöver tillföra några. Det vi borde fokusera på är hur mycket kolhydrater vi tål, i vilken form vi bör äta dem och hur vi bäst kombinerar dem med fett och protein: det är individuellt. Vissa klarar stora mängder, andra knappt några alls.

    Det brukar påpekas att vissa kärnfriska folk, som Kitava-borna, äter en hög andel kolhydrater. Visst gör de det, men inte i form av raffinerat spannmål och socker. De äter inte heller margariner och moderna vegetabiliska oljor.

    Alla ursprungsbefolkningar som börjat äta västerländsk kost med raffinerat spannmål och socker, margariner och matoljor blir lika sjuka som vanliga västerlänningar. De blir feta, får cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes...

  56. Vatten är essensiellt, det innebär inte att det är nyttigt att dricka 20 liter om dagen.

    Protein är essensiellt, det innebär inte att det är bra att äta hur mycket som helst.

    Fett är essensiellt, och i praktiken är det mycket svårt att få i sig så mycket att det är skadligt.

    Kolhydrater är inte essensiellt, vi behöver inget av det alls genom födan, de flesta kan tolerera att få en viss mängd av sitt energiintag ifrån det, mängden man tolererar varierar en del mellan individer men ingen behöver någon del av sitt energiintag i form av kolhydrater. Det är mycket lätt att äta mängder som i längden är skadliga.

  57. k s
    Det är bara två fettsyror (omättade) som är essentiella. Och några aminosyror(fenylalanin t ex som vi får i oss i lightmaten :-)).
  58. Ulf_S
    k s, jag antar att du tänker på aspartam när du kopplar samman fenylalanin och lightmat? Aspartam är inte en essentiell tillsats... Fenylalanin finns redan i naturlig mat och behöver inte tillföras som ett sötningsmedel.

    Man kan klyva hår i all oändlighet, men faktum kvarstår: vi mår bäst på naturlig mat som vi ätit under vår utveckling. Dit hör inte raffinerat socker och spannmål, margariner och matoljor. Inte heller sötningsmedel eller andra tillsatser.

  59. Jättebra artikel! Så inspirerande att läsa om Jonas och hans träning!

    Men, jag har ätit LCHF i över en månad nu och har liksom tappat all lust för träning.. Det är bara jobbigt.

    Dessutom har utsöndringen av endorfin upphört hel och hållet.. träningen liksom ger mig ingen kick längre överhuvudtaget längre..

    Trist.. :(

    För mig har det tyvärr aldrig räckt med att tänka att det är hälsosamt, får jag inget endorfin så är det extremt svårt att motivera.. Usch!

    Ingen som vet om detta försvinner och endorfinet kommer tillbaka eller så?

  60. Janne
    Det skulle vara intressant med reportage om någon av längdåkarna och deras kosthållning och syn på LCHF och kost i allmänhet. Kanske Anders Södergren som är en hyvens kille.
  61. Andy
    Jag skulle gärna vilja ha receptet på Coltings kokosbollar
1 2 3
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av