Nyheter

Indianer och modern kost

indianer.jpgLäser om en intressant studie på kanadensisk ursprungsbefolkning. Som andra liknande folkslag har de mycket stora problem med övervikt och typ 2 diabetes sedan de kommit i kontakt med västerländsk livsstil, troligen framförallt kosten. Tidigare levde de som jägare och samlare – på jaktbyten, fisk och ätliga växter/grönsaker (normalt ej stärkelserika). Många har därefter fått leva på det som är billigast – bröd, potatis osv. Numera säkert med tillägg av den vanliga västerländska snabbmaten (läsk/pommes frites/chips osv). Det vill säga stor andel socker och andra billiga kolhydrater. Resultat? Upp mot 40% har diabetes eller förstadium till diabetes.

I den aktuella studien övergick 40 personer till mer traditionell (lågkolhydrat) kost. Efter i genomsnitt 7,5 månaders uppföljning hade de gått ner i genomsnitt ca 10 kilo, samt kraftigt förbättrat sina blodfetter. De 7 deltagarna som hade diabetes sänkte i snitt sitt blodsocker kraftigt och flera kunde sluta med medicinering.

Resultat således liknande de man sett i många tidigare studier. Här finns resultaten sammanfattade, och här och här finns reportage om studien på engelska.

Läs mer

Allt om diabetes

 

15 Kommentarer

  1. Tombola
    Verkar som om ursprungsbefolkningar är särskilt känsliga för den västerländska kosten, jag var i Australien och reste runt och att se hur aborginerna var ingen munter syn.

    Å andra sidan så har de väl en social situation som i likhet med indianernas är under all kritik.

    Aborginerna verkade inte heller tåla alkohol särskilt bra vilket inte heller japanerna sägs göra - är detta genetiskt betingat eller har de inte "tränat" lika mycket som vi i brännvinnsbältet har gjort,,,,

  2. Har också sett australiensiska aboriginer på plats... och som du säger verkar de tåla västerländsk kost mycket dåligt. I mina ögon ser många insulinförgiftade ut, men det är ju lite av en teori.
  3. Magnus
    Modern genforskning har bevisat att den västerländska befolkningen har anpassat sig en del till jordbrukskosten. Till exampel har en gen muterats så att vi tål mjölk bättre. Bristen på d-vitamin i vår kost sägs vara anledningen till oss svenskars blonda kalufs. Detta skall ge mer d-vitamin från solen. Inuiter, som får mycket d-vitamin från fisk, är inte lika ljusa. Dessa stackars ursprungsfolk har inte några av de mutationer som spridits i västerlandet, så de inte kosten. Västerlänningar tål kosten lite bättre, men mår fortfarande bäst om vi lever på stenålderskost.
  4. Tombola
    Så blondiner har brist på D-vitaminer?

    Gäller detta enskilda individer t ex en syskonskara eller är det något som utvecklats under lång tid?

  5. Riktig mjölk ger väl ett gott tillskott av D-vitamin? I så fall ytterligare en anledning för våra nordiska förfäder att fortsätta dricka mjölk i vuxen ålder.
    En hel del av det jag sett antyder att laktostolerans snarare handlar om att fortsätta dricka mjölk efter att man slutar amma, det finns grupper över hela världen som dricker mjölk under hela livet utan några problem av det, til och med vissa noramerikanska indianer som ju brukar användas som exempel på folk som inte tål laktos?

    Se bl.a. näst sista stycket i Guts and Grease: The Diet of Native Americans.

    Price found only one group of modernized Indians that did not suffer from caries. These were students at the Mohawk Institute near the city of Brantford. "The Institute maintained a fine dairy herd and provided fresh vegetables, whole wheat bread and limited the sugar and white flour."31 So the formula for good health in the modern age begins with the products of "a fine dairy herd" -- whole, raw, unprocessed milk from cows that eat green grass, a highly nutritious substitute for guts and grease and one that every child can enjoy, even native American children who are supposedly lactose intolerant.

