Nyheter

Sockerindustrin kan ha påverkat EU:s rekommendationer

bigOriginal

Det finns ingen bevisad koppling mellan övervikt och socker – den förvånande slutsatsen har den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa dragit. Men den slutsatsen baseras främst på studier betalda av sockerindustrin, och nästan hälften av Efsa:s egna experter har finansiella kopplingar till sockerindustrin.

Så hur mycket kan man lita på slutsatsen? Knappast alls tyvärr. Skamligt.

DN: Industrin kan ha påverkat sockerråd

Sveriges Radio: Sockerindustrin kan ha påverkat EU:s rekommendationer

Tidigare

Coca-Cola-sponsrad studie stödjer lightläsk

Global Energy Balance Network avvecklas efter att samröre med Coca-Cola avslöjats

Studie: Att undvika lightdrycker hjälper kvinnor att gå ner i vikt

 

17 Kommentarer

  1. Thomas Häggberg
    Jomen, så är det väl med det mesta där stora pengar står på spel! Allt vinklas till sin egen fördel!
    Hur mycket stämmer egentligen med SLU-rapporten häromdagen där eko-odlingar kritiserades jmf med den konventionella odlingen. Även SLU stöttas väl av någon mer förutom staten!??
  2. Kareng
    Om man i studie efter studie kommer fram till att socker inte påverkar vikten hos människor kan man nog utgå från att något är på tok.

    Finns ingen tvekan i att de har blivit påverkade av sina "uppdragsgivare" tycker jag.

  3. Anders A
    Vi kommer tyvärr att få se mycket mer sådant här i takt med att sockerindustrins marknadsandelar minskar. De har ju tyvärr (än så länge) ganska mycket ekonomiska resurser för lobbying...

    Sorgligt bara att myndigheterna köper det rätt av.

  4. Tina
    KLART SOM KORVSPAD 😀
  5. Elin
    Det är sant! Man blir inte fet av socker, bara där socker ingår i ett livsmedel som kakor och bakelser, där är fett boven.
    Svar: #6
  6. Jaa menee
    Nja, den större boven är nog där dolt socker smyger sig in i vardagsmaten.
    Men den största boven är nog vilseledande, sponsrade experter som trollar med div. studier i egenintresse.
  7. Henrik
    Om man inte får ha 3 länkar per inlägg bör det anges på bloggen, så mnan vet man har att rätta sig efter.
    Så man inte skriver i onödan!
  8. Ahlis
    ILSI fick för något/några år sedan i uppdrag att ta fram beslutsunderlag till EFSA:s nya kostråd. Av urvalet av sockerstudier att döma verkar samarbetet fortsätta. Förutom sockerindustrin är det viktigt för läkemedelsindustrin att folk är/blir sjuka så att dom får avsättning för sina kemiska preparat.
  9. Alexander
    "den förvånande slutsatsen har den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa dragit."

    Den här bloggen försöker verkligen inte ens längre. Det är kanske värt att nämna att det var SEX ÅR SEN efsa släppte den rapporten. Riktig sandlådenivå.

    Svar: #11
  10. Janne A
    Elin; ingen äter väl raffinerat socker som det är? Det är alltid sockret som omvandlas vid förtärandet av livsmedel. Industrin byter bara ut sockret mot andra värre sötningsmedel som t ex aspartam. Fett i livsmedel blir man inte fet av. Däremot av söta produkter.
  11. Baraj
    Förstår inte din kommentar?

    Var ju första nyheten på Ekot under fm plus en halvtimme i serien "matens pris" - klart det bör nämnas här.
    Som jag förstod det håller efsa fortfarande fast vid sin ståndpunkt och ser inget fel i det?

    Svar: #13
  12. Richard Reiff
    på tyska: oh welch eine verarsche
  13. Alexander
    Förstår inte din kommentar?Var ju första nyheten på Ekot under fm plus en halvtimme i serien "matens pris" - klart det bör nämnas här. Som jag förstod det håller efsa fortfarande fast vid sin ståndpunkt och ser inget fel i det?

    Absolut, det är sättet det nämns på som jag kritiserar.

    Det nämns inte i inlägget att rapporten är sex år gammal utan det formuleras som om det är något nytt som släppts. Det nämns inte i inlägget att det är SR och ekot som gjort en "granskning" av denna rapport SEX år senare.

    Det får en att ifrågasätta om personen som skrivit inlägget ens läst artiklarna han/hon länkar till och än mer om personen läst den egentliga granskningen eller rapporten i sig. Detta var absolut ingen speciellt "förvånande" slutsats 2010.

    Det är ett uselt inlägg helt enkelt. Kvalitén på bloggen har överlag sjunkit radikalt sista året. Antar att det har med att göra att det inte är Andreas själv som lägger ner tid och uppdaterar.

    Svar: #14, #15
  14. Henrik
    Alexander socker var lika dåligt år 2000,som idag, och det var välkännt bland forskare. du kan läsa "pure white and deadly" av professor JohnYudkin från 1972, om du vill.

    Se: http://forum.kostdoktorn.se/topic/5714-gudiols-teorier/page-3 Inlägg 42#

    Svar: #16
  15. Baraj
    Förvånande och förvånande....Om sockerindustrin finansiera stora delar av forskningen som låg till grund för råden och att 8 av 21 panelmedlemmar i Efsa hade finansiella kopplingar till sockerindustrin så är det inte så förvånade....egentligen...

    Sen tycker jag att Daniel Öhman, som gjorde reportaget, är en journalist som läser forskning som "fan läser Bibeln" och hans sätt att framför sina reportage ofta är lite ohederliga (tex hur han använder Arne Astrup i detta reportage) speciellt när det handlar om Ekot och P1.

    Så jag kan hålla med dig.....men då mot Ekot och Daniel!

  16. Alexander
    Sedär. Ännu ett inlägg fullt av länkar och med så dålig grammatik att det blir oläsligt.

    "Det är ett uselt inlägg helt enkelt. Kvalitén på bloggen har överlag sjunkit radikalt sista året."

    Detta är vad jag skriver om. Håll dig till det om du svarar mig tack.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg