Nyheter

Hur man botar typ 2-diabetes

Kan man bota typ 2-diabetes? Läkaren Jay Wortman vet mer om den frågan än de flesta. Han fick själv typ 2-diabetes för tio år sedan och är ännu helt symtomfri utan medicinering, efter en enkel förändring av livsstil.

Jay Wortman har dessutom gjort en spektakulär studie på kanadensisk ursprungsbefolkning. När de återgick till mat liknande den de åt förr i tiden så försvann deras västerländska sjukdomar.

Här är en 25 minuter lång intervju jag gjorde med dr Wortman under lågkolhydratkryssningen i Västindien nyligen. Här är länkar till de saker som nämns i intervjun:

Länkar

Dr Wortmans hemsida och blogg

Dokumentären My Big Fat Diet på YouTube

Min engelska blogg DietDoctor.com

De två böckerna som nämns:

 

30 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. jenny
    Min sambo är helt symptomfri från sin MS sedan han började med lchf.

    Det som han är riktigt noga med, mer noga än att skippa kolhydrater, är att allt är rent. Vi köper i stort sett ingenting färdigt som har massa konstiga ämnen i sig även om det är 0 kolhydrater.

    Han slutade också med sina med all medicinering i samma veva som han ändrade kosten.

    Han har varit på många läkarbesök sedan dess och det finns inga nya förändringar i hjärnan och hans känsel är helt återställd. (innan blev det sämre och sämre för varje gång)

    Svar: #24
    Läs vidare →
  2. Majoren
    Jag förstår att du är trött på att det pratas typ2 till 95% av fallen, förmodligen för att det är lättare att förhindra uppkomsten av typ2 genom kostförebyggande åtgärder och även lättare att bli symptomfri genom kostbehandling.
    Som typ 1:a ska du (enligt min enkla värld) naturligtvis också äta LCHF i syfte att minimera behovet av tillfört insulin. Kan du hålla nere insulinbehovet så innebär det också bästa möjliga hälsa på sikt.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Ann Kristin
    Jag har flera typ-tvåor som jag försöker informera. Sakta, och utan tjat, bara lite droppande då och då...själv mår jag bara bättre och bättre på noll kolhydrater - nu ett blodtryck på 110/60, trots att jag fortfarande är rätt överviktig.
  2. "När de återgick till mat liknande den de åt förr i tiden så försvann deras västerländska sjukdomar."

    Infgen nyhet, men dessvärre har Canadas regring sedan c:a 1965 systematiskt motarbetat deras hälsa

    Eskimåerna skulle erbjudas samma "möjligheter" som resten av befolkningen. Alltså finns numera co-opbutiker med vetemjöl, coca-cola och kaxmix ända upp till Grisefjord, ungefär så långt norrut man kan komma. Resultatet är superi, diabetes, hjärtsnörp... Förr var vara tbc och enstaka svältvintrar deras folkhälsoproblem.

    Vi kan nog inte räkna med att en "studie" som meddelar självklarheter kan påverka regeringens inställning och få alla dessa butiker stängda.

    Svar: #14
  3. Dessutom har det hunnit växa fram en generation, som inte fått lära sig hur man jagar säl - sitta på isen timme efter timme och vänta på nästa gång sälen skall komma till sitt andningshål. Sådant tålamod har de inte heller numera, när det finns en co-opbutik bara 30-40 kilometer därifrån.

    Eskimåernas kultur är nog helt utdöd -de har övertagit en för dem främmande civilisation inklusive dess onödiga sjukdomar.och sociala besvär.

  4. De är vad A.K. Lindroos kallar "en folkspillra" i sitt tragiskt missuppfattade bidrag i den lärobok "Fetma", som hon givit ut tillsammans med herr Rössner. Sådan kulturarrogans utgår från att industricivilisationen så småningom skall överta hela världen. Allt annat är spillror, som vi skall göra oss av med.
  5. Jag påminns om hur Charles Dickens skrev att Afrikas befolkning skall "civiliseras gort från jordens yta". På Livsmedelsverket har han en kumpan som heter Anna Karin Lindroos.
  6. Leo
    Som jag skrev i forumets tråd om detta:
    http://forum.kostdoktorn.se/topic/2261-varf%C3%B6r-har-ingen-sagt-n%C...