  6. Tombola, blondin eller inte är väl genetiskt. Blondiner kan alltså ha förfäder som levde och selekterades under underskott på d-vitamin, inte egen brist?
  7. Tombola
    Två av mina är ljusa men ingen av föregångarna har varit ljusa - jag blev lite fundersam på om de har ätit annorlunda. Vilket de faktiskt har gjort/gör - den 3:e knallhatten äter mera riktig mat och är faktisk mörkhårig,,,

    Genetiken är spännande - tänk om vi människor skulle vara lika noga vid valet av partner som en del hunduppfödare är - stresstester, uthållighetsprov, spårning, dressyr samt kontroll av brottsregistret i minst 7 generationer bakåt skulle granskas innan 1:a träffen.

    Kanske något att tänka på inför nästa krogbesök?

  8. Tala för dig själv, jag tror många är just så noggranna... bara inte klockan 01 på krogen 😉
  9. Tombola
    På min tid när jag var i goa doktorns ålder var P-pillren så kraftiga att tjejerna fick en liten mustasch.

    En hastig kontroll med hjälp av Braille-metoden brukade därför räcka för att man skulle kunna säkerställa att en mera genomgripande kontroll kunde genomföras nästkommande vardag då de åtråvärda arkiven åter voro öppna.

  10. sto andando dire ai miei amici circa questo luogo - ? solo perfetto!
  11. Luogo che grande avete ottenuto! Scommettevo che siete professionisti!
  12. Emlan
    Det sägs att aboriginerna överlever vad som helst förutom civilisationen.

    Detsamma gäller för eskimåer som flyttar till Danmark(såklart inte alla), de flesta är överviktiga och alkoholiserade.

    Kenneth: Jag blev laktosintolerant, men jag slutade aldrig dricka mjölk. Tror inte att din teori håller fullt ut... Jag tror snarare att ifall man har IBS och magproblem pga för mkt socker, fiber och kolhydrater i kosten så kan man bli intolerant mot saker som man borde tåla. När jag började med LCHF (jag började utan mjölkprodukter) försökte jag lägga till lite mjölkprodukter (feta) efter ett tag, det gick bra. Fettet är antagligen väldigt viktigt för matsmältningen, det kanske rentav är lättmjölken som framkallar laktosintolerans, tillsammans med annan nyckehålsmärkt mat och socker.

  13. Emlan,
    Jag sa inte att alla kommer att tåla laktos, men det stora flertalet verkar feldiagnostiserade enligt det jag sett. En sådan feldiagnos är ju ganska lätt att testa själv.

    Dessutom finns det bland många folk som anses genetiskt laktosintoleranta grupper som ändå dricker mjölk utan några hälsoproblem, skillnaden verkar vara att de fortsatt med mjölk från spädbarnsåldern och upp i vuxen ålder och inte slutat med det vid låg ålder.

    Problemen med laktosintolerans har ökat här i landet och jag kan skönja ett samband med antibiotika vilket får mig att misstänka att det kan handla om att bakteriefloran i tarmarna kan vara inblandad, det är därför jag föreslår att den som vill börja testa sig själv börjar med ekologisk fil med levande bakteriekultur för att maximera chanserna att återställa bakteriefloran.

  14. lordmetroid
    I forna tider sa var man mycket bekymrad over tandlossning. Jag har fatt de forklarat for mig innan att det berodde pa brist pa nagot essentiellt naringsamne i fodan. Kommer inte ihag vad det var, men det var ett stort bekymmer.

    Nagon som vet mer om vad tandlossningen berodde pa?

  15. Det anses bero på brist på c-vitamin, men det är mer komplext än så. Ju mer oxiderad eller oxiderande mat man äter desto mer antioxidanter behöver man. Lever man på skeppsskorpor och gammalt kött där larverna förmodligen var mer näringsrikt än själva köttet är behovet mycket stort.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg