Farliga tarmbakterier av kött?

Elaka tarmbakterier?

En intressant insändare i DN argumenterar för att vi borde äta mindre socker och snabba kolhydrater. Men dessa bör i första hand ersättas av laktovegetarisk mat. Annars får vi farliga tarmbakterier. Ligger det något i det?

Klicka på artikeln för större version:

DN om kostdebatt och tarmflora

Kommentar

Kul att budskapet sprider sig om riskerna med för stort intag av kolhydrater (socker och vitt mjöl).

Pehr-Johan FagerPehr-Johan Fager är utbildad inom biologi och kemi, och har jobbat som bland annat VD för diverse företag inom medicinsk teknik. Dessutom är han mycket intresserad av kost & motion och dess påverkan på människokroppen.

Han har en mycket ambitiös blogg, som tyvärr lider av en total frånvaro av kommentarer. Är den tiden slut nu?

Jag kan inte låta bli att citera inledningen till hans sista inlägg:

De flesta som är någorlunda intresserade av kost och näringsfrågor har väl hört talas om dr Annika Dahlqvist. Hon för en hård kamp mot etablissemanget med att rekommendera diabetiker och överviktiga att stabilisera blodsockret eller gå ner i vikt genom ett minimalt intaget av kolhydrater och ersätta dem med fett, gärna mättat sådant, och protein. Det finns många vittnesmål från personer som följt hennes kostråd och som styrker hennes teser.

Professorerna Claude Marcus och Stefan Rössner, som representerar de gängse kostrekommendationerna med 50-60 energiprocent kolhydrater, är deras huvudmotståndare i kampen. De bekämpas med alla medel av både dr Dahlqvist och hennes vapendragare ”kostdoktorn” Andreas Eenfeldt. Det har den senaste tiden skett i både TV och tidningar, men också under en längre tid i två mycket välbesökta bloggar.

Laktovegetarianism och tarmbakterier

Fager inser alltså problemet med stora mängder socker och vitt mjöl i kosten, vilket såklart är positivt.

Problemet (som jag ser det) är att Fager samtidigt propagerar för lakto-vegetarism. Det är inget fel att vilja äta så av etiska eller andra skäl förstås. Men det blir lite krystat när han hävdar olika ”vetenskapliga” orsaker till att vi bör äta just så. Han näst senaste blogginlägg handlar till exempel om hur vi ”inte är skapta för stenålderskost”. Märkligt då det var det enda människor åt under 99,7% av vår utveckling.

Sen kommer hans teorier om tarmbakterier. Med kött och fett i maten, och utan spannmål, får vi en andra bakterier i tarmen menar han. Som inte kan bilda ”olika typer av livsnödvändiga ämnen”, med mera. Det är konstigt då att mänskligheten inte dog ut under de miljontals år vi åt stenålderskost. Inklusive fett kött, men utan spannmål.

Spannmål däremot är relativt nytt i mänsklighetens kost. Det började vi äta för runt 8,000 år sedan, eller 270 generationer. Att vi ännu inte helt anpassat oss till sådan mat antyds av att minst 1% (troligen betydligt fler) är gluten-intoleranta. Därmed får de svåra tarmbesvär av att äta spannmål.

För övrigt går det utmärkt att äta LCHF-kost med gott om fiberinnehållande grönsaker. Om man nu står ut med all gasbildning!

Fager har helt rätt i att vi behöver snälla tarmbakterier. Utan sådana blir vi snabbt sjuka med svåra diarréer etc. Men folk som äter LCHF-kost tenderar ofta att få lugnare och snällare magar. Det borde säga allt viktigt om vad som händer med tarmfloran.

En tumme upp och en tumme ner till herr Fager från mig.

Vad säger du?

bar-tunn4

Pehr-Johan Fager, om du skulle läsa detta: bjud gärna på någon bra referens som stöder idén att man skulle få ”farlig” tarmflora av stenålderskost med naturligt fett och kött.

Tack till Nicole Lindborg för tipset om artikeln. Hon har skrivit en sida om LCHF-kost på tyska: Lchf.de (automatöversatt till svenska)

Äldre inlägg