    Nice med FullHD/1080p Doc. Snart måste du börja sminka de du intervjuar oxå så hyn inte blänker så 😛 .

    Svar: #7
  7. Tack för tipset. Inte helt nöjd med ljuset i den här intervjun, blir bättre i de kommande.
  8. Majoren
    En mycket fin intervju med Jay Wortman av dig Andreas. Det är fascinerande att många läkare under stor del av sin karriär aldrig "sett" sambanden mellan kosten och fetma/diabetes trots att alla läkare har tagit del av underlaget under sin läkarutbildning, även om det aldrig poängterats särskilt tydligt. Jag kan tänka mig att "poletten" trillar ned rätt fort när en läkare till slut kommer dessa samband på spåren och kan börja hjälpa människor på ett riktigt effektivt sätt.

    Jag vill rekommendera en lika fin intervju av dig med en annan läkare och på samma tema, Mary Vernon;
    http://m.youtube.com/watch?v=kaquSijXJkQ

  9. Skall det göras forskning i dessa ärenden skall den inte handla om självklarheter. Den skulle t.ex. kunna handla om att fastställa om avsides folkgrupper med intakt kultur kanske har en metabolism som skiljer sig från vår, och isåfall hur.

    Maasaiernas frihet från hjärtbesvär har - utan konstaterad saklig grundval - förklarats vara irrelevant för oss, eftersom de av evolutionstekniska skäk kunde antas ha annan matsmältning än europeer, men bara för att man behövde en förklaring som kunde lanseras utan ett spår av kunskap om detta.

    Man kan alltså tänka sig att en folkgrupp som av hävd inte haft annan tillgång till kolhydrater än caribourenarnas tarminnehåll - jäst eller torkat - efterhand reagerar värre på normala kolhydrater än västerlänningen gör.

    Det vore hypotesen - kan någon tänkas vilja finansiera sådan forskning?

  10. Per
    Notera att han själv säger att han nog fick diabetes på grund av stress, inte kolhydrater eller socker. Att då ta bort kolhydrater och socker löser inte själva orsaken till att han fick diabetes utan bara symptomen.
    Svar: #20, #21
  11. Bosse
    Typ 2, typ 2, typ 2... Ett evigt tjatande om hur man självmedicinerar typ 2!!
    Jag vill veta hur jag självmedicinerar och BOTAR diabetes typ 1!!!!!!!
    Jag ska på ett nytt meningslöst besök till diabetessköterskan nu i slutet av juni och jag vill veta vad jag kan lägga fram för förslag på alternativbehandlingar till denna hjärntvättade sköterska!
    JAG VILL INTE TRYCKA I MIG MER GIFT FRÅN LÄKEMEDELSFÖRETAGEN!!!!!!!!!
    Någon som vet??
    Svar: #13, #15, #16
  12. jenny
    Min sambo är helt symptomfri från sin MS sedan han började med lchf.

    Det som han är riktigt noga med, mer noga än att skippa kolhydrater, är att allt är rent. Vi köper i stort sett ingenting färdigt som har massa konstiga ämnen i sig även om det är 0 kolhydrater.

    Han slutade också med sina med all medicinering i samma veva som han ändrade kosten.

    Han har varit på många läkarbesök sedan dess och det finns inga nya förändringar i hjärnan och hans känsel är helt återställd. (innan blev det sämre och sämre för varje gång)

    Svar: #24
  13. Majoren
    Jag förstår att du är trött på att det pratas typ2 till 95% av fallen, förmodligen för att det är lättare att förhindra uppkomsten av typ2 genom kostförebyggande åtgärder och även lättare att bli symptomfri genom kostbehandling.
    Som typ 1:a ska du (enligt min enkla värld) naturligtvis också äta LCHF i syfte att minimera behovet av tillfört insulin. Kan du hålla nere insulinbehovet så innebär det också bästa möjliga hälsa på sikt.
  14. Tuva
    Mja, jag skulle nog inte vilja att butikerna stängs p.g.a. något politiker bestämmer. Jag skulle hellre se att de ändrar sitt sortiment p.g.a. att kunderna slutar efterfråga dåliga produkter.

    Gärna efter att ha fått bra och vetenskapligt baserad information om nyttig mat istället för dagens tämligen hittepåiga kostråd. 😉

  15. Zepp
    Dr Bernstein, själv DM 1 sedan barndommen är den främste inom ämnet vad gäller lågkolhydratkost och typ1!

    http://www.diabetes-book.com/

    http://www.youtube.com/watch?v=9VaNJO7KMgg&list=PLA9DD3B32E600F09A

    Sen såå.. tips som jag snappat upp från andra typ1.. de har oftast inte någon insulinresistens, varvid de kan tillgodogöra sig mer kolhydrater.. då från bra livsmedel än vad typ2 kan klara av!

    Såå, om det är fallet för dig, hitta din nivå, där du kan äta väl avvägd mängd kolhydrater och ta en lagom dos insulin.. för du är ju ändå tvungen att ta ditt insulin!

    Egentligen.. ät vad du vill men det är mängden insulin och långtidssocker som är själva facit om hur din kost påverkar din hälsa.

    Såå, på så sätt är det rätt onödigt att slösa med helt onyttga saker som socker o mjöl när man kan få mer näring från anndra livsmedel, som dessutom tillför den näring du behöver, tex grönsaker, en del bär eller någon frukt samt en o annan rotfrukt!

    Svar: #22
  16. Sol y Sombra
    Bosse, här kan du läsa om en tjej som kontrollerar sin diabetes typ 1 med LCHF: http://diabetestypettlchf.blogg.se/
  17. mia
    Mycket intressant intervju.

    Bra gjort Andreas

    Kan du också hjälpa oss sönderbantade kvinnor över 60 år

    som trots LCHF inte svarar med viktnedgång

    Svar: #18, #19, #23
  18. Beholder
    Ät mindre mängd mat och ät bra mat. Det hade nog inte skadat med tung styrketräning på det med.
  19. sten b
    Jimmy Moore visade att proteiner omvandlas till socker som höjer insulinet vilket lagrar
    blodsocker istället för att minska BS produktionen... Genvägen blir att dra ned på proteinerna eftersom vi inte vet något annat som fungerar just nu. Alternativet kan vara jobbigt: träning. Men lite av varje går ju kanske bättre.
    Jimmy mätte ketoner och fann att då han minskade proteinerna hölls BS nere och ketonerna uppe. Och då gick han ned i vikt igen, efter flera års LC kost med långsam viktuppgång !

    Enda vägen för en del av oss gamlingar över 60, ?

  20. sten b
    Även om det är troligt att betacellerna slits ut av för mycket kolhydrater under för lång tid kan det säkert finnas fler anledningar till att insulinproduktionen ibland inte räcker till för höga kolhydratsintag.
    Både insulin och LCHF håller DB1 och DB2 symptomen borta. Men med högt insulin följer hjärtsjukdom och ofta kroniskt "normalförloppet" för diabetiker, alltså kärlförträngningar som ofta resulterar i amputeringar och 5 till 15 års fär tidig död, 75% i hjärtsjukdomar. Alla Diabetiker som inser detta väljer LCHF . Praise the Lard!

    De enda som "botats" av LCHF i bemärkelsen att dom kan äta kolhydrater igen efter 3 til 5 år är barn med epilepsi (Johns Hopkins Hospital).
    Misstänker att högt blodtryck och kärlkramp kommer tillbaka även för mig om jag börjar äta kolhydrater som jag gjorde innan jag fick kärlkramp. Men när man varit där skyr man elden, alltså symptomen. Men jag skulle säkert hålla mig "frisk" i flera månader eftersom det tar tid för placken att bygga upp igen.

  21. SaraB
    Det han sa var att han pga stress inte tog hand om sig så bra som han borde. Inte att stressen var en utlösande faktor till diabetes.
  22. Ann Kristin
    Oj, nu blev jag helt förvirrad! Menar du att typettor skulle klara/må bra av mer kolhydrater än en typtvåa? Den första har ju ingen insulinproduktion, och den senare har en dåligt fungerande. Den första behöver insulin hela livet, men det måste väl vara bra att äta så lite kolhydrater som möjligt, eftersom blodsockerpåslaget blir jämnare och insulin lättare att justera, så att det inte blir för mycket eller för lite? Och då bli så stabil och frsik som det går, och kan troligen få bra värden även för övrigt.

    En typtvåa kan ju ofta bli av med insulinbehovet helt, och kan leva som typnolla, om jag har förstått saken rätt.

    Svar: #25
  23. Ann Kristin
    Jag tror att noll kolhydrater och max 300 g kött/fisk/ägg (60 g protein) kan hjälpa dig. Jag har äntligen fått fart på ketos och viktnedgång.

    Min matordning just nu:
    4 ägg per dag=ca 30 g protein
    150 g kött/leverpaté/makrill (fisk 3 ggr/vecka)
    75 g smör
    30 g kokosfett

    En äggula tar jag rå, för svavlet. På helgerna äter jag lite ost, biff med bea eller motsvarande, dricker också några glas vin eller en sommardrink utan socker (vodka-lime-mineralvatten) Ju hårdare jag håller i min"diet" desto bättre mår jag och desto mer tappar jag. I kilo bara 3,5, men sex centimeter runt midja, mage, rumpa, mycket mindre värk, sömn, hud, ja, allt. Jag har fått högre puls (från 65 till 75) men bt är lägre, blodfett. Jag tappar mycket hår också, men det kommer väl tillbaka.

    Jag har D-vitamin, kelp och magnesium, för att må bättre. Lycka till. Läs gärna Skaldemans bok för kvinnor.

  24. Johanna
    Hej Jenny!

    Jag äter också LCHF fast en variant utan mejeriprodukter för min MS. Jag är också jättenoga med kvaliteten på maten. Kul att vi är flera!

  25. Zepp
    De har sällan insulinresistens, så de har sällan något problem att få in glukosen i sina celler.. vilket typ2 har!

    Och det handlar mer om att ha ett lagom och stabilt blodsocker övertiden, samt att de måste ändå ta sitt insulin.. som då behöver lite glukos att ta hand om!

    För typ2 kan det ofta vara allra bäst att inta så lite kolhydrater som möjligt, medans typ1 har mer att ta hänsyn till.. för att hålla ett lagom blodsocker.

    Vi pratar altså om i normala samanhang väldigt lite kolhydrater, typ 25-50 gram om dagen, medans typ2 ofta kan få försöka nolla sitt intag så gott det går.. för att slippa insulin.

    Svar: #26
  26. Ann Kristin
    Ok, då förstår jag. Typettor har alltså en bättre fungerande blodsockeromsättning med det insulin de tillför kroppen? Tänk vad man lär sig här.
  27. Matt Stone-tjejen
    Det är väldigt felaktigt att skriva att LCHF BOTAR diabetes typ 2 för det gör det inte. Däremot hålls blodsockret NERE av LCHF,vilket är en helt annan sak än att BOTA. (Åtminstone hålls det nere kortsiktigt,men för många diabetiker som levt på LC- kost en längre tid börjar plötslig blodsockret stiga igen trots LC- kost.)
    Att Jimmy Moore plus många andra, inklusive mig själv,långsamt går upp i vikt igen trots LCHF är inte alls nåt mysterium eftersom ämnesomsättningen för många börjar gå på sparlåga,kroppen nedreglerar T3 (ämnesomsättningshormon) eftersom kroppen i många fall uppfattar det låga kolhydratsinnehållet i kosten som en form av svält. Detta gäller uppenbarligen inte alla eftersom vissa mår toppen på LCHF även efter en längre tid. Dock tycker jag att det är synd att det är så snedvinklat och halleluja över att LCHF skulle vara någon magisk viktminsknings och hälsokur/livsstil för alla.Jag själv gick på allt som skrevs om hur fantastiskt LCHF är och slukade alla böcker,bloggar och allt som skrevs om LCHF och trodde att detta gällde alla. Jag skulle gå ner i vikt, bli fri från fibromyalgi och ledvärk och få strålande hud och hår mm mm...Döm om min förvåning när ALLT förvärrades! Efter TRE ÅR på LCHF var jag slutligen tvungen ge upp och inse att LCHF hade förstört min ämnesomsättning, gick upp totalt 18 kilo sammanlagt,fick en fruktansvärd PMS, tappade hår, fick grov och rynkig hud och värre värk i kropp och leder är jag någonsin haft förut...Jag är 100% insatt i LCHF och jag gjorde allt rätt men det blev såhär för mig ändå. Försökte länge hitta svaren bakom hur sjutton det kunde bli såhär för just mig och skrev flitigt på Kolhydrater i Fokus. Tillslut orkade jag inte skriva där mer för jag blev så påhoppad av många 'militanta' trångsynta människor att jag inte orkade lägga min energi på det längre. Men det fanns dock ett fåtal människor där som vågade tänka utanför LCHF-ramarna och så började jag inse att jag faktiskt LÅNGT ifrån var ensam om att få allvarliga hälsoproblem av LCHF. Trodde aldrig att jag skulle skriva här heller någonsin igen, men eftersom jag vet vad jag vet idag så kan jag bara inte vara tyst när det står nåt så felaktigt som att LCHF skulle BOTA diabetes typ 2. Jag hade önskat att någon tidigare hade kommit med upplysningar om varför LCHF faktiskt INTE passar alla och att det till och med kan ge allvarliga hälsokonsekvenser för då hade jag gett upp LCHF tidigare och hade sluppit bli så fet och sjuk som jag blev. Det borde verkligen tas mer på allvar här och i andra LCHF-kretsar och det borde åtminstone finnas en sida som informerar om vad som kan hända så man kan göra ett mer välinformerat val. Istället är det ENBART alla Iyckosamma historier som framhålls! Tala om vinklat!! Till alla er som har problem med LCHF trots att ni gör 'allt rätt' vill jag rekommendera att läsa på UTANFÖR alla LC/LCHF-hyllande sidor och tex läsa på Matt Stones blogg 180 degree health och jag rekommenderar även hans e-böcker. Han har en bok om hur man FAKTISKT BOTAR diabetes typ 2 UTAN att behöva leva på LCHF. Matt Stone har sjäIv levt på LC-kost förut och vet av egen erfarenhet vilka problem som kan uppstå med tiden av att ligga för lågt på kolhydraterna. Till alla er som mår fantastiskt av LCHF = grattis! Till alla er som inte gör det =LCHF är INTE den perfekta dieten för alla, se bara på Kitavanerna (googla på deras diet för att läsa mer) som lever på ca 70 % kolhydrater och är friska som nötkärnor. Sök vidare och prova dig fram till den kosthållning som får just dig att må bra! Till Kostdoktorn=Skriv mer om att vissa faktiskt kan bli SJUKA (tex pga förstörd ämnesomsättning) av LCHF, för det är ett faktum vare sig ni vill se det eller inte. Och slutligen=efter ett år med naturligt fett, protein OCH BRA kolhydrater (ja, det finns faktiskt det-kors i taket vad!?) så är min ämnesomsättning helad-UTAN mediciner- jag är viktstabil och har fått mkt bättre hy och hår plus mindre värk i kroppen. 🙂 Så kan det gå!
    Svar: #28
  28. Ann Kristin
    Jag hoppas att du har lärt dig något viktigt med detta, nämligen att inte tro att det finns några underkurer som passar alla. Jag har ätit lchf sedan 2008, men inte alls upplevt samma snabba förbättring som många vittnar om. Vissa saker har blivit bättre, särskilt nu när jag har nollat kolhydraterna. Jag vet att jag skulle bli väldigt sjuk av kolhydrater, det vet jag efter 50 år av "vanlig" mat.

    Min man kan äta hur mycket kolhydrater som helst, min ena dotter är vegetarian och äter säkert 90 % kolhydrater, medan två av mina barn får högt blodsocker och blir sjuka (irit, bl a).Vi är alltså väldigt olika.

    Jag undrar varför du fortsatte så länge, när du mådde sämre än innan? Och ett forum där de allra flesta är positiva och inte har dina problem, varför går du dit, särskilt om människor är dumma? Däremot är det ju smart att starta en egen blogg, alt hitta en där man hittar likasinnade. Det är ju så vi fungerar, vi människor, vi gillar när alla tycker som vi själva.

    Vi har alltid eget ansvar, oavsett vad myndigheter, auktoriteter och andra tycker. Du bör nog fundera på i framtiden att vara mer kritisk redan från start. Jag var inte alls säker på att lchf var rätt för mig, så jag börjad med att skippa socker och mjöl, samt försiktigt öka fettet.

    Bra att du har hittat en egen väg. Ha det gott 🙂

  29. Jag har typ 1 diabetes och klarar mig på 8 enheter lantus just nu och jag äter lchf. Dock är jag ny diabetiker så jag har eventuellt en del egen produktion kvar, hoppas på att kunna behålla den så länge som möjligt med bra kost nu
  30. LenaK
    Vilken sympatisk och förtroendeingivande läkare!!!! Precis som intervjuaren! 😉

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg