Huvudskälet till fetma: Insulin

Imponerande. Detta kan vara den bästa korta video jag någonsin sett om fetma. Inte för att dr Robert Lustig säger något jag inte visste redan, men för att han förklarar det så kristallklart att ett barn kan förstå.

Vill du att fler ska inse orsaken till kanske 90 procent av fetmaepidemin? Sprid den här videon. Den behöver ses av så många som möjligt.

Slutsatsen är att orsaken till vanlig fetma är ganska enkel att förstå: För mycket snabbsmälta kolhydrater, särskilt socker, ökar hormonet insulin vilket ökar fettinlagringen. Vissa bloggare har invändningar, men de kan inte ändra på biokemiska fakta. Jag har svarat på de vanligaste invändningarna på min engelska blogg.

Videon är det tredje korta avsnittet av UCTV-serien ”The Skinny on Obesity”:

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

 

left
right

236 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Roger
    ropps.
    Det finns inga stora pengar att tjäna på lchf, lchf är istället ett hot mot stora ekonomiska intressen.. det syns ju på löpen, stoppa lchf-epidimin nu osv..
    Dom förlorar pengar nu, tänk bara på hur margarinförsäljningen gått ner, och alla andra lättprodukter likaså. Och alla dessa bantningspulver och piller förlorar mark, även VV.

    Då jag börja med lchf efter nyår 09 (ägnade dec. 08 till att läsa på) så började en släktings dotter med VV samtidigt, vi träffades på coop då vi skulle handla och sen skulle vi se vem som gått ner mest i vikt efter ett halvår.. då det halvåret gått var jag ner på min normala vikt, -17kg..den unga tjejen hade då gått upp 3 kg sen starten, hon hade först gått ner 8 kg men efter ett par månader så klara hon inte av att följa deras program och börja äta "som vanligt" igen..

    Men fast hon ser att jag fortfarande håller vikten än idag så kan varken hon eller hennes mor ta till sej detta..jag gav henne boken Matrevolutionen då den kom ut..men hon har inte läst den än.
    Nog anser jag att lchf är mer än bara en kortsiktig bantningsdiet, det är en kost man lätt kan hålla livet ut och samtidigt få en bättre hälsa.

    Läs vidare →
  2. MickeB
    Gjorde en snabb koll i MinMat
    En grekisk sallad utan bröd och öl/läsk innebär att man äter ca 75% av energin från fett.
    Förutsatt att man inte är för snål med fetaosten , oliiverna och skvätter lite olivolja över.

    De flesta människor som är mot LCHF kan säkert tänka sig att äta en sådan, eller vad tror ni?

    Läs vidare →
1 2 3 4 5

Alla kommentarer

  1. tq
    Är det inte möjligt att Hadza har ett lågt energiintag som ger dem lägre energiförbrukning och att de därför har samma energiförbrukning som en normal västlänning?
  2. tq,

    Visst kan det vara en faktor. Artikeln som Guyenet refererar handlar ju om rotknölar som "fall back food". Det är den mat som är minst eftertraktad, för att den har låg energitäthet. Man äter annan mat i den mån man hittar, och sen fyller man ut med energifattiga rotknölar.

    Men det är ändå så att dessa som lever på mycket kolhydrater, Hadza och på Kitava, exempelvis, tidvis har god tillgång på mat. De borde då periodvis bli överviktiga om det var en logisk följd av kolhydratätande (och insulinpåslag) förutsatt att man inte är under halvsvält. Det verkar inte vara så.

  3. Efvert
    De flesta folk som äter mycket kolhydrater lever på ett helt annat sätt än vi "västerlänningar". De sitter inte still framför en dator hela dagarna, äter inga tillsatser, jobbar fysiskt i större utsträckning än oss, har inte lika stor tillgång på mat som vi har, stressar inte som vi, osv. Det kanske verkar som om de äter mycket kolhydrater för att det är det enda de äter.
    Frågan är väl hur bra mår deras kroppar? Bara för att de är smala betyder väl inte det att deras kroppar mår bra på insidan.
    Reply: #204
  4. De på Kitava verkade ju friska i alla fall.

    http://www.staffanlindeberg.com/TheKitavaStudy.html

    Men visst spelar säkert fysisk aktivitet, utomhusvistelse och stressmönster också in, det handlar inte bara om mat.

    Jag tror ju inte att det här andra kompenserar för att de har en "dålig, kolhydratbaserad" kost, utan jag tror att allt samverkar. De lever med mat och livsstil som människan är utvecklad med.

    Missförstå mig rätt, jag tror att man kan äta bra lågkolhydratkost också, men jag tror inte att det är nödvändigt för att må bra. Diabetiker mår definitivt bäst av att begränsa kolhydraterna, men annars är det nog lite olika vad vi mår bäst av.

  5. Lasse P
    Jag måste erkänna att jag blir mer o mer skeptisk till insulin-fettinlagringteorin för nu har jag letat o letat o frågat, men det verkar som att det inte finns vetenskapligt stöd för det påståendet.
    Det är ju faktiskt så, om man läser runt lite, att en del folkslag ,trots allt, lever på hög andel kolhydrater men håller sig smala och välmående ändå, vilket förbryllar mig, t.ex ris, är ju "dåligt" i LCHF-kost men i många asiatiska länder äter man ris i huvusak varje dag men är för den skull, inte speciellt överrepresenterade, vad gäller övervikt och metabola sjukdomar.
    Kan det vara så enkelt att västerlänningar är mer kolhydratintoleranta, medan andra folkslag är mer kolhydrattoleranta . Detta påstående har jag inget som helst vetenskapligt stöd för, utan jag fick den tanken jämförelsevis av att vi nordbor ar i huvudsak laktostoleranta medan resten (90%) av befolkningen är laktosintoleranta. Som sagt, en tanke bara.
    Jag har tidigare frågat Doc var det finns fakta som bevisar Insulin-fettinlagringsteorin, men inte fått tillstymmelse till svar så jag frågar IGEN: Vart finns/presenteras fakta om detta påstående?
    Kommer inget svar så är jag benägen att tro att det bara är en "myt", tyvärr.
    Jag själv börjar tro att det finns andra faktorer som vi vet för lite om än, (forskning pågår)men som spelar väsentlig roll i hur metabolismen fungerar i vår kropp.
    Läs gärna denna länk:
    http://www.tandlakartidningen.se/wp-content/uploads/2012/06/Lerner-8.pdf
    Kanske är detta den felande länken, jag kan för lite om detta men läs, analysera och lämna feedback.
    Jag har även lämnat denna länk hos Jacob Gudiol, bara för att få feedback från olika håll.
    Jacob är definitivt motståndare till insulin-fettinlagringsteorin och jag är beredd att hålla med honom, om inget annat kan presenteras
    Replies: #206, #214, #215
  6. Z
    "kolhydratintoleranta"
    Det finns ingen sådan intolerans, det du ser är insulinresistens.
    Sen kan kolhydraterna göda tarmfloran så vi drabbas av en allmän inflammation i kroppen.
    http://coolinginflammation.blogspot.se/2012/05/dr-oz-on-sweeteners-su...

    Läs om laktosintolerans så ser du att det är tarmfloran som rubbas och är orsaken till symtomen.
    Intolerans är en felaktig beskrivning.
    "Laktosintolerans eller överkänslighet mot laktos (mjölksocker) orsakas av relativ brist på enzymet laktas och är ett normaltillstånd för en majoritet av världens vuxna befolkning. Detta enzym bryter ner laktos till de enkla sockerarterna glukos och galaktos. Vid enzymbrist bryts laktosen istället ner av tarmbakterier, vilket leder till buksmärtor, gasbildning och diarré."
    DET FINNS INGEN LAKTOSINTOLERANS, DET ÄR EN LÖGN FÖR ATT DÖLJA ATT DET ÄR TARMFLORAN SOM ORSAKAR SYMTOMEN.

    Insulinhypotesen är felaktig, kalorihypotesen är felaktig, ingen vill att sanningen ska komma fram.
    Förklaringen kan vara att det är tarmfloran som orsakar insulinresistensen och fetman.

  7. Lasse P
    Z
    "Insulinhypotesen är felaktig, kalorihypotesen är felaktig, ingen vill att sanningen ska komma fram.
    Förklaringen kan vara att det är tarmfloran som orsakar insulinresistensen och fetman."

    Varför vill "ingen",vem det nu är, att sanningen skall komma fram?
    Ingen, Nån eller Dom är ofta närvarande, men jag har då aldrig träffat en enda en av dessa.
    Påståendet att insulin och kalorihypotesen är felaktiga låter tvärsäket men förklaringen blir degraderat till "kan vara" ,som det även låter på andra sajter oxå..
    Om du vore säker så borde förklaringen vara lika tvärsäkert formulerat som påståendet.
    Jag avvisar inte tarmfloreteorin, eftersom det kan finnas fog för detta men isåfall är det förmodligen en mindre bit i det stora sammanhanget.
    Läste du min länk? Vad tror du om den då, jag tycker att det verkar intressant.
    Jag tror knappast att tarmfloran påverkar hormonbildningen i skelettet, men kombintionen av dessa två, kanske kan kasta nytt ljus över hur metabolismen fungerar.

    Reply: #208
  8. z
    Insulinhypotesen är felaktig, kalorihypotesen är felaktig.
    Det är fakta, Anomalier som leptin bevisar att teorierna är felaktiga.

    Man måste inte ha en färdig alternativ teori det räcke om man kan bevisa att dom befintliga teorierna är felaktiga.

    Vilken forskare tror du vågar säga rakt ut att bakterierna orsakar diabetes?
    Säkerställda bevis finns för att tarmfloran finns.
    Att bakterier kan göra oss sjuka är säkerställt.
    Att bakterier älskar socker är säkerställt.
    att en inflammation man får av en infektion orsakar insulinresistens, är säkerställt.

    Möss Får diabetes om vi ger dom fel tarmbakterier, dom botas av rätt tarmbakterier.

    Det kan vara så att 95% av diabetesen kan förklaras av tarmfloran.
    GBP operationer botar diabetikerna på några dagar, det som händer är att deras tarmflora inte längre får sin mat och då dör bakterierna.

    Forskningen pekar på att den största orsaken till diabetes är tarmfloran.

    Jag har inte sett ett enda belägg för att kolhydrater skulle orsaka insulinresistens.

    Insulinhypotesen och kalorihypotesen har noll vetenskaplig förankring.

    Tarmflora hypotesen har många vetenskaplig studier bakom och för varje dag så kommer det mer stöd för teorin.

    Det är inte ett stort evolutionärt steg för tarmbakterierna att tillverka en substans som gör oss hungriga, då får dom mer mat.

    http://www.youtube.com/watch?v=lGSUU3E9ZoM
    http://www.youtube.com/watch?v=XuKjBIBBAL8

    http://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120502184708.htm

  9. Lasse P
    Z....läste du min länk???
    Reply: #210
  10. z
    Läste det förut, det är intressant men det är inte förklaringen.

    Du måste kunna förklara varför vi nu helt plötsligt har blivit feta och sjuka.

    Det enda som vi vet som kan orsaka det är mikroorganismer.

    Läs om laktosintolerans så ser du att det är tarmfloran som orsakar symtomen, det existerar ingen laktosINTOLERANS, intolerans är en ren LÖGN, spriden för att dölja att tarmfloran är orsaken, förstår folk det då kan dom förstå att deras andra matsmältningsproblem kan vara deras tarmfloras fel.

    Du har svaret framför dina egna ögon men du vägrar att se det för du har förutfattade åsikter.

    Dåliga bakterier orsakar inflammation där cytokinerna är det som ger oss symtomen.

    Läs om exempelvis spiroketer så ser du att infektioner kan vara kroniska utan någon vanlig sjukdomssymtom.

    Vi har levt med glukos i miljoner år, nästan alt liv behöver glukos för att existera, sen tror en del att glukos är orsaken till alla sjukdomar, Suck.
    Andra tror att fettcellerna är orsaken till alla sjukdomar.
    Glukos är giftigt, skriker vissa, fettcellen är dödlig skriker andra, samtidigt så inbillar dom sig att bakterier är snälla och harmlösa.

    Kalorihypotesen och insulinhypotesen kommer att ta död på mänskligheten.

  11. z
    Kalorihypotesen och insulinhypotesen kommer att ta död på mänskligheten.
    .
    Reply: #212
  12. ks
    hur då?
    Reply: #218
  13. Lasse P
    Z.......Bakteriestammar i våra kroppar är inte någon ny företeelse, har dom muterat eller?
    Varför vill inte "dom" att vi får veta hur det ligger till, det låter som rent nys för mig, för kan man fixa till så många sjukdomstillstånd som du antyder så skulle "någon" kunna tjäna bra med pengar på det och låter ju otroligt att "någon" med den kunskapen inte vill tjäna pengar. (varför inte du själv?).
    Ja..jag tror att bakterier kan vara EN faktor, men definitivt inte allenarådande därför att våra kroppar är alldeles för komplicerade för det.
    Bara för att testa dig, så finns det tre konstaterade huvudbakteriestammar i vårt tarmsystem.
    Vilka?
    Reply: #219
  14. Anita
    Internet är ganska begränsad som informationskälla. Läs Biochemistry (Lubert Stryer), Standford
    university, där hittar du mycket grund om insulin/fett etc...
  15. Sarad
    Lasse P. Håller med Anita.
    Att kolhydrater ökar fettinlagringen står i varenda grundläggande skolbok i biokemi.
    Reply: #217
  16. Martin
    Fast fett ökar såklart fettinlagringen mest av allt, det säger ju sig självt.

    http://traningslara.se/taubes-skitsnack-del-3-kolhydrater-insulin-fet...

  17. Lasse P
    Diskussionen handlade om insulin orsakar fettinlagring eller inte.
    Reply: #222
  18. z
    Läs vetenskapen så ser du att virus bakterier orsakar hjärtsjukdom, varken fett eller glukos är orsaken till hjärtsjukdom.

    Levande bakterier finns i hjärtsjukas plack, sen inbillar en del sig att fettet eller glukosen är orsaken.
    Vi har anpassat oss till fett och glukos under hela vår evolution, men bakterierna har utvecklat sig snabbare.

    Många av dom som läser detta skulle inte leva om vi hade saknat penicillin, vissa bakterier är starkare än vårt immunförsvar.

    Sen klarar inte dagens penicillin av att ta bort tandbakterier som bildar biofilm, se Parodontit

    Varje dag kan lite bakterier vandra ner till hjärtat, Googa på bilder och Parodontit så ser ni vad bakterierna kan göra men tandköttet, när samma bakterie vandrar ner till kranskärlen så tror "Kalorihypotesen och insulinhypotesen" att samma bakterier är ofarliga.

    Kalorihypotesen och insulinhypotesen kommer att döda er.

  19. z
    " har dom muterat eller?" Parodontit är inte nytt, sen har en del bakterier förändrats Har du inte hört talas om resistens.

    "Ja..jag tror att bakterier kan vara EN faktor"
    Hjärtsjukdom kan inte ha så olika orsaker som fett glukos eller bakterier, 2 saker måste bort,
    Det är fullständigt bevisats att bakterier kan orsaka hjärtsjukdom. resten är sagor.

    "Varför vill inte "dom" att vi får veta hur det ligger till, det låter som rent nys för mig, för kan man fixa till så många sjukdomstillstånd som du antyder så skulle "någon" kunna tjäna bra med pengar på det och låter ju otroligt att "någon" med den kunskapen inte vill tjäna pengar. (varför inte du själv?)."
    Jag kan inte och får inte behandla infektioner, Hur ska jag göra pengar på att rekommendera folk att gå till tandläkaren?
    Vi kan inte bota flera av våra kroniska infektioner med vår nuvarande kunskap.
    Alla infektioner är inte ens kända.

    Läs om den nya forskningen metahit, så ser du hur lite vi vet om bakterier.

    Reply: #220
  20. Lasse P
    "Alla infektioner är inte ens kända."
    Hur vet man då att dom finns?
    Reply: #223
  21. Martin
    Z (karl) vet minsann om allt, han är den enda i världen som har fattat tydligen.
    Reply: #225
  22. Sarad
    LasseP

    Läs en biokemibok så förstår du sambandet kolhydrater-insulin-fett.

    Reply: #224
  23. z
    "Alla infektioner är inte ens kända."
    Hur vet man då att dom finns?
    Hur vet du att infektionerna inte finns? Du dödar andra människor med dina fantasier.
    LCHF har blivit en mördarsekt där socker är orsaken till alla sjukdomar och infektioner finns inte.
    Brunskjortorna har återuppstått.

    Magsårsbakterien visar hur infektioner förnekas.
    Läs om virus och bakterier så ser du att man hittat fler bakterier och virus som orsakar sjukdom hela tiden.

    Läs metahit så ser du hur många nya mikroorganismer dom hittar som kan orsaka sjukdom.

    Börja med att googla på biofilm och bakterier.

    Reply: #226
  24. z
    "Läs en biokemibok så förstår du sambandet kolhydrater-insulin-fett."
    Nej det är fel, på friska finns inte det sambandet, kitava okinava där är dom inte feta.
    Den som är sjuk alltså insulinresistent, då gäller inte biokemin, biokemin beskriver hur friska celler fungerar.

    Den som är frisk alltså insulinkänslig får aldrig högt insulin.

  25. z
    Varför kan du inte läsa?
    http://www.nature.com/nature/index.html
  26. Lasse P
    Z
    Jag ger mig fasen på att du snart kommer dragandes med att bakterier från Planet X Nibiru som styrs med fjärrkontroll av Illuminati, kommer att förgöra tänderna på jordens befolkning så att vi dör av svält.
    Tjena mittbena..ta och lugna dig ett par hekto, nu börja du skena som en gammal galopphäst på Jägersro.
    Reply: #227
  27. z
    "Illuminati" styr myrornas hjärna "attack of the killer fungi"
    http://www.youtube.com/watch?v=XuKjBIBBAL8

    Har din hjärna har manipulerats av dina magbakterier så du får ett sötsug?
    Det är lättare än att manipulera myrornas hjärna, evolutionen har skapat mikroorganismer som kan styra över våra hjärnor.

    Naturkunskap för dagisbarnen.
    http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=63IDKUbh8kI...

    Bakterierna behöver bara skaffa sig en förmåga att styra över vår hunger så ger vi dom mat i överflöd.
    Skulle det vara svårt för bakterierna att göra det?

  28. Lasse P
    z
    "Skulle det vara svårt för bakterierna att göra det?"
    Vet inte...Du skulle kanske ta och fråga dom, återkom sedan och delge oss vilket svar du fick.
    Reply: #229
  29. z
    Du borde läsa nya rön Det är infektioner som orsakar många av våra sjukdomar.
    Dålig kost gör att dåliga bakterier kan ta över tarmfloran, att glukos skulle orsaka våra sjukdomar är helt fel.

    Global burden of cancers attributable to infections in 2008: a review and synthetic analysis
    http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045%2812%2...

  30. Anita
    Eftersom människor börjar bota sig själva genom lågkolhydratkost måste ju läkemedelsindustrin skapa nya mediciner som attraherar. Kontentan är att "den gamla är dålig men nu har vi en ny som är mycket bättre ...snart på marknaden". Den här tangerar också "Sjukdomar AB":s budskap om att vi även ska medicinera friska människor.

    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/svensk-forskning-kan-leda-till-nyt...

  31. Lasse P
    Z
    "Dålig kost gör att dåliga bakterier kan ta över tarmfloran"
    Då är det dålig kost som är orsaken och bakterier resultatet
    Reply: #232
  32. z
    "Då är det dålig kost som är orsaken och bakterier resultatet"
    Den som inte drabbas av dåliga bakterier blir inte sjuk av skräpmat.
    OBS det är inte glukosen det är bakterierna som orsakar sjukdomarna.

    Undviker man skräpmat så kan man ändå drabbas av dåliga magbakterier,risken är bara mindre.

  33. Mårten
    Mycket komiskt.

    För den som faktiskt läst rapporterna Lustig baserar sin teori på, eller ens sett hans längre presentationerna, så framgår det mycket tydligt att Dr Lustig inte på något vis påstår att kolhydrater (snabba eller långsamma) ger leptinresistens. Dr Lustig är INTE för LCHF. Att basera sina LCHF-fantasier på Lustigs åsikter är lika rimligt som att undvika socker och färgen rött i sin mat, eller maträtter som börjar på en konsonant.

    Det är bara fruktos som är ett problem om man ska tro Robert Lustig, för normal stärkelse ger ingen ökning i kroniska insulinnivåer på det sätt som man ser hos typ-2-diabetiker.

    Reply: #234
  34. Mårten,
    Jag känner dr Lustig och har diskuterat de här ämnena med honom i timmar. Lustig är för LCHF för utvalda patienter. Vid uttalad insulinresistens / metabolt syndrom, dvs om det behövs.
    Reply: #235
  35. Mårten
    Då uppstår ju en intressant frågeställning, om vi kan göra följande antaganden:

    * Det finns ingen känd koppling mellan intag av glukosbaserade kolhydrater och kroniskt höjda insulinnivåer.
    * Kortsiktiga insulinnivåändringar som reaktion på intag av glukosbaserade kolhydrater är inte mer troliga att leda till fetma än andra kalorikällor. Äter man kolhydrater måste ju kroppen ta hand om dem - med insulin, sen om det går till fett eller till musklerna, samt om det ger överskott beror på hur mycket man äter och hur mycket man använder musklerna.

    Då finns det ingen vits för en frisk människa att äta lchf snarare än att bara undvika överätande och socker mm.

    Fallet för metabolt sjuka människor är intressant, och just där verkar ju lchf fungera som bäst. Det vore intressant att veta hur många som har precis för lite insulinresistens för att det ska vara ett problem, dvs hur många som ligger i riskzonen, det vore också intressant att veta vad måttlig insulinresistens har för effekt på kolhydratmetabolism.

    Reply: #236
  36. tq
    Studie där man mätt insulinnivåerna hos försökspersonerna när de ätit koster med lite och mycket kolhydrater.

    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM197110072851504

    "During two successive three-week periods, seven obese subjects were fed isocaloric diets, the first low, the second high in carbohydrate. In all, basal plasma insulin levels decreased 50 per cent on the low-carbohydrate diet and increased on the high-carbohydrate diet."

1 2 3 4 5
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av