Nyheter

Hur man botar typ 2 diabetes

Den kanadensiska läkaren Jay Wortman berättar här hur han blev av med sin typ 2 diabetes genom att äta LCHF-kost. Åtta år senare är han fortfarande frisk med perfekt blodsocker, utan medicinering. Det är inte så konstigt som det låter. Han slutade ju att äta den mat som bryts ned till sockerarter redan i magen.

I intervjun ovan (filmad under konferensen i Baltimore) berättar han också hur det går för hans två små barn som också äter lågkolhydratkost, och hur det fungerade för hans fru att göra det när hon var gravid.

Allt om diabetes

 

35 Kommentarer

  1. Tycker fortfarande att "bota" och "bli av med" är fel ordval. Personen har ju fortfarande diabetes eller? Det är bara att dom slipper medicinering? Fö när dom äter kolhydrater igen måste dom ta insulin ju?
  2. Bra fråga det där med att bota eller vara medicinfri. Jag tycker faktiskt man bra kan tala om bota i de fall där personen genom helt naturlig kost kan hålla sig frisk från en sjukdom.

    Likaså kan man ju säga att en person är botad från sitt fetma om han gått ner från t.ex. 120 kg till 80 kg, även om han skulle gå upp det igen om han åt spaghetti och glass. Inte är han ju då längre fet, utan helt botad, även om det förutsätter en "diet".

  3. SskStudent,
    Efter åtta år utan tecken till diabetes är det ju snarast en filosofisk fråga tycker jag. Är man verkligen redan sjuk om man riskerar att återfå en sjukdom vid ohälsosamt leverne?
  4. Gjorde en intressant LCHF-iakttagelse i mejerihyllan på Konsum idag:
    http://astonsson.se/blogg/2011-04-16/Smor-och-stora-storlekar
  5. Daniel
    Håller fullständigt med Nina W. Bra kommenterat 🙂
  6. Helena Hesselmark
    Jag föredrar uttrycket "diabetiker typ 0" för mig själv för att markera skillnaden och för att jag aldrig vill riskera att komma in i en diskussion om vad frisk egentligen betyder.
    Dessutom har uttrycket "diabetiker typ 0" medfört att många människor vill veta mer om vad det innebär och hur man kommer dit.

    http://www.kostdoktorn.se/vetenskap/anekdoter/kitabu

    http://www.nmsociety.org/App_Themes/Images/Diabetes/How%20I%20Quit%20...

    Uppdatering efter 4 år på lågkolhydratkost - nästan ketogen kost.

    59 kg, samma vikt som vid studentexamen för 52 år sedan. HbA1c 38 mmol/L, eller 4,7 %, vilket ger ett ungefärligt genomsnittsblodsocker på 5,7 mmol/L.. Blodsockret varierar i stort sett 4,5 - 6,5 mmol/L.
    Alla blodparametrar bättre än de flestas.

    Helena Hesselmark

  7. Jag är också tveksam till begreppet bota om det gäller en person som haft diabetes länge. Efter ett antal år med högt sockerläge så kan man få irreversibla skador på ex ögonbotten, känselnerver i fötter, njurpåverkan etc. En del av dessa skador kommer med ett antal års fördröjning så jag tycker åtminstone man ska fortsätta gå på läkarkontroller och ögonbottenfoto även om blodsockret normaliserats och blodsockersänkande medicinen utsatts.
  8. Jag vet inte, jag anser fortfarande att bota är ett dåligt ordval. personen i fråga är ju fortfarande insulinresistent..medan en överviktig som gått ner inte längre har fetma så det vart ingen vidare jämförelse där.
    Men det är ju bara vad jag tycker.

    Sen är det ju såklart bra att dom kan skippa medicineringen.

  9. copecca
    På min tredje år med lchf och 2 år med helt utan diabetes medicin använder jag också som Helena "diabetiker typ 0 " beteckningen. Kanske av dig jag lärt det här 😉 ...
    Men jag är trots det ändå en diabetiker resten av mitt liv och fast man gärna vill vara filosofisk så ligger ju sjukdomen under utan kvar oavsett att symptomen är borta.
    Några följesjukdomar har jag inte heller, var i fredags senast o fotograferade mina ögonbotten. Allt var som det ska, ok och nästa kontroll bestämt efter 5 år nu när man sköter allt "vård" med kosten.
    En tanke som vi fick av detta, varför kontroll med 2 år emellan när man behandlas med insulin men bara 5 när man äter rätt..
    Annars kommer jag fortsätta mina årliga läkarkontroller som vanligt oavsett symtom eller inte..
  10. JM
    SskStudent, det finns väl olika definitioner på "bota"? Bota i den här meningen innebär att man slipper medicinering och man inte upplever symptomen av sjukdomen. Om inte det är att bli botad så får du gärna utveckla ditt argument bättre.

    Visst kommer problemen, och även medicinbehovet, tillbaks om personen i fråga börjar äta mycket kolhydrater igen. Men varför antar du att så är fallet? Äter man enligt LCHF finns det liksom ingen anledning att börja äta socker igen, eller bröd, eller ris, eller pasta....

    Jag förstår att många har svårt att släppa tanken på att aldrig få äta dessa produkter, men när man väl börjat äta på det här sättet finner man det ofta svårare att behöva äta dessa produkter än att avstå.

    Och liknelsen med fetma var enligt mig slående likt, ställer du om kosten igen (till det sämre) kommer du gå upp i vikt/drabbas av "diabetesbesvär".

  11. #11
    Ingensvart framgår att man menar bota så som du säger så jag tolkade det som jag gjorde och du tolkade det på ditt sätt. Sen vad som menas eller inte menas är en annan femma.
  12. Jonas A
    Medhåll om ordet bota, jag tänkte samma sak när jag läste blogginlägget. Diabetes typ 2 är en sjukdom där man har så hög insulinresistens så att den egna insulinproduktionen inte räcker för att hålla nere blodsockret. Så länge man har kvar insulinresistensen så har man diabetes typ 2, sjukdomen finns fortfarande kvar.

    Däremot kan man vara symptomfri på grund av att man hanterar sin sjukdom med hjälp av dieten. Det är en helt annan sak.

    För att dra en parallell: Man kan till exempel vara symptomfri från munherpes också. Så länge man undviker infektioner, vilket man kan göra väldigt bra med LCHF-diet i kombination med lite extra D-vitamin och kontroll över Omega 6-intaget, så klarar man sig i regel från utbrott. Men bara för att man inte får blåsor på läppen i tid och otid så betyder det inte att man har botat sin herpes med LCHF!

    Så länge man har kvar sjukdomen så är man inte botad, även om man är symptomfri.

  13. Sirkku
    Om man får diabetes 2 betyder det då att någonting i kroppen "går sönder" och inte går att laga?

    För tänk på en människa som skulle få diabetes om hon fortsatte att äta fel men börjar äta rätt och aldrig får diabetes. Går inte den där "grejen sönder" i henne då tack vare maten.

    Och om det inte finns "grejer som går sönder" kan då inte människan bli som förut då med tex LCHF och alltså botad?

  14. JM
    Jonas A, det är stor skillnad på "sjukdomen bryter i regel aldrig ut" och "sjukdomen bryter inte ut, punkt".
  15. #15
    Varför inte bara inse att vi tolkar artikeln och ordvalet olika istället för att hålla fast vid att din tolkning är den enda rätta? Misstänker även att det var du som kommentarade senaste inlägget på min blogg...
  16. JM
    Hur som helst, kan lägga ner den här debatten nu. Får helt enkelt acceptera att vi tycker olika i frågan.
  17. Patrik Hägglund
    Angående "bota" och typ 2-diabetes:

    Typ 2-diabetes är ju inte som en virusinfektion. Det finns ingen naturlig skarp gräns för när man har sjukdomen och när man inte har den.

    Dessutom så beror det på om man anser att insulinresistensen eller höga blodglukosvärden är det centrala. Själv tycker jag insulinresistensen är högst sekundär. Det är inget man blir sjuk av i sig.

    Därför, om man har blivit av med sina förhöjda blodglukosvärden så anser jag att man är "botad" (trots eventuellt behov av efterkontroller).

  18. JM
    Kan försöka återgå till "topic" nu.

    Klockren intervju, den doktorn gjorde ett ruggigt seriöst intryck och man blev rörd då han pratade om hur maten påverkat barnen. Fick även intrycket att han verkligen var engagerad i den rådande matdebatten, verkar vara en utmärkt ambassadör för hälsosammare kost!

  19. Helena Hesselmark
    Det finns ju i alla fall i Sverige vissa kriterier för att man skall få diagnosen diabetes typ 2.
    Jag undrar om dr Wortman skulle klara ett glukostoleranstest?
    http://www.nll.se/hg10.aspx?id=68483

    Följdfråga ...om en diabetiker typ 2 i Sverige pga av LCHF eller gastric bypassoperation eller annat skulle klara en glukostoleranstest blir man då på ngt sätt friskförklarad och varför? En lastbilschaufför fick fortsätta köra lastbil när han kunnat sluta injicera insulin efter att ha gått ner i vikt vid Jörgen Vesti- Nielsens studie i Blekinge.
    Jag tror att de flesta diabetiker typ 2 som blivit typ 0 är tillräckligt nöjda med den bravaden för att inte diskutera semantik eller filosofi kring ordet bota. Men det kan ju ha en rent praktisk betydelse för ens yrke eller annat om man har diagnos eller inte.

    Helena Hesselmark
    diabetiker typ 0
    ...och nej, jag har aldrig gjort någon glukostoleranstest.

  20. Om glukostoleranstest är samma sak som glukosbelastningstest så är det ju inte ens säkert att en person som aldrig haft diabetes men äter lågkolhydrat klarar det.
  21. Thomas H
    Det det resoneras om här är väl sådant man kan kalla laktosintolerant, spannmålsintolerant(celiaki) eller nu kolhydratintolerant!

    Vet man om det här så får man väl "rätta mun efter ........?"

  22. Professor Göran
    Det han säger i intervjun stämmer så förbaskat bra med min familjs erfarenheter kring min frus diabetes. Resultatet ser man direkt men det gäller att "inte fuska". Trots allt är man omgiven av berg av "frestelser" överallt. Och det som är "förstört" vad gäller insulinapparaten går nog tyvärr inte att reparera även om min fru hoppas det och någon gång gör ett övertramp som hon omedelbart får betala dyrt.

    Nu har jag också blivit inbjuden att på mitt företag att hålla en föreläsning om "Mat och Hälsa" för en avdelning på 85 personer och vår företagsläkare (som håller med mig i det mesta jag säger) skall då också vara med.

    Det här är jättekul tycker jag!

  23. Bernt Östlund
    Jag har läst om de som har genomgått GBP-operation och blivit botade från diabetes typ 2. Där har ingen ifrågasatt uttrycket botad.
  24. chilisalsa
    Det skulle vara lite intressant att få en hum om hur många odiagnostiserade diabetiker det finns i Sverige... förmodligen för många.
  25. Ut i solen
    Botad eller frisk! Det handlar väl om balansen i ditt liv. Precis som när du är ute och cyklar, du har ju inte ramlat innan du ramlat. Alltså har du balans och allt fungerar väl. När du tappat balansen o ligger i diket (förhoppningsvis överlevt) funderar du över vad som gick fel, gör en förändring i ditt beteende och hoppar upp på cykeln igen. Visst var det kul att cykla samtidigt som du höll din tjej i handen när hon cyklade bredvid , men du gör inte om det eller??
  26. Jonas A
    JM:

    Om du är laktosintolerant och slutar dricka mjölk, är du då fortfarande laktosintolerant eller har du blivit botad?

    Om du är glutenintolerat och slutar äta bröd, har du då blivit botad?

    Om du är allergisk mot katter och skaffar en hund istället, är du då fortfarande allergisk mot katter eller har du blivit botad från din allergi?

    Du använder "botad" på ett väldigt konstigt sätt.

  27. Patrik Hägglund
    Jonas A,

    Man kan vända på resonemanget.

    Många borde under relativt kort tid (veckor) kunna framkalla ett tillstånd som liknar typ 2-diabetes genom extrem kost. Tänk tex "Super Size Me", men med enorma mängder godis istället för snabbmat. Är dessa då från början sjuka i typ 2-diabetes utan att veta om det? Kommer de att vara sjuka för all framtid i och med experimentet?

  28. För en diabetiker2 - hur lång tid tar det från ändring av kost ('vanlig') till strikt LCHF för att se bra resultat? Hur lång tid tog det för er som blivit medicinfria?
    Tacksam för svar.
  29. us
    Monique #29
    Jag vet inte hur länge jag hade haft diabetes innan jag fick diagnosen. Kommer dock ihåg att jag var törstig och sprang på toaletten ofta, åtminstone ett par år innan. (Ett tips; släck inte törsten med apelsinjuice, det är ingen bra idé).

    När jag hamnade på akuten med stroke så upptäckte de att min blodsockernivå var 32 mmol/L. HbA1c låg runt 10. Efter några dagar och en bortopererad carotisstenos så fick jag förstås med mig hem bl.a. insulin och Lipitor. Man sa att målet var att hamna på ett BS under 10 mmol/L. Jag kom ner till ca 17 mmol/L. Reglersystemet fungerade dock så taffligt så jag var mycket skeptisk.

    Det slog mig att "sockersjuka" kanske betydde att man var överkänslig mot socker, så jag satte igång att googla och fann snart Dr Dahlqvists blogg och förstås Kostdoktorns.

    Jag slutade genast med allt som innehöll kolhydrater och efter två dagar var mitt blodsocker nere på 4,5 mmol/L. Jag slutade förstås med insulinet direkt och har inte behövt ta något sedan dess. Doktorn har också satt ut insulinet. Blodsockret (och HbA1c) har varit helt normalt hela tiden sedan dess, förutom någon dag då jag kände mig lite förkyld.

    Så, det kan gå väldigt snabbt att slippa medicineringen. Jag antar att det bl.a. beror på om man har någon egen insulinproduktion kvar.

  30. copecca
    Hej Monique

    Tack för den inspirerade föreläsningen under kryssningen, ostrullarna har kommit för att stanna som mellanmål för mig 😉

    Till din fråga, när jag 2009 började med lchf, med så strikt som jag visste/kunde om i början så märkte jag effekten redan inom några dagar genom att blodsocker började stabilisera sig.
    Men det tog för mig ca.5 månader innan jag var helt fri av medicinen, minskade insulinet själv lite i taget allt efter hur jag mådde men skulle säkert kunnat ta det fortare inom ett par månader egentligen.
    Hade väldigt stor daglig insulindos plus merformin etc.. Orsaken till att jag började testa lchf var dels att GI inte fungerade alls, tvärtemot och att mina doser var så höga att en insulinpenna skulle inte räckt till snart, allt efter att mina blodsocker värden bara steg med tiden.
    Idag mår jag bra som om jag aldrig haft ens en diabetesperiod i mitt liv. Inga symptom alls.

    Mvh. En glad Diabetiker typ 0

  31. Marianneli
    Snälla alla, DOC med flera proffs och ni diabetiker som själva har vänt skutan i rätt riktning;

    Lyckligtvis har jag inte själv diabetes men blev nyfiken och har skumläst "Diabetes" utgiven 2010, skriven av Michael Alvarsson m.fl. och är en populärvetenskaplig bok i serien KAROLINSKA INSTITUTETS FORSKARE SKRIVER, University Press.
    Läs den och reagera! Själv blir jag mörkrädd! Tallriksmodellen, insulin och motion, och räkna med komplikationer, men dom kommer oftast sent!
    "Drycker sötade med sötningsmedel är bra alternativ vid diabetes och övervikt."
    "De rekommendationer för mat och dryck, som ges till barn och ungdomar med diabetes, skiljer sig inte från dem som ges till andra barn och ungdomar. Men de som har diabetes behöver tänka mer på att maten, i samspel med det injicerade insulinet, ska ge ett så jämnt blodsocker som möjligt."
    Två sidor om modedieter där Atkins och LCHF slås ihop till en modediet.
    Är det nå'n som har hört Rössner och Hellenius? 🙁

  32. Marianneli
    Den här hållningen är för mej som mycket annat i vår tid; Avstå inte från nå'nting men strunta i att det förstör livet!
  33. Marianelli:

    "..."Diabetes" utgiven 2010, skriven av Michael Alvarsson m.fl...."

    Jamen det är väl inte att förvånas över, det är ju detta som gäller och predikas, alltså måste det ges ut sådana böcker.. Men detta är långtifrån den värsta. Det är läroboken "Fetma" av S. Rössner m.fl. Se våra referat av den, ett av dem visas när du klickar på "Piltson" ovan.

  34. B-A

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg